PDA

Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec

Strony : 1 2 3 4 5 [6]

piotru89
17-06-2013, 09:51
Podpinam się pod temat. Potrzebuję dla znajomej jakiegoś znośnego i taniego kompakta. Kompletnie nie kojarzę rynku i co może być teraz dobre.
Wymagania? Otrzymałem informację że ma być mały ładny i kolorowy :D
Budżet do ok. 500 zł

Cel: zwykłe fotki z wakacji, jakichś wypadów na imprezy rodzinne i ze znajomymi. I żeby się w torebce zmieścił

W zasadzie mógłby być telefon, ale telefonu się nie pożycza, a ten byłby używany przez kilka osób .

Coś ciekawego jest?

ropusz
17-06-2013, 10:19
Podpinam się pod temat. Potrzebuję dla znajomej jakiegoś znośnego i taniego kompakta. Kompletnie nie kojarzę rynku i co może być teraz dobre.
Wymagania? Otrzymałem informację że ma być mały ładny i kolorowy :D
Budżet do ok. 500 zł

Cel: zwykłe fotki z wakacji, jakichś wypadów na imprezy rodzinne i ze znajomymi. I żeby się w torebce zmieścił

W zasadzie mógłby być telefon, ale telefonu się nie pożycza, a ten byłby używany przez kilka osób .

Coś ciekawego jest?

Jest obok wątek o kompaktach za 400-600 a może ciut więcej. Przeglądałeś? Bezlusterkowca to raczej ciężko będzie w tej cenie wyczesać.

volumen
17-06-2013, 10:55
Z tymi perełkami to z pewnością do 3 tys. autor wątku się zmieści ;)
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-p3-pen-czarny-i-ob-14-42-ii-r-i-ob-40-150-r.html - wiem, nie ma magicznego APS-C i starszy model, ale nadal potrafi robić zdjęcia. I kasy starczy na używany Ziuko 45 mm, a to bez wątpienia perełka w systemie. Można też sprzedać 40-150 mm lub kupić zestaw bez niego i wtedy mamy na nowy Zuiko 45 mm. W podobnej cenie jest E-PM2 z matrycą OM-D.

Mcarto
17-06-2013, 11:40
http://www.cyfrowe.pl/aparaty/olympus-e-p3-pen-czarny-i-ob-14-42-ii-r-i-ob-40-150-r.html - wiem, nie ma magicznego APS-C i starszy model, ale nadal potrafi robić zdjęcia. I kasy starczy na używany Ziuko 45 mm, a to bez wątpienia perełka w systemie. Można też sprzedać 40-150 mm lub kupić zestaw bez niego i wtedy mamy na nowy Zuiko 45 mm. W podobnej cenie jest E-PM2 z matrycą OM-D.

Nie opłaca się - za Panasa GX1 dasz 1700 a matryca jest lepsza od tej z E-PL3 i ergonoma też mi bardziej pasuje.

ropusz
17-06-2013, 11:46
Dla mnie bezlusterkowiec ma sens jeśli jest stosunkowo niewielki. GX-1 fajny całkiem, zwłaszcza z PZ ale w tej cenie wolałbym NEXa 5R z PZ.

koniecpolska
17-06-2013, 19:01
Nie opłaca się - za Panasa GX1 dasz 1700 a matryca jest lepsza od tej z E-PL3 i ergonoma też mi bardziej pasuje.są takie miejsca, gdzie E-PL3 z 14-150 można kupić w cenie niższej niż sam 14-150 :wink:

koniecpolska
17-06-2013, 19:16
No i co panowie i panie powiecie nt. bezlusterkowca na te wakacje, do bardzo różnych zastosowań? Od makro, portretów, krajobrazów, street'a itd. W sumie wszystko. Kwota 1500-3000 zł.
Chyba naprawdę idą wakacje. Kolejny ma problem. Kup tego co Ci się najbardziej podoba.

qbic
17-06-2013, 19:33
są takie miejsca, gdzie E-PL3 z 14-150 można kupić w cenie niższej niż sam 14-150 :wink:

http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Camera-Sensor-Database/Olympus/PEN-EPL3

Każde dziecko wie że jak Olympus to tylko nowy z sensorem Sony.

volumen
17-06-2013, 20:01
Nie opłaca się - za Panasa GX1 dasz 1700 a matryca jest lepsza od tej z E-PL3 i ergonoma też mi bardziej pasuje.
Link jest do E-P3, a nie E=PL3

piotru89
18-06-2013, 13:10
Chyba naprawdę idą wakacje. Kolejny ma problem. Kup tego co Ci się najbardziej podoba.

Idą idą i to coraz większymi krokami ;)

W moim przedziale cenowym do 600 coś z tego warta zakupu?

http://allegro.pl/aparat-samsung-wb750-12-5mp-18x-zoom-full-hd-i3306633537.html
http://allegro.pl/olympus-sh-21-3d-aku-lad-12-5xzoom-fullhd-16m-cmos-i3310258536.html
http://allegro.pl/aparat-nikon-coolpix-s3500-20mpix-hd-7xzoom-srebr-i3303347989.html

koniecpolska
18-06-2013, 13:18
Link jest do E-P3, a nie E=PL3Jeden i drugi ma tą samą matrycę i AF, dość mocno różni je cena.

PS
Obudowa nie wpłynie na jakość zdjęcia.
No chyba że E-P3 bardziej się podoba, to na to nie ma rady ... :wink:

PS
DoX markiem też fotki nie zrobisz.

volumen
18-06-2013, 13:25
Jeden i drugi ma tą samą matrycę i AF, dość mocno różni je cena.

PS
Obudowa nie wpłynie na jakość zdjęcia.
No chyba że E-P3 bardziej się podoba, to na to nie ma rady ... :wink:

PS
DoX markiem też fotki nie zrobisz.
Takie rzeczy to nawet w Erze wiedzą. Pytanie było bezlusterkowiec, który ma sporo funkcji na zewnątrz, E-P3 bardziej niż E-PL3 spełnia te warunki.
Oczywiście badacze pixeli nie potrafią nimi robić zdjęć, ale ktoś, kto nie ma pojęcie o analizowaniu cropów w jakiś niebotycznych powiększeniach i magii APS-C pokusi się o zrobienie kilku fajnych zdjęć. W internecie jest dość na to przykładów.

P.S.
W nocy z nudów przeczytałem wątek o Fuji X10... Myślę, że już dawno powinniśmy być potęgą w dziedzinie produkcji aparatów fotograficznych. Bo myśl techniczną, wiedzę i kreatywność w podejściu do tematu mamy najlepszą na świecie.

P.S. 2
A moze zamiast DoX marka zacząć robić zdjęcie aparatami?

koniecpolska
18-06-2013, 13:33
Takie rzeczy to nawet w Erze wiedzą. Pytanie było bezlusterkowiec, który ma sporo funkcji na zewnątrz, E-P3 bardziej niż E-PL3 spełnia te warunki. Ja robię zdjęcia NEX-3, i naprawdę nic nie przeszkadza mi w jego obsłudze. A nawet E-PL3 ma od niego dużo więcej przycisłów i gałek. Po prostu to co się używa w 95% sytuacji jest na "wierzchu".

Mam lustrzanki i też jak gupi nie uzywam wszystkich gałek i przycisków tylko dla tego że są ... używam tych najbardziej potrzebnych ... a w NEX-3 takie właśnie są wyprowadzone na budę :wink:

Oczywiście badacze pixeli nie potrafią nimi robić zdjęć, ale ktoś, kto nie ma pojęcie o analizowaniu cropów w jakiś niebotycznych powiększeniach i magii APS-C pokusi się o zrobienie kilku fajnych zdjęć. W internecie jest dość na to przykładów.
To nie aparat robi zdjęcie tylko ten co go obsługuje. Jak ten "ktoś" chce robić fajne zdjęcie to niech sobie poczyta jak się zabrać do robienia zdjęć ... a nie za kupowanie aparatu co to zrobi "fajne" zdjęcie za niego.

P.S. 2
A moze zamiast DoX marka zacząć robić zdjęcie aparatami?Ja właśnie, w przeciwieństwie do niektórych, nie patrze na DoX'y czy inne pierdoły, tylko robię zdjęcia tym co mam pod ręką ... zabytkiem typu E-1, NEXem, kompaktem, czy komórką - starając się wyciągnąć maksimum możliwości. W 99% sytuacji możliwości dziadka E-1 pozwalają na zrobienie fajnego zdjęcia ( jak się wie, jak się do tego zabrać :wink: )

ropusz
18-06-2013, 17:40
Idą idą i to coraz większymi krokami ;)

W moim przedziale cenowym do 600 coś z tego warta zakupu?

http://allegro.pl/aparat-samsung-wb750-12-5mp-18x-zoom-full-hd-i3306633537.html
http://allegro.pl/olympus-sh-21-3d-aku-lad-12-5xzoom-fullhd-16m-cmos-i3310258536.html
http://allegro.pl/aparat-nikon-coolpix-s3500-20mpix-hd-7xzoom-srebr-i3303347989.html

No nie wiem coś się uparł z tymi kompaktami w wątku o bezlusterkowcach?

piotru89
18-06-2013, 22:44
No nie wiem coś się uparł z tymi kompaktami w wątku o bezlusterkowcach?

Wstyd się przyznać, ale do dzisiaj nie wiedziałem że pod tą nazwą kryją się tylko aparaty cyfrowe ze zmienną optyką :) Sory za zaśmiecanie.

pRoPh3Cy
20-06-2013, 22:49
Problem wyboru najlepszego wg. mnie aparatu bezlusterkowego ad 2013 w budżecie 1500-3000 zł został rozwiązany bardzo szybko, bo już po tygodniu gdy wybór ograniczyłem tylko do 3 aparatów: Panasonica G5, Olympusa E-PL5 i Sony Nex 5R.

Przy wyborze przedewszystkim się kierowałem jakością obrazu. Potem wygoda obsługi, możliwość rozbudowy systemu itd. I tak namówiony niektórymi postami zacząłem się zagłębiać w temat Nexów, po czym stanąłem nad jedynym właściwym wyborem do tej kwoty czyli NEX 5R. Ale sobie myślę, kurde... czemu mam brać aparat, który to SONY nie ukrywając tego traktuje jako wersję bardzo zubożałą. O mały krok dalej od 5N (jedno pokrętło + przycisk Fn - bo extra funkcja w postaci detekcji fazowa działa tylko przy wybranych obiektywach, które kosztują oO... nie ma to sensu).
Czemu za tę cenę nie miałbym wybrać modelu, który producent traktuje jako swojego dopieszczonego malucha na maksa, młodszego brata starszego większego już sprawdzonego przez wielu fotografów aparatu.. ?

No ale sobie myślę, zagubionymi hasłami marketingowymi m.in. na tym forum też :), że APS-C w NEX oferuje najlepszą jakość obrazu i wogóle, że jak to można nawet porównywać do innych systemów. Że tylko NEX jest najlepszy :D rotfl.. Matryca m 4/3 troszeczkę bardziej szumi na wysokich ISO niż ta w APS-C to fakt. Ale to już różnica tylko dla malkonentów.

Nie przedłużając... wybrałem najlepszy kompromis wg. mnie jeśli chodzi o jakość obrazu, wielkość, ergonomię. Aparat, który ma matryce wprost od swojego chwalonego m.in. za to starszego brata OM-D EM-5, czyli OLYMPUS E-PL5.

Aparat, który zaoferuje mi stabilizację obrazu na wszystkich obiektywach, bo postawił na stabilizację w korpusie, a nie w obiektywach jak PANAS. Ma świetne możliwości rozbudowy - olympus będzie nadal wspierał micro 4/3. Obiektywów nie brakuje i przybywa ich cały czas. O akcesoriach nawet nie mowię.
Myślałem trochę o G5, ale jednak Olek ma lepszą matrycę. Wprawdzie nie ma wizjera wbudowanego (można dokupić), ale nie można mieć wszystkiego :)

Samsung NX300 przewinął się gdzieś tam w tle jako ciekawostka technologiczna xD

Pozostał już tylko res na forum olympus club i cierpliwe czekanie na zakup E-PL5 już za parę tygodni... Możliwe że niedługo poźniej dołączy jakaś portretówka... ale to już sie zobaczy.

Mi tak "słaba jakość" matrycy m 4/3 wystarczy i nie będę się bawił w żadne półśrodki..... :)

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/P1010179-2.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-dii8veWkok4/UJ5upKJ5QNI/AAAAAAAAVMg/HY37ahuUA1o/s1600/P1010179.jpg)

U mnie bd wersja BLACK

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/PB103103-2.jpg
źródło (http://4.bp.blogspot.com/-y_hVDwKWuKY/UJ5qXrJ77YI/AAAAAAAAVKQ/L88k-4waFtY/s1600/PB103103.jpg).

Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wakacji.

ropusz
21-06-2013, 09:01
Pozostał już tylko res na forum olympus club i cierpliwe czekanie na zakup E-PL5 już za parę tygodni... Możliwe że niedługo poźniej dołączy jakaś portretówka... ale to już sie zobaczy.

E-PL5? A gdzie te pokrętła, na których tak Ci zależało? :mrgreen:

MariuszJ
21-06-2013, 11:11
E-PL5? A gdzie te pokrętła, na których tak Ci zależało? :mrgreen:

Można zawsze dokupić PSP...

A nie, to też Sony...

pRoPh3Cy
21-06-2013, 11:41
Można zawsze dokupić PSP...

A nie, to też Sony...

Co do wygody obsługi jest wystarczająco. Taki złoty środek między G5 a Nex 5R.

A ty masz chyba jakiś kompleks nt marki sony, bo jak ktoś coś niekorzystnego napisze na temat tej marki to od razu bulwers lol.... No cóż :)

Ja nigdzie nie pisałem, że nie chce soniaka bo nienawidzę tej firmy. Bo tak nie jest. Po prostu w tej kategorii cenowej lepszym wyborem dla mnie jest E-PL5 i nie powinieneś biadolić na takie wybory, że ktoś wybrał co innego niż NEX. O rany jak mógł ? hah.

Peace

matys
21-06-2013, 12:00
A ty masz chyba jakiś kompleks nt marki sony, bo jak ktoś coś niekorzystnego napisze na temat tej marki to od razu bulwers

Dziś piąteczek, piątunio, a kolega chyba się napiął jak na poniedziałek....
Rozumiem, że jest ciepło i upał leje się z nieba....

Nie wyczułeś ironii??? Obronę marki możesz zarzuć tu na forum, ale nie Mariuszowi... no proszę Cię...

Peace...

Czuję za to w kościach, że za wtrącanie się będzie mi wypomniane jako atak TWA SONY...
Biorę to na klatę, jakoś to przeżyję...

Mekano
21-06-2013, 17:24
pRoPh3Cy, dobrze zrobiles ze wybralez Olympusa, Nex jak dla mnie to przereklamowany shit.. a zdjecia robi tak jak kazdy inny aparat..
Gdyby Nex byl taki super, to przestalabym fotografowac Nikonem i nie kupilabym tez innego bezlusterkowaca.. nie chce wychwalac tez innego..ale kazdy ma jakies wady i zalety.

pRoPh3Cy
21-06-2013, 18:54
Dziś piąteczek, piątunio, a kolega chyba się napiął jak na poniedziałek....
Rozumiem, że jest ciepło i upał leje się z nieba....

Nie wyczułeś ironii??? Obronę marki możesz zarzuć tu na forum, ale nie Mariuszowi... no proszę Cię...

Peace...

Czuję za to w kościach, że za wtrącanie się będzie mi wypomniane jako atak TWA SONY...
Biorę to na klatę, jakoś to przeżyję...

hehe... nie no w poniedziałek to raczej tak.. pełen lajt :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://zapisz.net/images/583_poniedzialek_w_pracy.jpg)

co do reszty, to:

Obronę marki możesz zarzuć tu na forum, ale nie Mariuszowi
i

.....będzie mi wypomniane jako atak TWA SONY...
to nie wiem za bardzo o co matysowi chodziło, bo ciężko to zrozumieć :)

To jest naprawdę ewenement, że tyle osób na forum i większość promuje NEX-Y :D Może jednak 5R? eeee .... raczej nie xD

ropusz
21-06-2013, 19:05
To jest naprawdę ewenement, że tyle osób na forum i większość promuje NEX-Y :D Może jednak 5R? eeee .... raczej nie xD

Wątek o NEXach jest okraszony wieloma super zdjęciami i to przyciąga jak magnes do NEXa. Może by Sony odpaliło coś za marketing? :)

puch24
21-06-2013, 19:33
Tak się zastanawiałem nad "magią" (bez ironii) tamtego wątku o NEXach, i wydaje mi się, że:

1) oni po prostu umieją robić bardzo fajne zdjęcia (!)

2) NEX jest świetną "cyfrową tylną ścianką" dla niemal dowolnych obiektywów - dzięki małej głębokości aparatu i sporej średnicy mocowania, przez adaptery można podpiąć niemal każdy obiektyw (a do NX-a już na przykład nie!)

3) NEX jest mały, poręczny, i prawie kieszonkowy - łatwiej go mieć przy sobie i szybko zrobić zdjęcie, gdy nasuwa się ciekawy motyw, niż np. większą lustrzanką.

Czornyj
21-06-2013, 20:28
2) NEX jest świetną "cyfrową tylną ścianką" dla niemal dowolnych obiektywów - dzięki małej głębokości aparatu i sporej średnicy mocowania, przez adaptery można podpiąć niemal każdy obiektyw (a do NX-a już na przykład nie!)

o-to-to!

puch24
21-06-2013, 20:36
No, ja moje Samsungi NXy kupiłem najpierw z myślą, że będą takimi tylnymi ściankami dla innych obiektywów, ale potem okazało się, że tak w ogóle całkiem nadają się do fotografowania! ;-)

pRoPh3Cy
22-06-2013, 13:37
Wątek o NEXach jest okraszony wieloma super zdjęciami i to przyciąga jak magnes do NEXa. Może by Sony odpaliło coś za marketing? :)

No dokładnie, moglibyście się jakoś dogadać za taką promocję :D

btw.. ten test (http://www.imaging-resource.com/PRODS/olympus-epl5/olympus-epl5A.HTM) rozwiał juz na 1000% moje wachania co do wyboru G5 zamiast E-PL5.

Tak więc teraz już tylko czekam cierpliwie na zakup.

stachmuszel
22-06-2013, 17:05
pRoPh3Cy, dobrze zrobiles ze wybralez Olympusa, Nex jak dla mnie to przereklamowany shit.. a zdjecia robi tak jak kazdy inny aparat..
Gdyby Nex byl taki super, to przestalabym fotografowac Nikonem i nie kupilabym tez innego bezlusterkowaca.. nie chce wychwalac tez innego..ale kazdy ma jakies wady i zalety.

A jeszcze tak niedawno Mekano pisałaś posty, kipiące zachwytem Nex-5n;-)

Mekano
22-06-2013, 17:10
A jeszcze tak niedawno Mekano pisałaś posty, kipiące zachwytem Nex-5n;-)
nie akceptuje takiego szajsu co sie psuje po paru miesiacach uzytkowania.

ropusz
22-06-2013, 18:23
Jakoś nie słychać, żeby innym się psuł, więc nie bardzo można uogólniać Twój przypadek. Ale rozumiem, że jak się coś komuś popsuje to potem daną markę omija z daleka. Mam tak z Samsungiem.

d5000
22-06-2013, 18:34
nie akceptuje takiego szajsu co sie psuje po paru miesiacach uzytkowania.

Szajs kupiony nie wiadomo od kogo a pozniej placz bo firma Sony nie zaakceptowala gwarancji. :) Zobaczymy jak cos sie stanie z Samsungiem powiedzmy za 3 miesiace i firma powie my taki model mielismy ? kiedy to bylo ?

ropusz
22-06-2013, 18:50
Wszak dość powszechne stało się określenie Szajsung ;)

Mekano
22-06-2013, 19:07
ale zeby nie bylo, dwa aparaty bardzo lubie i tak czy tak nie zamierzam sie ich pozbywac, a gwarancja europejska ktora miala byc, okazala sie utopijnymi mzonkami, to juz niestety wina sklepu tak wiec nie polecam nikomu zakupow w Andorze, bo mozna sie naciac, chyba, ze ma sie sprawdzony sklep ktory nie robi problemow z gwarancja. a co do Samsunga to narazie dziala.. :) jak padnie to tez stwierdze, ze to szajs.. no ale rzeczy sie psuja przeciez.. dobrze, ze Nikony mi sie nigdy nie popsuly.. wiec slow zlych o nich na razie nie zamierzam prawic.. :)

stachmuszel
22-06-2013, 21:20
Mekano, nie obraz sie, ale brak gwarancji wynikajacy z miejsca zakupu to nie wina sklepu, tylko niewiedzy kupujacego. Aprpo's awaryjnosci sprzetu, to wedlug pracownikow FJ seria NEX to najmniej awaryjne bezlusterkowce.

volumen
22-06-2013, 22:15
Jakoś nie słychać, żeby innym się psuł, więc nie bardzo można uogólniać Twój przypadek. Ale rozumiem, że jak się coś komuś popsuje to potem daną markę omija z daleka. Mam tak z Samsungiem.
Tu omijasz z daleka, a wątku o NX300 bierzesz go na testy? Się zdecyduj ;)

ropusz
22-06-2013, 23:15
Tu omijasz z daleka, a wątku o NX300 bierzesz go na testy? Się zdecyduj ;)
Biorę Samsunga na testy bo mi nikt NEXa nie zaproponował przetestować, a NX300 tak. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)

Mcarto
23-06-2013, 00:34
Biorę Samsunga na testy bo mi nikt NEXa nie zaproponował przetestować, a NX300 tak. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :)
Najlepsze wyjście wg mnie.

Sam wybrałem Panasa GX1 bo miałem już dość poszukiwania idealnego aparatu; Panas też oferował w miarę bezstratne (w razie czego) wejście w świat bezlusterkowców i zaznajomienie się z tematem bezluster.
Niby starszy aparat i matryca już nie tego ale zaskoczył mnie b. pozytywnie.
Nie można się kierować wyłącznie internetowymi rankingami bo każdy wykorzystuje aparat na swój sposób, robi zdjęcia dla siebie i ma inne wymagania.

Analogicznie nie rozumiem tego wyścigu do światła. Teraz większość poszukuje b.jasnych obiektywów bo ciemne są złe a do niedawna wielu cieszyło się z posiadania szkieł o stałym świetle f/4.

Mekano
23-06-2013, 00:58
Mekano, nie obraz sie, ale brak gwarancji wynikajacy z miejsca zakupu to nie wina sklepu, tylko niewiedzy kupujacego. Aprpo's awaryjnosci sprzetu, to wedlug pracownikow FJ seria NEX to najmniej awaryjne bezlusterkowce.

No to chyba sie nie znasz, skoro sklep twierdzil zeby skladac reklamacje na gwarancje w serwisie sony, bo jest gwarancja europejska, ponoc, a sony twierdzilo, ze jednak taka gwarancja nie istnieje to jednak to jest wina sklepu, bo gdyby wszystko bylo okej i istaniala by taka gwarancja, to nie bylo by problemow z naprawa, no ale nie wazne bylo minelo, sony serwis to jedno z najgorszych serwisow sprzetu i tyle. a do tego sprzedajacy badziew, ktory sie psuje po pol roku uzytkowania, ot i tyle.

pastwisko
23-06-2013, 01:37
miałem już dość poszukiwania idealnego aparatu

bo takiego aparatu nie ma, tylko nie wiedzieć czemu wiekszość szukających uważa, że takowy jednak istnieje ;)

Mekano
23-06-2013, 02:10
bo takiego aparatu nie ma, tylko nie wiedzieć czemu wiekszość szukających uważa, że takowy jednak istnieje ;)

Jak to nie ma, a Nikon lustrzanka? To idealny aparat, ma tylko jedna wade, jest duzy..
jakby byl tak maly jak Nex, nie musialabym interesowac sie tymi wszystkimi wydmuszkami, ehhh

MariuszJ
23-06-2013, 02:21
Jak to nie ma, a Nikon lustrzanka? To idealny aparat...

Nie no Pani Mekano bez żartów - nawet w okresie drażnienia się z canonboardowym klubem kibica nie posuwałem się do tak dramatycznych sądów ;)

Mekano
23-06-2013, 02:44
Nie no Pani Mekano bez żartów - nawet w okresie drażnienia się z canonboardowym klubem kibica nie posuwałem się do tak dramatycznych sądów ;)

Masz racje nic nie jest idealne.. trzeba dalej czekac na ideal.. :???: :wink:

stachmuszel
23-06-2013, 08:59
Masz racje nic nie jest idealne.. trzeba dalej czekac na ideal.. :???: :wink:

To dokładnie tak, jak z kobietami;-)

puch24
23-06-2013, 08:59
Mekano,
Wiele lat temu zepsuł się mój wymarzony i kupiony wielkim wysiłkiem finansowym Nikon. Naprawa miała być tak kosztowna, że nie było mnie na nią stać. Bolało!
Nikony też się psują tak samo jak każde inne.

volumen
23-06-2013, 09:02
To dokładnie tak, jak z kobietami;-)
Tylko bardziej kosztowne :)

Zbyt długie szukanie świętego Graala skutkuje jedynie frustracją i brakiem zdjęć.
Kupiłem więc w MM na wyprzedaży Fuji X20. Co prawda nie ma APS-C, ale zdjęcia robi :D

Jasand
23-06-2013, 10:42
Polska fajna kraj:)
Na całym świecie Fuji X20 to nowość - premiera w styczniu 2013- a u nas wyprzedaż i to w "Nie dla idiotów" :):):):)

Antonioo
23-06-2013, 11:04
i pewnie jeszcze w super cenie za np 2800 zł pln :D

stachmuszel
23-06-2013, 12:00
No wlasnie, ile kolega zaplacil za slodkiego x20.

volumen
23-06-2013, 12:18
No wlasnie, ile kolega zaplacil za slodkiego x20.
2099 zł, wersja srebrna z futerałem.

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/1mm-1.jpg
źródło (https://lh3.googleusercontent.com/-guUmIQk7GaA/UcbN4hR-guI/AAAAAAAAMmw/ojbxBKwws6U/s640/1-mm.jpg)

ayu
23-06-2013, 13:14
Fajny aparacik. Gratuluję zakupu.

z telefonu

stachmuszel
23-06-2013, 13:49
Ale szczujesz tym x20. Mialem x10 i baaaardzo mile go wspominam. Gdyby nie przekombinowane wlaczanie aparatu, mialbym go do dzisiaj. Sorki za OT.

Mekano
23-06-2013, 17:42
Mekano,
Wiele lat temu zepsuł się mój wymarzony i kupiony wielkim wysiłkiem finansowym Nikon. Naprawa miała być tak kosztowna, że nie było mnie na nią stać. Bolało!
Nikony też się psują tak samo jak każde inne.

ja o tym wiem, wszystko zawodzi niestety.. ale przez ostatnie 5 lat uzywania Nikona, nie powiem o nim ani zlego slowa, nigdy mnie nie zawiodl! widocznie jak na razie mam szczescie co do tej marki.. bo wiem, ze moglo by byc inaczej.

Zbyt długie szukanie świętego Graala skutkuje jedynie frustracją i brakiem zdjęć.

Dokladnie tak jest, ja szukalam ostatnio obiektywu do Nexa, bo mam tylko 16 mm i ECU i im dluzej go szukalam tym wieksza mialam frustracje bo 16-50 nie byl doskonaly, drugiego 18-55 nie chcialam kupic (bo wczesniej sie zepsul), no i to duza krowa i chodzilam i plakalam bo nie mialam zoomu, a duzego Nikona nie chcialo mi sie zabierac na spacer do parku itp..
i skonczylo sie tym, ze kupilam drugi bezlusterkowiec Samsung i od kiedy go mam, strasznie sie z niego ciesze, lepiej teraz niz z Nex-a.. chociaz teraz na wycieczki nosze ze soba oba.. :)

No i dalej czekam na ideal..

volumen
23-06-2013, 18:41
ja o tym wiem, wszystko zawodzi niestety.. ale przez ostatnie 5 lat uzywania Nikona, nie powiem o nim ani zlego slowa, nigdy mnie nie zawiodl! widocznie jak na razie mam szczescie co do tej marki.. bo wiem, ze moglo by byc inaczej.

Mój nie jest idealny, ale idealnie sobie z nim radzę :D

jarek76
23-06-2013, 18:44

Podaj adres, pakuję się i jadę :smile:

zdyboo
23-06-2013, 19:33
Ty już jesteś po gwarancji, nie spełniasz podstawowego kryterium. :-)

helopawelo
23-06-2013, 19:39
I ja parę miesięcy temu szukalem bezlusterkowca dla siebie, głównie żeby zastąpić D90. Zdjęcia robię przede wszystkim rodzinie oraz w czasie spacerów i wycieczek. Stanęło na epl5 i jestem bardzo zadowolony. Skończyło się to tym, że sprzedałem stałki do Nikona i powoli zastępuje je stałkami od Olympusa. Jakość zdjęć jest więcej niż zadowalająca a i możliwości RAW są ogromne.

jarek76
23-06-2013, 21:51
Ty już jesteś po gwarancji, nie spełniasz podstawowego kryterium. :-)
Ja mam dożywotnią gwarancję :-P

Mekano
24-06-2013, 05:48
Mój nie jest idealny, ale idealnie sobie z nim radzę :grin:
Jasne, w dobrych warunkach, nawet komorka sie spisze.. ;)
ale w ciemnicy, to nawet ISO 1500,100,900 nie pomoze ;P

ojtam, ojtam.. ;) (idealny aparat jeszcze jestem w stanie uwierzyc ze kiedys wyjdzie, ale idealna druga polowka, to chyba tylko w filmie ;) :mrgreen:).

I ja parę miesięcy temu szukalem bezlusterkowca dla siebie, głównie żeby zastąpić D90. Zdjęcia robię przede wszystkim rodzinie oraz w czasie spacerów i wycieczek. Stanęło na epl5 i jestem bardzo zadowolony. Skończyło się to tym, że sprzedałem stałki do Nikona i powoli zastępuje je stałkami od Olympusa.
A jakie miales stalki? Nie brakuje Ci Nikona?

edit:

Tak się zastanawiałem nad "magią" (bez ironii) tamtego wątku o NEXach, i wydaje mi się, że:

1) oni po prostu umieją robić bardzo fajne zdjęcia (!)

3) NEX jest mały, poręczny, i prawie kieszonkowy - łatwiej go mieć przy sobie i szybko zrobić zdjęcie, gdy nasuwa się ciekawy motyw, niż np. większą lustrzanką.

3. Dokladnie to zadecydowalo, o wyborze Nex-a, ale musial miec jakosc lustrzanki, spisal sie wiec.

djhonda
24-06-2013, 11:41
Mam nadzieje ze wybrałem dobry temat do zadania mojego pytania. Jutro będę w adoramie w NY i mecze sie z ostateczna decyzja: Sony RX1 czy X-pro1 + ze 3 obiektywy. Bawilem sie krótko oboma i oba dają radę. W sonym kusi rozmiar + FX i wykonanie, w fuji wymiennosc szkiel i chyba mniejsza potencjalna utrata wartości niż w rx1. Podpowiedzcie póki mam jeszcze czas na decyzje :)

Pzdr.

matys
24-06-2013, 12:39
Jak ktoś miałby Ci podpowiedzieć, gdy podrzucasz do wyboru nóż lub widelec, a nie wiadomo do czego Ci to potrzebne...

Ja osobiście wybrałbym wtedy łyżkę ;), bo przekroisz, nałożysz i jeszcze zadziała przy jedzeniu zupy...

helopawelo
24-06-2013, 13:44
A jakie miales stalki? Nie brakuje Ci Nikona?
35/1.8, 90/2.8, 180/2.8. Nikona wciąż mam ;) ale leży sobie sam.. z kitem. Nie, nie brakuje mi ich. Miałem wątpliwości co do af-c w Oly ze nie nadąży za ruchami dziecka ale się miło zaskoczylem. Teraz foce ruch na af-s z wyłączoną stabilizacją w body i trafia w większości wypadków z 45/1.8. Tak szybkiego af nie miałem nigdy. Nawet zdjęcia z jadącego auta nie są problemem dla Olka.

Weelkoo_FPC
24-06-2013, 16:55
Panowie i Panie, pytanie - szukam czegoś do filmowania, miało być GoPro ale finalnie skończy się na bezlusterkowcu. Rozważałem Nikona V1, Panasonica GF5K i Samsunga NX1000 ale na chwilę obecną chyba zdecyduję się na NEX'a i tu pytanie do Was. Mogę kupić powystawowego NEX-F3K za 1350 PLN (z pełną gwarancją, kilka rys na wyświetlaczu, ze dwie małe wgniotki na tubusie 18-55) ale cały czas męczy mnie NEX-5RK/5NK - głównie ze względu na 1080p50/60 i dotykowy ekran. No ale to jednak 1000 PLN różnicy a za to można już kupić jakieś dodatkowe szkło i drugi akumulator przykładowo. Co byście wybrali? Czy dotykowy ekran jest użyteczny przy filmowaniu (zakładam, że tak ale czy na pewno? mam na myśli wygodę wskazywania obiektu przy AF oraz możliwość powiększania wskazanego fragmentu kadru przy MF)? Chodzi mi tylko i wyłącznie o filmowanie.

stachmuszel
24-06-2013, 17:20
Za 1350 pln widzialem w MediaExpert Nex-f3 z 18-55 w pudelku zapakowany. Za taka kwote to okazja. Ale z rysami i wgnieceniami absolutnie bym nie kupil. Z tego co pamietam tryb video w f3 jest trosze ubozszy niz w 5n/r.

Mekano
24-06-2013, 21:40
Panowie i Panie, pytanie - szukam czegoś do filmowania, miało być GoPro ale finalnie skończy się na bezlusterkowcu. Rozważałem Nikona V1, Panasonica GF5K i Samsunga NX1000 ale na chwilę obecną chyba zdecyduję się na NEX'a i tu pytanie do Was. Mogę kupić powystawowego NEX-F3K za 1350 PLN (z pełną gwarancją, kilka rys na wyświetlaczu, ze dwie małe wgniotki na tubusie 18-55) ale cały czas męczy mnie NEX-5RK/5NK - głównie ze względu na 1080p50/60 i dotykowy ekran.

Mam Samsunga nx1000, zapomnij o filmowaniu nim, odradzam zdecydowanie. Chyba ze podlaczysz do niego szklo ze stabilizacja, na tym forum powiedzieli, ze szklo bez OIS jest przyczyna trzesacych sie filmikow w Samsungu, (wczesniej szukalam przyczyny tego objawu) no i tyle, wiec nie polecam Samsunga, chyba ze uzyjesz statyw i bedziesz sie bardzo staral, a tak to kolorki wszystko na plus, wlacznie ze zdjeciami! Do filmowanie polecam wiec Nex-a, to "glupawka" tak ze nacisniesz przycisk i sam sie film kreci nic nie musisz sie znac, zeby ladnie film nakrecic, polecam 5N lub 5R, sama krece filmiki Nexem i kreci sie nim mega latwo niz Samsungiem i filmiki mam stabilne, a nie trzesace sie. Jeszcze polecam zainteresowac sie Panasonicami GF6 lub G6 do filmow powinna byc to rowniez dobra opcja.

Miałem wątpliwości co do af-c w Oly ze nie nadąży za ruchami dziecka ale się miło zaskoczylem. Teraz foce ruch na af-s z wyłączoną stabilizacją w body i trafia w większości wypadków z 45/1.8. Tak szybkiego af nie miałem nigdy. Nawet zdjęcia z jadącego auta nie są problemem dla Olka.

No a dlaczego ruch fotografujesz na AF-S, zamiast na AF-C? Tak z ciekawosci pytam, no bo chyba ruch lepiej zarejestruje sie na trybie ciaglym AF w AF-C , a nie AF-S?

helopawelo
24-06-2013, 22:23
No a dlaczego ruch fotografujesz na AF-S, zamiast na AF-C? Tak z ciekawosci pytam, no bo chyba ruch lepiej zarejestruje sie na trybie ciaglym AF w AF-C , a nie AF-S?

Dlatego, ze af-s sprawdza sie doskonale w tej roli :D a tak szczerze mowiac to slyszalem ze bezlustra maja problemy z z af-c wiec nawet jeszcze tego nie testowalem. Dodam jeszcze, ze rozpoznawanie twarzy rowniez dziala wysmienicie. A najbardziej podoba mi sie funkcja wyzwalania dotykiem na ekranie. Nie musze ustawiac af wybierakiem tylko pukam w wybrany punkt kadru i jest :smile:

Mekano
24-06-2013, 22:31
Dlatego, ze af-s sprawdza sie doskonale w tej roli :D a tak szczerze mowiac to slyszalem ze bezlustra maja problemy z z af-c wiec nawet jeszcze tego nie testowalem. Dodam jeszcze, ze rozpoznawanie twarzy rowniez dziala wysmienicie. A najbardziej podoba mi sie funkcja wyzwalania dotykiem na ekranie. Nie musze ustawiac af wybierakiem tylko pukam w wybrany punkt kadru i jest :smile:

Teraz planuje przechandlowac D90+kit za 17/1.8. AF ponoc jeszcze szybszy niz w mojej 45/1.8

A, to nie wiedzialam ze af-c zle dziala w bezlusterkowcach i lepiej sie spisuje w tym af-s, chyba nie zwrocilam na to uwagi jakos szczegolnie.. a co do recznego wybierania af dotykiem, to tak samo jest w niektorych Nexach, tez to mam.
I tez mam d90 i rzadziej go uzywam, ale pozbywac sie wszystkiego za pol ceny troche na razie mija mi sie z celem, moze kiedys.

helopawelo
24-06-2013, 22:57
I tez mam d90 i rzadziej go uzywam, ale pozbywac sie wszystkiego za pol ceny troche na razie mija mi sie z celem, moze kiedys.

Ja wychodze z założenia, że jak sprzętu nie używam to sprzedaje. Za pozyskaną gotówkę kupuje inny. Jak mi wróci ochota na lustro to wtedy sprzedam bezlustro. A sprzęt zawsze kupuję używany więc i strata przy odsprzedaży mniejsza. :smile:

Mekano
24-06-2013, 23:19
ja w sumie tez, tylko, ze ja Nikona jeszcze uzywam czasem.. dlatego. Bo jak mowilam w ktoryms tam watku, czasem bezlusterkowce sa dla mnie za wolne.. a Nikon to Nikon.

helopawelo
24-06-2013, 23:48
ja w sumie tez, tylko, ze ja Nikona jeszcze uzywam czasem.. dlatego. Bo jak mowilam w ktoryms tam watku, czasem bezlusterkowce sa dla mnie za wolne.. a Nikon to Nikon.
Właśnie dlatego ten olek mi się tak podoba, jest poprostu szybszy od D90. Lecz wciąż nie jest to aparat idealny :(

Mekano
24-06-2013, 23:53
szybszy? ciezko w to troche uwierzyc..
ale piszesz ze szybszy w af-s/af-c? Czy w trybie seryjnym?
a jakie ma wady?

helopawelo
25-06-2013, 00:25
Napewno szybszy w af-s. Seria też szybsza bo chyba 8klatek/s. Nie wiem jak to wygląda w af-c, tracking itp bo nawet tego nie testowałem.
Jeśli chodzi o wady to kilka się znajdzie. Niewygodny chwyt (dla mnie), brak wizjera, brak górnych kňłek do przyslony i ekspozycji- to są minusy przejscia z d90. Pewnie OMD rozwiązał by ten problem-tylko ta cena. I wciąż trochę niemogę się przekonać do formatu zdjęcia -4/3. Pocieszające jest to ze lista zalet jest o wiele dłuższa

Mekano
25-06-2013, 01:19
8 klatek na sekunde to tyle ma Samsung i w serii jest szybszy od d90, ale w normalnym fotografowaniu pojedynczych zdjec to Nikon wygrywa.
I co do formatu zdjec, to ja ostatnio zastanawialam sie jak fotografowac czy tradycyjne 3:2, czy 16:9, a 4:3 to chyba malo co sie rozni od standardu przeciez?

Mcarto
25-06-2013, 20:08
I co do formatu zdjec, to ja ostatnio zastanawialam sie jak fotografowac czy tradycyjne 3:2, czy 16:9, a 4:3 to chyba malo co sie rozni od standardu przeciez?

Fotografować najlepiej "pod matrycę" czyli w tym wypadku i 99%APS 3:2 bo inaczej aparat robi cropa. W 4/3 fotografuję 4/3 (chyba tylko Panasonic GH1/GH2 ma matryce multiaspect i bezstratnie możemy zmieniać format).

ayu
25-06-2013, 20:42
Z moich doświadczeń wynika że OMD jest szybszy przy AF-S i w serii od D90 , dobrze radzi sobie w ciemnościach i ma naprawdę świetną stabilizację matrycy. Poza tym dla nikoniarza powiedziałbym że jest to mniejszy brat ponieważ tak jak D90 i wyżej posiada 2 koła nastawów. Dla mnie ten aparat nie posiada jakichś większych wad. AF-C jest gorszy niż w D90.

z telefonu

NiKtos
27-06-2013, 01:04
Dobra. Szanowni koledzy i kolezanki :) Ktory z posrod wymienionych i dlaczego. Prosze nie pisac: sprawdz na forum, bo przeczytalem wszystko i nic nie wiem, czyli jak zwykle. A wiec:
- Olympus E-PL5
- Olympus E-PM2
- Panasonic GF5W
- Fujifilm X20
- Pentax MX1

A moze cos innego?

Ma sluzyc do celow turystyczno podrozniczych. Wszystko z kitami, nie zamierzam rozbudowywac systemu. Zapewne po wakacjach pojdzie w obieg. Dobrze by bylo zeby nagrywal filmy(tzn. innych nie akceptuje) :)

Pozdrawiam!

z gory dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow.

Ostatni cel:

Nikon J1 10-30 30-110. Kosztuje tyle co Olympus E-PM2.

Co myslicie?

gavin
27-06-2013, 09:07
5n<= Nex <=7 z pz 16-50

MariuszJ
27-06-2013, 09:10
Dobra. Szanowni koledzy i kolezanki :) Ktory z posrod wymienionych i dlaczego. Prosze nie pisac: sprawdz na forum, bo przeczytalem wszystko i nic nie wiem, czyli jak zwykle. A wiec:
- Olympus E-PL5
- Olympus E-PM2
- Panasonic GF5W
- Fujifilm X20
- Pentax MX1

A moze cos innego?

Ma sluzyc do celow turystyczno podrozniczych. Wszystko z kitami, nie zamierzam rozbudowywac systemu. Zapewne po wakacjach pojdzie w obieg. Dobrze by bylo zeby nagrywal filmy(tzn. innych nie akceptuje) :)

Pozdrawiam!

z gory dziekuje i przepraszam za brak polskich znakow.

Ostatni cel:

Nikon J1 10-30 30-110. Kosztuje tyle co Olympus E-PM2.

Co myslicie?

No ja myślę że wziąłeś te nazwy z jakiegoś generatora towarów foto. Nie potrafię po prostu znaleźć między wymienionymi wspólnego mianownika.

Mcarto
27-06-2013, 13:11
Canon G15 - do wszystkiego

NiKtos
27-06-2013, 13:44
No ja myślę że wziąłeś te nazwy z jakiegoś generatora towarów foto. Nie potrafię po prostu znaleźć między wymienionymi wspólnego mianownika.

Byc moze, ale ja znalazlem wspolny mianownik. Ma robic dobre zdjecia na wakacjach, turystycznie. Zastanawialem sie nad Olympusem e-pm2, ale pomyslalem tez o Nikonie J1, bo ma 2 obiektywy, ale czy oplaca sie kupowac 2 na rzecz jakosci, bo jak rozumiem Olympus jest lepszy (pixele i inne bzdury)?

A moze rzeczywiscie ten Canon? No, ale Canon?????

matys
27-06-2013, 14:26
Bierz nikona łan, on zrobi zdjęcie zanim wciśniesz spust, to jest mocno niedoceniana cecha na wakacjach...

Mekano
27-06-2013, 16:22
Dobra. Szanowni koledzy i kolezanki :smile: Ktory z posrod wymienionych i dlaczego. Prosze nie pisac: sprawdz na forum, bo przeczytalem wszystko i nic nie wiem, czyli jak zwykle. A wiec:
- Olympus E-PL5
- Olympus E-PM2
- Panasonic GF5W
- Fujifilm X20
- Pentax MX1

A moze cos innego?

Cos innego, to jedyny i sluszny to Nex, dlaczego go nie umiesciles w tym zestawie? Ma robic zdjecia i filmiki wiec dziwne to ze go pominales?
Polecilabym tez Samsunga NX1000, ale ze wzgledu na filmy ktore dla Ciebie sa istotne, wybor jest prosty, Nex.

MariuszJ
27-06-2013, 16:57
Byc moze, ale ja znalazlem wspolny mianownik. Ma robic dobre zdjecia na wakacjach, turystycznie. Zastanawialem sie nad Olympusem e-pm2, ale pomyslalem tez o Nikonie J1, bo ma 2 obiektywy, ale czy oplaca sie kupowac 2 na rzecz jakosci, bo jak rozumiem Olympus jest lepszy (pixele i inne bzdury)?

Każdy aparat robi dobre zdjęcia, na miarę naszych oczekiwań i porównując to do swojej klasy produktów. Być może trzeba czasem tę klasę ograniczyć do wyłącznie analizowanego modelu.

Niestety, takie pytania i "analizy" nie wzbudzają jakiejś przesadnej chęci pomocy, a jedynie wzruszenie ramion.

Mekano
27-06-2013, 17:23
Każdy aparat robi dobre zdjęcia, na miarę naszych oczekiwań i porównując to do swojej klasy produktów.

Dokladnie kazdy.. w przecietnych normalnych warunkach gdzies na wycieczkach, to nawet kompakt sie spisze.
Wydaje mi sie ze wybor aparatu, jest dopiero trudny, gdy w gre wchodza trudne warunki, czyli tam gdzie jest ciemno i potrzeba szybkosci.. a tak to nie ma sensu robic dylematow czy Panasonic, czy Olympus czy jakis inny, bo zdjecia i tak beda podobne..

Ja pomiedzy d90, Nexem, a Samsungiem nie widze jakies drastycznej roznicy w jakosci obrazkach.. jak sie powiekszy je na 100% i bedzie sie szukalo szczegolow roznic w detalach, to moze cos tam sie zauwazy, glownie w wielkosci matrycy 12 mpix to nie to samo co 20 mpix

matys
27-06-2013, 19:10
Wrzuć jeszcze do konkurencji rx 100... spełnia również wymagania...

Mcarto
27-06-2013, 21:54
Bierz nikona łan, on zrobi zdjęcie zanim wciśniesz spust, to jest mocno niedoceniana cecha na wakacjach...
Tak jak zielona funkcja dla posiadaczy wakacyjnych promili:)

pRoPh3Cy
27-06-2013, 23:14

a to w gratisie powinni dodawać kule jasnowidzenia :)

NiKtos
28-06-2013, 00:22
Moglibyscie darowac sobie te komentarze?

Mam Nikona D7100 i poszukuje czegos mniejszego, co nakreci znosny film i zrobi dobrej jakosci zdjecie. Aparat, ktory nie bedzie mi "przeszkadza". Wybor padl na kiedys chwalonego Nikona J1 z 10-30 i 30-110 oraz Olyumpusa e-pm2, oraz inne, wyzej wymienione. Czy gorsza jakosc nikona zrekompensuje mi dodatkowe szklo czy nie warto sie w to pchac? NEX jest dla mnie za drogi. Olympus 60 zl tanszy od Nikona. To jesli chodzi o sfere ekonomiczna.

To jak, nawroci sie ktos?

Pozdrawiam!

ropusz
28-06-2013, 01:05
Pierwszy na liście jest E-PL5. Bierz jego.

NiKtos
28-06-2013, 04:05
Lipa jest z nim, bo minela promocja i musze doplacic do niego jeszcze 4 stowy O:

Mcarto
28-06-2013, 07:33

Mam Nikona D7100 i poszukuje czegos mniejszego, co nakreci znosny film i zrobi dobrej jakosci zdjecie. Aparat, ktory nie bedzie mi "przeszkadza". Wybor padl na kiedys chwalonego Nikona J1 z 10-30 i 30-110 oraz Olyumpusa e-pm2, oraz inne, wyzej wymienione. Czy gorsza jakosc nikona zrekompensuje mi dodatkowe szklo czy nie warto sie w to pchac? NEX jest dla mnie za drogi. Olympus 60 zl tanszy od Nikona. To jesli chodzi o sfere ekonomiczna.

Pozdrawiam!
Nie zobaczysz większej różnicy w zdjęciach pomiędzy wymienionymi bezlusterkowcami wyposażonymi w słabe obiektywy kitowe a dobrym kompaktem.

MariuszJ
28-06-2013, 07:34
Lipa jest z nim, bo minela promocja i musze doplacic do niego jeszcze 4 stowy O:

No to drugiego z listy bierz.

ayu
28-06-2013, 08:13
Za olympusem przemawiają stabilizacja w body i niezłe jpg.

Z telefonu

skrzynka97
28-06-2013, 08:18
Nie zobaczysz większej różnicy w zdjęciach pomiędzy wymienionymi bezlusterkowcami wyposażonymi w słabe obiektywy kitowe a dobrym kompaktem.

Nie zobaczysz wiekszej roznicy w zdjeciach pomiedzy wymienionymi niektorymi bezlusterkowcami wyposazonymi w dobre obiektywy a D7100.

ropusz
28-06-2013, 08:27
Na serio bierz pierwszego, podświadomie jak robimy takie listy na pierwszym miejscu stawiamy to na czym nam najbardziej z jakichś względów zależy.

matys
28-06-2013, 09:30
Nie wiem nad czym Ty się zastanawiasz? Masz 7100, to na wakacje kup pasek matina, i bierz 7100 na ramię z przyspawanym 18-105. Nie ma chyba lepszej opcji wakacyjnej.

Jeżeli Ci chodzi o gabaryt, to rozpatrywałbym pewnie pomiędzy x20 lub rx100 - idealne kompaky wakacyjne.

Mekano
28-06-2013, 21:02
NEX jest dla mnie za drogi.

No jak za drogi? Przeciez nikt nie proponuje kupic najdrozszego Nex-a -7, mozesz wziac najnowszy model 3N + 16-50mm, koszt to 399 €, podales inne modele aparatow, ktore chyba kosztuja wiecej niz Nex.
A taki zestaw to idealna zabawa na wakacje, bez noszenia ciezkiej i duzej lustrzanki.

koniecpolska
02-07-2013, 13:23

Pozdrawiam!Pomiedzy D7100 a J1 z dwoma obiektywami, czy też Olympusem, czy też NEXem czy innym bezlustrowcem nie będzie żadnej różnicy. Nieco mniejszy, nieco lżejszy, ale torebusia na graty będzie nieodzowna.... Jedynie kompakt daje pełną swobodę ... pakuję golasa w kieszeń i idę gdzie chcę i w jakim celu chcę, a aparat zawsze pod ręką (w kieszeni), w każdej sytuacji.

Jeśli nie masz zamiaru pozbywać się lustrzanki, to dokup do niej malutkiego kompakta, nie x20 bo to już cegiełka jest.

Lucas1981r
02-07-2013, 13:43
Witam - zastanawiam sie na bezlustrem dla siostry - na poczatku mialo byc do 2 tys. wybor byl pomiedzy (Samsungiem NX1000/1100, Olympusem (EPL3,EP3), Pentaxem K-01 wiem ze troche klockowaty ale nadrabia to jakością zdjęć, video i ceną - czesto promocja z kitem 40XS ok1500pln)
Jednak postanowilem ze jej dorzuce i zastanawiam sie teraz pomiedzy Samsungiem NX300 a Olympusem EPL-5.
Jaka jest Wasza opinia? Plusy/Minusy?
PS.NX300 ma takze reczne wybieranie af dotykiem jak ten Olympus?

koniecpolska
02-07-2013, 14:46
Do NX nie podepniesz wizjera EVF, ma wielkie RAWy (długi zapis na kartę pamięci). Nie wiem jak z filmowaniem, bo u Olka jest nieźle.
Olek jest chwalony za AF, możesz podpiąć EVF. Olek E-PL5 nie ma wbudowanego WiFi - jest to w E-P5. I w zasadzie jak kasa nie gra roli to ja bym sugerował E-P5.

W systemie m4/3 jest więcej obiektywów w ofercie (najwięcej jeśli chodzi o bezlustra), aczkolwiek nie należą do najtańszych.

Jak nie masz przywiązań systemowych, to weź pod uwagę również system NEX. Ja robię fotki stereńkim NEX-3 i nie mam mu nic do zarzucenia, jeśli chodzi o jakość zdjęć.

MARS CooL
02-07-2013, 15:02
z e-epl5 w zestawie z 14-42 i 40-150 jest karta wifi - i całość to 3tyś zł wiec bym się nie zastanawiał, potem dokupić coś jasnego.

koniecpolska
02-07-2013, 15:14
z e-epl5 w zestawie z 14-42 i 40-150 jest karta wifi - i całość to 3tyś zł wiec bym się nie zastanawiał, potem dokupić coś jasnego.Tyle, że karta wifi to nie to samo co wbudowany wifi .... który to daje dużo większe możliwości.

Lucas1981r
02-07-2013, 15:42
Do NX nie podepniesz wizjera EVF, ma wielkie RAWy (długi zapis na kartę pamięci). Nie wiem jak z filmowaniem, bo u Olka jest nieźle.
Olek jest chwalony za AF, możesz podpiąć EVF. Olek E-PL5 nie ma wbudowanego WiFi - jest to w E-P5. I w zasadzie jak kasa nie gra roli to ja bym sugerował E-P5.

W systemie m4/3 jest więcej obiektywów w ofercie (najwięcej jeśli chodzi o bezlustra), aczkolwiek nie należą do najtańszych.

Jak nie masz przywiązań systemowych, to weź pod uwagę również system NEX. Ja robię fotki stereńkim NEX-3 i nie mam mu nic do zarzucenia, jeśli chodzi o jakość zdjęć.

Wizjer podepnie sie tylko do wersji dwu-cyfrowych - jakies roznice musza byc pomiedzy nimi :)
mowisz o RAWach w NX300? bo ponoc nowy procek i cos tam jeszcze juz daje rade z zapisem.
Co do filmowania to slyszalem ze tez daje rade.
No wlasnie AF w NX300 jest chyba hybrydowy i calkiem daje rade:
- test AF (http://video.sina.com.cn/v/b/98121004-2665685111.html)

Własnie bo sie nie orientuje system m4/3 czyli do Olympusa moge zalozyc szkla Panasa bez przejsciowki?
W sumie i tak 2-3 szkla gora beda wiec tu ilosc szkiel nie bedzie taka wazna :)

Wybacz ale jakos za NEXem nie szaleje - moze dlatego ze na wielu forach byl az tak reklamowany ze az mdlilo :)
reklamowali sie ze maja najmniejsze szkla - np.w stosunku do Pentaxa K-01 (wiem ze puszka grubsza - ale TANSZE szkla i mniejsze - co ciekawe to przeciesz szkla z bagnetem K po lustrzankach wiec niby wieksze powinny byc - np.18-55 i dluzszy 50-200 i patrzac jeszcze na 40XS).

Sam juz nie wiem czy Olympus czy Samsung...
ale na pewno nie pójde wielkosc puszki jak CI:
link (http://www.youtube.com/watch?v=JmWGmnnXz0c&feature=player_embedded#at=110) :D

z e-epl5 w zestawie z 14-42 i 40-150 jest karta wifi - i całość to 3tyś zł wiec bym się nie zastanawiał, potem dokupić coś jasnego.

Ogolnie zestaw chyba bedzie kupowany w UK - wiec moze cos sie wyrwie w promocji ;)

ps.zna ktos tani sklep w UK?

koniecpolska
02-07-2013, 16:01
Tu jest opisany jakiś problem z RAW http://www.optyczne.pl/222.4-Test_aparatu-Samsung_NX300_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87.html
Nie wiem czy jest to jakoś wyjaśnione.

Olympusy mają wbudowaną stabilizację w body, czyli stabilizują każdy obiektyw. W przypadku Samsunga jego fajne naleśniki są niestety niestabilizowane.

Niemniej jednak NX300 prezentuje się b. dobrze.

Panasonic i Olympus to m4/3 czyli szkła są wymienne i tu jest siła m4/3 - duży wybór szkieł.

Olek też ma zawsze dobre wsparcie w LightRoom'ie, z Samsungiem bywało różnie - piszę bo ja używam głównie RAWa.

Lucas1981r
02-07-2013, 16:22
A mowisz o artefaktach? no wlasnie z tym juz ma sobie radzic nowa wersja LR - bo ponoc do NX300 dodawany jest LR 4 - ale ta wersja bedzie miala ponoc darmowa aktualizacje do 5.

Kurde i Olympus E-PL5 fajny i Samsung NX300...ehhh

Lucas1981r
02-07-2013, 16:55
W sumie nawet moze NX1000 / NX1100 wystarczylby jej,patrzac na te zdjecia -> Link ze zdjeciami (http://www.canon-board.info/sprzet-fotograficzny-innych-firm-24/samsung-nx-57041/index91.html)

ropusz
02-07-2013, 19:24
Moim zdaniem to należy kierować się szkłami. Najpierw zastanowić się jakie są potrzebne a potem zobaczyć ile miejsca zajmują po podpięciu body. Olympus ma dużo szkieł ale wszystkie drogie i spore.

Mekano
02-07-2013, 22:56
W sumie nawet moze NX1000 / NX1100 wystarczylby jej,patrzac na te zdjecia -> Link ze zdjeciami (http://www.canon-board.info/sprzet-fotograficzny-innych-firm-24/samsung-nx-57041/index91.html)

Jezeli nie potrzebuje wiekszej szybkosci niz 8 klatek na sekunde, i nie potrzebuje dobrego video, to bierz Samsunga nx1000.

volumen
02-07-2013, 23:18
Moim zdaniem to należy kierować się szkłami. Najpierw zastanowić się jakie są potrzebne a potem zobaczyć ile miejsca zajmują po podpięciu body. Olympus ma dużo szkieł ale wszystkie drogie i spore.
Spore, to kolega farmazony pisze.

helopawelo
02-07-2013, 23:20
Ale do olympusa mozna mozna też podpiąć szkła Panasonica. I nie, nie są "spore". Są jedne z najmniejszych i najlżejszych na rynku. Przykłady?
14/2.5 - nalesnik Panasa - niecałe 100 Ł używka na ebaju
20/1.7 - znowu Panas - 200Ł używka. Jedno z najostrzejszych szkieł systemu już od pełnej dziury. Naleśnik
45/1.8- szybki i ostry od 1.8, - 220Ł nőwka sztuka
Žadne z tych szkieł nie przekracza 150gram a dwa z nich to naleśniki. Więc pytam gdzie ta drogość i sporość??

Poza tym te 3 szkiełka tworzą zestaw standordowych ogniskowych 28,40,90 mm. Idealne zastępstwo kitowatego kita.
Poza tym są Sigmy 19,30/2.8. Śmieszne tanie jak na właściwości optyczne które prezentują

ropusz
03-07-2013, 02:58
Ale do olympusa mozna mozna też podpiąć szkła Panasonica. I nie, nie są "spore". Są jedne z najmniejszych i najlżejszych na rynku. Przykłady?
14/2.5 - nalesnik Panasa - niecałe 100 Ł używka na ebaju
20/1.7 - znowu Panas - 200Ł używka. Jedno z najostrzejszych szkieł systemu już od pełnej dziury. Naleśnik
45/1.8- szybki i ostry od 1.8, - 220Ł nőwka sztuka
Žadne z tych szkieł nie przekracza 150gram a dwa z nich to naleśniki. Więc pytam gdzie ta drogość i sporość??
Olympus 45/1.8 już taki mały nie jest. Panasonic faktycznie. Ja jeszcze porównuję do 16/2.4 i 30/2 Samsunga, gdzie szeroki kąt jest nieco szerszy. A i matryca nieco większa.

helopawelo
03-07-2013, 08:35
Ale wciąż jest mniejszy i lżejszy niz Nikkor 35/1.8. ;)

koniecpolska
03-07-2013, 09:03
Olympus 45/1.8 już taki mały nie jest. Panasonic faktycznie. Ja jeszcze porównuję do 16/2.4 i 30/2 Samsunga, gdzie szeroki kąt jest nieco szerszy. A i matryca nieco większa.A co Samsung ma do zaoferowania w okolicy ekwiwalentu 90mm (cena i gabaryt). Niestety palnąłeś jak łysy o beton tą "drożyzną i wielkością" w m43 i teraz nie za bardzo wychodzi Ci tłumaczenie .....

Odpowiednikiem naleśnika 16mm jest 14mm, a 30mm ma odpowiednika w 20mm1.7
Poza tym 12mm2.0 i 17mm1.8 gabarytami też nie porażają.

ropusz
03-07-2013, 11:38
A co Samsung ma do zaoferowania w okolicy ekwiwalentu 90mm (cena i gabaryt). Niestety palnąłeś jak łysy o beton tą "drożyzną i wielkością" w m43 i teraz nie za bardzo wychodzi Ci tłumaczenie .....

Odpowiednikiem naleśnika 16mm jest 14mm, a 30mm ma odpowiednika w 20mm1.7
Poza tym 12mm2.0 i 17mm1.8 gabarytami też nie porażają.

To jest kwestia czego kto potrzebuje. Mu4/3 z uwagi na przelicznik będzie bliżej długich ogniskowych a APS-C bliżej krótkich. 14mm w Olympusie da 28mm po przeliczeniu a 16mm w Samsungu da 24mm. Dla Ciebie to nie jest duża różnica a dla mnie tak. Dla Ciebie jest różnica pomiędzy 45mm w Olympusie (90mm po przeliczeniu) a 45mm (67mm po przeliczeniu) w Samsungu a dla mnie nie jest ona istotna. I w dodatku w Samsungu jest 3D.
12mm f/2 gabarytami nie poraża ale ceną tak. 17mm f/1.8 też tania nie jest.

Lucas1981r
03-07-2013, 12:11

Szczerze powodziawszy specjalnie przejrzalem - wielkosci sa bardzo przyblizone (duze szkla to maja NEXy)
Ceny szkieł..hmm..Olympus lekko drozszy.

Ale wciąż jest mniejszy i lżejszy niz Nikkor 35/1.8. ;)

Ale nadal nie mniejszy od Pentax'a 50 mm f/1.8 DA SMC ;)

Patrzac ogolnie na NX300 i E-PL5 - sa to bardzo podobne puszki.
Jedyne glowne roznice w tych systemach to:
- Olympus ma wiekszy wybor szkiel - dodajac Panasonica i Sigme jeszcze do tego,ale z drugiej strony powiedzmy prawde sobie - czy az taki wybor szkiel jest potrzebny? - ile szkiel nam potrzeba? 2-3?
- Samsung ma przewage w matrycy APS-C - to jest nie zaprzeczalny plus dla niego - ale czy az tak widoczny? zauwazalny?
Wybór nie jest łatwy - jedynym ostatecznym/decydujacym chyba argumentem bedzie po prostu wzięcie go do ręki i zbadanie ktory lepiej lezy ;) - tak mi sie przynajmniej wydaje.

koniecpolska
03-07-2013, 12:22
Tyle, że wersja 3D jest dwa razy droższa - tak przynajmniej jest w cenniku B&H.
90mm vs. 67mm w portrecie, można się spierać czy różnica jest istotna czy nie ....
Można kupić 60mm, ale drożej, ciemniej i jakby gabaryt nieco większy ....

koniecpolska
03-07-2013, 12:27
Patrzac ogolnie na NX300 i E-PL5 - sa to bardzo podobne puszki.
Jedyne glowne roznice w tych systemach to:
- Olympus ma wiekszy wybor szkiel - dodajac Panasonica i Sigme jeszcze do tego,ale z drugiej strony powiedzmy prawde sobie - czy az taki wybor szkiel jest potrzebny? - ile szkiel nam potrzeba? 2-3?
- Samsung ma przewage w matrycy APS-C - to jest nie zaprzeczalny plus dla niego - ale czy az tak widoczny? zauwazalny?
Po stronie Olka dodaj jeszcze stabilizację w body.
Sprawdź jeszcze ceny akcesoriów, np. lamp błyskowych. W spadku po 4/3 na rynku wtórnym jest dużo lamp dużej mocy w niskich cenach.

I przy okazji, Olek swoją wbudowaną lampą steruje bezprzewodowo lampy zewnętrzne typu "R". Nie wiem jak jest w NX.

12mm f/2 gabarytami nie poraża ale ceną tak. 17mm f/1.8 też tania nie jest.Jak ktoś w Olku lubi "szerokości" to ma fajnego 9-18mm. Jest też budżetowa wersja 17mm w postaci 17mm2.8 lub 20mm1.7 lub Sigma 19mm2.8

ropusz
03-07-2013, 14:25
Można kupić 60mm, ale drożej, ciemniej i jakby gabaryt nieco większy ....
... ale dodatkowo jest makro, o którym zapomniałeś napisać.

koniecpolska
03-07-2013, 14:30
... ale dodatkowo jest makro, o którym zapomniałeś napisać.Jak ktoś robi portrety to po co mu macro?
W Samsungu jest fajna portretówka, ale kosztuje 800USD i jest postury kolumbryny oblężniczej :wink:

ropusz
03-07-2013, 14:54
Toć pisałem, że każdy ma inne priorytety. Ja tam bym wolał mieć makro niż go nie mieć, a f/2.8 w zupełności wystarczy do portretów.

koniecpolska
03-07-2013, 15:45
Toć pisałem, że każdy ma inne priorytety. Ja tam bym wolał mieć makro niż go nie mieć, a f/2.8 w zupełności wystarczy do portretów.No to ktoś z Twoimi priorytetami w systemie m4/3 kupi sobie Panasonica 45mm2.8 macro :wink: A w niedalekiej przyszłości portrecista z m43 będzie dodatkowo rozważał zakup Panasonic 45mm/1.2 Normalnie głowa boli od tej mnogości wyboru w m43 :wink:

puch24
03-07-2013, 16:39
"System lamp błyskowych" Samsunga NX to wyrażenie wewnętrznie sprzeczne. Jest, owszem, kilka lamp, ale nie ma żadnej możliwości błysku wielolampowego w TTL, sterowania zdalnego, błysku stroboskopowego, synchronizacji przy krótkich migawkach, itd. Jedna "mocna" lampa SEF-42 ma, owszem, LP 42, ale przy maksymalnym zoomie, przy normalnych kątach ma chyba ok. 25-28, więc nic szczególnego. Poza tym, ta "najlepsza" lampa ma reflektor odchylany tylko do góry (a na boki już nie), TTL i ręczną regulację mocy chyba do 1/64, i to wszystko. Trochę mało jak na lampę za 750 - 850 zł.

ropusz
03-07-2013, 22:23
No to ktoś z Twoimi priorytetami w systemie m4/3 kupi sobie Panasonica 45mm2.8 macro :wink: A w niedalekiej przyszłości portrecista z m43 będzie dodatkowo rozważał zakup Panasonic 45mm/1.2 Normalnie głowa boli od tej mnogości wyboru w m43 :wink:

No i wracamy do tego co napisałem na początku - ten Panasonic 45 f/2.8 macro kosztuje 900$, a Samsung 60 f/2.8 macro 500$. Czyli drożyzna Panie w tym mu4/3.

helopawelo
04-07-2013, 01:48
Myślę ze do makro wystarczy manual np. Tamron 90 ceniony za jakość obrazowania. Też 2.8 a i ogniskowa dłuższa więc i komfort pracy lepszy. Cena? Pewnie niecały 1000 :D

ropusz
04-07-2013, 07:37
Jasne, że manualne szkła często będą lepszym wyborem niż systemowe, ale jak patrzymy na systemowe to NX wypada moim zdaniem korzystniej niż mu4/3. W NEX niestety te szkła jakieś duże.

volumen
04-07-2013, 11:00
No i wracamy do tego co napisałem na początku - ten Panasonic 45 f/2.8 macro kosztuje 900$, a Samsung 60 f/2.8 macro 500$. Czyli drożyzna Panie w tym mu4/3.
Na podstawie jednego przykładu tak uogólniasz? Gratuluję.
Może kup wreszcie jakiś aparat i zacznij robić zdjęcia zamiast analizować kąty, pixele, parametry, rozmiary matryc itd. I tak nigdy nawet nie zbliżysz się do św. Graala, a zdjęcia uciekają.

Mekano
04-07-2013, 11:10
W NEX niestety te szkła jakieś duże.

16 mm duze? 16-50mm duze? 18-55 nex-a, to fakt krowa w porownaniu do 20-50 nx
Fajnie by bylo gdyby byl spacerowy obiektyw 14-80mm wielkosci 20-50, ale to marzenia..

koniecpolska
04-07-2013, 11:19
No i wracamy do tego co napisałem na początku - ten Panasonic 45 f/2.8 macro kosztuje 900$, a Samsung 60 f/2.8 macro 500$. Czyli drożyzna Panie w tym mu4/3.Ano drożyzna ... ale jak chcesz mieć taniej, to kupujesz doskonałe ZD50mm2.0 macro (pełno tego na wtórnym rynku po około 1000zł) plus przelotkę MMF i masz nawet AF oraz komfortowe MF - pokręcenie pierścieniem ostrości - wywołuje powiększenie kadru. Masz coś takiego w Samsungu?
Chcesz szeroko masz 7-14, chcesz jaśniuki zoom masz 12-35mm i 35-100mm, chesz jasny standard - masz 25mm1.4 ... co masz w Samsungu? Tanie naleśniki 20mm i 30mm, pasują, nic innego nie potrzeba ... to kupujesz i się cieszysz, że masz tanio szkła, bo takich szkieł jak wymieniłem wyżej dla m4/3 w Samsusungowym NX na razie nie uświadczysz, i to za żadne pieniądze :wink:

PS
Że nie wspomnę o systemie błyskowym, który opisał puch24.

PS
Dla mnie osobiście Olek jest atrakcyjny bo mam dobre szkła do 4/3, które nawet w cywilizowany sposób są obsługiwane przez Olkowe m43 (AF, wspomaganie MF)... a co proponuje Samsung swoim użytkownikom lustrzanek?

16 mm duze?
Ano duże w porównaniu do konkurentów w innym systemie ... o jakości brzegów wspominać nie będę :wink: z litości.

Placek
04-07-2013, 13:56
Panowie
Ze tak zapytam ad bezlusterkowców. Jak to jest w przypadku Panasa Olka i Samsunga gdy zakupię któregoś z nich w USA - czy gwarancja jest identyczna jak w PL (zakłądając że mam dowód zakupu) czy może ulega skróceniu lub zupełnie wygasa? Zanim będę wydzwanianiał do producentów postanowiłem podpytać tutaj.

mrawi
04-07-2013, 14:45
@koniecpolska, no wiesz: 7-14mm f/4.0 - 3999 zł; 12-35mm f2.8 - 3789 zł; 25mm f1,4 - 2379 zł; 35-100mm - 4400 zł
Wspaniały zestaw dla amatora. Lecz lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu jak to się mówi. Zejdźmy na ziemię. Ile osób wyda tyle na taki systemik? Ja za niecałe 2700 zł mam aparat, APS-C i cztery obiektywy (świetnej jakości), w tym dwie stałki i niczego mi więcej niepotrzeba. Za nim się nacieszę tym zestawem i mi się znudzi to prędzej przestanę się wogóle bawić fotografią. Co tu wogole porównywać.

koniecpolska
04-07-2013, 14:53
Panowie
Ze tak zapytam ad bezlusterkowców. Jak to jest w przypadku Panasa Olka i Samsunga gdy zakupię któregoś z nich w USA - czy gwarancja jest identyczna jak w PL (zakłądając że mam dowód zakupu) czy może ulega skróceniu lub zupełnie wygasa? Zanim będę wydzwanianiał do producentów postanowiłem podpytać tutaj.Za czasów 4/3 nie było najmniejszego problemu z realizacją amerykańskeij gwarancji w europejskim serwisie Olka. Raz korzystałem z tego serwisu i bardzo sobie chwalę i kontakt i rzetelność naprawy. O ile wiem to nic się nie zmieniło, dla potwierdzenia popytaj się na forum Olka lub zadzwoń do Olympus Polska. Serwis jest fizycznie robiony w Czechach. A najważniejsze jest to, że mam dużo klamotów Olkowych i nic poza gumą E-1 mi nie szwankowało i dalej nie szwankuje (system mam od przełomu 2004/2005)
Co do Panasonic nie mam wiedzy o gwarancjach, też najlepiej zasięgnąć info w polskim przedstawicielstwie.

@koniecpolska, no wiesz: 7-14mm f/4.0 - 3999 zł; 12-35mm f2.8 - 3789 zł; 25mm f1,4 - 2379 zł; 35-100mm - 4400 zł
Wspaniały zestaw dla amatora. Lecz lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu jak to się mówi. Zejdźmy na ziemię. Ile osób wyda tyle na taki systemik? Ja za niecałe 2700 zł mam aparat, APS-C i cztery obiektywy (świetnej jakości), w tym dwie stałki i niczego mi więcej niepotrzeba. Za nim się nacieszę tym zestawem i mi się znudzi to prędzej przestanę się wogóle bawić fotografią. Co tu wogole porównywać.A czy ja napisałem, że dla amatora, czy też że za darmo. Przynajmniej takie szkła są, w innych systemach już niekoniecznie są.
Jak Ci odpowiada inny system to go używaj, ja Ci nic nie każę.
Piszę jedynie, że pod względem ilości szkieł do wyboru nie ma lepszego systemu niż m4/3, tanich szkieł jest w nim też dużo, dla każdego coś miłego - jest wybór.

PS
A tak na marginesie, to ja mam bezlustrowca APSC z trzema stałkami (oczywiście też świetnej jakości) za 1500zł , oczywiście niczego więcej mi nie potrzeba ... czyli jak dla mnie to trochę przepłaciłeś za swój :wink:

mrawi
04-07-2013, 15:10
@koniecpolska, a co to za nex z trzema stałkami i co to za stałki?

koniecpolska
04-07-2013, 15:15
NEX-3 z E16mm2.8 kupiony za 999zł ( z perspektywy czasu najlepiej wydane pieniądze na sprzęt foto)
S30mm2.8 za 400zł
Mamiya 55mm1.4 za 100zł wraz z przelotką (Helios 56mm2.0 za 10zł też się sprawdzi).

PS
Jedynie 55mm kupiłem jako używane, ale ono i tak przeżyje wcześniej wymieniony sprzęt.

helopawelo
04-07-2013, 23:10
Mam pytanko do uzytkownikow bezluster NX, NEX, Fuji ktorzy robia zdjecia swoim dzieciom. Mianowicie, czy AF jest wystarczajaco szybki do fotografii maluchow w ruchu, z ustawieniami powiedzmy f1.8-2.8, 1/200-1/500, ISO powyzej 1000?
Kusi mnie ta matryca APS-C ale szybkosc AF jest dla mnie najwazniejsza przy tym rodzaju fotografii.

d5000
05-07-2013, 00:26
Nie wiadomo jaki był by szybki AF one i tak będą szybsze :) Ja mam dwoje 1,5 roku i 4 latka, chyba bardziej by mi się przydał szeroki kąt niz AF :) Mając Nikona 5000 i pózniej 7000 też miałem kłopoty ze zdjęciami dzieci w ruchu, może fotki były ładniejsze ale jaki ciężki i nieporęczny sprzęt przy takiej zabawie.

loki_p
05-07-2013, 07:21
Nex6 słabo się spisuje przy ruchliwym dziecku. Da się ale nie jest to to co lustrzanka.

koniecpolska
05-07-2013, 08:50
Mam pytanko do uzytkownikow bezluster NX, NEX, Fuji ktorzy robia zdjecia swoim dzieciom. Mianowicie, czy AF jest wystarczajaco szybki do fotografii maluchow w ruchu, z ustawieniami powiedzmy f1.8-2.8, 1/200-1/500, ISO powyzej 1000?
Kusi mnie ta matryca APS-C ale szybkosc AF jest dla mnie najwazniejsza przy tym rodzaju fotografii.
Można by odpowiedzieć na pytanie, pytaniem: czy 1/200 - 1/500 to nie za długi czas na dziecko w ruchu? :wink:

PS
Poza tym do fotografowania dziecka w ruchu nie jest potrzebny kosmiczny AF, zaręczam, że wystarczy jedynie dobry pomysł, a wtedy nawet MF wystarczy.

helopawelo
05-07-2013, 09:44
Czasy takie bo zdjęcia w domu więc i światła mniej, a nie chce podbijac ISO zbyt wysoko. Możliwe ze i manual wystarczy ale nie zawsze chcę mieć wszystko ostre w kadrze. Poza tym nie mam żadnego doświadczenia z manualem i ustawianiem hiperfokalnej jako ze szkla które posiadam nie mają żadnej skali.

epicure
05-07-2013, 09:50
A czy ktoś jest w stanie pokazać jakieś dobre zdjęcie z małą GO, na którym widać, jak dziecko biega po domu? Może być zrobione sprzętem z najwyższej półki, z najlepszym AF na świecie. Bo ja takiego zdjęcia jeszcze nie widziałem.

pRoPh3Cy
05-07-2013, 10:10

A co twoja cud matryca z e-pl5 już nie wystarcza ?

helopawelo
05-07-2013, 11:09
Jest OK, jednak nie podoba mi sie format 4/3. Poza tym chciałbym też wypróbować inne aparaty, znacie to - GAS :D

ropusz
05-07-2013, 12:35
A czy ktoś jest w stanie pokazać jakieś dobre zdjęcie z małą GO, na którym widać, jak dziecko biega po domu? Może być zrobione sprzętem z najwyższej półki, z najlepszym AF na świecie. Bo ja takiego zdjęcia jeszcze nie widziałem.
Daj dziecku klocki, niech się czymś zajmie. Wtedy będzie Ci łatwiej zrobić mu portret z małą głębią ostrości. Przykłady znajdziesz nawet u Kena Rockwella

robert4you
05-07-2013, 22:59
Ja już mam faworyta, to Nex 7

ropusz
06-07-2013, 19:55
Czy zaglądają tu jacyś szczęśliwi posiadacze systemu mu4/3? Jakiś Olympus PEN czy Panasonic GX-1?

Mcarto
06-07-2013, 21:08
Czy zaglądają tu jacyś szczęśliwi posiadacze systemu mu4/3? Jakiś Olympus PEN czy Panasonic GX-1?
Ja posiadam GX1.

ropusz
06-07-2013, 21:41
I jak wrażenia z użytkowania? Ciągle się miotam, w który system wejść i staram się poznać wady i zalety każdego. Najwięcej chyba wiem o NX i NEX, natomiast mu4/3 specjalnie się nie interesowałem do tej pory. Zatem jak możesz napisać kilka slów będę wdzięczny.

Mekano
06-07-2013, 21:58
Nie wiem jak dziala Panasonic czy Olympus, ale wiem ze Samsunga i Nex-a sie nie pozbede i zostana ze mna tak dlugo, jak to tylko mozliwe.
Kiedys sie interesowalam Panasonicami GX1 oraz GF3, sa to tez fajne aparaty, ale w ostatecznosci zadecydowala jakosc obrazka, mysle ze Samsung i Nex jednak sa w tym lepsze.

Mcarto
06-07-2013, 23:34
I jak wrażenia z użytkowania? Ciągle się miotam, w który system wejść i staram się poznać wady i zalety każdego. Najwięcej chyba wiem o NX i NEX, natomiast mu4/3 specjalnie się nie interesowałem do tej pory. Zatem jak możesz napisać kilka slów będę wdzięczny.

Też niespiesznie wybierałem bezlusterkowca - chciałem coś lżejszego od lustra na wyjazdy, coś lekkiego, poręcznego i niedrogiego bo raz, ze mam już jeden system a dwa - na wyjazdach zdarzają się kradzieże z hosteli itp...

Panas zaskoczył mnie pozytywnie, jest niewielki, solidnie wykonany, błyskawicznie się włącza, sterowanie jest dobre dzieki sporej ilości przycisków w tym dwóch funkcyjnych na body i dodatkowych dwóch na ekranie - podoba mi się rolka która po wciśnięciu zmienia swoją funkcję i tak w aperture normalnie steruje przysłoną a po wciśnięciu ustawia EV.
Możemy sobie dodatkowo zdefiniować dwa customy, mamy bezpośredni przycisk dla funkcji auto, AF jest pewny i szybki, iso 1600 w pełni używalne - lepsze od 1600 Samsunga NX100, NX11 (miałem tą samą matryce w Pentaxie K-7).
Generalnie jestem zadowolony - to takie moje wprowadzenie do świata bezluster.

Na minus muszę zapisać głośną pracę migawki, ekran też mógłby mieć lepszą rozdzielczość ale nie jest zły.
Osoby o sporych dłoniach mogą mieć problem z małymi przyciskami do zmiany parametrów (szybkie menu, wyświetlacz, FN1).

Mcarto
07-07-2013, 22:11
Miałem dzisiaj czas i ochotę wiec wyskoczyłem z Panasem do parku.

źródło (http://s5.postimg.org/6ne6xyldz/P1000164.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/rbhfqfw07/P1000166.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/v6g8f9ps7/P1000181.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/w7gh4e6rr/P1000192.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/ac8hb6ksn/P1000206.jpg)
Przypadkowe pstryki praktycznie pozbawione obróbki i nieostrzone.
Użyty obiektyw to Panas 14mm f/2.5 - wg bractwa Olyclubu budżetowe szkiełko. Pomimo szerokiego kąta i "ciemnicy" pozwoliło na jakieś odseparowanie tła.
Moje spostrzeżenia z fotografowania GX1 i LX5 są takie, że Panasoniki mają b.dobry pomiar światła (sam używam auto), kolory są b.neutralne a balans bieli idzie trochę w kierunku zimnego i warto na niego zwrócić uwagę.

koniecpolska
07-07-2013, 23:07
I jak wrażenia z użytkowania? Ciągle się miotam, w który system wejść i staram się poznać wady i zalety każdego. Najwięcej chyba wiem o NX i NEX, natomiast mu4/3 specjalnie się nie interesowałem do tej pory. Zatem jak możesz napisać kilka slów będę wdzięczny.Ja również od jakiegoś czasu zastanawiam się nad docelowym bezlustrem.
Ponad dwa lata temu, na próbę, kupiłem NEX-3 z E-16, bo kosztował śmieszne pieniądze i pojawił się upgrade firmware z "peackingiem". Dokupiłem przelotkę do manualnych M42, które używam do portretów. Po jakimś czasie dokupiłem S30mm2.8 Ogólnie jestem zadowolony z systemu. Docelowym aparatem mógłby być NEX-6 z PZ 16-50 (i obiektywy które używam z NEX-3).

NX też fajny system - gdyby NX100 miał peacking, to może jego bym nabył a nie NEX-3, bo też osiągnął niską cenę. Dodatkowo 16, 20, 30 to fajne szkiełka. NX300 ma "peacking", więc portrety też mógłbym robić manualem.

Ale najprawdopodobniej wybiorę PEN'a E-P5. Najprawdopodobniej z 17mm1.8 jak będzie jakaś promocja. Na pewno będzie przelotka do szkieł 4/3 - mam kilka ciekawych, wartych do użycia. Mam też lampy błyskowe kompatybilne z błyskiem m4/3. E-P5 ma peacking więc można będzie Użyć OM 50mm lub M42 do portretu, albo zakupić taniego i doskonałego 45mm1.8.
m4/3 w wykonaniu Panosonika też mi się podoba, ale matryca z nowych Olków wydaje się sporo lepsza. No i Panasonic nie oferuje tak dobrej współpracy z Olkową szklarnią 4/3.

Podsumówując:
Należy zacząć od szklarni.
Zrobić zestawienie, tych co muszą być od początku, tych co warto dokupić w przyszłości.
Porównać ceny nowych, sprawdzić rynek wtórny.
Do najlepszego, najtańszego zestawu dobrać body i po kłopocie.
Wielkich różnic pomiędzy systemami NEX, NX, m43 nie będzie, więc nie ma co główkować, bo okazje uciekają.

PS
A może warto poczekać właśnie na jakąś okazyjną cenę w danym systemie i dokonać wtedy zakupu ... a propos Canon M z 22mm2.0 kosztuje 299$ :wink:
http://www.bhphotovideo.com/c/buy/Digital-Cameras/ci/9811/N/4288586282

wpkx
07-07-2013, 23:29
z "peackingiem"

miał peacking

ma peacking

Peacking - king of peace from the end of Poland. ;)

ropusz
08-07-2013, 08:05
W NX300 ten peaking działa tak sobie w porównaniu do NEX.

koniecpolska
08-07-2013, 09:35
W NX300 ten peaking działa tak sobie w porównaniu do NEX.W NEX przy małej GO (np. dla 55mm f=2.0 jest ona na poziomie kilku milimetrów) bez powiększenia prawidłowe ustawienie ostrości jest niemożliwe (lub ryzykowne). A używanie powiększenia z M42 nie jest aż tak bardzo komfortowe. Fajne w NEX jest doostrzanie systemowym obiektywem, ustawiam tryb FD, kadruję, jak aparat pokaże ramkę na buźce, ruszam pierścieniem ostrości i obraz powiększa mi się na oczy, doostrzam i nie czekając na powrót do pełnego kadru wciskam spust migawki, kadr jest taki jak był ustawiony. Dodatkowo w tym trybie ekspozycja jest ustawiania na buźkę. Generalnie w trybie FD fajnie robi się portrety NEXem z systemowym szkłem.

W m4/3 jest opcja w FD na wybór oka na które powinna być ustawiona ostrość, ale nie sprawdzałem jak to działa, poza tym przy robieniu portretów warto taką zmianę oka mieć pod guzikiem, a nie wiem czy tak można. W 4/3 mam kilka systemowych szkieł, którymi robię portrety, więc na m4/3 po ruszeniu pierścieniem ostrzenia od razu wyskoczy mi powiększenie i będzie można szybko i precyzyjnie doostrzyć.

epicure
08-07-2013, 09:42
W NEX przy małej GO (np. dla 55mm f=2.0 jest ona na poziomie kilku milimetrów)...

Chyba w makro, bo na pewno nie przy odległościach portretowych.

koniecpolska
08-07-2013, 10:07
A ten zawsze, jak łysy o beton ...
powiększenie: https://i.minus.com/iFAZdiiEOmD4e.jpg
z kadru: https://i.minus.com/ictOfnuz604Uw.jpg
robione NEX-3 i manualne 55mm @2.0

epicure
08-07-2013, 10:09
I gdzie tam masz te kilka milimetrów? Weź se linijkę i zobacz, ile to jest.

koniecpolska
08-07-2013, 10:14
Wizyta u okulisty mocno wskazana ... EOT.

epicure
08-07-2013, 10:20
Ciekawa autodiagnoza. Ja od siebie dorzucę jeszcze wizytę na http://www.dofmaster.com/dofjs.html.

koniecpolska
08-07-2013, 10:24
Ja od siebie dorzucę jeszcze wizytę na http://www.dofmaster.com/dofjs.html.Gusta są różna, jeden woli oglądać pornole i teoretyzować, drugi preferuje praktykę w realnej rzeczywistości ...

epicure
08-07-2013, 10:28
Z Twojej "praktyki" pewnie też wynika, że Ziemia jest płaska, bo w "realnej rzeczywistości" chodzisz po równym, a nie wypukłym.

MiQ27
08-07-2013, 10:42
A ten zawsze, jak łysy o beton ...
powiększenie: https://i.minus.com/iFAZdiiEOmD4e.jpg
z kadru: https://i.minus.com/ictOfnuz604Uw.jpg
robione NEX-3 i manualne 55mm @2.0

Ludzkie oko ma na szerokość jakieś 2-3cm i mniej więcej tyle widać tu GO, ostre są praktycznie wszystkie rzęsy.
Więc rzeczywiście milimetry, tak około 25mm :p

koniecpolska
08-07-2013, 11:03
Ludzkie oko ma na szerokość jakieś 2-3cm i mniej więcej tyle widać tu GO, ostre są praktycznie wszystkie rzęsy.
Więc rzeczywiście milimetry, tak około 25mm :pDaję jeszcze raz powiększenia 1:1 (poprzednie było 1:1 ale z przeskalowanego do 3000pix, więc GO wydaje się większa).

Właściwe 1:1
http://i.minus.com/i1SFDN4epFKQi.jpg

A tu podobne 1:1 ale z ostrością, która wypadła gdzieś na źrenicy. Widać jak powieka i rzęsy są nieostre. Gdyby GO była 25mm (jak wychodzi z DOF) to powieka powinna wyjść ostro, a nie wyszła. I tak się ma teoretyzowanie do praktyki.
http://i.minus.com/ibsLNLGIk5xDNs.jpg

124miko
08-07-2013, 11:05
Z Twojej "praktyki" pewnie też wynika, że Ziemia jest płaska, bo w "realnej rzeczywistości" chodzisz po równym, a nie wypukłym.

Przepraszam za OT, ale Ziemia jest wklęsła! Podeszwy w butach wycierają się przecież na piętach i palcach.

MiQ27
08-07-2013, 11:13
Daję jeszcze raz powiększenia 1:1 (poprzednie było 1:1 ale z przeskalowanego do 3000pix, więc GO wydaje się większa).

Właściwe 1:1
http://i.minus.com/i1SFDN4epFKQi.jpg

A tu podobne 1:1 ale z ostrością, która wypadła gdzieś na źrenicy. Widać jak powieka i rzęsy są nieostre. Gdyby GO była 25mm (jak wychodzi z DOF) to powieka powinna wyjść ostro, a nie wyszła. I tak się ma teoretyzowanie do praktyki.
http://i.minus.com/ibsLNLGIk5xDNs.jpg

W 1. nadal ostre jest praktycznie całe oko.
W 2. ostrości nie ma wcale (poruszone?) więc trudno określić GO.

Więc jak dla mnie teoria jak najbardziej zgadza się tu z praktyką... :roll:

koniecpolska
08-07-2013, 11:28
W 1. nadal ostre jest praktycznie całe oko.
W 2. ostrości nie ma wcale (poruszone?) więc trudno określić GO.

Więc jak dla mnie teoria jak najbardziej zgadza się tu z praktyką... :roll:

Ad. 1
https://i.minus.com/i61oJPHO1Euqf.jpg

Na żółto zaznaczone płaszczyzny są praktycznie równoległe do płaszczyzny matrycy, więc tam ostrość utrzymuje się ta sama, i tam nie ocenia się GO, bo są w równej odległości od płaszczyzny matrycy.
Różnice w GO porównuje się w miejscach zaznaczonych grotami czerwonych strzałek, bo te miejsca są w różnej odległości od płaszczyzny matrycy.

Na 2. ostrość jest ustawiana w miejscu grotu dolnej strzałki (czerwonej).
https://i.minus.com/iyJTyOxANzopM.jpg
Ta fotka nie jest poruszona, tylko ostrość występuje na niewielkim fragmencie - dolna rzęsa lewego oka modela - który wskazuje grot dolnej strzałki.

Tak więc praktyka pozostaje praktyką, tyle, że rzeczywistość należy we właściwy sposób interpretować.

doktor
08-07-2013, 11:52
Przepraszam za OT, ale Ziemia jest wklęsła! Podeszwy w butach wycierają się przecież na piętach i palcach.

Ziemia jest płaska. To ty masz złą technikę*chodzenia.

MiQ27
08-07-2013, 11:53
Erm, że tak powiem... How about no? :roll:

Ad 1. Różna odległość przedmiotowa jest tu między lewym i prawym kącikiem lewego oka modelki, bo zdjęcie jest robione z boku a nie od frontu. Ostrość jest tu i tu bo ostre są rzęsy. Czyli GO = ~2-3cm.
Ad 2. To, że gdzieś tam była ustawiana ostrość to jeszcze nie powód, żeby ta ostrość tam potem była na finalnym zdjęciu.
Bo jej tam nie ma. To zdjęcie jest całe nieostre, zapewne poruszone.

Ja wywaliłem całkiem sporo zdjęć zrobionych ciemnawym Nikkorem 18-70 w okolicach f=50-70 bo z odległości, na których go używałem (rzędu 0.5m), zdarza się że jego GO jest za płytka i w dodatku nie trafiła tam gdzie trzeba. Ale ja widzę, czy i gdzie trafiła.

Jeżeli Kolega widzi ostrość tam, gdzie jej wcale nie ma, to raczej nie mamy o czym rozmawiać...

koniecpolska
08-07-2013, 12:09
Ad 1. Różna odległość przedmiotowa jest tu między lewym i prawym kącikiem lewego oka modelki, bo zdjęcie jest robione z boku a nie od frontu. Ostrość jest tu i tu bo ostre są rzęsy. Czyli GO = ~2-3cm.
Błąd. Oko nie jest płaskie tylko wypukłe.
Płaszczyzna od lewego kącika do środka powieki jest tu równoległa do płaszczyzny matrycy, więc GO się tu nie zmienia.
Ostrzyłem na środek powieki (najbardziej wystającą do przodu część powieki).
Porównaj sobie ostrość w lewym i prawym kąciku oka. Gdybyś Ty miał rację, to lewy i prawy kącik oka powinien być tak samo rozmyty. A jest tak, że lewy kącik jest ostry, podczas gdy prawy jest mocno rozmyty, a dzieje się tak dlatego, bo jak napisałem lewy kącik oka i środek powieki są mniej więcej na tej samej płaszczyźnie.

Ad 2. To, że gdzieś tam była ustawiana ostrość to jeszcze nie powód, żeby ta ostrość tam potem była na finalnym zdjęciu. No i znowy jesteś w błędzie, bo ostrość była ustawiana manualnie, za pomocą peakingu - przy nieruchomym modelu i dobrze podpartym aparacie ustawiam odstrość do 1mm ze 100% pewnością.

Bo jej tam nie ma. To zdjęcie jest całe nieostre, zapewne poruszone.Najlepiej iść w zaparte i nic nie widzieć.
Specjalnie dla Kolegi zaznaczyłem na czerwono http://i2.minus.com/iuXpJZEmn9dVb.jpg

Ja wywaliłem całkiem sporo zdjęć zrobionych ciemnawym Nikkorem 18-70 w okolicach f=50-70 bo z odległości, na których go używałem (rzędu 0.5m), zdarza się że jego GO jest za płytka i w dodatku nie trafiła tam gdzie trzeba. Ale ja widzę, czy i gdzie trafiła.Ale ja nie rozważam możliwości pomyłki AF, jeśli w NEXie chcę mieć 100% pewność ustawienia ostrości używam peakingu, nawet z systemowymi szkłami.

Jeżeli Kolega widzi ostrość tam, gdzie jej wcale nie ma, to raczej nie mamy o czym rozmawiać...Ładnie Kolega siebie podsumował. Nic dodać, nic ująć.

PS
Specjalnie dla niewidzącego kolegi, miejsce ostrzenia i ostrość jest zaznaczona kółkiem
http://i2.minus.com/iuXpJZEmn9dVb.jpg

MiQ27
08-07-2013, 12:11
Wiesz co, widziałem już parę dyskusji między Tobą a innymi forumowiczami. Właśnie przestałem się im dziwić :roll:

koniecpolska
08-07-2013, 12:39
Wiesz co, widziałem już parę dyskusji między Tobą a innymi forumowiczami. Właśnie przestałem się im dziwić :roll:Jak byś porobił nieco portretów NEXem z manualem z użyciem peakingu, zobaczyłbyś jak zmienia się rozkład ostrości na obiekcie. To co napisałem wyżej, ja po prostu widzę na LCD ... Wierz mi czasami aż sam się dziwię jak przebiegają płaszczyzny ostrości, zupełnie inaczej niż by nam się wydawało.

PS
Zaproś koleżankę, idź do MM, weź NEXa z 50mm, włącz peaking i sam zobaczysz na własne oczy.

MiQ27
08-07-2013, 12:45
Okej, widzisz ostrość tam gdzie jej nie ma. W porządku.

Bo widzisz, z Nexa z manualną 50 potrafi wyjść poruszone zdjęcie przy czasach rzędu nawet 1/125.
Bo widzisz, nie tylko Ty masz Nexa z manualną 50, ale niektórzy mają też oczy, pewniejszą rękę i zdecydowanie więcej samokrytyki.
I na tym może zakończę.
Miłego życia.

koniecpolska
08-07-2013, 12:49
Okej, widzisz ostrość tam gdzie jej nie ma. W porządku.

Bo widzisz, z Nexa z manualną 50 potrafi wyjść poruszone zdjęcie przy czasach rzędu nawet 1/125.
Bo widzisz, nie tylko Ty masz Nexa z manualną 50, ale niektórzy mają też oczy, pewniejszą rękę i zdecydowanie więcej samokrytyki.
I na tym może zakończę.
Miłego życia.Radzę jednak zapoznać się z NEXem, a potem zabierać się za dyskutowanie. W tym jest przewaga praktyki nad teoretycznym biciem piany, jakiego piękny przykład dałeś.

MiQ27
08-07-2013, 13:00
http://img526.imageshack.us/img526/5894/eqnc.jpg

SEL1855 @ 55/5.6 z 30 cm, wyliczona głębia ostrości 0.52 cm, rzeczywista niewiele więcej. Może 1cm.

Może sam się zapoznasz, a potem będziesz banialuki opowiadał? :roll:

ropusz
08-07-2013, 22:57
Coś ten Helios 50mm gdzieś na końcu Polski za ostry nie jest. Ale jak to mawiał mój dziadek - ile wartuje tyle kosztuje.

124miko
09-07-2013, 10:05
Ziemia jest płaska. To ty masz złą technikę*chodzenia.

Proponuję kompromis: istnieją miejsca gdzie jest wklęsła, ale również zdarzają się płaskie fragmenty:)

Mcarto
09-07-2013, 22:12
Kilka kolejnych pstryków
GX1 + Panasonic 14mm f/2.5

źródło (http://s5.postimg.org/5a4xlmfnr/P1000226.jpg)
GX1 + Pentax A 50mm f/1.7 - użyta przysłona 2.8

źródło (http://s5.postimg.org/hnhrsj5c7/P1000261.jpg)

źródło (http://s5.postimg.org/hyz85als7/P1000264.jpg)
Sterowanie manualem na takim maluchu jest trochę utrudnione pomimo powiększenia ostrzonego kadru. Ręka trochę drga i niektóre sdjęcia są rozmyte.
Jeszcze raz muszę pochwalić Panasa za pomiar światła - dobrze ustawia ekspozycję i nieźle radzi sobie ze zbyt jasnymi lub ciemnymi partiami kadru które czasami trzeba ratować w postprocesie.

Nie wiem czy bym go kupił ponownie - dobry pomiar światła trochę wyrównuje straty spowodowane słabszym DR a wysokie iso jest niezłe. Sterowanie jest też niczego sobie ale trochę brakuje lepszego chwytu choćby takiego z Nexa i gibany ekranik też się przydaje zwłaszcza jak mamy silne słońce.

ropusz
09-07-2013, 23:38
A co daje gibany ekranik w silnym słońcu?

Mekano
10-07-2013, 00:05

Uwierz mi, gibany ekranik, musi byc! mozesz go sobie tak ustawic by bylo widac troche lepiej, a po za tym jest niesamowicie wygodny w street.
Nigdy mi nie zalezalo na odchylanych LCD, ale dopiero po tym jak poznalam zabawe z Nexem w nim, to wiem, jaka to jest wazna sprawa w aparacie.

Mcarto
10-07-2013, 01:37
Można na pewno zmienić kąt padania promieni - odchylając o 10% od osi GX1 mam nie raz lepszy obraz. W odróżnieniu też od lustrzanki nie jesteśmy zmuszeni do zerkania w wizjer i aparatem możemy wykonywać zdjęcia z biodra czy z poziomu ziemi a wtedy odchylany ekranik pomaga.

Chętnie pożyczyłbym NEX 5r na dwa dni - z GX1 nie rezygnuję bo się polubiliśmy ale ciekaw jestem tego Nexa.

B.ważna jest tez dla mnie ergonomia i obsługa aparatu. Kiedyś po krótkiej przygodzie z Canonem s90 zakupiłem LX5 który był b.chwalony i nadal ma silne lobby;) ale po jednej wycieczce go odsprzedałem i załatwiłem sobie Canona s100. Dla mnie te kompakty są genialne i dają lepsze zdjęcia bo potrafię z nich więcej wycisnąć.

Stazx
31-08-2013, 20:40
Cześć wszystkim :)

Od dłuższego czasu noszę się z zamiarem kupna aparatu. Będzie to właściwie mój pierwszy aparat, doświadczenia w fotografii właściwie nie mam, co za tym idzie delikatnie mówiąc ekspertem tutaj nie jestem... Dlatego właśnie piszę tego posta.

Po przeczesaniu internetu stwierdziłem, że najlepszy będzie dla mnie bezlusterkowiec, ponieważ z jednej strony jest mały, dzięki czemu będę mógł bez przeszkód zabierać go na swoje wyprawy, a z drugiej strony oferuje możliwość rozbudowy systemu o nowe obiektywy (w przypadku gdybym połknął bakcyla fotografowania) - zwłaszcza "naleśniki" mnie zafascynowały. Jakość zdjęć o której wszyscy piszą też podziałała na moją wyobraźnię ;)

Kryteria to w pierwszej kolejności cena - mogę wydać na ten moment max 1300 zł i tego niestety nie przeskoczę. Po drugie, ma być mały, ale to kryterium spełniają chyba wszystkie bezlusterkowce. Po trzecie liczy się dla mnie jeszcze koszt kolejnych obiektywów.

Przeczesałem internet po raz drugi :) i wytypowałem dwóch kandydatów:

Samsung NX 1000
Olypmus E-PL3

Teraz zastanawiam się czy lepiej wybrać stabilizację w E-PL3 czy lepszą matrycę w NX 1000. Jestem właściwie pewien że będę focił bez statywu, bo na wycieczkę w góry nie bardzo można go zabrać (tzn. oczywiście można, ale ja wolę nie tachać za dużo gratów ze sobą). Samsung kusi też potencjalnie niższym cenami obiektywów, zaś Olympus jest odrobinę mniejszy i ma odchylany ekranik :)

A może w ogóle wybrać coś innego? Myślałem też o mocno budżetowej opcji, czyli E-PL1 lub NX 100...

To tyle... Z góry dzięki za poradę ;)

Pozdrawiam.

Mcarto
31-08-2013, 22:14
Przy odrobinie szczęścia powinieneś znaleźć jeszcze w podobnej kwocie Panasonica G3 i Samsunga NX200.
Panas ma trochę lepszą matrycę, video niż Olek i jest ogólnie fajniejszy a NX200 jest klasę wyższym sprzętem niż NX1000.
Z wymienionych ja wybrałbym NX1000.

Jeśli liczysz na dobre jpg z aparatu to odpuść sobie Samsunga.

motoko
31-08-2013, 22:21
Dla mnie te kompakty są genialne i dają lepsze zdjęcia bo potrafię z nich więcej wycisnąć.

Albo "daja lepsze zdjecia BEZ wyciskania" ;)

Mcarto
31-08-2013, 22:49
Albo "daja lepsze zdjecia BEZ wyciskania" ;)
Niezupełnie, jestem zadowolony bo znam dobrze aparat i współpracujemy razem w trakcie tworzenia zdjęcia co przekłada się na wynik końcowy. Kolory i kontrast też mi bardziej pasują z Canona.
Surowy jpg bardziej podobał mi się z Panasa LX5, przy bezpośrednim porównaniu nawet wypadł trochę lepiej od Canona ale obsługa mnie denerwowała i psułem niektóre ujęcia - same zdjęcia wydawały mi sie b.sztuczne.

Stazx
31-08-2013, 23:04
Przy odrobinie szczęścia powinieneś znaleźć jeszcze w podobnej kwocie Panasonica G3 i Samsunga NX200.
Panas ma trochę lepszą matrycę, video niż Olek i jest ogólnie fajniejszy a NX200 jest klasę wyższym sprzętem niż NX1000.
Z wymienionych ja wybrałbym NX1000.

Ten Panasonic jest wyraźnie większy od wymienionych przeze mnie aparatów, dlatego chyba się nim nie zainteresuję. Natomiast za Samsungiem NX200 się rozejrzę, ale ceny sklepowe są o jakieś 300 - 400 zł za wysokie jak na moją kieszeń.

A co do jpg, to o co właściwie tutaj chodzi? Zdjęcie to zdjęcie, co może być nie tak z jego zapisem? Jakaś nieudana kompresja?

Myślę że będę zapisywał zdjęcia w jpg, bo średnio sobie wyobrażam pracę na obrazach o rozmiarze rzędu 35 mb. Mój stary laptop wyzionąłby przy tym ducha :D

puch24
31-08-2013, 23:14
Różne aparaty w różny sposób dokonują konwersji tego, co sczytają z matrycy do formatu jpg - jedne lepiej, inne gorzej. Wielu "zaawansowanych" w ogóle nie robi zdjęć w formacie jpg, tylko w formatach surowych "raw", które potem obrabiają na komputerze, i przeważnie faktycznie można w ten sposób znacznie więcej wyciągnąć ze zdjęcia, niż jest to w stanie zrobić na szybko elektronika aparatu. Aparaty często stosują "chamskie" odszumianie, wyostrzanie, poprawianie kontrastu czy nasycenia, prowadzące do utraty informacji. A "poprawianie" takich jpgów na komputerze to często jeszcze większa porażka (trudno poprawić coś, co już skopane). Wczesne Samsungi NX (5/10/11/100) znane były z nie najlepszej konwersji zdjęć do JPG, znacznie więcej można było wycisnąć z RAWów na kompie. W nowszych (NX200, 300) podobno wiele poprawiono - ale nie wiem, czy dotyczy to NX1000.

Mcarto
01-09-2013, 00:51
W nowszych (NX200, 300) podobno wiele poprawiono - ale nie wiem, czy dotyczy to NX1000.
Podobno dopiero w NX300 i dlatego o tym wspomniałem.

G3 tylko wydaje się większy a z obiektywem różnicy praktycznie nie ma - aparat posiada wbudowany wizjer który może się przydać.

Mekano
01-09-2013, 01:17
Przeczesałem internet po raz drugi :smile: i wytypowałem dwóch kandydatów:

Samsung NX 1000
Olypmus E-PL3

Teraz zastanawiam się czy lepiej wybrać stabilizację w E-PL3 czy lepszą matrycę w NX 1000.

Nie zastanawiaj sie nad Samsungiem, mam NX1000 i juz nie moge bez niego zyc.. rewelacyjny aparat.
W trudnych warunkach troche slabo sobie radzi, ale mysle, ze jakbys podpial jakas stalke ze swiatlem 1.8 to by sobie radzil tak pieknie jak Nex, ze statywem nie ma problemow w nocnych ujeciach, ale z reki i z kitem jest ciezko, ale mimo wszystko na wycieczki, to bardzo go polecam. Z tanszych to mozesz jeszcze wybrac Sony Nex F3 lub 3N, ale jak wybierzesz Samsunga bedziesz wiecej niz zadowolony.

a dlaczego? .jpgi z Samsunga NX1000 wychodza wysmienite.

Stazx
01-09-2013, 03:03
Dzięki!

A może miał ktoś styczność z E-PL3?

jm
01-09-2013, 10:12
A może miał ktoś styczność z E-PL3?

Ja:)

gusi
01-09-2013, 10:22
Ja od jutra z e-pl5 ;)

Stazx
01-09-2013, 15:08
Ja:)

I...? Jak wrażenia? :razz:

cezar73
02-09-2013, 22:52
Polecam Sony NEX, jeżeli ktoś lubi stałki, to tani adapter dla canon FD ( ok. 100 pln )+ 50mm f1.4 SSC ( ok 200-300pln) i jest zestaw który sobie dobrze radzi w słabym oświetleniu o bardzo dobrej jakości obrazka......Zresztą kit też sobie dobrze radzi ( stary - nie pz ) ... co chcieć więcej ...

Mekano
02-09-2013, 23:13
i jest zestaw który sobie dobrze radzi w słabym oświetleniu o bardzo dobrej jakości obrazka......Zresztą kit też sobie dobrze radzi ( stary - nie pz ) ... co chcieć więcej ...

no ale to co PZ sobie nie radzi? Bo tak piszesz jakby tylko kit sobie w slabym oswietleniu radzil..

sssmok
09-09-2013, 22:16
Sam zamieniłem PZ na stary 18-55 w swoim nex6, bo PZ jest mniej ostry. Poza tym obsługa power zoomu mi nie pasowała.

MariuszJ
09-09-2013, 22:34
Sam zamieniłem PZ na stary 18-55 w swoim nex6, bo PZ jest mniej ostry. Poza tym obsługa power zoomu mi nie pasowała.

A ja wziąłem od Ciebie tego PZ-ta, bo gdybym akceptował takie gabaryty podstawowego obiektywu dawno siedziałbym w Fuji-X :p

Konkludując - za Marksem - jedem nach seinen Bedürfnissen :p

sssmok
10-09-2013, 03:54
No wiem Mariusz i całkiem niezłe fotki Ci z niego wychodzą. Zresztą długo szukałem czegoś w zamian za lustrzankę Nikona. Dla niektórych idea bezlusterkowców polega na wielkości. Dla mnie nie koniecznie.
A myślę, że i dla producentów większe znaczenie ma prostsza budowa mechaniczna. Łatwiej i szybciej wdrożyć do produkcji aparat oparty na elektronice i sofcie, niż kombinować z mechaniką lustra. Złą konstrukcję mechaniczną trudniej poprawić, niż soft. Wpadka D7000 z AF mówi sama za siebie. Miałem po kolei kilka Nikonów, aż trafiłem na nieszczęsnego D7000 i właśnie wtedy zacząłem myśleć o bezlustrze. Nex 5n po jakimś czasie okazał się jednak zbyt mały i trochę okrojony (brak wizjera, konieczność grzebania w nie najlepszym menu żeby coś zmienić). Teraz mam nexa 6 ze starym kitem i ten zestaw bardzo mi przypadł do gustu. Czekam tylko, aż ukaźe sie zeiss 16-70. Wtedy 18-55 pójdzie w zapomnienie. Zawsze były i będą lepsze i gorsze aparaty i można w nieskończoność szukać i się zastanawiać który wybrać. Ale ja w wolnym czasie wole robić fotki niż kombinować, czy dobrze zrobiłem wybierajac taki sprzęt, a nie inny. Pozdrawiam wszystkich.

matys
10-09-2013, 22:12
brawo... To co napisałeś... podoba mi się...

bardak
12-09-2013, 16:12
Bez owijania w bawełnę, co będzie lepsze?? W oko wpadły mi Panasonic PL DMC-GF5K+14-42mm czy SAMSUNG NX1000 + 20-50MM. Zastosowanie ogólne ale mile widziana będzie dobra jakość obrazu przy pracy na wyższych czułościach oraz długich naświetlaniach. Lubię nocne zdjęcia. Opcjonalnie co innego polecacie do 1500??

Stazx
13-09-2013, 00:06
Cześć wszystkim,

Dzięki wielkie za pomoc przy wyborze. Właściwie to nie zasugerowałem się tym co pisaliście, tylko uświadomiłem sobie że ciągle myślałem o E-PL3 - słowem, zachorowałem nań. Tak więc mam go już w ręku i jestem zdecydowanie zadowolony. Jak dotychczas największe wrażenie zrobiło na mnie co ten aparacik potrafi wyciągnąć ze złych warunków oświetleniowych, ale trzeba wziąć poprawkę na to że nigdy nie testowałem pod tym względem jakiegoś solidniejszego aparatu.

Jeszcze raz dzięki za pomoc i mam nadzieję że to nie jest mój ostatni test na tym forum ;)

Mekano
14-09-2013, 00:18
Bez owijania w bawełnę, co będzie lepsze?? W oko wpadły mi Panasonic PL DMC-GF5K+14-42mm czy SAMSUNG NX1000 + 20-50MM. Zastosowanie ogólne ale mile widziana będzie dobra jakość obrazu przy pracy na wyższych czułościach oraz długich naświetlaniach. Lubię nocne zdjęcia. Opcjonalnie co innego polecacie do 1500??

Mam Samsunga nx1000 i szczerze to jest swietny aparat (poza filmowaniem, jak sie ma obiektyw bez stabilizacji typu 20-50) W nocnych zdjeciach koniecznie ze statywem, tez daje rade, bez statywu jednak mozna zapomniec o nocnych zdjeciach. Mysle ze nie masz sie nad czym zastanawiac bo jak wybierzesz nx1000 bedzie to dobry wybor.
ja jestem bardzo zadowolona z niego, Nexa mam czesciej w plecaku a NX to jest moj glowny aparat, polecam.

carantoni
14-09-2013, 19:55
a czy zauważyliście że marka samsung i jej produkty są w Polsce strasznie ignorowane i generalnie okrojone?
patrzę sobie na recki z zagranicy a i w Polsce były zapowiedzi samsunga nx2000 który jest jakby bogatszą wersją nx1000
są testy z zagranicy, na portalach dziennikarze mieli toto w rękach już w maju a w sklepach próżno szukać

to samo było z nx300, reklamy w tv latały na okrągło jeszcze przed wakacjami a nikt tego nie miał w rękach

i tu pojawia się pytanie czy jak tak dalej będzie to czy wato budować ten system czy nagle samsung polska powie basta i zostawi mnie jako potencjalnego nabywcę z ręką w nocniku albo koreańskim ebayu?

puch24
14-09-2013, 22:17
Fakt, pisałem to już gdzieś wcześniej, że Samsung robi wrażenie, jakby NIE CHCIAŁ niczego sprzedać w Polsce, bo - mimo reklamowania NX300 przez jakiś czas - przede wszystkim dystrybucja leży, i to na obu łopatkach, bo nawet jeśli w niektórych sklepach można kupić podstawowe modele NX1000 i NX300 (i niekiedy NX20), to praktycznie nie sposób kupić akcesoriów: obiektywów, lamp, nawet oryginalnych akumulatorów. Samsung sprzedaje aparaty systemowe jakby nie były to aparaty systemowe, tylko kompakty, które "kupuje się raz".
Zresztą nawet z samymi aparatami też tak było. W 2011 w paru polskich czasopismach przetestowano NX11, a nie widziałem go nigdy w żadnym sklepie. Mój egzemplarz kupiłem używany na Allegro, a pochodzi z Czech. Podobnie było z NX200 - przetestowali, ocenili, a w sklepach... brak! Dostępność lamp i obiektywów - śladowa. W sklepach widywałem - i to nigdy na raz, w jednym sklepie, jedynie obiektywy 50-200, 20, 30, i lampy SEF15A i SEF42A. Nigdy w żadnym sklepie nie widziałem np. 2,4/16, 2,8/60, 1,4/85, ani lamp SEF20A czy SEF220A. Do NX100 robiono wizjer elektroniczny, którego nigdy nie widziałem. Teoretycznie dostępny był moduł GPS - nigdy nie widziałem go w sprzedaży. Dopiero niedawno w FJ w Olsztynie widziałem oryginalny akumulator do NX10/100!

Mcarto
14-09-2013, 22:36
Samsung chyba polega na dużych sklepach internetowych na zachodzie a w sklepach wystawia jedynie body z podstawowymi obiektywami.

bardak
15-09-2013, 18:02
Zaryzykowałem Samsunga.

carantoni
20-09-2013, 20:02
bardak - a opłaciło się to ryzyko
po pięciu dniach powinieneś już coś wiedzieć

helopawelo
27-09-2013, 21:17
Witam wszystkich :) łiskas poleciał więc i takich parę przemysleń odnośnie Oly epl5. Jakość obrazu i ISO - świetna, stabilizacja - ok, stałki uzywalne od max dziury - super - zyskuje czasy ! Ale brak wizjera i format 4-3 oraz rozkład dof doprowadza mnie do szewskiej pasji ... D90 z 35, T90 N180 daje w moim odczuciu przyjemniejszy obrazek i co ważne dla mnie mam jeszcze zabawę w postproceesie, w olku to nawet nie wiem co obrabiac. Moze to 6 lat.przyzwyczajeń...sam nie wiem...

Co mi sie w d90 nie widzi? Rozmiary i waga body + szkła ... Ehh te.kompromisy

Sent from my HTC Sensation Z710e using Tapatalk 2

foto4deg
04-08-2014, 09:21
Odgrzewam temat:

czy są jakieś bezlusterkowce (inne niż Nikon) do których pasuje obiektyw z bagnetem nikonowskim f?

zdyboo
04-08-2014, 09:22
Przez odpowiednią przejściówkę do wszystkich.

foto4deg
04-08-2014, 09:28
Tylko, że adaptery, to chyba manualne tylko są? Myślałem o Fujifilm x-e2.

zdyboo
04-08-2014, 09:46
W jakim sensie manualne?
Jeżeli myślisz o obiektywach z pierścieniem przysłony to potrzebujesz zwykłej tulejki z dwoma bagnetami.
Jeżeli myślisz o obiektywach G, to są przejściówki z możliwością ustawienia przysłony, ale bardzo na oko przymykasz szkło.
Jeżeli myślisz o AF, to jak na razie nie ma, aczkolwiek polecam sprawdzić Metabones, bo do Canona takie coś już wyprodukowali.

wpkx
04-08-2014, 09:58
Tylko, że zrobi się z tego przewaga formy nad treścią, wielkościowo, cropowo, jakościowo i cenowo, szczególnie w odniesieniu do szkieł Nikona, które w większości nie grzeszą atrakcyjnością wartą aż takiego poświęcenia.

zdyboo
04-08-2014, 10:00
Oczywiście Woytku PREMIUM, ja już jednak przestałem walczyć z wiatrakami. Jak ktoś chce, niech się męczy. Ostatnio do NEXa dokupiłem E50, bo pomimo, że posiadam Planara, to stwierdziłem, że to rzeźba jest nie fotografia.

wpkx
04-08-2014, 10:03
Oczywiście Woytku PREMIUM

Ale ja wcale się tak nie nazywam. :mrgreen::D

zdyboo
04-08-2014, 10:05
wpkx Konto z d. PREMIUM ;)

wpkx
04-08-2014, 10:13
O w mordę, a to mnie fomag przechrzcił... Nie dość mu, żem niebieski.
Teraz nie wiem, pod który stół się schować i szczekać ze wstydu.

Pawel92
04-08-2014, 10:27
I znów, tak jak kiedyś , są równi i PREMIUM (czytaj: równiejsi) :mrgreen:

foto4deg
04-08-2014, 10:47
Oczywiście Woytku PREMIUM, ja już jednak przestałem walczyć z wiatrakami. Jak ktoś chce, niech się męczy. Ostatnio do NEXa dokupiłem E50, bo pomimo, że posiadam Planara, to stwierdziłem, że to rzeźba jest nie fotografia.

O adapter pytałem z ciekawości. Myślałem, że jest to rozwiązanie "mniejsze" i wygodniejsze niż to, co właśnie obejrzałem przed chwilą.
Kusi ten fuji, ciekawe, jakby się sprawdził jako zapas do ślubów. Łażenie z D600 i D700 trochę mnie męczy...

zdyboo
04-08-2014, 11:19
Nie może być mniejsze, zobacz jaka odległość matrycy od bagnetu jest w obu typach aparatów. Jak chcesz mniejsze przelotki, to powinieneś poszukać wśród szkieł do dalmierzy.

wpkx
04-08-2014, 11:36
... nie zapominając przy tym o ich bardzo nieatrakcyjnym MFD.

zdyboo
04-08-2014, 11:42
Który jednakowoż można zmniejszyć za pomocą adaptera z helikoidą, choć to kolejny pierścień do obracania. Ogólnie sprawdza się stara zasada, że do pracy powinno się stosować szkła systemowe, poniewaz są z nimi najmniejsze problemy.

drdln
04-08-2014, 12:21
Też się ku temu skłaniam, coraz bardziej irytują mnie przejściówki i drżący obraz na powiększeniu. I też właśnie czekam na zamówiony E50. :) Mam nadzieję, że trio 12+20+50 się sprawdzi.

puch24
04-08-2014, 12:24
zdyboo,
A widziałeś gdzieś takie adaptery ze ślimakiem?

zdyboo
04-08-2014, 12:30
Podobno na ebayu leżą, ale to tylko ze słyszenia przy okazji premiery takowego adaptera Voigtlandera, za jakieś chore pieniądze.
Nie zainteresował mnie temat na tyle, żebym drążył.

Ja jeszcze zamówię E35, jak opchnę V35/1.4, to powinien prawie na czysto wyjść. Jednak zdrowy rozsądek wygrał E24 jest za drogie. W tej cenie można kupić E35 i S12 i jeszcze zostanie na wyjazd w jakieś ciekawe miejsce.

drdln
04-08-2014, 12:37
No właśnie te cajsy nie chcą tanieć. To samo z 16-70/4. Szkoda.

zdyboo
04-08-2014, 14:24
No właśnie ten zoom jak dla mnie ma uczciwą cenę. Duży zakres, niezgorsze światło, stabilizacja. Dla kogoś, w podróży szkło marzenie. Nawet rozmiar tak bardzo nie przeszkadza, bo bierzesz jedno szkło i choć do kieszeni nie wsadzisz, to masz zestaw do wszystkiego. Jakoś optyczna też jest na wysokim poziomie. Jakbym potrzebował zooma, to te cztery kafle nie stanowiłby jakiegoś problemu.
Natomiast E24 jest dla mnie za drogi i za duży. Jakby kosztował tyle co kosztują używki (2,5 kPLN), to używki by kosztowały pewnie koło dwójki. Byłoby uczciwie, jak za dosyć specjalistyczne szkło.

Ploty chodzą, że na Photokinie Sony ma pokazać naleśniczaną E28/2.8 pod APS-C. Jeżeli to prawda, to tylko bym czekał na spadek ceny.

Rogass
15-08-2014, 11:18
A to sie zapytam tutaj. Szukam bezlusterkowca, ktory spelnia ponizsze kryteria:

1) jest maly (Panasonic GM1 bylby idealem)
2) ma uchylny ekran (tutaj GM1 odpada niestety)
3) ma szybki AF
4) ma ciekawy wybor nieduzych szkiel (nelesnik w okolicy 30-40 mm i cos do portretu 50-80 mm)
5) ma dobry tryb video

Co mnie nie interesuje:
1) wszystkie lustrzankopodobne pomysly serii om-d
2) A7 (mizerny dobor szkiel)
3) kompakty (tak wiem, RX100 spelnia pewnie wszystkie wymienione kryteria)

Uda mi sie cos dobrac? Z gory dziekuje za pomocne wypowiedzi!

Pawel92
15-08-2014, 11:29
A6000?

Rogass
15-08-2014, 12:58
Myslalem o A6000. Niekoniecznie najmniejszy, ale spelnia pozostale kryteria. Jakies inne sugestie?

blaciej
15-08-2014, 15:50
Szukam bezlusterkowca

Olympus E-PL5 - szkieł M. Zuiko i Panasonica dostatek. Może jeszcze Samsung NX300 lub NX3000

d90
15-08-2014, 17:28
Olympus E-PL5 - szkieł M. Zuiko i Panasonica dostatek. Może jeszcze Samsung NX300 lub NX3000

Epl5 mam zawsze ze sobą.

1.)
17mm f 2,8 do kieszeni.
I nie patrz ze ludzie mówią ze to słabe szkło. Jest fajne i tanie w sumie. Polecam.

2.)
45mm oraz 75mm do portretu.

Masz wszystko co potrzebujesz.
Mały kit do zabawy albo do schowania w szufladzie.

Poczytaj o 75mm zuiko... super szkło :) koniecznie poczytaj i luknij sample :)

Bonus:
zapniesz wszystkie szkła na adaptery bez soczewek. Do zabawy w makro np :)

Mcarto
15-08-2014, 21:07
A to sie zapytam tutaj. Szukam bezlusterkowca, ktory spelnia ponizsze kryteria:

1) jest maly (Panasonic GM1 bylby idealem)
2) ma uchylny ekran (tutaj GM1 odpada niestety)
3) ma szybki AF
4) ma ciekawy wybor nieduzych szkiel (nelesnik w okolicy 30-40 mm i cos do portretu 50-80 mm)
5) ma dobry tryb video

Co mnie nie interesuje:
1) wszystkie lustrzankopodobne pomysly serii om-d
2) A7 (mizerny dobor szkiel)
3) kompakty (tak wiem, RX100 spelnia pewnie wszystkie wymienione kryteria)

Uda mi sie cos dobrac? Z gory dziekuje za pomocne wypowiedzi!
Bezlustra Panasonica mają szybki AF b.dobry tryb wideo i naleśniki 14mm, 20mm (do portretu można podpiąć Olympusa 45mm).

Rogass
16-08-2014, 10:29
Dzieki za podpowiedzi. Jest w czym przebierac w zasadzie. Liczba roznych modeli Panasonica przyprawia o lekki zawrot glowy. Macie rozeznanie, ktore modele sa warte poswiecenia uwagi?

helopawelo
16-08-2014, 11:02
Może gx7? Ma teraz dobrą cenę w jednym ze sklepów w UK. Body + 20/1.7 za 540 funtów.

merkator
29-08-2014, 08:14
W m4/3 matrycę o parametrach zbliżonych do D7000 mają 4 modele: olki OM-D (E-M1, E-M5 i E-M10) oraz wspomniany przez kolegę Panasonic lumix gx7. Pozostałymi modelami bym się nie interesował, właśnie z powodu słabych parametrów matryc opuściłem m4/3 i kupiłem lustro nikona.

wyrwiflak
29-08-2014, 08:40
W m4/3 matrycę o parametrach zbliżonych do D7000 mają 4 modele: olki OM-D (E-M1, E-M5 i E-M10) oraz wspomniany przez kolegę Panasonic lumix gx7. Pozostałymi modelami bym się nie interesował, właśnie z powodu słabych parametrów matryc opuściłem m4/3 i kupiłem lustro nikona.

Tak samo dobre matryce mają również E-PM2 i E-PL5 i E-P5...

d90
29-08-2014, 09:16
Ludzie kochani.
Nauczyć sie trzeba podstaw. Każdy aparat bedzie wtedy oki.
Przeciez jako hobby nie ma parcia na zdjęcia.
Nie zrobie na super iso to na gorszym zrobie. Jak juz muszę. A jest jeszcze takie cos jak lampa...czy jasne szkielka...
:)

merkator
29-08-2014, 09:40
Tak samo dobre matryce mają również E-PM2 i E-PL5 i E-P5...

Masz rację, byłem nie doinformowany ;)

kazziz
30-08-2014, 12:03
to ja napiszę krótko - zmieniłem D7000 + Sigmę 17-70 2.8-4 DC OS HSM + 35 1.8G na OM-D E-M10 + 14-42 EZ + 25 1.8 i jestem z tego powodu przeszczęśliwy.

merkator
30-08-2014, 21:28
to ja napiszę krótko - zmieniłem D7000 + Sigmę 17-70 2.8-4 DC OS HSM + 35 1.8G na OM-D E-M10 + 14-42 EZ + 25 1.8 i jestem z tego powodu przeszczęśliwy.

Brałem pod uwagę korpus jaki wybrałeś, bo rzeczywiście jako aparat rodzinno-turystyczny to świetna alternatywa dla lustra. Jednak kwestie finansowe (m4/3 jest jeszcze drogie) oraz chęć powrotu do klasycznego wizjera spowodowały, że wybrałem to z czego zrezygnowałeś ;)
Jeśli będziesz chciał uzupełnić zestaw szkieł o tele to wybierz Panasonic'a, G Vario 45-200 , rewelacyjnie szybki AF i ostry w pełnym zakresie ogniskowych.
Drugim wartym swej ceny szkłem jest portretówka olka M.Zuiko digital 45.

dargry
07-09-2014, 19:52
Wtrącę kilka słów, uzywam Samsunga NX2000 ze szkiełkami 18-55 III OiS i 50-200 III OiS, jakość obrazka w jpg-u super, używalne iso do 6400 i szybkość bardzo dobra. Naleśnik 30 f2 super, ja wolę jednak wieksze szkiełka ze stabilizacją. Przymierzałem sie do NX300, ale jak kupowałem był dwa razy droższy (1050 kontra 1800), teraz NX300 (z matrycą z detekcją fazy i kontrastu) można "wyjąć" poniżej 1500 zł. 30 f2 można wyjąć za 400 zł, są też inne szkiełka - stałki - w całkiem sensownych cenach. Poza tym jest 16-50 ze światłem 2,0-2,8, czy jakaś "stajnia" ma coś takiego??? Ostatnio był za jakieś 2500 zł.. niestety, nie mam takiej gotówki.
Jakby co podaj maila, podeślę kilka fotek.

Rycerz
27-04-2016, 10:42
aż się zdziwiłem jak luknąłem na datę zakupu mojego bezlusterkowca ;-)

co mnie drażni ? ;-)
pamiętam jak dzisiaj pojawienie się pierwszych tego typu aparatów i szum medialny. Będą małe, będą tanie bo lustro odpadnie, będą mieć malutkie pleśniaczki w fajnych cenach. Taaa...

Ja kupiłem swojego samsunga nx100 kiedy były dość tanie. Coś koło tysiaka. Nawet miałem kupić 30/2 za 300zł nówka w sklepie. Ale mi przeszło ;-) A dzisiaj ? Na znanym portalu kosztuje to szkiełko około 900zł.
No to mi przeszła ochota na jego zakup. Na pewno nie w takiej cenie :-P Gdybyście gdzieś widzieli za pół tej ceny to dajcie znać ;-)

Oczywiście mój stary nx100 ma zaletę. Jest naprawdę niewielki i wygląda jak kompakt. Nawet nikt nie chciał mi go ukraść w podroży ;-)

Przymierzałem się przez moment do kupna nowego aparatu. Czy kupiłbym nowego bezlusterkowca czy najmniejsze lustro nikona? oto jest pytanie ;-)

d90
27-04-2016, 11:52
W sumie to bez znaczenia co byś kupił.
Jeżeli z kitem zostaniesz, to chyba z lustrem nic nie stracisz i nic nie zyskasz. Jesli jednak stare szkła niesystemowe masz lub bedziesz miał, to jednak bezlustro.
Tak mz.
Bo taki N3xxx z kitem duzy i cieżki Przeciez tez nie jest.

Rycerz
27-04-2016, 12:53
W sumie to bez znaczenia co byś kupił... bo i tak nie będziesz zadowolony ;-)

maxwawa
27-04-2016, 13:52
Obecne ceny na Samsunga NX zrobiły się wysokie z tym co mieliśmy np przed rokiem, ale m4/3 jeszcze bardziej oszalało z cenami
np. nowe body Panasonica czy Olympusa są w cenie pełnoklatkowych aparatów :confused:

ksh
27-04-2016, 15:34
Samsungi obecnie juz z marketów wymiecione i nie ma dobrych cen, a nówki są w śladowych ilościach, szkoda bo ten poziom inne marki mają sporo drożej.
Obecnie dystrybutor wywala ze sklepów sony a5100, fajny dość nowy model, ma byc niedługo następca, wiec warto się rozglądać.

lukiii
27-04-2016, 17:45
Obecnie dystrybutor wywala ze sklepów sony a5100, fajny dość nowy model, ma byc niedługo następca, wiec warto się rozglądać.
A na czym te "wywalanie" polega? Bo ceny jakoś się nie zmieniły.

Rycerz
01-05-2016, 17:58
od 2011 uzywam samsunga nx100 - jutro leci na sprzedaż na znanym portalu - a sam kupuje d5300
i to koniec z bezlustrem u mnie ;-)

ksh
01-05-2016, 18:14
Wywalanie polega na tym że w eurortv przykładowo stały na wyprzedaży po 1799zł co było bardzo atrakcyjną ceną plus ekspozycyjne 100zł taniej.

Mnie wkurza w lustrzankach praca z ekranem i lv, dlatego bezlustro używam do takich celów, z lustrzanką trzeba by się kłaść na ziemi czasami bo w trybie lv i z manualnym obiektywem to sobie można tylko nerwy zszarpać.

Krzysztof_BB
09-05-2016, 09:01
No tu jest jeden wyjątek Canon 70 D lub 80 D dzięi Dual Pixel w miarę fajnie pracują też w LV.
Bezlusterkowiec ma największy sens dla miłośników małych jasnych stałek których w lustrzankach po prostu nie ma a jak są to kosmicznie drogi (limited w Pentaxie)
poza tym lustzranka sama w sobie jest grubsza niż bezlusterkowiec z obiektywem pancake.