PDA

Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

waldek
20-01-2011, 16:53
Może byłem mało komunikatywny a może sam nie wiedziałem czego szukam.
Nie wiem jak pozostali czytający ten watek ale ja potrzebuję :

1. Mały i zgrabny aparat na wakacje oraz do codziennego noszenia z matrycą AP-S lub zbliżoną.
Nie potrzebuję kompletowania nowego systemu.
Mam już dwa : N i C i wystarczy. Nie mam siły na dźwiganie kolejnych kilogramów.

2. Aparat ten może mieć nawet przyspawany obiektyw z zakresu 20-30 mm byleby był ostry i jasny.

3. Powinien mieć w miarę szybki AF i łatwy sposób zmiany czasu, iso i przysłony.

4. Wszelkie wodotryski - panoramy, 3D itp. są mi obojętne.
Ma dawać przyzwoite jpg-i i rawy bez nadmiernej ingerencji softu.

5. Ma kosztować od 1000 do 1500 zł

Czy jest taki aparat ?

jm
20-01-2011, 17:14
Te warunki się niestety nieco wzajemnie wykluczają...
1,2,3 spełnia GF1

warunek 4 - zalezy co dla kogo jest akceptowalne:

Gf1 z puszki:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img203.imageshack.us/i/p1030171s.jpg/)

GF1 z puszki:

źródło (http://img254.imageshack.us/i/p1020965s.jpg/)

Warunek ceny?? - może udałoby się upolować jakąś używkę? Nowego do 1500zł z 20mm/1.7 nie kupisz:(

warunki 2-5 - spełnia kompakt LX5, niestety warunek 1 zostaje niespełniony, matryca malutka, kompaktowa.

PEN - spełni warunek ceny oraz jpgu (przynajmniej dla mnie jpg jest bdb!) ale nie spełni warunku łatwego dostępu do zmiany czasu/przysłony, iso oraz szybkiego AF:(

NEX - warunek nr 3 - niespełniony.

NX100 - chyba najbliżej Twoich roszczeń, ale AF jednak szybszy w Panasie. NX5/10 są wyraźnie większe od NEXa, PENa i serii G Panasa, NX 100 jest nieco mniejszy ale też i okrojony...

waldek
20-01-2011, 18:27
Dziękuję raz jeszcze.

wyrwiflak
21-01-2011, 10:11
NEX - warunek nr 3 - niespełniony.

sure?

deep
21-01-2011, 14:10
Jakie obiektywy masz na myśli?
Moim zdaniem wykonaniu obiektywów LUmixa nie można wiele zarzucić, plastiku... jak na lekarstwo... zarówno stałki, jak i tzw "kit" wykonane są bdb.
Z Olkowymi micro 4/3 nieco goprzej, bo te faktycznie wyglądają na mniej solidne.

Prawda. Nic o innych modelach Panasa nie pisałam, z prostego powodu - zawsze były poza zakresem moich testowych zainteresowań - ze względu na gabaryty.
GH2 to świetna puszka, tyle, że wielkością niewiele (wcale?) odbiega od małych modeli lustrzanek - do kieszeni kurtki na pewno nie wejdzie.

No nie ma o czym tu dyskutować, plastik to plastik a nie metal. Ja wolę metal, szczególnie za takie pieniądze. Lubię czuć chłód biorąc szkło do ręki :) Nie pisałem że to tandeta.

jm
21-01-2011, 14:35
No nie ma o czym tu dyskutować, plastik to plastik a nie metal. Ja wolę metal, szczególnie za takie pieniądze. Lubię czuć chłód biorąc szkło do ręki :) Nie pisałem że to tandeta.

20/1.7 nie jest metalowy?
Wyjęłam go z ciekawości teraz z torby - chłodny!

PS Inna sprawa, że metal i szkło muszą swoje ważyć, więc duże zoomy w takim wykonaniu są po prostu chyba zbyt ciężkie do tych pudełeczek.

Kamol
21-01-2011, 19:39
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Zastanawiam się nad zakupem aparatu. Dokładnie chodzi mi o modele Sony NEX oraz Olympus PEN. Ewentualnie inny model bezlusterkowca. Niestety nie znam się za bardzo na tego rodzaju aparatach dlatego chciałbym was prosić o pomoc w wyborze oraz czy w ogóle opłaca się taki aparat zakupić. Jak to później wygląda z obiektywami do niego itd. Zdjęcia jakie mam zamiar robić to fotografia miejska oraz jakieś widoki. Chciałbym też żeby aparat można było zabrać na imprezę od czasu do czasu i popstrykać parę fotek tak żeby nie trzeba było za każdym razem ustawiać wszystkie parametry.

jm
21-01-2011, 22:03
To jest lekko bezczelne!
Od pół roku w tym właśnie wątku ludzie piszą o wadach, zaletach, cechach porównaniach i specyfikacjach wszystkich dostępnych bezlusterkowców, pokazują przykładowe fotki, porządkują dyskusję.
Ty wpadasz i z lenistwa w poście nr 257 (!) tego wątku sadzisz to bezrefleksyjne pytanie!
Wstyd.

koniecpolska
21-01-2011, 22:03
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Zastanawiam się nad zakupem aparatu. Dokładnie chodzi mi o modele Sony NEX oraz Olympus PEN. Ewentualnie inny model bezlusterkowca. Niestety nie znam się za bardzo na tego rodzaju aparatach dlatego chciałbym was prosić o pomoc w wyborze oraz czy w ogóle opłaca się taki aparat zakupić. Jak to później wygląda z obiektywami do niego itd. Zdjęcia jakie mam zamiar robić to fotografia miejska oraz jakieś widoki. Chciałbym też żeby aparat można było zabrać na imprezę od czasu do czasu i popstrykać parę fotek tak żeby nie trzeba było za każdym razem ustawiać wszystkie parametry.Po tym co napisałeś poleciłbym Ci raczej zaawansowany kompakt typu:
Panasonic LX5
Samsung EX-1
Canon S95
Olympus ZX-1
lub
Nikon P7000
Canon G12

Powyższe mają wszystko co potrzebujesz, poza tym odpadnie Ci problem wyboru obiektywu (a raczej obiektywów).

Kamol
21-01-2011, 23:17
Ciekawy jest Olympus ale chodziło Ci chyba o wersję XZ-1 bo na stronie Olka tylko taki jest. Panas LX5 też ciekawy no i Canon S95, G12. Dlaczego akurat zaawansowany kompakt, a nie bezlusterkowiec bardziej się nadaje do moich potrzeb?

superkomornik
21-01-2011, 23:25
jm - nowy soft do NEX zapewnia szybki dostep do iso, zmian f i czasu. Masz jeden przycisk dedykowany do iso a drugi dziala jako fn (mozna wrzucic tam WB, pomiar swiatla, tryb af, itd).
AF daje rade :)

Tylko szkła 20-30mm nie ma :(

Najtańsze szkło z tego zakresu to samsung 30/2.0. Tylko z kolei jpegi z samsunga takie se. Nie ma rzeczy idealnych ;)

koniecpolska
22-01-2011, 00:43
Dlaczego akurat zaawansowany kompakt, a nie bezlusterkowiec bardziej się nadaje do moich potrzeb?Bo, jak sam napisałeś, nie znasz się na bezlusterkowcach i masz kłopot dobrania obiektywu. Jak kupisz kompakta to unikniesz tych problemów. Proste.

BRIS
22-01-2011, 01:39
Witam. Nie chciałem zakładać nowego tematu więc piszę tutaj. Zastanawiam się nad zakupem aparatu. Dokładnie chodzi mi o modele Sony NEX oraz Olympus PEN. Ewentualnie inny model bezlusterkowca. Niestety nie znam się za bardzo na tego rodzaju aparatach dlatego chciałbym was prosić o pomoc w wyborze oraz czy w ogóle opłaca się taki aparat zakupić. Jak to później wygląda z obiektywami do niego itd. Zdjęcia jakie mam zamiar robić to fotografia miejska oraz jakieś widoki. Chciałbym też żeby aparat można było zabrać na imprezę od czasu do czasu i popstrykać parę fotek tak żeby nie trzeba było za każdym razem ustawiać wszystkie parametry.

myślałem że chodzi bezlusterkowca a tu proszę jeszcze kompakt
może zabraknąć Ci czasu na równoległe prowadzenie tego samego wątku na kilku różnych forach:wink:

http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=76683

http://canon-board.info/showthread.php?t=72825

sorry za złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać:evil:

Kamol
22-01-2011, 11:19
I co z tego że prowadzę ten sam wątek na różnych forach? Po prostu chcę się więcej dowiedzieć na temat tych aparatów.

malyd77
24-01-2011, 22:29
Witam

Jest tu ktoś kto przesiadł się z Nikona d70 lub d80 na jakiegoś EVILa.? Jak ze sterowaniem mocno denerwuje guzikologia.? Czy rzeczywiście "zmniejsza" się liczba gratów które zabiera się z sobą. Czy można porównać prędkość działania AF jest zbliżona czy też jest znacząca różnica.? Ostatnio będąc w górach przekonałem cię co to znaczny nosić torbę z "zabawkami" przez cały dzień. Dlatego czas na coś mniejszego.
Z góry dzięki za wszystkie uwagi. Rozglądam się za E-pl1 + 14-140 + 20 1.7

jm
24-01-2011, 23:00
Witam

Jest tu ktoś kto przesiadł się z Nikona d70 lub d80 na jakiegoś EVILa.? Jak ze sterowaniem mocno denerwuje guzikologia.?

jest ktoś taki...;))

"Przesiadka" z D300s.
Z EPL1 nie wytrzymałam...guzikologii właśnie, AF też nie rozpieszczał.
Kupilam GF1 (właśnie dla AF i guziczków na body) - jestem serio zadowolona, wszystkie potrzebne guziki mam na zewnątrz, pokrętło jest jedno ale pełni rolę dwóch (wciska się je dla wywołania drugiej funkcji). Do menu nie zaglądam wcale.
AF jest żwawy i bardzo skuteczny, pewnie testy laboratoryjne wykazują czarno na białym, że jest wolniejszy od d300s, ale w normalnym użytkowaniu zupełnie nie jest to odczuwalne. Z tym, że Panas ma to ostrzenie po kontraście wyjątkowo sprawne.
Co do klamotów... jest lekutko, nawet dla osób, którym nie wolno dźwigać. Teraz w zimie... idąc na spacer w ogóle nie biorę torby, po prostu aparat z 20mm na szyję i całośc pod kurtkę, nadarza się okazja - mam pełną gotowość do pstrykania.
Czego brakuje? - wizjera! Do kadrowania w słoneczne dni raczej będzie niezbędny - ten do Panasa nie jest szczytem możliwości jeśli chodzi o rozdzielczość, ale do kadrowania starcza, a przy tym jest malutki i pasuje gabaytami do tego małego aparatu.

Jeśli celujesz w PENa, to raczej EPL2 lub poczekaj co EP3 pokaże (może Olek nas zaskoczy i da wizjer???)

Pawel92
25-01-2011, 01:07
Opisywałem kilka postów wcześniej moją przygodę z GF1. W założeniach miało być lekko (było), jakość zdjęć dobra (był kłopot z dynamika i wyższym ISO) i miałem zamiar używać z nim rozmaite stałki (używałem, choć tak do końca to się nie przekonałem z uwagi na crop 2x). Guzikologia była dla mnie nieco denerwująca.
Skończyło się tak, ze GF1 został sprzedany i zastąpiony ... 5DMkII.
Dalej mogę podpinać rozmaite stałki, obrazek jest lepszy, guzikologia w porządku i jedynie ciężar, w porownaniu do GF1, się zwiększył. Do kieszeni nie wchodzi. Ale GF1 tez nie wchodził, przynajmniej z obiektywami MF ;)

dpasta
25-01-2011, 17:13
Ponieważ to mój pierwszy post, pragnę wszystkich przywitać. Pozwolę sobie zadać pytanie w tym temacie (myślałem jeszcze o wątku EX1, ale stanęło na tym), ponieważ nie chcę zachęcania do lustrzanki, a uzyskania pomocy w wyborze aparatu.
Krótka historia z foto zaczęła się 3 lata temu z d40 + 18-55 Wszystko było pięknie, ale że jestem strasznym gadżeciażem i godzinami przeglądam różne fora, testy, tabelki porównania itp zamieniłem aparacik na d80 + 18-135 plus stałka 50mm (no bo taką trzeba mieć). Oczywiście stałka po kropie okazała się mało użyteczna, a to co prezentował sobą 18-135 wolę pominąć. Idąc z duchem czasu przesiadłem się na d90 + 18-105 VR.. nooo tu już było lepiej. Zdjęcia nie były takie przymulona jak na d80, dodatkowo dostałem grip, kupiłem drugi akumulatorek kartę 16 gb i.... zrobiłem 2000zdjęć przez pół roku. Po prostu nie chciało mi się tego wszędzie nosić. A moja druga połówka też za tragarza robić nie chciała :) Ponieważ dokonaliśmy przedpłaty na wczasy w Egipcie z tygodniem zwiedzania, stwierdziliśmy że nikt nie będzie w 40 stopniach latał z tymi klamotami, a i pieniążki na wpłatę reszty kwoty za wycieczkę się przydadzą. Opstrykałem aparacik, poleciał na aledrogo i zaczął się mój koszmar....

Co kupić!?!?! Postanowiłem przeznaczyć na zakup (na początku) około połowę kwoty ze sprzedaży, aparat liczyłem minimum 3000zł. Trafiłem na wątek o EX1 - wszystko ok, tylko wystraszyłem się trochę 1/1500 i słońca Egiptu.
Zacząłem szukać coś podobnego i trafiłem na LX5. Potem zacząłem się zastanawiać nad TZ10 i HX5V. I po tygodniu testów trafiłem na NEXa, który zupełnie mnie nie przekonywał.

Napiszę może teraz czego oczekuję od aparatu.... Ładnych zdjęć... TADA..... :)

A tak poważnie to mam taki mętlik w głowie, że bardzo proszę, każcie mi kupić to i to i tak zrobię.
LX5 - niby gorsze światło, ale ciut większa matryca niż EX1 więc na to samo wychodzi blabla czyli NEX jeszcze większa matryca czyli 18-55 ze światłem od 3 z kawałkiem na to samo wychodzi i tak w kółko.
Małpki mają fajne zoomiki, co na wczasy może się przydać, ale przejrzałem swoje zdjęcia i raczej w 100mm się zamknę.

Obejrzałem tysiące porównań i tak naprawdę po przeskalowaniu na monitorze nie ma różnicy. Nie podoba mi się zielona poświata zdjęć z LX5, nie podoba mi się mydło EX1 nie podoba mi się ziarno TZ10 nie podoba mi się mydlane ziarno HX5V. Podobają mi się zdjęcia z NEXa... hmmm Pytanie tylko na ile ten aparacik jest wygodny i czy 1855 da radę na wycieczce? raczej 16mm sobie bym darował bo podobno kicha i jednak przekraczam budżet.

Chcę aparat, który będzie robił najlepsze zdjęcia z jpg (bawiłem się rawami w nikonach - fajnie że można olać częściowo ekspozycję i dopasować zdjęcie potem, ale na kilkanaście tysięcy zdjęć może z 10 przerobiłem. Wczoraj usunąłem wszystkie NEFy z dysku). Nie mam czasu na obróbkę, chcę jak najlepszy efekt prosto z puszki. Chcę żeby ładnie wyglądały na 42 calach plazmy, na 13" laptopie i na odbitkach max 10x15. Acha... a NEX wziął się stąd, że jednak trochę zdjęć z rozmyciem tła miałem, a obawiam się tego na kompaktach. Wiem że na siłę można, ale widziałem też co można zrobić z nexa, podpinając jakiś manual przez przejściówkę (co w sumie może ze 300zł będzie kosztowało). Czy ten Kit 18-55 da radę? troszku ciemny, ale chyba i tak sprawdzi się lepiej niż LX5 czy EX1 z ich światłem w okolicach 2,5 przy 50mm. Czy się mylę?

Na dzisiaj ceny wyglądają tak:
TZ10, HX5V - około 1000zł - jest ta świadomość że jak ustawię 100% na ekranie to ziaaaarno....
EX1 - 1200zł - migawka 1/1500?, zdjęcia jakieś takie nieostre na samplach w necie i filmiki też trochę nie z tej epoki
LX5 - 1600zł - co z tą zielenią? jakaś masakra, a nigdzie nie znalazłem żeby ktoś na to płakał
NEX + 18-55 około 1600zł - no jednak kompakcik to to nie jest, ale w porównaniu do d90 + grip hmmmm
E-PL1 +14-42 (1600?)- właściwie teraz dopisałem go przy edycji posta. W sumie niedrogi, ale jakiś taki brzydal... to tak pod wpływem chęci posiadania czegoś z matrycą większą od paznokcia.

A może coś innego? Bo przeglądając moje zdjęcia pod kątem ogniskowej odkryłem, że najładniejsze dla mnie są z D40. Aparacik też nie był duży, ale nowego już nie kupię, a tylko taki sprzęt wchodzi w grę.

Będę bardzo wdzięczy na wszelką pomoc, bo mnie żona zabije jak jeszcze jedną nockę spędzę nad ipkiem przeglądając fora do 4 rano.
Pozdrawiam.

EDIT:
Powiem szczerze, że najbardziej miarodajne są dla mnie opinie osób, które któryś z podanych aparacików posiadają, a będą doradzać coś innego. Czyli - kupiłem X, ale jednak po przemyśleniu wolę Y... :) Jestem strasznie podatny na sugestię i wiem że jak tylko wyjdę ze sklepu z aparatem, to będę dalej czytał dlaczego mogłem kupić inny :( taki już durny charakter....

Goku
25-01-2011, 19:05
A może coś innego? Bo przeglądając moje zdjęcia pod kątem ogniskowej odkryłem, że najładniejsze dla mnie są z D40.
Kolejna osoba która potwierdza, że D40 robi ładniejsze zdjęcia od nowszych puszek :)

jm
25-01-2011, 19:45
Na dzisiaj ceny wyglądają tak:
TZ10, HX5V - około 1000zł - jest ta świadomość że jak ustawię 100% na ekranie to ziaaaarno....
EX1 - 1200zł - migawka 1/1500?, zdjęcia jakieś takie nieostre na samplach w necie i filmiki też trochę nie z tej epoki
LX5 - 1600zł - co z tą zielenią? jakaś masakra, a nigdzie nie znalazłem żeby ktoś na to płakał
NEX + 18-55 około 1600zł - no jednak kompakcik to to nie jest, ale w porównaniu do d90 + grip hmmmm
E-PL1 +14-42 (1600?)- właściwie teraz dopisałem go przy edycji posta. W sumie niedrogi, ale jakiś taki brzydal... to tak pod wpływem chęci posiadania czegoś z matrycą większą od paznokcia.

....

Do stawki możnaby dopisać:
EPL2 - twierdzą, że dużo ładniejszy od EPL1
Olympus XZ-1

Nie znam cen, bo to nowości, więc pewne ceny też mają słone... na razie
Jednak, jedno masz pewne - jpg z aparatu Olympusa - będzie ładny! Prosto z karty, bez ceregieli i ślęczenia nad obróbką.

dpasta
26-01-2011, 14:06
Zaraz się powieszę. Kolejny dzień przeglądania, kolejny dzień przymierzania się do aparatów w sklepach i kolejny dzień bez pomysłu.
Aktualnie podzieliłem zainteresowania na 2 typy:

1) Olewam to wszystko i biorę głupawkę lx5 albo ex1 - czy naprawdę przeglądając na kompie czy plaźmie będzie dużo gorzej? (proszę pamiętać że przesiadka jest z d40,d80 i d90 a nie z małpki) Jak lx5 by nie miał tej poświaty zieleni.... starczy trochę drzewa lub trawy w kadrze i całe zdjęcie jak przez zielony filtr. Kurde, może ja mam jakiś dziwny monitor w pracy i w domu, ale na tym samym monitorze potem będę oglądał fotki, po co mam się denerwować.

2) nie olewam i mam większy problem. Aktualnie w tej kategorii moje typy:
- EPL-1 - nie podoba mi się, jakiś kiepski ekran, kit nawet na szerokości jest wysunięty...
- EP1 - ten mi się już podoba, ekranik ok, obiektyw ten sam, ale to był "prototyp" - nie ma chorób wieku dziecięcego?
- NX100 - brzyyydal.... ale parametry już całkiem całkiem. Tylko że podobno lepiej wypada na papierze niż rzeczywiście. No i 20-50 to po cropie trochę szerokości brakuje
- NEX-3/5 najdroższy, ma w sobie "coś". Ale ta obsługa...
może jakaś mini ankieta? Niech się do wieczora znajdą 3 głosy od różnych osób za tym samym to jadę dzisiaj i kupuję. :)

Proszę o wzięcie pod uwagę, że raczej nie planuję dokupować obiektywów. Zatem zestawy z 14-42, 20-50, 18-55 w kolejności podawania powyżej. Czy to zmienia postać rzeczy?

EPL2 odpada (aparat chcę "już, teraz, zaraz, bawić się, testować :) ) no i trochę drogi
podoba mi się GF1, ale znaleźć go do kupienia... dramat.

gcw
26-01-2011, 14:14
Ja mogę się wypowiedzieć na temat E-P1, ponieważ go posiadam. Nie miałem z nim jak na razie żadnych problemów (mam już go ok roku) po wgraniu nowego softu, autofokus jest troszkę szybszy. Ogólnie radzi sobie całkiem nieźle. Do podstawowych zadań obiektyw kitowy jest w zupełności wystarczający. Jakość przyzwoita i do tego jest mały. Może mógłby być troszkę lepszy na najdłuższej ogniskowej. Uwielbiam czarno-białe zdjęcia z tej puszeczki :) Do streeta rewelacyjny, bez problemu można kupić za niewielkie pieniądze adapter do szkieł Nikona (wtedy co prawda ostrzenie manualne, ale świetna jakość)

waldek
26-01-2011, 14:23
Zaraz się powieszę. Kolejny dzień przeglądania, kolejny dzień przymierzania się do aparatów w sklepach i kolejny dzień bez pomysłu...

Rozumiem rozterki poszukującego "złotego grala".
Też mam takie chociaż dotyczą czegoś innego.
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji.

Doradzałbym jeszcze tańszy zestaw :
Nikona D70s ( D50 ) + N 18-70 ( za 1000 zł - używany ) ale
ponieważ chcesz robić tylko w jpg-ach to z tym będzie trochę kłopotu.

Na podstawie opinii koleżanki jm optowałbym za Olympus E-PL1 PEN + ob. 14-42 --> 1499 zł nówka

wyrwiflak
26-01-2011, 14:54
Zaraz się powieszę. Kolejny dzień przeglądania, kolejny dzień przymierzania się do aparatów w sklepach i kolejny dzień bez pomysłu.
Aktualnie podzieliłem zainteresowania na 2 typy:

1) Olewam to wszystko i biorę głupawkę lx5 albo ex1 - czy naprawdę przeglądając na kompie czy plaźmie będzie dużo gorzej? (proszę pamiętać że przesiadka jest z d40,d80 i d90 a nie z małpki) Jak lx5 by nie miał tej poświaty zieleni.... starczy trochę drzewa lub trawy w kadrze i całe zdjęcie jak przez zielony filtr. Kurde, może ja mam jakiś dziwny monitor w pracy i w domu, ale na tym samym monitorze potem będę oglądał fotki, po co mam się denerwować.

2) nie olewam i mam większy problem. Aktualnie w tej kategorii moje typy:
- EPL-1 - nie podoba mi się, jakiś kiepski ekran, kit nawet na szerokości jest wysunięty...
- EP1 - ten mi się już podoba, ekranik ok, obiektyw ten sam, ale to był "prototyp" - nie ma chorób wieku dziecięcego?
- NX100 - brzyyydal.... ale parametry już całkiem całkiem. Tylko że podobno lepiej wypada na papierze niż rzeczywiście. No i 20-50 to po cropie trochę szerokości brakuje
może jakaś mini ankieta? Niech się do wieczora znajdą 3 głosy od różnych osób za tym samym to jadę dzisiaj i kupuję. :)

Proszę o wzięcie pod uwagę, że raczej nie planuję dokupować obiektywów. Zatem zestawy z 14-42, 20-50, 18-55 w kolejności podawania powyżej. Czy to zmienia postać rzeczy?

EPL2 odpada (aparat chcę "już, teraz, zaraz, bawić się, testować :) ) no i trochę drogi
podoba mi się GF1, ale znaleźć go do kupienia... dramat.

NX100 z kitem 20-50 da ci tyle samo szerokości w poziomie co kit 14-42/45 w u43. Brałbym E-PL1 jeśli zamierzasz używać lampy a NEXa gdy intreresuje cię wyłącznie fotografia przy świetle zastanym. Samsungi plasują się gdzieś pośrodku.

dpasta
26-01-2011, 15:17
no, jesteśmy coraz bliżej :)

Oczywiście pominę pomysł d70 waldka, pewnie nie doczytałeś że pogoniłem d40, d80 i d90 i szukam czegoś małego :)

Na placu boju pozostały:
1) E-PL1 (wygrał z EP1 posiadaniem lampy, ekranik - trudno, i tak ma być tylko do kadrowania, liczy się efekt na kompie/po wywołaniu)
2) NEX3

Myślę że dzisiaj zapadnie decyzja. Na spokojnie jeszcze pobawię się w sklepie i zobaczę jak z wygodą. Zależy mi na dużej mobilności sprzętu, wydaje mi się że do chodzenia 4 godziny z aparatem w ręku, jednak pen jest wygodniejszy.
Ale może się mylę?
Czy ktoś posiadał oba (pl1, nex) i może powiedzieć jak sprawuje się samo spacerowanie z aparatem? Który się wygodniej nosi w torbie, z którym się mniej męczy nosząc w ręce gotowy do strzału? No i którym się "przyjemniej" robi zdjęcia? Który sprawia więcej radości z pstrykania?
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie opinie.

kptYossarian
26-01-2011, 15:30
Jeżeli masz na myśli guzikologię, to wcale nie jest taka zła.
Brakuje pokrętła, takiego jak w lustrach, jest jednak pokrętło stworzone z przycisków sterujących (połączone ze "strzałkami"), którym całkiem sprawnie można zmieniać wartości parametrów. ISO można przypisać pod przycisk podręczny. Do menu nie trzeba wcale tak często zaglądać ...

Przesiadłem się z D80. Jak na razie jedynie czego mi tam brakuje do amatorskiego używania, to możliwość podłączenia sensownego błyskacza. Niby jest używalne ISO 1600/3200 , ale chce się czasem doświetlić scenę odbijając światło od sufitu ...

Pozdrawiam.

dpasta
26-01-2011, 16:04
jeśli chodzi o różnice NEX3 - NEX5. Wiem że 3 nie ma opcji pilota i gorsze filmy. Piątkę mi się wygodniej trzymało. Generalnie te różnice nie mają dla mnie wielkiego znaczenia, ale zastanawia mnie wytrzymałość korpusów. Czy 5 jest naprawdę o te prawie 500zł trwalsza? I jak to jest z oprogramowaniem, procesorem, czy co tam jeszcze siedzi w środku. Czy nie okaże się za pół roku, że w piątkę da się wgrać soft który wyjdzie np z nexem 7 a w trójkę już nie. No bo skoro jest różnica w filmach, to jednak sprzętowo coś tam innego siedzi. Czy nie będę żałował że nie dołożyłem do piątki, bo będą ją dłużej wspierać. Czy też trójka i piątka pojawiły się równocześnie i będą traktowane tak samo?

Wiem na podstawie iphonów, że z czasem przestają wspierać starsze modele, takie prawa rynku. I czy się nie okaże że wstawili super hiper wygodne menu do piątki, a do trójki już nie, bo jednocześnie soft zmienia jakąś pierdołę w filmowaniu, a przecież trójka nie ma 1080... Czy macie doświadczenia z innymi produktami Sony i wspieraniem ich przez firmę?

kptYossarian
26-01-2011, 17:35
Jak pojawił się dość znaczący nowy soft (umożliwił działanie AF przy podłączeniu niektórych obiektów pod alphę i zmienił sterowanie na zauważalnie wygodniejsze), był w wersji dla nex-3 i nex-5. Jak na razie wspierają równolegle.

Kamol
26-01-2011, 20:36
Ja jestem na takim samym etapie jak @dpasta. Zastanawiam się nad tymi dwoma aparatmi czyli E-PL1 oraz NEX -3 lub 5. Jednak wydaje mi się że wezmę Olka, ale jeszcze nie teraz. Da on mi moim zdaniem więcej radości niż Sony. Tutaj ta firma raczej kojarzy mi się z produkcją na prawdę dobrych TV oraz PlayStation. Nie wiem jak to u nich z aparatami. Poczekam z miesiąc i może się skuszę na E-PL2. Natomiast jak miałbym brać już to E-PL1.

Tak przy okazji to czy ktoś z was posiada tego Olka w kolorze szampańskim? Bo w sklepach widziałem tylko czarne i białe. Może jest on bardziej srebrny? Jak to wygląda?

pbb
26-01-2011, 22:50
To teraz ja opowiem swoją historię. Fotografuję w zasadzie profesjonalnie. "Profesjonalnie" dlatego, że biorę pieniądze za zdjęcia, a "w zasadzie" dlatego, że celem nie jest "artyzm" zdjęcia (chociaż, oczywiście, się staram), a bardziej obiekt na zdjęciu. Konkretniej: fotografuję samoloty i publikuję zdjęcia w prasie specjalistycznej.

Mam obecnie D300 i D200 (jak wyjdzie D400/D800 to sprzedam D200). Staram się nie przekładać szkieł, wobec czego do D300 mam na stałe doczepiony teleobiektyw 100-300 mm (ewentualnie z konwerterem x1.4), a do D200 - coś szerokiego (12-24 lub 16-85).

Sporą część zdjęć stanowią zdjęcia statyczne: samoloty stojące na ziemi, różne modele, detale, plakaty, tabliczki infomacyjne i podobna drobnica; robię je D200 z krótkim obiektywem. Właśnie do takich zdjęć zachciało mi się czegoś mniejszego od lustrzanki, ale jednak z zachowaniem jakości znacznie lepszej niż kompakt. Jeszcze jedno: nie lubię zdjęć z poziomu oczu, a za stary jestem, żeby wciąż kłaść się na ziemię, albo włazić na drabinkę. Stąd wzięło się jeszcze jedno dla mnie zasadnicze wymaganie - ruchomy ekran. Te wymagania: znacznie mniejszy od lustrzanki, jakość niewiele gorsza od lustrzanki oraz ruchomy ekran, spełnia tylko jeden aparat: Sony NEX (rozważałem jeszcze dokupienie korpusu D5000, który też ma ruchomy ekran, ale bez przekonania). No i jeszcze jeden argument: bajer! Dlatego wybrałem NEX5, a nie 3. Obiektyw wziąłem tylko jeden, 18-55 mm; o naleśniku 16 mm czytałem nienajlepsze opinie, a poza tym - nie lubię przekładania szkieł.

Teraz o wadach i zaletach. Oczywiście czytałem o upierdliwym menu i braku guzików w NEXach, ale myślałem, że sobie poradzę. Akurat zresztą wyszła aktualizacja firmware, która nieco to poprawiała. Niestety, nadal jest to dla mnie największa przeszkoda w swobodnym posługiwaniu się aparatem. Muszę jeszcze długo trenować :cry:. To dla mnie największa wada NEXa. Druga: nie zawsze trafia autofokus, trzeba go kontrolować. Trzecia to dystorsja - no cóż, ten typ tak ma.

Ale zalet jest dla mnie znacznie więcej, i dlatego lubię swojego NEXa. Pierwsza zaleta to bardzo dobra jakość na wysokich ISO. Mam ustawione na stałe ISO Auto, co oznacza, że we wnętrzach robi niemal zawsze na 1600 - i jest bardzo dobrze. Małej lampeczki (w zestawie) używam nie do oświetlenia, a do dodania blasku.

Robię RAW + JPEG, ale RAWy właściwie zostawiam tylko do archiwum. Z bardzo nielicznymi wyjątkami JPG wystarcza. Nota bene, RAW wywoływany w ACR ze standardowymi ustawieniami jest identyczny jak JPG prosto z puszki.

Jeszcze jedna bardzo dla mnie ważna zaleta to automatyczna panorama. Tam jest kilka ustawień, ja używam panoramy pionowej robionej poziomo. Długo by tłumaczyć, o co chodzi, ale rezultat jest taki, że panorama jest mniej panoramiczna. Wychodzą z tego kapitalne zdjęcia nagłówkowe (na początek strony w publikacji), praktycznie zastępuje to bardzo szeroki kąt. Z dodatków jest jeszcze panorama 3D i wideo, ale to już wykorzystuję dla rozrywki, nie zawodowo.

W rezultacie teraz chodzę z trzema aparatami: D300 jako zasadniczy z długim szkłem, NEX5 jako zasadniczy z krótkim szkłem i D200 jako backup dla obu :smile:.

pbb
27-01-2011, 00:18
Jeszcze dodam, że jeśli Nikon wypuści bezlusterkowca, ktory nie będzie większy od NEXa i będzie miał ruchomy ekran i panoramę, to wymienię NEXa na Nikona. Z jednego powodu: żeby obrabiać RAWy jednym programem, Capture NX, którego używam obecnie, a nie kombinować z ACR (którego nie używam do NEFów), ani tym bardziej z oprogramowaniem od Sony.

dpasta
27-01-2011, 11:29
No i sprzęt zamówiony... Jutro odbiór osobisty.
Spędziłem w sklepie ze 3 godziny. Na spokojnie pobawiłem się: EX1, LX5, NX5, NEX3, NEX5, E-PL1.

I tak:
- NX5 - jedyny z wizjerem, cena z 18-55 plus stałka (20 czy 30, nie pamiętam) - 1888. Niestety aparat jest duuużo za duży, a z zoomem to już niewiele mniejszy od mojego d90. Odpadł.

- E-PL1 - dla mnie to pomyłka. Wydawało mi się że trzymam atrapę, podobną do atrap e-P1 z media markt. Nikt mi nie powie że jemu najbliżej do lustrzanki, bo uchwyt, przyciski i wygoda to dla mnie była porażka. Żadnego pokrętła, masa guziczków, pewnie po paru dniach bym się przyzwyczaił, ale ogólna jakość wykonania mnie nie powaliła. Obiektyw też jakiś taki plastikowy. No i ten ekranik... Przy założeniu że nie ma wizjera, kadrowanie jak kompaktem trochę mi nie odpowiadało. O ile w lustrzance taki ekran mi się nie podoba, to w kompakcie by się przydał uchylny (wiem że to nie kompakt, ale zasada kadrowania jest taka sama)

LX5 - testowałem jako trzeci - po szybkim zumie na bezlusterkowcach, praca z obiektywem to była męczarnia. Ale coś za coś. Spodobał mi się jak leży w ręce, jaki ma ekranik, jak jest szybki AF, pasuje mi do telewizora. Jeden zgrzyt go przekreślił. Zakładam że przy takich wymiarach, aż się prosi o pstrykanie jedną ręką jak mapłką (w dwóch rękach to on śmiesznie wygląda). Niestety - trzymając jedną ręką i próbując użyć zooma, miałem wrażenie że zaraz mi wyleci z ręki, a palce uginały się pod dziwnymi kątami. Ewidentnie nie była to obudowa do mojej dłoni.

EX1 - powiem szczerze, że wróciłem się potem żeby go kupić (po testach z nexami, o których za chwilę) - oszczędności i dobra jakość. I już finalizowaliśmy transakcję, jak żona zapytała: a to ma HDRy? (pokazałem jej próbkę HDR z głupiego iphona z programikiem do takowych) - NIE, a panoramy? NIE, a fajne filmy? NIE. To ja nie chce. I koniec, kropka. I doszedłem do wniosku że ja też jestem na NIE i pojadę jutro do sony center po NEXa3 z dwoma kitami albo NEXa5 z zoomem. No właśnie...

- NEX3 no nic nie poradzę, ale widząc obok piątkę, nawet mając świadomość że to praktycznie to samo za 500zł drożej, wiem że go nie chcę. Nie podoba mi się, wygląda jakoś tak plastikowo (może to siedzi w głowie?) Ale obsługa - bajka. Myślę że ten aparat jest dla ludzi chcących "uchwycić moment". A wszyscy testerzy, czy osoby które pół godziny pracują nad ujęciem ze statywu i dobierają odpowiednie parametry - nie potrzebują takiej małpeczki - oni mogą latać z lustrzanką. Szybkość tego aparatu, dotyk zooma (dla mnie idealny), wielkość z założonym naleśnikiem zdecydowały, że chcę go mieć. Był tylko jeden dylemat. bardziej chciałem NEX5

- NEX5 wykonanie tego maleństwa to dla mnie ideał. Niestety chciałem też mieć naleśnika, żeby jeszcze zmniejszyć rozmiary, a to już cena w zestawie z dwoma 2500zł. Dużo. Dużo za dużo. Przez chwilę miałem nawet kupić NEX 5 z naleśnikiem za 1800, ale jednak bez zooma na wczasach trochę marnie (pomimo że jak oglądałem zdjęcia, to 18mm na nikonie to była najczęstsza ogniskowa). Stwierdziłem, że pojadę jutro do sony i tam dokonam decyzji. Cena: 2000zł - zestaw: Nex3+2 obiektywy lub cena 2100 - Nex5 plus zoom.

Po powrocie do domu z ciekawości zajrzałem na alledrogo i jutro odbieram (akurat sprzedawca pracuje w Łodzi, gdzie mieszkam) NEX5 plus dwa obiektywy, funkiel nówka nie śmigana za cenę nexa trójki.

I tyle w temacie :)

Jak dostanę sprzęcik w łapy to jeszcze zdam relację. Osoby, która przesiadła się w całości z lustrzanek na Nexa. Wiem że super mega kolorowo nie będzie, ale może się miło rozczaruję. Pozdrawiam.

waldek
28-01-2011, 13:50
Zaintrygowany powyższym opisem, postanowiłem osobiście "pomacać" w/w aparaty w najbliższym MM.
Ponieważ nie dało się zrobić żadnej fotki bo albo brak akumulatorów albo były rozładowane więc ocenie poddałem wyłącznie :
wygląd i ergonomię aparatów.
Jak już pisałem moje preferencje to : mały, uniwersalny aparat z jasnym i ostrym obiektywem.

NX5 - brak
E-P1 - niezła obudowa, metal i dobre tworzywo. Trzyma się całkiem nieźle. Ale porażką jest dołączony do niego zoom - "krowa" !
E-PL1 - fakt trochę więcej tworzywa, średniej jakości ale bez przesady. Obiektyw jak wyżej.
LX5 - piękny, solidny aparat. Metal i szkło. Japońska precyzja + niemiecka optyka ( obiektyw Leici ) Cudo !!!!! Ale za mały. :( Przedobrzyli.
EX1 - super. Dokładnie taki jakiego szukam. Wielkość i ergonomia idealna. Obiektyw - naleśnik. Odchylany ekran. Szkoda, że nie ma matrycy AP-S.
NEX3 i NEX5 - nie dotykałem bo były w gablocie. To jest obiektyw z dokręconą tylną ścianką. A z naleśnikiem podobno słaba jakość.
NX100 - niezły aparat, mały i ergonomiczny ale ten obiektyw (20-50) to kolejna "krowa".

To tyle. Może dla kogoś ten opis będzie pomocny.
Chociaż trzeba dotknąć samemu bo co dla jednego jest wadą dla innego stanowi zaletę.
Czekam dalej na Fuji X100 albo na obniżkę ceny EX1 do 1000 zł.
Na wakacje w sam raz.

jm
28-01-2011, 14:05
LX5 - piękny, solidny aparat. Metal i szkło. Japońska precyzja + niemiecka optyka ( obiektyw Leici ) Cudo !!!!! Ale za mały. :( Przedobrzyli.

.

GF1 jest nieco większy. Jest w sam raz:)
Styl i wykonanie to samo - zresztą można porównac fotki obu w necie.

jozeko
28-01-2011, 15:20
Dziś kupiłem w MM Nex'a 3 z naleśnikiem za 999,00zł. Myślę, że za takie pieniądze to nie ma co wybrzydzać.

koniecpolska
28-01-2011, 16:22
Dziś kupiłem w MM Nex'a 3 z naleśnikiem za 999,00zł. Myślę, że za takie pieniądze to nie ma co wybrzydzać.No to mamy największą dewaluację w świecie fotoaparatów.

waldek
28-01-2011, 16:54
GF1 jest nieco większy. Jest w sam raz:)
Styl i wykonanie to samo - zresztą można porównac fotki obu w necie.

OK ale ...
- chyba z innym obiektywem ( LX5 był z obiektywem Leici ).
- nie widzę ofert z ceną ( jest jeszcze w sprzedaży ? )

jm
28-01-2011, 17:04
panasonic i leica "knują";) razem od jakiegos czasu zwłaszcza w przestrzeni kompaktów.
Dowodem na to jest DLUX5 - bliźniacza kopia LX5 tyle, że z napisem Leica i ...czerwoną kropką. Za te symbole płaci się podwójnie (tak w przybliżeniu), poza nazwą i czerwoną kropką na aparacie róznic w działaniu i obrazowaniu nie ma. Temat badałam dość intensywnie, wiem co mówię:)
Każdy woli napis Leica i czerwoną kropę, wiadomo.

Do GF1 też jest szkło z napisem Leica:) - choć zazwyczaj nie jest to zestaw startowy;)

GF1 jest jeszcze w sprzedaży (na allegro kilka ofert, w euro agd, w fotoit), choć zdecydowanie podaż jest mniejsza. Niedługo pewnie GF2 pojawi się w sprzedaży...

Generalnie w segmencie maluchów - dość dużo ostatnio dzieje się dobrego, moim zdaniem.

waldek
28-01-2011, 17:13
Testowałaś - Panasonica Lumix DMC-LX5 ?
On jest tak elegancki i w dobrej cenie ( około 1600 zł ) że aż żal go nie kupić. :smile:

Rycerz
28-01-2011, 17:40
Witam

Jest tu ktoś kto przesiadł się z Nikona d70 lub d80 na jakiegoś EVILa.?

ja chcę się przesiąść z d200 ale ciągle bo już od sierpnia! nie mam przekonania ;-)
czekam na coś fajnego

jm
28-01-2011, 17:54
Testowałaś - Panasonica Lumix DMC-LX5 ?
On jest tak elegancki i w dobrej cenie ( około 1600 zł ) że aż żal go nie kupić. :smile:

Testowałam:)
Mawet mam papierowy próbny wydruk 30x45cm:)

Mialam też moment obłędu chcąc .... wywalić dwa razy tyle kasy na bliźniaka - czyli Leice DLUX5. Potem prowadziłam żmudne badania i analizy porownawcze, które wykazały, że...ta dodatkowa kasa jest za kropke i nazwę Leica,
a w końcu stwierdziłam, że dołożę 300-400zł do większej matrycy i większych możliwości konfiguracji -- GF1.

GF1 i LX5 - podobieństwo widać gołym okiem...

źródło (http://img59.imageshack.us/i/img0353copy.jpg/)

Zestawienie z większym kolegą... nie mówcie, że ten największy nosi się tak samo jak te mniejsze...!

źródło (http://img190.imageshack.us/i/p9150599.jpg/)

koniecpolska
28-01-2011, 18:44
Potem prowadziłam żmudne badania i analizy porownawcze, które wykazały, że...ta dodatkowa kasa jest za kropke i nazwę Leica, To tak chyba całkiem nie do końca, ale jeszcze w przypadku LX3 i jego Lejkowego odpowiednika różnica w cenie wynikała z tego, że:
- w cenie Leica ostawało się licencję Light Room (ponad 1000zł)
- inne lepsze warunki gwarancji.

raider
28-01-2011, 20:41
Dziś kupiłem w MM Nex'a 3 z naleśnikiem za 999,00zł. Myślę, że za takie pieniądze to nie ma co wybrzydzać.

To ładnie, tanio. Z tego co patrzę, z internetu zaczyna się cena tego aparatu od ok. 1200 zł. Muszę chyba zainteresować się bliżej tematem "bezlusterkowców".. Mam takie pytanie - jaki aparat (Panasonic, Sony, Olympus itd.) współpracuje najlepiej poprzez przejściówkę z obiektywami do lustrzanek Nikona? Bo jeśli np. lubię czasem robić zdjęcia samolotów na wysokościach przelotowych to aparat 14 MP pod względem gęstości pikseli odpowiadałby pełnej klatce ok. 60 MP - podłączając np. stałkę 300/4 możnaby osiągnąć niezłą szczegółowość, za jak widać nie tak duże pieniądze, a poza tym mieć mniejszy aparat z dosyć dobrą jakością zdjęć.

jm
28-01-2011, 23:38
To tak chyba całkiem nie do końca, ale jeszcze w przypadku LX3 i jego Lejkowego odpowiednika różnica w cenie wynikała z tego, że:
- w cenie Leica ostawało się licencję Light Room (ponad 1000zł)
- inne lepsze warunki gwarancji.

Masz rację co do oprogramowania - faktycznie do DLUX5 jest dołączony lightroom, do LX5 chyba silkypix? (co do tego ostatniego mogę się mylić, ale LX5 na pewno nie jest sprzedawany z lightroomem)

Warunki gwarancji w Polsce są dla obu "bliźniaków" identyczne - 24 miesiące zarówno na LX5 jak i na DLUX5.
Z tego co wiem w USA jest różnica w długości gwarancji na korzyść Dlux5, w Europie nie ma żadnej.

Rycerz
29-01-2011, 00:07
sony ma przejściówki do wszystkiego ale bez AF

jm
29-01-2011, 01:07
Wszystko ( w sensie wszystkie systemy EVIL) ma przejściówki do wszystkiego.
Jedne adaptery są tańsze, inne nieco droższe.

Dla kogoś, komu potrzeba długich ogniskowych, któryś mikrus (m4/3) wydaje się najbardziej oczywistym wyborem - z prostego powodu - przelicznik ogniskowej razy 2. To jest chyba jedyna okazja, kiedy ten przelcznik jest zaletą...;)

Poza tym faktem wszystkie nadają się do adapterów i ostrzenia ręcznego chyba identycznie. Wyjątkiem jest NX, z powodu bardzo słabej dostępności adapterów. W Polsce dostępność jest zerowa.

dpasta
29-01-2011, 14:31
Poniewaz posypal mi sie komp i pisze z telefonu, na dluzszy wywod z przesiadki z d90 na nexa musicie poczekac.
Teraz powiem tylko, ze nie zaluje. Ani przesiadki, ani wyboru nexa nad innymi bezlusterkowcami.
Z oprogramowaniem v3 da sie ustawic wszystko co potrzeba pod reka, do menu wchodze tylko na jakies specjalne tryby. Swietne jest ostrzenie af z doostrzaniem. Starczy ze musne pierscien i juz mam x7 albo 14 na ekranie i widze czy wlosek ktory mial byc ostry jest ostry :) filmy ogladane bezposrednio z karty na plazmie panasonica - bajka. Panoramy - bajka. Szybkosc dzialania - bajka. Przy czym szybkosc karty ma ogrooomne znaczenie. Brakuje mi jednego. Jakiejkolwiek edycji po zrobieniu zdjecia w aparacie. Obrobka rawow w nikonie, zwlasza balans bieli to bylo cos pieknego. A tak jak wczesniej pisalem plan byl taki zeby juz nic na kompie nie obrabiac. Strasznie podoba mi sie pstrykanie 16:9. Akurat zapelnia caly ekranik i potem caly telewizor. Wlasnie do wspominania wczasow na ekranie telewizora idealnie.

No i rozmiar. Z nalesnikiem aparat jest jak malpka, a zoomem w porownaniu do d90 tez szkoda gadac. Gabarytowo cos jak sony h1 czy canon sx5. Akurat zeby wygodnie trzymac, a moze wisiec na szyi i nie ma problemu.
Nex5 z 16mm plus 18-55 kosztowal mnie 2000zl, wiec mysle ze swietna cena za sprzecik, ktory tyle potrafi.

Mellan
29-01-2011, 14:37
sony ma przejściówki do wszystkiego ale bez AF

Wszystko ( w sensie wszystkie systemy EVIL) ma przejściówki do wszystkiego.
Jedne adaptery są tańsze, inne nieco droższe.[...]

Nie słyszałem o ->EF
Można prosić o info?

motyl
29-01-2011, 15:33
....Nex5 z 16mm plus 18-55 kosztowal mnie 2000zl...

Gdzie ?

Frank60
29-01-2011, 15:46
Witam.
Do Samsunga Nx jest na a....o adapter do obiektywów m42, coś ponad 140 zł

Kamol
29-01-2011, 16:38
Gdzie ?

Na Allegro.

jm
29-01-2011, 18:20
Nie słyszałem o ->EF
Można prosić o info?

http://allegro.pl/adapter-micro-mikro-4-3-cztery-trzecie-canon-ef-i1402355230.html

Paprycjusz
30-01-2011, 12:58
Od piątku do dzisiaj jest wyprzedaż w MM, NEX3 z 16/2.8 za 1090zł. Swojego już mam, pierwsze wrażenia bardzo pozytywne, mieści się w kieszeni!

Jacenty Z.
30-01-2011, 17:24
jm, dzięki za ładne poglądowe portrety grupowe LX5, GF1 i D2X (chyba).

Czy są to Twoje osobiste Lumiksy? Chyba największą antyreklamą GF1 jest fakt, że pomimo ich zakupu część użytkowników pozostawia sobie w odwodzie swoje stare LX3 ;)

jm
30-01-2011, 17:40
LX3 ma jasnego zooma - to jest jego stała i niezaprzeczalna przewaga nad GF1. Nie uważam natomiast aby to była antyreklama Gf1 czy innego kompaktu w wymienna optyką, po prostu kompakty i evile mają inną charakterystykę
Zresztą dzisiaj pozbywanie się używanego modelu sprzed kilku lat nie ma sensu, chocby w wymiarze finansowym

Analogicznie - osoby mające d700 często mają d80, czy d200 - pozostawione. Nie jest to żadna antyreklama d700.

To nie moje lumiksy.

waldek
31-01-2011, 09:27
W czasie oglądania aparatów w MM pracownik sklepu lub przedstawiciel Panasonica zaproponował mi LX5.
Podczas dyskusji po moim stwierdzeniu, że szukam matrycy APS-C ( CMOS-a ) jakie ma tylko Sony i Samsung usłyszałem,
że w takich aparatach sprawdza się tylko matryca CCD.

Dlaczego ? Czy to tylko marketing ?

wyrwiflak
31-01-2011, 10:27
W czasie oglądania aparatów w MM pracownik sklepu lub przedstawiciel Panasonica zaproponował mi LX5.
Podczas dyskusji po moim stwierdzeniu, że szukam matrycy APS-C ( CMOS-a ) jakie ma tylko Sony i Samsung usłyszałem,
że w takich aparatach sprawdza się tylko matryca CCD.

Dlaczego ? Czy to tylko marketing ?

a co ma rozmiar do typu?

Jacenty Z.
31-01-2011, 15:30
LX3 ma jasnego zooma - to jest jego stała i niezaprzeczalna przewaga nad GF1. Nie uważam natomiast aby to była antyreklama Gf1 czy innego kompaktu w wymienna optyką, po prostu kompakty i evile mają inną charakterystykę

LX3 ma też szerszy szeroki kąt (24 mm; w GF1 z kitem, który mocno przeważa aparat na dziób, 28 mm i już nie w tej jasności) który przy używaniu edytora RAW innego niż SilkyPix skraca ogniskową o kolejne milimetry (trzeba się wtedy liczyć ze zwiększoną dystorsją beczkową, aberracją chromatyczną na brzegach kadru i winietowaniem - których SilkyPix się domyślnie m.in. przez obcinanie kadru pozbywa).

jm
31-01-2011, 17:58
LX3 ma też szerszy szeroki kąt (24 mm; w GF1 z kitem, który mocno przeważa aparat na dziób, 28 mm i już nie w tej jasności) który przy używaniu edytora RAW innego niż SilkyPix skraca ogniskową o kolejne milimetry (trzeba się wtedy liczyć ze zwiększoną dystorsją beczkową, aberracją chromatyczną na brzegach kadru i winietowaniem - których SilkyPix się domyślnie m.in. przez obcinanie kadru pozbywa).

No chyba, że go kupisz z 7-14mm kitem;))
Wtedy kwestia szerokości... nabiera innego odcienia.
Mnie szeroki kąt niekoniecznie jest niezbędny natomiast ubolewam nad brakiem jasnych zoomów ze stałym światłem w EVILach, choć liczę, ze niektóre ploteczki mogą się okazać...realne...;))

Jacenty Z.
01-02-2011, 00:54
Mnie szeroki kąt niekoniecznie jest niezbędny natomiast ubolewam nad brakiem jasnych zoomów ze stałym światłem w EVILach, choć liczę, ze niektóre ploteczki mogą się okazać...realne...;))

Mi też nie, tym bardziej że Panasonic każe sobie dość słono za szkiełka w tym systemie płacić. Wkurza mnie natomiast to, że GF1, który jest zauważalnie większy od LX3/LX5 ma nadal takie "mniumnie", prawie że jak w telefoniku, przyciski (konkurencyjne bezlusterkowce zresztą tak samo) i nieprofilowany uchwyt (który nabiera nieco bardziej poręcznego kształtu dopiero w GF2; dlatego ciekaw też jestem jak będzie wyglądał zapowiadany G3).

Chyba jednak wciąż wolę poczekać, aż bezlusterkowce zaczną mieć jakość obrazu nie prawie jak z amatorskiej lustrzanki, ale taką samą jak z amatorskiej lustrzanki, mieć równie duży wybór szkieł jak lustrzanka i cenę taką jak lustrzanka (a nie tak jak teraz, że cena GF2 jest zbliżona do ceny korpusu D7000).

wyrwiflak
01-02-2011, 11:08
Jasne zoomy do EVILI, jeśli powstaną, będą dla wielu niedopuszczalne wymiarowo. EVILE to będzie sprzęt raczej dla miłośników jasnych małych stałek i ciemnych nie-takich-małych zoomów :)
Jak ktoś chce jasnego małego zooma - IĆ KOMPAKT! ...swoją drogą to jest idealna nisza dla kompaktów by przetrwać w konkurecnji z jednej strony z EVILami a z drugiej z komórkami.

gietrzy
01-02-2011, 12:10
jm, dzięki za ładne poglądowe portrety grupowe LX5, GF1 i D2X (chyba).

Czy są to Twoje osobiste Lumiksy? Chyba największą antyreklamą GF1 jest fakt, że pomimo ich zakupu część użytkowników pozostawia sobie w odwodzie swoje stare LX3 ;)

Chyba żartujesz? Jak tylko Oly wyda w końcu naleśnika 12mm (24 ekwiw) to będzie koniec LX3 - w zasadzie już jest, bo mam i z przyjemnością używam 14mm f/2.5.
GF1 to niedoceniony aparat (głównie za sprawą bandyckiej ceny), ale po hacku odblokowującym manual w trybie video - sorry to jest imho najlepszy evil, przynajmniej do czasu kiedy wsadzą GH2 (włącznie z EVF) do korpusu GF1.

Mellan
02-02-2011, 01:21
http://allegro.pl/adapter-micro-mikro-4-3-cztery-trzecie-canon-ef-i1402355230.html

Miałem na myśli NX->EF i NEX->EF.

Goku
02-02-2011, 03:20
Jak ktoś chce jasnego małego zooma - IĆ KOMPAKT! ...swoją drogą to jest idealna nisza dla kompaktów by przetrwać w konkurecnji z jednej strony z EVILami a z drugiej z komórkami.
Tylko jasny zoom w kompakcie nie ma żadnych zalet jaki ma ten dla większej matrycy.
- głębia ostrości - ciemny zoom w APSC czy nawet 4/3 da mniejszą niż jasny w kompakcie ( no, chyba że opracują coś rzędu 135/1.8 ).
- krótszy czas naświetlania - co z tego że szkło wpuszcza więcej światła jak trzeba używać niższych czułości. Wychodzi na jedno.

Jacenty Z.
03-02-2011, 00:30
Chyba żartujesz? Jak tylko Oly wyda w końcu naleśnika 12mm (24 ekwiw) to będzie koniec LX3 - w zasadzie już jest, bo mam i z przyjemnością używam 14mm f/2.5.
GF1 to niedoceniony aparat (głównie za sprawą bandyckiej ceny), ale po hacku odblokowującym manual w trybie video - sorry to jest imho najlepszy evil, przynajmniej do czasu kiedy wsadzą GH2 (włącznie z EVF) do korpusu GF1.

LX3 ma już ponad dwa lata - a w świecie współczesnej elektroniki, gdzie pół roku czy rok wystarcza do "moralnego zgonu", i tak się długo utrzymał. Nie pytam gdzie te dwa lata temu był Oly ze swoim 14mm/2.5 ;)

Sam sobie kiedyś ostrzyłem zęby na GF1, lecz cena mnie odstraszyła skutecznie - plus mało pozytywne wrażenia z pierwszego kontaktu fizycznego, nie poprawiona wada z LX3: uporczywa tendencja do lekko magentowego zafarbu i wpadania czerwieni w purpurę w plikach JPG oraz pogorszona (moim prywatnym zdaniem; jest małe pokrętełko, ale brak joysticka) obsługa menu.

MariuszJ
03-02-2011, 00:50
ciemny zoom w APSC czy nawet 4/3 da mniejszą niż jasny w kompakcie
No właśnie nie bardzo, co fajnie wyszło przy okazji premiery Olympusa XZ1 (1/1.6", f1.8 na 28mm) - głębia jest tu właściwie identyczna jak z Pena z kitem, a zakres większy a przede wszystkim - dramatycznie większa kieszonkowość.

krótszy czas naświetlania - co z tego że szkło wpuszcza więcej światła jak trzeba używać niższych czułości. Wychodzi na jedno.
Właśnie - wychodzi na jedno i wtedy gra ta ostatnia podana przeze mnie cecha.

jm
03-02-2011, 01:06
Miałem na myśli NX->EF i NEX->EF.

Do NX w ogóle mało gadżetów jest dostępnych, w Polsce właściwie nic.

Jacenty Z.
04-02-2011, 09:02
Do NX w ogóle mało gadżetów jest dostępnych, w Polsce właściwie nic.

Do tego jeszcze chyba położyli (na chwilę obecną) temat rzekomej promocji - możliwości wypożyczenia na tydzień Samsungów EX1, NX10, NX100 Wypożyczalnia w Samsung Gallery (???) (http://www.optyczne.pl/3694-nowo%C5%9B%C4%87-Wypr%C3%B3buj_najnowsze_aparaty_fotograficzne_Sams ung.html) - bezpłatnie czy nie? z jakąś specjalną rejestracją na stronie www czy bez? od 01 lutego czy nie wiadomo od kiedy? - nikt nie wie o co chodzi (proszę zerknąć w komentarze, nie w oficjalną treść newsa). Trochę brak profesjonalizmu jak dla mnie...

jm
04-02-2011, 11:40
Między wierszami tu i ówdzie przeczytałam, że... źle się dzieje od pewnego czasu w samsung Polska.
Zresztą pewnie nie tylko ja to zauważyłam. Może to zbieg okoliczności, a może chwilowe zawirowania. Oby minęło.

Rycerz
04-02-2011, 11:44
w bezlusterkowcach brakuje mi stałki 50mm :( nawet ciemnej ;-)

jm
04-02-2011, 11:50
45mm rozumiem... nie pasuje? Cenę to ma.... pomyloną? No ale leica....
Ja poluję na jakiegoś taniutkiego ...m42 wcale nie ciemnego:)
Focenie z MF w evilach jest zupełnie przyjemniejsze niz w lustrach.

Tak hipotetycznie tylko - jak ktoś myśli o dokupieniu jakiegoś evila (lub zastąpieniu lustra przez evila) to doradzam nie wyprzedawać zgromadzonych do lustra stałek (np 35, 50, 85 w Nikonie) - wtedy wystarczy dokupić systemowy adapter i .... ulubione/znajome ogniskowe mamy od razu w torbie.

kptYossarian
04-02-2011, 12:02
Potwierdzam, ostrzenie ręczne na ekranie bezlusterkowca nie stwarza większych kłopotów (używam 50mm i f/1.8 ).

Kilka sampli z 50tki:

pomiędzy f/1.8 a f/2.8
http://farm6.static.flickr.com/5292/5415020877_df17a9f8b4_z.jpg

tutaj przysłona mogła być ciut większa, w okolicach f/4
http://farm6.static.flickr.com/5005/5315480943_c7c001d144_b.jpg
http://farm6.static.flickr.com/5165/5316243808_4c12ce2e9e_b.jpg

MariuszJ
04-02-2011, 13:00
w bezlusterkowcach brakuje mi stałki 50mm :( nawet ciemnej ;-)

Panas 20/1.7 do u4/3
30/2 do NX

koniecpolska
04-02-2011, 13:35
Potwierdzam, ostrzenie ręczne na ekranie bezlusterkowca nie stwarza większych kłopotów (używam 50mm i f/1.8 ).

Kilka sampli z 50tki:

pomiędzy f/1.8 a f/2.8
http://farm6.static.flickr.com/5292/5415020877_df17a9f8b4_z.jpg

tutaj przysłona mogła być ciut większa, w okolicach f/4
http://farm6.static.flickr.com/5005/5315480943_c7c001d144_b.jpg
http://farm6.static.flickr.com/5165/5316243808_4c12ce2e9e_b.jpgNie obraź się, ale w tych fotkach ja nie widzę specjalnej różnicy do tych, które ostatnio robię Panasem LX-5 ;-)

Frank60
04-02-2011, 13:36
Witam.
Sony Nex 3 z 16-tką na al....o za 999 można kupić i właśnie też się nad nim
zastanawiam. Jezeli chodzi o obiektywy od Nikona, np. 35, to ciekawe, czy ostrość się
da ustawić idealnie, nastawiana jest przez silnik, pierścień ostrości jakoś tak chodzi
mało precyzyjnie. Dodatkowo trzeba kupić tę droższą przejściówkę, by mozna bylo regulować
przyslonę. Pozdrawiam

kptYossarian
04-02-2011, 13:51
Nie obraź się, ale w tych fotkach ja nie widzę specjalnej różnicy do tych, które ostatnio robię Panasem LX-5 ;-)
Zapomniałem dopisać "to jest przykład neksa z 50tką, hej, na tym rzeczywiście da się ostrzyć ręcznie".
Nie udowadnia wyższości niczego nad niczym ;)

jannik
05-02-2011, 12:13
Witam
Chciałbym na chwilkę wrócić do EX1, LX5 i NX5 (ew. nx10) i dodać do tego G11

Pozbywam się właśnie kochanego i świetnego Nikona D80 ze względu na wielką niechęć do gabarytów tego świetnego aparatu.
Mam go w komplecie z 18-105 i bardzo się przyzwyczaiłem do dobrej jakości zdjęć.

Z w/w aparatów gabarytowo i ergonomicznie najbardziej przypadł mi do gustu G11, ale czytam tu i ówdzie, że odstaje on pod względem jakości zdjęć od EX1 i LX5
w obu brakuje mi wizjera, a poza tym LX5 jest zdecydowanie za mały (jak dla mnie)
ostatnio trzymałem w ręku NX5 i w miarę przypadł mi do serca (dobrze leżał w ręku), tyle że wizjer dość "taki sobie", ale ujdzie.. :)

Czy może się ktoś ustostunkować i wyrazić swą opinię (najlepiej opartą na praktyce) czy G11 bardzo odstaje pod kątem jakości zdjęć od NX5 lub NX10?
no i ewentualnie porównanie G11 i EX1

oglądałem na stronach testowych ale nie wiele potrafię z tego wywnioskować... z tych zdjęć na stronach nie znajduję większych różnic... ale w praktyce mogą być większe ... lub mniejsze..

pzodro

MariuszJ
05-02-2011, 12:51
Z w/w aparatów gabarytowo i ergonomicznie najbardziej przypadł mi do gustu G11, ale czytam tu i ówdzie, że odstaje on pod względem jakości zdjęć od EX1 i LX5
Nie sądzę, żeby można było mówić o znaczącej różnicy w jakości. G11 nadrabia ciemniejszy obiektyw lepszym ISO400+.

Czy może się ktoś ustostunkować i wyrazić swą opinię (najlepiej opartą na praktyce) czy G11 bardzo odstaje pod kątem jakości zdjęć od NX5 lub NX10?
MUSI odstawać, to nieubłagane prawa fizyki. Ty oceniasz jak bardzo i ile Cię to powinno kosztować, jeżeli za bardzo.

oglądałem na stronach testowych ale nie wiele potrafię z tego wywnioskować... z tych zdjęć na stronach nie znajduję większych różnic... ale w praktyce mogą być większe ... lub mniejsze..
EX1, LX5 itp. aparaty pozostają małomatrycowymi kompaktami, pomimo świetnej budowy, dobrych matryc, rawów i pełnego manuala. Uzyskanie efektu izolacji tematu głównego w kadrze poza ujęciami macro jest - zresztą podobnie do u4/3 z kitem - możliwe jedynie siłowo i finalnie mało atrakcyjne. Nie ma co tracić życia na porównywanie.

Jeżeli rezygnujesz całkowicie z lustra na rzecz czegoś bardziej przenośnego, zadbaj o brak frustrujących strat po przesiadce. W tej chwili widzę sens jedynie w opcji bezlusterkowiec + szeroka stałka do krajobrazu + absolutnie konieczny (celem minimalizacji strat moralnych po lustrze) jasny naleśnik (a jasny dla np. u4/3 to znaczy bardzo jasny).

Posiadacz lustra oraz LX5.

jm
05-02-2011, 12:59
G11 - wizjer jest ale z dużą paralaksą i nie wyświetla żadnych parametrów. No i jest maleńki.
Mnie G11 też się podoba gabarytowo i estetycznie.
jednak jak rozważasz jego zakup - niechaj Ci się zapali lampka ostrzegawcza.... AF - jest woooolny, jest omylny, a shutter lag... może zabić. Poza tym jak masz pomysł fotografować w RAWach, to musisz się liczyc z tym, że... aparat bedzie usypiał na chwile... (podobnie EX1)
No i ciemnośc optyki w G11 niekoniecznie musi służyć...;)
Z wymienionych przez Ciebie aparatów najszybszy AF jest w LX5, no ale wizjera nie ma wcale, chyba, że dokupisz zewnętrzny.
O EX1 jest cały dłuuugi wątek gdzieś obok.
Do stawki dorzuciłabym jeszcze nowego Olympusa XZ1 - ludzie go chwalą za obrazek, bardzo jasny i uniwersalny w ogniskowych obiektyw, żwawy AF, no ale zaczyna się od 28mm i nie ma wizjera (można podpiąć zewnętrzny).

Największy problem (niedostatek) tych małych pudełeczek to ...ten wizjer.

Podobnie jak powyżej, jeśli zależy Ci nie tylko na małych gabarytach ale także na jakości obrazka - patrz w stronę jakiegoś bezlusterkowca.

Henio Jawa
05-02-2011, 14:52
Pozbywam się właśnie kochanego i świetnego Nikona D80 ze względu na wielką niechęć do gabarytów tego świetnego aparatu.

Przepraszam, za mały OT.
Też mam dość D80 z większą ilością obiektywów i szukam czegoś na zmianę.
Oglądałem wszystkie aparaty z tego i pobocznych wątków i ciągle coś jest "nie tak"
Też nie potrafię wybrać czegoś nie jako zastępstwo tylko zamiast:-)

No i właśnie coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jedynym sensownym, bezkompromisowym wyborem pozostaje dla mnie Pentax K-5 + DA 40/2.8 Limited.
To jest wyjątkowo mały obiektyw (karykaturalnie wygląda z aparatem).
Sam korpus też jest mały i fenomenalnie wykonany.
W przyszłości można dodać kolejne malutkie obiektywy typu 21 i 70.

Oczywiście taki K-5 + 40 jest trochę większy niż np GF1 + 20 ale nie jest to różnica gigantyczna.

Mam wrażenie, że czas "bezlusterkowców" nadchodzi ale jeszcze trochę trzeba poczekać.
Szkoda, że Nikon i Canon jakoś nic nie mówią w tym temacie.

koniecpolska
05-02-2011, 22:08
Oczywiście taki K-5 + 40 jest trochę większy niż np GF1 + 20 ale nie jest to różnica gigantyczna.
Gratuluję poczucia humoru.

Jacenty Z.
05-02-2011, 23:08
No i właśnie coraz bardziej dochodzę do wniosku, że jedynym sensownym, bezkompromisowym wyborem pozostaje dla mnie Pentax K-5 + DA 40/2.8 Limited.

Twój wybór, ale... czy porównywałeś jakość obrazu Nikona z Pentaksem (zwłaszcza ISO 400 i wyżej)?

Mam wrażenie, że czas "bezlusterkowców" nadchodzi ale jeszcze trochę trzeba poczekać. Szkoda, że Nikon i Canon jakoś nic nie mówią w tym temacie.

O Nikonie plotki chodzą od dawna - tylko, że nikt nie wie kiedy, i czy ma być to bardziej bezlusterkowiec, czy, wedle mglistych zapowiedzi Nikona, "pomost pomiędzy kompaktami a bezlusterkowcami". Sigma też być może. Canon jak zawsze - rok lub dwa lata po wszystkich ;)

Henio Jawa
06-02-2011, 00:47
Twój wybór, ale... czy porównywałeś jakość obrazu Nikona z Pentaksem (zwłaszcza ISO 400 i wyżej)?

Jakość zdjęcia z tego Pentaxa jest IMHO - "mucha nie siada" :-)
95% moich zdjęć to 100ASA a poziom szumu to parametr na który nie zwracam specjalnie uwagi.
Bardziej ważna jest dla mnie rozpiętość tonalna a ta niestety maleje wraz ze wzrostem czułości :-(
Nie wiem czy "macałeś" K-5? To takie małe cacuszko lepiące się wprost do ręki.

... ale najważniejsze w tym wątku są właśnie gabaryty.
Nikon niestety nie ma tak małego zestawu jak K-5 + 40/2.8.
Z chorobliwym uporem uważa, że sprzęt bardziej zaawansowany powinien być większy.
Co prawda D7000 gigantem nie jest ale powiela pewne błędy D80 (do furii doprowadza mnie np. blokada spustu migawki w trybie wyzwalania z pilota czy ilość klatek w bracketingu) no i "naleśników" z AF brak.

Jeszcze raz przepraszam za OT.

MariuszJ
06-02-2011, 01:45
Jakość zdjęcia z tego Pentaxa jest IMHO - "mucha nie siada" :-)
95% moich zdjęć to 100ASA a poziom szumu to parametr na który nie zwracam specjalnie uwagi.
Bardziej ważna jest dla mnie rozpiętość tonalna a ta niestety maleje wraz ze wzrostem czułości :-(
Nie wiem czy "macałeś" K-5? To takie małe cacuszko lepiące się wprost do ręki.

... ale najważniejsze w tym wątku są właśnie gabaryty.
Nikon niestety nie ma tak małego zestawu jak K-5 + 40/2.8.
Z chorobliwym uporem uważa, że sprzęt bardziej zaawansowany powinien być większy.
Co prawda D7000 gigantem nie jest ale powiela pewne błędy D80 (do furii doprowadza mnie np. blokada spustu migawki w trybie wyzwalania z pilota czy ilość klatek w bracketingu) no i "naleśników" z AF brak.

Jeszcze raz przepraszam za OT.
Henio, czy Ty aby na pewno piszesz o Pentaxie K-5, bo nic już nie rozumiem: piszesz o jakimś aparacie niewiele większym od GF1, o małym cacuszku lepiącym się do ręki... przecież K-5 to zwykła cegła lustrzankowa! Przytroczysz do niego jeszcze szkło i masz sprzęt o którym możesz powiedzieć wszystko, tylko nie to że jest poręczny i dyskretny - DOKŁADNIE tak samo jak D7000. I już żadne małe szkiełko sprawy nie uratuje.

waldek
06-02-2011, 02:53
Mam takie wrażenie, że od pewnego czasu (łącznie ze mną) odbiegamy od tematu wątku. :-?
Chodzi o bezlusterkowce - a nie o małe lustrzanki czy kompakty z większą matrycą.

B e z l u s t e r k o w c e ( dla mnie ) to :
- lustrzanki pozbawione lustra lub kompaktowe aparaty z matrycą APS-C lub 4/3 lub FF ( tych to pewnie długo jeszcze nie będzie ).

jannik
06-02-2011, 07:24
B e z l u s t e r k o w c e ( dla mnie ) to :
- lustrzanki pozbawione lustra lub kompaktowe aparaty z matrycą APS-C lub 4/3 lub FF
A czy Samsung NX do tej kategorii można zaliczyć?
8-)

waldek
06-02-2011, 08:53
Oczywiście :
Samsung NX10 jest przedstawicielem aparatu systemowego, który nie został wyposażony w lustro,
ma 14,6-megapikselową matrycę CMOS o rozmiarze APS-C

Chodziło mi o to, że matryca powinna być większa niż w dotychczas sprzedawanych aparatach cyfrowych.
Tylko wtedy jest sens, porównywania z lustrzankami i ewentualne ich zastępowanie.

jannik
06-02-2011, 11:26
... matryca powinna być większa niż w dotychczas sprzedawanych aparatach cyfrowych.
Tylko wtedy jest sens, porównywania z lustrzankami i ewentualne ich zastępowanie.
Akurat w przypadku G11 mniejsza matryca (10) od G10 (14) jest raczej pozytywną sprawą.
Nikt nie mówi tu o zastępowaniu lustrzanki kompaktem.
Raczej chodzi o to, by przesiadając się na kompakt nie rzucać nim potem o ścianę z tego powodu, że "nie chce" jakością zdjęć choćby w połowie dorównać lustrzance.
Staram się jakoś zminimalizować straty,
by potem mniej bolało..
:)

jm
06-02-2011, 11:40
Akurat w przypadku G11 mniejsza matryca (10) od G10 (14) jest raczej pozytywną sprawą.
:)

Obawiam się, że mylisz pojęcia i...troche wprowadzasz zamieszanie...

Waldek pisząc o matrycy większej od matryc w dotychczasowych kompaktach ma na myśli rozmiar fizyczny matrycy, a nie ilość włożonych tam pikseli! Chyba większości ludzi w tym wątku... o to własnie chodzi!
Chcąmałe pudełeczko z możliwie dużą matrycą w środku. Na dziś oferują to bezlusterkowce.

Ty piszesz o ilości pikseli na matrycy. W G11 jest pikseli mniej niz w G10 ale nadal rozmiar matrycy jest ten sam - mniejszy niż w bezlusterkowcach. Z tego powodu trudno aparatom takim jak G11 dorównać jakością fotek.

Dla zobrazowania tego co powyżej - uproszczony schemat wielkości matryc w popularnych modelach:
źródło (http://img824.imageshack.us/i/sensorsizecomparison.png/)

7D ma chyba ciutke większą matrycę od 550d??? Różnica niewielka ale jednak...

Henio Jawa
06-02-2011, 12:27
Henio, czy Ty aby na pewno piszesz o Pentaxie K-5, bo nic już nie rozumiem: piszesz o jakimś aparacie niewiele większym od GF1...

Tak, na pewno o lustrzance K-5.... tylko te Panasoniki mi się chyba pomyliły. Ten model z wyprofilowanym uchwytem i nadbudówką "niby pryzmat" to chyba G1 a nie GF1 :-)

Henio Jawa
06-02-2011, 12:48
...

Przeczytałem wyżej, że jesteś posiadaczką GF1 + 20mm.
Czy byłabyś tak miła i dała jakieś rawy które przedstawiają bardzo kontrastowe sceny i są właściwie naświetlony na światła (chyba, że tu naświetla się na cienie i koryguje światła) oraz takie naświetlone "do bani" :-)
Zrobione przy nominalnej czułości matrycy.

Byłoby miło gdyby przedstawiały coś z życia (krajobraz, architektura) aby można było ocenić oddanie kolorów.

Chodzi mi oczywiście o sprawdzenie jak ja poradzę sobie z obróbką takiego pliku i czy efekty są dla mnie zadowalające. Patrzyłem kiedyś na sample "ze sklepu" ale słabo oddawały one rzeczywistość.

Jeśli byś się zgodziła a nie masz gdzie wystawić plików to daj znać a coś Ci udostępnie.

MariuszJ
06-02-2011, 14:06
Staram się jakoś zminimalizować straty, by potem mniej bolało..
Podstawą niewpakowania się w kanał jest to co pisze jm - odróżnianie wielkości fizycznej matrycy (i WSZYSTKICH jej konsenwencji) oraz miary marketingowej, jaką jest megapikseloza.

Wystarczy chwilę się nad tym zastanowić i możesz dojść do wniosków, które mocno ograniczą Twoje chciejstwo zakupowe. Ot, np. kompletnie nieracjonalne poprzestawanie na opcji mała matryca+ciemna optyka uniwersalna - moim zdaniem lepiej kupić wtedy kompakt. Oczywiście granica, od której uważamy matrycę za małą jest płynna: myślę, że większość tu na forum uzna że u4/3 lub APS-C jest pierwszą "dużą" (w sensie kreatywności z ciemną optyką uniwersalną). Z mojego doświadczenia jest to jednak dopiero FF.

Konsekwencję tego rozumowania już przedstawiłem: jeżeli bezlusterkowiec to w świetle tego co mamy na rynku niefrustrującym wyborem byłyby:

1. puszka u4/3 + panasonic 20/1.7 oraz jeżeli będzie trzeba, przyszłościowo oczywiście UWA + tele
2. nx + 30/2 + czekamy na szkła

Niestety, system nex dyskwalifikuje się sam poprzez brak obiektywów. Proszę, nie wytaczajcie tylko tu argumentu z manualami, nagrzeszyłem w życiu ale nikomu matki, ojca nie zabiłem.

Do propozycji 1 i 2 można oczywiście dokupić to, co nazwałem wcześniej "ciemną optyką uniwersalną". Tyle, że ja uważam że jest ona całkowicie zbędna. Może to być kontrowersyjne, wiem.

Tak, na pewno o lustrzance K-5.... tylko te Panasoniki mi się chyba pomyliły. Ten model z wyprofilowanym uchwytem i nadbudówką "niby pryzmat" to chyba G1 a nie GF1 :-)
Te akurat modele bezlusterkowców są dla mnie zaprzeczeniem całej idei. Dla mnie powyżej małych bezlusterkowców są już aparaty tej samej klasy poręczności - cegły. I tu właśnie kompletnie nie widzę różnic zewnętrznych, a skoro nie widzę, wybieram nie jakiegoś kompromisowego jakościowo APS-C (matryca, jej wydolność tonalna to nie wszystko) tylko po prostu pełną klatkę. Cegła jest cegła.

jm
06-02-2011, 14:18
Przeczytałem wyżej, że jesteś posiadaczką GF1 + 20mm.
Czy byłabyś tak miła i dała jakieś rawy które przedstawiają bardzo kontrastowe sceny i są właściwie naświetlony na światła (chyba, że tu naświetla się na cienie i koryguje światła) oraz takie naświetlone "do bani" :-)
Zrobione przy nominalnej czułości matrycy.

Byłoby miło gdyby przedstawiały coś z życia (krajobraz, architektura) aby można było ocenić oddanie kolorów.

Chodzi mi oczywiście o sprawdzenie jak ja poradzę sobie z obróbką takiego pliku i czy efekty są dla mnie zadowalające. Patrzyłem kiedyś na sample "ze sklepu" ale słabo oddawały one rzeczywistość.

Jeśli byś się zgodziła a nie masz gdzie wystawić plików to daj znać a coś Ci udostępnie.

Co by miało być konkretnie w tej scenie?
Wysyłałam już kilku osobom jpgi prosto z puszki na maila. Nie mam oporów - GF1 nie jest aparatem idealnym. Lepiej, żeby każdy sobie sam ocenił, obadał, wypróbował.
JPGi raczej nie ostały się na karcie, choć mogę poszperać - nie obiecuję że znajdę.
Z cyknieciem nowych mam jeden problem - zalegam w domu z goraczką...

Oczywiście granica, od której uważamy matrycę za małą jest płynna: myślę, że większość tu na forum uzna że u4/3 lub APS-C jest pierwszą "dużą" (w sensie kreatywności z ciemną optyką uniwersalną). Z mojego doświadczenia jest to jednak dopiero FF.

FF jest duża...też tylko pozornie;) -

źródło (http://img138.imageshack.us/i/sensorsizechartwmetadat.jpg/)

MariuszJ
06-02-2011, 14:30
FF jest duża...też tylko pozornie;) -

Size makes a difference ;)

Tyle, że uwzględnić należy dwie rzeczy: historię, ludzkie przyzwyczajenia, podaż na rynku i wielkość... dłoni ;)

To znów obok tematu, więc nie będę... drążył? ;)

Żeby nie utonąć w lepkości rozważań - FF po prostu kosztuje dokładnie tyle samo co dobry APS-C.

Henio Jawa
06-02-2011, 14:32
Co by miało być konkretnie w tej scenie?
Wysyłałam już kilku osobom jpgi prosto z puszki na maila. Nie mam oporów - GF1 nie jest aparatem idealnym. Lepiej, żeby każdy sobie sam ocenił, obadał, wypróbował.

Cokolwiek z dużym kontrastem. Miasto w słoneczną pogodę z słońcem i cieniem, krajobraz z białymi chmurami i ciemnym lasem.... No wiesz standardowe widoczki (np. z okna bloku :-)) z kontrastem.

Tylko mi chodzi o RAWy a nie jpg.
Chciałbym sobie sam zobaczyć jak się daje te cienie/światła korygować w moim programie graficznym (Aperture konkretnie).

jm
06-02-2011, 14:37
Widok z okna - nie ma problemu - mam blachę na niebie.... mogę RAWa zapodać.
Mam wprawę..;) testy łapkowe itp;)

waldek
06-02-2011, 15:40
...wybieram nie jakiegoś kompromisowego jakościowo APS-C (matryca, jej wydolność tonalna to nie wszystko) tylko po prostu pełną klatkę. ...

Jestem za. Tylko kiedy to będzie. :confused:

W tej chwili, będące na rynku bezlusterkowce z matrycą APS-C mają 2 istotne wady, które mnie powstrzymują przed ich kupnem.
1. Nie mają porządnego wizjera ( nie jakieś opcjonalnie dokupywane czy "ciemne tunele" ).
2. Migawka jest za głośna.

MariuszJ
06-02-2011, 15:44
1. Nie mają porządnego wizjera ( nie jakieś opcjonalnie dokupywane czy "ciemne tunele" ).

Wizjer o którym marzysz implikuje nierozsądny w tym nurcie gabaryt.

???

wasilewk
06-02-2011, 15:46
...W tej chwili, będące na rynku bezlusterkowce z matrycą APS-C mają 2 istotne wady, które mnie powstrzymują przed ich kupnem.

A jak by na placu boju zostały dwa ? To który ? X100 też za drogi ?

Pzdr.

waldek
06-02-2011, 15:53
Co dla jednego jest wadą innemu nie przeszkadza.
Chciałbym cichą migawkę, żeby nie zwracać na siebie uwagi.
Są takie miejsca, gdzie głośna migawka praktycznie uniemożliwia robienie zdjęć.
Takie mam marzenie. Może się spełni.

FujiX100 jeszcze nie ma. Na papierze wygląda rewelacyjnie ale cena powala ( mnie ).
To aparat moich marzeń !!

jannik
06-02-2011, 15:56
Ok.
Sory za zamieszanie z pixelami.
To co piszecie jest okrutnie fachowe i wogóle bardzo akademickie.
Mi jest potrzebny dobry mały aparacik (ale nie za mały) do ujmowania ulotnych chwil (d80 nie nigdy nie nadążam wyjąć zanim chwili się nie ulotni.. :()
a wciąż chodzić z klunkrem na szyi to nie dla mnie..

Dziś jeszcze raz wymacałem EX-1 i NX-5, porobiłem też fotki w sklepie (Fotojoker w Gal. Krak.), czyli przy świetle jarzeniowym.
Niestety RAW-ów nie chce mi w CS5 otworzyć, komunikuje, że format niepoprawny..
jpg całkiem przyzwoite, ale nie widzę zdecydowanej różnicy na niekorzyść G11 (oczywiście trudno na podstawie tych kilku fotek coś super konkretnego powiedzieć.. ale..
ale na podstawie wygody użytkowania i ogólnie ergonomii zdecydowanie wolę G11 i taki chyba werdykt zapadnie.
pozdro

jm
06-02-2011, 15:58
2 RAWy, nie wiem czy wystarczająco kontrastowe:

http://rapidshare.com/#!download|166l3|446499050|P1030726.RW2|13109

http://rapidshare.com/#!download|939l34|446500821|P1030646.RW2|13100

wasilewk
06-02-2011, 15:59
...ale na podstawie wygody użytkowania i ogólnie ergonomii zdecydowanie wolę G11 i taki chyba werdykt zapadnie.
pozdro

A odchylany LCD w G12 ?

MariuszJ
06-02-2011, 16:32
Co dla jednego jest wadą innemu nie przeszkadza.
Chciałbym cichą migawkę, żeby nie zwracać na siebie uwagi.
Są takie miejsca, gdzie głośna migawka praktycznie uniemożliwia robienie zdjęć.
Ale przecież dźwięk tych migawek to jest nic w porównaniu do kłapania luster! Pewnie że im większa tym szansa na hałas większa, ale bez przesady - to akurat wydaje mi się wydumanym argumentem.

MariuszJ
06-02-2011, 16:40
Ok.
Sory za zamieszanie z pixelami.
To co piszecie jest okrutnie fachowe i wogóle bardzo akademickie.
Mi jest potrzebny dobry mały aparacik (ale nie za mały) do ujmowania ulotnych chwil (d80 nie nigdy nie nadążam wyjąć zanim chwili się nie ulotni.. :()
a wciąż chodzić z klunkrem na szyi to nie dla mnie..

Dziś jeszcze raz wymacałem EX-1 i NX-5, porobiłem też fotki w sklepie (Fotojoker w Gal. Krak.), czyli przy świetle jarzeniowym.
Niestety RAW-ów nie chce mi w CS5 otworzyć, komunikuje, że format niepoprawny..
jpg całkiem przyzwoite, ale nie widzę zdecydowanej różnicy na niekorzyść G11 (oczywiście trudno na podstawie tych kilku fotek coś super konkretnego powiedzieć.. ale..
ale na podstawie wygody użytkowania i ogólnie ergonomii zdecydowanie wolę G11 i taki chyba werdykt zapadnie.
pozdro
Łopatologicznie: EX1 nie zrobisz zdjęcia z ostrym tematem i nieostrym tłem, poza makro i siłowo zaaranżowanym planem. NX5 daje Ci na to szansę, bo ta możliwość zależy bardzo silnie właśnie od fizycznego rozmiaru matrycy. I rzecz druga - pstryknij sobie w iso400, iso800 i porównaj - pewnie że pstryki z okna na iso100 będą porównywalne.

Nie aranżując trudniejszych warunków bądź nie stawiając sobie bardziej wyrafinowanych zadań niż pstryk do albumu możesz dojść do wniosku że i ajfon wystarczy. Po grzyba G11?

Nie wskazuję tym samym że NX5 jest lepszy od G11. Zwracam Ci tylko uwagę na to, że na podstawie takich porównań nie jesteś w stanie dokonać sensownego wyboru.

Henio Jawa
06-02-2011, 18:02
2 RAWy ...

Dziękuję bardzo :-)

jannik
06-02-2011, 20:22
Łopatologicznie...
Nie wskazuję tym samym że NX5 jest lepszy od G11. Zwracam Ci tylko uwagę na to, że na podstawie takich porównań nie jesteś w stanie dokonać sensownego wyboru.
Dzięki.
Dotarło.. acz nie ucieszyło...
Ifon jakoś mi nie leży.. :)
ale znalazłem fajną stronkę do jako-takieogo porównywania różnych galerii.
Flickr (http://www.flickr.com/)
na pewno jest znana.. ale dla mnie to nowość..
nie wiem na ile wiarygodne są te porównania, ale co tu dużo gadać, zdjęcia (na tej stronce) z EX1 wyglądają o wiele ciekawiej niż te z G11 (pod względem jakości.. ostrość, kolory itp).
Kurde, tyle że ten EX1 to taki maluśki i nieporęczny... :(
pozdro

MariuszJ
06-02-2011, 22:37
Dzięki.
Dotarło.. acz nie ucieszyło...
Ifon jakoś mi nie leży.. :)
ale znalazłem fajną stronkę do jako-takieogo porównywania różnych galerii.
Flickr (http://www.flickr.com/)
na pewno jest znana.. ale dla mnie to nowość..
nie wiem na ile wiarygodne są te porównania, ale co tu dużo gadać, zdjęcia (na tej stronce) z EX1 wyglądają o wiele ciekawiej niż te z G11 (pod względem jakości.. ostrość, kolory itp).
Kurde, tyle że ten EX1 to taki maluśki i nieporęczny... :(
pozdro
Z takich galerii nie dowiesz się wiele. Głównie z powodu, że czynnik ludzki ma ABSOLUTNIE decydujące znaczenie w tym jak prezentują się zdjęcia. Wbrew wrażeniu jakie możesz odnieść po lekturze podobnych temu onanistycznych forów sprzętowych. Człowiek świadomy ograniczeń wyciśnie ze sprzętu wiele więcej niż się śniło jego twórcom. A to kto jest po drugiej stronie obiektywu często zależy od innych czynników, niż jakość zdjęć generowanych przez urządzenie.

Co do porównań, proponuję raczej coś bardziej sensownego jeżeli chodzi o wysnuwanie jakichś rzetelnych wniosków np. http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM.

No i musisz już sam odpowiedzieć na pytanie, bez ŻADNYCH NAZW WŁASNYCH - czego potrzebujesz. A potem można się pobawić w analizę rynku.

kh29228
07-02-2011, 11:53
Czy jest EVIL, który jednoczśnie ma:
1. matrycę APS-C
2. szybki AF
3. jasną stałkę o ogniskowej ekwiwalent 35-50mm (licząc dla FF), ewentualnie mozliwość podpinania szkieł z bagnetem M

Goku
07-02-2011, 19:55
Czy jest EVIL, który jednoczśnie ma:
1. matrycę APS-C
2. szybki AF
3. jasną stałkę o ogniskowej ekwiwalent 35-50mm (licząc dla FF), ewentualnie mozliwość podpinania szkieł z bagnetem M
Nie wiem czy NEX ma szybki AF, ale resztę warunków tylko on spełnia, czyli APSC i najmniejsza ze wszystkich aparatów odległość między bagnetem a matrycą, można podpiąć prawie wszystko:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lens_mount tabela 'List of lens mounts'. Tylko C i D mount są krótsze.

HN70
07-02-2011, 21:24
niedługo będzie w sprzedaży fuji x100 ...

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/fujifilmfinepixx100-1.jpg
źródło (http://www.hypebeast.com/image/2010/09/fujifilm-finepix-x100.jpg)

jeśli wystarczy tobie jedna jasna stałka ekwiwalent 35mm/f2.0 to powinieneś poczekać na pierwsze testy.

asche
21-02-2011, 20:48
Może komuś się przyda ta informacja (albo już była na forum) - Samsung NX100 wyzwala SB-600 za pomocą nadajnika PT-04 :)

Jacenty Z.
21-02-2011, 23:47
niedługo będzie w sprzedaży fuji x100 ...

jeśli wystarczy tobie jedna jasna stałka ekwiwalent 35mm/f2.0 to powinieneś poczekać na pierwsze testy.

A zanim to się stanie można spędzać na rzucanie kostką: wydać "skromne" 4 tys. zł na Fuji X100 czy na Nikona D7000 ;)

Niestety, w tej kwestii osobiście jestem pesymistą. Zbyt wielu ludzi marzy o aparacie małym, z jasną optyką i dobrą jakością obrazu by im go zaoferować - jeśli jeszcze na domiar złego okazałby się trwały i bezawaryjny, nie dałoby się potem sprzedać już nic innego, i co wtedy? Należy więc coś w nim delikatnie spartolić, albo walnąć cenę taką, że wszystkim szczęki opadną, żeby rynek tych "gorszych" lub większych aparatów nadal jakoś funkcjonował...

wyrwiflak
22-02-2011, 14:59
To jest nowość, więc może jeszcze nikt tego nie testował :) Zobaczymy, jak ktoś to kupi i sprawdzi.

http://translate.google.com/translate?js=n&prev=_t&hl=it&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&sl=auto&tl=en&u=http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/dressup/20110203_424426.html

Dziwny źwierz

Mavierk
22-02-2011, 17:24
no... po ostatnich premierach ja już wiem, że Samsung dla świadomych ludzi jest najlepszą opcją :)

loki_p
22-02-2011, 17:59
no... po ostatnich premierach ja już wiem, że Samsung dla świadomych ludzi jest najlepszą opcją :)
A jeszcze jak się pojawi zapowiadane 85/1.4 to będzie pięknie.

waldek
22-02-2011, 18:03

Dla jakich świadomych ?? Jaki Samsung ?? Jaką najlepszą opcją ??
Nic nie rozumiem. Proszę - wytłumacz :confused:

jm
22-02-2011, 18:09
Ja też nic nie kumam, link translatora nie działa, nie wiem o czym rozmawiacie.... pewne, że jakims grypsem nadajecie;)

asche
23-02-2011, 07:05
Dla jakich świadomych ?? Jaki Samsung ?? Jaką najlepszą opcją ??
Nic nie rozumiem. Proszę - wytłumacz :confused:

Może ja tutaj napiszę, bo parę dni temu kupiłem ten wynalazek.
Ogólnie rzecz biorąc miałem znaleźć taki aparat swojej małżonce, który pozwoli jej na robienie dobrych jakościowo zdjęć naszemu maleństwu. Ponieważ wybór nie jest duży, a nie chcieliśmy typowego kompaktu, wybór padł na system bez lustra. Po przejrzeniu co znajduje się na rynku wybór padł na system Samsunga, który w swojej ofercie ma obiektyw 30/2 oraz w zapowiedziach pojawiło się kilka fajnych obiektywów, które mają wyjść w tym roku. Nie ukrywam, że dużym ograniczeniem była cena - koszt za całość ok. 2000 zł. Zakup wykonałem w fotojokerze - zamawiając na ich stronie aparat z obiektywem 20-50/3.5-5.6 i kartę SD 8GB, a w sklepie kupując dodatkowo obiektyw 30/2 i pokrowiec, co dało łączną kwotę 2222 zł z kilkoma groszami. Sam aparat kosztował 1438zł i była to najtańsza opcja znaleziona w internecie.

Na plus - dość sprawny AF, rewelacyjny obiektyw 30/2 - jak znajdę czas to zrobię porównanie z moją Sigmą 30/1.4, stosunkowo łopatologiczne podejście do obsługi, że nawet moja żona potrafi zrobić zdjęcie. W perspektywie pojawienie się kilku fajnych szkieł do tego aparatu, które są w dość przystępnej cenie.

Na minus - matryca jest sztucznie, softwarowo ograniczona, nie lubi jak się zdjęć niedoświetla lub prześwietla. Kolory stosunkowo zimne. Szum do ISO 1600 porównywalny z D300 (mam w planach zrobić porównanie). Czułości powyżej ISO3200 są nieużywalne (w D300 nawet z tej czułości da się coś wyciągnąć). AF w gorszych warunkach oświetleniowych lubi trochę pojeździć. Obudowa dość nieprzyjemna, śliska, odstraszający plastik ale sprawia solidne wrażenie.

Podsumowując - warto włączyć format RAW, który trawi najnowszy LR/ACR i w nim wywoływać zdjęcia i tak jak już ktoś wyżej wspomniał - aparat jest raczej dla świadomego użytkownika, świadomego jego wad i zalet.

waldek
23-02-2011, 09:38
Piszesz o Samsungu NX100 ? Nie można go kupić tylko z 30/2.0 ?

asche
23-02-2011, 10:03
Piszesz o Samsungu NX100 ? Nie można go kupić tylko z 30/2.0 ?

Tak, o NX100, nie widziałem w sklepach samego body. Ten 20-50 nie jest taki najgorszy, w sumie w tym zestawie w FJ ma dobrą cenę.

waldek
23-02-2011, 10:15
Wrzuć jakieś fotki dla porównania jak już go ogarniesz.

Zawsze mnie zaskakuje "kreatywność" producenta.
Jak już wyprodukuje sensowny naleśnik to nie można go kupić z body tylko sprzedają z jakimiś wielgachnymi obiektywami.
Ale pewnie tak się zarabia więcej. :shock:

NX100 też oglądałem i przyznam się szczerze, że bardziej mi pasowała obudowa z EX1.
Dlaczego każdy aparat musi mieć jakieś wady ?
Przecież nawet dziecko widzi, że gdyby połączyć obudowę i obracany wyświetlacz EX1 z matrycą NX100 to byłby lepszy aparat.

Tak jak w lustrzankach = po połączeniu Canona 5d I z Nikonem D300s powstałby idealny aparat.

asche
23-02-2011, 10:29
Link (http://januszdziuba.eu/martyna/?p=304) Większość zdjęć robiła żona, sam wyjdę z aparatem jak będzie cieplej niż -14 stopni celsjusza na dworze ;)
Jak jesteś zainteresowany jakimś rawem to mogę wieczorem coś ciekawego zrobić i podesłać do zabawy.

waldek
23-02-2011, 10:35
Maluch uroczy ale jak pisałeś trochę zimne kolory.

To jpg-i z puszki czy dodatkowo obrabiane ?
Na ile fotek wystarcza naładowana bateria ?

asche
23-02-2011, 10:49
wywołane z minimalnymi ruchami suwaków rawy a zdjęć ile zrobi to nie wiem bo dopiero pierwszy raz ładowałem akumulator.

kris022
24-02-2011, 21:16
Może ja tutaj napiszę, bo parę dni temu kupiłem ten wynalazek.
Ogólnie rzecz biorąc miałem znaleźć taki aparat swojej małżonce, który pozwoli jej na robienie dobrych jakościowo zdjęć naszemu maleństwu. Ponieważ wybór nie jest duży, a nie chcieliśmy typowego kompaktu, wybór padł na system bez lustra. Po przejrzeniu co znajduje się na rynku wybór padł na system Samsunga, który w swojej ofercie ma obiektyw 30/2 oraz w zapowiedziach pojawiło się kilka fajnych obiektywów, które mają wyjść w tym roku. Nie ukrywam, że dużym ograniczeniem była cena - koszt za całość ok. 2000 zł. Zakup wykonałem w fotojokerze - zamawiając na ich stronie aparat z obiektywem 20-50/3.5-5.6 i kartę SD 8GB, a w sklepie kupując dodatkowo obiektyw 30/2 i pokrowiec, co dało łączną kwotę 2222 zł z kilkoma groszami. Sam aparat kosztował 1438zł i była to najtańsza opcja znaleziona w internecie.

Na plus - dość sprawny AF, rewelacyjny obiektyw 30/2 - jak znajdę czas to zrobię porównanie z moją Sigmą 30/1.4, stosunkowo łopatologiczne podejście do obsługi, że nawet moja żona potrafi zrobić zdjęcie. W perspektywie pojawienie się kilku fajnych szkieł do tego aparatu, które są w dość przystępnej cenie.

Na minus - matryca jest sztucznie, softwarowo ograniczona, nie lubi jak się zdjęć niedoświetla lub prześwietla. Kolory stosunkowo zimne. Szum do ISO 1600 porównywalny z D300 (mam w planach zrobić porównanie). Czułości powyżej ISO3200 są nieużywalne (w D300 nawet z tej czułości da się coś wyciągnąć). AF w gorszych warunkach oświetleniowych lubi trochę pojeździć. Obudowa dość nieprzyjemna, śliska, odstraszający plastik ale sprawia solidne wrażenie.

Podsumowując - warto włączyć format RAW, który trawi najnowszy LR/ACR i w nim wywoływać zdjęcia i tak jak już ktoś wyżej wspomniał - aparat jest raczej dla świadomego użytkownika, świadomego jego wad i zalet.

Tez mam ten wynalazek :) I jezeli chodzi o mnie to af jest mocna strona tego malenstwa , nie zrobil mi jeszcze nieostrego zdjecia . Jezeli chodzi o iso to akurat do d300 to mu daleko , maxs 800 a i tak gorsze niz 1600 w d300 . I jakos mam takie odczucie ze pliki z samsunga zle sie wyostrza i odszumia , pliki z d300 wygladaja duzo lepiej . Jpeg po prostu trzeba dobrze ustawic i wtedy nie ma sie do czego przyczepic , jak porownujemy do d300 to jest dobrze ( a wiadomo ze d300 mistrzem jpeg nie jest ;) ) Ogolnie porownanie do d300 jest zabawne bo samsung nx100 to raczej z obrazowniem jest powyzej kompaktow ale jeszcze daleko do d300 ( ale mam takie dziwne wrazenie ze to nie wina sprzetu - tylko oprogramowania ) . Generalnie ja tam jestem zachwycony - zamiast targac na miasto pare kilo d300s w duzej torbie , wieszam na szyi medalion z funkcja foto ;) A jakosc zdjec jakos tak strasznie nie odstaje od lustra ( szczegolnie w rawach ) . No i z 30/20 mm miesci sie do kieszeni spodni ...

kris022
24-02-2011, 21:52
Robione z jadacego auta . Jpeg bez przerobek wolane z raw nx100 :

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/SAM_02681-1.jpg
źródło (http://2.bp.blogspot.com/-rcV59jObya8/TWaz6xm4KBI/AAAAAAAAAC4/M3B_S69ixZ4/s1600/SAM_02681.jpg)

GrzesiekM
24-02-2011, 22:52
... a może warto poczekać na bezluterkowca od NIKOSIA... http://wyobrazsobie.komputerswiat.pl/foto/sprzet-foto/2010/11/czyzby-pierwszy-bezlusterkowiec-nikona.aspx

... a może LEICA... http://www.fotomaniak.pl/35498/nowy-evil-od-leiki/

jm
24-02-2011, 22:58
Ten niby Nikon trochę wielko-gabarytowy jest;)

A Leica... mam taką w domu - identico!
Tylko zamiast czerwonej kropki u mnie jest GF1. No i obiektyw mam 20mm a nie 14 ale też lumix;)

ropusz
10-03-2011, 18:27
A ma ktoś może porównanie takiego bezlusterkowca np. NEX'a do dobrego kompaktu np. XZ-1?

jm
10-03-2011, 19:42
Jak do NEXa zrobią jakieś jasne sensowne szkiełko z AF, to będzie mozna porównywać, teraz nie za bardzo jest co porównać...

ropusz
10-03-2011, 21:29
Jest ta stałka 16 f/2.8. Co prawda w XZ-1 jest f/1.8-2.5 z dużym zakresem ogniskowych ale mniejsza matryca.

Rycerz
02-04-2011, 23:05
ciągle od sierpnia ub.r. się biję z myślami jaki kupić bezlusterkowiec i ciągle mam problem z wyborem, bo albo mi nie odpowiada brak obiektywów, albo wygląd, albo cena :(
ciekawie się zapowiada nowość panasonic GF2 [ cena :( ] czy "prawie" nowy samsung NX100
ale ostatnio myślę też intensywnie nad sigmą dp2s

fotografuję w 99% w plenerze, w ładną pogodę i wyłącznie mojego malucha
i potrzebuję coś małego, lekkiego, co wcisnę w kieszeń jak będę musiał łapać spadające z drabinki dziecko...

nie oglądam zdjęc w 100% cropie, nie straszne mi dystorsje i abberacje, nie robię testów dekielka i muru, ale oczywiście chciałbym żeby jakość zdjęć przewyższała kompaktowe fotki...
a na dodatek wystarczy mi jeden obiektyw coś koło 50mm w przeliczeniu pod FF
nie uzywam czułości iso powyżej 640, i chętnie znalazłbym wreszcie aparat w którym nie trzeba by było długo grzebac w rawach ;-) bo mi sie juz nudzi siedzenie przed monitorem...

podpowiedzcie coś proszę bo mi wiosna ucieknie :(

Staś
03-04-2011, 01:29
ale ostatnio myślę też intensywnie nad sigmą dp2s

:(
Kupuj, pomimo jej wad nie będziesz żałował

asche
04-04-2011, 14:25
"prawie" nowy samsung NX100
a na dodatek wystarczy mi jeden obiektyw coś koło 50mm w przeliczeniu pod FF
podpowiedzcie coś proszę bo mi wiosna ucieknie :(

Sam już sobie odpowiedziałeś - NX100 + 30/2 i Twój maluch będzie zadowolony ;)

Mavierk
04-04-2011, 15:05
dokładnie, obczaj sobie zdjęcia zrobione z 30/2 - moim zdaniem najładniejsza 3Xtka aktualnie na rynku :)

marek7001
04-04-2011, 21:53
A jak w tym towarzystwie, według Was wypada Olympus E-PL2 ? Chodzi mi typowo o jpg.

Rycerz
06-04-2011, 11:58
moim pierwszym bezlusterkowcem będzie jednak samsung nx100 ;-) chyba, że się coś nagle zmieni ;-)

stock
06-04-2011, 14:02
znając długośc Twoich rozterek w tej materii pewnie zmieni się ze 100 razy :P :)

Rycerz
06-04-2011, 14:03
masz rację ;-)
trochę obawiam się że zawiodę się na takim maluszku po używaniu lustra i to jedyny powód.

Kundzior
06-04-2011, 14:28
NX100 dobry wybór.

deep
06-04-2011, 15:59
rycerz, zastanów się jeszcze dobrze :)

stock
06-04-2011, 16:22
masz rację ;-)
trochę obawiam się że zawiodę się na takim maluszku po używaniu lustra i to jedyny powód.

też miałem takie obawy - ale postanowiłem zakupić nexa i jestem zadowolony :)
Bo stwierdziłem ze im więcej czytam o tych maluszkach tym głupszy się robię. A kadry uciekają :)

Rycerz
06-04-2011, 16:26
to jest jakaś metoda ;-) czyli kupić i się nie przejmować

stock
06-04-2011, 16:38
no ja wyszedłem z takiego założenia. Wiadomo ze maluszek lustrzance nie dorówna - ale zdjęcia też fajowe robi :)
No i jest maaaały :)

Kundzior
06-04-2011, 17:15
Samsung ma tę przewagę nad NEXem że obiektywy są wyższej rozdzielczości, jak tez można kupić np. Samyango z mocowaniem Samsungowym.

koniecpolska
06-04-2011, 18:44
... jak tez można kupić np. Samyango z mocowaniem Samsungowym.Dedykowanego do systemu NX, czy wielkiego kloca dla lustrzanek z przerobionym bagnetem?

Wg mnie system bezlustrowy trzeba kupować pod katem obiektywów, czyli pod katem małych obiektywów systemowych.

Ja osobiście nie widzę sensu używania z bezlustrowcem innego obiektywu niż naleśnik.
Tu faktycznie NX wypada fajnie: 16, 20, 30mm małe i względnie tanie. W m4/3 też są fajne nale14 i 20mm - przydałby się jeszcze jakiś 10mm i mucha nie siada.
W NEX jest jedynie 16mm (gabarytami największy z naleśników) no i nieco mydlany po bokach, ale mam go i używam jedynie z tym właśnie 16mm ( przy cenie 999zł nie ma co wybrzydzać) , bo inne nie mają sensu - są za duże.

Kundzior
07-04-2011, 00:20
4/3, w słabszych warunkach odpada, prędkość AF w 4/3 odpada, jakość szkieł sam miód w 4/3. 16mm w NEXie, sory porażka jeśli chodzi o ostrość tego placka, ale 30 f2 Samsunga jest fajna, co prawda nei ta ogniskowa, no ale.

W NEXie zapowiedzi alternatywy spore, zobaczymy co wyjdzie.

Na Nikona nie ma co czekać, nie spodziewam się rewelacji.

IMHO NX na tę chwil to najlepsze rozwiązanie bezlustekowców.

Mavierk
07-04-2011, 11:45
no i moim zdaniem to najlepsza opcja, a biorąc pod uwagę fakt, że niebawem wyjdzie 85/1.4 to już w ogóle wydaje się być kompletny system dla świadomego fotografa :)

Ale Czemu ten plasticzak NX100 a nie NX10? Zdaje mi sie, ze ten drugi jest fajniejszy..

Rycerz
07-04-2011, 11:55
bo nx10 wygląda jak mała lustrzanka [ to źle ]
a nx100 jak kompakt ;-)

Mavierk
07-04-2011, 11:58
no ale ta mała lustrzanka ma malutki gripek i nadal jest malutka :D

Rycerz
07-04-2011, 11:59
nie wiem czy to dobrze żeby bezlusterkowiec wyglądał jak lustrzanka ;-) przemyślę to ;-)

koniecpolska
07-04-2011, 12:52
4/3, w słabszych warunkach odpada, W konstrukcjach typu GF1/2 EP-1/2, E-PL1/2 ISO 1600 w pełni używalne, ISO3200 od biedy używalne. W GH2 jest o 1EV lepiej. Dodając do tego doskonałe obiektywy typu 20mm1.7 sprawne od pełnej dziury spokojnie nadrabiamy kolejne 1EV....

prędkość AF w 4/3 odpada, 4/3 to system z lustrem, masz więc chyba na myśli m4/3 w wykonaniu Olympusa, choć po wypuszczeniu nowego kita 14-42mm można się spodziewać znacznej poprawy. Natomiast m4/3 w wykonaniu Panasonika ma najszybszy AF wśród bezlustrowców.

jakość szkieł sam miód w 4/3. 16mm w NEXie, sory porażka jeśli chodzi o ostrość tego placka, W testach i owszem 16mm Sonego to tragedia, nawet jak się porówna z 24mm LX5, ale wierz mi przy takich normalnych zdjęciach (nie testowych) cała ta słabość placka 16mm dla NEX znika -fotki są całkiem fajne nawet przy f=2.8 - centrum jest naprawdę ostre, przynajmniej u mnie. Słyszałem, że w przypadku 16mm trafiają się tragiczne egzemplarze jaki całkiem dobre, niestety duży rozrzut jakościowy jest.

ale 30 f2 Samsunga jest fajna, co prawda nei ta ogniskowa, no ale.
Są jeszcze 16mm/2.5 i 20mm/2.8 - słowem dla miłośników stałek NX wydaje się najlepszy.

superkomornik
07-04-2011, 18:18
nie wiem czy to dobrze żeby bezlusterkowiec wyglądał jak lustrzanka ;-) przemyślę to ;-)

A jakie to ma znaczenie? ;)
Wygląda jak lustrzanka, ale jest płaski i w przeciwieństwie do NX100 ma wizjer - przydaje sie w ostrym słońcu.

Rycerz
07-04-2011, 21:07
to jest silny argument "za"

Staś
09-04-2011, 01:37
A jakie to ma znaczenie? ;)
Wygląda jak lustrzanka, ale jest płaski i w przeciwieństwie do NX100 ma wizjer - przydaje sie w ostrym słońcu.

Hmmm, przerabiałem olka, sonego, panaska i jedynie z czym to ma sens to naleśnik - podpięcie czegokolwiek innego burzy ideę kieszonkowca, erzaca lustra. Jeżeli ktoś nie chce rezygnować z lustra i mieć coś kieszonkowego, to wybór bezlustra trzeba przemyśleć. Mam sigmę i jak patrzę na opinie, testy, i inne wynalazki innych systemów to bardziej chcę ją mieć.
Rycerz - jak będziesz zamawiał nx10-100 przez net, uważaj żeby pralkii Ci nie przysłali :-)
Pozdro
Staś

Rycerz
14-04-2011, 14:39
jak bezlusterkowce dają sobie radę w fotografowaniu w trybie makro?

waldek
14-04-2011, 14:48
Stawiam taką tezę : żaden z aktualnie sprzedawanych bezlusterkowców nie zastąpi lustrzanki w jej funkcjonalności i jakości zdjęć
a ich rozmiar, czas używania akumulatora i wygoda obsługi nie napawa optymizmem.
Cena dodatkowo jest kolejnym elementem odstraszającym od zakupu.

Czyli po polsku : nie ma jeszcze konkurencji dla lustrzanek !!
Polemika mile widziana. :-D

superkomornik
14-04-2011, 15:23
jak bezlusterkowce dają sobie radę w fotografowaniu w trybie makro?

Tryb macro? A w lustrzankach jest tryb macro? ;)
Plus jest taki, że od razu widać jak rozkłada się GO. A mając proste pierścienie pośrednie nie ma efektu ciemnego wizjera, wszystko ładnie widać ;)

koniecpolska
14-04-2011, 16:07
Stawiam taką tezę : żaden z aktualnie sprzedawanych bezlusterkowców nie zastąpi lustrzanki w jej funkcjonalności i jakości zdjęć
a ich rozmiar, czas używania akumulatora i wygoda obsługi nie napawa optymizmem.

Polemika mile widziana. :-DChyba już pisałem o tym, ale napiszę jeszcze raz. Jakiś czas temu byłem na wycieczce w b. ciepłych rejonach naszego globu. Dużo zwiedzania na własnych nogach po 8-10 godzin dziennie. Po dwóch dniach z zazdrością patrzyłem na jedną osobę posiadającą bezlustrowca, poziom zazdrości wzrastał z każdym następnym dniem. Apogeum zazdrości osiągnąłem, już po powrocie do kraju, jak zobaczyłem zdjęcia z tego bezlustrowca ... A ja głupi dźwigałem około 10kg lustrzankowego sprzętu na plecach. Następnym razem też wezmę bezlustrowca lub nawet zaawansowany kompakt typu LX5, XZ-1, EX-1 ... a w plecaku będę nosił wodę ....

bercik
14-04-2011, 16:43
Chyba już pisałem o tym, ale napiszę jeszcze raz. Jakiś czas temu byłem na wycieczce w b. ciepłych rejonach naszego globu. Dużo zwiedzania na własnych nogach po 8-10 godzin dziennie. Po dwóch dniach z zazdrością patrzyłem na jedną osobę posiadającą bezlustrowca, poziom zazdrości wzrastał z każdym następnym dniem. Apogeum zazdrości osiągnąłem, już po powrocie do kraju, jak zobaczyłem zdjęcia z tego bezlustrowca ... A ja głupi dźwigałem około 10kg lustrzankowego sprzętu na plecach. Następnym razem też wezmę bezlustrowca lub nawet zaawansowany kompakt typu LX5, XZ-1, EX-1 ... a w plecaku będę nosił wodę ....

Mam dokładnie takie same doświadczenia.

andrzejek
14-04-2011, 18:01

Zgodzę sie , ze to jeszcze nie jest konkurencja, jak też z tym, że widelec łyżki nie zastąpi, przynajmniej do jedzenia zupy.))))

waldek
14-04-2011, 20:18
... A ja głupi dźwigałem około 10kg lustrzankowego sprzętu na plecach...

Żaden bezlusterkowiec nie ma matrycy pełnoklatkowej.
Porównujemy go więc do DX.
Belusterkowiec, powinien być mały ale nie za mały i z jakimś sensownym obiektywem.
Powiedzmy, że za taki uznamy 35 ( czyli standard DX-owy -> kąt widzenia 50 na pełnej klatce ).
Czyli z aktualnie produkowanych nikonowskich lustrzanek będzie to D90 + N35.

I ten aparat jest wzorcem dla porównań.

Waży tylko około 900 g razem z akumulatorem, kartą i paskiem.
Kosztuje ( dzisiaj ) 3400 zł.
Ma tylko jedna wadę - jest duży.

Czyli bezlusterkowiec którym zastąpię ten zestaw musi być tak funkcjonalny i dawać podobnej jakości zdjęcia i filmy jak D90+N35.
Jeszcze takiego nie znalazłem chociaż Fuji X100 takim się zapowiada.
Tylko jest za drogi. Jeszcze....

wpkx
14-04-2011, 20:22
Żaden bezlusterkowiec nie ma matrycy pełnoklatkowej.

Nieprawda. Leica M9 jest "bezlusterkowcem" i ma matrycę pełnoklatkową. :D

waldek
14-04-2011, 20:25
Nieprawda. Leica M9 jest "bezlusterkowcem" i ma matrycę pełnoklatkową. :D

Aaa przepraszam. To strefa niedostępna finansowo ( dla mnie ).
Więc wymazałem ten aparat z pamięci. :(

koniecpolska
14-04-2011, 20:36
Waży tylko około 900 g razem z akumulatorem, kartą i paskiem.
Kosztuje ( dzisiaj ) 3400 zł.A ja wolę taki co waży 200gram i kosztuje około 1000zł.

Jeszcze takiego nie znalazłem chociaż Fuji X100 takim się zapowiada.
Tylko jest za drogi. Jeszcze....No i ma maksymalne ISO 1000 tylko.

wpkx
14-04-2011, 20:44
No i ma maksymalne ISO 1000 tylko.

Wg DxO. D90 również.

A ja wolę taki co waży 200gram i kosztuje około 1000zł.

I ma ISO powyżej 1000? Tak mają chyba tylko kompakty analogowe. Z odpowiednim filmem oczywiście. ;)

superkomornik
14-04-2011, 20:45
Czyli bezlusterkowiec którym zastąpię ten zestaw musi być tak funkcjonalny i dawać podobnej jakości zdjęcia i filmy jak D90+N35.

NX5/10/11 z 30/2.0 waży jakieś 500-600g i kosztuje ok 2000zł. Matryca i obiektyw w zasadzie na takiej samej jakości, samsung zdecydowanie mniejszy.

Przykładowy film z NX10: http://www.youtube.com/watch?v=0kV1wIZmX5U

Pawel92
14-04-2011, 20:53

+1

Przez pół roku bawiłem się GF1 z obiektywami Panasonic i Nikkor, bo nie zawsze mi się chciało lub nie zawsze mogłem zabierać ze sobą D3. Pisałem o tym na forum. Przeszkadzał mi najbardziej crop 2x, DR i ogólna ergonomia systemu. Panas poszedł do ludzi i został zastąpiony C5D2. Jest owszem cięższy i większy niż GF1 :mrgreen:, ale Nikkory tez daje się do niego przyczepić. Rozwiązałem problem. Przynajmniej narazie :smile:

asche
14-04-2011, 21:03
[...]
Jeszcze takiego nie znalazłem [...]

Samsung NX100 (lub nadchodzący NX200) + 30/2

Kundzior
14-04-2011, 21:54
NX100 jakość lepsza niż D90 - tyle jeśli chodzi o zdjęcia. Oczywiście wpływ na to ma też szkło.

Rycerz
14-04-2011, 23:36
to co z tym makro? ;-)

superkomornik
15-04-2011, 07:43
Post 409, moze nie zauwazyles ;)

marek7001
19-04-2011, 22:12
Test Olympusa E-PL2 na optycznych http://www.optyczne.pl/151.1-Test_aparatu-Olympus_E-PL2.html

mokrii
14-05-2011, 09:42
no ale ta mała lustrzanka ma malutki gripek i nadal jest malutka :D

jest jeszcze ciut mniejszy nx5

a to juz jak "duzy" kompakcik

prz3mo
15-05-2011, 14:15
Zdecydowałem, że kupię sobie coś w miarę małego do max 1200pln. Biorę więc pod uwagę Samsungi EX-1 oraz NX-5 z 18-55. Aparat nie będę użytkował tylko ja i MUSI być też wbudowany błysk (dlatego odpada NX-100).
Może ktoś coś napisać w kwestii porównainia między EX-1, a NX-5?

Lucas Z
15-05-2011, 14:22
EX 1 to kompakt ze stałą optyką, w NX 5 masz juz większą matrycę i wymienną optykę

prz3mo
15-05-2011, 16:38
EX 1 to kompakt ze stałą optyką, w NX 5 masz juz większą matrycę i wymienną optykę

Nie nooo, tyle to ja wiem :)
Chodzi mi np. o porównanie szumów na wysokich ISO, szybkość AF, wygoda obsługi...

koniecpolska
15-05-2011, 22:32
Zdecydowałem, że kupię sobie coś w miarę małego do max 1200pln. Biorę więc pod uwagę Samsungi EX-1 oraz NX-5 z 18-55. Aparat nie będę użytkował tylko ja i MUSI być też wbudowany błysk (dlatego odpada NX-100).
Może ktoś coś napisać w kwestii porównainia między EX-1, a NX-5?Mam LX5 i NEX-3 z 16mm. Robię czasami takie same ujęcia, ot tak dla porównania. Wszystko zależy od sytuacji, w dobrym oświetleniu fotki są trudne do odróżnienia nawet przy porównywaniu cropów 1:1, są też sytuacje, że różnica jest widoczna - zazwyczaj jest tak w słabym oświetleniu, ale widać to jedynie na wycinkach 1:1.

NEX (NX, m4/3) ma przewagę nad kompaktami typu EX-1, XZ-1, LX5 jeśli używa się je z ze szkłami o jasności szkieł z ww kompaktów. Po założeniu na NEX, NX kita o światłosile 3.5-5.6 mamy o 2 lub nawet blisko 3EV w plecy w stosunku do zaawansowanego kompakta. Czyli w kompakcie wystarczy ISO 400 (jeszcze całkiem przyzwoite) a w NEX, NX trzeba ustawić 1600 (lub nawet 3200) - dlatego różnica w jakości nie jest wielka.

Ergonomia użytkowania LX5 jest całkiem dobra (EX-1 pewnie też).
Szybkość AF w zaawansowanych kompaktach jest podobna jak i w bezlustrowcach.

Gdybym miał wybierać, to miałbym dylemat, jeśli jakość to bezlustrowiec, jeśli gabaryty to zaawansowany kompakt, chociaż EX-1 z zaawansowanych kompaktów jest największy i filmowanie ma nie najlepsze. Jeśli już miałbym iść w bezlustrowca to np. coś z NX i stałki 20, 30mm i w przyszłości 16mm lub w m4/3 bo ma najmniejszy gabarytowo kit.

prz3mo
15-05-2011, 22:42
Mam LX5 i NEX-3 z 16mm. Robię czasami takie same ujęcia, ot tak dla porównania. Wszystko zależy od sytuacji, w dobrym oświetleniu fotki są trudne do odróżnienia nawet przy porównywaniu cropów 1:1, są też sytuacje, że różnica jest widoczna - zazwyczaj jest tak w słabym oświetleniu, ale widać to jedynie na wycinkach 1:1.

NEX (NX, m4/3) ma przewagę nad kompaktami typu EX-1, XZ-1, LX5 jeśli używa się je z ze szkłami o jasności szkieł z ww kompaktów. Po założeniu na NEX, NX kita o światłosile 3.5-5.6 mamy o 2 lub nawet blisko 3EV w plecy w stosunku do zaawansowanego kompakta. Czyli w kompakcie wystarczy ISO 400 (jeszcze całkiem przyzwoite) a w NEX, NX trzeba ustawić 1600 (lub nawet 3200) - dlatego różnica w jakości nie jest wielka.

Ergonomia użytkowania LX5 jest całkiem dobra (EX-1 pewnie też).
Szybkość AF w zaawansowanych kompaktach jest podobna jak i w bezlustrowcach.

Gdybym miał wybierać, to miałbym dylemat, jeśli jakość to bezlustrowiec, jeśli gabaryty to zaawansowany kompakt, chociaż EX-1 z zaawansowanych kompaktów jest największy i filmowanie ma nie najlepsze. Jeśli już miałbym iść w bezlustrowca to np. coś z NX i stałki 20, 30mm i w przyszłości 16mm lub w m4/3 bo ma najmniejszy gabarytowo kit.

hm... kurcze, jutro muszę zdecydować, a rozterka co wziąć - coraz większa :(

Rycerz
15-05-2011, 22:45
a nx100 ci się nie podoba?

prz3mo
15-05-2011, 23:03
a nx100 ci się nie podoba?

http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2393127&postcount=426

tomdoe
15-05-2011, 23:07
a ja czekam na nieoficjalnie zapowiedzianego bezlusterkowca od Nikona, i nie obchodzi mnie to ze będzie miał mniejszą matrycę od m4/3, ważne że będzie współpracował z sabinkami :) tylko kiedy to nastąpi eh, doczekać się nie mogę :)

prz3mo
15-05-2011, 23:09
a ja czekam na nieoficjalnie zapowiedzianego bezlusterkowca od Nikona, i nie obchodzi mnie to ze będzie miał mniejszą matrycę od m4/3, ważne że będzie współpracował z sabinkami :) tylko kiedy to nastąpi eh, doczekać się nie mogę :)

Jaki jest sens używania małego aparaciku z klamotem SB? :) Dla mnie jedno wyklucza drugie... Jak chcę wyglądać jak beduin to zapinam obrzydliwą sb-900 do D700, do tego ciężkie szkło... i udaję, że wygodnie mi się robi zdjęcia ;)

tomdoe
15-05-2011, 23:17
Jaki jest sens używania małego aparaciku z klamotem SB? :)

ano taki, że lepiej mieć możliwość podpięcia SB niż jej w ogóle nie mieć :) aktualnie używam P7000 + SB-900 i wcale mi nie przeszkadza dziwny wygląd tego zestawu, powiem więcej w momencie kiedy mam na sankach sabinkę to ergonomia uchwytu wzrasta o 300% :) W przypadku bezlusterkowca o którym jeszcze nikt nic nie wie moim zdaniem może być już tylko lepiej w porównaniu do P7000 i o to mi właściwie chodziło :)

koniecpolska
16-05-2011, 10:02
Jaki jest sens używania małego aparaciku z klamotem SB? :) Dla mnie jedno wyklucza drugie... Jak chcę wyglądać jak beduin to zapinam obrzydliwą sb-900 do D700, do tego ciężkie szkło... i udaję, że wygodnie mi się robi zdjęcia ;)Bezlustrowce Olka E-PL1, E-PL2 i kompakt XZ-1 mogą bezprzewodowo sterować lampami zewnętrznymi i to jest wg mnie dobra droga do używania zewnętrznych lamp w takich małych gabarytowo systemach. Bo np. LX5 z lampą na sankach o gabarytach FL-50 jest nie do użycia (chyba, że bracket lub szyna).

MariuszJ
16-05-2011, 10:23
Oczywiście podpinałem do swojego LX5 zarówno SB, jak i chińskie zwieracze.

...mój pogląd na te sprawy jest jednak nietechnicznie warunkowany: to zawracanie gitary jest. O ile przy bardzo silnej racjonalizacji jestem w stanie wyobrazić sobie budowanie systemu dookoła E-P*, to dookoła małego kompakciku? Nie jestem w stanie wyobrazić sobie sytuacji, w której zestaw taki miałby jakąkolwiek przewagę nad lampą przyczepioną do większego aparatu.

Wszystkie możliwości jakie otwierają przed nami takie mikrusy są zaprzeczane przy doczepieniu doń czegokolwiek. Osobiście uważam sanki w małomatrycowych kompaktach za rzecz zbędną. Podobnie natomiast jak Przemo uważam, że wbudowany błysk jest czasem użytecznym gadżetem i w tym sensie NX100 nie do końca mnie satysfakcjonuje.

Robert W
16-05-2011, 16:35

Nie rozumiem jak można budować system fotograficzny pod kątem lamp błyskowych ... dla mnie lampa to zło którego należy unikać ... i mi się to na razie świetnie udaje :). Moja, która ma z 8 lat błysnęła może z 300 razy w tym 90% z tego na jednym wydarzeniu. Co innego lampy studyjne te błyskają dość często.

koniecpolska
16-05-2011, 17:26
Nie rozumiem jak można budować system fotograficzny pod kątem lamp błyskowych ... dla mnie lampa to zło którego należy unikać ... i mi się to na razie świetnie udaje :). Moja, która ma z 8 lat błysnęła może z 300 razy w tym 90% z tego na jednym wydarzeniu. Co innego lampy studyjne te błyskają dość często.I czym tu się za przeproszeniem chwalić? Tym, że się nie umie zapanować nad błyskiem?

HYPER
16-05-2011, 18:07
I czym tu się za przeproszeniem chwalić? Tym, że się nie umie zapanować nad błyskiem?
a skad Ty wyciagnales wniosek, ze kolega nie umie zapanowac nad blyskiem?

Jasand
02-06-2011, 12:55
Zanabyłem własnie Panasonica GF2 z obiektywem 14 mm.

Zamierzam dokupic naleśnika 20/1.7

Co do zooma mam dylemat jaki wybrać:

w gre wchodzą cztery szkła;

Od Olka:
1.Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED
2 Olympus M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED II
Od Panasa:
3.Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S
4.Panasonic G VARIO 14-45 mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S.

Moze ktoś doradzi. Podobno te od Panasa sa lepiej wykonane

MariuszJ
02-06-2011, 13:07
Przepraszam ze obok tematu: nie kupuj zadnego. Wcale nie dlatego, ze tym co wymieniles cos dolega.

Jak będzie ekstra kasa, kupisz sobie może kiedyś megazooma 14-xxx. To co proponujesz niewiele wnosi do użyteczności zestawu, a tylko rozbudowuje Ci szklarnię na wzór "lustrzankowy".

Jasand
02-06-2011, 13:56
Megazoom 14-xxx to dodatkowo adapter za około 800 zł . Za ta cene (2100) mam 18-200 VR do mojego D90 a 800 na adapter zostanie na co inne .
Ten GF2 ma byc jako zamiennik kompakta na krótkie wypady jak nie bede taszczył lustrzanki

MariuszJ
02-06-2011, 14:07
Megazoom 14-xxx to dodatkowo adapter za około 800 zł . Za ta cene (2100) mam 18-200 VR do mojego D90 a 800 na adapter zostanie na co inne .
Ten GF2 ma byc jako zamiennik kompakta na krótkie wypady jak nie bede taszczył lustrzanki
Nie popełniaj błędu budowy drugiego systemu. Tymi dwoma naleśnikami zrobisz wszystko. u4/3 + kitzoom daje Ci niewiele więcej niż kompakt z biedronki. Zadaj sobie proste pytanie - co będziesz fotografował matrycą u4/3 obiektywem o ogniskowej efektywnej 90mm i świetle f5.6?

Jasand
02-06-2011, 15:42
Masz rację . Dokupie tylko 20/1.7. Bede miał jasny szeroki kąt ( w przeliczeniu 28 mm) i jasną prawie standartową stałkę (w przeliczeniu 40 mm). Jest jeszcze taki Voigtlander Nokton 25 mm f/0.95 czyli w przeliczeniu typowa 50 dla małego obrazka, ale cena to o 1kzł wiecej niz 20 mm.

koniecpolska
06-06-2011, 10:29
Megazoom 14-xxx to dodatkowo adapter za około 800 zł .Przepraszam jaki dodatkowy adapter jest potrzebny dla m.ZD 14-150 czy P 14-140 aby używać je z GF2?

tomek67
06-06-2011, 10:54
Od Panasa:
3.Panasonic G VARIO 14-42 mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S
4.Panasonic G VARIO 14-45 mm f/3.5-5.6 ASPH. MEGA O.I.S.

Moze ktoś doradzi. Podobno te od Panasa sa lepiej wykonane

Ten 14-45 ma lepsze opinie.
Wystarczy spojrzeć na test dpreview.
14-42 jest nowszy, pewnie producent zaczął oszczędzać.

marek7001
06-06-2011, 13:01
Przepraszam jaki dodatkowy adapter jest potrzebny dla m.ZD 14-150 czy P 14-140 aby używać je z GF2?

Także nic mi nie wiadomo na ten temat:shock:

Jasand
06-06-2011, 15:17
Sorki ale dopiero na optyczne.pl w specyfikacjach jest wyraźnie że to micro4/3 czego nie można się juz doczytać w sklepach wiec myslałem zę to zwykle 4/3 a do tego trzeba juz adaptera.
Jednak ceny w Polsce szkieł do systemu sa o 30-40% wyższe niż na zachodzie. Zawsze nas w d**e rąbią. A rynek wtórny prawie zerowy

Jasand
08-06-2011, 09:35
Zaczynam dopiero w systemie i nie oblukałem jeszcze wszystkiego. Tak ,że przepraszam za lapsus.
Zresztą na róznych witrynach też nie do końca piszą dokładnie czy to u4/3 czy też zwykłe 4/3.
Wracając do sprawy:
Aparat ma służyc jako drugi w zamian za kompakta i nie zamierzam w niego ładować za dużo kasy, a ceny to za 14-xxx ze stajni Olka do około 2.1oo -2.200 zł natomiast Panasonic to 3.300-3.400 zł.

Zostaje więc dylemat czy dokupić jeszcze 20/1.7 i za zoom robic nogami czy też 14-45 (zoom 3,2).
Na tym bym w systemie poprzestał- no moze w przyszłości wizjerek.

Przy okazji mam pytanie co do oznaczeń systemu :

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b12cb84838cacb3d) -wiadomo ,że to system 4/3 i wymagany adapter

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=9e710d8b83264faa) - tu też wyraźnie wiadomo ,że to micro4/3

Spotkałem jednak takie oznaczenie i to na kartonie od 14-45 Panasonica:

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5402cd5bacbaf50c) - czy to też system micro4/3 ?

koniecpolska
08-06-2011, 10:14
MICRO to micro czyli m.4/3 :wink:

Ja dokupiłbym 20/1.7 i nie zawracał sobie głowy zoomami. Dlaszego? Sam mam NEX z 16mm i robię tym zestawem większość fotek, nawet portrety. Jednak portrety i niektóre kadry lepiej by wyglądały jak były by zrobione czymś o ekwiwalencie 35-40mm. Więc czekam na CZ 24mm/1.7 - i jak nie zabije ceną, to będę miał mały komplet. Ty masz jeszcze lepiej, bo jeszcze mniejsze gabarytowo.

A jak CZ 24mm/1.7 zabije ceną to będzie pewnie coś z m.4/3 i właśnie 14mm oraz 20mm, albo może Samsung zaproponuje coś jeszcze w zakresie puszki, bo 16, 20, i 30 są niczego sobie.

marek7001
09-06-2011, 10:01
MICRO to micro czyli m.4/3 :wink:

Ja dokupiłbym 20/1.7 i nie zawracał sobie głowy zoomami. Dlaszego? Sam mam NEX z 16mm i robię tym zestawem większość fotek, nawet portrety. Jednak portrety i niektóre kadry lepiej by wyglądały jak były by zrobione czymś o ekwiwalencie 35-40mm. Więc czekam na CZ 24mm/1.7 - i jak nie zabije ceną, to będę miał mały komplet. Ty masz jeszcze lepiej, bo jeszcze mniejsze gabarytowo.

A jak CZ 24mm/1.7 zabije ceną to będzie pewnie coś z m.4/3 i właśnie 14mm oraz 20mm, albo może Samsung zaproponuje coś jeszcze w zakresie puszki, bo 16, 20, i 30 są niczego sobie.

I po części jednak sam sobie zaprzeczyłeś;) Stałka jest dobra, ale nie do wszystkiego. Dobrze ją mieć jako dodatek do obiektywu, choćby kitowego. W przypadku Olympusa, obiektyw podstawowy = naprawdę bardzo dobra jakość zdjęć;)
Szczególnie chodzi o 14-42 wersja II MSC.

Jasand
09-06-2011, 12:09
Nabyłem jednak nowego Lumix G Vario 14-45 mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S . Ewentualna druga stałka 20/1.7 będzie może w przyszłości i to jak pojawi się w II obiegu. Cena pow 1.600 zł na razie odstrasza .Jak bym miał na zbyciu na akcesoria foto kwotę pow. 2.000 zł to kupiłbym Nikkora AF-S 18-200mm f/3.5-5.6G ED DX VR II do mojego D90 zamiast np 14-xxx.
Stwierdzam ,że w systemie Olympusa/Panasonica (m4/3 i 4/3) w zakresie obiektywów i innych akcesoriów opróźniają nam kieszenie niesamowicie bo na zachodzie ceny sa na poziomie 70% naszych cen.

marek7001
09-06-2011, 14:11
Stwierdzam ,że w systemie Olympusa/Panasonica (m4/3 i 4/3) w zakresie obiektywów i innych akcesoriów opróźniają nam kieszenie niesamowicie bo na zachodzie ceny sa na poziomie 70% naszych cen.

Dlaczego? U nas też można kupić dużo taniej sprzęt Olympusa;-)

Jasand
09-06-2011, 15:46
Gdzie ? Konkrety proszę !!!

Jeżeli M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED II kosztuje w sklepie około 1.300 zł, a Ty wystawiasz go na allegro za 1.099,99 zł to wolałem kupić nowy Lumix G Vario 14-45 mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S za 700 zł przy cenie w sklepie też około 1.300 zł.

marek7001
09-06-2011, 18:26
Jeżeli M.Zuiko Digital 14-42 mm f/3.5-5.6 ED II kosztuje w sklepie około 1.300 zł, a Ty wystawiasz go na allegro za 1.099,99 zł to wolałem kupić nowy Lumix G Vario 14-45 mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S za 700 zł przy cenie w sklepie też około 1.300 zł.

I o to chodzi, wilk syty i owca cała;) Pozdrawiam

Jasand
10-06-2011, 15:42
Jestem zainteresowany ewentualnym zakupem wizjera , zewnetrznej lampy błyskowej i jakiegos futerału lub torby

W związku z tym mam pytania:

Czy ktos ma wizjer DMC-LV1? Jak on sie sprawuje ? Czy warto sie w niego ładować ?

Jaką niedużą lampe zewnętrzną kupić aby nie dominowała nad aparatem ? Wewnętrzna lampa ma liczbę przewodnią tylko 6. Zadowoliła by mnie liczba przewodnia w granicach 20-28.

No i poręczny futerał lub mała torba. Na razie uzywam Case Logic TBC-304 ale do niej poza aparatem i zapasowym obiektywem nic wiecej nie wejdzie. Jest to futerał pionowy z jedną komorą. Wolałbym coś w poziomie z np dwoma lub trzema komorami . W środku aparat skierowany obiektywem do dołu a w bocznych komorach np drugi obiektyw, lapma błyskowa i ewentualnie wizjer.

Niema nikogo , kto pomógł by chociaz w temacie zgrabnej torby. Znalazłem jeden model Olympus Four Thirds Retro Bag w trzech rozmiarach, ale chyba aktualnie w Polsce nie do kupienia.

koniecpolska
13-06-2011, 10:59
Niema nikogo , kto pomógł by chociaz w temacie zgrabnej torby. Znalazłem jeden model Olympus Four Thirds Retro Bag w trzech rozmiarach, ale chyba aktualnie w Polsce nie do kupienia.Parę dni temu widziałem je w MM Poznań.

Zewnetrzny EVF do Lumixów nadaje się jedynie do kadrowania w b. ostrym słońcu.

Rycerz
13-06-2011, 11:15
nie róbcie tu giełdy :-P

Jasand
13-06-2011, 12:46
nie róbcie tu giełdy :-P

Ja tu żadnej giełdy nie widzę. Jak by była możliwość zakupu aparatu z akcesoriami to by nikt nie szukał ani nie pytał na forach. Nie każdy mieszka w dużym mieście , gdzie może wybierac i przebierać.
A wracając do moich pytań to dzięki za info dotyczące wizjera. Już go na pewno w takiej cenie nie kupie.
Co do torby to wybrałem Lowepro Stockholm 120 - gabarytami zbliżona do Olympus Retro Medium.

Pozdrawiam
Andrzej

koniecpolska
13-06-2011, 13:51
A wracając do moich pytań to dzięki za info dotyczące wizjera. Już go na pewno w takiej cenie nie kupie.
Nie wiem jaką cenę masz na myśli, ale EVF do lumixa można czasmi trafić za 500-600zł na OC lub alledrogo.

Jasand
13-06-2011, 15:17
Mi chodzi o takie coś:

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f99f8c0f90763608)
Orginalna nazwa DMW-LV1
Znalazłem w 1 sklepie za 899 zł. To około 300 $. Na zachodzie to 150 $. Szlag człowieka trafia.

PS Lamerskie pytanie . Co to jest OC ?

Kundzior
13-06-2011, 15:19
Odpowiedzialność Cywilna :P

Jasand
13-06-2011, 16:54
Odpowiedzialność Cywilna :P

Żarty sobie zemnie stroisz ? Może tez byc Obrona Cywilna. Ale tam też nie sprzedaja akcesoriów foto.

Kundzior
13-06-2011, 21:50
Tak mi się na żarciochy zebrało :P Szczerze też nie wiem co to te OC.

superkomornik
13-06-2011, 22:34
Olympus Club pewno.

marek7001
13-06-2011, 23:00
Olympus Club pewno.

Prawie, poprawnie Olympusclub;)

Jasand
14-06-2011, 16:31
Ostatecznie zamówiłem taką torbę:

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=5f46e123ad90fd65)

źródło (http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=b060fec9e60631a0)

Jest to torba Lowerpro ILC Classic 100 stworzona dla posiadaczy bezlusterkowców z osprzętem.

FX1900
17-06-2011, 07:34
I idea małego aparatu zamiast lustrzanki poszła w las :D Teraz mamy po prostu inny system niż lustrzanka dający gorszą jakość zdjęć :D

Jasand
17-06-2011, 11:52
I idea małego aparatu zamiast lustrzanki poszła w las :D Teraz mamy po prostu inny system niż lustrzanka dający gorszą jakość zdjęć :D
Jeden woli córke a drugi tesciową.
Każdy kupuje i uzywa co mu sie podoba i to jego prawo.
Są zwolennicy tanich kompaktów, wypasionych kompaktów, megazoomów, systemowych, tanich luster, drogich luster, dalmierzowcy,analogowcy i każdy ma jakis atut , dlaczego kupił i używa taki a nie inny aparat . Nie nam ich osadząć czy dokonali dobrego czy złego wyboru.
Miałem jeszcze w zeszłym roku SONY ALPHA i szybko go zbyłem. Po prostu mi nie przypadł do gustu.
Kupiłem D90 i stwierdziłem ,że to jest to. Chciałem drugi mniejszy aparat w miare dobry i kupiłem GF2 z 14 mm i 14-45. Uważam to za udany zakup a akademickie stwierdzenia takie jak w cytacie mi wiszą

Śli
17-06-2011, 14:24
jak na zachodzie jest taniej to kup na zachodzie! ja kupilem moje olympusa wysylowo we francji i jestem zadowolony ze zaoszczedzilem pareset złotych. Wizjerem sie bawiłem jest bardzo fajny a juz super dziala z XZ-1, XZ to fajny aparat maly kompaktowy z niezlym obiektywem tyle ze ta cena na razie zabija
Ja kupiłem olympusa p-1, uzywam glownie z 17mm 2,8, niby fajny aparat, fajne sterowanie, ladne zdjecia, ale moim zdnaiem jest za duzy, z kitowym obiektywem w pokrowcu zajmuje tyle co mala lustrzanka, do kiesznie za duzy i za ciezki, na ramieniu sie obija, na rower za duzy i za ciezki - to nie jest jednak maly aparacik ktory wszedzie mozesz zabrac.

Staś
18-06-2011, 00:29
Kupiłem D90 i stwierdziłem ,że to jest to. Chciałem drugi mniejszy aparat w miare dobry i kupiłem GF2 z 14 mm i 14-45. Uważam to za udany zakup a akademickie stwierdzenia takie jak w cytacie mi wiszą

Nie dziw się że masz takie komentarze - kupujesz niby coś mniejsze, dokupujesz torbe, tworzysz nowy system i nadal chodzisz z majdanem
ja właśnie sprzedałem nexa5 bo
- nie odpowiadała mi jakość z naleśnika
- zoom kitowy był za wielki, a nie zamierzam łazić z torbami i innym majdanem z foto - i dlatego mam sigmę dp2s, a jak będę chciał coś szerszego to kupię Ricoha GRDIII.

Dominikaxx
18-06-2011, 06:56
Nie dziw się że masz takie komentarze - kupujesz niby coś mniejsze, dokupujesz torbe, tworzysz nowy system i nadal chodzisz z majdanem

Na calych tych bezlusterkowcach i ich kłamliwej idei zyskali tylko producenci którzy do małych aparatów majdan stworzyli i ludzie nadal nie maja małego aparatu z jakoscia lustrzanki. Jak dla mnie takim sprzętem jest tylko sigma DP- cala reszta to ściema z jakością kompaktu i wielkością lustrzanki.

superkomornik
19-06-2011, 08:46
Jakość kompaktu, a to dobre - uśmiałem się ;)

Jasand
19-06-2011, 10:11
Jakość kompaktu, a to dobre - uśmiałem się ;)

Brawo - nic dodać nic ująć.

Pozdrawiam
Andrzej

mangusta
20-06-2011, 12:53
Na calych tych bezlusterkowcach i ich kłamliwej idei zyskali tylko producenci którzy do małych aparatów majdan stworzyli i ludzie nadal nie maja małego aparatu z jakoscia lustrzanki. Jak dla mnie takim sprzętem jest tylko sigma DP- cala reszta to ściema z jakością kompaktu i wielkością lustrzanki.
Ja całe lata fociłem lustrzankami... Mając GX-10(K10) zawsze zastanawiałem się zabrać go na wyprawę, czy zostawić... bo za ciężki, bo za wielki... Być może gdyby nie upadł i nie uszkodził się, dalej bym nim robił zdjęcia.... taki byłem zawzięty, że to musi być lustrzanka ;-) . NEX-a kupiłem ponad miesiąc temu, rozważając najpierw i EX-1 i P7000 od Nikona, to co prawda nie bezlusterkowce ale małe i poręczne. itp
Już ponad rok wcześniej przed ukazaniem się pierwszego bezlusterkowca, pilnie śledziłem nowości w tej dziedzinie i pierwszym aparatem, który był dostatecznie mały i poręczny a jednocześnie oferował bardzo dobrą jakość zdjęć (czuła i nisko szumiąca matryca) i filmów HD czy FullHD jest właśnie NEX-5. Tu nie ma żadnej ściemy, a gdy okazało się, że ostrzenie nawet na manualnym obiektywie, zyskało ostatnio funkcję "peaking" , to temat jest dla mnie zamknięty. Mam dokładnie to czego chciałem.

FX1900
20-06-2011, 13:57
Podrzuć tu jakieś zdjęcie Twojego zestawu NEX + przejściówka + manualne szkło- kombinuje z czymś takim ale same przejściówki sa wielkości naleśnika i szkło dodatkowo i wychodzi wielki zestaw plus wąska ogniskowa. Z czym masz tego NEXsa połaczonego i jaka cena takiego zestawu?

mangusta
20-06-2011, 18:40
źródło (http://www.oaza.telzam.com.pl/image/nex5_plus_100mm.jpg)
NEX-5 czy też NEX-3 jak ktoś nie potrzebuje FullHD a wystarczy mu HD z obiektywem 18-55mm/3.5-5.6 ze stabilizacją, to koszt ok. 1450 zł - ale czerwony :-)
Za przejściówkę na bagnet K, dałem ok 100 zł. Na powyższym zdjęciu podpięta jest Cosina 100mm/3.5 MACRO 1:2/1:1 (pełnoklatkowa) - kupiłem kiedyś za 360 zł na ebuju - nową.
I chciałem jeszcze zauważyć, że po podpięciu obiektywu o ogniskowej 100mm przez przejściówkę, obiektyw dalej ma ogniskową 100mm i tę samą skalę odwzorowania ;-)

FX1900
20-06-2011, 18:59
Dzięki! Czyli tak jak myślałem wąsko i gabarytowo ni jak do kieszeni się nie zmieści- ale do portretów spoko. Tyle, że mało uniwersalne na sesje portretowe mam R1. NEX jak widze ma sens z tym naleśnikiem 16mm tylko że jak oglądam sample to się płakać chce. Nic zostaję przy EX1.

mangusta
20-06-2011, 22:33
Jak chciałbyś zmieścić do kieszeni obiektyw 100 mm z body APSC ? Coś mi się wydaje, że bez znaczenia byłoby co napisałem w poprzednim poście, bo odpowiedź miałeś już przygotowaną.... ;-)

Staś
21-06-2011, 00:07
źródło (http://www.oaza.telzam.com.pl/image/nex5_plus_100mm.jpg)
NEX-5 czy też NEX-3 jak ktoś nie potrzebuje FullHD a wystarczy mu HD z obiektywem 18-55mm/3.5-5.6 ze stabilizacją, to koszt ok. 1450 zł - ale czerwony :-)
Za przejściówkę na bagnet K, dałem ok 100 zł. Na powyższym zdjęciu podpięta jest Cosina 100mm/3.5 MACRO 1:2/1:1 (pełnoklatkowa) - kupiłem kiedyś za 360 zł na ebuju - nową.
I chciałem jeszcze zauważyć, że po podpięciu obiektywu o ogniskowej 100mm przez przejściówkę, obiektyw dalej ma ogniskową 100mm i tę samą skalę odwzorowania ;-)

No bardzo kompaktowy sprzęcik - miodzio- wprost do kieszeni :-)
Dla mnie idea bezlustra to tylko z jakimś naleśnikiem - wszystko inne doczepiane robia z niego takie nieforemne lustro.
U mnie przyszło opamietanie - sprzedałem nexa bo naleśnik był bardzo kiepski i sony leciało w kulki z zapowiedziami nowych szkieł.
Mam DP2 i na razie nic nowego cyfrowego nie planuję - mam to co chciałem

Mavierk
21-06-2011, 00:32
Idea NEXa to raczej - masz zatyczkę do obiektywu z matrycą w środku. Każdy może sobie wymyślić co z tym dalej zrobić :)

Staś
21-06-2011, 00:59
Ale przy tych gabarytach obiektywu to zatraca się wielkość zatyczki - lustro czy bez, nie ma znaczenia :-)

marek7001
22-06-2011, 22:30
To powiem tylko, UWAGA NADCHODZI8-) http://www.getolympus.com/PENteaser/ Olympus zawsze trzymał w niepewności do ostatniej chwili...

marek7001
29-06-2011, 23:25
Za C+ ...
Press Release:
Olympus PEN system by introducing a new Micro Four Thirds, has created an entirely new category of cameras. Now presented a new flagship model PEN, which increases the standards in this category. Camera PEN E-P3, or just PEN, has the fastest autofocus among all cameras with interchangeable lenses. Along with excellent AF FAST (Frequency Acceleration Sensor Technology – Sensor Technology Acceleration Frequency), and OLED touch screen provides an ideal alternative to the much bigger and more expensive SLRs. Standing at the forefront of the next generation of PEN, the E-P3 owes its incredible speed in focusing the new powerful processor. TruePic VI was developed specifically for not using the mirror cameras. In addition to the new system FAST AF, TruePic VI also controls ten artistic effects filters and a large touchscreen OLED. In combination with a faster and more sensitive 12.3 megapixel sensor, TruePic VI provides exceptional image quality, which is also visible in low light conditions. For experienced users, PEN has a special windfall – two knobs on the back, which facilitate quick adjustment of exposure time and aperture. Add to that the integrated image stabilization system that compensates for blur irrespective of the lens. Camera PEN E-P3 will be available from August 2011.

Classics
Just pick up a new camera PEN and immediately we see that the masters of design and production of Olympus have not already creating quite a feat 50 years ago, the construction of the camera, which today attracts. Their vision can be described as timeless classics that never ceases to fascinate succeeding generations

Instant AF
With its compact design, convenient features, and image quality, award-winning Olympus PEN system has already become a favorite among both hobbyists and professionals.
At the head of the flagship of the E-P3, a new generation of GH enhances the reputation of this class of equipment. One of the most important aspects – and the most useful – is the incredible speed and versatility autofocus system. Driven by new, powerful processor Olympus TruePic VI, FAST AF system focuses faster * than any other camera with interchangeable lenses. What’s more, it offers 35 focus points, spread across almost the entire surface of the sensor, so you can set the focus on small objects, regardless of where in the image appear. In low light, built-in backlight AF compensates for the potential drop in precision focus, and a new AF Tracking technology makes the object remains sharp, even if occasionally out of the frame. Another facility that provides a successful picture is constantly running AF – which means that the focus is still active, so that focus is maintained continuously.

Full Control
Unique solution in the flagship model of the PEN is the OLED touch screen. He is not only intuitive and practical in use, but also provides excellent image quality regardless of ambient lighting conditions. Compared with similar LCD screens OLED screen provides a higher level of contrast, intense black reproduction and a wider spectrum of colors. OLED screen provides a higher brightness, wider viewing angles and is characterized by lower levels of energy consumption. Display PEN’a also offers touch-screen scrolling content, enlarging photos, as well as control of the shutter button, AF point selection, and activating the pop-up Guide Live Guide – help appreciated PEN, which helps less experienced users to set key parameters relevant images, such as aperture and depth of field.

Even professionals will now be satisfied, because the Guide Live Guide is now available in P, S, M and A and if need be to reach it. Unlike some competitors PEN Guide Live Guide is available for both movies and photos.

However, for most serious photographers to experiment with the settings is half the fun – and that they are not especially interested in scrolling long lists of menus to get to the parameters that need adjustment. Therefore, the Olympus on the back PEN’a applied two additional knobs. The thumb, one minute you can tune the aperture and exposure time – without having to switch between different sections of the menu. The selected settings appear in a distinctive form of the OLED screen or in the optional electronic viewfinder. Fans of practical solutions will appreciate also three programmable buttons, which can be attributed to a favorite, frequently used functions. The buttons, knobs, and a new AF system allows FAST to react more quickly to spontaneous situations to capture a fleeting scenes or fast moving subjects before a chance to miss a unique picture forever.

Art at your fingertips
A wide range of Art Filters is an interesting addition for both ambitious amateurs and professionals. PEN offers ten different artistic filters, which allow the enrichment of the image special effects without all the confusion associated with the operation of computer programs. Some of the filters can be combined with additional effects, such as a new effect called Starlight and White Edges (White Edge). Users are waiting for such filters as Pop Art, Soft Focus, bright tone, Light Tone, Grainy Film, Pin Hole, Diorama, Cross Process, delicate and dramatic sepia tone. Each of these filters can be used for both pictures and movies.

PEN record movies with stereo soundtrack and the quality of 1080i HD at 60 frames per second – the same record can be implemented in various formats. In order to play movies on your TV screen, users can select the AVCHD format, which generates files of smaller size. Those who want first to edit their films should reach for the 720p HD format Motion JPEG. Although it generates larger files, but they are easier to handle by computer software.

The potential of the processor
The heart of every new camera PEN is an extremely powerful TruePic VI. Just as computer processors TruePic VI is in fact a complex with each other two units, one of which is solely responsible for the reproduction of the image. The result is exceptional quality color reproduction and detail and greater light sensitivity up to ISO 12800th TruePic VI also shortens the startup time and greatly reduces the noise level when shooting.

Compatibility
Like any PEN, PEN model of the E-P3 is the camera system. At the time of purchase you get instant access to over 500 lenses Micro Four Thirds Four Thirds and other systems (via adapter), including the legendary optics Olympus ZUIKO DIGITAL M. acclaimed for its high quality. Particularly noteworthy are two new clear lenses. Wide-angle lens ZUIKO DIGITAL 12mm M 1:2.0 (24mm equivalent) (also known as “Master of street photography” – ‘Street Photography’) is ideal for capturing large themes such as landscapes, especially in low light. Its contrast and complement both the portrait M. ZUIKO DIGITAL 45mm 1:1.8 (90mm equivalent) to facilitate getting softly blurred backgrounds, a significant aspect of portrait photography. Another superior option is refreshed M. ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R (equivalent to 28-84mm). All these lenses have been specially developed for almost silent operation, so you can record HD video with stereo sound track uninterrupted noise mechanisms. Metallic tubes of new optical systems and their compact and lightweight design ideally suited to the style of the body PEN. Apart from the specifications of the lens attached, with the integration of body image stabilization, photographers can rest assured that get blur-free images. In addition, the camera is equipped with Accessory Port 2, so that users can benefit from a growing family of dedicated accessories for the PEN model, including a compatible Bluetooth ® communication module which automatically Penpal resizes images and transmits them wirelessly to other compatible devices and social networking sites .

The camera body PEN E-P3 is available in classic shades of black, white and silver, and is slated to be available in mid-June 2011. The camera will also be available in kits with different lenses.

marek7001
30-06-2011, 07:36
Warto poczytać, będzie gorąco tego lata :p obiektywy http://optyczne.pl/4073-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_M.Zuiko_Digital_12_mm_f_2.0_ED_oraz_45_mm_ f_1.8_.html
aparaty PEN E-PM1 http://optyczne.pl/4070-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PM1.html
E-PL3 http://optyczne.pl/4072-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-PL3.html
E-P3 http://optyczne.pl/4071-nowo%C5%9B%C4%87-Olympus_PEN_E-P3.html

No to normalnie, szczęka opada...

lukas.skov
30-06-2011, 08:30
Do8azZq5kAo

prz3mo
30-06-2011, 10:04
BTW Olympus ma coś wspólnego z Samsungiem? Bo ten nowy Oly ma chyba identyko wykonane pokrętło z tyłu korpusu oraz specyficzną rolkę... jak w Samsungu EX1.

koniecpolska
30-06-2011, 11:15
BTW Olympus ma coś wspólnego z Samsungiem? Bo ten nowy Oly ma chyba identyko wykonane pokrętło z tyłu korpusu oraz specyficzną rolkę... jak w Samsungu EX1.To raczej Samsung skopiował rolkę jaką Olympus użył po raz pierwszy w E-P1.

Mavierk
30-06-2011, 11:23
Widać wygodna sprawa :]

A co do nowości - E-PM1 wygląda na świetny kompakcik, jeszcze ma ten pierwiastek klasy, w przeciwieństwie do GF-3 :D

prz3mo
30-06-2011, 12:06
To raczej Samsung skopiował rolkę jaką Olympus użył po raz pierwszy w E-P1.

Nie napisałem kto od kogo kopiował, tylko, że te elementy są bardzo podobne.

marek7001
30-06-2011, 22:23
Można sobie poczytać i obejrzeć http://www.thephoblographer.com/2011/06/30/review-olympus-ep-3-and-12mm-f2/

Lento Violento
06-07-2011, 23:19
Witam,
potrzebuje pomocy w wyborze bezlusterkowca/kompaktu. Po wstepnej selekcji zostaly mi 3 typy:
- panasonic dmc-g3,
- sony nex-5,
- panasonic lx5 - kompakt.

Zalezy mi przede wszystkim na jak najlepszych jpg'ach, szybkim AF, dobrej ostrosci i odwzorowaniu kolorow. Czy wg tych kryteriow jest zauwazalna roznica miedzy bezlusterkowcami a np. kompaktem lx5? Nie ukrywam, ze zalezy mi na jak najmniejszych gabarytach.
Bede wdzieczny za wszelka pomoc i sugestie.

Wyslano z telefonu HTC DHD

MariuszJ
06-07-2011, 23:33
Witam,
potrzebuje pomocy w wyborze bezlusterkowca/kompaktu. Po wstepnej selekcji zostaly mi 3 typy:
- panasonic dmc-g3,
- sony nex-5,

Zalezy mi przede wszystkim na jak najlepszych jpg'ach, szybkim AF, dobrej ostrosci i odwzorowaniu kolorow. Czy wg tych kryteriow jest zauwazalna roznica miedzy bezlusterkowcami a np. kompaktem lx5? Nie ukrywam, ze zalezy mi na jak najmniejszych gabarytach.

Niestety, Ty sam musisz wybrać złoty środek między jakością obrazka a gabarytem i możliwościami optyki.

Mogę Ci pokazać zarówno równoważność efektu ze swoich D700 i LX5, jak i przepaść między nimi.

Nie rozważaj tego na takim poziomie abstrakcji ("zalezy mi przede wszystkim na jak najlepszych jpg'ach, szybkim AF, dobrej ostrosci i odwzorowaniu kolorow"), to do niczego nie prowadzi. Myśl zastosowaniami.

marek7001
06-07-2011, 23:56
Witam,
- panasonic dmc-g3,
- sony nex-5,

Z jpg słynie od dawna Olympus:-D niech ktoś powie, ze nie8)
ale na spokojnie, E-PL2, polecam

koniecpolska
07-07-2011, 11:07
Witam,
- panasonic dmc-g3,
- sony nex-5,

Mam LX5 i NEX-3 (identycznie taka sama matryca jak w NEX-5) i jak dla mnie bez RAW'a ani rusz. Używam Adobe LightRoom 3 (można kupić za 360zł brutto). Obrazek po konwersji z RAW wg. mnie widocznie lepszy niż jpegi z puszek.

Co do Panasa G3 to poniżej ciekawe porównanie z nowym olkowym E-P3
http://www.ephotozine.com/article/olympus-pen-e-p3-vs-panasonic-lumix-g3-16869
W G3 matryca 16Mpix a rozdzielczość (ilość szczegółów) mniejsza.
E-P3 chwalony za jpegi, jak i inne Olki.

Tak więc w przypadku bezlustrowców weź pod uwagę Olympusa (stabilizacja w puszce i możliwość podpięcia fajnego EVF).
W przypadku kompaktaów weź pod uwagę Olka XZ-1.

Lento Violento
07-07-2011, 18:26
Wielkie dzieki za info, przyjrze sie blizej temu Olkowi, choc cena nie zacheca. Na razie zdjecia z linku, ktory podales, moge podejrzec tylko w komorce wiec nie za bardzo moge je porownac. Jutro bede w domku wiec bede wiedzial wiecej.

A moglbys mi jeszcze pokrotce opisac co najbardziej Ci nie pasuje w jpg'ach z lx5? Z gory dzieki :)

marek7001
07-07-2011, 22:00
Wielkie dzieki za info, przyjrze sie blizej temu Olkowi, choc cena nie zacheca. Na razie zdjecia z linku, ktory podales, moge podejrzec tylko w komorce wiec nie za bardzo moge je porownac. Jutro bede w domku wiec bede wiedzial wiecej.

A moglbys mi jeszcze pokrotce opisac co najbardziej Ci nie pasuje w jpg'ach z lx5? Z gory dzieki :)

No to masz moją odpowiedż http://www.dpreview.com/reviews/olympusepl2/page13.asp dalej jestem przy E-PL2.
Pozdrawiam

Jacenty Z.
07-07-2011, 23:43
A moglbys mi jeszcze pokrotce opisac co najbardziej Ci nie pasuje w jpg'ach z lx5?

MariuszJ prawdę prawi: nie rozmawiajmy o "najlepszych JPEG-ach", bo to pojęcie zbyt złożone i zależne też nieco od indywidualnych upodobań, czy nawet wcześniejszych doświadczeń.

Ja wprawdzie nie mam LX5, ale jeśli są tu osoby, które interesuje ten temat, mogę się odnieść z perspektywy ponad 2-letniego używania jego poprzednika - LX3.

Z pozytywów:
- JPEG-i są generalnie ostre, pomiar światła i AWB też spisują się nieźle,
- ilość szczegółów w obrazie jest dosyć duża, nawet do ISO 800,
- przy robieniu zdjęć w RAW da się z tego wyciągnąć jeszcze więcej jakości,
- oprogramowanie automatycznie usuwa z JPEG-ów aberracje chromatyczną i dystorsję (nieco przy okazji obcinając najgorsze pod tym względem brzegi obrazka; faktyczny obraz z matrycy jest nieco szerszy),
- AF po upgrade'dzie firmware'u jest szybki, choć nie ma tej lustrzankowej "czułości na spust", która umożliwiałaby np. szybkie zrobienie kilku zdjęć bez używania trybu seryjnego,
- aparat nie hałasuje migawką jak bezlusterkowce, nie płosząc łosi w lesie, śpiących żon itp.;)

Z negatywów:
- aparat kiepsko "widzi" zwykły kolor czerwony, który zawsze próbuje podciągać w stronę purpury,
- przy mało kontrastowym, "brudnym" świetle ma tendencję do burozielonkawych plam w cieniach,
- szum pozostaje z nami wiernie już od ISO 200,
- IMHO nie po to się kupuje taki mały aparacik, żeby tracić z nim czas na RAW-y,
- załączony w zestawie program do obróbki RAW, SilkyPix, jest raczej mało atrakcyjny w obsłudze,
- po włączeniu aparatu trzeba czekać na wysunięcie się obiektywu do pozycji roboczej:(

W PEN-ach z którymi miałem do czynienia (E-P1, E-PL1) kolory były bez żadnych domieszek i ładnie wysycone, natomiast miałem wrażenie, że odszumianie JPEG odbywało się za bardzo kosztem ostrości - robione w tych samych warunkach świetlnych zdjęcia z LX3 wydawały mi się bardziej "chrupkie" niż te z E-P1. W obu PEN-ach przeszkadzała mi też tendencja do prześwietlania jasnych obszarów, z czym LX3 radzi sobie nie tak źle.

Na te aspekty moim zdaniem warto zwrócić uwagę, i ocenić, co jest dla kogoś ważne, a co nie...

Mcarto
08-07-2011, 00:52
Zobacz sobie moje porównanie LX5 vs canon S90
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=178625&page=6

Jestem b. zadowolony z LX5. Panas ma chyba najlepszy i najszybszy AF wśród kompaktów i dobry tryb filmowy (zoom pracuje płynnie z autofocusem). Ma też dobre JPG (wcale nie gorsze od konkurencji)- zauważyłem tendencję do lekkiego zażółcania obrazka i czasem nie trafia AWB w gorszych warunkach ale np. Canona ABW było gorsze i na dodatek s90 miał problemy z pomiarem światła a LX5 naświetla idealnie. O Olku nie chcę się wypowiadać bo miałem go w reku tylko kilka minut i moge polegać tylko na informacjach znajomych.
Większość znanych mi osób poleca XZ-1 jeśli nie zależy odbiorcy na szybkim AF i filmach. Jeśli ma być uniwersalny aparat to LX5.