Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec
pastwisko
24-05-2012, 22:46
Na LF też kadrowałeś przez wizjer? Rysując węglem nie potrzebowałeś odejścia od sztalugi by ocenić kompozycję?
LF robilem ze statywu więc to on trzymał aparat nie ja ;)
LF robilem ze statywu więc to on trzymał aparat nie ja ;)
Kadruj na victora - na zombie faktycznie jest trochę lipton.
pastwisko
24-05-2012, 22:53
Poprostu sobie wizjer dokupię ;)
Poprostu sobie wizjer dokupię ;)
Twardym trzeba być, a nie mientkim! :D
pastwisko
24-05-2012, 23:16
Poza tym wizjer ma ten plus, że działa bez włączania aparatu ;)
Czornyj, wydaje mi sie ze tu nie chodzi o "nieumiejetnosc", tylko ze kadrowanie przez lcd jest jakies dziwne, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Kadruj na victora - na zombie faktycznie jest trochę lipton.
A jak jest na "victora"?
A tak:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/victor.jpg)
pastwisko
25-05-2012, 00:04
ja mam fixed lcd ;)
no i tez specjalnie nigdy nie przepadałem za kominkiem
A, to aparat musi miec odchylany ekranik, zeby byla taka mozliwosc.. :) W sumie tez fajnie. :D
ja mam fixed lcd ;)
no i tez specjalnie nigdy nie przepadałem za kominkiem
...no to game over :mrgreen: Ja nigdy nie przepadałem za lampieniem się w judasza...
A, to aparat musi miec odchylany ekranik, zeby byla taka mozliwosc.. :) W sumie tez fajnie. :D
5n ma odchylany ekranik ;) Ręce wsparte są na biodrach, można jeszcze dodatkowo naciągnąć pasek, więc aparat jest dobrze ustabilizowany. Łatwiej utrzymać długie czasy, dyskretniej robi się zdjęcia, a do tego wykonuje się je z "dziecięcej perspektywy" - a to mi odpowiada ideowo, bo pewnie jeszcze w grobie będę się bawił grzechotką :mrgreen:
ja tez chce kupic Nex5N, tylko ostatnio nawet mysle o -7, ale nie wiem czy jest sens dla wizjera.. w koncu nie kosztuje malo..
Plan był taki, że 5n kupię na próbę, a później ew. wymienię na 7-kę.
Ale mi też żal - 5n robi takie zdjęcia, że klękajcie narody, a za różnicę w cenie można naprawdę grubo zabalować...
No wlasnie dokladnie tak jak piszesz, ze
Plan był taki, że 5n kupię na próbę, a później ew. wymienię na 7-kę.
Tez tak mysle, by pozniej wymienic.. sama nie wiem, ciezko sie zdecydowac, kasa ma znaczenie, jakby to byla mala roznica to nie bylo by takiego dylematu.
Ja sobie jeszcze mowie tak, ze ciagle wychodzi cos fajnego i nowego, wiec za rok, byc moze spokojnie wyjdzie cos takiego co zastapi Nex-7, albo 7 bedzie juz na tyle tani, ze przesiadka nie bedzie tak bolec z nizszego sprzetu, na wyzszy. Zawsze czlowiek sie zastanawia..
<| MICHAŁ |>
25-05-2012, 07:13
Ale mi też żal - 5n robi takie zdjęcia, że klękajcie narody
Tylko wypada potwierdzic :)
Choc to nie ten temat... to nachodza mnie pytania - skoro 5n robi tak kapitalne zdjecia, to jak obrazuja inne aparaty soniacza? czy tez wypluwaja z siebie tak kapitalne zdjecia (bez wnikania w kadrowanie)?
Nie raz slyszalem, ze taki A900 burzy i niszczy, pozostawiając po konkurencji zgliszcza i ruiny...
stachmuszel
25-05-2012, 07:44
... Nie raz slyszalem, ze taki A900 burzy i niszczy, pozostawiając po konkurencji zgliszcza i ruiny...
Ja też słyszałem o tym, w FJ :-)
A tak serio, to przymierzałem się do sprzedania D200+szkło i zakupu NEX 5n+18-55 na wycieczki. Jednak wizyta w FJ i obmacanie sprzętu zniechęciły mnie. Ergonomia dla mnie nie do przyjęcia. Na pewno NEX wypluwa lepsze fotki niż D200 (choć na niskich ISO pewnie nie będzie różnicy), ale dla mnie liczy się też przyjemność z samego fotografowania. W przypadku NEX-a nie czułem tego.
Pozdr.
Tez tak mysle, by pozniej wymienic.. sama nie wiem, ciezko sie zdecydowac, kasa ma znaczenie, jakby to byla mala roznica to nie bylo by takiego dylematu.
Ja sobie jeszcze mowie tak, ze ciagle wychodzi cos fajnego i nowego, wiec za rok, byc moze spokojnie wyjdzie cos takiego co zastapi Nex-7, albo 7 bedzie juz na tyle tani, ze przesiadka nie bedzie tak bolec z nizszego sprzetu, na wyzszy. Zawsze czlowiek sie zastanawia..
No tak...tylko za dwa lata też coś nowego wyjdzie i za trzy lata tez...i tak w nieskończoność...z takim podejściem mozna do emerytury czekać z kupnem :)
Sony wprowadzil £50 cashback - przynajmniej w UK
Sony NEX-5N 18-55mm
£449.95
Sony NEX-5N 16mm
£529.95
Sony NEX-5N 18-55mm + Sony 55-210mm Lens
£649.95
Deposit £174.99
Monthly Instalments (x12)£47.13
Tylko brac:)
Niestety cena 7-ki stoi w miejscu
Tylko brac:)
raczej nie obniża się ceny na coś, na co jest popyt...widocznie dobrze się sprzedaje...
Wracajac do 5N - ten LCD odchylany jest tylko 80 stopni (a nie 90 jak to jest w innych aparatach chociazby w NEX-7 ) no i takie te prowadnice wygladaja mi za delikatne. Jak odcghylałem to bałem sie ,że za chwilę cos sie urwie. W NEX-7 czy np w Nikonie P7100 to juz inna bajka.
Tak naprawdę, to już jestem zdecydowany na Nexa 7...czekam tylko jak dadzą więcej rat 0% w znanym sklepie internetowym :)
W moim uznaniu 5n jest wystarczająco fajny i nowy - 7 jest wprawdzie megafajniejszy, ale ma gorszy współczynnik fajność/cena.
Nie raz slyszalem, ze taki A900 burzy i niszczy, pozostawiając po konkurencji zgliszcza i ruiny...
Szczerze mówiąc coraz mniej interesują mnie lustrzanki, a z mojego punktu widzenia A900 nie da mi nic, czego nie dałby mi NEX-7. Jeśli już miałbym znowu pchać się w kloca, to tylko D800E.
Wracajac do 5N - ten LCD odchylany jest tylko 80 stopni (a nie 90 jak to jest w innych aparatach chociazby w NEX-7 ) no i takie te prowadnice wygladaja mi za delikatne. Jak odcghylałem to bałem sie ,że za chwilę cos sie urwie. W NEX-7 czy np w Nikonie P7100 to juz inna bajka.
Tego płaczu o 80 stopni nie ogarniam wogóle, a prowadnice niczym specjalnym mi się nie naraziły. Chciałbym ew. obracany, bo obecnie pionowe kadry muszę robić na zombie.
<| MICHAŁ |>
25-05-2012, 09:33
Szczerze mówiąc coraz mniej interesują mnie lustrzanki, a z mojego punktu widzenia A900 nie da mi nic, czego nie dałby mi NEX-7. Jeśli już miałbym znowu pchać się w kloca, to tylko D800E.
to bylo pytanie z gatunku retorycznych - gdybanie dla samego gdybania :)
Cale szczescie nie musze miec lustra, wiec je opylilem i ciesze sie radoscia fotografowania (taka ksiazka byla)
Ergonomia dla mnie nie do przyjęcia. Na pewno NEX wypluwa lepsze fotki niż D200 (choć na niskich ISO pewnie nie będzie różnicy), ale dla mnie liczy się też przyjemność z samego fotografowania. W przypadku NEX-a nie czułem tego.
o gustach ciezko jest dyskutowac, jednakze z mojego punktu widzenia nie ma jakiegokolwiek dramatu - niczego mi nie brakuje - Ustawiam progam A - kolkiem operuje przeslona, pod klawiszem C ustawiam ISO - klik i regulacja kolkiem. Czego potrzebuje wiecej? typ i rozmiar pliku ma ustawione na stale, pod klawiszem B mam zielone tryby (krajobraz, portret itd). rozumiem, ze jesli jest mozliwosc, to mozna robic na manualu, ale skoro niektore rzeczy sa tak proste, to po co je komplikowac.
Jedyne zastrzezenie dotyczy tego, o czym napisal Marcin - kadrowanie w pionie i "niemoznosc" przekrecenia wizjera, a zatem "koniecznosc" kadrowania na zombie...
Ja ostatnio odkryłem, że jednak do zdjęć wolę dodać trochę błysku czy to wypełniającego w plenerze czy odbitego w mieszkaniu. I tu moje pytanie, jak wygląda obsługa lamp błyskowych w NEX? Czy ta dołączana jest cokolwiek warta? Na dpreview znalazłem newsa o jakimś adapterze ale jak on działa?
http://www.dpreview.com/news/2012/05/23/NEX-Proshop-launches-Shadow-hotshoe-adapter
Ja ostatnio odkryłem, że jednak do zdjęć wolę dodać trochę błysku czy to wypełniającego w plenerze czy odbitego w mieszkaniu. I tu moje pytanie, jak wygląda obsługa lamp błyskowych w NEX? Czy ta dołączana jest cokolwiek warta? Na dpreview znalazłem newsa o jakimś adapterze ale jak on działa?
http://www.dpreview.com/news/2012/05/23/NEX-Proshop-launches-Shadow-hotshoe-adapter
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=14943&skad=news
To mozna podlaczyc taka lampe od Nikona i bedzie funkcjonowac tak jak to jest w Nikonie zarowno w 5N i Nex-7?
Mi właśnie chodziło o praktyczne aspekty podłączenia lampy. Czy można podpiąć SB-700, SB-400, czy będą pracowały w TTL czy tylko w manualu itp. W zasadzie z tych newsów nie wiele rozumiem. Czy jakiś bezprzewodowy wyzwalacz będę musiał mieć? Piszą, że niektórych lamp stopka nie utrzyma, więc pewnie z SB-700 nici, ale co np. z SB-400?
<| MICHAŁ |>
25-05-2012, 15:29
oczywiscie, ze w manualu.
przeciez nie ma stopce dodatkowych stykow. Nie ma wiec jak przerzucic sygnalu na lampe... Jest tylko centralny do inicjalizowania blysku.
Na ich stronie w fakach:
Can I mount a Normal Flash on top of the hotshoe?
The hotshoe mount is designed to fire your flashes with a proper radio trigger attached. While it is possible to attach a flash unit directly onto the hotshoe, it is not recommended as the weight of the flash may not be fully supported by the mount.
What model of NEX will this hotshoe able to fit?
The SHADOW hotshoe adapter will fit on NEX-5n, NEX-5n and NEX-3 but NOT with NEX-C3 due to different body shape.
How come my NEX show “No flash is attached”. on my set up screen even I mounted the hotshoe adapter on it?
It is normal that the NEX doesn’t not detect the hotshoe adapter, since we need to by pass the pre-flash that default in the camera to able to get the correct sync speed.
Can I do auto/TTL with “SHADOW” Hotshoe?
NO, “SHADOW” Hotshoe is for full manual flash system only.
Piszą, że niektórych lamp stopka nie utrzyma, więc pewnie z SB-700 nici, ale co np. z SB-400?
No ale nie utrzyma pewnie w 5N mniejszym, a -7 jest troche wiekszy, smiesznie by to wygladalo, ale jakby tak dzialala na pelnym automacie? :)
Najpierw ma byc małe , a później z powrotem chcą z tego robić wielkie :) Jakoś nie kumam.:)
Najpierw ma byc małe , a później z powrotem chcą z tego robić wielkie Jakoś nie kumam.
hehe, nie no.. to tylko przy okazji, warto wiedziec, skoro juz piszemy o tym..
a po ile chodzi w .UK?
ja szukam najtaniej, pytam i sie dowiaduje i ciezko jest dostac, trzeba zamawiac.
Najtaniej znalazlam za 1100 euro, a Nex5N 500 euro z kitem.
Najpierw ma byc małe , a później z powrotem chcą z tego robić wielkie :) Jakoś nie kumam.:)
Fajnie, jak jest małe ale coś takiego jak błysk wypełniający powinien być, albo odbicie od sufitu. Można się pozbywać "dużego sprzętu" ze względu na wielkość ale są różne wymogi odnośnie funkcjonalności. Ja mam Oly XZ-1, który jest mały ale jakbym potrzebował skorzystać z lampy to mogę (choć jest ona wielkości aparatu). Mogę ją nawet wyzwalać zdalnie w automacie. Pytanie jak wygląda temat błyskania w przypadku NEX?
pastwisko
25-05-2012, 16:38
Małe z opcją powiekszenia, to nie to samo co duze bez możliwości zmiejszenia ;)
Małe z opcją powiekszenia, to nie to samo co duze bez możliwości zmiejszenia ;)
piąteczka !!!! :lol:
Szósteczka:) A pare miesiecy temu niektórzy boleli nad tym do jakiej kieszeni sie zmieści:)
Wracajac do tematu : 1.NEX-7 czy OM-D E-M5?
2.NEX-5N czy Olek E-P3 (ewentualnie E-PL3) ?
Śnią mi sie po nocach:)
Śnią mi sie po nocach
Ja jestem za Nex-7 w 90% i 70% za 5N
Mysle ze -7 da duzo frajdy na dlugi czas, a 5N, no niestety, bedzie brakowac nieco wiekszej ergonomii, ale juz pomijajac to, no to ten cholerny nieszczesny wizjer. :)
Mekano czyli na 160% kupisz NEXa :)
Osobiście czaje się na 5N. Zastanawia mnie ta stopka "Shadow"- jest mocno wysunięta do przodu, więc jak podłączymy jakiś manualny obiektyw przez adapter to czy nie będzie przeszkadzać?
Ja jestem za Nex-7 w 90% i 70% za 5N
Mysle ze -7 da duzo frajdy na dlugi czas, a 5N, no niestety, bedzie brakowac nieco wiekszej ergonomii, ale juz pomijajac to, no to ten cholerny nieszczesny wizjer. :)
Zastanawiam się czy Ty aby nie jesteś hiszpańsko-żeńskim klonem naszego miłego rycerza pamiętam, że też miewał rozdarte serce :smile:
<| MICHAŁ |>
25-05-2012, 18:15
Mekano, jak juz kupisz ten aparat, to osobiscie sie nawale na ta okolicznosc...
Zastanawiam się czy Ty aby nie jesteś hiszpańsko-żeńskim klonem naszego miłego rycerza pamiętam, że też miewał rozdarte serce
:E? Ja nie mam rozdartego serca.. i nie wiem o jakim klonie piszesz w odniesieniu do jakiegos Rycerza.. ? ;)
Mekano, jak juz kupisz ten aparat, to osobiscie sie nawale na ta okolicznosc...
haha wodka jest niezdrowa.. :P
wasilewk
25-05-2012, 18:26
Akurat !
źródło (http://forum.nikoniarze.pl/images/icons/icon12.gif)
ale okazja by sie jej napic, zawsze musi byc jakas :)
pastwisko
25-05-2012, 18:28
nie ma rzeczy niezdrowych, są tylko niezdrowe ilości ;)
<| MICHAŁ |>
25-05-2012, 19:15
a kto mowi o wodce - mam dwie skrzyneczki ukrainskiego Kagora* - rewelacyjne wino :)
*
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/05/trunek_1374-2.jpg
źródło (http://webtrunki.pl/pics/trunki_photo/1/trunek_1374.jpg)
źródło (http://wino.org.pl/forum/files.php?pid=214808&aid=9812)
Gatunkowe wino gronowe pochodzące z Ukrainy, wyprodukowane z najlepszych gron szczepu Saperavi. Bogaty bukiet wina podkreslają wyczuwalne nuty śliwek oraz czarnej porzeczki. Smak mocny, ekstraktywny, hojnie podkreślony akcentem konfitur z czarnej porzeczki, odrobinę cierpki. Pije sie dobrze, ale potrafi sponiewierac :)
Troche nieostre te zdjecie ;)
BAILEYS! :)
A wracajac do tematu (juz nie porownuje zdjec z Nexow, ale..) moze komus sie przyda:
http://img.xatakafoto.com/2011/11/jpg_5n_d7000.jpg szkoda ze takie male..
Wracajac do tematu : 1.NEX-7 czy OM-D E-M5?
2.NEX-5N czy Olek E-P3 (ewentualnie E-PL3) ?
Miałem NEXa przez kilka dni wprawdzie C3.
Ogólnie fajny aparat, jedyne co mnie rozczarowywało to kit.
Może nie był specjalnie zły, ale dla mnie za szybko spadała ostrość przy oddalaniu się od centrum.
Przy ogniskowej 18mm nawet przy widoku 50% u mnie było to widać.
Popatrz na Photozone.de i test tego kita z NEX7.
Olympusy mają dość porządny kit. W dodatku jest kilka zoomów alternatywnych Panasonica
Peny z 3 generacji mają błyskawiczny autofocus, dziś porobiłem trochę zdjęć takim aparatem.
Naprawdę jak porządna lustrzanka.
Ciekawa jest stabilizacja w PENach.
Jak bawiłem się E-PL1 znajomej to nie zauważyłem by cokolwiek dawała na E-PM1 działa ok.
Trudno mi powiedzieć czy to kwestia egzemplarza czy generacji (na dpreview jest trochę narzekań na stabilizację tej firmy).
Ogólnie moim zdaniem Sony ma lepszą matrycę, a Olympus obiektyw kitowy.
Pytanie jak wygląda temat błyskania w przypadku NEX?
Ustawiasz na dowolnej lampie Nikona SU-4.
Sprawdziłem, działa.
Na aparacie dawałem korektę lampy na minus i nawet ją zasłaniałem by zmniejszyć błysk bezpośredni.
Są już w sprzedaży adaptery na normalne złącze do Nexa, ale nie miałem tego w rękach.
Jak bawiłem się E-PL1 znajomej to nie zauważyłem by cokolwiek dawała na E-PM1 działa ok.
Trudno mi powiedzieć czy to kwestia egzemplarza czy generacji (na dpreview jest trochę narzekań na stabilizację tej firmy).
.
Kwestia generacji/modelu.
W Penach pierwszych działa słabo, w kompakcie xz1 bardzo dobrze, w OMD5 super.
ja akurat ze stabilizacji E-pl1 jestem zadowolony
zobacz na exif (nie było statywu - to wszystko z ręki)
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Z-c4FCx2je4rT5TUGOCrG9MTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true
https://picasaweb.google.com/lh/photo/gWmpCK_35nNZT6KfhcEXttMTjNZETYmyPJy0liipFm0?full-exif=true
1/6 s
1/2 s
No to nie jest zle, ja z reki to tak 1/8 s, ponizej juz nie da rady raczej..
ja akurat ze stabilizacji E-pl1 jestem zadowolony
W takim razie..., stabilizacją w OMd byłbyś zachwycony:)
W moim EPL1 stabilizacja taka wydajna nie była, a może po prostu u mnie ręce bardziej chybotliwe?;)
W takim razie..., stabilizacją w OMd byłbyś zachwycony:)
W moim EPL1 stabilizacja taka wydajna nie była, a może po prostu u mnie ręce bardziej chybotliwe?;)
na pewno, tylko ta różnica $ - malucha kupiłem zamiast kompaktu - tańszy :)
Swoją drogą podoba mi się opcja AF automatycznego ustawiania ostrości na oczy w Olympusie.
Na razie tylko kilka zdjęć takich zrobiłem i chyba to działa.
Swoją drogą podoba mi się opcja AF automatycznego ustawiania ostrości na oczy w Olympusie.
Na razie tylko kilka zdjęć takich zrobiłem i chyba to działa.
W jakich Olympusach to jest?
Wysyłane z mojego GT-P7300 za pomocą Tapatalk 2
...dla tych, którzy zdecydują się na Nexa-7 http://www.ebay.de/itm/180893184472?ru=http%3A%2F%2Fwww.ebay.de%3A80%2Fsc h%2Fitems%2F%3F_nkw%3D180893184472%26_sacat%3D%26_ ex_kw%3D%26_mPrRngCbx%3D1%26_udlo%3D%26_udhi%3D%26 _sop%3D12%26clk_rvr_id%3D347324870879%26_fvi%3D1&_rdc=1
...a ja już sobie zakupiłem :) http://allegro.pl/oslona-lcd-sony-pck-lm1ea-nex-c3-nex-5n-nex-7-oryg-i2370101310.html?source=oo
Ten pokrowiec fajny, a sa jeszcze jakies inne? Warto zabezpieczyc swojego Nexa w taki pokrowiec, jak kupie to tez pomysle o czyms takim..
Ten pokrowiec fajny, a sa jeszcze jakies inne? Warto zabezpieczyc swojego Nexa w taki pokrowiec, jak kupie to tez pomysle o czyms takim..
Pewnie są, ale o tym czytałem że jest świetny :)
MariuszJ
28-05-2012, 12:27
Dla większego porządku sprawy związane wyłącznie z nexami proponuję prowadzić w wątku w którym jest już sporo konkretniejszych informacji niż coś-tam-rulez:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=198470
W jakich Olympusach to jest?
Mam to w E-PM1, zdaje się wszystkie serii trzeciej to mają.
Czy drugiej to już nie wiem.
Nie znalazłem informacji czy to działa z wszystkimi obiektywami micro 4/3 czy tylko z nowymi Olympusami.
Aha w menu można wybrać czy ustawia na lewe oko, na prawo czy na bliższe.
W OM-D działa z 14-150 i 14-42 Panasa. No i wybór w menu np. prawego oka oznacza oko po prawej z punktu widzenia fotografa, czyli lewe oko modela :)
Zastanawiam się, jak należy ustawić na Twój avatar... ;)
pastwisko
28-05-2012, 16:11
Zastanawiam się, jak należy ustawić na Twój avatar... ;)
To zależy czy chcesz ostrzyć na samogłoski czy na spółgłoski.
a, na jego :P
Niestety mój awatar nie jest rozpoznawany jako twarz :)
Dla zabawy miałem tę funkcję włączoną przez jakiś czas. Zdarzało się czasami, że aparat uważał za twarz jakiś układ gałęzi, okna, a nawet lekko zamkniętą dłoń. Samo ostrzenie na oko uaktywnia się dopiero wtedy, gdy twarz zajmuje coś koło połowy wysokości kadru (krótszego boku). Jak sobie kiedyś dokupię 75/1,8 to może będzie przydatna funkcja :)
W OM-D działa z 14-150 i 14-42 Panasa. No i wybór w menu np. prawego oka oznacza oko po prawej z punktu widzenia fotografa, czyli lewe oko modela :)
O to super. Panasonic ma parę obiektywów, które mnie interesują.
Swoją drogą na psiaku rodziców nie działa ta magiczna funkcja ;)
Jutro przetestuję to na ludziach.
pastwisko
29-05-2012, 19:02
Bo pies ma pysk a nie twarz. A tak serio to u psa po prostu nie widać białek oczu jak patrzy na wprost, więc moze dlatego.
Oglądałem dzisiaj Nexa-7...Cudeńko :), tylko jedna uwaga...w dzień noszę szkła kontaktowe...i te ikonki na lcd takie troche malutkie...kto nosi, wie o co chodzi :)
Oglądałem dzisiaj Nexa-7...Cudeńko
Zaraz beda pisac, ze znowu ten Nex :P
i te ikonki na lcd takie troche malutkie... - moze mozna je jakos powiekszyc:)
można, ale nie miałem dużo czasu żeby pogrzebać w opcjach...ale chyba nie wszystkie mozna powiększyc...
stachmuszel
30-05-2012, 21:23
Panowie, a czy macie wiedze o obrazku D5100 vs NEX 5n. Ta sama matryca ale inne peryferia. Interesuje mnie jpg.
Pozdrawiam.
Panowie, a czy macie wiedze o obrazku D5100 vs NEX 5n. Ta sama matryca ale inne peryferia. Interesuje mnie jpg.
Pozdrawiam.
Mysle ze matryca to jest ostatnia rzecz która powinna cię martwic w 5N...
a czy macie wiedze o obrazku D5100 vs NEX 5n. Ta sama matryca ale inne peryferia. Interesuje mnie jpg.
Porownaj sobie: http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
A mi coraz fajniejsze fotki Nex-5N wychodza :) Jednak praktyka czyni cuda... Nawet bym sie pokusil o stwierdzenie, ze z D7k tak rozowo nie bylo...
A co miales d7k i zamieniles na Nex-a? Pokaz fotki:)
Widze, ze jestes zakrecona. Pisalem ci dwa dni temu ze sprzedalem D300 i D7k i kupilem nexa. A moze to nie ty, tylko sie ktos podszywa? :)
Wiesz co ja kojarze z tego forum tylko 3 osoby i to po awatarze. :P
ah ale ciebie to juz sobie przypominam.. i to co mi pisales.
skrzynka97
31-05-2012, 14:54
ech, dzieci internetu, coś tam okiem wleci, uchem wyleci,
ja sprzedałem D300s, i kilka topowych szkieł,
kupiłem OM-D EM-5
na razie widze takie walety tej wymiany:
- gabaryty!
- jakość zdjęć
- więcej udanych zdjęć
zady:
- głębia ostrości
No to Mekano dla twojej wiadomosci. Po miesiecznej praktyce na Nex5N moge smialo stwierdzic, ze fotki nim robione nie odbiegaja wcale od tych z D7k, a niektore funkcje sa po prostu lepsze. Szczegolnie jesli chodzi o WB ustawione na atomatyczne. Mialem z Nikona zolty zafarb przy swietle zarowym ( ze zwyklych zarowek) i to w D300 i D7k, a w nexie jest o niebo lepiej. Nie idealnie, ale juz mozna takie fotki komus pokazac. Funkcja zdjecia nocne z reki jest rewelacyjna. Aparat robi 6 zdjec jedno po drugim z maksymalna szybkoscia i potem usuwa z nich szum, a jest to latwe, bo na kazdym zdjeciu szum jest inny i latwo go wylapac. teraz chyba sprzedam statyw :)))))) A na powaznie,im wiecej poznaje nexa tym wieksza z niego mam radoche...
zady:
- głębia ostrości
Na kicie 12-50mm ?
pastwisko
31-05-2012, 15:22
ale ze płytka czy ze duza ta głębia?
sssmok, dzieki za info. To ze Nexa wezme to juz nie mam najmniejszej watpliwosci..
A oplaca sie brac szklo 16mm czy lepiej odpuscic?
(ps. pastwisko, wszedzie wejdzie ze swoim fajnym awatarem i jak go nie pamietac:P).
Ja odpuscilem i teraz zaluje, osobno to szklo kosztuja dwa razy wiecej niz w kicie.
No wlasnie 220 euro, ale opinie o nim nie sa takie dobre i ta ogniskowa 16 mm.. na ulice to chyba bedzie za szeroko:)
Ja wychodze z zalozenia, ze lepiej cos miec niz nie miec. Szczegolnie, jak sie jedzie na wycieczke focic widoczki - wtedy wielkosc i waga zestawu sa nie do pominiecia. A i podobno ta 16 od przyslony 8 daje bardzo fajny obrazek.
skrzynka97
31-05-2012, 16:16
Na kicie 12-50mm ?
12-50mm nawet nie odpakowałem z folii, sprzedałem od ręki,
obecnie posiadam 14mm f/2.5, 20mm f/1.7, 45mm f/1.8
ale ze płytka czy ze duza ta głębia?
większa w porównaniu do DX, boke mniej rozmyty
stachmuszel
31-05-2012, 16:22
To oczywiste. Wielkosc fizyczna matrycy jest mniejsza niz w DX.
pastwisko
31-05-2012, 16:29
No cropek x2 raczej nie sprzyja płytkiej głębi.
mam takie pytanie techniczne: to co widać w środku bezlusterkowca po odpięciu obiektywu to jest matryca ? czy jest ona osłonięta jakąś migawką, czy coś ?
ps. zanabyłem przez przypadek wydaje mi się w bardzo atrakcyjnej cenie nex 5n + 30 mm macro, już nie mogę się doczekać ;)
No cropek x2 raczej nie sprzyja płytkiej głębi.
no to jest jak dla mnie wada gdzie Olympus przegrywa nie wspominając już o V1 które ma x2,8
z crop factorem x1,5 Nex 5 czy Fuji x-pro 1 jest górą.
skrzynka97
01-06-2012, 16:21
no to jest jak dla mnie wada gdzie Olympus przegrywa nie wspominając już o V1 które ma x2,8
z crop factorem x1,5 Nex 5 czy Fuji x-pro 1 jest górą.
w sumie w stosunku do DX to z wyliczeń wynika, że różnicy nie ma,
przynajmniej porównując do Nikkora 17-55 f/2.8, bo zbliżone (czasem lepsze, czasem gorsze) parametry dla DOF daje:
Olympus 12mm f/2, PanaLeica 25mm f/1.4, Olympus 45mm f/1.8
ale cena tego zestawu to 6k zł, cena Nikkora 5,2 k zł
zestaw waży 450g, Nikkor 750g
pastwisko
01-06-2012, 16:21
ciekawe kiedy i kto wypusci pierwsze FF
pastwisko
01-06-2012, 16:59
nie bedące żalmierzem :P
w sumie w stosunku do DX to z wyliczeń wynika, że różnicy nie ma,
przynajmniej porównując do Nikkora 17-55 f/2.8, bo zbliżone (czasem lepsze, czasem gorsze) parametry dla DOF daje:
Olympus 12mm f/2, PanaLeica 25mm f/1.4, Olympus 45mm f/1.8
ale cena tego zestawu to 6k zł, cena Nikkora 5,2 k zł
zestaw waży 450g, Nikkor 750g
Ba ale porównujesz zoom ze stałkami.
Np. PanaLeica 25mm 1.4 to na APS-C 35mm 1.8 Nikona powinien dać zbliżony obrazek.
A cena trzy razy mniejsza.
Sam wybrałem Olympusa, ze względu na największą ofertę obiektywów.
No i ze względu na na porządne kity.
Ja to się ostatnio zdziwilem jak zobaczyłem NX100 za 700 chyba w euro rtv. Nawet chciałem kupić do zabawy ale pomyślałem, że jednak na Nexa pozbieram.
Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2
To może porównanie Nex-ów z tanią amatorską lustrzanką ;)
http://www.dxomark.com/index.php/Cameras/Compare-Camera-Sensors/Compare-cameras-side-by-side/(appareil1)/801%7C0/(brand)/Nikon/(appareil2)/736%7C0/(brand2)/Sony/(appareil3)/737%7C0/(brand3)/Sony
Ja to się ostatnio zdziwilem jak zobaczyłem NX100 za 700 chyba w euro rtv. Nawet chciałem kupić do zabawy ale pomyślałem, że jednak na Nexa pozbieram.
I słusznie , że na NEX-a.:) NX100 to był wypadek przy pracy Samsunga i chca o nim jak najszybciej zapomnieć. Zobacz ile chca teraz za NX200, a o najnowszych juz nie wspomnę. Ja bym w Samsunga nie wchodził bo w segmencie aparatów olewaja Polskę totalnie. U braci Czechów możesz dostac najnowsze Samsungi w wielu sklepach sieciowych. To samo z Canonem G1X. A, że ceny niższe to juz nie wpomnę.
stałem się posiadaczem nex 5 + sel 30
fajny, mały, poręczny, robi ładne zdjęcia, ale:
- bateria słabo trzyma, koniecznie muszę się zaopatrzyć w drugą, albo nawet trzecią
- brak łatwego dostępu do podstawowych funkcji mnie frustruje ;) (mówię np. o iso, metoda pomiaru, balans bieli)
- autofokus jednak niezbyt szybki, a już w ogóle nie mogę ogarnąć pól autofokusa, żeby wybrać pole ostrzenia muszę się zagłębiać gdzieś w zakamarkach menu ?
- manualne ostrzenie - za każdym razem jak chcę skorzystać z manualnego ostrzenia, znów muszę przełączyć to gdzieś głęboko w menu, szkoda że pierścień nie reaguje bez przełączenia na manual w menu, w dodatku każdemu przekręceniu pierścienia ostrości towarzyszy włączenie cyfrowego powiększenia - denerwuje mnie to, nie da się tego wyłączyć ?
nie wiem czy się do niego przyzwyczaję ;)
Dlatego nie kupiłem NEX-a.:)
MariuszJ
10-06-2012, 09:51
- bateria słabo trzyma, koniecznie muszę się zaopatrzyć w drugą, albo nawet trzecią
To prawda.
- brak łatwego dostępu do podstawowych funkcji mnie frustruje ;) (mówię np. o iso, metoda pomiaru, balans bieli)
A po grzyba coś tam kręcić? To tylko utrudnianie sobie życia. Jeżeli koniecznie chcesz, ISO przypisz sobie do jakiegoś przycisku. Ja używam w 99% auto iso, działa bardzo dobrze. Zmiana pomiaru? Matrycowy mierzy dobrze, przekadrowywać nie musisz, to nie lustrzanka. Balans bieli? Automat jest moim zdaniem lepszy niż w Nikonach.
autofokus jednak niezbyt szybki, a już w ogóle nie mogę ogarnąć pól autofokusa, żeby wybrać pole ostrzenia muszę się zagłębiać gdzieś w zakamarkach menu ?
Ocena szybkości AF na podstawie obiektywu dedykowanego do makro to słaby pomysł. Dotyk sprawdza się idealnie w wybieraniu pola ostrzenia, wyłącz raz na zawsze śledzenie w menu (nie działa rewelacyjnie) i stosuj metodę: kadruj zgrubnie, palcem pokazuj miejsce ostrzenia, doostrz spustem.
- manualne ostrzenie - za każdym razem jak chcę skorzystać z manualnego ostrzenia, znów muszę przełączyć to gdzieś głęboko w menu, szkoda że pierścień nie reaguje bez przełączenia na manual w menu, w dodatku każdemu przekręceniu pierścienia ostrości towarzyszy włączenie cyfrowego powiększenia - denerwuje mnie to, nie da się tego wyłączyć ?
Da się. Pytanie co chcesz osiągnąć. Na razie po pytaniach widzę, że w ogóle nie opanowałeś zabawki.
A po grzyba coś tam kręcić? To tylko utrudnianie sobie życia. Jeżeli koniecznie chcesz, ISO przypisz sobie do jakiegoś przycisku. Ja używam w 99% auto iso, działa bardzo dobrze. Zmiana pomiaru? Matrycowy mierzy dobrze, przekadrowywać nie musisz, to nie lustrzanka. Balans bieli? Automat jest moim zdaniem lepszy niż w Nikonach.
Ocena szybkości AF na podstawie obiektywu dedykowanego do makro to słaby pomysł. Dotyk sprawdza się idealnie w wybieraniu pola ostrzenia, wyłącz raz na zawsze śledzenie w menu (nie działa rewelacyjnie) i stosuj metodę: kadruj zgrubnie, palcem pokazuj miejsce ostrzenia, doostrz spustem.
Da się. Pytanie co chcesz osiągnąć. Na razie po pytaniach widzę, że w ogóle nie opanowałeś zabawki.
- z iso się zgodzę, można w większości sytuacji sobie darować i pozostawić auto
- pomiar światła jest jednak mz istotny jeśli chce się dobrze panować nad aparatem,
- balans bieli również się przydaje, na zewnątrz może nie ale w pomieszczeniach już bardziej
- AF sprawdzę jeszcze na innym obiektywie
- palcem nic nie dotknę bo to 5 bez "n" - i tu nie mam pomysła jak radzić sobie z polami ostrości, trzeba się nakombinować żeby uzyskać to co się chce
- jak wyłączyć powiększanie przy ostrzeniu manualnym ?
MariuszJ
10-06-2012, 11:50
- z iso się zgodzę, można w większości sytuacji sobie darować i pozostawić auto
- pomiar światła jest jednak mz istotny jeśli chce się dobrze panować nad aparatem,
- balans bieli również się przydaje, na zewnątrz może nie ale w pomieszczeniach już bardziej
- AF sprawdzę jeszcze na innym obiektywie
- palcem nic nie dotknę bo to 5 bez "n" - i tu nie mam pomysła jak radzić sobie z polami ostrości, trzeba się nakombinować żeby uzyskać to co się chce
- jak wyłączyć powiększanie przy ostrzeniu manualnym ?
Zamiast panować nad aparatem lepiej jest panować nad kadrem :)
W 5n wybór pola ostrzenia jest rozwiązany bardzo dobrze. Ze starym nexem 5 Ci niewiele pomogę, po prostu ustaw centralny punkt ostrzenia i przekadrowywuj jak w lustrzance.
po prostu ustaw centralny punkt ostrzenia i przekadrowywuj jak w lustrzance.
w lustrzance wybieram sobie szybciutko pole kciukiem ;)
MariuszJ
10-06-2012, 12:57
w lustrzance wybieram sobie szybciutko pole kciukiem ;)
W 5n nazywa się to "elastyczny punktowy". Przycisk i przesuwasz punkt ostrzenia gdzie chcesz. Na pewno to masz w 5.
Bez porównania wygodniej i szybciej robi się jednak dotykiem.
pastwisko
10-06-2012, 12:58
A instrukcji nie dali?
Siedząc i kombinując moze dojdziesz co i jak za jakiś czas, ale myslę że instrukcja rozwiąze twój problem w trzy minuty.
5 bez N nie ma ekranu dotykowego, nie da się w ten sposób ustawiać ostrości, trzeba zagłębiać się w menu aby przesunąć punkt ostrzenia, nie jest to opcja dostępna z przycisku w trybie fotografowania
instrukcję przeczytałem, jest bardzo lakoniczna, np. niby pisze w niej że przyciski A, B i C są programowalne, ale nie wspominają jak można je zaprogramować
edyta:
ok, już wiem co się dzieje, mam jakieś stare oprogramowanie systemowe w aparacie
http://www.sony.pl/support/pl/product/NEX-5/downloads/FW_NEX5_V05_WIN
muszę zaktualizować i zyskam kilka dodatkowych funkcji w tym programowanie przycisków ...
MariuszJ
10-06-2012, 13:27
Przejrzałem instrukcję, oprócz dotyku to prawie to samo. Ustawiasz tryb pracy aparatu na nieprzesadnie automatyczny, w menu AF na elastyczny punktowy, naciskasz przycisk dolny i nakierowujesz punkt AF gdzie chcesz naciskając wybierak.
a uzywacie filtr ochronny, jakis UV na obiektyw czy nie?
pastwisko
10-06-2012, 16:58
Ja przestałem ich uzywać w 2008..
Duzo chodzę, jezdze i poruszam się z aparatami, niekoniecznie tylko po deptakach i nie udało mi się nigdy nawet dotkać czymś frontu ktoregokolwiek szkła. Jak ktoś ma dwie lewe ręce to i z UVką sobie rozwali obiektyw bo go najzwyczajniej w świecie upuści i tyle.
ja poki co mam tulipana, ze wzgledu na slonce, tylko ze to troche wiekszy juz rozmiar, ale dobrze, ze do 16mm tez pasuje, jakby co.. :)
a UV i tak pewnie pogarsza obrazek..
Nie jest drogi i zachwalaja, moze kiedys sie skusze. Dobrze tez, ze rozmiar ten sam do 16,18-55 i 55-210
Hoya 49mm HMC Haze UV (http://www.amazon.co.uk/gp/product/B00009R970/ref=s9_simh_gw_p23_d0_g23_i3?pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OL E&pf_rd_s=center-2&pf_rd_r=1B4NDCYRYCQQECCQ8FC4&pf_rd_t=101&pf_rd_p=467128533&pf_rd_i=468294)
pastwisko
10-06-2012, 18:30
Przy tym jaka wagę przykladasz do jakosci obrazu, wręcz mnie dziwi że chcesz UV :)
Przy tym jaka wagę przykladasz do jakosci obrazu, wręcz mnie dziwi że chcesz UV
Przykladam wage do jakosci, ale na obiektywach z nikona czesto mam uv lub polar, czasami przy wazniejszych eventach nie mam nic, ale rzadko.
a i tak nie przygladalam sie jak wygladaja zdjecia z UV i te same bez.. no chyba nie robi to, az takiej duzej roznicy? :)
Zawsze uzywam filtrow Hoya HMC UV (0). Kiedys spadl mi na podloge D300 z podpietym 17-55/2,8.
Filtr sie strzaskal, nawet czesc metalowa, ta z gwintem sie troche odksztalcila. delikatnie usunalem to wszystko z obiektywu i mysle ze gdyby nie filtr to byloby kiepsko. Ale kazdy robi, jak uwaza. Akurat te filtry wypadly na Optycznych bardzo dobrze pod wzgedem nieingerowania w jakosc obrazka i sa w miare tanie, wiec co za problem sprobowac.
<| MICHAŁ |>
11-06-2012, 11:41
milej lektury:
artykul 1 (http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47)
z naszego forum (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=172121)
tak czytam i czytam i przegladam, kombinuje i kurde dalej wychodzi i taniej i lepiej chyba lustrzanka. I cenowo i obiektywowo a do kieszni i tak nic sie nie miesci, na pasku niema to wiekszego znaczenia. Lustrzanke mozna kupic uzywana, z evilem gorzej, ma wizjer, ma dobry AF, dzialaja obiektywy z duzej puszki, bateria ta sama.
nex-5n fajny ale sensownego szkla AF chyba niema i slaba ergonomia, 16mm slaba optycznie, kit i duzy i slaby. OM-D5 drogi jak 150, wcale nie taki maly, szkla tez drogie i trzeba kupowac nowe, mam pena P-1, AF slaby, opoznienie spustu slabe, ergonomia spoko, 17mm spoko ale bez rewelacji, rozmiary i tak sie nie miesci na rower do sakwy, do kieszeni tez nie nawet z nalesnikiem.
tak myslalem czy by nie opchnac D90 i zamienic go na jakiegos evila, ale wszystkie rozwiazania sa drogie, ew dobre szkla mozna miec bez AF ale i tak trzeba by je dodakowo kupic wiec koszt wyzszy. Gdzies myslalem o NEX 5n + jakies 2 fajne stalki vojtka albo zaisa ale kupowac takie szkla i uzywac tylko z evilem szkoda. Jedno czego mi brakuje to odchylany ekran w D90, mozna by wymienic na 5100 ale wtedy strace szkla srubokretowe.
Do D90 brakuje mi tylko czegos szerszego odpowiednika 28 albo 35 malych rozmiarow stalki albo nalesnika dobrej optycznie, ew jest 18-55 VR lekki tani i nie taki zly.
Chyba trzeba zostac w systemie.
ah, to czyli reasumujac "UV ani nie pomoze, ani nie zaszkodzi" - a dodatkowo w trudniejszych warunkach, mozemy otrzymac dodatkowe "gratisy" - haha
ale sobie chyba kupie UV, bo jak ide na spacer z aparatem, to mam wiele godzin bez dekielka.. kurz, pyl.. wszystko sie przyczepia..
Filtry z Nikona glownie polar, jest niezle zuzyty.. lata uzywania robia swoje, a szkla jak nowe, gdybym nie stosowala filtrow, pewnie byly by nieco porysowane, nawet od wycierania szmatka.. :)
a ja lubie miec sprzet zadbany.. a roznicy w linkach jakos nie widze tez na zdjeciach z filtrem i bez..
wasilewk
11-06-2012, 17:03
a roznicy w linkach jakos nie widze tez na zdjeciach z filtrem i bez..
Zmień metodę patrzenia.:wink:
Zmień metodę patrzenia.
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/porady/jak_to_dziala/Akcesoria_-_filtr_UV/Flara_1_FR/IMG_0377.JPG
http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/porady/jak_to_dziala/Akcesoria_-_filtr_UV/Flara_1_FR/IMG_0378.JPG
widzisz jakas roznice? bo ja nie..
pastwisko
11-06-2012, 21:04
a tu?
źródło (http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/porady/jak_to_dziala/Akcesoria_-_filtr_UV/Flara_2/IMG_0418_m.JPG)
źródło (http://www.dfv.pl/tl_files/dfv/Poradniki/porady/jak_to_dziala/Akcesoria_-_filtr_UV/Flara_2/IMG_0421_m.JPG)
http://www.dfv.pl/szkola-podstawy-fotografia.html?id=47
pastwisko, no tu to zwrocilam uwage, trudne warunki, w ktorych mozemy otrzymac dodatkowe "gratisy" ale te dodatkowe polkola, moze tez sa uzaleznione od jakosci filtra?
D300 + 35 mm vs nex5 + 30 mm
z ręki, światło zastane, auto iso, warunki specjalnie byle jakie ;)
kto zgadnie ?
A_1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/2Zs9G-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/2Zs9G.jpg)
B_2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/DV7aA-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/DV7aA.jpg)
ah, powiedz:) dla mnie sa takie same..
<| MICHAŁ |>
12-06-2012, 18:38
pierwsze z nexa
pierwsze z nexa
Tez tak chcialam powiedziec, bo ma wiecej czarnych cieni..
Drugie z nexa.
Ciekawa zabawa, moze zalozymy nowy temat? :)
Ciekawa zabawa, moze zalozymy nowy temat?
Jestem za..
stachmuszel
12-06-2012, 20:17
Też mi się wydaję, że NEX-5n na drugim. Ma lepsze cienie.
MariuszJ
12-06-2012, 20:23
Też mi się wydaję, że NEX-5n na drugim. Ma lepsze cienie.
Kolega chaos ma 5 bez n.
odpowiedź:
A_1 - D300
B_1 - nex 5
które bardziej się podobało ?
proszę, kolejne porównanie ;)
sprzęt jak ostatnio D300 + 35 mm vs nex 5 + 30 mm
z ręki, światło zastane, auto iso,
E_1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/QJhlZ-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/QJhlZ.jpg)
E_2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/cL060-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/cL060.jpg)
No to w takim razie juz latwo okreslic ktory jest ktory.. wiecej cieni czarnych d300 - na gorze, nizej nex
Tym razem NEX na górze :)
nex na dole
A kto kibicuje ?
<| MICHAŁ |>
12-06-2012, 22:59
zostalo tu wlasnie udowodnione, ze napinki niektorych wlascicieli dslr'ow sa zupelnie bezpodstawne. Obrazowanie jest tak podobne, ze wlasciwie jest niemozliwe do okreslenia ktore zdjecie zostalo zrobione ktorym aparatem.
zostalo tu wlasnie udowodnione, ze napinki niektorych wlascicieli dslr'ow sa zupelnie bezpodstawne. Obrazowanie jest tak podobne, ze wlasciwie jest niemozliwe do okreslenia ktore zdjecie zostalo zrobione ktorym aparatem.
Dlatego, prawdopodobnie, juz nigdy nie zamienie nikona na wyzszy model, jedynie co, to na Nex-a z wizjerem, tego po -7 :D
i kazdego dnia to co widze z Nex, wiem ze bedzie to mozliwe..
Nie piszę za dużo na forum, chyba więcej czytam :-), pomimo, że na co dzień używam d 700 , to nie wyobrażam sobie targania go z granatem pokroju 24-70 z dzieciaczkami na wczasach (i resztą klamotów).Na wyjazdy zabieram 5N z 16mm i nie potrzebuję nic więcej.Szczerze mówiąc gdy fociłem nim pierwszy raz zadziwiła mnie jakość jpg - d700 chyba wymiękał..., dla mnie ten zestaw jest idealny(lubie szerokości :-)) , super zestaw "wycieczkowy"- nie rozważałem nawet kita 18-55 - ma sie zmieścic w kieszeni. Mysle , że gdybym nie używał
dslr bardziej "zawodowo" to 5n by mnie w zupełności zadowolił.
Szczerze mówiąc gdy fociłem nim pierwszy raz zadziwiła mnie jakość jpg - d700 chyba wymiękał..., dla mnie ten zestaw jest idealny
Nie tylko ty, zauwazasz ta roznice i jakosc na plus dla nex-a, Mikie_001, sam wie cos o tym.. i kolejne slowa widac, ze nie biora sie z nikad..
nie rozważałem nawet kita 18-55
wiesz co, a ja Ci polece kit.. uniwersalny wycieczkowy + 16 mm, ten kit jest naprawde dobry..
bardziej mi sie podobalo B1 i E1 oba to nexy? ciekawe jak z D700, roznica w jakosci obrazka zeczywiscie pomijalna ale w ergonomi i AF dalej do przepasc. Chociaz moze mozna by sie jakos przeprosć z brakiem przycisków.
<| MICHAŁ |>
13-06-2012, 06:01
akurat nie odczuwam jakiegos wielkiego dyskomfortu zwiazanego z ergonomia nex'a. Oczywiscie, ze w d700 wiecej funkcji jest wyciagnietych na korpus, ale w normalnym uzytkowaniu potrzebuje niewiele - zmian trybow pracy, ISO, korekcji naswietlania i w zasadzie tyle - wszystko to mam w nexie pod reka bez koniecznosci grzebania w menu.
pastwisko
13-06-2012, 09:41
a wy znowu nex kontra reszta świata? :P
<| MICHAŁ |>
13-06-2012, 09:49
skadze - taka zwykla wymiana zdan
szczerze mowiac, to w moim podpisie jest cala filozofia - absolutnie bez znaczenia czym, wazne, zeby zdjecia robic :)
a wy znowu nex kontra reszta świata? :P
Jaka tam "reszta świata", nie ma o czym mówić :twisted:
A ja się zastanawiam pomiędzy wyborem Sony Nexa a Samsungiem NX - jeden system już mam i nie chcę inwestować specjalnie w zakup bezlusterkowca. To ma być tani ultraporęczny sprzęt i może to być używany (nex3, NX100?)+kit, jasna stałka 20-30mm.
Sprzęt będzie używany przeważnie na wyjazdach, wczasach itp...
Kusi mnie Samsung ze swoimi tanimi obiektywami i ciekawymi aparatami z dość dobrym sterowaniem ale Sony posiada lepszą matrycę co może być istotne przy słabszych szkłach i dobrze współpracuje z manualami. Sterowanie w Soniaku jest niestety kiepskie.
Sterowanie w Soniaku jest niestety kiepskie.
Nie jest takie zle, jak sie wprawy nabierze, kolkiem szybko idzie.
Poza tym wcale nie trzeba grzebac, bo zdjecia bez pelnego manuala wygladaja dobrze, a wiec to strata czasu na ustawianie za kazdym razem przyslony, czy czasu.. to nie lustrzanka..
poprzednie zdjęcia:
E_1 - nex 5
E_2 - D300
wrzucę jeszcze cztery obrazki
sprzęt to samo, światło zastane, oba z ręki, auto iso
C_1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/ZnGgA-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/ZnGgA.jpg)
C_2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/WETdg-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/WETdg.jpg)
D_1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/bg3il-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/bg3il.jpg)
D_2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/28JNb-2.jpg
źródło (http://i.imgur.com/28JNb.jpg)
Te zimniejsze to Nex czyli C_1 i D_1
Teraz na pewno nie jest pudlo, a moglbys wkleic CROP 100% jakis maly i wtedy pokazac roznice?:)
Wygralem pierwsze dwa konkursy, gdzie lizak?
Ja też dwa pierwsze zgadłem, a tutaj jest dokładnie tak jak pisze Mekano :)
macie rację, pierwsze to nex, drugie d300
myślałem że przesiądę się na bezlusterkowaca, chciałem mieć mały aparat wycieczkowy z ruchomym ekranem, pobawiłem się nex'em, zakupię jeszcze jakiś inny obiektyw żeby potestować,
ale na dzień dzisiejszy widzę to tak: albo porządny zaawansowany kompakt z odchylanym ekranem (mały i do kieszeni), albo d5100 (trochę większy ale będzie miał odchylany ekran na którym mi zależy oraz wykorzystam szklarnię którą już mam),
bezlusterkowiec raczej traci dla mnie sens, raz: cena, dwa: jednak trzeba będzie zakupić kilka szkieł i tu znów zaczyna się gonienie króliczka, trzy: ewentualne dodatkowe akcesoria typu lampa itp, cztery: jednak nie ta ergonomia (tu o wiele wygodniejsze są zaawansowane kompakty), więc szykuje się rozbudowa kolejnego systemu, a w efekcie i tak targanie w plecaku graciarstwa, czego chciałem w zasadzie uniknąć ;)
jakość obrazka ? cóż przeglądając swoje zdjęcia doszedłem do wniosku, że wolę jednak d300
chciałbym zobaczyć sampla np nex 5 vs canon G11, G12, nikon p7100 ? w tych samych warunkach, miał by ktoś ?
Bo Nex-5, jest gorszy od 5N
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM tutaj mozesz sobie porownac.
Porownaj sobie obrazek z 5N do Twojego d300 :)
chciałbym zobaczyć sampla np nex 5 vs canon G11, G12, nikon p7100 ? w tych samych warunkach, miał by ktoś ?
Miałem G10 - jakość w porównaniu z lustrzanką była tak daremna, że nie mogłem jej znieść i pogoniłem syfa. Efekt był taki, że tylko pizgałem jako zbędny balast G10 w torbie razem z D2X+24-70, a wszystkie zdjęcia i tak robiłem tą krową, bo RAWów z G10 brzydziłem się*potem obrabiać.
Miałem G10 - jakość w porównaniu z lustrzanką była tak daremna, że nie mogłem jej znieść i pogoniłem syfa. Efekt był taki, że tylko pizgałem jako zbędny balast G10 w torbie razem z D2X+24-70, a wszystkie zdjęcia i tak robiłem tą krową, bo RAWów z G10 brzydziłem się*potem obrabiać.
:mrgreen:
:mrgreen:
:mrgreen: x 100
macie rację, pierwsze to nex, drugie d300
myślałem że przesiądę się na bezlusterkowaca, chciałem mieć mały aparat wycieczkowy z ruchomym ekranem, pobawiłem się nex'em, zakupię jeszcze jakiś inny obiektyw żeby potestować,
ale na dzień dzisiejszy widzę to tak: albo porządny zaawansowany kompakt z odchylanym ekranem (mały i do kieszeni), albo d5100 (trochę większy ale będzie miał odchylany ekran na którym mi zależy oraz wykorzystam szklarnię którą już mam),
bezlusterkowiec raczej traci dla mnie sens, raz: cena, dwa: jednak trzeba będzie zakupić kilka szkieł i tu znów zaczyna się gonienie króliczka, trzy: ewentualne dodatkowe akcesoria typu lampa itp, cztery: jednak nie ta ergonomia (tu o wiele wygodniejsze są zaawansowane kompakty), więc szykuje się rozbudowa kolejnego systemu, a w efekcie i tak targanie w plecaku graciarstwa, czego chciałem w zasadzie uniknąć ;)
jakość obrazka ? cóż przeglądając swoje zdjęcia doszedłem do wniosku, że wolę jednak d300
Mam ostatnio podobne dylematy, i póki co wnioski wysnuwam identyczne jak Ty
Miałem G10 - jakość w porównaniu z lustrzanką była tak daremna, że nie mogłem jej znieść i pogoniłem syfa. .
hehe nie wróży to nic dobrego :)
Bo Nex-5, jest gorszy od 5N
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM tutaj mozesz sobie porownac.
Porownaj sobie obrazek z 5N do Twojego d300 :)
wolał bym obrazki od użytkowników forum, a nie jakieś wyszukańce z sieci
wolał bym obrazki od użytkowników forum, a nie jakieś wyszukańce z sieci
Tylko, ze malo kto ma d300 + Nex 5N
hehe nie wróży to nic dobrego :)
Mam wprawdzie s100 ale widzę, że nie różni się bardzo sposobem pracy od s90 - ta sama matryca i elektronika co w G12.
To świetny kompakcik ale pomiar światła ma kiepski i słabo sobie radzi w jaśniejszych partiach łapiąc często przepały.
Nie szedłbym tą drogą jeśli chcesz zastąpić lustro - to naprawdę udane kompakty ale w niektórych warunkach trzeba się dobrze nagimnastykować aby otrzymać odpowiednie zdjęcie.
Nie wiem też czy D5100 to odpowiedni backup dla FF - niby poręczniejszy ale też to ma swoją wagę.
Ja sam chyba odpuszczę sobie Nexy i wybiorę jednak Samsunga bo też troche się boję tego sterowania.
stachmuszel
13-06-2012, 21:20
Mnie ergonomia i ideologia NEX-a tez nie odpowiada, choc probowalem zmusic sie na sile. Biorac do reki Canona G1x i ogladajac fotki doszedlem do wniosku, ze chyba to jest to. To "chyba" to cena, ktora jest troche chora. Ale cala reszta jest ok.
Mnie ergonomia i ideologia NEX-a tez nie odpowiada, choc probowalem zmusic sie na sile. Biorac do reki Canona G1x i ogladajac fotki doszedlem do wniosku, ze chyba to jest to. To "chyba" to cena, ktora jest troche chora. Ale cala reszta jest ok.
Mam dokładnie te same odczucia dotyczące tego Canona - wprawdzie nie miałem go jeszcze w ręku ale zdjęcia mi się podobają ale minusem jest absurdalna cena i obiektyw, mógłby być trochę szerszy bo lubię fotografować architekturę i tutaj każdy milimetr ma znaczenie.
Z innych zaawansowanych kompaktów obserwuję jeszcze nowego Sony RX100 - matryca jest wielkości bezlusterkowca Nikona a aparacik mały jak prawie mój Canon s100. Może to być fajny aparat do streetu, niestety też obiektyw jest trochę wąski.
MariuszJ
13-06-2012, 21:49
Bardzo proszę o klarowne wytłumaczenie potrzeby sterowania CZYMKOLWIEK w aparacie z matrycą 4/3" i obiektywem standardowym o światłosile mniejszej niż powiedzmy f2. Nie mówimy o makro.
<| MICHAŁ |>
13-06-2012, 22:07
bo grzebanie w ustawieniach to +10 dla pro :mrgreen:
jakie to szczescie, ze mam to juz wszystko za soba..
tez tego nie rozumialam, jak mozna zrobic dobre zdjecie bez dwoch kolek.. :roll:
a teraz sie tylko usmiecham, jak widze teksty o ergonomii w takich malenstwach.. :mrgreen:
Dobra teraz ja sprobuje.
Nikon D7000 + Nikkor 35mm 1.8G vs. Nex 5n + Nikkor 35mm 1.8G
A.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/232/83293676.jpg/)
A_1
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/207/16879749.jpg/)
B.
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/207/74922520.jpg/)
B_1
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/10/82631063.jpg/)
a pokaz jaka przejsciowke dokladnie kupiles:)
Nizej chyba Nex?
Nikon G Lens to Sony NEX3 NEX5 FOTGA Lens Mount Adapter (http://www.ebay.co.uk/itm/310394857422?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649)
dzieki za link, a ta przejsciowka sprawdza sie dobrze? Droga nie jest.. z Chin?
A ze zdjeciami, to teraz zamieszales, mogles zostawic tak jak bylo, czyli to samo obok siebie, bo teraz to zle sie porownuje.
MariuszJ
13-06-2012, 22:58
Ale po co te całe porównania?
Matryca D7000 i Nexa 5n to ta sama technologia, co Wy tam chcecie zobaczyć?
Za skarby nie rozumiem takiego dręczenia internetu.
Dlatego, chyba lepiej jakby byl osobny watek na to, co tez, chcialam uczynic.. ale widac, ze ten lepiej przypadl do gustu.. dla mnie takie porownanie, to tylko ciekawosc i nic wiecej..
MariuszJ
13-06-2012, 23:04
Dlatego, chyba lepiej jakby byl osobny watek na to, co tez, chcialam uczynic.. ale widac, ze ten lepiej przypadl do gustu.. dla mnie takie porownanie, to tylko ciekawosc i nic wiecej..
Może lepiej policzymy do miliona? Równie kreatywne.
Dobra teraz ja sprobuje.
Dwa pierwsze nex. Co wygrałem? :)
Może lepiej policzymy do miliona? Równie kreatywne.
W osobnym watku nie bylo by zbednych pytan, po co i na co.. wchodzil by ten kto by chcial sobie zaglosowac.. albo wrzucic zdjecia do zgadywania.. A liczenie do miliona nie sprawilo by takiej satysfakcji..
sorry, ale mnie np. tez ciekawi, jak wypadnie moj Nikon z Nexem i ktoregos dnia zrobie sobie takie porownanie, ale nie zeby zobaczyc wyzszosc jednego sprzetu nad drugim, tylko po prostu z ciekawosci obrazowania..
Dwa pierwsze nex. Co wygrałem? :)
Zgadza sie. Nagroda dekielek na body Sony Nex 5 bo przyslali mi dwa :).
Ale oprogramowanie, procesor i bitrate są inne...
ja moge porownac Nexa do d90, jesli ktos bedzie zainteresowany, to moge pokazac, pewnie Nex zje na sniadanie d90 :)
ja bardzo chetnie, i Mekano daj znac czy nex moze sastapic D90? ja o matryce i obrazek sie nie martwie, martwie sie o obiektywy i AF, czy 16mm soniaka da duzo gorszy obrazek od 24/28 2,8 nikona na FF? lub 17mm - 55mm 2,8 ? chetnie bym zamienil D90+17-55 2,8 na nexa 5n z 16mm i standardem ale boje sie ze optycznie to bedzie porazka.
stachmuszel
14-06-2012, 07:33
Bardzo proszę o klarowne wytłumaczenie potrzeby sterowania CZYMKOLWIEK w aparacie z matrycą 4/3" i obiektywem standardowym o światłosile mniejszej niż powiedzmy f2. Nie mówimy o makro.
Acha, czyli trzeba pracować na AUTO, bo to jest trendi :-)
Zawsze pracowalem na preselekcji przeslony i manualu. Nie dlatego, że tak wypada, tylko dlatego, że takie mam przyzwyczajenie i wiem, że wtedy panuję nad aparatem.
stachmuszel
14-06-2012, 07:36
Takie same są tylko matryce. Cala reszta (peryferia i oprogramowanie) jest inne. Obrazki mogą być zupelnie inne.
MariuszJ
14-06-2012, 08:20
Zawsze pracowalem na preselekcji przeslony i manualu. Nie dlatego, że tak wypada, tylko dlatego, że takie mam przyzwyczajenie i wiem, że wtedy panuję nad aparatem.
Ja to wszystko rozumiem. Sam nie używam gripów, bo wytykam język podczas kadrowania.
Takie same są tylko matryce. Cala reszta (peryferia i oprogramowanie) jest inne. Obrazki mogą być zupelnie inne.
Dla mnie obrazek się nie zmienił od czasów Canona 20d... Widać są tacy co widzą więcej, niż wpływ obiektywu oraz organicznej przystawki do wizjera.
I dalej nie dowiedziałem się, co zmienia w obrazku kręcenie kółeczkami w małomatrycowym aparacie i niejasnym szkłem. No chyba że mamy za hobby focenie rozmytej wody w fontannach.
<| MICHAŁ |>
14-06-2012, 08:49
tez pracuje na proselekcji czasu lub przeslony, tylko to nie wymaga wchodzenia do menu - na body sa wyciagniete guziczki i koleczko - guziczkami zmieniam
tryb pracy, a wiec proselekcja czasu, przeslony itd az do zdjecia panoramicznego
kompensacje sceny
ISO
tryb sceny, aby miec bezposrednie dojscie do b/w
a koleczko jak wiadomo sluzy do zmian wartosci poszczegolnych argumentow - mi to przypomina sterowanie w canonie
I teraz powiedz tak na prawde - czego wiecej potrzebuje, aby zrobic zdjecie?
Nie chce nikomu wmawiac, ze nex jest wybitnie "user fiendly", bo nie jest, ale w 98% wszystkich przypadkow taka forma sterowania jest wystarczajaca. Niektore rzeczy jak na przyklad jakosc pliku (jpg. raw, jpg+raw), czy wspolpraca z manualami (pomiar i peaking) ustawiasz raz na zawsze i praktycznie zapominasz.
Ja bym tego po prostu nie demonizowal. Raczej bym uznal, ze sa to aparaty (dslr i nex) o zupelnie innej filozofii i kulturze pracy.
Zgadza sie. Nagroda dekielek na body Sony Nex 5 bo przyslali mi dwa :).
Muszę się zastanowić który wybrać: ten czarny czy 18-55, chociaż do OM-D chyba żaden nie będzie pasował :)
A tak w ogóle, to jeśli jeszcze ktoś zdecyduje się kontynuować tę zabawę, niech skalując zdjęcia zadba o jednakowe obydwa wymiary obrazka, wtedy będzie trudniej zgadywać :)
mi w nex 5 się podoba przycisk "movie" naciskam i już się kręci filmik ;)
w d300s denerwował mnie brak autofokusa podczas kręcenia filmów i pozycja na zombi ;)
w nex 5 nie mogę lepiej kadrować film i mam autofokus
jak się sprawa ma z d5000 i d5100 ? mają autofokus ?
skrzynka97
14-06-2012, 11:30
chetnie bym zamienil D90+17-55 2,8 na nexa 5n z 16mm i standardem ale boje sie ze optycznie to bedzie porazka.
wtedy Twój podpis nie będzie taki efektowny:
"F50; F80; S3 Pro; D90; 28 2,8; 50 1,4; 50 1,8; 18-55 VRII, 17-55 2,8; 24-120 2,5-5,6D; 35-105 3,5-4,5; AF 80-200 2,8; SB-900; YN-460, Franka Solida III, Bronka S2A, Fuji GA645Zi, Mamiya 7II "
tylko taki skromy:
"nex 5n; 16mm"
:)
nie do końca rozumiem jak chcesz 17-55mm zastąpić jedynie w 16mm?
ja bardzo chetnie, i Mekano daj znac czy nex moze sastapic D90? ja o matryce i obrazek sie nie martwie, martwie sie o obiektywy i AF, czy 16mm soniaka da duzo gorszy obrazek od 24/28 2,8 nikona na FF? lub 17mm - 55mm 2,8 ? chetnie bym zamienil D90+17-55 2,8 na nexa 5n z 16mm i standardem ale boje sie ze optycznie to bedzie porazka.
Zrobie porownanie 5N + 18-55 vs d90 18-105 / albo kit 18-55
5N + 16 mm vs d90 / 35 1.8
ale jak na poczatek zabawy z Nexem to w fotografii podrozniczej, elementy statyczne itp. mozna smialo d90 zastapic Nexem + kit. Jednak w fotografii reportazowej eventy, - troche cienko to widze, dlatego jak na razie trzymam d90 bo jednak to calkiem inna dziedzina i Nex pewnie by wymiekl.
mysle bardziej o podrozach i streecie, do roboty chyba jednak zostanie lustro, 17-55 2,8 chce zastapic 16mm bo maly i plaski i jakas stalka portretowa :) ew kitem ale chyba mnie nie przekonuje ten kit. Mam na Olku P1 i kita i 17mm i nawet 17 nie odpinam, odpiolem pare razy jak chcialem szersza panoramke zrobic.
kit jest super, sam zobacz:
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3077)
Nex jak najbardziej na podroze..
pastwisko
15-06-2012, 12:04
nic się nie wyświetla
bo kity są ciemne :D
Od jakiegoś czasu czytając ten wątek można odnieśc wrażenie, że na świecie istnieje tylko jeden bezlusterkowiec:)
To prawda: jeden swiat, jeden bezlusterkowiec i jedno zycie :)
Dlatego coraz rzadziej tu zagladam:)
Dlatego coraz rzadziej tu zagladam:)
A co nie lubisz Nexow? :)
No to mam pytanie zgadnijcie jaki aparat Nikon czy Nex i jakie szklo?
źródło (http://hiszpania.org.es/album_pic.php?pic_id=3078)
Ktos chetny:)
skrzynka97
15-06-2012, 16:04
coolpix s30 (różowe body)
A co nie lubisz Nexow? :)
Lubił bym , gdyby 5N miał wbudowany wizjer, dlatego go "zdraziłem" i moją miłośc przelałem na OM-D E-M5
Na razie nie wiem, bo dopiero ma dotrzeć do mnie za pare dni. Wszedzie zbiera pochwały - zobaczymy . Koledzy którzy go juz maja sa zachwyceni. Urzekł mnie też ten wygląd z lat 70-tych XX wieku. Mam tez tak jak Ty D90 z 18-105 i Metzem 48 AF-1 , ale coraz rzadziej chce mi sie go taszczyc zwłaszcza na wycieczki
MariuszJ
15-06-2012, 17:09
Na razie nie wiem, bo dopiero ma dotrzeć do mnie za pare dni. Wszedzie zbiera pochwały - zobaczymy . Koledzy którzy go juz maja sa zachwyceni. Urzekł mnie też ten wygląd z lat 70-tych XX wieku. Mam tez tak jak Ty D90 z 18-105 i Metzem 48 AF-1 , ale coraz rzadziej chce mi sie go taszczyc zwłaszcza na wycieczki
Hmm, i kupiłeś coś co od D90 jest niewiele mniejsze? Trochę dziwna motywacja. To z pewnością lepszy pod wieloma względami aparat od małej lustrzanki (przede wszystkim właśnie dlatego, że lustrzanką nie jest), ale jak dodatkowo wyposażysz go w jakąś faję zoomową, robi się podobny klocuszek.
No nie przesadzaj :)
Ponizej porównanie OM-D z D90
http://camerasize.com/compare/#289,179
A tutaj OM-D i NEX_5N
http://camerasize.com/compare/#289,34
A tu OM-D i NEX-7
http://camerasize.com/compare/#289,33
Jezeli bedziesz zadowolony to gratuluje wyboru, ja od OM-D, zdecydowanie wzielabym Nex-a 7
ale moge smialo przyznac, ze bez wizjera mozna zyc i w sloneczne upalne dni, ktore mam na codzien i temperatury prawie 40 st.
Jedni wolą córki a inni teściowe...:) Ty wybrałaś NEX-a - życze Ci zadowolenia z użytkowania i super fotek.
PS A ja jakos nie mogę zyc bez wizjera dlatego taki wybór. NEX-7 troche za drogi (wg mnie nie wart tych pieniedzy). NEX-5N lepszy od 7 ale brak wizjera a dokladany to 1.500 zł. (strasznie drogo)
MariuszJ
15-06-2012, 17:38
No nie przesadzaj :)
Ponizej porównanie OM-D z D90
http://camerasize.com/compare/#289,179
A tutaj OM-D i NEX_5N
http://camerasize.com/compare/#289,34
A tu OM-D i NEX-7
http://camerasize.com/compare/#289,33
5n, GF, NX trzycyfrowy, E-PL + naleśnik czy jakiegoś ajfona sporo dzieli od OMG po względem przenośności, dużo więcej niż OMG vs D90, które zgodnie razem przekraczają granicę kieszeni/damskiej torebki.
OMG to bardzo fajny (choć drogi) aparat, zamiatający pod stół całą ściemę lustrzankową, ale motywacja gabarytowa dla mnie jest kompletnie z czapy.
Co do estetyki, to poprzestanę delikatnie na słowie: kontrowersyjna :) Szczególnie obudowa nieistniejącego pryzmatu trąci niezbyt wysublimowanym lansem :D
Do kieszeni ma jeszcze Fuji X10.:) Albo moge pożyczć od córki Samsunga EX1.
A co do Sony wogóle - Trzy lata temu miałem A300 i strasznie mnie zawiódł , może dlatego mam lekkie uprzedzenie do tej marki.
PS A co do kieszeni , to nigdy nie nosiłem żadnego w ten sposób. Zawsze w jakims stylowym futerale lub torbie.
Jedni wolą córki a inni teściowe...:) Ty wybrałaś NEX-a - życze Ci zadowolenia z użytkowania i super fotek.
PS A ja jakos nie mogę zyc bez wizjera dlatego taki wybór. NEX-7 troche za drogi (wg mnie nie wart tych pieniedzy). NEX-5N lepszy od 7 ale brak wizjera a dokladany to 1.500 zł. (strasznie drogo)
wiesz, ja tez myslalam ze nie da sie zyc bez wizjera, dlatego bardzo dlugo zastanawialam sie nad -7, ale jak sobie pomysle ile innych rzeczy moglabym miec za dolozona kwote, a sprzet i tak sie szybko starzeje, wiec wybor moj byl sluszny.
W pierwszy dzien jak wyszlam z nexem, to 0 jakikolwiek problemow, ze nie ma wizjera.. od razu czulam sie jak w domu.. no ale tak jak mowisz, jeden woli gruszki, inny jablka.. wazne zeby wlasciciel byl zadowolony. :)
Ja tam lubię upychać różne rzeczy po kieszeniach :) Mam D90 (raczej już niedługo) i OM-D właśnie, który z zapiętym 14-150 (odpowiednik 18-200 w DX) jest sporo mniejszy, niż D90 z 18-105. Mogę go nawet upchnąć do średniej wielkości kieszeni kurtki czy bluzy. D90 z 18-105 nawet do wielkiej kieszeni zimowej kurtki się nie mieścił. To tyle jeśli chodzi o trochę nietypowe porównanie wielkości :)
Z bezlusterkowców wybrałem OM-D przede wszystkim ze względu na wizjer, który w moim przypadku ma być i już :) Rozważałem też nex-7, ale mały wybór szkieł i brak stabilizacji w korpusie były na nie. Wcześniej jeszcze bawiłem się G3, ale też jakoś mi nie podszedł (gorsza ergonomia i trzeba bardzo uważać, żeby przez przypadek czegoś nie wcisnąć - w OM-D, mimo podobnej wielkości, jakoś nie mam tego problemu). Bardzo użyteczna jest sygnalizacja w wizjerze obszarów przepalonych i niedoświetlonych, co umożliwia błyskawiczną korektę ekspozycji w razie potrzeby (domyślnie kółkiem wokół spustu). Stabilizacja bardzo wydajna, na poziomie VR. Jakość zdjęć w pełni mnie zadowala, czyli jak na razie, jest to aparat dla mnie, podobnie jak dla wielu w tym wątku nex :)
I o to chodzi - w myśl powiedzenia - nie pomoże klamotów kupa - jak fotograf d**a.
skrzynka97
15-06-2012, 17:52
5n, GF, NX trzycyfrowy, E-PL + naleśnik czy jakiegoś ajfona sporo dzieli od OMG po względem przenośności, dużo więcej niż OMG vs D90, które zgodnie razem przekraczają granicę kieszeni/damskiej torebki.
OM-D nie "OMG" :)
OMG to bardzo fajny (choć drogi) aparat, zamiatający pod stół całą ściemę lustrzankową, ale motywacja gabarytowa dla mnie jest kompletnie z czapy.
Gabaryty mają znaczenie, dla mnie mają. Stawiam na jakość i wyjmując D300s na szlaku zwykle nie czułem się najmądrzej. Teraz wyciągam OM-D i czuję, że mam "Powera" trzymając w ręku takie maleństwo.
Co do estetyki, to poprzestanę delikatnie na słowie: kontrowersyjna :) Szczególnie obudowa nieistniejącego pryzmatu trąci niezbyt wysublimowanym lansem :D
Tak trąci lansem ale trzeba przyznać, że jest bardzo estytycznie. Czy ten wizjer wygląda lepiej?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/OlympusPENEP316medium-2.jpg
źródło (http://i.fotomaniak.pl/fotomaniak/2011/12/Olympus-PEN-E-P3-16-medium.jpg)
D90 z 18-105 :)
A Ty zartujesz co nie? :mrgreen:
pastwisko
15-06-2012, 17:54
Ja kupiłem aparat z myslą o noszeniu go w kieszeni i tak też wlasnie swojego GRD noszę - idę na pocztę i aparat do kieszeni, nawet go tam nie czuję.
A Ty zartujesz co nie? :mrgreen:
A co, zgadłem? :)
A co, zgadłem? :)
Nie. :mrgreen:
Pudlo, zaskoczony? wiec co tym razem zaproponujesz nikon/nex - szkielko??
MariuszJ
15-06-2012, 18:03
OM-D nie "OMG" :)
Dla mnie tam już na zawsze - OMG :)
Tak trąci lansem ale trzeba przyznać, że jest bardzo estytycznie. Czy ten wizjer wygląda lepiej?
Nie, to jeszcze większy dziwoląg.
5n, GF, NX trzycyfrowy, E-PL (...) sporo dzieli od OMG po względem przenośności...
Jedyne, co dzieli te aparaty, to garb, w którym schowany jest wizjer w OM-D. Doczep zewnętrzny wizjer do któregokolwiek z tych mniejszych korpusów, a przestaną być mniejsze. Do tego zrobią się pokraczne. "Przenośność" tych aparatów jest taka sama - żaden nie nadaje się do noszenia w kieszeni, bardziej do jakiejś biodrowej saszetki/torby i żaden nie jest na tyle duży, aby się do takiej saszetki/torby nie zmieścić.
MariuszJ
15-06-2012, 18:05
Jedyne, co dzieli te aparaty, to garb, w którym schowany jest wizjer w OM-D. Doczep zewnętrzny wizjer do któregokolwiek z tych mniejszych korpusów, a przestaną być mniejsze. Do tego zrobią się pokraczne. "Przenośność" tych aparatów jest taka sama - żaden nie nadaje się do noszenia w kieszeni, bardziej do jakiejś biodrowej saszetki/torby i żaden nie jest na tyle duży, aby się do takiej saszetki/torby nie zmieścić.
Nie zamierzam doczepiać ŻADNEGO zewnętrznego wizjera, jeżeli uniemożliwi mi to przenoszenie aparatu w kieszeni.
No to o co chodzi? Aparatów do noszenia w kieszeni są setki, do wyboru, do koloru. I raczej nie upierałbym się tu przy bezlusterkowcach, bo one wejdą do kieszeni jedynie z naleśnikiem, więc uniwersalne rozwiązanie to to nie jest. Są fajne kompakty z jasnymi obiektywami i realatywnie dużymi matrycami do takich zastosowań.
No to o co chodzi? Aparatów do noszenia w kieszeni są setki, do wyboru, do koloru. I raczej nie upierałbym się tu przy bezlusterkowcach, bo one wejdą do kieszeni jedynie z naleśnikiem, więc uniwersalne rozwiązanie to to nie jest. Są fajne kompakty z jasnymi obiektywami i realatywnie dużymi matrycami do takich zastosowań.
Chodzi o jakosc, nie sadze, zeby najlepszy kompakt mogl dorownac evilom, chociaz Sony Cybershot RX100, calkiem ladnie sobie radzi, aczkolwiek mimo ze ma swietne parametry, to nie jest ten poziom obrazka.. (albo ja juz mam oczy zamglone Nexem) :)
MariuszJ
15-06-2012, 18:19
Chodzi o to, że nie czytasz :)
Chodzi o jakosc, nie sadze, zeby najlepszy kompakt mogl dorownac evilom...
Evilom z ciemnym kitem? Jak najbardziej może dorównać, jest na rynku kilka takich kompaktów. Evilom z jasną stałką oczywiście nie dorównają, chyba że kompakty z matrycą APS-C lub zbliżoną.
...to nie jest ten poziom obrazka.. (albo ja juz mam oczy zamglone Nexem) :)
A o jakim "poziomie obrazka" mówimy? O jakiej kombinacji puszka-szkło?
Chodzi o to, że nie czytasz :)
Nie widzę żadnego związku między tymi dwoma cytowanymi przez Ciebie wypowiedziami.
Nie. :mrgreen:
Pudlo, zaskoczony? wiec co tym razem zaproponujesz nikon/nex - szkielko??
No to nie wiem...
Dalej stawiam na Nikona, ale co do szkła to nie mam pojęcia, co tam jeszcze masz w posiadaniu - Helios jaki przez przejściówkę? :)
Evilom z ciemnym kitem? Jak najbardziej może dorównać, jest na rynku kilka takich kompaktów. Evilom z jasną stałką oczywiście nie dorównają, chyba że kompakty z matrycą APS-C lub zbliżoną.
A o jakim "poziomie obrazka" mówimy? O jakiej kombinacji puszka-szkło?
Pokaz mi kompakt ktory dorowna 5N? Szklo? KIT lub 16 mm
No to nie wiem...
Dalej stawiam na Nikona, ale co do szkła to nie mam pojęcia, co tam jeszcze masz w posiadaniu - Helios jaki przez przejściówkę? :)
To jest Nex i teraz pytanie, z jakim szklem? Zdziwiony?
MariuszJ
15-06-2012, 18:40
Nie widzę żadnego związku między tymi dwoma cytowanymi przez Ciebie wypowiedziami.
Rozumiem, że wycieczkowy zestaw ekwiwalentny dla D90+18-105, zbudowany na OMG będzie dla Ciebie czymś co już opłaca się taszczyć?
...No to mam pytanie zgadnijcie jaki aparat Nikon czy Nex i jakie szklo? ...
Strasznie się ekscytujesz tym aparacikiem.
A taką fotkę to mogę zrobić nawet Canonem A610
Niedługo w tej swojej euforii dorównasz u-Bootowi. :roll:
Pokaz mi kompakt ktory dorowna 5N? Szklo? KIT lub 16 mm
Fuji X10, Olympus XZ-1, Samsung EX1, nie mówiąc już o Canonie G1X czy Sony RX100.
Rozumiem, że wycieczkowy zestaw ekwiwalentny dla D90+18-105, zbudowany na OMG będzie dla Ciebie czymś co już opłaca się taszczyć?
To, co ja uważam za "opłacalne", kompletnie nie ma znaczenia w tej dyskusji, bo nie rozmawiamy o moich preferencjach. Napisałeś, że nie zamierzasz doczepiać wizjera i interesują Cię tylko aparaty kieszonkowe. Jak dla mnie git majonez. Tylko co to ma wspólnego z wypowiedzią Jasanda?
Strasznie się ekscytujesz tym aparacikiem.
A taką fotkę to mogę zrobić nawet Canonem A610
Niedługo w tej swojej euforii dorównasz u-Bootowi. :roll:
A co nie moge sie cieszyc z nowej zabaweczki?
Zrob mi taka fotke Canonem A610 :lol:
Fuji X10, Olympus XZ-1, Samsung EX1, nie mówiąc już o Canonie G1X czy Sony RX100.
RX100 nie dorownuje 5N.
RX100 nie dorownuje 5N.
O, a czemuż to?
O, a czemuż to?
Dla ciebie moze dorownuje, ale ja sie nie bede z Toba sprzeczac, skoro ty masz inne zdanie.
Podobaja mi sie ladne zdjecia, a nie cos co przypomina zdjecie, jesli tylko sie podwyzszy troche iso.
Różnica zdań wcale nie musi prowadzić do sprzeczki. Tym bardziej, że nie próbuję narzucić Ci swojej opinii, a jedynie poznać Twoje argumenty.
W kompakcie z jasnym szkłem nie będziesz musiał aż tak bardzo podwyższać iso, bo masz jaśniejszy obiektyw. Na jedno wyjdzie.
przygotowałem tu dla was ciekawy przykład, co wy na to ?
kadry trochę inne ale wtedy nie robiłem zdjęcia z myślą o "vs" ;)
1
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/GhJ6R-1.jpg
źródło (http://imgur.com/GhJ6R)
2
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2012/06/cJ1GP-1.jpg
źródło (http://imgur.com/cJ1GP)
Nie, takie male nic nie widac
MariuszJ
15-06-2012, 23:32
Jestem w stanie zgodzić się z tym, że w większości wypadków ładne zdjęcia z wakacji wcale nie wymagają aparatu z matrycą u43 czy większej, a zdjęcia z pełnoklatkowego wypasa nie będą różniły się od zdjęć z kompaktu, przynajmniej w albumie rodzinnym w formacie 15x10. Twoja wypowiedź zawiera jednak niepotrzebną, mącącą w słabych głowach sugestię, że jakoby wymienione przez Ciebie aparaty (X10, XZ1, EX1) są już tak świetne, że zająć zdążyły tę samą półkę jakościową co WSZYSTKIE aparaty o większych matrycach (proszę nie bredźmy o nexach srexach i pierdexach, to jest po prostu ścianka z matrycą apsc AD 2011 taka jak w wielu innych aparatach, od X100 do 7D czy D7000), a jednocześnie stanowią duży postęp wobec całej rzeszy "niewypasionych" kompaktów z hipermarketów czy smartfonów.
Otóż dla mnie jest dokładnie odwrotnie. Za prezentację oszałamiającej jakości X10, z której próbki wklejaliście dzielnie w stosownym wątku bardzo dziękuję, upewniła mnie bowiem w przekonaniu, że nie ma na razie żadnego postępu i prosta zasada, do pojęcia przez każdego - tym lepsza jakość im większa fizycznie powierzchnia matrycy - obowiązuje nadal. Wrzucam te gadżety, razem z ich pseudo-wizjerami, trendy kółkami które nie wiadomo czym mają sterować, symulacją filmów z pradawnego świata i zaprogramowanym dźwiękiem migawki a'la lajka do jednego worka, z którego wyciągam dla siebie ajfona-bo-zawsze-ze-mną.
To, co ja uważam za "opłacalne", kompletnie nie ma znaczenia w tej dyskusji, bo nie rozmawiamy o moich preferencjach. Napisałeś, że nie zamierzasz doczepiać wizjera i interesują Cię tylko aparaty kieszonkowe. Jak dla mnie git majonez. Tylko co to ma wspólnego z wypowiedzią Jasanda?
Nie czytasz ani tego co ja piszę, ani tego co pisze Jasand, przykro mi.
W kompakcie z jasnym szkłem nie będziesz musiał aż tak bardzo podwyższać iso, bo masz jaśniejszy obiektyw. Na jedno wyjdzie.
Może za kilka lat, na pewno nie w tym roku. Do dzisiaj śni mi się Twój sampel, który miał to potwierdzić, oczywiście - nie dlatego, że na nim się uwieczniłeś :)
Twoja wypowiedź zawiera jednak niepotrzebną, mącącą w słabych głowach sugestię, że jakoby wymienione przez Ciebie aparaty (X10, XZ1, EX1) są już tak świetne, że zająć zdążyły tę samą półkę jakościową co WSZYSTKIE aparaty o większych matrycach...
Sam nie czytasz, a zarzucasz to innym. Nie pisałem o wszystkich aparatach z większymi matrycami. Pisałem o aparatach z ciemnymi kitami, które niweczą wszelkie zalety stosowania dużych matryc. I nie dotyczy do WSZYSTKICH aparatów, tylko głównie 4/3 i APS-C, bo już np. FF nawet z ciemnym zoomem się obroni.
Za prezentację oszałamiającej jakości X10, z której próbki wklejaliście dzielnie w stosownym wątku bardzo dziękuję, upewniła mnie bowiem w przekonaniu, że nie ma na razie żadnego postępu i prosta zasada, do pojęcia przez każdego - tym lepsza jakość im większa fizycznie powierzchnia matrycy - obowiązuje nadal.
Taka zasada nie obowiązywała nigdy, nie obowiązuje teraz i nigdy nie będzie obowiązywać, bo jest kompletnie oderwana od rzeczywistości i nie uwzględnia ilości światła, jaka dociera do matrycy dzięki zastosowaniu jaśniejszych obiektywów.
A w wątku o X10 większość zdjęć to żałosne technicznie pstryki, w dodatku w rozdzielczości nadającej się do druku co najwyżej znaczka pocztowego. Jeśli chcesz na ich podstawie, a nie na podstawie rzetelnych testów, budować swoją opinię, to tylko świadczy o tym, że nie interesuje Cię poważne podejście do tematu.
Do dzisiaj śni mi się Twój sampel, który miał to potwierdzić, oczywiście - nie dlatego, że na nim się uwieczniłeś :)
No to musiały Ci się nie raz śnić podobne koszmary po obejrzeniu zdjęć z NEXa na iso 1600 czy 3200. Brrrr...
To sobie zobacz zdjecia z Sony Cybershot RX100 na tym iso co napisales, rzeczywiscie ale frajda..
a w Nexie moge zmienic sobie szklo na jasne, ciemnie jakie mi sie podoba, wiec mam wybor, ale nie chce tutaj mowic ze Nex to najwspanialszy i najlepszy.. bo to do niczego nie prowadzi, a kazdy wybiera to co sie komu podoba wedlug wlasnych preferencji..
chaos, 1 mi sie podoba? to nexik? ma chyba standardowo wyzszy kontrast i czernie ladniej wygladaja. Apropo kieszeni, mam Olympusa P-1 i nawet z nalesnikiem nie miesci sie do kieszeni. reakcja na spust slaba, AF slaby, niby na kilku wyjazdach mialem, ale nie jestem jakos strasznie zadowolony. Kieszonkowy aparat na noszenie codziennie to to nie jest. porzadnie zrobiony, super ergonomia ale jednak nie. Na rower tez go ciezko do koszulki w kieszen wlozyc. Ostatnio go w sakwie na ramie jakos wiozlem. no i waga, z futeralem wazy prawie tyle co nikon D90.
To sobie zobacz zdjecia z Sony Cybershot RX100 na tym iso co napisales, rzeczywiscie ale frajda..
Nigdy nie będę musiał oglądać takiego iso, bo dzięki jaśniejszemu obiektywowi będę używał niższych czułości.
a w Nexie moge zmienic sobie szklo na jasne, ciemnie jakie mi sie podoba...
Tak to każdy głupi umie. Ale rozmawiamy w kontekście aparatów kieszonkowych, a NEX z kompletem jasnych stałek już nie będzie kieszonkowy. A jak nie jest kieszonkowy, no to już nie jest to aparat dla MariuszaJ.
MariuszJ
16-06-2012, 00:42
Sam nie czytasz, a zarzucasz to innym. Nie pisałem o wszystkich aparatach z większymi matrycami. Pisałem o aparatach z ciemnymi kitami, które niweczą wszelkie zalety stosowania dużych matryc. I nie dotyczy do WSZYSTKICH aparatów, tylko głównie 4/3 i APS-C, bo już np. FF nawet z ciemnym zoomem się obroni.
Jest to całkowicie sprzeczne z moim doświadczeniem. Do Ciebie mam tylko jedno pytanie - jakie to magiczne zjawisko zachodzi między apsc a ff, że ff już nie dotyczy ten problem?
Taka zasada nie obowiązywała nigdy, nie obowiązuje teraz i nigdy nie będzie obowiązywać, bo jest kompletnie oderwana od rzeczywistości i nie uwzględnia ilości światła, jaka dociera do matrycy dzięki zastosowaniu jaśniejszych obiektywów.
Szkoda że nie bierzesz pod uwagę rozmiaru sensela, zjawisk które zachodzą na skutek zwiększającej się gęstości ich rozłożenia na matrycy oraz jakości gęstniejącego filtra Bayera. Ale w porządku, zachwyty nad mikrokontrastem czy rozdzielczością tonalną pełnej klatki (bo w końcu dlaczego mamy poprzestawać na apsc, hajda dalej!) w stosunku do benka z biedronki to tylko szpan i lans.
A w wątku o X10 większość zdjęć to żałosne technicznie pstryki, w dodatku w rozdzielczości nadającej się do druku co najwyżej znaczka pocztowego. Jeśli chcesz na ich podstawie, a nie na podstawie rzetelnych testów, budować swoją opinię, to tylko świadczy o tym, że nie interesuje Cię poważne podejście do tematu.
Oj, magmiaka ze swoją facjatą wrzuciłeś full-res. Miałem LX5, żartowałem więc z tym swoim niespaniem po nocach - jestem zahartowany. W tej jakości zdecydowanie preferuję ajfona.
Do Ciebie mam tylko jedno pytanie - jakie to magiczne zjawisko zachodzi między apsc a ff, że ff już nie dotyczy ten problem?
Wyższe użyteczne iso. Gdy zabraknie światła, mając ciemny obiektyw na FF jeszcze da się podbić czułość. Mając NEXa z ciemnym kitem już nie poszalejesz.
Szkoda że nie bierzesz pod uwagę rozmiaru sensela, zjawisk które zachodzą na skutek zwiększającej się gęstości ich rozłożenia na matrycy oraz jakości gęstniejącego filtra Bayera.
No nie mogę się doczekać wyjaśnień, które to z tych kluczowych zjawisk dostrzeże użytkownik aparatu kieszonkowego. One są ważne dla tych, którzy lubią podniecać się tabelkami i wykresami. Albo dla tych, którzy ładują w sprzęt całe oszczędności życia - rozumiem, że oni mogą zaprzątać sobie głowę takimi duperelami. Ale ktoś, kto używa NEXa z kitem (podkreślam, UŻYWA, a nie toczy w jego imieniu forumowe boje, zamiast robić zdjęcia) ma je gdzieś w takim samym stopniu, jak użytkownik kompakta. Do podniecania są ciekawsze aparaty.
Ale w porządku, zachwyty nad mikrokontrastem czy rozdzielczością tonalną pełnej klatki (bo w końcu dlaczego mamy poprzestawać na apsc, hajda dalej!) w stosunku do benka z biedronki to tylko szpan i lans.
Hę? A kto tu pisał cokolwiek o mikrokontraście czy rodzielczości tonalnej? O FF wspomniałem tylko dlatego, że nie ma do nich tak ciemnych obiektywów (przynajmniej z tych najbardziej popularnych), które tak zniweczyłyby zalety matrycy, że obraz zrównałby się jakościom z kompaktami. A w APS-C takie szkła są i są to m.in. standardowe ciemne kity.
Oj, magmiaka ze swoją facjatą wrzuciłeś full-res.
Dokładnie taki magmiak wychodzi z NEXa na czułościach o tyle wyższych, o ile ciemniejszy jest jego kit, więc nie wiem z czego tu się cieszyć. Twierdzisz, że to jakość iPhone'a? Nie wiem, nie używam tego telefonu. Ale jeśli tak, to nie najlepiej świadczy to o NEXie, co zresztą od początku twierdzę.
MariuszJ
16-06-2012, 01:48
Wyższe użyteczne iso. Gdy zabraknie światła, mając ciemny obiektyw na FF jeszcze da się podbić czułość. Mając NEXa z ciemnym kitem już nie poszalejesz.
Współczesna matryca apsc (prosiłem, skończmy z pierdzieleniem nex nex nex - chodzi tu o jakość przetwornika apsc, który jest stosowany we współczesnych niepełnoklatkowych aparatach, absolutnie bez znaczenia czy są to kompakty, bezlusterkowce czy lustrzanki) już nie odstaje w detalu na wysokich iso od matryc ff generację wcześniej. Zapraszam choćby do testów Fatmana, D7000 vs D700. Oczywiście, że testy matryc z tego samego okresu wykazują sporą przewagę pełnej klatki nad apsc. Problem w tym, że degradacja się nie zatrzymuje niestety, a leci dalej - proporcjonalnie do powierzchni przetwornika. Pewnie, że są jakieś wyskoki z linii trendu - jednym z nich jest właśnie rzeczony OMG, gdzie udało się wycisnąć z Panasowej matrycy u43 chyba max co można, dobijając do poziomu apsc. Są też przykłady na minus.
No nie mogę się doczekać wyjaśnień, które to z tych kluczowych zjawisk dostrzeże użytkownik aparatu kieszonkowego. One są ważne dla tych, którzy lubią podniecać się tabelkami i wykresami. Albo dla tych, którzy ładują w sprzęt całe oszczędności życia - rozumiem, że oni mogą zaprzątać sobie głowę takimi duperelami. Ale ktoś, kto używa NEXa z kitem (podkreślam, UŻYWA, a nie toczy w jego imieniu forumowe boje, zamiast robić zdjęcia) ma je gdzieś w takim samym stopniu, jak użytkownik kompakta. Do podniecania są ciekawsze aparaty.
Ja się absolutnie nie podniecam, wręcz staram się chłodzić głowy fanbojów :) Akurat jestem z tych, co nie przepadają za zawracaniem sobie głowy technikaliami - chcę wyciągnąć aparat w każdych warunkach i zrobić zdjęcie, z którego da się zrobić ładną odbitkę, ba - wsadzić ją sobie potem w ramkę i powiesić na ścianie. Do publikacji na fejsie naprawdę ajfon się sprawdza najlepiej.
Hę? A kto tu pisał cokolwiek o mikrokontraście czy rodzielczości tonalnej? O FF wspomniałem tylko dlatego, że nie ma do nich tak ciemnych obiektywów (przynajmniej z tych najbardziej popularnych), które tak zniweczyłyby zalety matrycy, że obraz zrównałby się jakościom z kompaktami. A w APS-C takie szkła są i są to m.in. standardowe ciemne kity.
Rachunek jest bardzo prosty, dwie działki światła z każdym przepołowieniem przekątnej. Tylko że gdyby to co piszesz miało jakikolwiek sens, pełnoklatkowi czy Zeusie-Ty-widzisz-i-nie-grzmisz kropowi landszafciarze powinni dawno udać się w kierunku kompaktów dla entuzjastów.
Dokładnie taki magmiak wychodzi z NEXa na czułościach o tyle wyższych, o ile ciemniejszy jest jego kit, więc nie wiem z czego tu się cieszyć. Twierdzisz, że to jakość iPhone'a? Nie wiem, nie używam tego telefonu. Ale jeśli tak, to nie najlepiej świadczy to o NEXie, co zresztą od początku twierdzę.
No cóż, mam inne ogląd rzeczy i dziękuję Ci że w odpowiednim wątku dostarczyłeś mi na to dowodów.
Współczesna matryca apsc (...) już nie odstaje w detalu na wysokich iso od matryc ff generację wcześniej.
A co to ma wspólnego z tym, co napisałem? Piszę o wyższych użytecznych czułościach, którymi w większym zakresie można zrekompensować niedostatki światła spowodowane ciemnym obiektywem. Nie rozmawiamy o "detalu" z matryc FF sprzed lat. Widzisz, żebym coś pisał o "detalu"?
Rachunek jest bardzo prosty, dwie działki światła z każdym przepołowieniem przekątnej. Tylko że gdyby to co piszesz miało jakikolwiek sens, pełnoklatkowi czy Zeusie-Ty-widzisz-i-nie-grzmisz kropowi landszafciarze powinni dawno udać się w kierunku kompaktów dla entuzjastów.
A skąd by wzięli super szerokokątne kompakty? Gdyby takie były, na pewno część z tych landszafciarzy nosiłoby taki kompakt w torbie jako back-up. Sam bym sobie takiego sprawił.
No cóż, mam inne ogląd rzeczy...
Zaiste, dość osobliwy ten ogląd...
MariuszJ
16-06-2012, 08:14
Myślę, że warto - o ile kogoś w ogóle nasza dysputa jeszcze interesuje - streścić stanowiska. Pozwolisz, epicure?
Używanie ciemnych zoomów standardowych z matrycą mniejszą niż pełnoklatkowa powoduje taki spadek jakości, że sens kupowania jakichkolwiek konstrukcji zbudowanych w oparciu o ten schemat jest nieracjonalne (oczywiście nie ma znaczenia, czy jest to lustrzanka, bezlusterkowiec czy kompakt). Ponieważ zmniejszanie rozmiaru przetwornika nie wpływa już na nic istotnego jeżeli chodzi o gros zastosowań, najlepszą propozycją jest tzw. kompakt dla entuazjastów w rodzaju X10 - czyli mała matryca, jasny obiektyw.
Ja uważam ten pogląd za niedopuszczalne uogólnienie i radzę, żeby spośród wszystkich propozycji kupna sprzętu foto spełniających nasze warunki brzegowe, wybierać po prostu tę, która zapewnia nam największą przekątną matrycy. Przy obecnych cenach tzw. małomatrycowych kompaktów dla entuzjastów, trudno znaleźć mi jakiekolwiek uzasadnienie ich kupna, poza rozwiązaniami mocno kierunkowymi. Oczywiście wrzucanie do jednego worka np. X10 i G1X uważam w tym kontekście za zwykłe nadużycie.
przepraszam nie przeczytałem, zagubiłem się w wątku
dla tych co może pytali co za aparaty robiły zdjęcie meczetu w bucharze:
nikon d200 + 50-150 oraz canon a620
to tak dla zobrazowania jakość/cena/waga/gabaryty/podręczność ;)
<| MICHAŁ |>
16-06-2012, 10:56
nie bawilem sie w zgadywanke, ale akurat mnie to nie dziwi... zbytnio.
nie chce robic offtopa, ale moglbym pokazac zdjecia ilustrujace jak sie ma a620 do 5d... szczeki mozna zgubic.... oczywiscie mowimy o dobrych warunkach oswietleniowych, niskim iso i rozmiarze "internetowym".
Mimo, ze padl mi w a620 wyswietlacz, to jest jedyny kompakt, ktory mam od zawsze i ktorego sie nie pozbylem... rewelacyjny jest
pastwisko
16-06-2012, 12:41
nikon d200 + 50-150 oraz canon a620
a który z nich to bezlusterkowiec? ;)
a który z nich to bezlusterkowiec? ;)
przepraszam już nie będę
wracając do tematu to może zamiast się przekomarzać który lepszy to może powrzucamy jakieś zdjęcia z tych bezlusterkowców, sami zobaczymy który lepszy ;) bo widzę, że dyskusja toczy się "na sucho"
Używanie ciemnych zoomów standardowych z matrycą mniejszą niż pełnoklatkowa powoduje taki spadek jakości, że sens kupowania jakichkolwiek konstrukcji zbudowanych w oparciu o ten schemat jest nieracjonalne (oczywiście nie ma znaczenia, czy jest to lustrzanka, bezlusterkowiec czy kompakt).
Nie, nigdy tego nie napisałem. Ciemne zoomy na matrycach APS-C i mniejszych faktycznie mogą spowodować taki spadek jakości obrazu, że zrówna się ona z jakością zaawansowanego kompaktu. Nie znaczy to jednak, że kupowanie sprzętu oferującego taką jakość jest irracjonalne. Gdyby tak było, musiałbym przyznać, że te kompakty też są bez sensu. Irracjonalne jest natomiast upieranie się przy stanowisko, że któreś z tych rozwiązań jest lepsze od drugiego, skoro jasno widać, że są praktycznie takie same jeśli chodzi o możliwości fotograficzne.
Ponieważ zmniejszanie rozmiaru przetwornika nie wpływa już na nic istotnego jeżeli chodzi o gros zastosowań, najlepszą propozycją jest tzw. kompakt dla entuazjastów w rodzaju X10 - czyli mała matryca, jasny obiektyw.
Nie. Samo zmniejszenie rozmiaru matrycy ma oczywiście negatywny wpływ na jakość zdjęć. Ale zmniejszenie matrycy przy jednoczesnym zmniejszeniu minimalnej przysłony obiektywu może zapobiec pogorszeniu jakości obrazu, jeśli tylko obiektyw będzie odpowiednio jasny.
Nie podejmuję się oceny, co jest najlepszą propozycją dla entuzjastów. Zresztą ten temat nie był poruszany. Jeśli już miałbym coś zaproponować, to raczej nie byłby to ani kompakt, ani cropowa puszka z ciemnym kitem. Pewne bezlusterkowce, nawet z porządnym obiektywem, nie spełniają też moich kryteriów aparatu dla entuzjasty ze względu na tragiczny sposób sterowania tymi aparatami. My rozmawialiśmy tylko i wyłącznie o możliwie najlepszym aparacie do kieszeni. Sam przecież deprecjonowałeś OM-D, argumentując to tym, że nie jest kieszonkowy. No to ja przedstawiam argumenty na to, jak mało Twój kieszonkowy systemowy aparat z ciemnozoomem różni się pod względem jakości zdjęć i możliwości fotograficznych od kilku innych, równie kieszonkowych kompaktów.
...radzę, żeby spośród wszystkich propozycji kupna sprzętu foto spełniających nasze warunki brzegowe, wybierać po prostu tę, która zapewnia nam największą przekątną matrycy.
A ja właśnie to uważam za uogólnienie, bo sama przekątna matrycy nic nie daje, jeśli pozostałe czynniki wpływające na jakość obrazu nie zostaną zachowane. A na pewno nie zostaną, jeśli całą kasę władujemy w matrycę, a na porządne szkła już nic nie zostanie.
Przy obecnych cenach tzw. małomatrycowych kompaktów dla entuzjastów, trudno znaleźć mi jakiekolwiek uzasadnienie ich kupna, poza rozwiązaniami mocno kierunkowymi.
Uzasadnienie jest proste: jeśli ktoś chce mieć dobry kieszonkowy aparat z zoomem, to powinien pomyśleć nad takim kompaktem, bo na aparat systemowy z ciemnym zoomem wyda tyle samo, a nie uzyska lepszej jakości obrazu, nie mówiąc już o tym, że wcale nie będzie on bardziej kieszonkowy (a w przypadku aparatów jedynie SSSSSłusznej marki w ogóle nie da się go wepchnąć do kieszeni, nawet na siłę). A co ten ktoś sobie wybierze, to już nie moja sprawa. Nikt nie powiedział, że zakup aparatu musi być racjonalny, czego właśnie wstydzisz się przyznać.
Oczywiście wrzucanie do jednego worka np. X10 i G1X uważam w tym kontekście za zwykłe nadużycie.
Ależ skąd. Oba te aparaty oferują podobną jakość obrazu i zbliżone możliwości fotograficzne. Osiągają to jednak innymi metodami: Fuji jasnym obiektywem, a Canon dużą matrycą. Zestawienie ich obok siebie jest jak najbardziej uzasadnione.
Wszelkie wątki o NEXie na forum nikona podsumowuje idealnie ten "zabojczy" film produkcji naszej, krajowej
http://www.youtube.com/watch?v=9ZUY-9IoKAA&feature=youtube_gdata_player
Wysyłane z mojego GT-N7000
Uzasadnienie jest proste: jeśli ktoś chce mieć dobry kieszonkowy aparat z zoomem, to powinien pomyśleć nad takim kompaktem, bo na aparat systemowy z ciemnym zoomem wyda tyle samo, a nie uzyska lepszej jakości obrazu, nie mówiąc już o tym, że wcale nie będzie on bardziej kieszonkowy (a w przypadku aparatów jedynie SSSSSłusznej marki w ogóle nie da się go wepchnąć do kieszeni, nawet na siłę). A co ten ktoś sobie wybierze, to już nie moja sprawa. Nikt nie powiedział, że zakup aparatu musi być racjonalny, czego właśnie wstydzisz się przyznać.
tylko, ze nie kazdemu jest potrzebna przyslona 1.8 w jasnym szkle, mi w zoomie spokojnie wystarczy f5 czy f8 w jasne sloneczne dni.
Jakbym potrzebowala swiatla to w takim Nexie moge zwiekszyc iso, a kompakt juz niestety tutaj lezy, chyba ze ma wlasnie jasne szklo, to wtedy moze sie jakos podratowac, ale ogolnie do trudnych warunkow i slabego swiatla to chyba najlepsza lustrzanka i tak.
MariuszJ
16-06-2012, 14:25
Nie, nigdy tego nie napisałem. Ciemne zoomy na matrycach APS-C i mniejszych faktycznie mogą spowodować taki spadek jakości obrazu, że zrówna się ona z jakością zaawansowanego kompaktu. Nie znaczy to jednak, że kupowanie sprzętu oferującego taką jakość jest irracjonalne. Gdyby tak było, musiałbym przyznać, że te kompakty też są bez sensu. Irracjonalne jest natomiast upieranie się przy stanowisko, że któreś z tych rozwiązań jest lepsze od drugiego, skoro jasno widać, że są praktycznie takie same jeśli chodzi o możliwości fotograficzne.
...
Nie. Samo zmniejszenie rozmiaru matrycy ma oczywiście negatywny wpływ na jakość zdjęć. Ale zmniejszenie matrycy przy jednoczesnym zmniejszeniu minimalnej przysłony obiektywu może zapobiec pogorszeniu jakości obrazu, jeśli tylko obiektyw będzie odpowiednio jasny.
Pozostawię to co pisałeś wcześniej, a co piszesz teraz do oceny innym.
W dalszym ciągu upieram się, że związek między otworem względnym, ISO, gęstością matrycy a jakościa obrazu nie ma charakteru liniowego, możesz mieć na ten temat inne zdanie. Osobom, które chcą natomiast sobie takie zdanie wyrobić, a nie stać ich na kupowanie sobie wszystkich tych szpejów i sample we własnym zakresie, polecam choćby http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM czy podobne narzędzie z DPreview. Sample na Comparometrze nie są wysilone, scena jest dobrze oświetlona, wyobrażenie sobie tego co dzieje się w głębszych cieniach pozostawiam wyobraźni.
Nie opuśćcie Iphone 4s w oglądaniu.
Nie podejmuję się oceny, co jest najlepszą propozycją dla entuzjastów. Zresztą ten temat nie był poruszany. Jeśli już miałbym coś zaproponować, to raczej nie byłby to ani kompakt, ani cropowa puszka z ciemnym kitem. Pewne bezlusterkowce, nawet z porządnym obiektywem, nie spełniają też moich kryteriów aparatu dla entuzjasty ze względu na tragiczny sposób sterowania tymi aparatami. My rozmawialiśmy tylko i wyłącznie o możliwie najlepszym aparacie do kieszeni. Sam przecież deprecjonowałeś OM-D, argumentując to tym, że nie jest kieszonkowy. No to ja przedstawiam argumenty na to, jak mało Twój kieszonkowy systemowy aparat z ciemnozoomem różni się pod względem jakości zdjęć i możliwości fotograficznych od kilku innych, równie kieszonkowych kompaktów.
Teraz to Ty wciskasz mi jakieś poglądy - trudno nazywać deprecjacją to, że aparat ten z zoomem jest równie niekieszonkowy jak D90 Jasanda. Pisałem natomiast i wisi to powyżej, że jest bardzo dobrą bo BEZKOMPROMISOWĄ alternatywą dla lustrzanki, choć wstrętną jak noc.
Nie wstydzę się za to napisać, że istnieje wiele sposobów na kieszonkowy aparat z zoomem znacznie racjonalniejszych niż "kompakt dla entuzjastów". A pierwszy i główny z nich to: po co Ci w ogóle zoom z żenującym obrazkiem na długim końcu?
Ależ skąd. Oba te aparaty oferują podobną jakość obrazu i zbliżone możliwości fotograficzne. Osiągają to jednak innymi metodami: Fuji jasnym obiektywem, a Canon dużą matrycą. Zestawienie ich obok siebie jest jak najbardziej uzasadnione.
Nie wiem, nie mam żadnego z nich. Z tego co mogę porównać w sieci, wychodzi na to, że albo zrównujemy wszystko od ajfona do apsc (Świętego Full Frejma oczywiście nie śmiem przywoływać), albo różnica jest znaczna. Tertium non datur.