Zobacz pełną wersję : Nikon D7000 oficjalnie
Diabeł Diabłem, ale może jednak ktoś spróbuje je obrobić?
Po co , skoro to niczego nie dowodzi?
przemyslawcioch
16-09-2010, 12:44
Czy mi się zdaje że wiekszość negatywnych ocen puszki jest kierowana z ust amatorów mających coś w okolicach d90 i 2 tanich zoomów ?? nie oceniam ich i ich możliwości i umiejętności ale jednak mało puszek w życiu macali i widzieli raczej tylko na papierze. Puszkę się poznaje po pierwszym wypadzie na komercyjne zlecenie, moim zdaniem. Troche Nikosiów w zakładzie wymacałem i mam różne zdania o teoretycznie wiodących modelach.
Witam
Mój to pierwszy post. Śledzę jednak forum od dość dawna.
Ale do konkretów.
Mam od kwietnia D 90 z S 18-200 i co mnie osobiście denerwuje to mocowanie paska w aparacie (pomijam brak kilku rzeczy). Pasek dziwnie się wywija ze względu na wystające zaczepy do jego mocowania (ta Sigma trochę waży). Ktoś może stwierdzić że nie potrafię zaczepić paska ale moi znajomi mają podobny "dyskomfort" a samo body może pracować z czymś cięższym niż z 100 gramowym 18-55. W D 60 zaczepy są takie same jednak osadzone głębiej - bardziej w korpusie co nie daje już takiego efektu jak w D90. Podoba mi się zmiana w D7K korzystająca z zaczepów chyba żywcem wziętych z D700 w którym rozwiązanie to jak dla mnie spisywało się rewelacyjnie i było bardzo wygodne.
Tak więc w mojej ocenie (teoretycznej) D7K kontra D90 ma dla mnie takie plusy:
- Wspomniany pasek;
- 2 karty,
- manualne obiektywy (pomiar światła)
- 1/8000 - brakuje mi tego w 90...
- ISO 100 - oj tego też czasem brakuje...
- 9 pól krzyżowych
- przeniesienie pod "grzybek" wyboru ilości zdjęć w serii - robiłem zdjęcia D700 i jest to dla mnie wygodne rozwiązanie.
- może AF w filmach - nie potrzebna kamera.
Fajnie że ma nową migawkę wytrzymałą na 150k cykli, że może większe ISO będzie bardziej użyteczne, 6kl/s (mi starcza 4,5) no i CMOS 16mln. pix oraz kilka innych. Dla mnie te rzeczy (no może poza ISO) są już mniej znaczące.
Podobają mi się wasze opinie o tym że D7000 wyprze D300s jako swoisty jego następca/zamiennik. Jednak D7K to głęboka modyfikacja body D80/90 i jego podstawowe wymiary i zapewne ergonomia pozostaną takie same. Fakt że "osiągi" poszybują gdzieś w kosmos, ale tak musi być aby był sens kupowania nowego body. Weźcie do ręki D300 to zrozumiecie czym się te korpusy różnią. Jakoś nie widziałem opinii posiadaczy D300/D300s aby ochoczo sprzedawali swoje puszki i biegli stać w kolejkach po D7K jako objawienie. Osobiście podoba mi się D7K i jego (niektóre tylko teoretyczne) możliwości, ale mając przesiadać się na coś lepszego wybrałbym na dziś D300s bądź D700, lub ich następców. Uciekając się do obrazowych porównań z motoryzacji: Mój kolega kupił sobie w salonie Opla Corsę wypasionego (jak krowa :) na maxa płacąc ok 65 tyś.zł pytam czemu nie kupił sobie w tej cenie Astry która jest większa wygodniejsza i wiele rzeczy ma w standardzie (w Corsie za dopłatą). Odpowiedział że pewnych opcji w tej cenie nie dostał by do Astry a zależało mu właśnie na nich. Morał jest taki: Jedni wolą być o "segment wyżej" i mieć coś funkcjonalnego bez zbędnych bajerów, są i tacy którzy są gotowi "zejść w dół" dla kilku wodotrysków. Słowem dla każdego coś miłego.
I jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, że podobnie miała się sprawa z D 5000 okrzykniętym niegdyś następcą D 90. Przecież następca D60 miał być "tylko" model D3000. Czytając szumne wypowiedzi "ekspertów" którzy pisali że ma 11 polowy AF, że matryca ta sama, że to, że tamto i owamto i że właściwie to jest on nawet dużo lepszy od D90 bo ma nawet uchylny LCD... Tylko oczywiście nie mieli w ręku żadnego z tych korpusów bo zauważyli by 3 różnice widoczne na pierwszy rzut oka:
1) rozmiar D5K to D60 po głębokim lifcie - mały korpusik w porównaniu zD90
2) brak górnego lcdka
3) brak przedniego pokrętła
Dodać można brak wiertarki, czyli silnika AF w korpusie, ale tego laik może już nie dostrzec. Celowo nie wspominam o tym co w środku i już o samych możliwościach bo to wynika z różnych testów i porównań.
Pomijam już sprawy że każdy nowy sprzęt ma coś nowego, czasem innowacyjnego i niejednokrotnie zapożyczonego z większych modeli. Pomijam też że Nikon i inni producenci "rozdmu****ą" segmenty i wciskają w nie kolejne modele aparatów. Kiedyś były 3 (może 4) cyfrowe lustra u Nikona, a dziś? Odliczając następców danego modelu doliczyłem się z 6 może 7. To norma bo lepiej "rozdrobnić" asortyment i sprzedać więcej egzemplarzy. Zawsze to więcej "naszego" sprzętu na rynku a co za tym idzie większa popularność którą można opublikować w rankingach no i najważniejsze KASA. Wiem że na wstępie narażę się forumowiczom i mój pierwszy post może być ostatnim ale i tak to powiem. Bawią mnie wypowiedzi o tym że możemy być dumni z modelu D7K a Ci z "C" to zakopią swe systemy w ogródkach biegnąc po nowy D7K. Jakby coś z D7K spłynęło na nasze poczciwe DXX i dzięki temu zaczęły one robić lepsze zdjęcia. Tak możemy być dumni jak będziemy udziałowcami w firmie NIKON i D7K zrobi oszołamiającą karierę na rynku co przełoży się na sporą dywidendę. Owszem jest to miłe że firma której sprzętu używam od lat pokazuje naprawdę porządnie zmodyfikowany sprzęt a nie tylko lifting D80. Nie zmieni to faktu że D90 nadal będzie robił zdjęcia podobnie jak D80, D70/70s, D50 czy inne modele. I właśnie na tym powinniśmy się skupić, a nie na laniu wody jak ja teraz. Podziwiam tych którzy jak ja przeczytali wszystkie posty tego wątku i tych którzy przeczytali cały mój post.
Dodam na koniec że jest to moja prywatna opinia. Opinia nie miała na celu dyskredytowanie, czy obrażanie kogokolwiek i jej celem był rodzaj konstruktywnej krytyki, oceny wspomnianych kwestii, a miejscami także satyry... Dla tych co wciągają pochopne wnioski i/lub pojedyncze zdania wyrwane z kontekstu proponuje zabrać łopatkę oraz wiaderko i przenieść się do innej piaskownicy. Chętnie podyskutuje rzeczowo, konstruktywnie, na wiele tematów i z każdym chętnym. Odpowiem na każde pytanie czy nawet zarzut. Na prostackie zaczepki nawet nie odpowiem.
Pozdrawiam wszystkich
Duzers
PS. Zobaczcie na dole strony (póki jest na tej stronie) jaki akumulator pasuje do D7K :)
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d7000-body.bhtml
Puszkę się poznaje po pierwszym wypadzie na komercyjne zlecenie, moim zdaniem.
a jesli ktos fotografuje czysto amatorsko ale za to od lat i nigdy nie bral pieniedzy za zdjecia - to czy ktos taki moze znac i potrafic ocenic aparat czy nie?
Po co , skoro to niczego nie dowodzi?
To ciekawe podejście. Scholastyczne bym powiedział. No nic, nie nalegam dłużej.
Choć zawsze myślałem, że aparat jest do robienia fotki i ona jest ostatecznym kryterium jego wartości. Widzę intensywne pochylanie się nad danymi technicznymi, ergonomią i ceną puszki, a o fotkach niewiele.
Dziękuję za uwagę.
Grzegorz
Rafał_Sz
16-09-2010, 13:02
(...)
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/nikon-d7000-body.bhtml
Szybcy są. :)
W przedsprzedaży... ;)
przemyslawcioch
16-09-2010, 13:07
taki skrót myślowy. Chodzi o prace pod presja czasu, chwili. O konieczność dostosowania parametrów kilkoma ruchami oraz brak czasu na ustawianie, dopieszczanie światłem i takie tam.
Może to być impreza u Cioci którą ktoś potraktuje poważniej.
Brazilianpitbull
16-09-2010, 13:08
a jesli ktos fotografuje czysto amatorsko ale za to od lat i nigdy nie bral pieniedzy za zdjecia - to czy ktos taki moze znac i potrafic ocenic aparat czy nie?
Raczej chodziło tutaj o to że przy komercyjnym zleceniu nie możesz pozwolić sobie na tak wielki margines błędu niżeli robiąc coś na użytek własny. Im bardziej pucha ergonomiczna, lepszy AF etc etc tym mniejsze prawdopodobieństwo skopania jakiegoś ujęcia.
Zajrzę do EXIFa. A jeśli jest potrzeba użycia czasu 1/2 s, to w 99,9% przypadków oznacza statyw, a więc i możliwość uźycia niższego ISO, więc przykład od czapki.
OK, przyjmuję do wiadomości. Choćby dlatego że już kupiłeś FXa, a więc i Nikon jest szczęśliwy, bo zarobił i Ty, bo masz to, czego uważasz że potrzebujesz.
Praktyczność w fotografii to dla mnie sytuacja, gdzie posiadany sprzęt wystarcza do technicznego zaspokojnie ponad 97% (szacując zupełnei na oko) realnych potrzeb, a gdy przypadkiem stanie się przed niemożnością zrobienia jakiegoś zdjęcia, to też nic strasznego się stanie (żadnych konsekwencji finansowych itp).
Z tym się zgodzę, ale znów wracając do praktyki – najczęściej można to obejść używając dłuższej ogniskowej. Oczywiście są sytuacje gdy: potrzebna jest konkretna ogniskowa bo nie można odejść dalej lub też potrzebny jest specyficzny kąt widzenia ze względów nazwijmy to artystycznych np. 24/1.4 czy 35/1.8, no i ostatnie – brak tej jasnej długiej ogniskowej w torbie. Ale czy są sytuacje przed którymi zwykły amator staje na rawdę często? IMHO – nie.
Męczy mnie nieco ta rozmowa, próbujesz mi coś udowodnić, piszesz jakieś dydrymały o statywach, szczęśliwości mojej i nikona, zmianie ogniskowych itd. Szkoda mi czasu na takie przegadywanie, tym bardziej, że do niczego nie prowadzi.
:)
P.S 2 adrian Pzdr:-), bo widze ze w sumie sie zgadzamy;-)
No jasne :)
Fortaigne
16-09-2010, 13:16
Witam
I jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, że podobnie miała się sprawa z D 5000 okrzykniętym niegdyś następcą D 90.
A kto kiedykolwiek mówił że D5000 jest następcą D90 ? bo dla mnie i pewnie większości to inna półka...
przemyslawcioch
16-09-2010, 13:27
A kto kiedykolwiek mówił że D5000 jest następcą D90 ? bo dla mnie i pewnie większości to inna półka...
dokładnie. i tu widać znajomośc możliwości puszek. ech...
Pojawiły się takie informacje że D3000 to następca D60, a D5000 to wykastrowany następca D90. Poszukam konkretnych wypowiedzi w tym temacie i wkleję w tym wątku. Dodam że czytałem o tym jakiś czas temu i w tej chwili nie pamiętam czy była to wypowiedź forumowicza/ów, czy też artykuł/y z portali robiących testy sprzętu foto.
Zgadzam się z tobą w pełni że to "inna półka" co jak czytałeś ma odzwierciedlenie w moim wcześniejszym poście. Podobnie jak D7K vs. D300/300s też inna półka.
Mogę się jednak mylić i nie znać na tym, bo jestem tylko amatorem i laikiem w temacie fotografii oraz sprzętu. Jednakże czy się znam czy nie znam swoją opinię zawsze wyrażę.
Pozdrawiam
To ciekawe podejście. Scholastyczne bym powiedział. No nic, nie nalegam dłużej.
Choć zawsze myślałem, że aparat jest do robienia fotki i ona jest ostatecznym kryterium jego wartości. Widzę intensywne pochylanie się nad danymi technicznymi, ergonomią i ceną puszki, a o fotkach niewiele.
Dziękuję za uwagę.
GrzegorzBardzo opacznie mnie zrozumiałeś. Ja po prostu nie mam zamiaru wyciagać wniosków po cudzym jednym samplu, zrobionym w nie wiem jakich warunkach, w dodatku z puszki jakiej nie ma na rynku. Ja właśnie nie należę do tych, którzy się podniecają danymi technicznymi. Ale pochylam się nad swoimi fotkami, zrobionymi zawsze równolegle na innym body/obiektywie i wtedy ewentualnie piszę jakieś wnioski. O obrazowaniu tego body będe mógł rozmawiać za pare miesięcy, nie dziś.
Dla mnie to by było fajne body zapasowe (choć spie.. sprawę z akku i kartami SD) o ile ma faktycznie natywne ISO 100 i dobre filmowanie.
pietia79
16-09-2010, 13:40
Szybcy są. :)
W przedsprzedaży... ;)
4700. Za dużo dla amatora. Nawet jesli jeszcze troche spadnie. Pucha mi sie bardzo podoba, prawie "ideał", myslałem zeby sie przesiąść z d80, ale cena rozwiązała ewentualny dylemat :)
Jakim cudem po samplach oceniasz trafność AF?
Druga sprawa - co do jakości, póki co, nie mam zastrzeżeń.
na jednym ze zdjęć gdzie stoją sobie na skale mili młodzi ludzie ostrość jest na skałę. Czy taki był zamysł robiącego zdjęcie? chyba nie.
A w sumie to jakie to ma znaczenie kto jest czyim następcą?
Były 2 puszki typu "amator" - D60 i D90. Teraz jest D3xxx i D5xxx + D7000, a czy to jest "amator", czy "semi-amator/pro to jakie to ma znaczenie?
Każdy wybierze sobie puszkę taką jaka mu będzie pasować potrzebowo i finansowo.
Ja czekałem na "następcę" D90 z zamiarem wymiany mojego wysłużonego aparatu. Wyszedł D7000 który trudno nazwać w prostej linii następcą D90. Jest to poprostu nowa pozycja w ofercie Nikona. Puszkę i tak kupię, tylko teraz mam dylemat czy to będzie D7000 czy może tylko ciut (prawdopodobnie) droższy D300s. Wiem co potrafi D300s i jak się nim foci - dla mnie bajka. Ergonomia i "ekonomia" użytkowania (właśnie te pare pstryczków) była dla mnie przepaścią pomiędzy D90 a D300s, D7000 jest ciut przyjemniejszy (chyba), ale jednak D300s to jak dla mnie wzór.
No i mam dylemat...
na jednym ze zdjęć gdzie stoją sobie na skale mili młodzi ludzie ostrość jest na skałę. Czy taki był zamysł robiącego zdjęcie? chyba nie.
Gdybanie... a może tak? Może chciał sobie skałę pofocić tylko jacyś de...le mu wleźli w kadr?
Dywagacje nt. puszki której jeszcze nikt z nas nie miał w ręku... trochę bez sensu...
Można co najwyżej pogadać o parametrach na papierze i jej wyglądzie na zdjęciach (puszki) i nic więcej.
Ale to nie oznacza, że aparat się pomylił ;-)
Koledzy doradzicie: nie mam obecnie żadnej puchy bo się pozbyłem systemu sony i miałem właśnie zakupić D90+18-105+grip w cenie 3400zł i mam dylemat czy kupować czy poczekać za D7000,tylko ta cena mnie przeraża 4700zł za samą puchę,obiektywy jakie już zakupiłem to Nikkor 50mm f/1.4 AF,Nikkor AF S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED co robić czekać czy brać D90 POMOCY!!!!!!
darkmajin
16-09-2010, 14:31
czyli chcesz d7000, ale cie nie stać i się pytasz czy kupić d90?
Koledzy doradzicie: nie mam obecnie żadnej puchy bo się pozbyłem systemu sony i miałem właśnie zakupić D90+18-105+grip w cenie 3400zł i mam dylemat czy kupować czy poczekać za D7000,tylko ta cena mnie przeraża 4700zł za samą puchę,obiektywy jakie już zakupiłem to Nikkor 50mm f/1.4 AF,Nikkor AF S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED co robić czekać czy brać D90 POMOCY!!!!!!
jhak nie masz na D7000 to bierz D90 ja tez chce kupic D90 bo na D7000 mnieniestac zreszta dla amatora zbedny
stać mnie na puchę przeznaczyłem 4700zł tyle mi jeszcze zostało,nie wiem kiedy D7000 będzie na polskim rynku ale z tego co widzę to pewnie w październiku będzie dostępny i nie wiem teraz czy czekać czy kupić D90 i po roku zmienić na D7000 bo będzie tańszy i porządnie przetestowany.Aparat wykorzystuje amatorsko nie czerpie z niego zysków więc trochę cena dużą chyba że w sprzedaży będzie za ok 3700 pucha to nie ma tematu,kupię D7000
D90 fajna pucha, ale że jest d7000 wiec jak kupisz d90 to będzie żal, że nie kupiłeś d7000 wiec chyba d7000
Po kiego czorta te 16 mpix:-)?
Żebyś kupował coraz większe i droższe karty, dyski twarde... żeby pomieścić coraz to większe obrazki :)
POMOCY!!!!!!
Po pierwsze, nie wydzieraj się tak.
Po drugie...
Koledzy doradzicie: nie mam obecnie żadnej puchy bo się pozbyłem systemu sony i miałem właśnie zakupić D90+18-105+grip w cenie 3400zł i mam dylemat czy kupować czy poczekać za D7000,tylko ta cena mnie przeraża 4700zł za samą puchę,obiektywy jakie już zakupiłem to Nikkor 50mm f/1.4 AF,Nikkor AF S 70-300mm f/4.5-5.6 G VR IF-ED co robić czekać czy brać D90
Skąd my mamy wiedzieć ile masz pieniędzy, co Ci jest niezbędne w sprzęcie, itd., itp. Aparatu nikt jeszcze nie miał nawet w dłoni, a już Ci mamy doradzać? Opanuj się troszkę. Poza tym to nie jest wątek na tego typu pytania.
Blasius.G
16-09-2010, 14:46
D90 fajna pucha, ale że jest d7000 wiec jak kupisz d90 to będzie żal, że nie kupiłeś d7000 wiec chyba d7000
Pewnie stanieje D300 i jak kupi D90 to będzie mu żal, że nie D7000 i nie D300, a jak kupi D7000 to będzie mu żal, że nie kupił D300. Kupi więc D300 ale wtedy może wyjdzie jakiś D400 i D300s stanieje więc będzie mu żal, że nie kupił D300s :>
przecież napisałem że na puchę zostało mi 4700zł
nad D300s też się zastanawiałem ale puszka trochę za duża musiał bym plecak do niej kupić
no dobra
to ja się zapytam tak:
ile jeszcze realnie może stanieć do gwiazdki D90 ?
w tej chwili jest za ok 2700 brutto
zejdzie do 2200 po pojawieniu się d7000 czy raczej nie ma szansy?
bo dla mnie d80 to pod wzgledem funkcjonalnym idealny aparat ( na moje potrzeby) , brakuje mi wyłącznie niskoszumowego CMOSA
(ok filmik też się przyda czasem) tak więc wymiana na d90 w pełni by mnie zadowoliła - nie chciałbym jednak dopłacić więcej niż 1000 PLN do wymiany... a mam nadziej że mój d80 z 19000 strzałów za 1000 z kawałkiem sprzedam
Brazilianpitbull
16-09-2010, 15:02
Pewnie stanieje D300 i jak kupi D90 to będzie mu żal, że nie D7000 i nie D300, a jak kupi D7000 to będzie mu żal, że nie kupił D300. Kupi więc D300 ale wtedy może wyjdzie jakiś D400 i D300s stanieje więc będzie mu żal, że nie kupił D300s :>
To może od razu niech kupi d3x albo poczeka do d4 ? :D
no dobra
to ja się zapytam tak:
Do gwiazdki to d90 już nie będzie w sprzedaży pytałem się wczoraj w fotojokerze,sprzedawca mi powiedział a jest to mój kolega,że zamówienia tylko mają do końca września później już nie będą zamawiać i d90 zniknie z półek chyba że będą jeszcze na aledrogo
nad D300s też się zastanawiałem ale puszka trochę za duża musiał bym plecak do niej kupić
:lol:
zamówienia tylko mają do końca września później już nie będą zamawiać i d90 zniknie z półek chyba że będą jeszcze na aledrogo
Byłoby to co najmniej dziwne. Jest połowa września, następca D90 istnieje praktycznie tylko na papierze, a oni już za 2 tyg. wycofują D90 ze sprzedaży? Jeśli faktycznie tak chcą zrobić to chyba słoneczko za bardzo im przygrzało.
Byłoby to co najmniej dziwne. Jest połowa września, następca D90 istnieje praktycznie tylko na papierze, a oni już za 2 tyg. wycofują D90 ze sprzedaży? Jeśli faktycznie tak chcą zrobić to chyba słoneczko za bardzo im przygrzało.
do końca października,sorka za wprowadzenie w błąd
Sendilkelm
16-09-2010, 15:09
Dokładnie, tym bardziej, że ten następca jak to zwykło się mówić jest po prostu zupełnie inną puchą. Jeśli faktycznie będzie ciężko dostać d90 nowe to możliwe, że nawet i zdrożeje, bo kto wybierze d7000 myśląc o zakupie d90 skoro jest ok. 2000 zł droższy. ;/
de Fresz
16-09-2010, 15:12
Koledzy doradzicie: nie mam obecnie żadnej puchy bo się pozbyłem systemu sony i miałem właśnie zakupić D90+18-105+grip w cenie 3400zł i mam dylemat czy kupować czy poczekać za D7000
Jeśli możesz żyć kilka miesięcy bez robienia zdjęć, to czekaj – do powiedzmy zimy-wiosny aż D7000 okrzepnie na rynku. Jeśli natomiast chcesz zdjęcia robić już, to kup teraz D90, ale używane. Stracić i tak stracisz, ale mniej,
misiobudrysio
16-09-2010, 15:13
To może od razu niech kupi d3x albo poczeka do d4 ? :D
po d4 bedzie d5 jak jest mlody niech czeka przed smiercia moze kupi d15 to dopiero bedzie sprzet
wracaja do d7000 to nie ma przycisku VNC czyli very nice picture tak ze to niestety nadal od posiadacza bedzie uzalezniona jakosc zdjec
a juz myslalem ze kolejny model sam bedze robil ladne fotki
pozdr.
Zawsze jest tak że na nowościach jest większa przebitka i znajdzie się dużo snobów którzy kupią D7000,a sklep chcę zarobić jak najwięcej,wiem to z autopsji prowadzę firmę i na nowościach zarabiam o wiele więcej
Co do używek to najtańsze body+18-55 na aledrogo widziałem za 2500tysiaka
do końca października,sorka za wprowadzenie w błąd
wogole byś przeprosił i za to i najlepiej za kolegę i za siebie i za wprowadzanie w błąd.
panowie z Nikona wyraźnie powiedzieli ze d90 nie będzie wycofany i oba modele będą w sprzedaży równocześnie...
Poczytaj trochę a nie siej plotek z rękawa.
no dobra
to ja się zapytam tak:
Cena w dużej mierze zależna też będzie od kursu Euro w danym momencie. Ja za swoją puchę w połowie kwietnia tego roku dałem 2200zł (mam paragon) w fizycznym sklepie (nazwy nie wymienię...) gdzie mogłem ją sprawdzić przed zakupem. Mniej więcej tydzień później z całej Warszawy wymiotło wszystkie D90, a i cena skoczyła na ok 2600-2800. Dodam że Euro też podskoczyło w tym czasie co mogło mieć negatywny dla klienta wpływ na cenę. W chwili obecnej można D90 kupić od 2599zł co w stosunku do ceny nowości pt. D7000 w cenie 4699zł wydaje się kwota niewygórowaną. Za ok. 2100zł różnicy można, jak dla moich potrzeb kupić ciekawe szkiełko.
Moje zdanie jest takie że tylko jakiś niewypał ze strony D7K może zostawić cenę D90 na obecnym poziomie (o kursie walut już mówiłem).
W przypadku spektakularnego sukcesu D7K (mimo zaporowej ceny) można się spodziewać masowego wystawiania D90 na aukcjach (lub oddawania za darmo ;) ), co zaowocuje spadkiem ich ceny w sklepach nawet poniżej 1000zł ;) . ((To oczywiście żart)).
W mojej ocenie już tak całkiem serio, to u schyłku sprzedaży D90 zejdzie do poziomu ok 2000 zł (wykluczam kataklizmy, wojny, skoki kursów walut i trzęsienia ziemi na Marsie).
Pozdrawiam
Koledzy już się pogubiłem, czy sztuczny horyzont jest widoczny w wizjerze D 7000.
Sendilkelm
16-09-2010, 15:36
Koledzy już się pogubiłem, czy sztuczny horyzont jest widoczny w wizjerze D 7000.
A to ciekawe, człowiek uczy się całe życie ;-)
Mam rozumieć, że mój wpis potraktowałeś poważnie ? :) No cóż... człowiek uczy się przez całe życie :lol:
wspaniała puszka - ale nie na kieszeń polskiego amatora
zaawansowany amator szuka puszki w granicach 2500-3500 zł
i już dawno zauważyli to handlowcy z Canona, Sony, Pentaxa itp...*
w ciągu ostatniego roku chyba 6 znajomych prosiło mnie o pomoc/doradztwo przy wyborze sprzętu ... gdy ich pytałem o budżet to zawsze słyszałem - 2500/2800/3200/3500 zł (i to za body z kitem)
4700 zł i to bez obiektywu to cena nie na polskie warunki - ale wiadomo... kto się nami przejmuje? :)
ja dodam tyle, że za niewiele większą kwotę nabyłem używane D700 :)
I co, im proponowałeś; Canona, Sony, czy Pentaxa?
Puszka super,ale kompletnie poza moim zasięgiem finansowym... Ja tylko po cichu liczę,że dzięki D7000 pojawi się więcej D300 na rynku wtórnym przez co cena spadnie:) Jak nie to będę musiał zacząć jeść chleb posmarowany chlebem żeby dozbierać;)
Dokładnie, tym bardziej, że ten następca jak to zwykło się mówić jest po prostu zupełnie inną puchą. Jeśli faktycznie będzie ciężko dostać d90 nowe to możliwe, że nawet i zdrożeje, bo kto wybierze d7000 myśląc o zakupie d90 skoro jest ok. 2000 zł droższy. ;/
A jaką puszką ma być następca? TAKĄ SAMĄ? Bez sensu mówisz, wiadomo, że cena jest wysoka, ale takie jest prawo rynku, przy wejściu sprzętu zawsze ceny są wysokie, ze biegiem czasu maleją, moim zdanie, d90 powinien zniknąć z półek jak najszybciej, bo wtedy d7000 szybciej też stanieje
Mariusz888
16-09-2010, 15:53
zaawansowany amator szuka puszki w granicach 2500-3500 zł
i już dawno zauważyli to handlowcy z Canona, Sony, Pentaxa itp..
No tak - teraz zaawansowany amator nie może już używać D80 bo to obciach bo to puszka stara technologicznie i tylko za 1,5k zł ;) a w podanym przez Ciebie budżecie jest jeszcze D90, D200 itd ;)
Puszka super,ale kompletnie poza moim zasięgiem finansowym... Ja tylko po cichu liczę,że dzięki D7000 pojawi się więcej D300 na rynku wtórnym przez co cena spadnie:) Jak nie to będę musiał zacząć jeść chleb posmarowany chlebem żeby dozbierać;)
PS Podobno studenci jedzą kanapki posmarowane nożem. Podobno można dużo zaoszczędzić ;)
Moje prognozy odnośnie ceny D90 są takie. Jeżeli rzeczywiście dalej będzie w sprzedaży to jego cena będzie jednak w dużej mierze uzależniona od popytu na D7000 który nie oszukujmy się jest zupełnie inną konstrukcją a przy tym znaaaaaacznie droższą (przynajmniej narazie prawie 2x) i kursu euro. Moim zdaniem jeśli D7k utrzyma wysoką cenę to i D90 nie będzie tańszy bo i po co. Pomiędzy tymi puszkami nie ma alternatywy. Swego czasu trochę zazdrościłem Canonierom , że mają za niewiele wyższą cenę niż D90 puszkę taką jak 50D, uszczelniona, magnez itp. Teraz już mi przeszło po premierze 60D. Niestety D7000 to trochę drogi jak narazie następca D90.
Nikon D5000 też istnieje i robi zdjęcia. Ba, nawet takie jak D300/D90
stać mnie na puchę przeznaczyłem 4700zł tyle mi jeszcze zostało,nie wiem kiedy D7000 będzie na polskim rynku ale z tego co widzę to pewnie w październiku będzie dostępny i nie wiem teraz czy czekać czy kupić D90 i po roku zmienić na D7000 bo będzie tańszy i porządnie przetestowany.Aparat wykorzystuje amatorsko nie czerpie z niego zysków więc trochę cena dużą chyba że w sprzedaży będzie za ok 3700 pucha to nie ma tematu,kupię D7000Chcesz kręcić filmy? Jeśli nie to się nawet nie zastanawiaj i bierz d90, albo 50d, ja miałem takie dylemat i czekałem na 60d i d7000 właśnie pod kątem ewentualnego kręcenia filmów, i się doczekałem , troche lipa, że nie 60fps, ale na 99% wezmę D7000, co prawda zapłacę trochę więcej, ale co tam, w pewnych sytacjach nei ma wyjścia i się stoi w miejscu z tego powodu
darkmajin
16-09-2010, 15:57
nie ma <- wirtualny horyzont w wizjerze
kolego jak się nie znasz to po co się wypowiadasz , po co ludzi w błąd wprowadzasz ? jak nie umiesz sam znaleźć to innym nie wmawiaj...
The D7000 provides a virtual horizon type electronic spirit level - shown here in Live View mode. It can also be displayed in the viewfinder 'on demand' (using the Fn button - see below) at which point it takes over the exposure compensation bar.
....ludzie to teraz czekają na aparaty żeby filmy kręcić świat zwariował
Sendilkelm
16-09-2010, 16:07
A jaką puszką ma być następca? TAKĄ SAMĄ? Bez sensu mówisz, wiadomo, że cena jest wysoka, ale takie jest prawo rynku, przy wejściu sprzętu zawsze ceny są wysokie, ze biegiem czasu maleją, moim zdanie, d90 powinien zniknąć z półek jak najszybciej, bo wtedy d7000 szybciej też stanieje
Haha, a co jest w takim razie następca? Tak samo mogę zapytać, czemu jest następcą? Dla mnie cena za taką puszkę nie jest za wysoka, ale dla ludzi zbierających na d90 jest. I o to chodziło w mojej wypowiedzi. Po co się zastanawiać d90/d7000 skoro to jest 2000 zł różnicy? To może od razu się zastanowić nad d3x?
E:
Zresztą w którymś z newsów na NR było o tym, że ta linia jest jakimś nowym segmentem puszek aniżeli następcą d90. Tak naprawdę wszystko zależy teraz od tego co zrobi dalej NIKON. Seria Dxx się skończyła, dlatego moim zdaniem d7000 jest pierwszą puszką w swoim segmencie.
pako7726
16-09-2010, 16:14
Już myślałem, że wszyscy zapomnieli o D5000 i najważniejszej wg mnie cesze czyli jakości zdjęć. Kamień z serca :-)
Haha, a co jest w takim razie następca? Tak samo mogę zapytać, czemu jest następcą? Dla mnie cena za taką puszkę nie jest za wysoka, ale dla ludzi zbierających na d90 jest. I o to chodziło w mojej wypowiedzi. Po co się zastanawiać d90/d7000 skoro to jest 2000 zł różnicy? To może od razu się zastanowić nad d3x?
E:
Zresztą w którymś z newsów na NR było o tym, że ta linia jest jakimś nowym segmentem puszek aniżeli następcą d90. Tak naprawdę wszystko zależy teraz od tego co zrobi dalej NIKON. Seria Dxx się skończyła, dlatego moim zdaniem d7000 jest pierwszą puszką w swoim segmencie.
w 18 sklepach w cenie od 21464 PLN do 26999 PLN - D3X, więc trochę przesadziłeś :) każdy oczywiście kupuje to na co go stać... D7000 jest następcą D90, ponieważ ma te same elementy co D90, wprowadza kilka nowych rozwiązań w stosunku do D90 co jest oczywiste patrząc pod kątem rozwoju technologicznego, a jednocześnie nie wychodzi za bardzo ponad linię D300S, sprawa jest zatem prosta...
. Seria Dxx się skończyła, dlatego moim zdaniem d7000 jest pierwszą puszką w swoim segmencie.Czy to całe pozycjonowanie puszki jest takie ważne? O co chodzi?
Co do tego twojego pomysłu - nawet OK, widzę pewną zbieżność :)
Pierwsze były D70, D700 to może być i początkiem serii D7000
Te siódemki to fajne body :)
Sendilkelm
16-09-2010, 16:18
D7000 jest następcą D90, ponieważ ma te same elementy co D90,
Poza wielkością, możesz mi wymienić te inne? :P No chyba, że wielkość decyduje o następstwie puszek to w pełni się z Tobą zgodzę.
Czy to całe pozycjonowanie puszki jest takie ważne? O co chodzi?
Mi to rybka, to SHOX się przyczepił mojego pogrubionego słowa następstwo. Więc mu odpisuje, jak ja to widzę. A ten post do którego się przyczepił miał zobrazować, że ludzie myślący o zakupie d90 wcale nie mają teraz problemu, bo przecież "dołóż trochę" i będzie miał d7000 nie jest takie oczywiste.
Dla lubiących liczby: Cena pre-order d7000 jest 92% większa od najtańszego d90.
to by oznaczało że cena FX pójdzie w górę bo przecież nie może być taniej od DX. Gdyby tak spojrzeć na politykę Nikona to można by było faktycznie tak podejrzewać ale chyba nie zbadane są ścieżki Nikona. Ja stawiam na koniec serii DXXX a w to wchodzi FX
Może faktycznie seria trzycyfrowa w DX odejdzie do historii. Czytałem wywiad z prezesem Nikona p. Makoto Kimura w którym zaintrygowały mnie dwa punkty.
1. Nie interesuje Nikona, bycie liderem w produkcji ilościowej, a celem jest rentowność - to akurat widać w cenniku.
2. Pracują nad zupełnie nowym segmentem rynku, ma to być produkt strategiczny nowej generacji - cokolwiek to ma znaczyć, może dlatego zrezygnują z DX w serii Dxxx.
Ja myślę że na razie dopóki nie da się kupić D7000 w sensownej cenie, ani nawet za 4700 to warto kupować D90+fajny obiektyw. Co z tego że wywalimy 4700 na body jak podepniemy do tego kita?
Ja mam D90 i Fuji S3, pare fajnych szkiełek. Myślałem o zmianie body na D700, ew D300 ale D90/D300 za dużo różnic niema żeby opłacało sie dopłacać, do D7000 już moim zdaniem się opłaca mając dobre szkła i lampe.
Z D700 problem jest taki że musiał bym wymienić też mojego 17-55 2,8 no i waga zestawu D700 z zoomikiem. Już teraz D90+grip+17-55 2,8 to za duży i za ciężki zestaw na wyjazdy.
Dlatego D7000 to super opcja dla kogoś kto nie do końca chce przechodzić na FX i lubi sowojego D90 za wymiary ale przydało by sie coś z lepszymi parametrami. No i AF-F to fajna opcja bo manualny AF w filmach na D90 to nie jest łatwa sprawa.
Więc teraz tylko trza by poczekać na kogoś kto będzie wracał z USA :)
Mam rozumieć, że mój wpis potraktowałeś poważnie ? :) No cóż... człowiek uczy się przez całe życie :lol:
Nie żartuj, jeżeli tak to odebrałeś to duży błąd, nie spodziewałem się że ktoś to potraktuje poważnie.
...
Co do tego twojego pomysłu - nawet OK, widzę pewną zbieżność :)
Jasne że fajne, i szczęśliwe, jak to siódemki ;-)
Co w sumie dobrze wróży D7000
Pozdrawiam
DarekD80
16-09-2010, 16:52
Już jest do kupienia w EURO:
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/opis-nikon-d7000-18-105-mm-ed-vr.bhtml#content_3c
Znamy już Euro z ich zaporowych cen :) Myślę, że BODY będzie spokojnie do wyrwania za 4499,-
Jak do wyrwania to wychodzi znacznie taniej, ale trzeba mieć szybkie i mocne nogi ;-)
hostman22
16-09-2010, 16:59
skąd w was przekonanie że to body ma kosztować 3tyś ?! Cena jest adekwatna. Albo kupujesz 'nowość', albo oszczędzasz na d90, d5000 ? Nowe aparaty, też pewnie będą w odpowiednich dla nikona cenach;)
gadzeciarz
16-09-2010, 17:07
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/opis-nikon-d7000-18-105-mm-ed-vr.bhtml#content_3c
To dopiero zapisy w kolejkę ;-)
Ponoć na początku października mają rzucić pierwsze sztuki.
A poza tym tam zawsze mieli drogo.;-)
To jest przedsprzedaż !! człowieku ta informacja w tym wątku była już podawana ze 4 razy !!
Blasius.G
16-09-2010, 17:24
Za body 4069zl w tym Euro. Cos juz z sensem ale te wstepne ceny pozniej nagle skacza drastycznie.
fotouśmieszek
16-09-2010, 17:46
Generalnie to jest jedna taka praktyczna różnica. Możliwość uzyskiwania minimalnej GO na body FX.
no i dodal bym jeszcze wielkość piksela co dramatycznie redukuje szumy i lekko poprawia DR.Dlatego canon dal ciala z 7d i 550d.Maleńkie piksele 'zabily' sensor,że go nawet wymyślny soft nie 'ożywił'
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.photographyblog.com/images/sized/images/uploads/nikon_d7000_launch-550x296.jpg) zrodlo http://www.photographyblog.com/news/nikon_d7000_details
Cena D7000 nie szokuje tak bardzo jak cena battery packa 350 x 4,7=1645zł buhahahahahaha :D
O to ładnie zaszaleli z tym gripem. :D
Mariusz888
16-09-2010, 17:50
Fajnie że grip kosztuje 1/3 puszki :lol: to do D700 musiałby kosztować 2,5k zł :D
ISO 6000000
16-09-2010, 18:01
granica jest taka, że d400 ją wytworzy.
na razie plasuje się lepiej niż d300s(poza polami pul af)
a kalibracja na pewno na 99 instrumentów
za ta kase to wole C 7D
źródło (http://www.photographyblog.com/images/sized/images/uploads/nikon_d7000_launch-550x296.jpg) zrodlo http://www.photographyblog.com/news/nikon_d7000_details
Cena D7000 nie szokuje tak bardzo jak cena battery packa 350 x 4,7=1645zł buhahahahahaha :D
2x więcej niż zapłaciłem za D90 w styczniu 2009. Nie sądzę, abym chciał D7000 kupić za taką cenę jak wyżej. Za 800-900 GBP to jeszcze może...
fotouśmieszek
16-09-2010, 18:11
poziom puchy to wygoda w pewnych warunkach. jasne ze mozna strzelic fote zenitem, wywolac, zeskanowac i tez sie nie poznasz. tylko zmien tryb af-s/c, af area mode i tryb pomiaru swiatla w d90 i nizej w 2 sekundy. a w d300 w gore nie bedzie z tym problemu. 3 pstryczki - pstryk, pstryk , pstryk .. gotowe. ale fakt .. pojdziesz krajobrazik focic, slonce do zachodu daleko, statywik rozlozyc, wszystko poustawiac.. tylko po co wtedy d7000 jak mozna d50 postawic na tym statywie i jeszcze ladne jpg z puszki sie dostanie.
To w jaki sposob np.: grupa MAGNUM sfociła całą wojne wietnamską bez afc/s,af area mode itepe łapiąc ostrość w punkt i powodujac,ze ich albumy sprzedaja sie do dzisiaj jak swieże bułeczki??? Zapewniam Cie,ze nie mieli czasu rozłożyć statywu:lol: To moze skrajny przyklad,ale można by mnożyć inne. OCZYwiscie wszystkie pomagajki są bardzo pożyteczne, jednak nie one decyduja o przynależności do "segmentu pro".Ten segment to wyłącznie pomysł marketingowy:wydaj kasę na puszkę profi a zostaniesz PROFesjonałem.Nie dajmy sie wkrecać w taki byznes:-) A teraz serio:nawet profi woli mieć lepszą puche niż gorszą;))))) W dodatku stać go na każda...Dlatego kupie d7000....jak lekko stanieje;)
Fortaigne
16-09-2010, 18:21
granica jest taka, że d400 ją wytworzy.
(poza polami pul af)
pomijając orta jeśli "polami" to już nie "pul". Albo "polami AF" albo ilością pól. Za groma nie wiem co oznacza "polami pul"
nie wiem czy juz bylo wiec wkleje
iso 3200
http://s3.amazonaws.com/chasejarvisblog/20100708_NIK_09_ZZZ_ZZZ0902.JPG
pewnie już było, ale widzę, że ludzie nadal myślą że af-c/af-s zmienia sie w menu.
''Unlike the top-end D300S and full-frame D700/D3s/D3x, the D7000's AF mode switch does not have a dedicated position for 'C' - continuous AF. Instead, this can be set by pressing the small button at the center of the switch, and rotating the rear control dial.''
matyjasz
16-09-2010, 18:38
Cena w UK niczym nie uzasadniona...
O! Pardon! 'NIKON' ma napisane ;)
Brazilianpitbull
16-09-2010, 18:40
Oj jeżeli cena grip-u będzie aż tak "niska" to zamienniki zrobią furorę...
a tak w ogóle, to...
JA CHCĘ TAKI, TYLKO Z FX!
Szwecja i Norwegia, puszka ok 4700, grip 1500, pojechali równo z ceną : ) Ale jeśli ego odpowiednikiem jest 60D to i tak jest tańszy.
Chcesz kręcić filmy? Jeśli nie to się nawet nie zastanawiaj i bierz d90
D90 ma do kitu filmy :-) res 720p moze byc, ale stair step bug wyglada kiepsko, a Nikon ma w d*#@! upgrade firmware.
D90 ma do kitu filmy :-) res 720p moze byc, ale stair step bug wyglada kiepsko, a Nikon ma w d*#@! upgrade firmware.
Potwierdzam.
Sztuczny horyzont mam podpięty pod Fn i korzystam z niego w wizjerze. Ostatnio będąc w tatrch ten klawisz funkcyjny był najczęściej używanym poza spustem. Przy pracy z UWA to jest nieoceniony. Dla mnie to jeden z genialniejszych dodatków w d700.
Mogę się pod tym podpisać obiema rękoma, szkoda tylko, że z gripem z pionie ciężko trafić w przycisk Fn. A może masz na to jakiś patent?
<- wirtualny horyzont w wizjerze
The D7000 provides a virtual horizon type electronic spirit level - shown here in Live View mode. It can also be displayed in the viewfinder 'on demand' (using the Fn button - see below) at which point it takes over the exposure compensation bar.
Dzięki za odpowiedź.
Jasne ;)
haha
Fajnie że grip kosztuje 1/3 puszki :lol: to do D700 musiałby kosztować 2,5k zł :D
Niby czemu? Przecież pasuje też do D300 ;)
Jeśli grip do D300/700 kosztuje poniżej 1 tys to nie widze opcji by ten do D7000 był droższy. Chyba tylko na starcie, jako nowość na rynku.
w dyskusji NR była informacja, że sprzedaż d90 będzie do końca roku ale na trzecich rynkach - głównie w kontekście rynku hinduskiego. Nie wiadomo cZy polski rynek jest trzeci :smile:
może zrobić temacik lub sondę, kto się deklaruje na zakup d7k?
- pierwszy...
obawiam się, że naprawdę zdeklarowanych chętnych forumowiczów będzie od kilkunastu do kilkudziesięciu, ale w dyskusji wygląda to inaczej....nieliczni mają d80, nie daj Boże d60, większość to od d300s w górę i wszyscy są świetnymi teoretykami - ten guzik tutaj - świetnie a ten tam to do ..... i zaraz ktoś komuś dokopie za ten guzik.....
a może zebrałoby się 2k chętnych forumowiczów i hurtownik zawalczyłby o nas? :roll:
na marginesie dużo tu b. inteligentnych ludzi, ładna polszczyzna, są miłośnicy fotografii ale i dużo trolli, że o głupich naparzankach nie wspomnę
w mojej ocenienie i 40-letnim doświadczeniu z lustrzankami d7k to zapowiedź świetnego aparatu i tak był odbierany na początku wątku. Nikt go nie ma ale już zaczyna się trollowanie.
Ja chcę go używać amatorsko z nowym nikkorem 28-300 i sukcesywnie dokupić 24-70 i później coć szerszego - w takiej kolejności. Spacerówka zapewni mi zawsze szane sna złapanie okazji a 24-70/2,8 na dobre, "ludzkie" zdjęcia.
Zmieniam system i do dx kupię szkłą ff - może jeszcze dożyję kolejnego body ff (ff to u mnie sentyment do analoga), więc szkłą będę miał.
Mój 5 letni E-500 nie przestał robić dobrych zdjęć ale technika af jest do .... i z dynamicznymi ujęciami sobie nie radzi. Dlatego czekałem na cos nowego od Nikona w przedziale od d90 d0 d300s, bez znaczenia na cenę. D7k pasuje możliwościami, jakością i gabarytami. Zbyt wiele dobrych zdjęć straciłem z powodu niedostatków techniki. 5 lat temu tylko taka technika była dostępna finansowo - stąd e-500 (pierwszy, który miał czyszczenie matrycy). System 4:3 to mniejsze gabarytowo obiektywy, łatwiejsze do zaprojekowania. Parę tysięcy zdjęć z Lizbony przy tamtym świetle jest w większości świetnych. Ale Lizbona nie biega i nie skacze i jest zalana światłem innym od naszego.
Niewielki aparat, nawet z dużym obiektywem można wszędzie zabrać. Niestety d700, na który mnie teraz stać jest za duży i za ciężki na spacerowe noszenie i używanie. Myślę, że ff dla takich amatorów jak ja powinna mieć gabaryty zbliżone do d7k.
To takich parę myśli pstrykacza.
pozdrowienia wszystkim
Jako, że nie wyrabiam z tymi postami (w 3/4 dot. jęczenia na temat ceny d7k i d90) mam pytanie odnośnie matrycy bo kompletnie wypadłem z obiegu inf. To jakieś nowe cudo czy używka z innych modeli?
a mnie sie wydaje ze majac tak blisko za plecami d300s trzeba by sie zastanowic 100 razy co wybrac :) napewno d7000 jest pewnym przełomem ale czy wartym az tyle ? hm matryca ok, strzały seryjne stroche słabo, szybkosc tez bez rewelacji a reszta jak dla amatora i napewno nie pasjonata fotografii sportowej moze byc;)
Brazilianpitbull
16-09-2010, 20:06
Furtian ja też kupię, prędzej czy później, ale kupię :)
z oficjalnej wypowiedzi nikona cytowanej na NR wynika, że nikon robi swoje matryce i nowa 16 jest nikona, z dugiej strony nie ma takiej oficjalnej informacji po debiutach d3100 i d7k. Równie dobrze może byś od sony jak wcześniej, zwłaszcza, że Sony ma 16 nową, a Nikon tylko ją modyfikuje i poprawia obrabianiem zapisu. Tak było wcześniej. Czas pokaże co z tej historii jest prawdziwe.
z oficjalnej wypowiedzi nikona cytowanej na NR wynika, że nikon robi swoje matryce i nowa 16 jest nikona, z dugiej strony nie ma takiej oficjalnej informacji po debiutach d3100 i d7k. Równie dobrze może byś od sony jak wcześniej, zwłaszcza, że Sony ma 16 nową, a Nikon tylko ją modyfikuje i poprawia obrabianiem zapisu. Tak było wcześniej. Czas pokaże co z tej historii jest prawdziwe.
Jeśli faktycznie jest to od początku do końca produkt Nikona, patrząc na ich dawniejsze produkty, to jest to myślę ważniejsza informacja niż cała reszta inf dot. d7k. I co ważniejsze świadczyłoby to kontynuowaniu DX.
Cierpliwości. To nie potrwa długo. Jak tylko pucha pojawi się w realu, zacznie się narzekanie. :mrgreen:
No cóż, chyba masz rację. Chociażby lewe pokrętło. Przy takim usytuowaniu oraz braku osłony lub blokady, będzie zbyt często bez wiedzy fotografa zmieniać swoje ustawienie. A to wystarczy by zdyskwalifikować cały aparat, mimo posiadania wielu innych zalet.
Blasius.G
16-09-2010, 20:56
No cóż, chyba masz rację. Chociażby lewe pokrętło. Przy takim usytuowaniu oraz braku osłony lub blokady, będzie zbyt często bez wiedzy fotografa zmieniać swoje ustawienie. A to wystarczy by zdyskwalifikować cały aparat, mimo posiadania wielu innych zalet.
Ono się tak luźno nie kręci. Równie dobrze każde pokrętło nastaw mógłbyś tak skrytykować bo ciężko znaleźć lustrzanke bez niego.
Jak mniemam o to http://www.iv.pl/images/81557788318917626778.jpg (http://www.iv.pl/) tobie chodzi?
Wycinek zdjęcia z optyczne.pl
Ja kupię D7K. Tylko ze względu na AF go zmienię i na natywne ISO 100, jeśli w testach faktycznie wyjdzie dobre.
Ludziom się w dupkach poprzewracało z tym szumem. D90 szumi ładnie nawet na 6400 ;p Ładnie - tzn. jest ciekawa plastyka obrazu.
Za to nieostrego zdjęcia nic nie wróci, czasem jest to ta jedna klatka, dlatego warto mieć AF pewniejszy. Tyle, czy 2000 zł dopłaty warty będzie nowy układ? Ciekawe... :)
Mariusz888
16-09-2010, 21:14
Jeśli chodzi Ci o to pokrętło które zakreślił blase.g to dolne się nie kręci bo jest zablokowane ;) nie wiem czy zauważyłeś ten mały "pstryczek" na rogu - żeby przekręcić kółko to musisz go wcisnąć - tak jest w Dxxx i Dx od dawien dawna z tym że tam przycisk blokady jest przez kółkiem a nie za - ot cała różnica ;)
Pawel Pawlak
16-09-2010, 21:21
W skrócie: matryce d3100 i d7000 mają inne gabaryty niż produkty sony, matryca z d7000 jest 14bitowa, sony 12bitowa. Poza tym przy obu jest informacja że są to nigdyniestosowane. opracowane przez nikona przetworniki. Jak do tej pory przy matrycach które były od sony, nikon tego nie pisał.
no i jak się teraz czują ci, którzy ostatnio kupili D700, D300s, D3x lub D3s !!!???
maciey75
16-09-2010, 21:42
Widze, ze aparat juz ma inna nazwe D7k ;)
Ja sie czuje dobrze, moj aparat tez calkiem ok i wyobraz sobie ze robi zdjecia i nawet fajne ;)
To w jaki sposob np.: grupa MAGNUM sfociła całą wojne wietnamską bez afc/s,af area mode itepe łapiąc ostrość w punkt i powodujac,ze ich albumy sprzedaja sie do dzisiaj jak swieże bułeczki??? Zapewniam Cie,ze nie mieli czasu rozłożyć statywu:lol: To moze skrajny przyklad,ale można by mnożyć inne. OCZYwiscie wszystkie pomagajki są bardzo pożyteczne, jednak nie one decyduja o przynależności do "segmentu pro".Ten segment to wyłącznie pomysł marketingowy:wydaj kasę na puszkę profi a zostaniesz PROFesjonałem.Nie dajmy sie wkrecać w taki byznes:-) A teraz serio:nawet profi woli mieć lepszą puche niż gorszą;))))) W dodatku stać go na każda...Dlatego kupie d7000....jak lekko stanieje;)
reasumujac - skoro grupa magnum dawala rade to i my mozemy! no coz.. to powiedz mi po co Ci d7000 skoro masz d90 ? przeciez te wszystkie gadzety je rozniace sa psu na bude ;)
wazne ze masz swoja teze i bedziesz jej bronil, szkoda ze nie nic nie podjales z mojej wypowiedzi. ciekawe czy chodziles kilka godzin z ciezkim obiektywem zapietym do d90, czy uzywales body jedno i 3 cyfrowych, skoro to wszystko to tylko marketing. ale byli i tacy co na czolgi z cepami szli, chwala im i czesc. d7000 na prezydenta.
Pawel Pawlak
16-09-2010, 21:43
no i jak się teraz czują ci, którzy ostatnio kupili D700, D300s, D3x lub D3s !!!???
a jak się mają czuć ? pewnie fantastycznie, są posiadaczami rewelacyjnych aparatów.
A odpowiem Ci na to pytanie bo mam d300s od maja. D7k nie zrobił na mnie wogóle wrażenia. Nie wzbudził we mnie żadnych chęci zmiany puszki gdyż dla mnie nie jest ona lepsza od 300s. Wieksza matryca nie jest mi potrzebna. Po przesiadce z d50 szumy 300s są dla mnie idealne do 3200. Video mnie nie intresuje. Grip kosztuje 240 zł :lol: No i najważniejsze - D7k ma wade przez którą nie brałem pod uwage zakupu d90. Jest tak samo mały jak d90. A dla mnie to wada !
Co ważniejsze w cenie 4600 polecam dołożyć 300 zł do D300s !
Dolne pokrętło jest blokowane, to wiem. Chodzi o pokrętło górne. Niestety jest usytuowane wysoko i zbyt blisko krawędzi. W/g mnie powinno być, przynajmniej z lewej strony, osłonięte ochronnym kołnierzem (czy ktoś jeszcze pamięta Canona AE1 program?)
Co do blokady dolnego, uważam, że gdyby przełącznik miał pozycje indeksowane odpowiednim oporem, blokada nie byłaby potrzebna. Zyskalibyśmy natomiast możliwość pewnego przełączania w ciemności licząc kliki.
a mnie sie wydaje ze majac tak blisko za plecami d300s trzeba by sie zastanowic 100 razy co wybrac :) napewno d7000 jest pewnym przełomem ale czy wartym az tyle ? hm matryca ok, strzały seryjne stroche słabo, szybkosc tez bez rewelacji a reszta jak dla amatora i napewno nie pasjonata fotografii sportowej moze byc;)
trzeba poczekac odrobine, zobaczyc jakie beda faktyczne ceny, jakie beda zdjecia z puszek ogolnie dostepnych, jakie komentarze pierwszych wlascicieli. na razie to zgaduj zgadula. bazowanie na tabelkach, ogolna radosc i pierwsze narzekania. czyli standard jak przy premierze prawie kazdej puszki ;)
Ja kupię D7K. Tylko ze względu na AF go zmienię i na natywne ISO 100, jeśli w testach faktycznie wyjdzie dobre.
Ludziom się w dupkach poprzewracało z tym szumem. D90 szumi ładnie nawet na 6400 ;p Ładnie - tzn. jest ciekawa plastyka obrazu.
Za to nieostrego zdjęcia nic nie wróci, czasem jest to ta jedna klatka, dlatego warto mieć AF pewniejszy. Tyle, czy 2000 zł dopłaty warty będzie nowy układ? Ciekawe... :)
No i właśnie, dlaczego zaraz zakladać, że AF nie będzie mulasty jak w pozostałych puszkach tego przeznaczenia?
tak samo jak ci którzy kupili kartę graficzną wartą tyle co samochód na której po roku nie chodza najnowsze gry
albo paintshopa który po pół roku nie otwiera już rawów z najnowszych puszek...
albo ci co kupili d100 za 12999 i spłacają ostatnia ratę w przyszłym roku ;-)
postęp panie, postęp
A ja dostałem własnie maila od Nikon UK i odnośnie D7000 to wyglada tak:
On sale: 29 October 2010
Body only RRP: £1,099.99
18-105VR kit RRP: £1,299.99
tak samo jak ci którzy kupili kartę graficzną wartą tyle co samochód na której po roku nie chodza najnowsze gry
albo paintshopa który po pół roku nie otwiera już rawów z najnowszych puszek...
albo ci co kupili d100 za 12999 i spłacają ostatnia ratę w przyszłym roku ;-)
postęp panie, postęp
Wy tak na poważnie?
Naprawdę myślicie, że posiadacze D3s rwą włosy z głów? W czym niby ten D7000 jest taki MEGA w por. do D3s ?
Fajna pucha, ale na litość Boską, porównywać ją z D3s?
źródło (http://img689.imageshack.us/img689/8812/plonk.gif)
Wy tak na poważnie?
Naprawdę myślicie, że posiadacze D3s rwą włosy z głów? W czym niby ten D7000 jest taki MEGA w por. do D3s ?
Ja zazdroszcze tym co kupili d700, d3x,d3s ;) a w pytaniu powinno sie znaleść tylko d300s
Pawel Pawlak
16-09-2010, 22:28
Ja zazdroszcze tym co kupili d700, d3x,d3s ;) a w pytaniu powinno sie znaleść tylko d300s
Ale nawet wobec D300s, d7000 jest prostszym modelem. Tak naprawdę powodów do rozgoryczenia może mieć kilka procent użytkowników D300s którzy kupili ten aparat ze względu na video albo Ci którzy kupili je przez pomyłkę i od początku powinni kupić prostszy aparat.
Tak naprawdę powodów do rozgoryczenia może mieć kilka procent użytkowników D300s którzy kupili ten aparat ze względu na video
W sumie D300s kupiłem dla video (i żeby mieć backup/zastępstwo 7D, który miał problem z AF), ale nie czuję rozgoryczenia, wręcz przeciwnie -wielką radość :-)
Pawel Pawlak
16-09-2010, 22:33
No widzisz, czyli procent posiadaczy d300s rwących włosy z głowy z powodu premiery d7000 jest jeszcze mniejsze ;) D300s to nadal wspaniały aparat.
nikt się nie przyzna ...
a stosunek cena/jakość jest lepszy, niż nawet w D3xs ...
(bo sama jakość jest tam lepsza, ale trzeba też brać pod uwagę cenę)
spiritwood
16-09-2010, 22:40
UBoot, parę postów w swej historii miałeś sensownych. Jak widać jedna jaskółka wiosny nie czyni...
fotouśmieszek
16-09-2010, 22:46
wazne ze masz swoja teze i bedziesz jej bronil, szkoda ze nie nic nie podjales z mojej wypowiedzi. ciekawe czy chodziles kilka godzin z ciezkim obiektywem zapietym do d90, czy uzywales body jedno i 3 cyfrowych, skoro to wszystko to tylko marketing.
hmmmm...szkoda ze nie czytasz mnie tak uwaznie jak ja Ciebie. Odpowiedzialem Ci na TWOJĄ sugestie,ze puszka bez afc nadaje sie do focenia pejzaży ze statywu. Jest to demagogia,obydwaj to wiemy.Niestety,porzuciles ten wątek i zacząles sie dziwic poco mi d7k.WYRAŹNIE napisalem,że każdy woli lepszy sprzęt niż gorszy.Jak widzisz czytam Cie z pietyzmem i bardzo uważnie;) i odnoszę sie do treści Twoich postow.O full hd,na ktore czekałem, nie wspominalem zeby nie bylo OT. Przylączam sie też do Twojego apelu d7000 na prezydenta! Świetny pomysł! P.S.mam d200 i 5d.Kupilem używki i nie narzekam;)body jednocyfrowych nie używałem;(
nikt się nie przyzna ...
uboot, przyznajesz się do tego, że się uczysz, więc chyba cie nie urażę. Zapoznaj się z różnicami aparatów DX i FF. Te body nie może być alternatywa dla pełnoklatkowych D3s, D3x czy D700.
W skrócie: matryce d3100 i d7000 mają inne gabaryty niż produkty sony, matryca z d7000 jest 14bitowa, sony 12bitowa. Poza tym przy obu jest informacja że są to nigdyniestosowane. opracowane przez nikona przetworniki. 12 czy 14 bitów to chyba kwestia przetwornika za matrycą, więc chyba możliwe jest by ta sama matryca była w body (to taki skrót myslowy) 12 i 14 bitowych .
No widzisz, czyli procent posiadaczy d300s rwących włosy z głowy z powodu premiery d7000 jest jeszcze mniejsze ;) D300s to nadal wspaniały aparat.
Fatman nie ma włosów :-P
hmmmm...szkoda ze nie czytasz mnie tak uwaznie jak ja Ciebie. Odpowiedzialem Ci na TWOJĄ sugestie,ze puszka bez afc nadaje sie do focenia pejzaży ze statywu. Jest to demagogia,obydwaj to wiemy.Niestety,porzuciles ten wątek i zacząles sie dziwic poco mi d7k.WYRAŹNIE napisalem,że każdy woli lepszy sprzęt niż gorszy.Jak widzisz czytam Cie z pietyzmem i bardzo uważnie;) i odnoszę sie do treści Twoich postow.O full hd,na ktore czekałem, nie wspominalem zeby nie bylo OT. Przylączam sie też do Twojego apelu d7000 na prezydenta! Świetny pomysł! P.S.mam d200 i 5d.Kupilem używki i nie narzekam;)body jednocyfrowych nie używałem;(
chyle zatem czola, bo byc moze w tym calym wznoszeniu laurow nowej puszcze i ilosci postow gdzies sie zagubilem przy odpowiedzi. ale sam przyznasz ze przy porownywaniu mozliwosci nowego a-efa pojawienie sie mistrzow utrwalajacych bohaterow vietcongu moglo mnie odrobine zagubic w czasoprzestrzeni ;) z natury bywam ostrozny w wydawaniu wyrokow przedmiotom, ktorych jeszcze nie bylo mi dane dotknac. fajnie zapowiada sie to nowe body, choc w przeciwienstwie do kilku osob nie mam wypiekow na policzkach na mysl o lepszych opcjach filmowania, bo liveview to ledwo znalazlem po jakims czasie uzywania body i tylko dlatego ze chcialem komus pokazac. najwazniejsze to dobrac sprzet do swoich potrzeb, ale to teoretycznie kazdy wie ;) po opisie d7000 wychodzi ze to super pucha, ale ma tez wady, a stawianie jej obok d3s to jednak lekki nonsens :P
mean-machine
17-09-2010, 00:17
Najlepsze, że D300s już w sumie jest tańszy (w UK). Można go dostać za całe 100 funtów mniej niż wyjściowa cena body D7000. Jeśli się ktoś zastanawia nad D300s to będzie można całkiem całkiem oszczędzić w najbliższej przyszłości :)
Jeszcze się nie wypowiadałem w temacie to wrzucę swoje 3 grosze, otóż za 2 lub 3 lata planowałem zmienić puszkę na D300s ale w tej chwili wybór padł na D7000, no chyba że wyjdzie następca D300s. Do D7000 przekonuje mnie ISO, oraz ciut lepszy moduł pomiaru światła niż w D300s. Reszta dla mnie bez znaczenia, aczkolwiek boję się że te 16mpix nie wyjdzie mu na dobre.
Pozdrawiam
Aktualnie w UK jest niezły cashback £200 jesli kupi się D300s i obiektyw w cenie wyższej niż £400. Także coś Nikon kombinuje skoro daje cashbacka na tą puszkę
Numenius
17-09-2010, 04:06
osobiście troche nie rozumiem tego podniecenia D7k. Np w filmach c jest lepszy bo wg NR D7k ma tylko 24 fps a 60d ma 30:)
trzeba czekać na nastepce D300s bo D7k nie jest żadnym flagship'em w DX. Będzie nim D400 ktory będzie kosztował tyle co obecnie D700:)
osobiście troche nie rozumiem tego podniecenia D7k. Np w filmach c jest lepszy bo wg NR D7k ma tylko 24 fps a 60d ma 30:)
trzeba czekać na nastepce D300s bo D7k nie jest żadnym flagship'em w DX. Będzie nim D400 ktory będzie kosztował tyle co obecnie D700:)
No jezeli filmy deklasuja dla Ciebie D7k i wolisz Canona z obrotowo motylkowym ekranikiem to nie mamy o czym gadac......sorry ale jak narazie specyfikacja tej puszki jest porazajaco dobra!
Nastepca D300 bedzie pewnie z podobnymi parametrami, co cieszy, pytanie co mu doloza.....
Jednak z DXa czas dla mnie uciekac;)
Dla wszystkich narzekających na cenę D7000 krótkie przypomnienie. Rok temu pierwsze oferty sklepowe na D300s zaczynały się na poziomie 7500 zł wynikająca z prostego przeliczenia ceny sugerowanej z € na zł, po kilku tygodniach był już po 6500 zł a teraz kosztuje ok. 5000 zł.
PS Cena w Niemczech już spada :smile: Pierwsze oferty były po 1199€ a już są po 1099€. Na nasze 400 zł do przodu.
PS Cena w Niemczech już spada :smile: Pierwsze oferty były po 1199€ a już są po 1099€. Na nasze 400 zł do przodu.
Pod warunkiem, ze cena euro sie utrzyma.....bo jak bedzie szlo do gory to cena w Polsce wzrosnie, a jak spadnie to i tak cena zostanie jak po wzrocie:D
Nie zapomnijmy że od przyszłego roku Vat idzie do góry, więc nie oczekiwałbym spadku znacząco ceny.
No jezeli filmy deklasuja dla Ciebie D7k i wolisz Canona z obrotowo motylkowym ekranikiem
Akurat taki ekranik to fajna sprawa, szczególnie dla "filmowców".
Nikon d300s tanieje,już poniżej 5klocków
http://www.euromega.pl/product/item/30,2609,Nikon_D300s_BODY.html
Nie zapomnijmy że od przyszłego roku Vat idzie do góry, więc nie oczekiwałbym spadku znacząco ceny.
VAT idzie do góry o 1%, a podatek od nowości to 10-20%. Więcej wiary.
D7000 będzie przepalał na matrycowym.
Tzn on już przepala, tyle, że jeszcze użytkownika tego body nie ma wśród nas, stąd.... jeszcze nie czytalismy o przepałach na matrycowym:mrgreen:
Wspomnicie moje słowa.....:twisted:
Tzn on już przepala, tyle, że jeszcze użytkownika tego body nie ma wśród nas, stąd.... jeszcze nie czytalismy o przepałach na matrycowym:mrgreen:
ale jak się przerobi na gaz, to niech sobie przepala i tak wyjdzie taniej....przynajmniej tak mówią trolle...:mrgreen:
spiritwood
17-09-2010, 08:03
A Zbigniew śpi... ;)
ciekawe czy w USA jest już do kupienia.
Desperados
17-09-2010, 08:25
No jeśli w Polsce juz jest to czemu w USA ma nie byc ?
Panowie wie ktoś co znaczy ten zapis
Working environment Less than 85% humidity Jakie to uszczelnienia oznacza? Fajna puszka wyszła byłaby świetnym partnerem dla fuji, często robię w deszczu i dlatego uszczelki to rzecz ważna dla mnie.
Oto MOJE uwagi:
1. Cena
Z waszych wypowiedzi wynika, że cena to coś, co ustala Nikon po wprowadzeniu kolejnego modelu. Tymczasem, cena zależy też od tego, co robią KONKURENCI. A przynajmniej Sony i Canon robią na tyle dużo, że to też będzie miało wpływ na cenę zarówno D7000 jak i D90, D300s itp.
2. Filmowanie
Nie rozumiem, dlaczego opcja filmowania nadal przez niektórych jest traktowana tak, jak funkcja rozpoznawania uśmiechów - czyli jako niepoważna. Rozumiem, że dwa lata temu można było tak podejść do pierwszej informacji o opcji filmowania w D90, ale teraz, gdy już wiemy, jakie efekty się osiąga lustrzankami i jak małym nakładem kosztów w stosunku do kamer profesjonalnych, to nie powinno już być takiego zdziwienia. Po prostu zeszły się w jednym miejscu technologie do filmowania i fotografowania, a dodanie tych funkcji nie zmienia kosztów całości.
Osobiście żałuję, że D7000 nie ma filmowania 60fps. To moim zdaniem ogranicza jego zastosowania w profesjonalnym filmowaniu (brak tzw. trybu "replaya").
3. Co robić ?
Ja osobiście doradzam: CZEKAĆ. Cena na pewno spadnie (zwłaszcza grip !!!). Cena spadnie, bo pojawią się następcy w innym segmentach Nikona (więc ceny starych modeli spadną i wymuszą spadek cen D7000) oraz pojawią się modele KONKURENCJI !!! Jakoś tego aspektu w wypowiedziach nie znalazłem.
Uważam, że cena będzie sztucznie utrzymywana do świat, a w styczniu (koło połowy, wraz z nowymi dostawami) spadnie do niższych poziomów ...
pytam czy jest już do kupienia w USA ba mam tam ciotkę która mieszka na stałe i mogła by mi wysłać do Polski,oczywiście bez cła ale jedno mnie zastanawia czy będzie polskie meni
Nikonamający_na_7
17-09-2010, 08:48
Jasne że fajne, i szczęśliwe, jak to siódemki ;-)
Co w sumie dobrze wróży D7000
Pozdrawiam
Ha, ja to wiem od dawna! Od czasu kiedy kupiłem swojego analoga f70, sterowanie nie tylko bardzo oryginalne, ale po opanowaniu bardzo przyjaznie - f70 ma u mnie godziwą emeryture i dalej działa! Nie muszę tu mówić jak jak solidne i trafione są D70s i D700. D7k oczywiście zamówiłem (nie to, żebym aż taki kolekcjoner był, ale ten full HD mnie skusił - wreszcie u Nikona!), podobnie jak lampkę SB 700 (po trzech strzałach 800, 900 r1c1), będzie elegancko wyglądała z d7k ;-) No i CLS się nie znudzi ;-)
D7k (z kitem od D70s, a mam naprawdę ostry, znów ta szczęśliwa siódemaka) na pewno na wakacjach będzie poręczniejszy niż np. D700 ze szkłami!
Jestem racjonalistą, ale coś jest rzeczywiście w tej serii 7. Odkąd mam nikony zawsze była to dla mnie szczęśliwa cyfra! Mam nadzieję ze D7000 podtrzyma tę dobrą passę... Jak tylko będzie miał duszę jak reszta serii ;-) Magia Nikona! ;-)
Nikonamający_na_7
17-09-2010, 08:50
W całej rozciągłości popieram!
Sendilkelm
17-09-2010, 08:54
pytam czy jest już do kupienia w USA ba mam tam ciotkę która mieszka na stałe i mogła by mi wysłać do Polski,oczywiście bez cła ale jedno mnie zastanawia czy będzie polskie meni
Nauczcie się czytać informacje, które są podawane na tacy.
nauczcie się czytać informacje, które są podawane na tacy.
どうもありがとうございます
Wy tak na poważnie?
w moim przypadku zabrakło taga ironia :)
ale w elektronice tak jest że na ogół kupujemy sprzęt " na starcie" przestarzały... ja już się przyzwyczaiłem
ale jak znam ( z forum) ubota to on może tak na serio ;-)
Fatman nie ma włosów :-P
ma, tylko jest od nich wyzszy...
Sendilkelm
17-09-2010, 09:13
どうもありがとうございます
Poszukaj, były ze 3 informacje w sumie. Między innymi jedna jest tu:
http://blog.iamnikon.com/en_GB/photokina/take-a-first-look-at-the-brand-new-and-feature-packed-nikon-d7000/
i tu:
http://nikonrumors.com/2010/09/15/the-official-announcements.aspx#more-13738
Poszukaj, były ze 3 informacje w sumie. Między innymi jedna jest tu:
http://blog.iamnikon.com/en_GB/photokina/take-a-first-look-at-the-brand-new-and-feature-packed-nikon-d7000/
Dzięki za wyrozumiałość
Blasius.G
17-09-2010, 10:19
VAT idzie do góry o 1%, a podatek od nowości to 10-20%. Więcej wiary.
Do tego nowy podatek od kupna aparatu. Tak, tak. Chca taki wprowadzic i ma to rzekomo isc na jakichs artystow. Ogolnie typowe dla obecnego rzadu. Wszystkie oplaty i ceny dla zwyklych obywateli w gore bo tak najprosciej.
Do tego nowy podatek od kupna aparatu. Tak, tak. Chca taki wprowadzic i ma to rzekomo isc na jakichs artystow. Ogolnie typowe dla obecnego rzadu. Wszystkie oplaty i ceny dla zwyklych obywateli w gore bo tak najprosciej.
Na szczęście w kwestii takich zakupów jak aparaty, to świat robi się coraz mniejszy i nic mnie nie zmusza do zakupów w PL. A gwarancja... do GB ludzie często latają to i aparat mogą do serwisu zabrać...
Jeżeli ktoś myśli o "prawdziwym" filmowaniu to i tak zdecyduje się na kamerę, nie oszukujmy się, filmowanie dalej jest dodatkiem, zabawką w aparacie fotograficznym. Za to fotograficznie nie można nic zarzucić D7000, jeżeli ktoś marudzi, zawsze jest wybór np. seria D3 która jest topowa.
lodzermensch
17-09-2010, 11:09
A mnie wystarczy jedno spojrzenie na foty. I ide o kazdy zaklad,ze nie odrożnisz "segmentu puszki" oglądajac zdjecia.Widzialem (i Ty pewnie też) powalajace foty wykonane np.d80. Jest bardzo wziety fotograf we Wloszech,zebral kupę nagrod,najlepsze periodyki zapełnia zdjeciami....z jakieś małpy.ToOCZYwiscie przypadek skrajny a facio lekko odjechany,ale wydaje mi sie,ze tylko fotograf decyduje w jakim......."segmencie" bedzie sie "pozycjonowała" jego puszka.I dlatego uważam ze d7000 z jego wodotryskami zaspokoi wymagania DXowego profesjonalisty. Ta pucha to rewelacja jezeli sensor bedzie pracował przynajmniej porownywalnie z d90/d300 etcetera a mam nadzieję,że lepiej:p.pozdrowki:grin:
Piszemy tutaj o nowej puszce, czy o zdjęciach które z niej wychodzą?
Nie podważam faktu, że to bardzo fajny korpus, protestuję jednak przed nazywaniem go profesjonalnym.
Bo nim nie jest.
Apropo wspomnianego tu VAT-u i podatku od nowości.
Nie chcę wyjść na oszołoma broniącego podatków bo tak nie jest. Pragnę tylko zwrócić uwagę na matematyczną różnicę w podwyżce VAT w praktyce. Zakładając koszt BRUTTO jaki płacimy za przedmiot w wysokości 5000zł (np. D7K :-) )to po podwyżce SAMEGO VAT-u powinno wyjść 5040,98 zł. Zatem TEORETYCZNIE wzrost Vatu odczujemy nieznacznie (tu ok 0,8%). Obawiam się tylko jednej stałej praktyki w naszym kraju... Z 5000 zł zrobi się 5500 lub 6000 zł bo wszystko nagle musi ostro pójść w górę...A gdy VAT wróci do normy czyli 22% dziwnym trafem ceny pozostaną na "23%" poziomie...
Dodam jeszcze że wszystko zbiegnie się ze świętami i hasła w stylu "kup u nas jeszcze z niskim VAT-em w tym roku" zaleją nas ze wszystkich stron nakręcając dodatkowo (poza świętami) koniunkturę. Pamiętam taką sytuację przed wejściem Polski do Uni i cenami nowych samochodów (ale był wtedy ruch w salonach). Liczę na to że rynek zweryfikuje moje czarne scenariusze na plus klientów.
Jeśli chodzi o nowości to zawsze i wszędzie obarczone one były swoistym "podatkiem od nowości". Tyczy to się praktycznie każdej dziedziny naszego życia czy gospodarki. Przypomnijcie sobie przykład telewizorów (LCD,PLD), telefonów komórkowych, czy wyposażenia samochodów o komputerach nie wspomnę. Tak było, jest i będzie w mniejszym lub większym stopniu że za gorące nowości teoretycznie super innowacyjne będziemy bulić ekstra.
To tyle...
Sory za OT ale takie naszły mnie przemyślenia, odnośnie całokształtu dyskusji dotyczącej cen, Vatu, podatków, samego D7K, poruszanych w tym wątku.
Pozdrawiam
Akurat taki ekranik to fajna sprawa, szczególnie dla "filmowców".
Często żałuję, że nie mogę zmienić pryzmatu na lupę w serii D, a wyciąganie F z szafy i szczególnie późniejsza obróbka filmów, to już nie dla mnie. Tak, że jestem za obrotowym ekranem, nie tylko przydatnym przy filmowaniu. :-)
de Fresz
17-09-2010, 11:19
To w jaki sposob np.: grupa MAGNUM sfociła całą wojne wietnamską bez afc/s,af area mode itepe łapiąc ostrość w punkt i powodujac,ze ich albumy sprzedaja sie do dzisiaj jak swieże bułeczki??
a) hiperfokalna (baj baj zabawy z GO)
b) te zdjęcia wcale nie są idealnie ostre, są nierzadko wręcz mydłowate. A i tak nie przeszkadzało im to w zostaniu ikonami. Pytanie czy Twoje zdjęcia zyskają równą renomę z racji nazwiska i okoliczności ich zrobienia, że nie będzie w niczym przeszkadzał brak ostrości? Wątpię (żeby nie było – moje z pewnością też nie ;-))
W skrócie: matryce d3100 i d7000 mają inne gabaryty niż produkty sony, matryca z d7000 jest 14bitowa, sony 12bitowa. Poza tym przy obu jest informacja że są to nigdyniestosowane. opracowane przez nikona przetworniki. Jak do tej pory przy matrycach które były od sony, nikon tego nie pisał.
Niedawno na Sonyalpharumors były 2 ciekawe posty na ten temat. W skrócie: wychodzi na to, że ta podawana liczba pikseli o niczym nie świadczy, bo zawsze jest jakiś nadmiat brutto i jest różnie "przycinany" i liczony przez producentów aparatów. Ponoć większość matryc Nikona pochodzi od Sony, choć dalej tajemnicą jest, jaki wkład inżynierowie N wkładali w rozwój tego, co trafiało do ich aparatów – bo to że, matryce opierają się na jednym "szkielecie" i są produkowane w tej samej fabryce nie świadczy jeszcze, że są do końca identyczne, przy tych ilościach jakaś modyfikacja linii produkcyjnej to niewielki koszt.
Co do ilości bitów - to kwestia A/D-C, a nie samej matrycy.
nikt się nie przyzna ...
a stosunek cena/jakość jest lepszy, niż nawet w D3xs ...
(bo sama jakość jest tam lepsza, ale trzeba też brać pod uwagę cenę)
Stosunek jeden to ... ale stosunki to i owszem ;-)
A poważnie tylko jakość się liczy! Dobry zleceniodawca ją doceni. Jak ktoś nie widzi różnicy, to szkoda czasu, aby dla niego pracować. Stosunek jakości do ceny jest dobry w gazetowych testach.
to dlaczego zdecydowana większość fotografów kupowała D90 (hit świata) zamiast D3s/x ?
Oto MOJE uwagi:
2. Filmowanie
Nie rozumiem, dlaczego opcja filmowania nadal przez niektórych jest traktowana tak, jak funkcja rozpoznawania uśmiechów - czyli jako niepoważna. Rozumiem, że dwa lata temu można było tak podejść do pierwszej informacji o opcji filmowania w D90, ale teraz, gdy już wiemy, jakie efekty się osiąga lustrzankami i jak małym nakładem kosztów w stosunku do kamer profesjonalnych, to nie powinno już być takiego zdziwienia. Po prostu zeszły się w jednym miejscu technologie do filmowania i fotografowania, a dodanie tych funkcji nie zmienia kosztów całości.
Osobiście żałuję, że D7000 nie ma filmowania 60fps. To moim zdaniem ogranicza jego zastosowania w profesjonalnym filmowaniu (brak tzw. trybu "replaya").
Imho 60 klatek zapewne dodadzą w kolejnym firmware tak jak to było w przypadku lustrzanek Canona. Efekty nagrywania aparatami biją na głowę 95% kamer dostępnych na rynku.
Jeżeli ktoś myśli o "prawdziwym" filmowaniu to i tak zdecyduje się na kamerę, nie oszukujmy się, filmowanie dalej jest dodatkiem, zabawką w aparacie fotograficznym. Za to fotograficznie nie można nic zarzucić D7000, jeżeli ktoś marudzi, zawsze jest wybór np. seria D3 która jest topowa.
Oj nie zgodze sie. Choć filmowanie mnie nie kręci to widziałem co na amerykańskim rynku dzieje sie jeżeli chodzi o filmowanie. Nawet ostatni odcinek sezonu House'a nakręcili canonem 5d. Wymienna optyka daje wspaniałe efekty a dodatki dołączane do aparatu to nowo powstały ogromny rynek akcesorii. Oglądnij pare odcinków DTown TV. Było tam paru kolesi którzy opowiadali o kamerowaniu lustrami.
źródło (http://www.professionalmarket.com.pl/files/1052344861/can5d_komp_statyw_follfoc_lupa_1.jpg_2_400_small)
to dlaczego zdecydowana większość fotografów kupowała D90 (hit świata) zamiast D3s/x ?
teraz sobie jaja robisz :-P
to Juran twierdzi, że tylko jakość się liczy
wolnyslimak
17-09-2010, 12:19
Sztuczny horyzont mam podpięty pod Fn i korzystam z niego w wizjerze. Ostatnio będąc w tatrch ten klawisz funkcyjny był najczęściej używanym poza spustem. Przy pracy z UWA to jest nieoceniony. Dla mnie to jeden z genialniejszych dodatków w d700.
Używam identycznie "podpisanego" Fn. Linie w wizjerze nigdy nie spełniały moich oczekiwań. Zawsze leciał mi horyzont w lewo bądź prawo (najczęściej lewo co dziwne?). Horyzont w wizjerze jest genialnym rozwiązaniem, potwierdzam. Tylko zachodzę w głowę jaki to czujnik tym steruje? To musi byc jakiś żyroskop ale aż wierzyć mi się w to nie chce.
przecież teraz każdy aparat telefoniczny ma wykrywanie ruchu i położenia
Henio Jawa
17-09-2010, 12:45
Moim zdaniem Nikon zrobił ciekawy ruch bo zaproponował MAŁY, dobry korpus.
Spora część ludzi chce małego aparatu bo np. ma małe dłonie. Dla nich D300 itp. są dyskwalifikowane ze względu na rozmiar.
Do tej pory patrzyli oni smętnie w stronę np. Pentaxa K-7 teraz może nie będą musieli zmieniać systemu.
Jak dla mnie to na papierze jedyną wadą tego korpusu jest bracketing. Tylko trzy klatki co max.1ev to spore utrudnienie dla osób stosujących HDR.
Całe szczęście, że Nikon nie odszedł od możliwości sterowania pilotem na IR.
To musi byc jakiś żyroskop ale aż wierzyć mi się w to nie chce.
Heheh... wolnyslimak, mamy XXI wiek :)
... Tylko zachodzę w głowę jaki to czujnik tym steruje? To musi byc jakiś żyroskop ale aż wierzyć mi się w to nie chce.
Nie wiem jak to dokładnie wygląda od strony techniczno - technologicznej w D700, ale według mnie wystarczy mały akcelerometr, odpowiedni soft i śmiga.
W telefonach komórkowych można dzięki temu "cudowi" techniki grać w gry bez używania klawiszy (sterujemy ruchem telefonu), używać go jako elektronicznej poziomicy, czy tak banalnej funkcji jak obracanie ekranu wraz z obrotem telefonu.
Pozdrawiam
wolnyslimak
17-09-2010, 13:15
Heheh... wolnyslimak, mamy XXI wiek :)
Ja z techniki to raczej noga jestem:) Ale takie sprytne rozwiązania podobają mi się. Szczególnie przydatne z szerokaśnym zoomem.
grafzero
17-09-2010, 14:00
Pomiar z AI!!! :)
Super.
Teraz trzeba szybko zainwestować w manualne szkła bo myślę że ceny za chwilę skoczą w górę.
Super.
Teraz trzeba szybko zainwestować w manualne szkła bo myślę że ceny za chwilę skoczą w górę.
Bez paniki. Tego to bym się akurat najmniej obawiał.
misiobudrysio
17-09-2010, 15:29
odnosnie cen
http://www.ritzcamera.com/product/541537239.htm?bct=%3Bcicameras-and-camcorders%3Bcislr-digital-cameras
manualne szkła już podrożały i nadal drożeją, bo są pełnoklatkowe i nadal tańsze niż odpowiedniki AF a często nie gorsze
Sendilkelm
17-09-2010, 16:07
Jak na razie chyba najtańsza wersja: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36356-Nikon-D7000-Body.html
Blasius.G
17-09-2010, 16:08
Super.
One i tak sa drogie. Chyba, ze o starych manualach z drugiej reki mowisz bo nowe manuale na polskim rynku to glownie Zeissy, Schneidery, Voigtlandery, ktorych ceny sa powazne.
Zdecydowana większość robi fotografie dla przyjemności, amatorsko, hobbystycznie i nie ma kontaktu ze zleceniami, gdyż żyje z innego fachu. Nie można porównywać jakości Dxx z Dx przy formacie 4x5" ale spróbuj przy 100x200"
to Juran twierdzi, że tylko jakość się liczy
Skoro dla Ciebie liczy się bylejakość, nijakość to mogę tylko współczuć.
szymoire
17-09-2010, 17:21
One i tak sa drogie. Chyba, ze o starych manualach z drugiej reki mowisz bo nowe manuale na polskim rynku to glownie Zeissy, Schneidery, Voigtlandery, ktorych ceny sa powazne.
są jeszcze ciamciangi, a te ceny mają całkiem niezłe.
Jak na razie chyba najtańsza wersja: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36356-Nikon-D7000-Body.html
Więc można prorokować, że w grudniu w czasach promocji, Body będzie oscylowało w granicach 3999zł, tak sobie myśle, że będzie na 99% jeżeli będzie dużo tego na magazynach.
bagienny
17-09-2010, 17:24
Jak na razie chyba najtańsza wersja: http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36356-Nikon-D7000-Body.htmlO, no i ładnie. Tym bardziej, że foto-net chyba nigdy do najtańszych nie należał.
Lento Violento
17-09-2010, 17:32
O, no i ładnie. Tym bardziej, że foto-net chyba nigdy do najtańszych nie należał.
Dokładnie, poczekajmy jak trafi do FJ, allegro itd.
Poza tym taka myśl mnie naszła, skoro już tak wyrównują te ceny we wszystkich walutach (1100 - 1200 euro, $, funty) to może i tak z naszym kochanym złotym :D. 1200 PLN --> to brzmi dumnie :D
myślę że na starcie będzie kosztował z kitem 5200zł
D70->D80 nowa matryca, af, wizjer, czujnik ekspozycji, lcd. Czy cena względem poprzedniego modelu wzrosła?
D80->D90 nowa matryca, lcd, zdjęcia seryjne, wideo (pierwsza lustrzanka). Czy cena względem poprzedniego modelu wzrosła?
D90->D7000 nowa matryca, af, zdjęcia seryjne, czujnik ekspozycji, ulepszone wideo, bardziej odporny na kurz i mocniejszy korpus, mikrokalibracja. Oby tendencja względem cen nie odwróciła się.
Co do matrycy mogli zostawić 12mpix, ale dali 16 (miejmy nadzieję, że to zmiana korzystna). Układ af kwalifikował się do wymiany. O ile w D80 był co najmniej dobry, to w dzisiejszych czasach praktycznie wszyscy go wyprzedzili (tylko 1 punkt krzyżowy). Dali nowy i na papierze prezentuje się bardzo dobrze (ciekawe jak będzie wyglądać pokrycie kadru?). Wideo musieli doszlifować, aby być konkurencyjnym. Powyższe zmiany można rzec były raczej obowiązkowe. Nadto dodano mikrokalibrację (tutaj plusik) oraz większą odporność (można bez tego obyć się, ale jak jest to czemu nie, skoro konkurencja miała od dawna - canon, k20d). Co do zdjęć seryjnych to niektóre kompakty mają 10 klatek na sekundę:D, czyli zmiana oczekiwana.
Wg mnie większość usprawnień była raczej konieczna, aby nie odstawać od konkurencji lub ją w niektórych dziedzinach wyprzedzić. Co nie zmienia faktu, że aparat prezentuje się atrakcyjnie. Zobaczymy czy za kilka tygodni cena też będzie atrakcyjna. W co niestety wątpię.
Na D70, D80, D90, a obecnie na D7000, należy spojrzeć patrząc w kontekście stanu techniki panujacej w chwili ich premiery. Obiektywnie, są to porównywalne korpusy, z uwzgędnieniem tego co napsałem na poczatku wypowiedzi. Stwiaam na cenę za body nieco poniżej 4000 zł, w momencie pojawienia się na naszym rynku.
bagienny
17-09-2010, 20:38
myślę że na starcie będzie kosztował z kitem 5200złJuż jest mniej ;)
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36357-Nikon-D7000--Nikkor-18-105-VR.html
Blasius.G
17-09-2010, 20:51
Już jest mniej ;)
http://www.foto-net.pl/sklep/produkt36357-Nikon-D7000--Nikkor-18-105-VR.html
I tak drogawo. Zwlaszcza, ze samo body wycenili na 4399zl. Wypada, ze za 18-105 doliczaja jakies 500zl. Ciekawe jak bedzie ta cena za miesiac wygladala?
A ja kupię 7000, aby zawsze mieć go pod ręką. Jest mały, zgrabny, dlatego w kieszeni będzie P7000.
bagienny
17-09-2010, 20:59
I tak drogawo. Zwlaszcza, ze samo body wycenili na 4399zl. Wypada, ze za 18-105 doliczaja jakies 500zl. Ciekawe jak bedzie ta cena za miesiac wygladala?Jakby nie patrzeć, to za kit doliczyli nie "jakieś 500zł", a dokładnie 600. Niby sporo jak na następcę D90, ale jak na trzy dni po premierze to wygląda to całkiem nienajgorzej.
Nie wiem, czy koledzy zwrócili na coś uwagę. Odnośnie czego następcą jest d7000 i dalszej przyszłości body w stylu d300s. Można by się poważnie zastanowić, czy aby d7k nie będzie najwyżej pozycjonowanym DX-em. Do tej pory Nikon dawał czarny spust migawki jedynie w aparatach pro. Nawet D90 miał srebrny, a co mamy w D7000?
Obstawiałbym jednak, że następca D300 to będzie FX.
Obstawiałbym jednak, że następca D300 to będzie FX.
Tylko, że z FX to już będzie następca D700 :smile:
To jaki będzie następca D300s? Co jeszcze mogą wrzucić do puszki z DX'em, żeby opłacało się go kupić zamiast FX'a???
bagienny
17-09-2010, 21:43
Do tej pory Nikon dawał czarny spust migawki jedynie w aparatach pro. Ktoś wyżej pytał o wyznacznik przynależności body do segmentu Pro. Teraz chyba już wiemy :P
No tak, ale czy D7000 jest na pewno PRO w segmencie DX'ów??
Czy pro, to tego nie wiem. Tak mi się tylko skojarzyło. Do tej pory jeszcze nie było amatorskiego body z czarnym pstryczkiem.
Fotowentura
17-09-2010, 22:19
o przepraszam, D70s ma czarny spust, a jakże. to ja od 4 lat jestem pro jak nic... ;)
Albo innymi słowy - D7000 to po prostu technologiczny powrót do stanu sprzed 5-6 lat, kiedy D70s wchodził na rynek. To ja już tym bardziej puszki nie zmienię...
No ok ;] A jaki wg was będzie następca D300s?
Co do D7000, to jak cena z kitem 18-105 spadnie do 4000zł to biorę, bo mój (tzn mojej dziewczyny) D3000 jest słaaaaby ;/
Co do D7000, to jak cena z kitem 18-105 spadnie do 4000zł to biorę, bo mój (tzn mojej dziewczyny) D3000 jest słaaaaby ;/
Zapominasz, że to nie aparat robi zdjęcia :P Jak moja pucha zdechnie, to pewnie się przyczaję na używane D7k, może wtedy za jakieś 2 koła się uda kupić, bo jakby nie spojrzeć, zapowiada się ciekawie.
No wiem, ale przydało by się wiecej funkcji itd... Często znajduje się w sytuacjach, że światła brakuje a ISO wysokie robi straszne szumy.. ;/ D3000 ma H1=3200 ;/ No ale ciśniemy co się da z niego ;p tu macie link do forum o psach, tam mam moje fotki ;] Ostatnie są dobre: http://forum.amstaffy.net/showthread.php?t=1259&page=7
No tak, ale czy D7000 jest na pewno PRO w segmencie DX'ów??
pytanie, co uznajemy za PRO :D? Patrząc w ofertę Nikona na jego stronie, D7000 jest ulokowany między D90 a D300s. Ponadto można go znaleźć w dziale aparatów popularnych, czyli jak widać N pozycjonuje go jako aparat dla ludu.
ps. wiadomo cos kiedy zaprzestaną produkcji D90? btw. czy gdziekolwiek była podana przez N oficjalna informacja, że D7000 ma zastapić D90? my tu gadu gadu, a może N nie postanowił zastepować D90, tylko rozbudować trochę swój segment?
Nikon D90 do końca 2010r. będzie dystrybutowany: http://nikonrumors.com/2010/09/12/after-the-d7000-nikon-d90-will-still-be-available-till-the-end-of-2010.aspx D7000 go zastępuje ;] Nikon robi porządki w systemie nazw aparatów ;]
Ps: Co sądzicie o moi fotkach mojego psa (wiem, niektóre rozmazane ;/)???
Tu macie coś o D7000: http://d7000.pl/
EDIT: Czyli wychodzi na to, że jest to bardziej następca D90, a nie D5000. Teraz już chyba rozszyfrowałem nowe nazewnictwo Nikona: D3000 i jego następca D3100 - najtańsze amatorskie, D5000 (i pewnie wkrótce jakiś D5100) - jako średnio zaawansowany amator i D7000 jako najbardziej zaawansowany amator - to tyle w segmencie popularnych, a ciekawe co tam będzie w segmencie profesjonalnych?
tu macie link do forum o psach, tam mam moje fotki ;] Ostatnie są dobre: http://forum.amstaffy.net/showthread.php?t=1259&page=7
Niestety, bez zalogowania nic nie ujrzymy na forum o terrierach typu bull.
Przypomniała mi się piosenka "Pitbull Terrier" by Emir Kusturica and the No smoking orchestra - "ja sem pitbull terrier!" ;-)
http://www.youtube.com/watch?v=V9rZtpTFUlI
Ciekawe czy jakosc filmow ( pomijajac res, bo jest taki sam ) dorowna tej z 7D. Nikon niestety jest w tyle, jesli chodzi o jakosc rejestrowanych przez niego filmow, ale moze z przyjsciem na swiat D7000 to sie zmieni.
było już linkowane na forum iso 3200 z d7000?
było już linkowane na forum iso 3200 z d7000?
Było, ale możesz odświeżyć ;p
a to wrzucę :P http://blog.chasejarvis.com/blog/nikon-d7000-preview-images/
moze ktoś nie widział.
szkoda, że mu nie dali 35 1.4... nawet na DX bym go chętnie zobaczył.
cena gripa ~1600zl (wg www.d7000.pl)? z tym to juz troche przesadzaja :)
może ma wbudowany dysk 64gb?? bo w innym wypadku cena jest horrendalna.
Tak sobie patrzę no to nasze nowe cudeńko i jedno mnie martwi-gumy takie jak w D90, szkoda bo te z D300 itp. o niebo lepiej się trzyma.
to nie są gumy to plastik fantastik-ale chyba faktycznie to lepsze niż użeranie sie z odpadającymi super gumami. Swoja drogą jeśli faktycznie Nikon dał plastik zamiast gum to chyba nie umiał znaleźć rozwiązania odklejających sie gum na uchwytach.
a ja wolę odklejające się gumy niż trzymający się aparatu ( nie ręki) palstyky.
pietrobas
18-09-2010, 11:21
Eno, ale iso 3200 w dzień ? Niech pokaże z ciemnego pomieszczenia, z koncertu jakiegoś, takie moim zdaniem niewiele pokazują.
Eno, ale iso 3200 w dzień ? Niech pokaże z ciemnego pomieszczenia, z koncertu jakiegoś, takie moim zdaniem niewiele pokazują.
to zdjęcie zrobione w nocy przy świetle lamp ulicznych, obejrzyj filmik
Jeśli tak, to na zdjęcia nocne, to bardzo niskie szumy! Na moim (mojej gf) D3000 było by ziarno zamiast zdjęcia ;p
Teraz trzeba spokojnie zaczekać na pierwsze testy. Do rozpoczęcia sprzedaży zostało jeszcze trochę czasu. Co do ceny, podgrzali tak atmosferę, że na początku będzie schodził jak ciepłe bułeczki i raczej cena nie poleci w dół. Potem święta i oczywiście znów cena w górę. Sensownie z ceną to może zacząć się robić pod koniec stycznia, w lutym. Wcześniej nie ma co liczyć na normalną cenę. D90 będą produkować wg zapowiedzi do końca roku, ale podejrzewam, że dostępność będzie kiepska, żeby ludzie wydali więcej na D7000. Niby rozsądna taktyka, ale tylko na tych, co przesiadają się ze starszych body. Nowe osoby mogą sięgnąć po konkurencję.
Marcin Borkowski
18-09-2010, 17:08
w mnie w d70s iso 3200 nawet nie ma:D
w mnie w d70s iso 3200 nawet nie ma:D
heheh
ja mam do 800.
krzysiekn
18-09-2010, 17:58
do "dziadków",3200 ile to jest DIN,ASA I GOST?:lol:
jedyne co mnie cieszy od premiery d7000 to to ze cena d300s spada :)
do "dziadków",3200 ile to jest DIN,ASA I GOST?:lol:
ISO 3200 = 3200 ASA = 36° DIN = 2880 GOST
Tak naprawdę, to ISO powinno zawierać ASA/DIN np. ISO 100/21°
Na Zenicie używałem głównie Fotopan FF (18 DIN = ISO 50) lub HL (27 DIN = ISO 400). Wyżej był kosmos.
Wiewioor
18-09-2010, 22:16
gf -> Garfield :D
Tak z ciekawości wyciągnąłem D80 z plecaka, włączyłem, nacisnąłem przycisk wyzwalający migawkę i......
.... ZROBIŁ ZDJĘCIE !!!! Niesamowite! Nadal robi zdjęcia!
Pewnie girl friend = jego dziewczynaNie przesadzanie z tymi offtopami ? Wiewiór, każdy aparat robi zdjęcia, dopóki się nie zepsuje, denerwujące jest to gadanie, że z chwilą wyjścia następcy, poprzednik przestaje robić zdjęcia, może w przyszłości, będziemy płacili licencje za robienie zdjęć, czyli będzie jakaś tam puszka z MAX HARDWAREM :d i co jakiś czas kasa dla producenta... hehe
cervandes
18-09-2010, 22:40
Wchodzę dziś do AB Foto w Gdańsku i mówię, że chciałbym obejrzeć nowe dziecko... Pan się pogładził po szafce i powiedział, że mają go zamkniętego i oglądają go tylko w nocy :) A tak na poważnie to będzie może za miesiąc...
I to się nazywa fajna atmosfera!
Pozdrawiam!
A D300s już poniżej 4900 :)
http://www.mp3palmtopy.pl/index.php?products=product&prod_id=2058
Przepraszam jeśli kogoś urażę :P Ale tak sobie przeglądam porównanie specyfikacji technicznych D300s i D7k i jest coś co przemawia za D300s nie licząc dobrych opinii ?:) Bo jeśli nie ma to wolałbym D7k :)
mateo912
18-09-2010, 23:24
A miałeś Ty kiedykolwiek d300 w rękach? ;)
Po tym pytaniu sądzę że nie ;)
Ale tak sobie przeglądam porównanie specyfikacji technicznych D300s i D7k i jest coś co przemawia za D300s nie licząc dobrych opinii ?:) Bo jeśli nie ma to wolałbym D7k :)
To "odwieczny" dylemat co ważniejsze - matryca czy body.
Do tej pory nikon nie miał takiej sytuacji, że w słabszym body była nowocześniejsza matryca niż w takim z wyższej półki. Teraz tak się właśnie stało i takie pytanie zaczyna mieć sens.
Ten odwieczny dylemat to ma kilka lat - czasy cyfry :)
Przepraszam jeśli kogoś urażę :P Ale tak sobie przeglądam porównanie specyfikacji technicznych D300s i D7k i jest coś co przemawia za D300s nie licząc dobrych opinii ?:) Bo jeśli nie ma to wolałbym D7k :)
A ja na chwilę obecną, jakby były dostępne oba body, to chyba jednak brałbym D300
Takie sobie plusy/minusy wypisałem D7000 względem D300s:
- bracketing trzy stopniowy
- słabszy autofocus
- wysoka cena nowości
- nie sprawdzona w boju
- brak opcji one-touch magnification
- słabsza szybkostrzelność
- potencjalnie odklejające się gumy jak w d90
- mniejsza ergonomia przycisków
+/- powiększenie zatrzymuje się na skali 1:1
+/- karta sd zamiast cf
+/- więcej mpx w nowej matrycy
+/- mniejsze rozmiary
+ filmy w 1080p i tryb AF-F
+ horyzont wirtualny w wizjerze
+ nowy (szybszy i bardziej energooszczędny) procek
+ dokładniejszy pomiar światła
+ szerszy zakres ISO
może ktoś coś dorzuci od siebie ? :)
Cena nowości zawsze będzie wysoka, żeby więcej zarobić. Ale przed/po wakacjach ceny już spadną i będzie można spokojnie kupować ;]
W D7000 masz tryby automatyczne na pokrętle na górze. W D300s masz pierścień zmiany pomiaru światła na korpusie (D7000 chyba nie).
D7000 jest lżejszy i trochę mniejszy od D300s. Ale D300s to w końcu puszka profi, tak?
Co do autofokusa, jeszcze nic o nim nie wiadomo. Ma mniej pól, ale może np lepiej działać. To jest niewiadoma.
A ja na chwilę obecną, jakby były dostępne oba body, to chyba jednak brałbym D300
- potencjalnie odklejające się gumy jak w d90
może ktoś coś dorzuci od siebie ? :)
Gdzie widziałeś odklejające się gumy w D90? To chyba D200/300 z tego słynie?
Gdzie widziałeś odklejające się gumy w D90? To chyba D200/300 z tego słynie?
Każdy Nikon z tego słynie.
Były tu już tematy dotyczące odklejających się gum w d90.
Kristoff81
19-09-2010, 10:04
Co do autofokusa, jeszcze nic o nim nie wiadomo. Ma mniej pól, ale może np lepiej działać. To jest niewiadoma.
AF 39 polowy z 9 krzyżowymi lepszy od AF 51 polowego z 15 krzyżowym jak w D300s i D3s, koń by się uśmiał.
Kristoff81
19-09-2010, 10:10
Do tej pory nikon nie miał takiej sytuacji, że w słabszym body była nowocześniejsza matryca niż w takim z wyższej półki. Teraz tak się właśnie stało i takie pytanie zaczyna mieć sens.
Ciekawe jak z dynamiką tonalną tego D7000 wraz ze wzrostem MPix może spaść tak jak to miało miejsce u Canona począwszy do modelu 50d po 7d.
cena gripa ~1600zl (wg www.d7000.pl)? z tym to juz troche przesadzaja :)
Trzeba będzie po prostu poczekać aż Alfa czy inny Phottix wypuści zamiennik.
AF 39 polowy z 9 krzyżowymi lepszy od AF 51 polowego z 15 krzyżowym jak w D300s i D3s, koń by się uśmiał.
Jeszcze jest pytanie o skuteczność tych czujników. Nowa technologia może zapewnić lepsze działanie, w gorszych warunkach. Nowe oprogramowanie może dać większą skuteczność całego układu. Liczenie na sztuki w tym przypadku nie ma sensu. Hasselblad nie ma tony czujników AF, ma za to technologię true focus, co powoduje, że w przypadku fotografii mody, portretu jest lepszy niż inne systemy AF.
Kristoff81
19-09-2010, 11:30
Jeszcze jest pytanie o skuteczność tych czujników. Nowa technologia może zapewnić lepsze działanie, w gorszych warunkach. Nowe oprogramowanie może dać większą skuteczność całego układu. Liczenie na sztuki w tym przypadku nie ma sensu. Hasselblad nie ma tony czujników AF, ma za to technologię true focus, co powoduje, że w przypadku fotografii mody, portretu jest lepszy niż inne systemy AF.
czy Hasselblada można porównywać z D300?! jak dla mnie wydajesz się wielkim optymistą skoro twierdzisz, że puszka amatorska będzie lepsza od półprofesjonalnej i że Nikon nie chce w takim razie już sprzedawać d300s
już widzę na meczach Euro 2012 reporterów z Nikonem D7000 i cudnym AF.
czy Hasselblada można porównywać z D300?! jak dla mnie wydajesz się wielkim optymistą skoro twierdzisz, że puszka amatorska będzie lepsza od półprofesjonalnej i że Nikon nie chce w takim razie już sprzedawać d300s
Może lepsza nie... ale na równym poziomie się zapowiada ;)
LordYoghurt
19-09-2010, 12:33
jesli matryca w D7k jest ta sama co w Sony A55, to zakres tonalny będzie rewelacyjny. Zobaczcie test A55 choćby na dpreview.
To się nazywa postęp. W następcy d300 będzie jeszcze bardziej zaawansowany i skuteczny niż w d7k. A na razie czekajcie na testy :)
Oj coś widzę że poza oczywistymi zachwytami nad "papierowymi" możliwościami nowej puszki już znajduje się grono osób które za wszelką cenę chce zdeprecjonować nowy produkt.
Tyko pytanie po co? bo nie "profi"? jeszcze nie dawno jakimś tam wyznacznikiem tego określenia był materiał z jakiego jest wykonana puszka i uszczelnienia. A że takowe zeszły do segmentu "amator" to co w tym złego? Mnie to pasuje jako totalnemu amatorowi. Bo AF jest "tylko" 39 polowy? A D2x ile miał? Miał 11 z czego 9 krzyżowych. I nie był PROFI? A czy to tak dawno było? Ludziom się w głowach chyba poprzewracało. Czy dane katalogowe puszki czynią kogoś bardziej lub mnie profi? Postęp technologiczny czyni puszki coraz nowocześniejszymi. A PROFI jest FOTOGRAF a nie puszka.
To się nazywa postęp. W następcy d300 będzie jeszcze bardziej zaawansowany i skuteczny niż w d7k. A na razie czekajcie na testy :)
Jest jeszcze coś takiego jak marketing :) - produkcja idealnej puszki (szczególnie w niższych segmentach) na dłuższą metę jest nie opłacalna, z czego doskonale zdaje sobie sprawę np. taki Canon (w systemie Nikona chyba trochę mniej jest to widoczne, ale nie liczył bym na to że ktoś tam tego nie pilnuje).
To body, jeśli chodzi o funkcjonalność (na papierze), wygląda bardzo dobrze, więc obstawiał bym "wpadki" w jakości wykonania, lub problemy z nową matrycą/prockiem, które "poprawi się" :) w wyższych modelach w przyszłości.
Dopóki towaru nie ma na rynku to jest wyłącznie marketing. Dalsze dywagacje proponuję zostawić do czasu dostępności w polskich sklepach i jakichś konkretnych testów sprzętu, a nie "testów" specyfikacji.
Pozdrawiam :)
fotomarek_k
19-09-2010, 13:44
Fajnie się zapowiada aparacik... i może jest to zapowiedź dwóch równoległych profi linii u N - FF i DX. Specjalnie mnie nie zaskoczy w pełni profesjonalny D400 z gripem...
Kristoff81
19-09-2010, 13:54
D7000 to na pewno dobry sprzęt ale nie można przesadzać, że d300 jest już na takim samym poziomie bo nie jest. Wątpię żeby Nikon zrobił puszkę taką jak D300s z niższej klasy, wtedy d300s by się nie sprzedawało.
fotouśmieszek
19-09-2010, 14:48
Ktoś napisal ze 60d ma wyższąszybkość filmowania.Czegoś tu nie rozumiem.24 klatek/sek to klasyczna szybkość w kinematografii.Inne szybkosci /wieksze/ sluzą w zasadzie do trickow.Natomiast nie wiem jak bedzie z synchronizacja 24 klatek w tv bo tam jest to podporzadkowane czestotliwości prądu /25 hz/,ktory nas generalnie zasiala.Podejrzewam,ze nie bedzie problemu,tv lyknie 24/sek jako 25 - nieistotna różnica.
No i do tych tricków takie 50 lub 60 fps się bardzo przydaje. Szkoda, że nie ma tych trybów w nowym Nikonie.
Znalazłem coś takiego w specyfikacji.
Tryby wyzwalania migawki:
S (zdjęcia pojedyncze), CL (seryjne wolne), CH (seryjne szybkie), Q (cicha migawka), (samowyzwalacz), (zdalne sterowanie), MUP (podnoszenie lustra)
O co chodzi z tą cichą migawką? myślałem, że będzie posiadał po prostu cicho pracującą migawkę jak np. Pentax K-7 a tutaj mamy specjalny tryb. Czy użycie go wpłynie na szybkość robienia zdjęć czy nie?
Chyba tak, ale niech się wypowiedzą posiadacze aparatów z taką funkcją.
bo tam jest to podporzadkowane czestotliwości prądu /25 hz/,ktory nas generalnie zasiala.
A myślałem, że zasila nas 50 HZ ?? Ale pewnie tylko mi się wydawało :P
I skąd pomysł, że ilość klatek w TV zależy od częstotliwości prądu ??
wasilewk
19-09-2010, 16:55
A myślałem, że zasila nas 50 HZ ?? Ale pewnie tylko mi się wydawało :P
I skąd pomysł, że ilość klatek w TV zależy od częstotliwości prądu ??
Z wykopalisk ( z 50Hz zrobić 25Hz - to tylko trzy elementy).
Nie znasz się, to się nie wypowiadaj !
Z wykopalisk ( z 50Hz zrobić 25Hz - to tylko trzy elementy).
Nie znasz się, to się nie wypowiadaj !
A niech i 1000 Hz się da zrobić za pomocą pięciu elementów. Co mnie to obchodzi. Mówię tylko, że nie zasila nas 25 Hz tylko 50 i że nie ma to żadnego wpływu na ilość klatek wyświetlanych przez jakikolwiek TV.
I już więcej nic na ten temat nie napiszę bo nie ma to żadnego związku z D7k. Tyle.
Tak tez wlasnie mysle, mam MB-D80 i jestem wyjatkowo zadowolony.
Wczesniej byl poruszany temat body D7000, tylko czesc jest magnezowa tzn. gorna czesc oraz tyl, w przeciwienstwie do D300/D300s w ktorym jest pelna.
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/8708/d7000d300.jpg)
I ten plastikowy bagnecik... Jak w D90
misiobudrysio
19-09-2010, 17:55
czyli chwyt marketingowy nadal bedze ryzyko wylamania mocowania bo plastik