Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec
Matryce w bezlusterkowcach są wystarczające dobre moim zdaniem, zwłaszcza te APS-C.
To, że kity są ciemne też mi nie przeszkadza, pogodziłbym się z tym ograniczeniem.
Gorzej, ze optycznie większość zoomów jest taka sobie.
Najbardziej to mi pasował ...Samsung 20-50mm 3.5-5.6.
Tzn. bez przymykania był wystarczająco ostry w całym zakresie ogniskowych i na całym kadrze.
Tyle, ze sam aparat był taki sobie, sprzedałem go z 2 głównych powodów.
AF w pomieszczeniach często myszkował i się poddawał przy gorszym świetle.
A drugi powód, ze gdy zakładałem lampę to często jej nie wyzwalał (nie doszedłem czemu).
Sony NEX sam aparat baaardzo mi pasował, tyle, ze ten kit był bardzo przeciętny.
Ostry w środku obrazu im dalej od centrum tym gorzej.
A drugi powód to brak gorącej stopki do lampy. Ja lubię jednak czasem błysnąć,
W tej chwili mam Olympusa EM-P1.
W sumie jak dla mnie jest ok. choć też nie wszystko mi pasuje.
Nie jestem np, w 100% pewny stabilizacji.
Niby działa, ale chyba nie tak dobrze jak w zwykłych kitach Nikona.
Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo wciąż mało używałem tego aparatu.
Matryce w bezlusterkowcach są wystarczające dobre moim zdaniem, zwłaszcza te APS-C.
To, że kity są ciemne też mi nie przeszkadza, pogodziłbym się z tym ograniczeniem.
Gorzej, ze optycznie większość zoomów jest taka sobie.
Najbardziej to mi pasował ...Samsung 20-50mm 3.5-5.6.
Tzn. bez przymykania był wystarczająco ostry w całym zakresie ogniskowych i na całym kadrze.
Tyle, ze sam aparat był taki sobie, sprzedałem go z 2 głównych powodów.
AF w pomieszczeniach często myszkował i się poddawał przy gorszym świetle.
A drugi powód, ze gdy zakładałem lampę to często jej nie wyzwalał (nie doszedłem czemu).
Sony NEX sam aparat baaardzo mi pasował, tyle, ze ten kit był bardzo przeciętny.
Ostry w środku obrazu im dalej od centrum tym gorzej.
A drugi powód to brak gorącej stopki do lampy. Ja lubię jednak czasem błysnąć,
W tej chwili mam Olympusa EM-P1.
W sumie jak dla mnie jest ok. choć też nie wszystko mi pasuje.
Nie jestem np, w 100% pewny stabilizacji.
Niby działa, ale chyba nie tak dobrze jak w zwykłych kitach Nikona.
Nie wypowiadam się zbyt zdecydowanie bo wciąż mało używałem tego aparatu.
A możesz zdradzić jaki to był model Samsunga?
Ostatnio bawiłem się w sklepie NX11 i nawet spodobał mi się, można go kupić za ok 1200zł z kitem. Obiektywy Samsunga są tanie i producent jeszcze obiecuje w najbliższym czasie kilka nowych szkiełek.
AF w NX11 wydawał się dość szybki ale w warunkach sklepowych nie bardzo mogłem sprawdzić jego działanie - jeśli ma być podobne do starszych Penów Olympusa to ja w to nie wchodzę.
tylko, ze nie kazdemu jest potrzebna przyslona 1.8 w jasnym szkle, mi w zoomie spokojnie wystarczy f5 czy f8 w jasne sloneczne dni.
Tak samo jak nie każdemu jest wtedy potrzebne wysokie iso. W słoneczny dzień to większość aparatów sprawdzi się nieźle, nawet najgorsze kompakty.
Jakbym potrzebowala swiatla to w takim Nexie moge zwiekszyc iso, a kompakt juz niestety tutaj lezy, chyba ze ma wlasnie jasne szklo, to wtedy moze sie jakos podratowac, ale ogolnie do trudnych warunkow i slabego swiatla to chyba najlepsza lustrzanka i tak.
Do trudnych warunków i słabego oświetlenia jak najbardziej lustrzanka (względnie bezlusterkowiec), ale z jasnym szkłem, a nie ciemnym kitem. Jeśli to ma być ciemny zoom, to naprawdę nie ma różnicy, czy weźmiesz taką lustrzankę, czy dobrego kompakta z jasną optyką - jakość zdjęć będzie podobna.
Osobom, które chcą natomiast sobie takie zdanie wyrobić, a nie stać ich na kupowanie sobie wszystkich tych szpejów i sample we własnym zakresie, polecam choćby http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM czy podobne narzędzie z DPreview. Sample na Comparometrze nie są wysilone, scena jest dobrze oświetlona, wyobrażenie sobie tego co dzieje się w głębszych cieniach pozostawiam wyobraźni.
Też zachęcam: iso 400 z dowolnego omawianego kompakta kontra iso 2000 z dowolnego bezlusterkowca mówi samo za siebie.
Teraz to Ty wciskasz mi jakieś poglądy - trudno nazywać deprecjacją to, że aparat ten z zoomem jest równie niekieszonkowy jak D90 Jasanda.
A kto pisał, że ma być kieszonkowy? Uczepiłeś się tej kieszonkowości, jakby między aparatem kieszonkowym a wielką kobyłą do noszenia w plecaku nie było już miejsca na żadną inną wielkość korpusu. Jasand pisał, że nie chce mu się nosić D90, ale nie pisał nic, że chce nosić aparat kieszonkowy.
Nie wstydzę się za to napisać, że istnieje wiele sposobów na kieszonkowy aparat z zoomem znacznie racjonalniejszych niż "kompakt dla entuzjastów".
Umieram z ciekawości...
A pierwszy i główny z nich to: po co Ci w ogóle zoom z żenującym obrazkiem na długim końcu?
Jaki znowu żenujący obrazek na długim końcu? Nie używam NEXa, nie mam takich doświadczeń. Musiałbyś mi przybliżyć ten problem.
Nie wiem, nie mam żadnego z nich. Z tego co mogę porównać w sieci, wychodzi na to, że albo zrównujemy wszystko od ajfona do apsc (Świętego Full Frejma oczywiście nie śmiem przywoływać), albo różnica jest znaczna.
Nic nie zrównujemy. Rekompensujemy wielkość matrycy jasnością obiektywu. Ty piszesz tylko o wielkości matrycy, kompletnie pomijając optykę, dlatego wychodzą Ci takie głupoty jak powyżej.
Tak samo jak nie każdemu jest wtedy potrzebne wysokie iso. W słoneczny dzień to większość aparatów sprawdzi się nieźle, nawet najgorsze kompakty.
Do trudnych warunków i słabego oświetlenia jak najbardziej lustrzanka (względnie bezlusterkowiec), ale z jasnym szkłem, a nie ciemnym kitem. Jeśli to ma być ciemny zoom, to naprawdę nie ma różnicy, czy weźmiesz taką lustrzankę, czy dobrego kompakta z jasną optyką - jakość zdjęć będzie podobna.
Najgorsze kompakty nie beda mialy takiej jakosci co wlasnie Nex w sloneczny dzien, chyba ze mnie oswiecisz i udowodnisz, ze sie myle.. i nie mam tu na mysli malego obrazka wielkosci znaczka pocztowego, a duzy orginalny obrazek 100% z matrycy.
A co do trudnych warunkow w slabym oswietleniu, to rowniez chcialabym zobaczyc te same zdjecie z kompakta i z lustrzanki, nawet z ciemnym kitem w powiekszeniu na 100 %, mysle ze roznica bedzie znaczna na plus lustro.
downandout
16-06-2012, 19:57
Najgorsze kompakty nie beda mialy takiej jakosci co wlasnie Nex w sloneczny dzien, chyba ze mnie oswiecisz i udowodnisz, ze sie myle.. i nie mam tu na mysli malego obrazka wielkosci znaczka pocztowego, a duzy orginalny obrazek 100% z matrycy.
A co do trudnych warunkow w slabym oswietleniu, to rowniez chcialabym zobaczyc te same zdjecie z kompakta i z lustrzanki, nawet z ciemnym kitem w powiekszeniu na 100 %, mysle ze roznica bedzie znaczna na plus lustro.
ja to się dziwię, że kupiłaś nexa, a nie hassela ;)
skończcie z tym onanizowaniem się nad 100%, wszystko i tak ląduje w rozdziałce internetowej lub na papierze od 10tki do 20tki maks.
ja to się dziwię, że kupiłaś nexa, a nie hassela ;)
skończcie z tym onanizowaniem się nad 100%, wszystko i tak ląduje w rozdziałce internetowej lub na papierze od 10tki do 20tki maks.
zalezy kto jakie ma wymagania, ja mam wymagania takie ze na 12 mpix czy wiekszej matrycy musze miec na 100% dobra jakosc, nie kazdy laduje zdjecia na Tuenti w formacie znaczka pocztowego.
Najgorsze? Chyba nawet najlepsze. Wielkość matrycy ma bardzo duże znaczenie. Mam NX10 i EX1 i w słoneczny dzień na iso 100 w NX10 i iso 80 w EX1 przewage ma NX10. Nie jest to przewaga jakaś duża, ale zauważalna. Porównywałem jpgi. W rawach sądzę, że NX10 poprawiłby wynik. Oczywiście NX10 z 18-55 mm
pastwisko
17-06-2012, 00:11
ale jaki jest sens w porównywaniu najgorszych kompaktów z evilami?
Najgorsze? Chyba nawet najlepsze. Wielkość matrycy ma bardzo duże znaczenie.
No dokladnie wez to wytlumacz epicure skoro nawet najgorsze kompakty porownal do Nexa, wiec ktos tu chyba sie placze w rozmowie..
ale jaki jest sens w porównywaniu najgorszych kompaktów z evilami?
ja wlasnie nie widze zadnego.. ktos chce udowodnic ze kompakty maja taka sama jakosc co evil z duza matryca.. ktos tu chyba ma za duza fantazje
pastwisko
17-06-2012, 01:10
nie no, epicure tylko zauważyl ze przy dobrych warunkach każdy aparat robi dobre zdjecia.
W słoneczny dzień to większość aparatów sprawdzi się nieźle, nawet najgorsze kompakty.
nie no, epicure tylko zauważyl ze przy dobrych warunkach każdy aparat robi dobre zdjecia.
Niech ktoś mnie poprawi ale DR ma ścisły związek z wielkością matrycy aparatu - są oczywiście lepsze i gorsze matryce ze słabszą dynamiką ale to jej wielkość fizyczna ma decydujące znaczenie.
Pomiar światła też chyba ma wiele wspólnego z wielkością matrycy? Mogę się mylić bo nigdy dokładniej nie wnikałem w zasady jego pomiaru...
Fotografuję dość często kompaktem i w zasadzie jakość zdjęć robionych w dzień jest jak najbardziej akceptowalna ale czasem muszę pokombinować aby uzyskać dobrą dynamikę - niby na zdjęciu nie ma przepałów ani niedoświetlonych miejsc ale często niebo wygląda jak jedna jasna masa.
Lustrzanka z kitem w tych samych warunkach zarejestruje więcej danych - niebo ma strukturę a obrazek jest bardziej plastyczny.
Właśnie DR w światłach mnie najbardziej zniechęca do używania kompaktu.
MariuszJ
17-06-2012, 07:07
Przeczytałem tu kiedyś wypowiedź pewnego forumowicza, który chwalił się pomysłem na świetne wysokie iso - po prostu prześwietlał zdjęcie, zdejmując (ewentualnie - okazało się bowiem poniewczasie, że on nawet niekompensował tego w postprocesie, czyli de facto udowadniał że jego obiekt kultu tego iso wcale nie posiadał :)). Uwagi, że wysokie iso najczęściej wrzucamy właśnie wtedy, gdy nie możemy pozwolić sobie na wydłużanie czasu, oczywiście ignorował.
W podobną pułapkę możemy wpaść z wysokim iso w małomatrycowych kompaktach. Załóżmy przez chwilę, że jednak tego wysokiego iso potrzebujemy. Analizując, co wychodzi z naszych aparatów zwykle przeprowadzamy prosty eksperyment: w automatyce aparatu naświetlamy kadr na iso 100 (zwykle kadr niezawierający dużej ilości cieni), przekręcamy na iso 200 itp. i finalnie porównujemy całą sekwencję. Zdjęcia na wysokich iso robione są z bardzo krótkimi czasami naświetlania, co jest kompletnie nieprzystające do większości warunków, w których je wykonujemy (poza tzw. sportem halowym ;))
Sam popełniłem w życiu trochę takich bezsensownych testów, część z nich wisi pewnie jeszcze na Canon-Boardzie. Gryzło mnie zawsze to, dlaczego testy te tak mało przystają do rzeczywistości - w której zrobienie zdjęcia małomatrycowym kompaktem w warunkach słabego światła jest właściwie niewykonalne w rozdzielczości innej niż fejsbukowa. Odpowiedź na to można poznać przez eksperyment, który pokazuje nieliniowość degradacji obrazu w zależności od oświetlenia kadru, nieliniowość której stopień bardzo silnie zależy od gęstości upakowania matrycy aparatu.
Do eksperymentu potrzebny jest fader albo jakaś forma płynnego zmieniania natężenia oświetlenia kadru. Wykonujemy serię zdjęć tak, aby utrzymywać czas naświetlania - zmieniamy jedynie skręcenie fadera (bądź natężenie światła) tak aby wyrównać ekspozycję w automacie, w aparacie zmieniamy iso. Żeby warunki były jak najbardziej typowe, używamy czasów które jakoś tam pozwalają eliminować poruszenia, rzędu 1/30s.
Zrobienie tego eksperymentu z małomatrycowym kompaktem raczej utwierdzi nas w przekonaniu, że czasem warto mieć coś o większej matrycy. Jeżeli ktoś kwestionował wyniki Dxomark w zakresie low-light iso, dające wyraźną przewagę np. Nikonowi 1 nad Fuji X10, przewagę której nijak zrekompensować obiektywem o światłosile dwie działki jaśniejszym, w eksperymencie tym może znaleźć odpowiedź.
siwyyy77
18-06-2012, 20:47
No i mam zgryz...
Szukam czegoś co zastąpi, kompakta głównie dla żony.
Przyglądałem się kompaktom z ciut większą matrycą i jasnym szkłem typu samsung ex1, ale to imho taka proteza, więc szukam czegoś z matrycą DX (crop 1.5) w szranki staje więc Sony i Samsung
Z Soniaka w grę wchodzi Nex-F3 i 5N tu plus odchylany ekranik, mniejsze szumy na moje oko ok 1EV, dodatkowo trójka ma wbudowaną lampę... ale minus gorsza ergonomia, kit mniej kompaktowy brak taniej fajnej stałki 30mm
Z samsunga biorę pod uwagę NX200 tu plusy kompaktowy kit 20-50 ( z i'function), lepsza ergonomia, stałka 30mm, ale brak odchylanego telewizorka, no i ciut większe szumy.
Filmy okazjonalnie, mam kamerę, wizjer niekonieczny
Raczej idę w stronę Samsunga... Miał ktoś styczność z tymi konkurencyjnymi modelami (nie mówię o F3 bo to nowość), jeśli tak to prosiłbym coś skrobnąć od siebie
@siwyyy77 obojgu raczej nie dogodzisz - kup najlepiej zonie jakiegos canona z serii ixus a sobie wybierzesz cos innego.
Jak nie to pamietaj, ze sony ma lepsze jpg z puszki.
@Mariuszj- zaciekawilo mnie to porownanie.
Ja akurat mam problemy w opisywanym slabym DR na niskim iso. Niby kolory sa w porzadku, ostrosc i detalicznosc obrazka akceptowane... przeszkadza mi tylko ta dynamika.
Mnie sie nie spieszy, zmienilem juz kilka zabawek i pozostaje przy lustrze, w niego tez inwestuje.
Bezlusterkowiec vs kompakt maja mi zastapic tylko lustro na wyjazdach kiedy nie chce go zabierac z pewnych powodow i w strecie.
Chyba poczekam na Sony rx100 i sprawdze jego mozliwosci a jak nie to pomysle o Samsungu a moze Sony przez ten czas zaprezentuje jakies dobre obiektywy w przystepnej cenie.
Wysyłane z mojego LT15i za pomocą Tapatalk 2
siwyyy77 pomysl moze o Sony rx100, naprawde fajny aparat i zonie sie spodoba, uwierz. :)
siwyyy77
19-06-2012, 09:24
siwyyy77 pomysl moze o Sony rx100, naprawde fajny aparat i zonie sie spodoba, uwierz. :)
Jednak to też proteza IMHO, patrzyłem też na Canona GX 1 ale ten już nie jest kompaktowy...
...
Raczej idę w stronę Samsunga... Miał ktoś styczność z tymi konkurencyjnymi modelami (nie mówię o F3 bo to nowość), jeśli tak to prosiłbym coś skrobnąć od siebie
Ze wzgledu na szkla szedlbym rowniez w NX200.. 20-50 + 16/2.4 + 30/2 i wszystko co potrzeba.
Nex jest swietny dla manuali(Touch + Peak) ale one ostatnio tez jakos drogie niewspolmiernie do ich rzeczywistej wartosci.. Co do ISO to bawilem sie rawami z imaging-resource i na oko raw z nx200 jest o 1EV gorszy ale do iso 3200 w zupelnosci przyzwoity(70% robie w tej czulosci uzywajac kita NEX, wyzej juz baardzo rzadko) Wiec matryca bym sie nie przejmowal tym bardziej ze szkla jasniejsze.
Z plusy samsunga to 2 kolka, wiecej funkcji powystawiane na zewnatrz i lepiej konfigurowalne. Dodatkowo normalna goraca stopka. Peak moga dodac bo to kwestia firmware..
PS.Koniecznie trzeba zupdatowac firmware nx200 bo na poprzdnich wersjach originalny raw 20Mpix zajmowal 45MB!
marek7001
19-06-2012, 10:21
To może Olympus E-PL3 lub E-PM1. W miarę kompaktowe, szczególnie E-PM1 i obrazek w jpg. miodzio.
Marek - tutaj nikogo nie przekonasz do Olka. Tu rządzi NEX.
Dokładnie.. i w innych wątkach też. Choćby skały sr..y tylko nex. A ja się wyłamię i powiem, że OMG is the best! :twisted: Tak, om-d, ale celowo tak jak Mariusz bodajże użyłem tego skrótu. A w ogóle to tylko fuji. :lol: No jeszcze zostaje nex-7, ale.. poproszę nexy ze szklarnią olka i jestem za nexami. :mrgreen:
A do mnie jutro dotrze OM-D E-M5 i tyle w temacie. Każdy ma prawo lubić coś innego.
PS I będę robił zdjęcia a nie produkował sie na forach.
PPS Niedługo wróci Fuji X10 z nowa matrycą.
Bez jaj .. kolega jasno okreslil matryca DX .. jak zamontujecie w olku DX to dajcie znac..
pastwisko
19-06-2012, 10:41
czy ja wiem czy rządzi, mnie tam ten aparat nigdy nie przekonał :P
po prostu jest najpopularniejszy, ma go wiecej osób, wiecej osób o niego pyta - wiec wiecej sie o nim pisze.
marek7001
19-06-2012, 10:49
czy ja wiem czy rządzi, mnie tam ten aparat nigdy nie przekonał :P
po prostu jest najpopularniejszy, ma go wiecej osób, wiecej osób o niego pyta - wiec wiecej sie o nim pisze.
Bardzo sensowna odpowiedż.
Mnie też nie przekonał. Znajomy prowadzi sklep partnerski Sonego, miałem okazje pofocić Nexami i w jpg. bez zastanowienia wybrałem Olympusa. Do tego szkła nie do pobicia /póki co:wink:/ Olympus 12/2.0, 45/1.8 i Lumix 20/1.7
Każdy jest świadom swojego wyboru lub przynajmniej powinien być:-)
skrzynka97
19-06-2012, 11:25
a tu nie rządzi Nex http://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Digital-Cameras/zgbs/electronics/281052/ref=zg_bs_nav_e_2_502394
25. Olympus OM-D EM5
85. Sony nex 5n
pastwisko
19-06-2012, 11:33
Bo polski rynek to trochę inny świat.
skrzynka97
19-06-2012, 11:40
A to forum, jak i każde inne też reprezentatywne dla całego krajowego rynku nie jest.
To był tylko taki mój mały głos, że jest też coś poza Nex'em.
marek7001
19-06-2012, 11:47
A to forum, jak i każde inne też reprezentatywne dla całego krajowego rynku nie jest.
To był tylko taki mój mały głos, że jest też coś poza Nex'em.
To chyba cytat z jakiegoś filmu "Polska to dziwny kraj"
marek7001
jak się ma AF i ekranik w e-pl3 vs d5000 ?
marek7001
Tak na poważnie czy to żart ?
Tak na poważnie czy to żart ?
ale co ?
pytam jak się AF d5000 vs e-pl3
oraz jak się spisuje ekranik d5000 vs e-pl3 ?
co w tym dziwnego ?
a tu nie rządzi Nex http://www.amazon.com/Best-Sellers-Electronics-Digital-Cameras/zgbs/electronics/281052/ref=zg_bs_nav_e_2_502394
25. Olympus OM-D EM5
85. Sony nex 5n
Uwazam, ze 85 miejsce nexa 5n jest duzo lepsze niz by mozna oczekiwac biorac pod uwage, ze dopiero od nie dawna jest w sprzedazy, a wiekszesc tych, co go wyprzedzaja maja za soba dlugi okres sprzedazy. A ten ranking powstal w zaleznosci od ilosci kupowania danego modelu. Mysle, ze juz niedlugo ten model nexa znajdzie sie w pierwszej 10, bo co by o nim nie mowic jest to dobry aparat i w testach na roznych portalach zbiera dobre opinie. A co do obiektywow jest ich juz 9 dostepnych z mocowaniem E, a za chwile bedzie ich duzo wiecej.
A ze drogie? Coz hobby kosztuje :)) jak to niedawno napisala Mekano. Beda obiektywy niezaleznych producentow, bedzie taniej. Ja ze swojej strony powiem,ze juz bylem zmeczony kombinowaniem,czy mi moj D7000 kolejny raz trafi z ostroscia, czy nie, a nex trafia 100%. Filmy nagrywa dobrej jakosci z AF-em.
Czego wiecej oczekiwac od aparatu. Mialem kiedys D50 i gdyby nie to, ze sie zuzyl to mial bym go do tej pory.
D300 byl za duzy, z D7000 byly klopoty. Teraz nareszcie moge spokojnie zajac sie kompozycja zamiast tracic czas na walke z aparatem. i Tyle ode mnie. Ale oczywiscie wszystkie aparaty robia zdjecia, jak fotograf nie d...pa. I takich wlasnie udanych fotek wszystkim zycze. A klotni i dowodzenia za wszelka cene swoich racji juz nie zycze :)))
Pozdrowka!
skrzynka97
19-06-2012, 15:12
Uwazam, ze 85 miejsce nexa 5n jest duzo lepsze niz by mozna oczekiwac biorac pod uwage, ze dopiero od nie dawna jest w sprzedazy, a wiekszesc tych, co go wyprzedzaja maja za soba dlugi okres sprzedazy. A ten ranking powstal w zaleznosci od ilosci kupowania danego modelu. Mysle, ze juz niedlugo ten model nexa znajdzie sie w pierwszej 10, bo co by o nim nie mowic jest to dobry aparat i w testach na roznych portalach zbiera dobre opinie.
data premiery omd 2012-02-08
data permiery nex5n 2011-08-25
zwracam uwagę, że w tym rankingu na 100 pozycji jest tylko ten jeden nex;
ale mniejsza o to, bo ranking już jest inny, a z rynkiem się nie dyskutuje
Chyba juz nex jest na 79 pozycji, ale mielismy sie nie klocic o drobiazgi, tylko zdjecia robic :)
Michał M
19-06-2012, 17:03
To ja mam pytanie, szczególnie do panów epicure i MariuszJ ze względu na wątek, który rozkręcili.
Mamy dwa aparaty. Jeden to lustrzanka z matrycą aps-c oraz obiektywem 20mm ze światłem 1.8, tudzież kompakt z matrycą 1/1.7 z obiektywem o ekw. 24mm ze światłem 1.8.
Robimy fotkę landszaftu o dośc dużej rozpiętości tonalnej, tak, że wymagany (ale go nie używamy) jest filtr połówkowy lub zastosowanie technik HDR. Kompaktem możemy zrobić zdjęcie na maksymalnym otworze, a obiektyw lustrzanki domykamy np. do f;6 z wiadomych względów.
Pole powierzchni matrycy kompaktu jest około 8 razy mniejsze od lustrzankowego odpowiednika. Przez obiektyw otwartym do 1.8 pada na matrycę około 10 razy więcej światła niż na tą, do której dociera światło przez obiektyw z otworem 6.0.
Zakładając ze wszystkie inne parametry są takie same, to który zestaw da zdjęcie większej dynamice, lepszej szczegółowości, itp?
MariuszJ
19-06-2012, 17:51
Kompaktem możemy zrobić zdjęcie na maksymalnym otworze, a obiektyw lustrzanki domykamy np. do f;6 z wiadomych względów.
No właśnie, domykamy obiektyw lustrzanki ze względu na co? Na głębię ostrości? Przy 20mm kłopoty z nią powstają jedynie przy landszaftach z Szuflandii :)
Pole powierzchni matrycy kompaktu jest około 8 razy mniejsze od lustrzankowego odpowiednika. Przez obiektyw otwartym do 1.8 pada na matrycę około 10 razy więcej światła niż na tą, do której dociera światło przez obiektyw z otworem 6.0.
Otwór jest WZGLĘDNY właśnie wobec powierzchni rzutowania. Innymi słowy, przez dwa obiektywy f1.8 dociera dokładnie tyle samo światła na jednostkę powierzchi światłoczułej bez względu na rozmiar całego przetwornika. Nie rozumiem więc trochę tych Twoich wyliczeń.
Zakładając ze wszystkie inne parametry są takie same, to który zestaw da zdjęcie większej dynamice, lepszej szczegółowości, itp?
Ale to trochę pytanie w stylu: jeżeli statek ma 150 łokci to ile łokci ma kapitan? ;)
Średnia ilość światła dla rozpiętości i rozdzielczości tonalnej ma znaczenie jedynie pośrednie, po prostu zjawiska zachodzą w innych przedziałach, ale nas interesują pochodne (dynamika!) wartości a nie one same.
skrzynka97
19-06-2012, 18:27
OMG em5 vs Nex-7
http://www.youtube.com/watch?v=LNrEGi9xKcI&feature=player_embedded#!
sesja z warsztatów Olympusa
http://redirectingat.com/?id=19445X767302&xs=1&url=http://www.flickr.com/photos/68603035@N04/sets/72157630052837280/detail/&sref=rss
pastwisko
19-06-2012, 18:45
Otwór jest WZGLĘDNY właśnie wobec powierzchni rzutowania. Innymi słowy, przez dwa obiektywy f1.8 dociera dokładnie tyle samo światła na jednostkę powierzchi światłoczułej bez względu na rozmiar całego przetwornika. Nie rozumiem więc trochę tych Twoich wyliczeń.
Jest mowa o ustawieniu f6 w lustrze i f1.8 w kompakcie. Przecież napisał:
niż na tą, do której dociera światło przez obiektyw z otworem 6.0
downandout
19-06-2012, 20:12
w Polsce również jest więcej aparatów m43 ;)
marek7001
19-06-2012, 23:12
marek7001
Moim skromnym zdaniem:
- AF nie gorszy niż w D5000
- ekranik duuużo lepszy
Witam,
Tak się zapytam, bo widzę, że koledzy oblatani w temacie.
Czy któryś system bezlusterkowców oferuje obecnie szkła (stałki), które będą stanowiły ekwiwalent dla pełnej klatki ogniskowych: 20 mm (nie musi być super jasno, f/4 wystarczy), 35 mm f/2 i 50 mm (najciemniej f/2)?
Najlepiej żeby to były naleśniki, ale jak nie będzie rozmiaru mastodonta, to też przeżyję. :)
tomek...
20-06-2012, 08:47
Witam,
Tak się zapytam, bo widzę, że koledzy oblatani w temacie.
Czy któryś system bezlusterkowców oferuje obecnie szkła (stałki), które będą stanowiły ekwiwalent dla pełnej klatki ogniskowych: 20 mm (nie musi być super jasno, f/4 wystarczy), 35 mm f/2 i 50 mm (najciemniej f/2)?
Najlepiej żeby to były naleśniki, ale jak nie będzie rozmiaru mastodonta, to też przeżyję. :)
Odpowiednika 20-ki nie ma, jest 24/2
Zamiast 35/2 masz rewelacyjny 40/1,7 (1,5k)
Jest 50/1,4 znakomity optycznie (2,5k)
Ogniskowe podałem jako przeliczniki FF
Pozdrawiam
Tomek
skrzynka97
20-06-2012, 08:50
dodam tylko że są to szkła systemu micro 4/3
a żeby było Ci łatwiej znaleźć tomek... pisał o:
Olympus 12mm/2
Panasonic 20mm/1.7
Panasonicu Leica 25mm/1.4
35mm na FF jest:
Olympus 17mm/2.8 - średniej jakości
Panasonic 14mm/2.5 - krótszy, trochę lepszy od poprzedniego
a do kompletu:
Olympus 45mm/1.8
Olympus 75mm/1.8
superkomornik
20-06-2012, 08:52
Albo olympus (j/w) albo samsung NX5/10/11/20/100/200 (aps-c) który ma: 16/2.4, 20/2.8, 30/2.0. Co prawda nie są super jasne ale za to wszystkie są naleśnikami, dość dobre optycznie (miałem 35 z nx10 i dawał rade) i nie kosztują fortuny (300-800zł).
No to evile nie dla mnie. Trzeba czekać. :)
Przerobiłem na pełnej klatce ogniskowe (z tych krótszych): 14, 20, 24, 28, 35, 50 mm. Wiem czego potrzebuje i co mnie zadowoli. 24 mm nie zastąpi 20 mm, to kompletnie inne ogniskowe. Miałem obie, 20 mm zostało, a 24 poszło do ludzi. 50 mm używam najrzadziej, a 35 mm najczęściej i też wolałbym żeby to było dokładnie 35 mm no może +/-1 mm, niż 40 mm.
Niemniej jednak dziękuję.
superkomornik
20-06-2012, 09:00
Ok, jest Zeiss 24/1.8 który z Nex7 kosztuje jakies 8000zł ;)
tomek...
20-06-2012, 09:02
Masz znakomitego zooma 7-14/4 (14-28 na pełnej klatce)
35-kę masz, ale przeciętną jakościowo i ze światłem 2,8 (Oly 17/2.8). Ja rozwiązałem ten brak kupując Fuji X100 :)
Pozdrawiam
Tomek
Największą wadą zooma, jest to, ze jest zoomem. Robię zdjęcia stałkami i bardzo mi to odpowiada. X100 to też jest jakieś wyjście. Szkoda, że ten konwerter, który wypuścili tylko do ekwiwalentu 28 mm rozszerza szkło.
To jest w ogóle dziwne, że mało jest stałek dających kąt widzenia jak 35 mm na FF. Przecież to standardowa ogniskowa do ludzi.
Uwazam, ze 85 miejsce nexa 5n jest duzo lepsze niz by mozna oczekiwac biorac pod uwage, ze dopiero od nie dawna jest w sprzedazy, a wiekszesc tych, co go wyprzedzaja maja za soba dlugi okres sprzedazy. A ten ranking powstal w zaleznosci od ilosci kupowania danego modelu. Mysle, ze juz niedlugo ten model nexa znajdzie sie w pierwszej 10, bo co by o nim nie mowic jest to dobry aparat i w testach na roznych portalach zbiera dobre opinie. A co do obiektywow jest ich juz 9 dostepnych z mocowaniem E, a za chwile bedzie ich duzo wiecej.
A ze drogie? Coz hobby kosztuje :)) jak to niedawno napisala Mekano. Beda obiektywy niezaleznych producentow, bedzie taniej. Ja ze swojej strony powiem,ze juz bylem zmeczony kombinowaniem,czy mi moj D7000 kolejny raz trafi z ostroscia, czy nie, a nex trafia 100%. Filmy nagrywa dobrej jakosci z AF-em.
Czego wiecej oczekiwac od aparatu. Mialem kiedys D50 i gdyby nie to, ze sie zuzyl to mial bym go do tej pory.
D300 byl za duzy, z D7000 byly klopoty. Teraz nareszcie moge spokojnie zajac sie kompozycja zamiast tracic czas na walke z aparatem. i Tyle ode mnie. Ale oczywiscie wszystkie aparaty robia zdjecia, jak fotograf nie d...pa. I takich wlasnie udanych fotek wszystkim zycze. A klotni i dowodzenia za wszelka cene swoich racji juz nie zycze :)))
Pozdrowka!
A ja od kiedy mam Nex-a jeszcze ani razu nie wyciagnelam Nikona, bede potrzebowala niedlugo ogniskowej 70-300, to wtedy z koniecznosci uzyje Nikona, ale gdyby nie to, a mialabym 18-200 w Nexie, to mysle ze Nikon dalej by lezal na polce.. Jestem bardzo zadowolona z Nex-a bo jest maly.. a zdjecia sa na wyzszym poziomie niz mam w nikonie, wiec jest fajnie i o to mi chodzilo.
a ja nie potrzebuje duzo szkiel, tylko to co mam w Nikonie, musze jakos poskladac by miec to w Nex.
Nikon 70-300 / 18-105 - w Nex, mysle ze da mi to szklo 18-200, tele czasem jest potrzebne, wiec to szklo uniewersalne musi byc, tak mysle.
Stalke ktora mam w Nikonie i ktora bardzo lubie 35 1.8 - tutaj w Nexie moze byc problem, bo jest macro i to ciemne.. ale jako szklo niedrogie, mozna sobie przywlaszczyc do kompletu.
No mam jeszcze 16 mm, ale to jednak jest nie to, co ogniskowa 35 mm
Najwazniejsze, by byc zadowolonym z tego co sie ma.. i robic zdjecia, po co testowac, porownywac, to mozna na poczatku z ciekawosci.. a potem.. najwazniejsza jest satysfakcja z fotografii, bo nie ma to, jak ladne udane foto, ktore zawsze oko cieszy.. haha
Największą wadą zooma, jest to, ze jest zoomem. Robię zdjęcia stałkami i bardzo mi to odpowiada. X100 to też jest jakieś wyjście. Szkoda, że ten konwerter, który wypuścili tylko do ekwiwalentu 28 mm rozszerza szkło.
To jest w ogóle dziwne, że mało jest stałek dających kąt widzenia jak 35 mm na FF. Przecież to standardowa ogniskowa do ludzi.
A musisz się tak ortodoksyjnie trzymać tych ogniskowych, że nie możesz mieć większego odchylenia niż 1-2mm??
To taka "analogowa" przypadłość. Ja fotografując analogiem też trzymam się ściśle kadru - podobnie jak używając starszego aparatu ze słabą matrycą nie większą niż 10mln.
Teraz mam K-7 z matrycą 14.6, do tego Lightroom i nie boję się już lekkiego cropa.
stachmuszel
20-06-2012, 17:08
Juz to ktos napisal powyzej, NEX5n+18-200 IMHO zaprzecza idei bezlusterkowca. Toszto wielkie prawie jak dowolna DSLR. Ale kazdy kupuje to co lubi.
Teraz male OT.
Wlasnie wrocilem z wypadu na Krywan. Jak zwykle targalem swoje D200+S18-50/2.8. (ten zakres w zupelnosci mi wystarcza). Jako ze pojechalem sam, podczepilem sie pod napotkanego ziomka, aby razniej bylo isc lasem wsrod niedzwiadkow:-) Jak sie okazalo czlowiek mial NEX-5n+18-55. Na poczatku niosl go w kaburce przy pasku. Im wyzej i stopien trudnosci szlaku rosl, kaburka z aparatem trafila do plecaka. Po prostu przeszkadzala w spinaczce, krepowala ruchy i stawalo sie to niebezpieczne. Pilnie obserwowalem poczynania kompana przy wykonywaniu zdjec i wyleczylem sie z bezlusterkowca po raz drugi. Powiem wiecej, kompan pilnie obserwowal mnie:-) i doszedl do wniosku, ze kupi sobie DSLR. Jak sam stwierdzil komfort pracy to inna bajka a w turystyce gorskiej aparat, poza kieszonkowym, i tak trafia do plecaka, mniejszy czy troche wiekszy. Kompan jest totalnym amatorem.
W kwestii obrazka, to robilem testy i porownywalem obrazek z D200 i D7000 (matryca jak w 5n), do ktorego mam dostep na codzien, na niskich ISO. Pilnie chcialem dostrzec argumenty na korzysc nowszego korpusu, ale ich nie znalazlem. Na wyzszych ISO nowsza matryca oczywiscie pokazuje przewage, bez dwoch zdan. Ale turystyka to wiadomo, glownie niskie ISO. Ale ja chyba slepy jestem, bo taki sam test na niskich ISO nie wykazal przewagi D700 ktorego rowniez posiadam, nad moim "turystycznym" D200. A moze nawet kolorki z D200 podobaja mi sie bardziej niz te z D700/7000.
skrzynka97
20-06-2012, 17:14
http://camerasize.com/compare/#194,34
D200 waży 920 g
Nex-5n 270 g
oczywiście w obsłudze tych aparatów jest kolosalna różnica
stachmuszel
20-06-2012, 17:26
http://camerasize.com/compare/#194,34
D200 waży 920 g
Nex-5n 270 g
oczywiście w obsłudze tych aparatów jest kolosalna różnica
Noszac w plecaku wraz z wyposazeniem turysty gorskiego, roznica w wadze obu aparatow jest kompletnie bez znaczenia.
A musisz się tak ortodoksyjnie trzymać tych ogniskowych, że nie możesz mieć większego odchylenia niż 1-2mm??
Nie muszę, ale bardzo chcę. Nauczyłem się już tych ogniskowych na tyle, że wiem, przed przyłożeniem oka do wizjera, co będzie w kadrze, a co nie. Widzę też efekty i te ogniskowe bardzo mi leżą.
Aparat ma być środkiem, a nie celem samym w sobie. Ma być transparentny i nie przeszkadzać w zdjęciach. Mnie zoomy przeszkadzają, bo zamiast skupić się na tym co mam i wycisnąć z tego ostatnie soki, to kręcę w te i wewte szukając czy może gdzieś nie będzie lepiej.
Analoga sobie cenię za to, że nie trzeba skanów obrabiać.
Uważam się za fotografa mniej lub bardziej, ale świadomego, który już jest u schyłku albo nawet zakończył niezdrową fascynację sprzętem i chęcią posiadania go dla samego posiadania.
Jak pisałem poczekam, bo obecnie mam wrażenie, że największą słabością bezlusterkowców jest niewielka oferta w zakresie optyki. To sprzęt bardzo świeży, a za lustrzankami stoją dziesięciolecia historii i wybór jest większy niż potrzeby. Kuszą niewielkie rozmiary i waga, a to przy moim dość ruchliwym żywocie jest tylko zaletą. Aczkolwiek jeżeli mam się męczyć, to wolę poczekać.
<| MICHAŁ |>
20-06-2012, 17:59
W kwestii obrazka, to robilem testy i porownywalem obrazek z D200 i D7000 (matryca jak w 5n), do ktorego mam dostep na codzien, na niskich ISO. Pilnie chcialem dostrzec argumenty na korzysc nowszego korpusu, ale ich nie znalazlem. Na wyzszych ISO nowsza matryca oczywiscie pokazuje przewage, bez dwoch zdan. Ale turystyka to wiadomo, glownie niskie ISO. Ale ja chyba slepy jestem, bo taki sam test na niskich ISO nie wykazal przewagi D700 ktorego rowniez posiadam, nad moim "turystycznym" D200. A moze nawet kolorki z D200 podobaja mi sie bardziej niz te z D700/7000.
widzisz, dobrze ze napisales ostatnie zdanie - mialem D200, mialem przez 3 miesiace. i sprzedalem z ulaga, bo AWB byl dla mnie straszny, tragiczny... brak mi slow. Kazdy inny aparat, ktore mialem pozniej sprawowal sie pod tym katem lepiej.
stachmuszel
20-06-2012, 18:13
widzisz, dobrze ze napisales ostatnie zdanie - mialem D200, mialem przez 3 miesiace. i sprzedalem z ulaga, bo AWB byl dla mnie straszny, tragiczny... brak mi slow. Kazdy inny aparat, ktore mialem pozniej sprawowal sie pod tym katem lepiej.
To dziwne, bo wg mnie i nie tylko mnie, AWB w D200 jest lepszy niz np. w D700. Moze Twoj egzemplarz mial jakas przypadlosc. Fakt, ze w D7000 jest troche "chlodniej", ale czy to oznacza lepiej? W posprocesie uzyskamy dokladnie to, co chcemy.
pastwisko
20-06-2012, 18:59
W posprocesie uzyskamy dokladnie to, co chcemy.
Nie każdy ma chęć i ochotę bawić się z każdym zdjeciem w postprocesie. Jak masz kilka to ujdzie w tłoku, ale poprawiać zdjecia z całej wycieczki? Po to jest AUTO żeby robiło jak poprawnie bez poprawek.
Nie każdy ma chęć i ochotę bawić się z każdym zdjeciem w postprocesie. Jak masz kilka to ujdzie w tłoku, ale poprawiać zdjecia z całej wycieczki? Po to jest AUTO żeby robiło jak poprawnie bez poprawek.
haha dokladnie, jak ja nieraz przywioze z jednej wycieczki z 500 zdjec i czasem wiecej, to chce miec od razu ladne, a nie ciapac sie z programami zeby je ulepszyc.. :-D
a obrabiam tylko te, ktore musze, czyli parenascie zazwyczaj.
<| MICHAŁ |>
20-06-2012, 19:54
To dziwne, bo wg mnie i nie tylko mnie, AWB w D200 jest lepszy niz np. w D700. Moze Twoj egzemplarz mial jakas przypadlosc. Fakt, ze w D7000 jest troche "chlodniej", ale czy to oznacza lepiej? W posprocesie uzyskamy dokladnie to, co chcemy.
chce miec od razu ladne, a nie ciapac sie z programami zeby je ulepszyc.. :-D
d200 kupilem w zasadzie kilka chwil przed wyjazdem w gory na urlop '07.
nie chcesz wiedziec jakie ciezkie q...y lataly w powietrzy po powrocie, gdy juz zdjecia zgralem na normalnego kompa i rzucilem na skalibrowany monitor. po 2 tygodniach bylo ich... pawie 2 tysiace. Duzo? nie sadze - 150 dziennie (srednio), ale pozniej 2 miesiace obrabiania. Ta ja pierdziu taki biznes...
stachmuszel
20-06-2012, 20:57
Każdy ma swoją filozofię na workflow. Szanuję oczywiście Waszą. Ja bazuję na NEF. Nie pstrykam fotek bez umiaru, tylko wychowany na analogu szanuję kadry i po wycieczce jest tego 200-400 pstryków. W czasie wolnym siadam i sobie klikam. I nie ma przy tym wcale dużo roboty, taka ilość to jedno popołudnie. Więcej muszę poklikać przy NEF z D700. Ale lubię to i koniec :-)
I tak naprawdę nie wierzę w to, że każdy pstryk z NEX-5n czy innego, jest "na gotowo" prosto z puszki. Część napewno tak, ale do tej drugiej części i tak trzeba usiąść przy pc. Po prostu nie ma aparatu idealnego, który w każdej sytuacji zrobi wszystko wzorowo.
Mikie_001 ja nie mam takich problemów z moim D200, a mam dostęp u kolegi jeszcze z drugim egzemplarzem. Dlatego uważam, tak jak napisałem powyżej, coś nie halo z Twoim egzemplarzem albo nie zdążyłeś go "rozgryść" przed wyjazdem, bo to niełatwy przypadek :-)
Pozdr.
p.s. Acha, monitor mam skalibrowany :-)
<| MICHAŁ |>
20-06-2012, 21:11
Ja bazuję na NEF. Nie pstrykam fotek bez umiaru, tylko wychowany na analogu szanuję kadry i po wycieczce jest tego 200-400 pstryków.
cale szczescie - ja tez robilem w nef'ach i okolo 150 zdjec z jednej wycieczki, czyli dziennie
I tak naprawdę nie wierzę w to, że każdy pstryk z NEX-5n czy innego, jest "na gotowo" prosto z puszki. Część napewno tak, ale do tej drugiej części i tak trzeba usiąść przy pc. Po prostu nie ma aparatu idealnego, który w każdej sytuacji zrobi wszystko wzorowo.
moge sie wypowiedziec za siebie - mam akcje do PSE - auto-kontrast, zmniejszenie, wyostrzenie, zapisanie - w ten sposob obrabiam zdjecia z nex'a - awb praktycznie sie nie myli, aparat ma tendencje do niedoswietlania, bo ustawia na swiatla, ale ja jeszcze zdejmuje dodatkowe -1/3, bo tak mi sie bardziej podoba
Mikie_001 ja nie mam takich problemów z moim D200, a mam dostęp u kolegi jeszcze z drugim egzemplarzem. Dlatego uważam, tak jak napisałem powyżej, coś nie halo z Twoim egzemplarzem albo nie zdążyłeś go "rozgryść" przed wyjazdem, bo to niełatwy przypadek :smile:
nie wiem - nie potrafie powiedziec - nie wiem, czy byl zwalony, czy po prostu sie nie lubilismy, sprzedalem, kupilem 5D i bylo git
Ja mialem D200 przez trzy tygodnie, tez go z ulga sprzedalem bo faktycznie w jpg tragedia. Rowniez po prawie 50 latach fotografowania nie chce mi sie siedziec przy kompie i obrabiac fotek. Wole wieczorem napic sie piwa i pogadac z kumplami, a w dzien robic fotki. Nastepny po D200 byl D300 i tam jpegi juz byly akceptowalne. D7000 zostal by u mnie bo obrazki byly cudne, ale problemy z AFem spowodowaly ze przesiadlem sie na nexa. Mysle ze jak na razie po wiecej niz miesiacu obcowania z tym malenstwem trafilem w dyche. Mam to co chcialem i nic mi wiecej nie jest potrzebne. A jak cos to sobie jeszcze troche foce analogami i jest git :)))
stachmuszel
20-06-2012, 21:23
To tak aby zakończyć moją polemikę dodam, że NEF z D200 i D700 obrabiam w C1, a z D7000 w LR3.6. Żadnych wsadów nie tworzyłem bo mi niepotrzebne. Wolę se poklikać :-)
Podsumowując Twoją wypowiedź Mikie_001, swoje pliki z N5n jednak obrabiasz, w wersji "automatycznej", ale jednak :-)
Sssmok potwierdzam, *.jpg z D200 jest "mocno średni". Tu nie ma wątpliwości. Ale w NEF potrafi naprawde dużo. Dużo więcej, niz powszechna opinia o nim tu na forum. Trzeba tylko dobrze poznać ten aparat.
Kończę swoje wypowiedzi, bo to wątek o bezlusterkowcach, a ja tu z D200 :-)
Wyciagnij z D200 lusterko, a co....:)))
stachmuszel
20-06-2012, 21:34
Wyciagnij z D200 lusterko, a co....:)))
No tak, nie pomyślałem o tym... :-)
Nie muszę, ale bardzo chcę. Nauczyłem się już tych ogniskowych na tyle, że wiem, przed przyłożeniem oka do wizjera, co będzie w kadrze, a co nie. Widzę też efekty i te ogniskowe bardzo mi leżą.
Aparat ma być środkiem, a nie celem samym w sobie. Ma być transparentny i nie przeszkadzać w zdjęciach. Mnie zoomy przeszkadzają, bo zamiast skupić się na tym co mam i wycisnąć z tego ostatnie soki, to kręcę w te i wewte szukając czy może gdzieś nie będzie lepiej.
Analoga sobie cenię za to, że nie trzeba skanów obrabiać.
Uważam się za fotografa mniej lub bardziej, ale świadomego, który już jest u schyłku albo nawet zakończył niezdrową fascynację sprzętem i chęcią posiadania go dla samego posiadania.
Jak pisałem poczekam, bo obecnie mam wrażenie, że największą słabością bezlusterkowców jest niewielka oferta w zakresie optyki. To sprzęt bardzo świeży, a za lustrzankami stoją dziesięciolecia historii i wybór jest większy niż potrzeby. Kuszą niewielkie rozmiary i waga, a to przy moim dość ruchliwym żywocie jest tylko zaletą. Aczkolwiek jeżeli mam się męczyć, to wolę poczekać.
Byłem tylko ciekaw bo też uważam Ciebie za doświadczonego fotografa ale pamiętam też, że często udzielasz się się w wątku "Analogowi Ortodoksi" i stad moje pytanie - każdy ma swój styl pracy.
Ja sam przeważnie używam zoomu 17-70 bo lubię odkrywać nowe miejsca i nigdy nie wiem która ogniskowa będzie potrzebna a nie lubię za często zmieniać obiektywów. Oprócz tego bardzo lubię stalkę 35mm którą używam wyłącznie do streeta.
U mnie cały czas prowadzi Samsung (NX100,NX11) - zwłaszcza po ostatnich zapowiedziach nowych szkiełek. Firma ma juz chyba całą ofertę sensownych stałek a niedługo wchodzi jasny zoom.
- troszeczkę nie wiem po co te porównywania jakości, przy tych wielkościach plików, które to widzimy, wszystko będzie miało jakość "the best"
- ja osobiście lubiłem JPEG z d200
foto poniżej z bezlustekowca i lustrzanki nikona ( a może odwrotnie ?)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/85/p5021077resizer2400q85f.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/337/bb00788resizer2400q85f0.jpg/)
1 - bezlusterkowiec
2 - lustro
Jaki masz bezlusterkowiec? Ladne fotki robi :)
Dzisiaj porobilem troche fotek w centrum miasta. Byl strajk komunikacji i bylem ciekawy jak ludziska sobie bez autobusow radza. I zauwazylem ciekawa rzecz. Nikt nie zwracal na mnie i na mojego bezlusterkowca uwagi. Z daleka wyglada jak kompakt i chyba to jest powod. A juz sie zdarzalo focac duzym sprzetem,
ze policja sie czepiala, kto, skad i po co... Wiec w strecie ja widze duza przewage nexa ( pewnie i innych bezlusterkowcow ) nad duzym profesjonalnym sprzetem. Nikt nie przeszkadza a jakosc obrazkow niewiele sie rozni, jesli w ogole...
MariuszJ
23-06-2012, 00:24
Moderator chyba nie trafił w post (... ja też jestem już narąbany ;))
Dwójka z próbek makro Bogdiego wygląda na "zwykły" kompakt.
A to forum o nikonie glownie, a zauwazam, ze coraz rzadziej zagladam w watki dot. Nikona, a odwiedzam "inne systemy" - i watki bezlusterkowce..
Bo co nie spojrze tam, to Nikon d7000 i jego problemy.. ah.. swoja droga jak to dobrze, ze nie kupilam d7000, kiedys chcialam, ale po watkach na tym forum, kompletnie sie wyleczylam..
stachmuszel
23-06-2012, 09:25
A to forum o nikonie glownie, a zauwazam, ze coraz rzadziej zagladam w watki dot. Nikona, a odwiedzam "inne systemy" - i watki bezlusterkowce..
Bo co nie spojrze tam, to Nikon d7000 i jego problemy.. ah.. swoja droga jak to dobrze, ze nie kupilam d7000, kiedys chcialam, ale po watkach na tym forum, kompletnie sie wyleczylam.
I niepotrzebnie. Mam własne D200 i D700. Używam często nie swoje D7000 i uważam, ze to wyśmienita puszka. Łączy super ergonomię (trochę gorszą od D200/300/700 ale napewno o niebo lepszą od bezlusterkowca) z pięknym obrazkiem. Pazur pokazuje na wysokich ISO. D7000+S18-50/2.8 jest tylko troszkę większe od np. NEX5n+zoom.
Co do pisaniu na forum o problemach z D7000. Piszą tu najczęściej ci, którzy je mają. Zdecydowana większość nic tu nie pisze, bo puszka działa im bez problemów.
Pozdr.
stachmuszel
23-06-2012, 09:27
...Dwójka z próbek makro Bogdiego wygląda na "zwykły" kompakt.
Nie od dziś wiadomo, że do macro najlepszy jest kompakt.
MariuszJ
23-06-2012, 10:05
Nie od dziś wiadomo, że do macro najlepszy jest kompakt.
Te próbki przeczą tej tezie.
w oby dwóch przypadkach były założone soczewki
1 wyostrzana po zmniejszeniu (programem naszego kolegi)
2 nie ruszona (efekt puszki gdzie wyostrzanie mam na minimum)
chodziło mi o fakt, że tu prezentując zdjęcia, nie ważne czym zrobione przy małych rozdzielczościach monitorowych i możliwości wielkości plików może nie być różnic
to następne za malutkiego kompaktu
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/651/img0263resizer1000f053f.jpg/)
I niepotrzebnie. Mam własne D200 i D700. Używam często nie swoje D7000 i uważam, ze to wyśmienita puszka. Łączy super ergonomię (trochę gorszą od D200/300/700 ale napewno o niebo lepszą od bezlusterkowca) z pięknym obrazkiem. Pazur pokazuje na wysokich ISO. D7000+S18-50/2.8 jest tylko troszkę większe od np. NEX5n+zoom.
Co do pisaniu na forum o problemach z D7000. Piszą tu najczęściej ci, którzy je mają. Zdecydowana większość nic tu nie pisze, bo puszka działa im bez problemów.
Pozdr.
Co do ergonomi w bezlusterkowcu, to sie wyleczylam calkowicie, uwazam ze nic nie trzeba krecic za bardzo, bo aparat sam dobierze, tak parametry, ze zdjecia zawsze wyjda prawidlowo naswietlone i dobre.
I mowie, to glownie o plenerze, bo do innej dziedziny fotografii, byc moze tu powstanie problem, dlatego jesli ktos robi "eventy" (ja je robie) mam od tego d90, -jeszcze.. a nie sztuka zamienic d90, na d7000 i miec potem problemy opisywane w watkach, dziekuje.
w oby dwóch przypadkach były założone soczewki
chodziło mi o fakt, że tu prezentując zdjęcia, nie ważne czym zrobione przy małych rozdzielczościach monitorowych i możliwości wielkości plików może nie być różnic
No ale nie podales jakimi modelami robiles te dwa zdjecia powyzej? i ktore jest z lustrzanki, a ktore z bezlusterkowca?
Bo w tych dwoch zdjeciach wyzej, widac duza roznice, na plus 1.
Drugie zdjęcie jest większym przybliżeniem z mniejszą GO i ...
... co całkowicie wypacza jakiekolwiek porównania.
Dla mnie obydwa zdjęcia równie dobrze mogłyby być zrobione tym samym aparatem i jak dobrze rozumiem to chciał pokazać bogdi64.
nex 5 + sel 30 mm
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/hCAQW-3.jpg
źródło (http://i.imgur.com/hCAQW.jpg)
dla onanistki sprzętowej crop 1:1 prosto z puszki bez ostrzenia
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/e2CZB-3.jpg
źródło (http://i.imgur.com/e2CZB.jpg)
Juz mi pocieklo :) Na bank sorzedaje zakurzony D7000.
ale ja dalej nie rozumiem jaki cel wstawianie i porównywanie fotek w rozdzielczości ekranowej ?, przecież dopiero można ocenić aparat (pod swoim kontem i czy jest dopasowany do naszych oczekiwań) jak go się kupi
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/38/foto3bu.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/215/foto1ca.jpg/)
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/28/foto2kzy.jpg/)
w tej chwili skopiowane z karty (JPEG) wykorzystane tylko ustawienie aparatu bez dodatkowej ingerencji "upiększającej "? - czy te zdjęcia zmienią czyjąś decyzję ?
zastanawiam się, skoro nie widzisz w tym celu dlaczego to robisz ?
w tej chwili skopiowane z karty (JPEG) wykorzystane tylko ustawienie aparatu bez dodatkowej ingerencji "upiększającej "? - czy te zdjęcia zmienią czyjąś decyzję ?
Kluczowe dla zrozumienia fotografii cyfrowej jest uświadomienie sobie, że nie ma czegoś takiego jak "jpeg bez dodatkowej ingerencji upiększającej".
Matryca aparatu cyfrowego reaguje na światło w sposób na tyle odległy od reakcji naszych oczu, że bez "ingerencji upiększającej" wogóle nie da się tego kupsztala użyszkodnikowi zaprezentować, bo pewnie dostałby szału.
Na arcywstępnym etapie mamy zatem konwersję z natywnej dla matrycy aparatu postaci "scene-referred" do stanu "output-referred", czyli wstępnie zoptymalizowanego pod kątem przestrzeni barwnej wyświetlacza. "Dodatkowe upiększanie" jest zatem jedynie zmianą decyzji dot. sposobu upiększania surówki pliku RAW, która w swym pierwotnym stanie całkowicie nie nadaje się do prezentacji.
Nie słychać Cię. Jesteś w labiryncie Minosa. ;)
Nie słychać Cię. Jesteś w labiryncie Minosa. ;)
Brzękam nicią Ariadny :mrgreen:
BTW - miło jest zwiedzać inne kraje by bardziej docenić grajdół, w którym się mieszka ;)
To nie są słowa socjopaty. :)
BTW - ładna choć ta Ariadna? :D
PS "String(s) od Ariadna" - ciekawy tytuł... ;)
stachmuszel
24-06-2012, 18:27
Kluczowe dla zrozumienia fotografii cyfrowej jest uświadomienie sobie, że nie ma czegoś takiego jak "jpeg bez dodatkowej ingerencji upiększającej".
Matryca aparatu cyfrowego reaguje na światło w sposób na tyle odległy od reakcji naszych oczu, że bez "ingerencji upiększającej" wogóle nie da się tego kupsztala użyszkodnikowi zaprezentować, bo pewnie dostałby szału.
Na arcywstępnym etapie mamy zatem konwersję z natywnej dla matrycy aparatu postaci "scene-referred" do stanu "output-referred", czyli wstępnie zoptymalizowanego pod kątem przestrzeni barwnej wyświetlacza. "Dodatkowe upiększanie" jest zatem jedynie zmianą decyzji dot. sposobu upiększania surówki pliku RAW, która w swym pierwotnym stanie całkowicie nie nadaje się do prezentacji.
Dotyczy to szczegolnie matryc CMOS, ktore bez "dodatkowego upiekszania" szumia jak nasze Morze Baltyckie podczas sztormu. Zdecydowanie bardziej niz matryce CCD.
zastanawiam się, skoro nie widzisz w tym celu dlaczego to robisz ?
bo wkleiłem fotki z aparatu za 240zł :)
bo wkleiłem fotki z aparatu za 240zł :)
;)
silver surfer
24-06-2012, 22:50
Ja właśnie kupiłem olympus epm-1 bo szukałem czegoś mniejszego od d7000 z całą torbą klamotow. Tak na szybko to jest malutki bardzo dobrze wykonany zdjęcia do iso 1600 jest w miarę dobrze autobus szybki tylko menu trochę dla mnie zawiłe.Teraz tylko jakiś nalesnik by się przydał.
Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2
czy ktoś z was dysponuje jednocześnie d5100 i nex 5 (lub 3) żeby zrobić zdjęcie obu aparatów stojących obok siebie ?
chciałem wizualnie ocenić jak się mają do siebie ich wielkości
Zobacz tu: http://camerasize.com/compare/#162,34
Fuj zapowiedział nowe słoiki do X. Robi się ciekawie i wygląda na to, że w przyszłym roku będę miał evila ze swoimi ulubionymi ogniskowymi.
http://www.optyczne.pl/4963-nowość-Fujifilm_zapowiada_nowe_obiektywy_do_bezlusterkowc ów_FinePix_X.html
<| MICHAŁ |>
26-06-2012, 08:23
Mam nadzieję (choć w sumie zainteresowany specjalnie nie jestem), ze na zapowiedziach się nie kończy jak to w przypadku soniacza :)
roadmapy zaprezentowali, nagadali się i.... kupa. jak nie było tak nie ma
o przepraszam, nowy 18-200 jest... jakby jednego juz nie było...
Mam nadzieję (choć w sumie zainteresowany specjalnie nie jestem), ze na zapowiedziach się nie kończy jak to w przypadku soniacza :)
roadmapy zaprezentowali, nagadali się i.... kupa. jak nie było tak nie ma
o przepraszam, nowy 18-200 jest... jakby jednego juz nie było...
Nie ma bo otwarli specyfikacje wiec po co .. ;) .. no a do tego zaczela ich interesowac bardziej fotografia w telefonach i to na gruba skale i kase ...
Jesli sony by mialo zrobic telefon z aparatem o mozliwosciach nexa i kompletem malusienkich wymiennych obiektywow to sie zaraz przesiadam hehehe :)))
nex + kobyła s 70-200 :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/0teJN-3.jpg
źródło (http://i.imgur.com/0teJN.jpg)
Ochyda :)
No to rześ potsómofał!
Przez "ch" to celowo. Gdzie tutaj jest zachowana idea bezlusterkowca ? Co to jest tam doczepione na końcu tego obiektywu ?:) Ciekawe w jaką kieszeń się zmieści ?
Może ktoś podepnie teleskop Hubble'a ?
Ochyda nie ohyda ale jak ktos ma i jedno i drugie to chyba dobrze, ze jest mozliwosc podlaczenia ?
Ciekawe w jaką kieszeń się zmieści ?
Może ktoś podepnie teleskop Hubble'a ?
Myślę, że w tę w spodniach. Będzie się świetnie układać :)
Dzisiaj nareszcie pooglądałem sobie Olka OM-D...w rzeczywistości jest malutki i cudowny ...jedno ale...nieodzowny grip..koniecznie,bo Nexa 7 trzyma sie bardzo dobrze...to niestety podnosi już znacznie koszty w stosunku do Nexa 7 o ok. 2 koła :(...Szkoda..
A ja mam mala zagryche - wypatrzylem obiektyw Panasonica m4/3 20mm za pol ceny i teraz nie wiem czy ktorys nx z kitem +30mm czy dokupic panasa GF2 ew olka z kitem.
Troche martwi mnie obrazowanie sensorow 4/3 i mala szczegolowosc detali ale moze z lepszym obiektywem... Sam nie wiem?
marek7001
01-07-2012, 02:48
A ja mam mala zagryche - wypatrzylem obiektyw Panasonica m4/3 20mm za pol ceny i teraz nie wiem czy ktorys nx z kitem +30mm czy dokupic panasa GF2 ew olka z kitem.
Troche martwi mnie obrazowanie sensorow 4/3 i mala szczegolowosc detali ale moze z lepszym obiektywem... Sam nie wiem?
Olek + 20/1.7 , 45/1.8 , 12/2.0 i każdy Nex siada...
Myslalem o Samsungu NX;)
Korci mnie ten Panasonic 20mm ale przerabialem juz 4/3 i nie mam przekonania. Jeden system juz mam i potrzebuje tylko back up - tani bezlusterkowiec z kitem + stalka 30mm na APS. Cos porecznego na wyjazdy.
Olek jak rozumiem ma matryce 4/3? Taka matryca jest dobra do robienia znaczkow pocztowych, a nie normalnych fotek hehehe :)))
marek7001
01-07-2012, 13:14
Olek jak rozumiem ma matryce 4/3? Taka matryca jest dobra do robienia znaczkow pocztowych, a nie normalnych fotek hehehe :)))
I to jest właśnie przykład tzw. TROLOWANIA:( ot.
Olek + 20/1.7 , 45/1.8 , 12/2.0 i każdy Nex siada...I to jest właśnie przykład tzw. TROLOWANIA ot.
Masz racje, sam trolujesz i sam sobie to wypominasz...:)
A ja dalej uwazam i tomoje zdanie, ze matryce 4/3 nie nadaja sie do robienia wysokiej jakosci fotek,ot chocby do duzych powiekszen i tyle, a poza tym naucz sie chlopie nie dokuczac innym,bo to bardzo niegrzecznie.... Pa :)
Sony ze swoim RX100 pokazqlo, ze nawet z mniejszej matrycy mozna uzyskac fajny obrazek. Tutaj raczej chodzi o technologiczna zapasc matryc Panasonica, wielkosc ma znaczenie ale moglo by byc lepiej.
Dxomark b.podobnie ocenia matryce Samsunga nx100 i Panasa GF2 ale wiecej detali widze na zdjeciach z Samsunga. Mam dokladnie ta sama matryce Samsunga w K-7 i wiem co mozna z niej wycisnac.
Wolalbym Samsunga, nawet nx100 + 30mm ale zestaw Gf2+ 20mm jest tanszy a ta stalka ma swietna opinie.
Sony ze swoim RX100 pokazqlo, ze nawet z mniejszej matrycy mozna uzyskac fajny obrazek. Tutaj raczej chodzi o technologiczna zapasc matryc Panasonica, wielkosc ma znaczenie ale moglo by byc lepiej.
Dxomark b.podobnie ocenia matryce Samsunga nx100 i Panasa GF2 ale wiecej detali widze na zdjeciach z Samsunga. Mam dokladnie ta sama matryce Samsunga w K-7 i wiem co mozna z niej wycisnac.
Wolalbym Samsunga, nawet nx100 + 30mm ale zestaw Gf2+ 20mm jest tanszy a ta stalka ma swietna opinie.
Widzisz, ja mam nexa,ktory robi dobre fotki, ale nie mam zludzen, ze matryca FF z dobrym oprogramowaniem i w sprytnie zrobionym aparacie powali kazde APS-C. Tak samao jest z 4/3 w stosunku do APS-C. Praw fizyki i sie nie zmieni.
MariuszJ
01-07-2012, 14:25
Dokładnie. Oczywiście, im większa matryca tym lepiej ale między APS-C a u43 przepaści nie ma, nie przesadzajmy. Problem w tym że przed OMG to w u43 raczej lichawe te matryce są, powiedziałbym że klasy tych jeszcze mniejszych w kilku fajnych aparatach.
Co do Samsunga, to wraz z NX200 dogonił poziom matryc Sonego i zrobiła się z niego bardzo ciekawa alternatywa.
źródło (http://img.tapatalk.com/57cda101-4724-acfc.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/6099/550pxsensorsizesoverlai.jpg)
pójdźmy dalej.. ;)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/800px35mm_MF_LF_Comparison-1.jpg
źródło (http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/af/35mm_MF_LF_Comparison.jpg/800px-35mm_MF_LF_Comparison.jpg)
nie widzę przewagi nexa nad omd. ;D Ba! FF to jakaś lipa.. ;)
nie widzę przewagi nexa nad omd. ;D Ba! FF to jakaś lipa.. ;)
Za to bardzo duza lipa, wyrazna i pelna szczegolow :):):)
Z OMD wyszła taka lipa:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/07/03864p-1.jpg
źródło (http://radom.ws/index.php?n=Grafika.03864)
Panie i Panowie...mam ogromną prośbę...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO. Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO. Więc: który z tych dwóch? Proszę tylko nie karzcie mi oglądać sampli, ...potrzebuje opinii..
Steve Huff robił ostatni dużo porównań NEX7, OM-D, X2, X100. Zaglądnij może na jego stronę.
MariuszJ
02-07-2012, 09:44
Panie i Panowie...mam ogromną prośbę...chcę kupić bezlusterkowca: Nex-7 lub OM-D.Problem polega na tym, że potrzebuję aparatu,który ma dobre wysokie ISO. Fotografuję krajobrazy, naturę, a przede wszystkim obiekty zabytkowe w tym wnętrza (kościoły), a tam ze światłem wiadomo jak jest. Dlatego też tak bardzo zależy mi na bardzo dobrym wysokim ISO. Więc: który z tych dwóch? Proszę tylko nie karzcie mi oglądać sampli, ...potrzebuje opinii..
Myślę, że różnice będą aptekarskie. Do fotografowania ciemnych wnętrz, jeżeli z jakichś powodów odpada statyw, przydadzą Ci się dwie rzeczy z OMG: dobry (choć drogi) ekwiwalent 24mm oraz stabilizowana matryca.
Jakby nie było OM-D jest na pewno dobry - choc go nie miałem i nie mogę porównać, ale obawiam się, że nie znajdziesz tu kogoś, kto mógłby pomóc odczuciami z uzytkowania obu aparatów.
Ja mam nex'a 5n i jest bardzo dobry do wnętrz itp, a 3200 jest wystarczajace dla mnie i na moje potrzeby domowe (nie piszesz po co Ci wysokie ISO) nie używam statywu i mam naleśnika 16mm/2.8 - bardzo dobre połączenie.
Musisz pamiętać, że do nex 7 - naleśnik 16mm nie za bardzo pasuje ze względu na zbyt małą rozdzielczość obiektywu - on jest idealny do nex 5n itp.
Zastanawiam się też po co napierasz na nex7? Podoba Ci się (nie oceniam i nie namawiam do zmiany)?
Mi też, ale uznałem, że nie będę wywalał kasy na zbędne dodatki (wizjer nie jest niezbędny do wnętrz - bardziej jasny plener w słońcu)
Do takiej matrycy aż żal dawać zwykle obiektywy - tam to najlepeij jakieś vojtki lub cos innego z dobrą ostrością.
Poza tym nie wiem jak inni, ale wydaje mi się, że tak upakowana pikselami matryca na wysokim iso będzie porównywalna jak nie gorsza...
Etap porównań juz za mną i zapomniałem co tam wchodziło w tabelkach. 24M (w nex7) to dla mnie stanowczo za dużo, matryca z 5n jest wystarczająca.
Zabawa kółkami nie jest niezastąpiona - ja głównie robię w preselekcji czasu, mając założony manual, opieram się na wskazaniach histogramu (wyświetlany na żywo nie wymaga poprawek), lub robię na preselekcji przesłony z korektą +0,7 (pozostało mi z nikona)
To ci powinno pomóc. Może ktoś wypisze minusy OMD - będzie latwiej.
edit.
jeszcze jedno... patrząc na rozmiary, to kitowy zoom olka jest większy rozmiarem (wiadomo dlaczego) i nie jest już taki kompaktowy.... masz co rozgryzać, ale gwarantuję Ci, że czego nie wybierzesz, będziesz zadowolony ( o ile nie będziesz później siedział i szukał dziury w całym) - ja teraz mam swój aparat zawsze przy sobie i zazwyczaj właśnie z sigmą manualną.
Marcin Jakubowski
06-07-2012, 11:08
co do nexa 7...
transfer technologi sony - nikon nastąpił chyba w dwie strony bo mi gumy z nexa złażą :twisted:
dodam, że przy d70, 200, 300, 700 prawie mnie ten problem nie dotyczył.
Widocznie dłużej trzymam "7" w rękach ( bo lżejsza) a nikony od razu odkładałem :wink:
<| MICHAŁ |>
06-07-2012, 11:57
trzeba bylo kupic 5n => nie złażą
:mrgreen:
Marcin Jakubowski
06-07-2012, 14:40
Jak kupowalem wizjer zewnętrzny do 5n był nie do kupienia. Więc wybor padł na 7.
Gumy odpadną to wyśle do serwisu. Na razie brak stresu. A z aparatu zadowolony jestem :)
Jedyne co to kita niepotrzebnie nabywałem bo się kurzy nieużywany.
kurzy to się w środku ... każdy obiektyw sony i to strasznie
kurzy to się w środku ... każdy obiektyw sony i to strasznie
Nie wiem, czy chodzi o srodek obiektywu, czy o matryce. Matryca rzeczywiscie w zakurzonym srodowisku lapie to i owo. Ja znalazlem na to srodek. Zakladam na kazdy obiektyw gumowy oring i po zalozeniu na nexa wystarczy lekko przesunac oring i wpada w szczeline miedzy obiektywem,a body. Tylko musi byc grubszy od szczeliny. Wtedy dokladnie uszczelnia polaczenie i latwo go zsunac na obiektyw przed zmiana na inny. A dodatkowo chroni przed porysowaniem przez lampe blyskowa i wyglada dosc przyzwoicie na aparacie.
Ja kupilem te oringi na ebayu i uwazam, ze to jest pomysl prawie na nobla hehehe :))) http://www.ebay.co.uk/itm/380442213618?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
Znowu z Chin :) Chyba kupie, swietny pomysl.
Forget it, Jake. It's Chinatown.
Nie wiem, czy chodzi o srodek obiektywu, czy o matryce. Matryca rzeczywiscie w zakurzonym srodowisku lapie to i owo. Ja znalazlem na to srodek. Zakladam na kazdy obiektyw gumowy oring i po zalozeniu na nexa wystarczy lekko przesunac oring i wpada w szczeline miedzy obiektywem,a body. Tylko musi byc grubszy od szczeliny. Wtedy dokladnie uszczelnia polaczenie i latwo go zsunac na obiektyw przed zmiana na inny. A dodatkowo chroni przed porysowaniem przez lampe blyskowa i wyglada dosc przyzwoicie na aparacie.
Ja kupilem te oringi na ebayu i uwazam, ze to jest pomysl prawie na nobla hehehe :))) http://www.ebay.co.uk/itm/380442213618?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1439.l2649
mam sel 16 - zakurzony w środku, sel 18-55 - jeszcze bardziej, na razie tylko 30 mm wolny od kurzu (ale zresztą najrzadziej używany) , moim zdaniem lipa i tyle, projektanci nie postarali się albo zrobili to specjalnie ...
oring na łączenie obiektywu z body ? a po co ? przecież to połączenie po zapięciu jest szczelniejsze niż pierścienie obiektywu ;)
oring na łączenie obiektywu z body ? a po co ? przecież to połączenie po zapięciu jest szczelniejsze niż pierścienie obiektywu ;)
Ja mam inne doswiadczenia. Przez miejsce laczenia 18-55 z body dostaje sie duzo kurzu w zapylonych miejscach. A takich tu, gdzie mieszkam jest duzo. Do tej pory po powrocie do domu musialem czesto czyscic matryce. Po zalozeniu oringow, tez na przejsciowke, czyszczenie mam z glowy. Chyba ze zmienialem obiektywy w warunkach polowych... A obiektyw kitowy 18-55 jakos jest wewnatrz czysty... Czy my mowimy o tych samych aparatach? :)
Bo w D300 z 17-55 faktycznie matryca byla zawsze czysta :)
siwyyy77
11-07-2012, 16:22
Jeszcze przed wakacjami, bezlusterkowiec miał być dodatkowym sprzętem, po kolejnym wakacyjnym wypadzie i tachaniu tego majdanu... powoli skłaniam się ku sprzedaży systemu N i zakupu czegoś lekkiego
Jak to jest... z lampami i wyzwalaniem w systemach NEX i NX.
Czy NX nie posiada HSS nawet z opcjonalnymi (większymi) lampami ?
Czy wyzwalacze np; Yongnuo wyzwolą lampy studyjne ew błyskowe ?
No i co jest z tym samsungiem, bo dostępność systemu NX w naszym kraju kiepska, czy ten system będzie dalej rozwijany?
Resztę zalet i wad idzie wyczytać z testów itp.
Ale wszelkie rady mile wysłucham...
marcus777
11-07-2012, 17:40
Jeszcze przed wakacjami, bezlusterkowiec miał być dodatkowym sprzętem, po kolejnym wakacyjnym wypadzie i tachaniu tego majdanu... powoli skłaniam się ku sprzedaży systemu N i zakupu czegoś lekkiego
siwy jakie masz body + szkła w N? kurcze co jest z tego co zauważam, ludzie opychają system i kupują bezlusterkowce. Chyba gość z tego forum miał D300s, Nikkora 17-55, 3 inne stałki.... cały plecak to zajmowało i ważyło kilka co najmniej 4 kg. Teraz ma body OMD 5 i 3 stałki, waga i 1 kg. Są też tacy co opchali d700.
siwyyy77
11-07-2012, 19:32
siwy jakie masz body + szkła w N? kurcze co jest z tego co zauważam, ludzie opychają system i kupują bezlusterkowce. Chyba gość z tego forum miał D300s, Nikkora 17-55, 3 inne stałki.... cały plecak to zajmowało i ważyło kilka co najmniej 4 kg. Teraz ma body OMD 5 i 3 stałki, waga i 1 kg. Są też tacy co opchali d700.
D300, 11-16mm Tokina, 17-55mm Nikkor, 85mm Sigma, sb900 do tego inne pomniejsze akcesoria...
Jak zakupię (nex'a, nx'a) to lustro będę używał kilka razy do roku, więc lepiej sprzedać licząc się z pewnymi niedogodnościami, ale patrząc z perspektywy czasu jako amator mogę ponieść te straty...
kiedyś bezlusterkowce wyprą tanie, amatorskie lustrzanki a może i cały system DX ;-) ;-) ale póki co mają trochę wad.
Mały wybór szkieł.
Ceny.
Choć akurat szkła-samsungi tanie jak barszcz ;-) Tylko, że ciężko dostępne są.
A gdzie jest szybszy AF w NEX, NX czy u4/3?
downandout
15-07-2012, 19:41
u43.
Zastanawia mnie czemu tak dużo osób na forum kupiło NEXa a np. cisza o Panasonicu GX1. W sumie jasne szkła z AF lepsze w u4/3, czego nie zrekompensuje nam wyższe ISO w NEX. Oczywiście, dla niektórych ważna będzie GO i wtedy rozumiem wybór NEXa ale innych przewag nad konkurencyjnymi systemami nie widzę.
* gorsza jakość obrazu, jedynie OMG się broni
* pleśniaki z cropem x2 to już skandal :)
* gorsza jakość obrazu, jedynie OMG się broni
* pleśniaki z cropem x2 to już skandal :)
Czy Ty prowadzisz krucjate przeciwko u43?:)Nie paszą Cie to nie musisz kupować.
odpowiadam tylko grzecznie na pytanie
marek7001
20-07-2012, 08:20
Zastanawia mnie czemu tak dużo osób na forum kupiło NEXa a np. cisza o Panasonicu GX1. W sumie jasne szkła z AF lepsze w u4/3, czego nie zrekompensuje nam wyższe ISO w NEX. Oczywiście, dla niektórych ważna będzie GO i wtedy rozumiem wybór NEXa ale innych przewag nad konkurencyjnymi systemami nie widzę.
Mam jednego znajomego, który pracuje w Fotojokerze, drugi prowadzi sklep foto. W jednym i drugim przypadku za sprzedaż sprzętu Sonego są takie profity, że resztę można zebrać z półek. Tak zwany agresywny marketing. Co szkolenie w Fotojokerze to Nex gratis + drugi dla mamy. W sklepie sprzedaż sztuk x aparatów i telewizor 40" gratis lub Vario. Dodatkowo szkolenia dla klientów. W każdym pokoju ma tv i każdy domownik ma lapka Vario:smile:
Aczkolwiek jak ostatnio z nim rozmawiałem, to zaczyna to się to kończyć. Sony zaczyna powoli liczyć pieniążki...
Myślę jednak, że pomimo takich zachowań sonego, w większości przypadków decyzję o zakupie, podejmuje kupujący, a nie marketing.
Myślę, że niewiele z "nas" pytających w sklepie, podejmuje decyzję pod wpływem sprzedawcy.....
downandout
20-07-2012, 08:27
Mam jednego znajomego, który pracuje w Fotojokerze, drugi prowadzi sklep foto. W jednym i drugim przypadku za sprzedaż sprzętu Sonego są takie profity, że resztę można zebrać z półek. Tak zwany agresywny marketing. Co szkolenie w Fotojokerze to Nex gratis + drugi dla mamy. W sklepie sprzedaż sztuk x aparatów i telewizor 40" gratis lub Vario. Dodatkowo szkolenia dla klientów. W każdym pokoju ma tv i każdy domownik ma lapka Vario:smile:
Aczkolwiek jak ostatnio z nim rozmawiałem, to zaczyna to się to kończyć. Sony zaczyna powoli liczyć pieniążki...
Pracuję w Fotojokerze i to co mówisz jest bajką. Szczególnie z tym szkoleniem mnie rozbawiłeś ;) W którym salonie ów znajomy pracuje?
Od dosyć dawna najlepszą opcją dla sprzedawcy są Łany i Peny. Nexy, NX i G są w tyle, za nie dostaje się połowe tego co za N i O.
marek7001
20-07-2012, 08:30
No to chyba jakieś czary:p albo ludziom przeszkadza jak ktoś napisał crop X2 ;)
marek7001
20-07-2012, 08:46
Pracuję w Fotojokerze i to co mówisz jest bajką. Szczególnie z tym szkoleniem mnie rozbawiłeś ;) W którym salonie ów znajomy pracuje?
Od dosyć dawna najlepszą opcją dla sprzedawcy są Łany i Peny. Nexy, NX i G są w tyle, za nie dostaje się połowe tego co za N i O.
Witam.
Nie będę się "darł'' z kolegą z forum Olympusa na "obcej ziemi". Na początek przeczytaj powoli mój post. Może napisałem trochę chaotycznie. Szkolenia dla klientów dotyczą sklepu pod patronatem Sonego a nie Fotojokera.
Druga sprawa, jeśli napisałem że dostali od Sonego po Nexie /Fotojoker/ to tak było:smile: Może za krótko pracujesz w Fotojokerze:p
Pozdrawiam.
<| MICHAŁ |>
20-07-2012, 08:50
moj kolega pracuje w dystybucji i opiekuje sie miedzy innymi foto.
nie ma w ofercie nex'ow, ale ma panasy. ma mozliwosc wypozyczania od producentow sprzetu - ot tak, na weekend.
Ktoregos razy poprosilem go o przytarganie panasasa - tak, zeby go skonfrontowac z nex'em. Zabijcie, ale nie pamietam jaki to byl model (to bylo w marcu) - popatrzylem na allegro optycznie w tej chwili (jestem wzrokowcem) - chyba to byl GH2
porownanie polegalo na tym, ze mialem na szyj 2 aparaty (wygladalem jak skosnooki turysta) i przy ustawieniu "na zielonym" robilem zblizone kadry (maksymalnie jak moglem).
Powiem jedno - chyba musial bym byc slepy, zeby po zestawieniu rezultatow wybrac panasa... i to nie bylo tylko moje spostrzezenie - obrazy z obydu kart rzucilem na tv, ogladalismy je wspolnie - zachowalem sie jak przecietny amator...
Niestety zdjec z panasa juz nie mam, bo wykasowalem je czym predzej... ale na prawde widac bylo roznice w obrazowaniu - poprzez oddanie kontrastow, az do oddania kolorow.
Oczywiscie nie neguje, ze do panasonika moglbym podpiac wiecej i do tego lepszych szkiel, ale ten krotki test pokazal, ze niestety szkla to nie wszystko, bo dla Jasia Kowalskiego liczy sie tez jak wyglada zdjecie, czyli efekt finalny.
Teraz bede chcial zrobic podobne porownanie z G1x - to nie po to, aby udowodnic sobie, ze ma nexa, jestem kizior, bo mam bezlusterkowca z super matryca - raczej po to, ze wciaz G1x jest gdzies w centrum moich zainteresowan, u podloza ktorych sa swietne zdjecia, ktore udalo mi sie zrobic G11... ktorego sprzedalem i do tej pory zaluje... :)
marek7001
20-07-2012, 08:54
moj kolega pracuje w dystybucji i opiekuje sie miedzy innymi foto.
nie ma w ofercie nex'ow, ale ma panasy. ma mozliwosc wypozyczania od producentow sprzetu - ot tak, na weekend.
Ktoregos razy poprosilem go o przytarganie panasasa - tak, zeby go skonfrontowac z nex'em. Zabijcie, ale nie pamietam jaki to byl model (to bylo w marcu) - popatrzylem na allegro optycznie w tej chwili (jestem wzrokowcem) - chyba to byl GH2
porownanie polegalo na tym, ze mialem na szyj 2 aparaty (wygladalem jak skosnooki turysta) i przy ustawieniu "na zielonym" robilem zblizone kadry (maksymalnie jak moglem).
Powiem jedno - chyba musial bym byc slepy, zeby po zestawieniu rezultatow wybrac panasa... i to nie bylo tylko moje spostrzezenie - obrazy z obydu kart rzucilem na tv, ogladalismy je wspolnie - zachowalem sie jak przecietny amator...
Niestety zdjec z panasa juz nie mam, bo wykasowalem je czym predzej... ale na prawde widac bylo roznice w obrazowaniu - poprzez oddanie kontrastow, az do oddania kolorow.
Oczywiscie nie neguje, ze do panasonika moglbym podpiac wiecej i do tego lepszych szkiel, ale ten krotki test pokazal, ze niestety szkla to nie wszystko, bo dla Jasia Kowalskiego liczy sie tez jak wyglada zdjecie, czyli efekt finalny.
Teraz bede chcial zrobic podobne porownanie z G1x - to nie po to, aby udowodnic sobie, ze ma nexa, jestem kizior, bo mam bezlusterkowca z super matryca - raczej po to, ze wciaz G1x jest gdzies w centrum moich zainteresowan, u podloza ktorych sa swietne zdjecia, ktore udalo mi sie zrobic G11... ktorego sprzedalem i do tej pory zaluje... :)
I taka odpowiedż się ceni.
Aczkolwiek, jeśli chodzi o Panasy to jpg nie są ich mocna stroną. Tu bym uderzał w Olego.
Pozdrawiam
Ja tam Sony nie wierzę. Ciekawe czy nie zostawi za jakis czas na lodzie NEX-owców tak jak zostawiło posiadaczy lustrzanek z serii A. Wypusciło na rynek 15 modeli o których już słuch zaginął. Teraz wciskaja ludziom SLT
PS Jezeli kogos to interesuje to są to : A100, A200, A230, A290, A300, A330, A350, A380, A390, A450, A500, A550, A560, A580, A700.
PPS Do wypowiedzi Marka. Miałem GF2 a mam teraz OM-D . Całkiem inna bajka.
PPPS Nie mam żadnych zastrzeżeń do NEX-5N, ale NEX-7 to przerost formy nad treścią. Gdyby 5 miała wbudowany wizjer to może bym ja miał.
downandout
20-07-2012, 09:20
Witam.
Nie będę się "darł'' z kolegą z forum Olympusa na "obcej ziemi". Na początek przeczytaj powoli mój post. Może napisałem trochę chaotycznie. Szkolenia dla klientów dotyczą sklepu pod patronatem Sonego a nie Fotojokera.
Druga sprawa, jeśli napisałem że dostali od Sonego po Nexie /Fotojoker/ to tak było:smile: Może za krótko pracujesz w Fotojokerze:p
Pozdrawiam.
tutaj też jesteśmy kolegami ;)
O prezentach na szkoleniach sony mi chodziło, na 2 byłem, bogatszy o nexa nie wróciłem. Kilka lat temu na święta można było kupić nexa za śmieszne pieniądze w porównaniu do ówczesnej ceny. A w FJ pracuję prawie 2 lata, koledzy którzy są znacznie dłużej również nie doświadczyli tego o czym napisałeś. Zatem albo bajka kolegi, albo pracuje w Arkadii, tudzież innym salonie 'sponsorowanym' przez Sonego. Podaj na pw nr sklepu ;)
<| MICHAŁ |>
20-07-2012, 10:13
Ja tam Sony nie wierzę. Ciekawe czy nie zostawi za jakis czas na lodzie NEX-owców tak jak zostawiło posiadaczy lustrzanek z serii A. Wypusciło na rynek 15 modeli o których już słuch zaginął. Teraz wciskaja ludziom SLT
nie bardzo wiem jak mialo by to wygladac...:confused:
to znaczy, ze zaprzestana ich produkcji? wczesniej czy pozniej tak, jak wszystkiego...
w sumie tego sie przeciez nalezy spodziewac - wciaz niewiele, ale obiektywy sa, mozna tez stosowac obiektywy z mocowaniem A poprzez przejsciowke LA-EA1 lub 2 z zachowaniem pelnej funkcjonalnosci AF i pomiaru i pracy przeslony, urzadzenia sa wspierane przez serwis i beda do czasu gdy nie dojda do daty end-of-support.
Naprawde nie widze powodu do niepokoju i zmartwien.
Przeciez tak samo mozna by bylo miec zastrzezenia do nikona, ze nie robi juz d70/-s, D100, d1 czy d200.
Sorry, ale nie ogarniam Twojej wypowiedzi - dobrze by bylo, abys ja nieco rozwinal...
jeszcze jedno - szybciej bym sie spodziewal, ze nikon porzuci projkt CX niz sony porzucajacego nex'a, ktorego sprzedaz idzie bardzo dobrze :)
Zaprzestawano z dnia na dzień a nie po jakims czasie. Po prostu były w ofercie i ich nie ma. I tez sie dobrze sprzedawały bo były w miarę tanie. Dzisiaj kupiłeś np A300 a za trzy miesiace było juz tylko A330. Chyba dlatego ,że nie dorastały N i C do pięt. Sony nie oferuje juz tych aparatów i nie daje żadnego wsparcia. Na oficjalnej stronie Sony Polska jest tylko A580 - ciekawe jak długo jeszcze. A np do takiego D90 Nikona wsparcie jest do dzisiaj.
Ta przejściówka jest za kosmiczne pieniadze i po jej załozeniu z NEX-a robi sie pokraka.
No ale co Sony naciska guzik i wszystkie przestają robić zdjęcia? O co chodzi? Serwis naprawi więc...
<| MICHAŁ |>
20-07-2012, 13:03
Zaprzestawano z dnia na dzień a nie po jakims czasie. Po prostu były w ofercie i ich nie ma.
A d70 masz w ofercie, lbo d200? a zeby nie mowic tylko o nikonie - 5DmkI jest? albo 40d? Passata B5 tez nie kupisz, bo jest nowy model....
z oferty modele zawsze znikaja z dnia na dzien - co innego ze sklepow - skoro popyt na modele sony byl duzy, to i szybciej zniknal z ofert sklepow...
Przepraszam, nie bronie sony, ale argumentacja jest bez sensu.
Ta przejściówka jest za kosmiczne pieniadze i po jej załozeniu z NEX-a robi sie pokraka.
to jest alternatywa. tylko i wylacznie - nikt nie ma obowiazku kupowac. nex z zalozenia jest skierowany do fotoamatora, a nie profesjonalisty (co nie znaczy, ze pro nie moze go uzywac). Odpowiedziec sobie trzeba na pytanie czy sa amatorskie obiektywy do tego systemu? kit 18-55 - jest. kit 55-210 jest, szklo allaround - 18-200 jest (a nawet dwa) i jeszcze pare stalek. jesli ktos chce uzywac szkiel specjalistycznych, to albo kupuje lusto, albo moze (ale nie musi) podpiac przez odpowiedni adapter...
No ale co Sony naciska guzik i wszystkie przestają robić zdjęcia? O co chodzi? Serwis naprawi więc...
Pytanie jest jedno - czy sony wspiera wycofane z oferty sprzedazowej modele? oczywiscie ze tak... a przynajmniej nie slyszalem, aby tak nie bylo...
OK. OK OK - Sony najlepsze - a zwłaszcza NEX i to ten , który ma Mike_001. Więcej nie zabieram głosu. Bye, bye. Nic mnie tu nie trzyma .....
<| MICHAŁ |>
20-07-2012, 16:20
Tiaaaaa
nie ma to jak konstruktywna dyskusja :mrgreen:
Ale Jasand ma trochę racji. ;) Już dawno napisałem, że to forum wkrótce zmieni nazwę z nikoniarze na NEXiarze. Największy ruch panuje w wątkach o nex 5N i nie ma bata, że coś może być lepszego. ;) Nawet OMG, które ma matrycę OD SONY i rawy na wysokim ISO trochę lepsze niż 5N, nie jest w stanie dorównać nexowi OD SONY. Na szczęście tylko tu na forum. ;D
Zresztą, Nikon też ma matrycę OD SONY i pentax też, więc ''wszyscy jesteśmy sonolciarzamy''! Więc na pytanie tytułowe "który bezlusterkowiec" odpowiedź można postawić już na początku "wszystkie drogi prowadzą do sony", do 5N Nex Sony. ;) Praise the Lord!
to tak jakbyś napisał na forum smartfonów że wszystkie drogi prowadzą do Samsunga :P Iphone4 też ma od nich procek :) haha
a nie sądzę żeby ich użytkownicy chcieli się przesiąść na Galaxy np.
GLOBALIZACJA rynku to się nazywa proszę Pana
to tak jakbyś napisał na forum smartfonów że wszystkie drogi prowadzą do Samsunga :P Iphone4 też ma od nich procek :) haha
a nie sądzę żeby ich użytkownicy chcieli się przesiąść na Galaxy np.
GLOBALIZACJA rynku to się nazywa proszę Pana
KaBum Panie wiciury, KaBum. ;) Wie co to globalizacja, wie też co to wolny wybór a nie negowanie wszystkiego co inne niż 5N. Co do samsunga to w sumie akurat tu trafiłeś bo z 3 moich znajomych którzy siedzieli w iPhonie dwóch przeszło na samsungi, choć przez pierwsze dwie generacje nasmiewali się i z androida i samsunga jednocześnie zachwycając, że o to ich iphony mają już MMS'y. Ot gupie ludzie nie wiedzą co czynią.. ;)
W skrócie ujmując, zdjęcia można (i należy) robić TYLKO fullfrejmem Canona o jego medżik plastyce, ewentualnie TYLKO nex 5N, ywentualnie TYLKO Iphonem 4s. Reszta nie ma sensu i najmniejszego znaczenia bo to nie adekwatne do ceny półśrodki. ;) Jestem w całkowitej mniejszości, mam FX Nikona, Olka i Galaxy Note.. Jestem drugiej kategorii. ;)
no to mamy podobnie :(
choć ja już note nie mam
no i Olka jeszcze nie :)
ale przyjdą czasy że nauczę się robić zdjęcia i wtedy aparat zrobię sobie z pudełka po addidasach i Wam pokażę :P haha :)
pozdro walecznych
Po adidasach mówisz.. Hmm.. No to wielki format jakiś będzie. Mi wystarczy pudełko po zapałkach i szpulka na kliszę i można szaleć. ;)
Ok, koniec tego OT..
Ja idę swoją drogą i w tej chwili dla mnie jedynym sensownym bezlusterkowcem jest NX200. Jest niewielki, ma matrycę APS i posiada sporą ofertę dobrych obiektywów w rozsądnych cenach.
Fakt, to też dobry wybór. Tak jak piszesz matryca APS-C do tego 16,20,30,85 i jest git. Jedynie czego mi brak to wizjera i porządnej stabilizacji. Ale nowego nx20 jeszcze nie było jak brałem omd, a wizjer w nx10/11 nie zachwycił mnie niestety.. :(
Ja ostatnio wziąłem na wycieczkę D40 i 35/1.8 i jednak stałka mnie ogranicza. Zatem najchętniej kupiłbym jakiś aparat z dobrym i jasnym zoomem. Aktualnie mam Olympusa XZ-1 ale video jest kiepskie. W bezlusterkowcach nie widziałem jasnego zooma, jest jakiś?
downandout
29-07-2012, 19:51
http://shop.panasonic.com/shop/model/H-HS12035 ;)
Fajny, ale poza moim zasięgiem cenowym. Poza tym raczej nie jest mały. Dosyć dobrze zapowiada się nowy Samsung EX2. Czekam na test na dpreview.
downandout
30-07-2012, 19:42
to jest duży zoom ze światłem 2.8?;)
http://www.radiantlite.com/2011/09/panasonic-x-lens-the-x-factor.html
to jest duży zoom ze światłem 2.8?;)
http://www.radiantlite.com/2011/09/panasonic-x-lens-the-x-factor.html
Po przeliczeniu daje 24-70 na FF. To nawet dosc ciekawa konstrukcja i w miare szeroki kat.
@ Ropusz do 35-tki i w ogule stalek trzeba sie przyzwyczaic. Ja sam nie przepadam za 35 bo jest troche za waska.
Wysyłane z Tapatalk 2
Ja tej 35 nie trawię i dużo bardziej wolę N18-70. Dla mnie za ciasno kadruje.
Panasonic jest fajny tylko cena tego obiektywu zabija.
Wiem dla mnie też nie jest uniwersalna - do fotografowania miasta za wąska a do detali przykrótka. Co ciekawe na analogu mam obiektyw 50mm co daje na APS jakieś 32-33mm i jest lepiej a to tylko 2 mm.
Pomyśl o jakimś Nikkorze 28mm lub 24mm ew. Sigmie 30mm.
downandout
31-07-2012, 21:37
jak każdego podobnego szkła w pozostałych systemach.
Lucas1981r
08-04-2013, 02:08
Odwiezam troche temat.
Czy to prawda ze system Samsunga wychodzi najtaniej?
Jak porownujecie jakosciowo szkla Sony/Olympus/Samsung?
Czy bezlusterkowiec Pentaxa K-01 jest jedynym ktory zachowal bagnet od lustrzanki?
Pozdrawiam!
koniecpolska
08-04-2013, 10:34
Swego czasu można było tanio kupić do NX Samsunga naleśniki 20mm i 30mm (po 400-500zł). Reszta szkieł nie jest już taka tania, a ich cena jest zbliżona do cen szkieł z innych systemów.
Generalnie, bezlustrowce są raczej drogie w porównaniu do tego co można skompletować w lustrzanych systemach.
Jedyną niezaprzeczalną zaletą bezlustrowców są małe gabaryty (ze stałkami typu naleśnik). Mały korpus to nie problem, problem to małe dobre szkło - niestety im bardziej kompaktowe i im ma lepsze parametry, tym droższe.
Katarynia
09-04-2013, 22:28
Co myślicie o DMC-GF5?
Tutaj specyfikacja: http://www.panasonic.pl/html/pl_PL/Produkty/Aparaty+cyfrowe/G+Micro+System/DMC-GF5/overview/9427123/index.html
Trochę kosztuje, ale z tego co czytałem zbiera dobre recenzje.
Miałem kiedyś GF2. Matryca w nim to straszny crap, a w GF5 jest taka sama. Radzę omijać szerokim łukiem...
Antonioo
10-04-2013, 12:29
Odwiezam troche temat.
Czy to prawda ze system Samsunga wychodzi najtaniej?
Jak porownujecie jakosciowo szkla Sony/Olympus/Samsung?
Czy bezlusterkowiec Pentaxa K-01 jest jedynym ktory zachowal bagnet od lustrzanki?
Pozdrawiam!
Mam u siebie w sklepie NX1000 /20-50 + lampka za 1199 zł . . . chyba nie ma tańszego bezlusterkowca.
Tym bardziej, że nie jest to zwykły automat. Ma PASM, pokrętło , stopkę , no i APS-C . . .
Bardzo fajna propozycja. Ostro kibicuje Samsungowi.
A co do szkieł, to portfolio też mają spore.
Witam, potrzebuję czegoś do fotografii ulicznej. Jak się okazało wybór nie jest taki prosty ...
Testy nie oddają wszystkiego, a dane są nie oczywiste i nawet te potrafią nie oddać tego jak jest.
Zawsze lepiej jest spytać użytkowników. A zatem zapytuję uprzejmie:
Marzy mi się coś z 35 mm góra od 2.8 lepiej 2.0 może być stałka, od biedy nawet niewymienny.
Wizjer najlepiej tylko tunel-ramka ale to chyba w lejkach, odpada ze względu na cenę ...
Chyba, że jest gdzieś świetny digital ...
Shuter lag jak najkrótszy, już to jest realne ?!
Jak poczytałem obrazek już jest niezły w bezlusterkowcach w rx1 to nawet lepiej niż w c5d2 wg dxo.
ASP-C ładnie sobie poczyna, z dobrą optyką jest całkiem, całkiem.
Nex 5n wygląda całkiem fajnie ale wizjer - lcd, chyba bym się tego nie nauczył ...
Nex 6 oferuje "nie wiele więcej" a więcej nie ma aż takiego znaczenia bym dopłacał a wizjer jest digital.
Takie podobne ISO do pełnej klatki lustrzankowej powiedzmy 3200 byłoby bardzo wskazane.
Ciekawą propozycją jest chyba Ricoh IV z tymi snapami w af ?! Ale tutaj LCD jak rozumiem...
Jeszcze majaczy Olek z omd-5 ale ja wiem czy aż tyle wnosi poza tym dosyć spory, nie wiem jak z wizjerem.
Coś za dużo tych koryt
x100(s) spełnia wszystko to o czym piszesz ...
Jeszcze majaczy Olek z omd-5 ale ja wiem czy aż tyle wnosi poza tym dosyć spory, nie wiem jak z wizjerem.
Coś za dużo tych koryt
Ten na pewno będzie najszybszy i ma najlepsza stabilizację, a matryca też daje radę ;)
Wizjer według mnie jeden z lepszych.
Co do wielkości, to z 17/1,8 jest malutki
Pamiętaj jeszcze, że do większości aparatów, które posiadają tylko LCD, możesz przypiąć tunelik, wiem, że to nie to, ale...
Przychylam się do X100S, ale najlepiej poczytaj o nim wątek, tam jest sporo informacji.
Tez bym stawial na x100(s)...
mrjq, dziwne że w Twoim zestawieniu znalazł się Ricoh IV. Ani to duża matryca, ISO 3200 jest ale mz mało przydatne, LCD, OVF można co prawda doczepić, ale...
Chyba że nowy GR, ale dalej tylko LCD.
Co nie zmienia faktu że IV do streeta bardzo fajny, szczególnie w miejscach gdzie niechętnie patrzą na aparaty.
X100(s) faktycznie najbardziej pasuje do Twoich oczekiwań.
Ricohy mają tę zaletę, że masz małe rozmiary, możliwość ustawiania zakresu ostrzenia i masę guzikologii do ustawienia do swoich potrzeb, więc ten wizjer, to tak nie do końca może być potrzebny,
Dodatkowo mieszając w głowie dodam, że np nexy (i wszystkie inne z gibanym ekranem) mają tę zaletę, że robiąc zdjęcie na zombie, patrzysz na aparat w dół, jakbyś zdjęcia w aparacie oglądał, a nie robił, nie zwracasz tak na siebie uwagi i akcja leci swoim torem, a ty nawet nie jesteś wtedy obserwatorem, a to może być ważne dla "streetowca".
Poza tym, we wszystkich bezlusterkowcach możesz jeszcze przypiąć obiektywy manualne i wtedy nie obchodzi Cię shutter lag ;) nie wspomnę o Leica'ch ;)
Ricohy mają tę zaletę, że masz małe rozmiary, możliwość ustawiania zakresu ostrzenia i masę guzikologii do ustawienia do swoich potrzeb, więc ten wizjer, to tak nie do końca może być potrzebny,
Dodatkowo mieszając w głowie dodam, że np nexy (i wszystkie inne z gibanym ekranem) mają tę zaletę, że robiąc zdjęcie na zombie, patrzysz na aparat w dół, jakbyś zdjęcia w aparacie oglądał, a nie robił, nie zwracasz tak na siebie uwagi i akcja leci swoim torem, a ty nawet nie jesteś wtedy obserwatorem, a to może być ważne dla "streetowca".
Poza tym, we wszystkich bezlusterkowcach możesz jeszcze przypiąć obiektywy manualne i wtedy nie obchodzi Cię shutter lag ;) nie wspomnę o Leica'ch ;)
Małe sprostowanie: "na zombie" to "na zombie", czyli lunatykowanie z wyciągniętymi łapami przed sobą. Pozycja, o której piszesz, czyli po odchyleniu ekranu, nazywa się "na Victora" (Hasselblada). ;)
Małe sprostowanie: "na zombie" to "na zombie", czyli lunatykowanie z wyciągniętymi łapami przed sobą. Pozycja, o której piszesz, czyli po odchyleniu ekranu, nazywa się "na Victora" (Hasselblada). ;)
Mój błąd... na Victora! Już tyle razy poprawiałem literówki, chyba jestem nieprzytomny...
Spotkane dziś w necie, a idealne dla mnie:
Pamiętaj!
Dzisiaj nie tylko Tobie nic się nie chce.
Bądź wyrozumiały.
Biorę się za robotę...
Też polecałbym Olka. Jak OM-D za duży, to może E-PL5 lub E-PM2? Oba maja matrycę z OM-D. Są mniejsze, mają dobre osiągi, wysokie użyteczne ISO, można do nich dokupić wizjer, który jest odchylany do góry, co przy streecie może być zaletą. No i fajne stałki: 17 mm 1.8 i 45 mm 1.8 od Olka oraz 20 mm 1.7 od Panasonica.
mrjq, dziwne że w Twoim zestawieniu znalazł się Ricoh IV. Ani to duża matryca, ISO 3200 jest ale mz mało przydatne, LCD, OVF można co prawda doczepić, ale...
Chyba że nowy GR, ale dalej tylko LCD.
Co nie zmienia faktu że IV do streeta bardzo fajny, szczególnie w miejscach gdzie niechętnie patrzą na aparaty.
X100(s) faktycznie najbardziej pasuje do Twoich oczekiwań.
Gdzieś znalazłem, że ma ciekawy ten snap w af, dlatego pytam.
Zawsze można zrezygnować z wizjera ;)
A coś z wymienną optyką ?
Jak pisał matys, Ricoh IV to nie tylko snap. Ja bardzo cenię jego wielkość, a w zasadzie małość, i możliwość obsługi jedną ręką.
Testy testami - w poniższych linkach też znajdziesz ciekawe porównania i przykłady, może coś z tych informacji cię przekona do jednego z rozwiązań:
http://www.f-stopeight.com/ricoh-grd-alternatives-for-street-photography/
http://erickimphotography.com/blog/category/equipment/
Jako użytkownik - z GRD IV korzystam przez 95% czasu, LX7 tylko na jakichś rodzinnych wyjzdach, a lustrzanki... odpoczywają.
I po głębokim namyśle i krótkich testach w sklepach - zamiast X100s chyba jednak kupię nowego GR.
Też polecałbym Olka. Jak OM-D za duży, to może E-PL5 lub E-PM2? Oba maja matrycę z OM-D. Są mniejsze, mają dobre osiągi, wysokie użyteczne ISO, można do nich dokupić wizjer, który jest odchylany do góry, co przy streecie może być zaletą. No i fajne stałki: 17 mm 1.8 i 45 mm 1.8 od Olka oraz 20 mm 1.7 od Panasonica.
Obsługa modeli niższych od OM-D i E-Px jest jednak fatalna - małe to, ekrany napompowane, guziczki małe i naciupciane gdzie popadnie (pod tym względem akurat w OM-D nie jest lepiej), brakuje sterowania podstawowymi funkcjami na wierzchu.
Pozostałbym przy OM-D albo czymś od Fuji.
A gdyby tak zawęzić do 3 tysięcy ?
MariuszJ
11-06-2013, 12:35
X100
x100 używany z konwerterem 28mm
x100s nie mógłby stanieć tak do 3 tysięcy .... ?!
A jak jest z manualnym ustawianiem ostrości w x100 czy też hiperfokalnej, jak jest w praktyce ?
Dobrze się ostrzy w wizjerze ?
Fatman tak chwali nex 5n cena przystępna, jakie są wady ?
MariuszJ
11-06-2013, 18:00
x100s nie mógłby stanieć tak do 3 tysięcy .... ?!
X100 kosztuje już chyba w tych okolicach. X100s nie wnosi właściwie nic specjalnego wartego inwestycji - w szczególności trudno mówić o naprawieniu najbardziej irytujących przypadłości X100.
A jak jest z manualnym ustawianiem ostrości w x100 czy też hiperfokalnej, jak jest w praktyce ?
Z hiperfokalną nie ma problemu, w wizjerze masz raportowaną odległość ostrzenia.
Dobrze się ostrzy w wizjerze ?
Manualnie? Kiepsko. Wizjer elektroniczny jest bardzo przeciętny w porównaniu do konkurencji. Symulator rastra w X100s jest jakąś tam pomocą, focus-peaking z kolei działa gorzej niż w nexach. W X100 z MF jest jeszcze gorzej, właściwie trzeba machnąć ręką na ręczne ostrzenie.
Fatman tak chwali nex 5n cena przystępna, jakie są wady ?
Główna wada jest taka, że dziewczyny na niego nie lecą... ;) resztę wad implikuje specyfikacja.
ja już przestaje chwalić fuji - ale miałem możliwość obcować z nex 5n i jak wszystkim wiadomo z fuji i to jest dziwne porównanie - Mariusz też chyba miał/ma nex 5n - Dla mnie Sony to delikatne zabawki, a fuji aparat pełna mordą
ale by nie było że źle wybrałeś - kup nexa - każdemu go polecam - taki ładny aparacik nada się do wszystkiego z x100 nie jest tak prosto - nie polecam
ja już przestaje chwalić fuji
Czyli potwierdzają się plotki, że Fuji nie będzie sponsorować Aorty?
SD bardzo dobrze - nie ma takiej potrzeby. ;)
ja już przestaje chwalić fuji - ale miałem możliwość obcować z nex 5n i jak wszystkim wiadomo z fuji i to jest dziwne porównanie - Mariusz też chyba miał/ma nex 5n - Dla mnie Sony to delikatne zabawki, a fuji aparat pełna mordą
ale by nie było że źle wybrałeś - kup nexa - każdemu go polecam - taki ładny aparacik nada się do wszystkiego z x100 nie jest tak prosto - nie polecam
Miałeś w ręku do porównania x100s ?
mam nawet w tej chwili :D
Czyli potwierdzają się plotki, że Fuji nie będzie sponsorować Aorty?
SD bardzo dobrze - nie ma takiej potrzeby. ;)
nie zaprzeczam, nie potwierdzam
I jak, warto dopłacać te 2tysiące ;)
to najlepsze pytanie w świecie ...
czy zrobisz nim lepsze zdjęcia - nie wiem
czy będzie ładniejszy - nie - jest taki sam
czy ma lepsza matryce - nie wiem
czy ma szybszy Af - jestem już skołowany - nie wiem
czy ma lepszy MF - to na pewno tak
czy jest szybszy - nie wiem
czy jest wydajniejszy - nie wiem
czy ładniej pachnie - nie wiem
czy kupiłbym x100s jeszcze raz - tak
to tak jak z dziewczynami - chodzisz ze śliczną modelką ale czy nie oglądasz się za innymi ??? ja się ogladam
stachmuszel
12-06-2013, 07:42
Porownywanie NEX5N vs FUJI X100 jest bezsensowne, bo to produkty dla innych odbiorcow. Ale co by nie mowic o NEX5n jego mozliwosci fotograficzne sa imho zdecydowanie wieksze niz x100. Porownujac chocby sama matryce, przy wielu zaletach Fuji ta nexowa jest w kategoriach bezwzglednych lepsza. Optyka Fuji jest tez napewno dobra, ale jest to tylko jedna ogniskowa. Przy wymiennosci optyki w Nex daje to produkt bardziej uniwersalny, przy porownywalnej jakosci fotek.
to najlepsze pytanie w świecie ...
czy zrobisz nim lepsze zdjęcia - nie wiem
To nie zależy od sprzętu :) i nawet się nie napinam na lepsze zdjęcia tylko na naukę, jak zawsze ...
czy będzie ładniejszy - nie - jest taki sam
czy ma lepsza matryce - nie wiem
nie istotne dla mnie
czy ma szybszy Af - jestem już skołowany - nie wiem
hmm, czyżby tylko nowsze oprogramowanie ...
czy ma lepszy MF - to na pewno tak
o to już coś
czy jest szybszy - nie wiem
czy jest wydajniejszy - nie wiem
czy ładniej pachnie - nie wiem
pachnie fotografem ...
czy kupiłbym x100s jeszcze raz - tak
to tak jak z dziewczynami - chodzisz ze śliczną modelką ale czy nie oglądasz się za innymi ??? ja się ogladam
teraz już wiem dlaczego kupiłeś x100s ;)
wiem natomiast jedno x100(s) mam wrażenie że to aparat dla fotografów - świadomych, natomiast nex dla wszystkich i by jeszcze dodać - naprawdę mi się podoba 5n lecz jak dla mnie jest zbyt delikatny i brak wizjera
więc jeśli się ktoś pyta o to jaki aparat kupić znaczy ze odpowiedz musi tylko: nex
przy x100(s) - wiedziałbyś to i nawet nie pytał
Ja też polecam wszystkim znajomym nexa a sobie kupiłem fuji.
stachmuszel
12-06-2013, 09:43
Wojtku, ta delikatnosc nexa to pozory. Potrafi naprawde duzo zniesc. Ale masz racje, x100 to aparat dla swiadomego fotografa, jako uzupelnienie innego systemu.
Nieładnie się tak nabijać... ;)
;) :) ;)
MariuszJ
12-06-2013, 09:57
Fuji i nexa, a nawet najkona mam i ja.
Wszystkie moje aparaty pomagają/przeszkadzają mi robić zdjęcia tak jak deklarują, wg swojej specyfikacji.
Zdania: aparat pełną mordą - nie rozumiem. To że coś przypomina jakieś obiekty kultu z przedwiecznego świata właśnie dla świadomego ma znaczenie drugorzędne. Dla kolekcjonera gadżetów - a i owszem.
W mojej ocenie daleko łatwiej krzywdę zrobić x100 niż nexowi. I na krzywdy te to ten pierwszy jest bardziej podatny w zupełnie normalnym użytkowaniu.
Idąc śladami Wojtka (wpkx) dodaję mordki do poprzedniego postu... ;)
żeby nie zostać opatrznie zrozumianym oczywiście...
Wiem, ze to wątek o bezlusterkowcach, ale X100(s) nim też nie jest, więc pytanie: a jak w tym wszystkim odnajduje się Fuji X20? Czy, mówiąc kolokwialnie: jest wart grzechu?
MariuszJ
12-06-2013, 10:31
Wiem, ze to wątek o bezlusterkowcach, ale X100(s) nim też nie jest, więc pytanie: a jak w tym wszystkim odnajduje się Fuji X20? Czy, mówiąc kolokwialnie: jest wart grzechu?
Wszystko zależy od tego, czy determinujący dużo rzeczy parametr tego aparatu czyli fizyczna wielkość jego matrycy jest dla Ciebie istotny czy nie.
Zacytuję kolegę z wątku obok (fuji x100, x100s)
Mnóstwo świetnych portretów. Dostępne zdjęcia także w oryginalnej wielkości. Polecam!
X10 - http://www.flickr.com/photos/thesardoniciconic/tags/x10/ - trudno uwierzyć, że to z takiego aparatu.
X100s - http://www.flickr.com/photos/thesardoniciconic/tags/x100s/ - szczegółowość obrazów powala!
Tutaj znajdziesz trochę odpowiedzi...
X20 zmienił się znacznie więcej od poprzednika (na + oczywiście), w porównaniu do x100...
taka jest opinia wyczytana w necie, nie moja, bo nie miałem tych puszek...
wiem natomiast jedno x100(s) mam wrażenie że to aparat dla fotografów - świadomych, natomiast nex dla wszystkich i by jeszcze dodać - naprawdę mi się podoba 5n lecz jak dla mnie jest zbyt delikatny i brak wizjera
więc jeśli się ktoś pyta o to jaki aparat kupić znaczy ze odpowiedz musi tylko: nex
przy x100(s) - wiedziałbyś to i nawet nie pytał
I na forum nikt by nie pisał ;)
Świadomy fotograf, nie potrzebuje aparatu, wystarczy mu głowa ;)
"Powinieneś" polecać igłę pudełko i papier fotograficzny ;)
Lekko wspomniałem o nexie masz jakieś uczulenie ?!
Nie musi być nex ... , dzięki za podpowiedzi.
I na forum nikt by nie pisał ;)
Świadomy fotograf, nie potrzebuje aparatu, wystarczy mu głowa ;)
"Powinieneś" polecać igłę pudełko i papier fotograficzny ;)
Lekko wspomniałem o nexie masz jakieś uczulenie ?!
Nie musi być nex ... , dzięki za podpowiedzi.
chyba czytasz coś czego nie ma w tym co pisałem - ja lubię i szanuję sony nex - polecam każdej osobie która się mnie o to pyta - bo wiem ze go nie zawiedzie czy to obrazkiem czy obsługa czy wykonaniem
co do x100 to zupełnie inna historia i dlatego nie polecam - jeśli się zdecydujesz to wiesz już na co - a dla mnie to najlepszy obecnie aparat
nie czytaj pomiędzy wierszami bo tam nic nie ma :)
Od razu poleciłeś x100(s) do mojej specyfikacji ... O nex-a podpytałem, mam jasność.
X20 zmienił się znacznie więcej od poprzednika (na + oczywiście), w porównaniu do x100...
Ależ miękki obrazek z x10 to obróbka czy własność matrycy, czy światło ? Bardzo mi się podoba.
W x100 aż za ostro... ale minimalnie ;)
Wszystko zależy od tego, czy determinujący dużo rzeczy parametr tego aparatu czyli fizyczna wielkość jego matrycy jest dla Ciebie istotny czy nie.
Nie wiem o jaki parametr chodzi, który determinuje dużo rzeczy, ale co się tyczy wielkości matrycy, to jestem skłonny ją zaakceptować.
Oglądałem te zdjęcia, pod ich wpływem zadałem pytanie.
Podoba mi się kolorystyka Fuji, ale nie bardzo mnie stać na X100s, stąd pytanie o X20.
koniecpolska
12-06-2013, 20:24
Wiem, ze to wątek o bezlusterkowcach, ale X100(s) nim też nie jest, więc pytanie: a jak w tym wszystkim odnajduje się Fuji X20? Czy, mówiąc kolokwialnie: jest wart grzechu?Tak postawione pytanie, jednoznacznie pokazuje, że obojętnie co kupisz, od kompakta poczynając, na lustrze FF kończąc będzie dla Ciebie bez różnicy, tzn. z jednakowym prawdopodobieństwem będzie dobre albo złe.
W związku z tym moja rada będzie taka, kup taki aparat jaki Ci się najbardziej podoba. Z takiego zakupu będziesz zdecydowanie najbardziej zadowolony.
To przerośnięty kompakt a nie bezlusterkowiec :mrgreen:
Jezeli ktos nie chce duzo inwestowac w bezlusterkowca, a potrzebuje maly, fajny aparat na wakacje, to polecam Samsunga nx1000.
Jezeli ktos nie chce duzo inwestowac w bezlusterkowca, a potrzebuje maly, fajny aparat na wakacje, to polecam Samsunga nx1000.
A z jakim obiektywem on jest taki mały? Jak ktoś potrzebuje mały to kupuje mały :)
A z jakim obiektywem on jest taki mały? Jak ktoś potrzebuje mały to kupuje mały :)
Tylko ktory jest taki maly? Nex z przyczepiona "krowa" 18-55? Dla mnie obiektyw Samsunga 20-50 jest tylko minimalnie wiekszy od 16mm Nexa, w praktyce to i tak nie ma zadnego znaczenia centymetr wiekszy, czy nie, bo jak zmienisz 16 mm na 18-55 to masz krowe a nie "maly" :mrgreen:
Tylko ktory jest taki maly? Nex z przyczepiona "krowa" 18-55? Dla mnie obiektyw Samsunga 20-50 jest tylko minimalnie wiekszy od 16mm Nexa, w praktyce to i tak nie ma zadnego znaczenia centymetr wiekszy, czy nie, bo jak zmienisz 16 mm na 18-55 to masz krowe a nie "maly" :mrgreen:
Do nexa jest mały 16-50 ;), niewiele większy od 16
źródło (http://www.stevehuffphoto.com/wp-content/uploads/2012/09/nexvsnex2.jpg)
Tak postawione pytanie, jednoznacznie pokazuje, że obojętnie co kupisz, od kompakta poczynając, na lustrze FF kończąc będzie dla Ciebie bez różnicy, tzn. z jednakowym prawdopodobieństwem będzie dobre albo złe.
W związku z tym moja rada będzie taka, kup taki aparat jaki Ci się najbardziej podoba. Z takiego zakupu będziesz zdecydowanie najbardziej zadowolony.
Rozumiem. Co myślisz o Panasonicu LX7?
Rozumiem. Co myślisz o Panasonicu LX7?
Chyba masz na myśli Koniecsonica LX7? ;)
Do nexa jest mały 16-50 ;), niewiele większy od 16
Dlatego powiedzialam o Samsungu bo podobnie sie prezentuje jak Nex z 16-50 co zapomnialam o tym obiektywie, racja, wtedy Nex wyglada podobnie jak z przyczepionym 16 mm.
otwieracz
16-06-2013, 01:52
A co sądzicie o Pentaxie K-01? Moim zdaniem mocno niedoceniany aparacik. Kitowy obiektyw Dal 18-55 ALL jest naprawdę malutki.
Nie miałem go nigdy w ręku, ale K-01 był bardzo silnie krytykowany za design jakiegoś słynnego projektanta - chodziło nie tylko o kontrowersyjny wygląd, ale przede wszystkim o podobno bardzo kiepską ergonomię. Podobno fotografuje się nim trudno i nieprzyjemnie. Bardzo skrytykowano też ślimaczo powolny autofokus. W jednej recenzji napisano, że przy fotografowaniu kwiatów zdążą one zwiędnąć, a modelka się postarzeje, zanim aparat złapie ostrość.
Krytykowano też samą koncepcję - brak lustra pozwala na rezygnację z komory lustra, a więc obiektyw może znaleźć się znacznie bliżej płaszczyzny ogniskowej, w przypadku krótkich obiektywów można zrezygnować z konstrukcji retrofocus, itd. Zachowanie lustrzankowego mocowania obiektywów kasuje te zalety, i aparat właściwie nie jest mniejszy od lustrzanki, obiektywy też są spore.
Zaletą K-01 jest natomiast podobno bardzo dobra jakość obrazu, mniej więcej taka, jak w cenionym K-5 itp. Być może K-01 byłby atrakcyjny jako drugi czy trzeci aparat dla kogoś, kto ma rozbudowany system Pentaxa - jeden czy dwa korpusy, parę obiektywów, lampy błyskowe, itd.
pRoPh3Cy
16-06-2013, 13:57
No i co panowie i panie powiecie nt. bezlusterkowca na te wakacje, do bardzo różnych zastosowań? Od makro, portretów, krajobrazów, street'a itd. W sumie wszystko. Kwota 1500-3000 zł.
Mówie o evil'u o jakiejś porządnej ergonomii. Nie chcę tu siać nienawiści do posiadaczy Nex'ów - słynnych 5n :D, ale np. ja szukając swojego następnego aparatu po Samsungu EX-1, na pewno nie będę patrzył w stronę Nex 5n. Nex 6 też lipa, Nex 7 ma dwa pokrętełka u góry, zupełnie niepodpisane LOL.
Mój EX-1 jest kompaktem, ale obsługuje się go naprawdę świetnie. Człowiek skupia się na robieniu zdjęć a nie grzebaniu po ekranie, żeby ustawić sobie parametry. Nie rozumiem wogóle zachwytu tymi nexami. Przecież obsługa soniaków w porównaniu z takim zwykłym EX-1, to po prostu porażka i jakieś nieporozumienie. Chyba tylko dla wielbicieli trybu auto. Żeby przestawić wartość przesłony trzeba zagłebić sie w menu ? Gdzie np. pokrętło do zmiany trybów w aparacie za ~1500 pln ? Na pewno to dla wielu osób świetny aparat, ale jak dla mnie tragedia jeśli chodzi m.in. o wygodę korzystania ze sprzętu.
W tym roku wyjeżdżam znowu do Holandii na jakiś czas i potrzebuję sprzętu, który godnie zastąpi już wysłużonego ale ciągle świetnego EX-1. Niestety na Fuji X100's mnie nie stać, ale budżet na 3K mógłbym domknąć.
Myślałem o:
Panasonic G5... G6 za drogi i nie wiem czy jest sens ?
Olympus E-PL5
Chyba tylko te dwa evil'e mi odpowiadają. A matryca w Olku ponoć lepsza niż w Panasie.... Nie wiem. Różne są opinie na ten temat. Ciągle szukam jakiegoś rozwiązania. Być może innego niż te dwa, choć własnie ten typ bezlusterkowca mi właśnie odpowiada.
Chce korzystać póki co z kitowego obiektywu, w późniejszym czasie dokupię pewnie sobie stałkę do portretów. Jestem osobą raczej raczkującą w temacie fotografii. Na lustrzankę może bym i się zdecydował. Ale szukam czegoś mniejszego. I skoro jest taka opcja, to wybór padł właśnie na jakiegoś EVIL'a jako uzupełnienie EX-1.
W Holandii czy Belgii... do Francji też już rzut beretem, jest naprawdę co focić i chcę już to robić lepszym sprzętem. EX-1 już czasami nie domaga... o zabawie z GO już nie mowię. Już czas na następny krok po 2 letniej zabawie z EX-1 :)
stachmuszel
16-06-2013, 14:20
Apropo's zachwytu Nexami. Jeszcze rok temu pisalem i mowilem dokladnie to co Ty. Teraz pokornie przyznaje: nie mialem racji. To bardzo wdzieczne z dobra ergonomia aparaty. Mozna wiele przypisac sobie do przyciskow funkyjnych. Wcale nie trzeba, jak piszesz, wchodzic do menu aby zmienic jakis parametr np. przyslone. Pokretlo zmiany trybow pracy masz pod przyciskiem glownym jojstica etc. Chyba nie miales w reku Nexa, skoro tak piszesz.
Mialem ex1, fuji x10. Zdecydowanie wole obsluge Nexa, nie mowiac o jakosci fotek, bo tutaj przepasc jest ogromna.
pRoPh3Cy
16-06-2013, 15:15
Apropo's zach+wytu Nexami. Jeszcze rok temu pisalem i mowilem dokladnie to co Ty. Teraz pokornie przyznaje: nie mialem racji. To bardzo wdzieczne z dobra ergonomia aparaty. Mozna wiele przypisac sobie do przyciskow funkyjnych. Wcale nie trzeba, jak piszesz, wchodzic do menu aby zmienic jakis parametr np. przyslone. Pokretlo zmiany trybow pracy masz pod przyciskiem glownym jojstica etc. Chyba nie miales w reku Nexa, skoro tak piszesz.
Mialem ex1, fuji x10. Zdecydowanie wole obsluge Nexa, nie mowiac o jakosci fotek, bo tutaj przepasc jest ogromna.
Skoro mialeś tego samsunga to wiesz, że przesłonę, czas migawki, ekspozycję oraz iso możesz ustawiać "od ręki" i wiesz jak bardzo jest to wygodne rozwiązanie gdy sobie np. w pełnym słońcu zmieniasz te ustawienia za pomocą pokręteł. Widzisz efekt od razu na ekranie. Nie musisz nigdzie chodzić po menu. Po prostu wszystko idealnie dostrajasz wg. swoich możliwości :) To tak jak ze smartfonami. Dużo ludzi zachwyca się i jest im bardzo wygodnie pisać przy pomocy dotykowej klawiatury, a ja mam samsunga z qwerty :D Po prostu staram sie wybierać wygodne rozwiązania.
Jeśli już miałbym brać jakiegoś sony to nex 5R + 18-55 mm (~2200), ale w tej cenie już pojawiają się panasonic G5 z wizjerem oraz Olek E-PL5. Dużo bardziej zaawansowane. A G5 ma super wygląd mini lustrzanki. Przy tych aparatach 5R wygląda jak zabawka :) Choć zdjęcia robi naprawdę zacne.
Liczy się dla mnie przedewszystkim jakość zdjęć, wygoda obsługi aparatu (pokrętła, przyciski Fn, uchylny ekran, ... ewentualnie wifi, wizjer oraz gorąca stopka, tak na przyszłość). Bo jakoś bardzo nie planuje rozbudowywać systemu. Na pewno o portretówkę.
A jak mnie temat wciągnie, to może coś więcej. Ale na start kitowy obiektyw. Po jakimś czasie stałka do portretów. Reszta wyjdzie w praniu.
Za 2 tygodnie wyjeżdżam i ciągle bez decyzji odnośnie kupna :)
MariuszJ
16-06-2013, 15:19
Skoro mialeś tego samsunga to wiesz, że przesłonę, czas migawki, ekspozycję oraz iso możesz ustawiać "od ręki" i wiesz jak bardzo jest to wygodne rozwiązanie gdy sobie np. w pełnym słońcu zmieniasz te ustawienia za pomocą pokręteł.
Ale po co cokolwiek zmieniać w małomatrycowym kompakcie? Żeby coś zepsuć?
pRoPh3Cy
16-06-2013, 15:45
Ale po co cokolwiek zmieniać w małomatrycowym kompakcie? Żeby coś zepsuć?
Dlaczego ? Efekty widać od razu, poza zmianą wartości przesłony przy czymś innym niż macro (GO, która faktycznie jest biedna w takich aparatach :) ). Po to się zakupiło właśnie zaawansowany kompakt, żeby można było m.in. coś kombinować. A nie tylko tryb auto i cyk.
Teraz czas iść krok dalej. Kompakt będzie już tylko jako support.
Ja to zawsze uważałem, że system wybiera się pod szkła i dlatego zdecydowałem się na Nikona. W NEX jest fajny 16-50 PZ, jako obiektyw turystyczny.
MariuszJ
16-06-2013, 15:49
Dlaczego ? Efekty widać od razu
No ja mając aparat z matrycą 1/1.7" i nie robiąc zdjęć w Szuflandii nie widzę go w ogóle. W takim kompakcie 99% klatek nie wymaga niczego poza spustem migawki. Na ten 1% mogę sobie odwiedzić menu.
Od mnogości kółeczek i wichajsterków nie wzrastają możliwości kreacji, chyba że świadomości posiadacza.
pRoPh3Cy
16-06-2013, 17:14
Od mnogości kółeczek i wichajsterków nie wzrastają możliwości kreacji, chyba że świadomości posiadacza.
Kwestia wymagań co do wygody obsługi sprzętu :) Jak dla mnie 5n to małpka z rozbudowanym menu, możliwością zmiany obiektywów i dobrą matrycą. Strasznie mnie denerwuje na siłę wklepywanie do wszystkiego dotykowej obsługi i mówienie że to jest wygodniejsze. Powtórzanie sobie tego w kółko, sprawiło w końcu że uwierzyliście że tak rzeczywiście jest.
Wyobrażasz sobie że w swoim D700 za każdym razem wchodzisz w bajeranckie menu dotykowo/klikowe jak chcesz coś ustawić ?
Nex 7 już coś tam ma, a nex 5n np. już nie, co jest dla mnie śmieszne przy tej cenie jaką sie płaci za ten aparat. Za to za nexa 7 płaci sie krocie. Możesz sie zgadzać na to, albo wybrać inna opcję. Producenci dali nam wybór, nie musze być skazany na kalkulatorek z dotykowym wyświetlaczem i wymiennymi obiektywami :) Produkt dla main streamu i tam sie sprawdza.
No sorry, ale tak jest. Możesz sobie to tłumaczyć na jakie chcesz sposoby, żeby sobie polepszyć samopoczucie, ale taka jest prawda...
To jest moja subiektywna opinia co do nexów. Dużo bardziej mnie przekonuje wygląd i obsługa Pana G5 czy nawet E-PL5. Póki co dla mnie ważniejsze są sprawy dotyczące samego aparatu. Jak podszkolę warsztat, to pewnie i na nex 5n będą super foty, z troche większym trudem przy obsłudze, ale będą. :)
stachmuszel
16-06-2013, 17:20
Ale w 5n mozesz wszystko ustawiac bardzo szybko rowniez przyciskami. Nikt nie zmusza nas do dotykowej obslugi. Ja w swoim 5n mam wylaczona obsluge dotykowa i jest mi z tym dobrze ;-) Trybow automatycznych nie uzywam w ogole.
Dalej utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze Nexa widziakes tylko na sklepowej polce.
Przeszedlem wiele korpusow Nikona, zatrzymalem sie na D700. Zgadnij czym czesciej fotografuje?
MariuszJ
16-06-2013, 17:35
Kwestia wymagań co do wygody obsługi sprzętu :) Jak dla mnie 5n to małpka z rozbudowanym menu, możliwością zmiany obiektywów i dobrą matrycą. Strasznie mnie denerwuje na siłę wklepywanie do wszystkiego dotykowej obsługi i mówienie że to jest wygodniejsze. Powtórzanie sobie tego w kółko, sprawiło w końcu że uwierzyliście że tak rzeczywiście jest.
Obawiam się że Stachu ma rację. Oceniasz samochody oglądając przez szybę ich prędkościomierze.
superkomornik
16-06-2013, 17:49
W 5n przysłonę, czas, balans bieli, iso, profil kolorow i wiele wiele innych funkcji mam dostepnych pod programowalnymi przyciskami na obudowie lub w podręcznym menu. Nie trzeba kopać specjalnie głęboko. Ani używać dotyku. Za to w dotyk pomaga naprawdę mocno, np szybciej zmienię punkt ostrzenia dotykiem niż dżojem w d700 :)
Klawisze klawiszami a na końcu liczy się obrazek. pRoPh3Cy zajrzyj do wątku o NEX i powiedz czego tym zdjęciom brakuje. Matryca mu4/3 nie daje niestety za dużo możliwości, nawet w OM-D. W dzisiejszych czasach poniżej cropa nie ma co schodzić. Z małych aparatów z APS-C z wymiennymi obiektywami to chyba tylko NEX? NX już trochę większy.
MariuszJ
16-06-2013, 18:06
Matryca mu4/3 nie daje niestety za dużo możliwości, nawet w OM-D. W dzisiejszych czasach poniżej cropa nie ma co schodzić. Z małych aparatów z APS-C z wymiennymi obiektywami to chyba tylko NEX? NX już trochę większy.
Nie zgodziłbym się - oczywiście mamy straty na kolejnym cropie, ale nie są one bardzo duże - szczególnie jak komuś aspekt 3:2 nie leży. Ważne jest że począwszy od OMG przynajmniej w części korpusów u43 montuje się matryce które nie miękną w porównaniu do tych z Sony czy Fuji. W tej chwili największą zaletą nexów jest to, że można je kupić tanio na rynku wtórnym.
Możliwości szumiaste OM-D są duże ale jednak matryca mniejsza.
matryce które nie miękną w porównaniu do tych z Sony czy Fuji.
Co to znaczy? :shock:
Jak się porówna wysokie ISO to taki OM-D nawet lepszy niż NEX - ziarno ładniejsze i jednolite, a nie kolorowe. A matryca mniejsza, więc z głębią ostrości gorzej niż na APS-C.
stachmuszel
16-06-2013, 19:24
Hmm...Olympus/Panasonic zaopatruje sie teraz w matryce u Sony. Podobnie Fuji, ktore dodaje tylko swoja maske (tak przynajmniej twierdza ludzie z FJ, wiedza z ich szkolen Sony). Dlatego nie miekna ;-)
pRoPh3Cy
16-06-2013, 22:44
Ale w 5n mozesz wszystko ustawiac bardzo szybko rowniez przyciskami. Nikt nie zmusza nas do dotykowej obslugi. Ja w swoim 5n mam wylaczona obsluge dotykowa i jest mi z tym dobrze ;-) Trybow automatycznych nie uzywam w ogole.
Dalej utwierdzasz mnie w przekonaniu, ze Nexa widziakes tylko na sklepowej polce.
Przeszedlem wiele korpusow Nikona, zatrzymalem sie na D700. Zgadnij czym czesciej fotografuje?
Tak oczywiście że masz rację. Nie miałem nigdy tego cuda w rękach. Co nie znaczy, że jak nagle go wezmę i zacznę używać to w magiczny sposób wyrosną pokrętła :D Prawda ?
Przecież każdy posiadacz 5n zapewne wie, iż dopiero nex 7 ma tak jakby pełne wyposażenie korpusu. Ale ile się płaci za te wygody. Śmieszne. 1.5K za sprzęt i obkrojona obudowa na maxa. Może wszystko władowali w matrycę i na resztę już nie starczyło... xD
To nie to, że ja jestem uparty i będę na przekór wszystkiemu unikał wyboru akurat firmy SONY jeśli chodzi o evile... bo tak nie jest :)
Czy za to
warto również wymienić nową matrycę (aczkolwiek o tej samej rozdzielczości), hybrydowy system autofokusu (analogiczny do tego jaki znalazł się w bardziej zaawansowanym modelu NEX-6), wbudowane Wi-Fi, czy poszerzony zakres odchylania ekranu LCD
optyczne.pl warto wybrać już jc wersje 5R ?
Za tą cenę mam przecież juz coś wyglądające jak aparat, czyli G5 z full wypasem wszystkiego... wbudowaną lampą, gorącą stopką, wizjerem ! i mnóstwem pokręteł :D
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/76813_G5_iA-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/76813_G5_iA.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/75033_g5back-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/75033_g5back.jpg)
- G5 -
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/84164_SNEX5R_g-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/84164_SNEX5R_g.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2013/06/84165_SNEX5R_t-1.jpg
źródło (http://www.optyczne.pl/upload2/84165_SNEX5R_t.jpg)
- 5R -
Czy naprawdę do 3K jedynym słusznym wyborem jest firma SONY ? bo reszta nie oferuje nawet porównywalnej jakości fotek ? Bo jak z obsługą to już wiemy :)
Ściagnąlem już nawet instrukcję do 5R, bo filmiki z YT nie pokazują wszystkiego a niestety nie mam opcji się pobawić tym sprzętem na żywo na dłużej.
Coś marudzisz. Zamiast takiego Panasonica G5 to już lepiej lustrzankę wziąć - ta sama wielkość. Za 2400 masz NEX-5R z 16-50PZ. Powiedz mi co w podobnej cenie znajdziesz z matrycą APS-C i w podobnej wielkości?
stachmuszel
17-06-2013, 06:06
Koledze sie pomylilo. Idea powstania systemu Nex byla kompaktowosc i waga. Jesli chcesz miec wszystko na wierzchu, to tak jak pisze kolega wyzej, kup DSLR.
Pozdr.
Za tą cenę mam przecież juz coś wyglądające jak aparat, czyli G5 z full wypasem wszystkiego... wbudowaną lampą, gorącą stopką, wizjerem ! i mnóstwem pokręteł :D
Aha, jeszcze jedno. Po co kupować coś co wygląda jak aparat, jak w tej samej cenie można mieć aparat - D5100? A 3000 to nawet może na D5200 starczy.
Aha, jeszcze jedno. Po co kupować coś co wygląda jak aparat, jak w tej samej cenie można mieć aparat - D5100? A 3000 to nawet może na D5200 starczy.
A Ty jakiś dyktator fotomody jesteś? Zauważyłem, że kompletnie nie czytasz o co ludziom chodzi. I to nie tylko tu, ale w innych wątkach. Ktoś pyta o kompakt za kilka stówek, a Ty polecasz coś za dwa tysiące. Tu człowiek chce bezlusterkowca, a Ty mu z lustrzanką wyjeżdżasz. To chyba jego sprawa na co wyda kasę, będzie miał taki kaprys, to wyda i 10000 na bezlusterkowca, a nam nic do tego.
Koledze sie pomylilo. Idea powstania systemu Nex byla kompaktowosc i waga. Jesli chcesz miec wszystko na wierzchu, to tak jak pisze kolega wyzej, kup DSLR.
Pozdr.
Mimo to są systemy, które kierując się tą samą zasadą, mają więcej na zewnątrz. Choćby korpusy m4/3. No i w tym momencie mają najlepiej rozwiniętą szklarnię, w tym kilka naprawdę niezłych perełek.
A Ty jakiś dyktator fotomody jesteś? Zauważyłem, że kompletnie nie czytasz o co ludziom chodzi. I to nie tylko tu, ale w innych wątkach. Ktoś pyta o kompakt za kilka stówek, a Ty polecasz coś za dwa tysiące. Tu człowiek chce bezlusterkowca, a Ty mu z lustrzanką wyjeżdżasz. To chyba jego sprawa na co wyda kasę, będzie miał taki kaprys, to wyda i 10000 na bezlusterkowca, a nam nic do tego.
To Ty chyba nie czytasz. Kolega chciał bezlusterkowca do 3 tys. zł to poleciłem NEX'a. Ale kolega woli coś co przypomina aparat to zauważyłem, że w cenie czegoś co przypomina aparat można mieć aparat.
Mimo to są systemy, które kierując się tą samą zasadą, mają więcej na zewnątrz. Choćby korpusy m4/3. No i w tym momencie mają najlepiej rozwiniętą szklarnię, w tym kilka naprawdę niezłych perełek.
Z tymi perełkami to z pewnością do 3 tys. autor wątku się zmieści ;)