PDA

Zobacz pełną wersję : Który bezlusterkowiec

Strony : 1 2 [3] 4 5 6

waldek
08-07-2011, 08:48
... Jeśli ma być uniwersalny aparat to LX5.

Też mi się podoba ten aparat ale...jeżeli za bezlusterkowca uznamy aparat z matryca co najmniej APS-C to LX5 ma za małą matrycę. :sad:

Rycerz
08-07-2011, 08:57
mnie dziś mocno intryguje olek E-P3 ;-) [ poczekajmy tylko na spadek ceny i opisy użytkowników ]

marek7001
08-07-2011, 09:42
Tytuł wątku brzmi "Który bezlusterkowiec?" czy "Który kompakt?";)

koniecpolska
08-07-2011, 09:47
A moglbys mi jeszcze pokrotce opisac co najbardziej Ci nie pasuje w jpg'ach z lx5? Z gory dzieki :) Koledzy już napisali nieco, ja dodam to:
- AWB w LX5 (i Panasonikach generalnie idzie w zimne tony w przeciwieństwie do Olków które ocieplają)
- od ISO 400 w górę, gorszych warunkach oświetleniowych, w jpegu są okropne artefakty, pomaga nieco ustawienia wyostrzania na minimum (chyba -2).
Z powyższych powodów mielę RAW'y w Adobe LR3, który stanowi piękny komplet z LX5. Dołączony do LX5 Skilypix tak ładnie sobie nie radzi. LR3 pięknie obrabia RAW z LX5, praktycznie wystarczy przepuścić RAW na std. ustawieniach. Ja poprawiam nieco WB, bo wolę nieco cieplejsze fotki oraz redukuję szumu, LR3 naprawdę dobrze to robi w plikach z LX5.

Co do innych wrażeń, to:
- bardzo ładnie filmuje
- na LCD da się pracować nawet w mocnym słońcu, np. LCD z NEX to porażka w stosunku do LCD z LX5
- faktycznie, nieco przydługawy czas od włączenia do gotowości
- AF b. sprawny - mam lustrzanki i nie odczuwam dyskomfortu wolnego AF.
- możliwość skokowej regulacji zoom w skokach 24,28,35,50,70,90mm - bardzo mi się to podoba
- całkiem wydajna bateria (ponownie NEX to tragedia pod tym względem)
- na 24,28,35 można pracować na pełnej dziurze - bardzo dobra ostrość. Im większa ogniskowa to gorzej i trzeba przymykać aby uzyskać maksimu ostrości. Nie wiem jak inni, ale ja na LX używam głównie 24mm.
- generalnie na sterowanie, guzikologię, menu nie można narzekać, poza tym, ze nie widać napisów na klawiszach wybieraka krzyżowego - trzeba się nauczyć funkcji im przypisanych na pamięć :wink:
- pozytywnie oceniam wydajną stabilizację

PS
Ponieważ wątek jest o bezlustrowcach, to dodam, że w wielu sytuacjach nie odczuwam różnic w obrazku pomiędzy LX5 i NEX.
Coby się nie pokazało w temacie mirrorless to i tak nie wygra gabarytowo z LX5 (i podobnymi) a obiektyw w LX5 jest o średnio 2eV jaśniejszy niż kit bezlustrowca.

Jacek_Z
08-07-2011, 10:38
Część w nas ma iphona i nikkory, więc ma bezlusterkowca, tylko pozostaje dokupic adapter: http://www.optyczne.pl/4089-nowo%C5%9B%C4%87-Adapter_Canon_EF_i_Nikon_F_do_iPhone%27a.html
:mrgreen:

MariuszJ
08-07-2011, 10:53
Jeszcze drobna uwaga na temat LX5.

Tryb iA (zielony) jest naprawdę godny pochwały. Można spokojnie oddać aparat osobie, która nie ma żadnej ochoty zawracać sobie gitary ustawieniami a chce jedynie złapać fajne kadry. Bardzo sensownie dobierany czas/iso w zależności od dynamiczności sceny (inteligentne ISO). Oczywiście tracimy wtedy część danych z racji rezygnacji z raw, ale mamy zdjęcia których "normalnie" byśmy nie mieli.

Dwa niedrogie już (z powodu chińskiej produkcji) gadżety bardzo się do LX5 przydają: exploding cap a'la Ricoh (do nabycia u Fripersa) - super wygodne oraz oldskulowa "skóra" z paskiem (ja ściągnąłem swoją bezpośrednio z Chin). Świetny, przenośny komplet wakacyjny.

waldek
08-07-2011, 11:32
...Coby się nie pokazało w temacie mirrorless to i tak nie wygra gabarytowo z LX5 (i podobnymi) a obiektyw w LX5 jest o średnio 2eV jaśniejszy niż kit bezlustrowca.

Zgadzam się. Dlatego na razie nie widzę dużego wyboru wśród bezlusterkowców.
Jedynie Fujifilm FinePix X100 ale ten powala ceną i podobno nie jest tak rewelacyjny jak zapowiadano.

koniecpolska
08-07-2011, 15:21
Jedynie Fujifilm FinePix X100 ale ten powala ceną i podobno nie jest tak rewelacyjny jak zapowiadano.Odpowiednikiem X100 w systemie m4/3 jest 20mm/1.7 z jakimkolwiek body, z wieloma starszymi można skompletować w cenie poniżej 2000zł czyli mniej niż 1/2 ceny Fuja.

wpkx
08-07-2011, 15:49
Odpowiednikiem X100 w systemie m4/3 jest 20mm/1.7 z jakimkolwiek body, z wieloma starszymi można skompletować w cenie poniżej 2000zł czyli mniej niż 1/2 ceny Fuja.

... za to z celownikiem-zombiownikiem. ;)

marek7001
08-07-2011, 19:22
... za to z celownikiem-zombiownikiem. ;)

Dlaczego piszesz takie głupoty;) do wielu są celowniki o super rozdzielczości:smile:

wpkx
08-07-2011, 19:28
Dlaczego piszesz takie głupoty;) do wielu są celowniki o super rozdzielczości:smile:

Owszem, są - dokładane, czyli wystające... i niezbyt tanie. Elektroniczne. Albo optyczne ale nie sprzężone z resztą.
Ale skoro twierdzisz, że to głupoty... ;)

Lento Violento
08-07-2011, 19:45
Bardzo dziękuję Wam wszystkim za pomoc. Wybór padł na Panasonica G3. Gdyby nie cena, wybrałbym zapewne Olympusa E-P3. Co do lx5, to po przejrzeniu sampli dostępnych w necie, oraz po przeczytaniu Waszych komentarzy, stwierdziłem, iż jakość jpg nie jest jak dla mnie wystarczająca. Choć należy stwierdzić, iż kompakcik ten ma także wiele zalet.... Pozdrawiam.

Pawel92
08-07-2011, 22:27
... do wielu są celowniki o super rozdzielczości:smile:

Najważniejsze, to zachować (duże) poczucie humoru :wink:

jozeko
09-07-2011, 00:13
Za 25zł nie musi być zombownik.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.jozeko.eu/foto/nex.jpg)

Jasand
09-07-2011, 11:05
A mozna i tak:

źródło (http://images39.fotosik.pl/949/84921f21844847e1med.jpg)

źródło (http://images39.fotosik.pl/949/710c3d76a5de4b70med.jpg)

Z DMW-LVF1 jestem bardzo zadowolony.

koniecpolska
11-07-2011, 09:44
... za to z celownikiem-zombiownikiem. ;)Za kilka setek (średnio 800zł) można do Olków m4/3 dokupić EVF o rozdzielczości 1,44Mpix (tak samo jak w X100). W dalszym ciągu będzie taniej niż X100. Wiele korpusów Panasonic m4/3 ma taki (1,44Mpix) EVF wbudowany w korpus - seria G i GH.

X100 ma kombinowany VF (OV + EV) i chwała mu za to, ale to jest dobre dla jednej ogniskowej ... przy EVF i np. m4/3 mozna pozmieniać obiektywy, w X100 niestety nie.

wasilewk
11-07-2011, 11:56
Za kilka setek (średnio 800zł) można do Olków m4/3 dokupić EVF o rozdzielczości 1,44Mpix (tak samo jak w X100). W dalszym ciągu będzie taniej niż X100. Wiele korpusów Panasonic m4/3 ma taki (1,44Mpix) EVF wbudowany w korpus - seria G i GH.

....

No właśnie na ostatnim weselu (jako gość) miałem możliwość pofocenia G1: m_a_k_a_b_r_a !

Ten wizjer w normalnie oświetlonej z lekkim przyciemnieniem sali tanecznej się nie wyrabia ! Obraz skacze, jak przy odbiorze TV z satelity poprzez przelatujący samolot. Robiłem zdjęcia "na ślepo" - przynajmniej na wzroku oszczędziłem.

Jeśli X100 ma taki sam wizjer - to zaoszczędzę ładną sumkę.

Pzdr.

wpkx
11-07-2011, 13:10
No właśnie na ostatnim weselu (jako gość) miałem możliwość pofocenia G1: m_a_k_a_b_r_a !

Ten wizjer w normalnie oświetlonej z lekkim przyciemnieniem sali tanecznej się nie wyrabia ! Obraz skacze, jak przy odbiorze TV z satelity poprzez przelatujący samolot. Robiłem zdjęcia "na ślepo" - przynajmniej na wzroku oszczędziłem.

Jeśli X100 ma taki sam wizjer - to zaoszczędzę ładną sumkę.

Pzdr.

X100 nie ma "takiego samego" wizjera. :D
Poza tym (i przede wszystkim) ma wizjer optyczny. ;)

wasilewk
11-07-2011, 19:28
.Poza tym (i przede wszystkim) ma wizjer optyczny. ;)

Czyli Fuji lepiej wie co potrzeba fotografującemu. To znaczy, że zbieram te 4tys. nadal.

Pzdr.

marek7001
11-07-2011, 21:54
Czyli Fuji lepiej wie co potrzeba fotografującemu. To znaczy, że zbieram te 4tys. nadal.

Pzdr.

Zbieraj, zbieraj, zbieraj:lol:

Lento Violento
14-07-2011, 20:59
Tak jak pisałem wcześniej mój wybór padł na Panasonica G3, a dzisiaj stałem się jego, mam nadzieję, szczęśliwym posiadaczem. Po godzince użytkowania pokrótce podzielę się swoimi pierwszymi spostrzeżeniami.

Aparat kupiłem w Fotojokerze, już na początku niemiłe zaskoczenie w postaci braku polskiej instrukcji, zarówno książkowej jak i na płycie w pdf'ie. Sprzedawca zobowiązał się dostarczyć mi instrukcję w najbliższym czasie - zobaczymy ...

Ergonomia po przejściu z lustrzanki (D90) pozostawia oczywiście wiele do życzenia, trzeba się przyzwyczaić do tego maleństwa. Jest lekki, dla osób z dużymi dłońmi, niezbyt wygodny, ale powoli się przyzwyczajam. Na obudowie najbardziej brakuje mi przycisku z korektą ekspozycji, i co ciekawe, i to jest największy jak na razie minus, brak jest możliwości przypisanie tej funkcji do jednego z dwóch konfigurowalnych przycisków funkcyjnych (FN). Mam nadzieję, że najbliższa aktualizacja firmware usunie tą niedogodność.

Wizjer - zdecydowanie zaskoczenie na plus. Po przeczytaniu kilku opinii w necie, spodziewałem się czegoś gorszego. Co prawda jest gorzej niż w D90, co jest oczywiste, ale jest za to jakościowa przepaść w porównaniu do wizjera, z którego miałem wątpliwą przyjemność korzystać w Canonie G11.

Ekran - czytelny, nie powala jakością, ale nie ma się też do czego przyczepić. Dotykowa obsługa na plus, przyjemnie się go obsługuje. Menu dosyć czytelne, nie ma problemów ze znalezieniem tego czego się w danym momencie potrzebuje.

AF - tutaj po prostu rewelacja, ostrzy natychmiast, naprawdę nie widzę żadnej różnicy w porównaniu do D90, a odnoszę nawet wrażenie, że czasami d90 miał więcej problemów ze złapaniem ostrości, niż to maleństwo.

WB - jeszcze za wcześnie, aby coś powiedzieć, na razie wygląda na to, że będzie dobrze.

Jakość obrazka - co prawda niezbyt wiele zdjęć jeszcze zrobiłem, ale jak na początek to po prostu bajka. Obiektywy kitowe (14-42 oraz 45-200) zadziwiająco ostre, wydaje mi się, ze lepiej obrazują niż kitowe Nikona. Do ISO 1600 rewelacja, jak dla mnie ISO 3200 również jest używalne, przykłady:

ISO 3200 - dobre oświetlenie:

źródło (http://images43.fotosik.pl/977/d2029d8287521668.jpg)

ISO 3200 - słabe oświetlenie:

źródło (http://images49.fotosik.pl/966/02c3302eb080029e.jpg)

Czy Panasonic G3 może zastąpić lustrzankę ? Trudno odpowiedzieć na to pytanie po tak krótkim użytkowaniu, ale jestem dobrej myśli ;)

Może ktoś będzie zainteresowany to zamieszczam kilka fotek zrobionych ad hoc:

źródło (http://images45.fotosik.pl/978/b0ad66bdf31fd2ec.jpg)

źródło (http://images49.fotosik.pl/966/70525c42334b1753.jpg)

źródło (http://images49.fotosik.pl/966/3fe5d7a08a80ff9b.jpg)

Jasand
14-07-2011, 22:15
O polskiej instrukcji to raczej zapomnij. Widać ta marka tak ma.Ja walczę o polska instrukcje do Lumix GF2 juz od 1 czerwca. Panasonic chyba olewa polskich klientów. Na kartonie od aparatu sa napisy nawet po rosyjsku i ukraińsku , po polsku oczywiiście brak. W Panasonic Marketing Europe GmbH Oddział w Polsce u. Wołoska 9A , 02-583 Warszawa pewno maja gdzies polskie prawo - w rozmowie telefonicznej powiedzieli ,że mam sobie wydrukować.

Sprawy te reguluje :

1. Ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu
cywilnego ( Dz.U. z 2002 r. Nr 141, poz. 1176, z 2004 r. Nr 96, poz. 959.) w art 3 stanowi:

...1. Sprzedawca dokonujący sprzedaży w Rzeczypospolitej Polskiej jest obowiązany
udzielić kupującemu jasnych, zrozumiałych i niewprowadzających w błąd informacji,
wystarczających do prawidłowego i pełnego korzystania ze sprzedanego
towaru konsumpcyjnego. W szczególności należy podać: nazwę towaru,
określenie producenta lub importera, znak zgodności wymagany przez odrębne
przepisy, informacje o dopuszczeniu do obrotu w Rzeczypospolitej Polskiej
oraz, stosownie do rodzaju towaru, określenie jego energochłonności, a także
inne dane wskazane w odrębnych przepisach.
....5. Sprzedawca jest obowiązany wydać kupującemu wraz z towarem konsumpcyjnym
wszystkie elementy jego wyposażenia oraz instrukcje obsługi, konserwacji
i inne dokumenty wymagane przez odrębne przepisy.
6. Informacje lub dokumenty, o których mowa w ust.1 i 5, powinny być sporządzone
w języku polskim lub, o ile rodzaj informacji na to pozwala, w powszechnie
zrozumiałej formie graficznej. Wymogu używania języka polskiego nie stosuje
się do nazw własnych, znaków towarowych, nazw handlowych, oznaczeń pochodzenia
towarów oraz zwyczajowo stosowanej terminologii naukowej i technicznej.....

2.Ustawa z 7 października 1999 r. o języku polskim (Dz.U. nr 90, poz. 999 z późn zm.) w art 7 stanowi

Art. 7a. 1. Obowiązek używania języka polskiego w zakresie, o którym mowa w art. 7, dotyczy w szczególności nazewnictwa towarów i usług, ofert, warunków gwarancji, faktur, rachunków i pokwitowań, jak również ostrzeżeń i informacji dla konsumentów wymaganych na podstawie innych przepisów, instrukcji obsługi oraz informacji o właściwościach towarów i usług, z zastrzeżeniem ust. 3. Obowiązek używania języka polskiego w informacjach o właściwościach towarów i usług dotyczy też reklam.

2. Obcojęzyczne opisy towarów i usług oraz obcojęzyczne oferty, ostrzeżenia i informacje dla konsumentów wymagane na podstawie innych przepisów w zakresie, o którym mowa w art. 7, muszą być jednocześnie sporządzone w polskiej wersji językowej, z zastrzeżeniem ust. 3.

3. Nie wymagają opisu w języku polskim ostrzeżenia i informacje dla konsumentów wymagane na podstawie innych przepisów, instrukcje obsługi oraz informacje o właściwościach towarów, jeżeli są wyrażone w powszechnie zrozumiałej formie graficznej; jeżeli formie graficznej towarzyszy opis, to opis ten powinien być sporządzony w języku polskim.

Art. 7b. Kontrolę używania języka polskiego w zakresie, o którym mowa w art. 7 i 7a, sprawuje, odpowiednio do zakresu swoich zadań, Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, Inspekcja Handlowa oraz powiatowy (miejski) rzecznik konsumentów, jak również Państwowa Inspekcja Pracy.
Sprawe zwodzenia mnie od chwili zakupu przez sprzedawcę w sprawie polskiej instrukcji zgłosiłem do Panstwowej Inspekcji Handlowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie ale nie popuszczę.
Tu masz ciekawy artykuł w podobnej sprawie : http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/30333,brak_polskiej_instrukcji_obslugi_drogo_koszt uje.html

Lento Violento
14-07-2011, 22:42
Skoro jest to znany problem to pracownicy fotojokera musieli się z nim spotkać już wcześniej, a jak odbierałem aparat to udawali wielce zaskoczonych z faktu, iż nie ma polskiej instrukcji :D Eh, Polska rzeczywistość ...

Jasand
14-07-2011, 23:07
Ja kupiłem aparat 1 czerwca br a na stronie Panasa (zakamuflowanej) , ktorej normalnie z pozycji panasonic.pl nie znajdziesz instrukcja do mojego aparatu w formie PDF ukazała sie dopiero 3 czerwca 2011. W innych językach były juz od jesienii 2010.Reszte sobie dopowiedz.
Do Twojego G3 po polsku sa dopiero od 27 czerwca br. a w innych jezykach od 18 maja 2011 r. Nie wierze ,ze Twoj aparat był konfekcjonowany po 27 czerwca 2011- zreszta trzeba by było uwzglednic poprawkę na proces wydawniczy papierowej wersji .
Tu masz namiar jakbys chciał sobie sciągnąć http://dlc.panasonic-europe-service.com/EUDocs/#

W Enter Model Number (if known) wpisz DMCG3 i Search

Lento Violento
14-07-2011, 23:20
Jasand, super, wielkie dzięki ! Instrukcja ściągnięta :)

Jasand
18-07-2011, 11:24
Bardzo się cieszę, że mogłem pomóc. Radze sprawe też zgłosic do PIH. Zgodnie z prawem papierowa instrukcja w j. polskim winna być w kartonie z towarem i wydana przy zakupie. Może Panasonic wreszcie przestanie nas olewać

epicure
19-07-2011, 01:51
Witam i przybywam z pomocą ;)

Na obudowie najbardziej brakuje mi przycisku z korektą ekspozycji, i co ciekawe, i to jest największy jak na razie minus, brak jest możliwości przypisanie tej funkcji do jednego z dwóch konfigurowalnych przycisków funkcyjnych (FN).

A na co Ci przyciski? Wciśnij rolkę :)

Ja walczę o polska instrukcje do Lumix GF2 juz od 1 czerwca.

Nie walcz. Odezwij się do mnie na prv. Mam ją w pdf-ie :)

Jasand
19-07-2011, 09:03
Witam i przybywam z pomocą ;)

Nie walcz. Odezwij się do mnie na prv. Mam ją w pdf-ie :)

Mam obie wydrukowane (pełną i skróconą) i oprawione. Tak , że dzięki za chęć pomocy. Chodzi o wyegzekwowanie tego co mi się przy zakupie zgodnie z polskim prawem (ktore Panas olewa) należało.
Mi chodzi także o innych , którzy zakupią aparat Panasonica. Nie każdy musi miec dostęp do internetu i możliwość wydrukowania.

hadwao
19-07-2011, 09:04
To chyba u nich wieloletnia tradycja - ja do mojego fz-50 kupowanego kilka lat temu też nie dostałem papierowej instrukcji... Żeby było śmieszniej to chyba nie było tam żadnej papierowej instrukcji (przynajmniej w ludzkim języku), bo pamiętam, że ściągałem angielską z sieci.

Jerry
24-07-2011, 22:06
Gratuluję zakupu. Mam G2 i też jestem bardzo zadowolony. Jak dojdziesz do siebie finansowo to proponuję obiektyw 20/1,7, piekielnie ostry i genialny do Street foto.

Lento Violento
25-07-2011, 21:46
A na co Ci przyciski? Wciśnij rolkę :)

Tak, tak, doszedłem już do tego - oddaje honor G3 :) Tak to jest jak producent nie daje instrukcji ;) Ale dzięki za info.

Gratuluję zakupu. Mam G2 i też jestem bardzo zadowolony. Jak dojdziesz do siebie finansowo to proponuję obiektyw 20/1,7, piekielnie ostry i genialny do Street foto.

Szybko nie dojdę bo kupuje auto :D Dzięki za info, jak dam radę to postaram się nabyć to szkiełko, przyda się coś jasnego

Zdrówka :)

Mavierk
28-07-2011, 00:18
Ale powiedzcie, jak to szkiełko rozmywa z większej odległości? Da się odseparować pierwszy plan od kolejnych za pomocą bokehu?

PiterM
28-07-2011, 11:45
Ale powiedzcie, jak to szkiełko rozmywa z większej odległości? Da się odseparować pierwszy plan od kolejnych za pomocą bokehu?
Nieco tak, ale nie spodziewaj się efektu jak z 50/1.8, będzie duuużo słabiej. O 1.4 czy 1.2 nawet nie będę wspominał, bo to inny świat bokehu jest.

bogdi64
28-07-2011, 21:18
potrzebuję opinii o SAMSUNG NX5 - NX10 - opinii od ewentualnych użytkowników - planuję zakup, więc wszystkie uwagi, porady, spostrzeżenia itp - bardzo wskazane

Mavierk
28-07-2011, 21:49
Masz inny system, który daje Ci 20/2.8, 30/2 i niebawem 85/1.4, 16/2.8, bez lustra, na aps-c za (póki co) śmieszną cenę?
Jedyną wadą może być brak możliwości podpięcia szkieł z systemu M :P

superkomornik
28-07-2011, 21:53
I "płaska" matryca, niezbyt dobra do forsowania. Za to 30/2.0 to jest rewelacyjny obiektyw za smieszne pieniadze (500zł).

Mavierk
28-07-2011, 21:54
Które matryce są "wyboiste"?

bogdi64
28-07-2011, 22:03
bardzo interesuje mnie praca na wyższych czułościach - 800,1600 - jak on daje sobie radę w tym zakresie i jeszcze jedno pytanko, sprawa NX5, zapis RAW, ponoć są jakieś różnice z NX10 (soft)

superkomornik
28-07-2011, 22:29
Mavierk, czepiasz sie słówek. Po prostu ratowanie przepalen jest na poziomie starszych puszek.

Jacek S
28-07-2011, 22:49
A jak ratowanie cieni wygląda, w sumie jestem przyzwyczajony do niedoświetlania...

epicure
29-07-2011, 00:49

Mniej więcej tak samo, jak obiektyw w Fuji X100 na pełnej dziurze. Coś jak f/2 na APS-C i f/3,5 na FF.

Rycerz
29-07-2011, 23:18
znając długośc Twoich rozterek w tej materii pewnie zmieni się ze 100 razy :P :)

udało mi się nie zmienić zdania ;-)

Mavierk
30-07-2011, 12:16
Mavierk, czepiasz sie słówek. Po prostu ratowanie przepalen jest na poziomie starszych puszek.nie, po prostu nie mialem zielonego pojecia, co miales na mysli :D. No i jest to poziom ktorej starszej puszki? d70? d80? Czy moze jeszcze starszych? Interesuje mnie to, nie czepiam sie, jakby co :P

MonkaD
04-02-2012, 00:53
Hej ! Bardzo proszę o poradę :) Nie znam się jeszcze na fotografowaniu, ale będę się uczyć pilnie. W tym celu postanowiłam kupić mały aparat z wymienną optyką. Ograniczyłam się do wyboru pomiędzy Lumix G3 i Nex-5n. Jeden z nich kupiłabym z dwoma obiektywami: 50 mm i 20 mm. I zgłupiałam. Siedziałam na necie i siedziałam i wyczytałam, że Nex robi lepsze zdjęcia i filmy, za to G3 ma wbudowany wizjer. Z drugiej strony, do nexa wizjer można dokupić, jednak można go używać zamiennie z lampą błyskową. Jako praktyków pytam was, który mam wybrać ? Dzięki :)

MonkaD
04-02-2012, 01:46
I który z nich będzie robił lepsze zdjęcia obiektom pozostającym w ruchu ?

MariuszJ
04-02-2012, 08:27
Hej ! Bardzo proszę o poradę :) Nie znam się jeszcze na fotografowaniu, ale będę się uczyć pilnie. W tym celu postanowiłam kupić mały aparat z wymienną optyką. Ograniczyłam się do wyboru pomiędzy Lumix G3 i Nex-5n. Jeden z nich kupiłabym z dwoma obiektywami: 50 mm i 20 mm. I zgłupiałam. Siedziałam na necie i siedziałam i wyczytałam, że Nex robi lepsze zdjęcia i filmy, za to G3 ma wbudowany wizjer. Z drugiej strony, do nexa wizjer można dokupić, jednak można go używać zamiennie z lampą błyskową. Jako praktyków pytam was, który mam wybrać ? Dzięki :)

Ale każesz wybierać między jabłkami a gruszkami... skąd mamy wiedzieć, co Ci będzie potrzebne?

I który z nich będzie robił lepsze zdjęcia obiektom pozostającym w ruchu ?

Nie sądzę, żeby była między nimi jakaś istotna różnica w tym względzie.

Jakbym był żółtozłośliwy, powiedziałbym: do obiektów w ruchu to Nikon 1! ;)

MonkaD
04-02-2012, 10:27
Może za dużo naczytałam się testów, oglądałam nawet na you tube test video rosyjski obydwu aparatów i wyszło na to , że nex robi trochę lepsze zdjęcia i przy kręceniu filmu w nexie powiększenie obrazu następuje płynnie, a w g3 skacze. PóZniej zaczelam czytać testy obiektywow i okazuje sie ze kitowy panasonica jest do kitu, o nexie za to nie ma nic. Moze to sa jablka i gruszki, ale ja mam problem wlasnie dlatego ze roznica jeewielka. Moze ktos tez mial taki dylemat jak ja ? Nie wiem tez czy to rzeczywiscie jest uciazliwe, ze nex ma osobno lampe i wizjer. Pozdrawiam, Monika

MariuszJ
04-02-2012, 11:24
Jakość zdjęć i filmów z obu aparatów jest porównywalna, w ogóle żaden z nowych bezlusterkowców na rynku nie odstaje a ceny są proporcjonalne do jakości/mozliwości. Niestety, musisz odpowiedzieć na inne pytania, aby dokonać "lepszego" wyboru. Obawiam się, że nie dasz rady ich sformułować w tym momencie. Pocieszę Cię więc tylko tak, że co nie kupisz będzie dobrze.

Jasand
04-02-2012, 12:57
Jakość zdjęć i filmów z obu aparatów jest porównywalna, w ogóle żaden z nowych bezlusterkowców na rynku nie odstaje a ceny są proporcjonalne do jakości/mozliwości.

Pierwsza część zdania jest według mnie w sprzeczności z zakończeniem . Niby wszystkie takie same, ale ceny są proporcjonalne do jakości/możliwości ? Dziwne tylko ,że ceny Panasa lecą na łeb na szyję, a ceny NEX-ów są ustabilizowane i dośc wysokie. Poszły w góre także ceny "starych" NEX-ów (3 i 5).

Przykład - jak kupowałem GF2 z 14 mm w czerwcu 2011 r. to cena oscylowała w graniczach 2.100-2.300 teraz kupisz za 1.400-1.650. Natomiast NEX-y trzymaja ten sam poziom cen. Była krótka załamka cen po wejsciu na rynek C3 i 5N ale póżniej ceny pierwszych 3 i 5 poszły ponownie w góre.

Obserwuje tez Allegro - i musze stwierdzić ,że mimo niskich cen na Panasy niema na nie chetnych.

MonkaD - Rozejrzyj sie tez wśród Olympusów z serii PEN. Szkła m43 od Panasów pasuja jak najbardziej nawet te najnowwsze.

MariuszJ
04-02-2012, 13:05
Ceny zależą od wyposażenia (najbardziej wpływa na to wizjer).

Panasoniki sprzedają się na świecie bardzo dobrze, jeżeli kuleje ich sprzedaż w Polsce to pewnie przez specyfikę rynku - np. taki Nikon 1 w Polsce nie sprzedaje się ponoć wcale, a na świecie (popatrz na rankingi Amazona) całkiem nieźle.

MonkaD
04-02-2012, 13:50
Obiektywy dołączane do dwóch podanych przeze mnie aparatów o długości 20 mm nie mają stabilizacji obrazu i zoomu, trochę się zawiodłam. Czy trudno będzie mi zrobić ostre zdjęcie w takim razie ?
I czy orientujecie się, który z dołączonych krótkich obiektywów jest lepszy, g czy nex ? Nie myślę o wyborze obiektywów innych firm, bo na tym kompletnie się nie znam na razie.
Jak pisałam, robienie zdjęć to dla mnie czarna magia. Na początek chciałabym, aby zdjęcie robione w trybie auto jak najbardziej oddawało rzeczywisty kolor i było jak najmniej ziarniste przy robieniu zdjęcia w złym oświetleniu. Później będę się dowiadywała coraz więcej (taką mam nadzieję) i zacznę korzystać z trybu manualnego.
I dlatego tak trudno mi wybrać, bo nie wiem który aparat robi lepsze zdjęcia.
Olympus E-P3 ma wbudowaną stabilizację obrazu, ale nie ma ani wizjera ani odchylanego ekranu. I jest najdroższy.

MariuszJ
04-02-2012, 13:54
To trochę bez sensu prowadzić dywagacje o stabilizacji, ogniskowych, jasności szkieł przy braku doświadczenia.

Powtarzam: kup dowolny bezlusterkowiec w kicie z jednym zoomem i popstrykaj kilka miesięcy - sama dojdziesz, czego Ci brakuje.

MonkaD
04-02-2012, 14:04
Ok, dzięki

Jasand
04-02-2012, 14:09
Żaden z bezlusterkowców Panasonika niema stabilizacji w korpusie. Tylko niektóre obiektywy zmiennoogniskowe mają stabilizację. NEX-y tez nie maja stabilizacji. Co do PEN-ów - to czy musi byc zaraz E-P3. Wystarczy E-PL3. Jest tańszy. Ma odchylany wyswietlacz . Mozna dokupic do niego wizjer (są w ofercie trzy w tym dwa elektroniczne) . Pasuja do niego wszystkie obiektywy m43 a poprzez przejściówki inne obiektywy.
Zastrzegam sie , że nie robie tutaj za przedstawiciela handlowego Olympusa. Na dzisiaj oprócz D90 mam z małych Fujika X10 i EX-1 Samsunga. Na dzień dzisiejszy wycofałem sie z systemu m43 . Jak miałbym wrócic do niego to kupiłbym tylko Olka z najnowszej generacji.
Generalnie co do tzw bezlusterkowców to nie licząc tych najnowszych , które maja dopiero wejśc na rynek interesujacy jest tez Samsung NX200 ale na razie to UFO. Niema go na dzisiaj w powszechnej sprzedazy w Polsce mimo , że od premiery minęło juz 5 miesiecy.

luxmin
06-02-2012, 17:48
miałem dziś w ręku kilka bezlusterkowców. Najbardziej przypadł mi do gustu nx100 który zresztą jest najtańszy i najstarszy chyba. Bardzo dobrze się go trzyma w przeciwieństwie do epl3 (który zresztą jest najmniej ergonomiczny z wszystkich Epl ) . Fajny jest też nex 5n. Ale nx100 z dosyć małym zoomem 20-50 za 1000 zł przebija je wszystkie. No i samsung ma do tego podobno fajne stałki i tanie. Gdyby nx miał obracany ekranik już bym go kupił.
Podobno mankamentem samsunga jest szybkość AF co też mnie trochę odstrasza.
Są jakieś sklepy stacjonarne gdzie mają pansoniki w systemie m 4/3

downandout
06-02-2012, 20:10
Są jakieś sklepy stacjonarne gdzie mają pansoniki w systemie m 4/3

fotojoker

Jasand
06-02-2012, 21:26
Panasonic Gliwice lub alledrogo oni tam tez sprzedają.

ajt
06-02-2012, 22:02
W euro agd też mają, ale różne modele w różnych sklepach :)
Można sprawdzić w ich sklepie internetowym, który model w jakim sklepie jest aktualnie dostępny.

rsaw
06-02-2012, 22:44
Ok, dzięki

Nie wiem, czy będzie to dla Ciebie jakaś wartościowa wskazówka, ale ja mając spore doświadczenie z fotografią w ogóle, choć z lustrzankami w szczególności też zacząłem się przyglądać bezlusterkowcom i z tych dwóch podanych przez Ciebie modeli brałbym Nexa-5N. Zapewne z zoomem Sony E 18-55 mm. Do kieszeni spodni się nie zmieści, ale trudno od całkiem dobrego obiektywu wymagać rozmiarów naparstka.
Miałem go już w ręku i nawet ten test organoleptyczny mnie nie odrzucił.
Przyłączam się jednak do zdania poprzedników, na pewno wybór zarówno tego Panasonica jak i Sony zapewni Ci mnóstwo świetnej zabawy.

pastwisko
07-02-2012, 00:13
Do kieszeni spodni się nie zmieści, ale trudno od całkiem dobrego obiektywu wymagać rozmiarów naparstka.

Ja bym zamienił słowo obiektyw na zoom ;)

Czornyj
07-02-2012, 00:30
Ja bym zamienił słowo obiektyw na zoom ;)

Zoom nie zoom - o dziwo ostry od pełnej dziury, a w zestawie z NEX-5n kosztuje dlaczegoś mniej niż samo body... Do tego jego koronną ogniskową jest moje ulubione 24mm (35mm na małym obrazku), gdzie jest zupełnie dobrze skorygowany. Wprawdzie przy 24mm światło f/4 być może szału nie robi, ale w świetle infernalnej czułości matrycki nie jest to powód do rozpaczy.

MariuszJ
07-02-2012, 00:34
Zoom nie zoom - o dziwo ostry od pełnej dziury, a w zestawie z NEX-5n kosztuje dlaczegoś mniej niż samo body... Do tego jego koronną ogniskową jest moje ulubione 24mm (35mm na małym obrazku), gdzie jest zupełnie dobrze skorygowany. Wprawdzie przy 24mm światło f/4 być może szału nie robi, ale w świetle infernalnej czułości matrycki nie jest to powód do rozpaczy.
Czornyj, Tyś chyba pierwszy klient na Zeissa ;)

MonkaD
08-02-2012, 23:24
Hej ! Poleciałam na wygląd i zamiast Panasonica G3 kupiłam Nex 5n z dwoma obiektywami w zestawie i próbuję go tak ustawić, żeby przy sztucznym świetle nie zmieniał kolorów na zbyt ciepłe, ale jak na razie nie wychodzi mi to. Mam nadzieję, że to w ogóle jest możliwe. Pozdrawiam

pastwisko
08-02-2012, 23:38
hmmm.. czyli ten aparat jednak może się komuś podobać..

Czornyj
08-02-2012, 23:42
Hej ! Poleciałam na wygląd i zamiast Panasonica G3 kupiłam Nex 5n z dwoma obiektywami w zestawie i próbuję go tak ustawić, żeby przy sztucznym świetle nie zmieniał kolorów na zbyt ciepłe, ale jak na razie nie wychodzi mi to. Mam nadzieję, że to w ogóle jest możliwe. Pozdrawiam

Menu Brightness/Color>White Balance>Incandescent, a jak dalej będzie zbyt ciepło to jeszcze podczas wybierania trybu balansu bieli nacisnąć option (ten guzik pod kółkiem) i oziębić.

hmmm.. czyli ten aparat jednak może się komuś podobać..
Mnie się ten aparat niesamowicie podoba. Wprawdzie nie pod względem wyglądu (bo faktycznie, jest se szpeciąg), ale tego jak trzaska zdjęcia. Jako substytut Leicy dla biedaka jest idealny ;)

superkomornik
09-02-2012, 00:02
Ano właśnie. Jak pokazuję znajomym ten aparat a później zdjęcia i filmy są w lekkim szoku ;)

pastwisko
09-02-2012, 00:09
Nie no na dzien dzisiejszy to ogolne przekonanie jest takie ze dobre zdjecia to mogą być tylko z duzej luszczanki, ew. z zmniejszej. Wiec dobre zdjecie z czegoś co nie jest luszczanką wywoluje głębokie zdziwienie wśrod osob mniej zorientowanych, a jak to cos jest małe to juz w ogole..

Czornyj
09-02-2012, 00:18
Ja właściwie kupiłem sobie z nudów czekając na opóźnione D800. I teraz chyba D800 nie kupię już wogóle, prędzej zmienię 5n na 7 + cajsika.

pastwisko
09-02-2012, 00:23
Ja już się chyba trwale wyleczyłem z duzych lustrzanek, jeszcze tych z gripami.. o matko.. Jedynie dla C645 byłbym gotów się ponownie poświęcić, ale na dzień dzisiejszy Aria to wielkosciowy maks maksów :)

Czornyj
09-02-2012, 00:37
Od kiedy udało mi się trafić Mamiyę 7 stwierdziłem, że nigdy więcej nie ukaram się średnioformatową lustrzanką.

Teraz wygląda na to, że moja skłonność do dalmierzy obowiązuje również w cyfrze. Miałem jedynie olbrzymi problem mentalny, bo od niepamiętnych czasów będąc nikoniarzem na stare lata przyszło mi kupić Sony...

pastwisko
09-02-2012, 00:42
Z fanbojstwa też się wyleczyłem :D

wpkx
09-02-2012, 00:48
Od kiedy udało mi się trafić Mamiyę 7 stwierdziłem, że nigdy więcej nie ukaram się średnioformatową lustrzanką.

Teraz wygląda na to, że moja skłonność do dalmierzy obowiązuje również w cyfrze. Miałem jedynie olbrzymi problem mentalny, bo od niepamiętnych czasów będąc nikoniarzem na stare lata przyszło mi kupić Sony...

E tam. Za młody jesteś na Heroda. :mrgreen:

pastwisko
09-02-2012, 00:50
Moze jak pocykam Ricohem to i z filmu, LF i 135 się wyleczę, to je sprzedam i za wszystko kupię pączków.

Czornyj
09-02-2012, 00:51
Chodzi raczej o stare nawyki, nie fanbojstwo. Kolejne Nikony mają do pewnego stopnia w miarę zbliżoną, nikońską filozofię obsługi - nowy system to zawsze upierdlistwo mozolnego wyrabiania nowych odruchów i pozbywania się starych. No ale cóż było począć - z systemem 1 Nikon po prostu maksymalnie przegiął pałę...

wpkx
09-02-2012, 00:53
... do tego stopnia, że nawet sam Czornyj się nim przez chwilę zachwycał. ;)

seler
09-02-2012, 15:19
Miałem jedynie olbrzymi problem mentalny, bo od niepamiętnych czasów będąc nikoniarzem na stare lata przyszło mi kupić Sony...

Ale jak sobie radzisz bez wizjera..? Ja czekam póki co na x1 bo wizjer i normalne pokrętła, ale s5 pójdzie chyba do jakiegoś ślubniaka, nie chce mi się dźwigać, dla zabawy zanabyłem analoga fg20 i urzekła mnie ta poręczność i lekkość.
Żeby toto miało matrycę ff to miałbym aparat doskonały... nie potrzebowałbym żadnej dodatkowej funkcjonalności, nawet ekranika... filmy są fajne ale dość upierdliwe w sumie...

124miko
09-02-2012, 15:42
... ale s5 pójdzie chyba do jakiegoś ślubniaka...

Dokładnie to samo spotkało moje S5Pro, a teraz zastanawiam się czy nie zrobić tego też z D5100. D40 zostanie, bo warte jest grosze, a jak się człowiek przyłoży, to fajne foty z wakacji z niego wychodzą .

Czornyj
09-02-2012, 15:44
Od kiedy przestałem intensywnie rąbać komercyjnie, to do spokojnego pykania ekranik wystarcza mi w zupełności. A nawet jest lepszy bo można hiperprecyzyjnie dopiąć kompozycję, jak na (skurduplałej) matówce LF. Nie ma sensu liczyć na matrycę małoobrazkową w dalmierzykach, a mi osobiście nie zależy na takowej bo nie mam tripa na papierowy bokeh i jego transcendentne właściwości, Voigtek 40/1,4 w zupełności powinien zaspokoić moje płytkogłębiowe potrzeby.

Ogólnie moje dalej idące plany zakładają dopinanie do tego przeróżnych manualnych wynalazków, chętnie też zrobiłbym z tego mikrołamańca - planom tym sprzyja bardzo dobra matryca z bardzo małą odległością od flanszy mocowania i peaking. Jeśli będzie to wszystko banglać zgodnie z moimi oczekiwaniami, to poczekam aż ceny ochłoną i kupię NEX-7 - ma sterowanie powyprowadzane na kółka i wbudowany OLED-owy wizjer, a do tego trochę wyższą rozdziałkę.

seler
09-02-2012, 16:30
Ogólnie moje dalej idące plany zakładają dopinanie do tego przeróżnych manualnych wynalazków, chętnie też zrobiłbym z tego mikrołamańca - planom tym sprzyja bardzo dobra matryca z bardzo małą odległością od flanszy mocowania i peaking. Jeśli będzie to wszystko banglać zgodnie z moimi oczekiwaniami, to poczekam aż ceny ochłoną i kupię NEX-7 - ma sterowanie powyprowadzane na kółka i wbudowany OLED-owy wizjer, a do tego trochę wyższą rozdziałkę.

Ten nex7 wydaje się być nienajgorszą alternatywą do x1pro, nawet jakieś przejściówki na f-mount są, orientujesz się czy jest potwierdzenie ostrości i pomiar z dowolnym obiektywem?
Chyba będę miał spory dylemat jak już wyjdzie x1... bardziej mi się podoba ale cena może zabić.

Czornyj
09-02-2012, 16:44
Głównie kupiłem NEX-a z uwagi na:
- najlepszą możliwą matrycę w najmniejszym możliwym opakowaniu
- pierońsko niską cenę
- możliwość zakładania wszystkiego począwszy od Noctiluxa skończywszy na słoiku po ogórkach
- peaking, który działa niezależnie od tego co się zakłada

NEX-7 już teraz nie jest zbyt drogi (a jeszcze potanieje), w przypadku fufu spodziewam się, że wręcz przeciwnie. Można też kupić 5n a do tego dokupić OLED-owy wizjer, ale mz. sensowniejszy jest 7 z wizjerem wbudowanym, lepszym sterowaniem i matrycą-brzytwą.

seler
09-02-2012, 16:52
Głównie kupiłem NEX-a z uwagi na:
- najlepszą możliwą matrycę w najmniejszym możliwym opakowaniu

a jak ci się robi w takim opakowaniu plus np. 80-200/2.8...?

Czornyj
09-02-2012, 16:57
Od wieków nie używam teleoptyki ;)

95% zdjęć robię na odpowiedniku małoobrazkowego 35mm, czasem coś szerszego we wnętrzach, od wielkiego dzwonu standard-lekkie tele. Z D2X-prawie wogóle nie zdejmowałem 24-70, które prawie cały czas było ustawione na 24mm (ew. czasem do wnętrz używałem 10mm).

Do NEX-a na początek planuję 16/2.8, 40/1.4 oraz kita. W dalszych planach coś technicznego - jakiś tilt/shift, a najchętniej coś co mogłoby robić za łamańca z szerokim APO-Digitarem/HR-digaronem. Kusi mnie też cajsik 24/1,8 (bo jak wspomniałem to moja ulubiona ogniskowa na APS) i szkła pod M-bagnet. No i tęskno mi do kilku manualnych Nikkorów...

seler
09-02-2012, 17:15
No i tęskno mi do kilku manualnych Nikkorów...

No ja właśnie mam od jakiegoś czasu i uwielbiam używać 105/2.5 stąd kombinuję żeby dało się toto podpiąć a w sumie 80-200 używam od bardzo wielkiego dzwonu więc pewnie pójdzie w komplecie z s5 zostawiłbym sobie tylko 105, 50/1.4 i sigmę 24/2.8 i samjanga 8mm...
Ale jeśli ten sam komplecik da się bezproblemowo podłączyć do x1-pro to będę miał dylemat między małżeństwem z rozsądku a z miłości... :/

Czornyj
09-02-2012, 17:20
105/2,5 jest na mojej łiszliście, powinien b. fajnie śmigać na nexykańcu.

Ja bym mocno potestował jedno i drugie - sonówka jest szpetna, ale jest za co chwycić i potrafi zrobić dobrze :lol:

kh29228
09-02-2012, 17:22
ech, gdyby 5n miał wizjer wbudowany lub zewnętrzny, ale w normalnej cenie, to byłby sprzęcik super. trochę boję się, że w ostrym słońcu będzie kiszka i nic nie zobaczę na wyświetlaczu. 7'ka ma wizjer, ale cena sporo wyższa. bardzo fajny jest fuji pro, ale cena też spora. opcją jest jeszcze nowy Oly + voigt 17 0,95, ale cena szkła nie zachęca do zakupu:(

seler
09-02-2012, 17:23
Ja bym mocno potestował jedno i drugie - sonówka jest szpetna, ale jest za co chwycić i potrafi zrobić dobrze :lol:

ano, w innym wątku dałeś wyraz że przedkładasz przaśną a zdrową prostotę nad eteryczną piękność :lol:

chyba sobie dziś zmacam tą sonówkę gdzieś, ciekawi mnie ten wizjer, bo bez wizjera to ja nie potrafię...

Czornyj
09-02-2012, 17:54
ech, gdyby 5n miał wizjer wbudowany lub zewnętrzny, ale w normalnej cenie, to byłby sprzęcik super. trochę boję się, że w ostrym słońcu będzie kiszka i nic nie zobaczę na wyświetlaczu. 7'ka ma wizjer, ale cena sporo wyższa. bardzo fajny jest fuji pro, ale cena też spora. opcją jest jeszcze nowy Oly + voigt 17 0,95, ale cena szkła nie zachęca do zakupu:(

Powoli, powoli - 7-ka będzie tanieć, wizjery do 5n też będą tanieć. Matryca olka to dla mnie nie ta liga i nie te proporcje - nie muszę mieć FF, ale jestem pies na rozdzielczość, akutancję, DR, separację kolorów itp. techniczne bzdurki. Raz już kupiłem sobie szufladowe G10 i efekt był taki, że dalej wszędzie paradowałem z cegłą D2X+24-70, bo tym czymś żal mi było zdjęcia robić.

ano, w innym wątku dałeś wyraz że przedkładasz przaśną a zdrową prostotę nad eteryczną piękność :lol:

chyba sobie dziś zmacam tą sonówkę gdzieś, ciekawi mnie ten wizjer, bo bez wizjera to ja nie potrafię...
Cenię sobie wyszukane wzornictwo - ale akurat X-Pro1 mnie niezbyt powala, a do tego gabarytowo w porównaniu z soniaczem to cegła, czy wręcz pustak.

bradley
09-02-2012, 18:21
Widzę Czornyj, że planujesz 40/1,4. Domyślam się, że Voigtlander . Możesz podzielić się swoimi ":przemyśleniami" na temat tego szkła i czemu ni np 35/1,4?

Czornyj
09-02-2012, 18:28
Przemyślenia będę miał jak przyjdzie przejściówka i potestuję, a 40/1,4 dlatego, że mój przyjaciel go ma, nieużywa, wypożyczy i ew. odstąpi ;)

HSM
09-02-2012, 19:22
i szkła pod M-bagnet.

Jak do NEXa 5N to tak, niestety z 7 już tak dobrze nie "bangla" - przynajmniej szerokie kąty (a raczej nie "bangla" wcale")

jest jeszcze nowy Oly + voigt 17 0,95, ale cena szkła nie zachęca do zakupu:(

Voigtlandery ze światłem 0.95 robią wrażenie, ale po krótkim zachwycie przychodzi opamiętanie - to kryje raczej tylko m4/3 i jakby szukać odpowiedników w APS-C lub małym obrazku to wychodzi nam jakby Nokton 35 1.2 z sensownym mocowaniem - także cenowo. Chyba, że mówimy tylko o świetle, pomijając "bzdety" typu głębia, plastyka, to zawsze to 0.95 zostaje.

koniecpolska
09-02-2012, 19:51
Który bezlustrowiec?
A może taki dla którego mamy takie szkła:

7,5mm/3.5
8mm/4
12mm/2.0
17mm/2.8 lub 17,5mm/0.95 (mf)
20mm/1.7
25mm/1.4 lub 25mm/0.95 (mf)
45mm/1.8
75mm/1.8

Tu można wybrać inny zestaw:
http://www.four-thirds.org/en/microft/lense.html (aktualnie w sprzedaży)

Co do matrycy m43, to wiadomo nie od dziś, że od aps-c odstaje około 1eV (szumy, GO).

Czornyj
09-02-2012, 19:54
Jak do NEXa 5N to tak, niestety z 7 już tak dobrze nie "bangla" - przynajmniej szerokie kąty (a raczej nie "bangla" wcale")

No niestety, kłania się problem telecentryczności (w M9 przebiegle rozwiązany offsetowaniem mikrosoczewek). To akurat przewidziałem wyciągając konstruktywne wnioski z zagadkowo dużych gabarytów nexykańskiej optyki. Myślałem raczej o szkłach węższych, szerokości nie mają dla mnie kardynalnego znaczenia i załatwię je 16-tką i ew. przeszczepioną 10-20.

pastwisko
09-02-2012, 20:08
75mm/1.8

Taki szeroki kącik bym chętnie zobaczył na mojej bezlusterkowej Wiscie..

Czornyj
09-02-2012, 20:13
Taki szeroki kącik bym chętnie zobaczył na mojej bezlusterkowej Wiscie..

Ja też bym chętnie coś takiego zobaczył - pewnie byłby ze 2x większy od tego bezlusterkowego maleństwa :D

pastwisko
09-02-2012, 20:28
Ale by była jasnosć na matówce.. :)

Czornyj
09-02-2012, 20:30
Ale by była jasnosć na matówce.. :)

...o ile szkiełko nie wyrwałoby przedniego standardu :mrgreen:

HSM
09-02-2012, 22:20
No niestety, kłania się problem telecentryczności (w M9 przebiegle rozwiązany offsetowaniem mikrosoczewek).
Zrozumiał to też Ricoh w swoim GXR. Sony w NeX 5N raczej nie zrozumiało - przynajmniej nie świadomie. Dobra współpraca tego Nexa z szerokimi kątami (i to nie ekstremalnymi) - choć nie tak dobra jak GXRa - jest chyba wypadkiem przy pracy, bo już w Nex 7 spartolili sprawę na całego. I co z tego, że nowsza matryca, super wbudowany EVF, a przez to wolna stopka lampy, jak w roli bida-lajki się nie sprawdza.
Choć po chwili zastanowienia cofam wsześniejszą hipotezę - tu nic nie jest dziełem przypadku - nie po to planuje się własną optykę, by łechtać podniebienia posiadaczy szkieł innych systemów.

Poszukiwania czegoś szerokiego (by mieć po cropie 20-30 mm) po skreśleniu propozycji z bagnetem M: tych tańszych V 15/4.5, V 21/4, droższych Zeiss 18/4, 21/4.5 i mega-kosmicznie-drogich elmaritów, summicronów i summiluxów z tego zakresu dla Nexa 7 mogą kompletnie nie mieć sensu. Zostają szkła lustrzankowe, co najczęściej czyni cały zestaw śmiesznym gabarytowo, lub systemowe.

Czornyj
09-02-2012, 22:43
Dalmierze mają super i ultraszerokokątną optykę w symetrycznym układzie (np. biogon), co oznacza skrajne bliskie przysunięcie tylnych elementów do matrycy/filmu - nie ma bata, w normalnej cyfrze to nie ma prawa być ostre.

Dlatego raczej nie sadziłbym się na <24mm w mocowaniu M - będzie drogo, a i tak kiepawo.

HSM
09-02-2012, 23:21
Dalmierze mają super i ultraszerokokątną optykę w symetrycznym układzie (np. biogon), co oznacza skrajne bliskie przysunięcie tylnych elementów do matrycy/filmu - nie ma bata, w normalnej cyfrze to nie ma prawa być ostre.

Dlatego raczej nie sadziłbym się na <24mm w mocowaniu M - będzie drogo, a i tak kiepawo.
Ekspertem w temacie M-optyki od Leici nie jestem, ale chyba od jakiegoś czasu (conajmniej 20 lat) konstrukcje szerokokątne (20-30 mm) nie są raczej symetryczne i nie ma mowy o szkłach innych niż retrofocus. Problemem pozostają oczywiście wybrane, strasze perełki, czy (zdaję się na wiedzę Kolegi, bo mnie jej brak) Biogony i wybrane symetryczne Voigtlandery (12, 15 i 21/4). Choć przypadek tych ostatnich - konkretnie 15/4 - pokazuje, że wszystko zależy od matrycy. Mikrosoczewki w M9 i Ricohu robią swoje. Sony w Nex 5N chyba nie projektowało specjalnego układu matrycy dla symetrycznych konstrukcji, a też nie jest najgorzej. Stąd całe zamieszanie w sieci. Ludzie wyszli z założenia, że w nowszym Nexie 7 będzie podobnie, a z podpiętym V 15 pokazuje magentowe obwarzanki.

kh29228
10-02-2012, 00:29
Voigtlandery ze światłem 0.95 robią wrażenie, ale po krótkim zachwycie przychodzi opamiętanie - to kryje raczej tylko m4/3 i jakby szukać odpowiedników w APS-C lub małym obrazku to wychodzi nam jakby Nokton 35 1.2 z sensownym mocowaniem - także cenowo. Chyba, że mówimy tylko o świetle, pomijając "bzdety" typu głębia, plastyka, to zawsze to 0.95 zostaje.

taka 17'ka 0,95 to pi*oko odpowiednik (kąt widzenia i rozkład GO) 35 2.0 na FX. Niestety nie ma szkła w normalnej cenie, które mógłbym podpiąć pod aps-c i otrzymać podobny efekt.

kh29228
10-02-2012, 00:35
Powoli, powoli - 7-ka będzie tanieć, wizjery do 5n też będą tanieć. Matryca olka to dla mnie nie ta liga i nie te proporcje - nie muszę mieć FF, ale jestem pies na rozdzielczość, akutancję, DR, separację kolorów itp. techniczne bzdurki. Raz już kupiłem sobie szufladowe G10 i efekt był taki, że dalej wszędzie paradowałem z cegłą D2X+24-70, bo tym czymś żal mi było zdjęcia robić.

Cenię sobie wyszukane wzornictwo - ale akurat X-Pro1 mnie niezbyt powala, a do tego gabarytowo w porównaniu z soniaczem to cegła, czy wręcz pustak.

Ale niestety 7'ka, nawet jak z tanieje, to nadal będzie odstawiać magentowy taniec szamana z szerokimi kątami, 5'ka będzie miała tylko doczepiany EVF, który można zgubić, urwać itp. Taki Ricoh z bagnetem M jest fajny, ale brak peakingu z manualami trochę mnie ślepca odstrasza:) fuji pro mi się podoba, ale kurcze cena wysoka i brak peakingu.

pastwisko
10-02-2012, 00:58
Tu jest porównanie ostrzenia na manualnych szkłach w GXR i 5N: http://www.youtube.com/watch?v=E1FCwJMdWVM

koniecpolska
10-02-2012, 09:48
A Taki Ricoh z bagnetem M jest fajny, ale brak peakingu z manualami trochę mnie ślepca odstrasza:) Na filmie, który zlinkował pastwisko, wygląda jakby GXR miał peaking około 4:40.

HSM
10-02-2012, 09:52
taka 17'ka 0,95 to pi*oko odpowiednik (kąt widzenia i rozkład GO) 35 2.0 na FX. Niestety nie ma szkła w normalnej cenie, które mógłbym podpiąć pod aps-c i otrzymać podobny efekt.

Eee... tam nie ma... 24 mm Summilux-M ASPH jest całkiem blisko. A że cena nie odpowiada..? Cóż, kto by się przejmował pieniędzmi.

Taki Ricoh z bagnetem M jest fajny, ale brak peakingu z manualami trochę mnie ślepca odstrasza:)

Taki Ricoh peaking ma (nawet dwa - a co!), ale poza dedykowaną matrycą w module M (mikrosoczewki, brak filtra AA) ma też swoje wady: podobno powolny, nieco już leciwy i ferajna tu i ówdzie przebąkuje, że wypadało by odświeżyć samo body, pójść z wizjerem, tam gdzie jest Sony, albo i dalej.

fuji pro mi się podoba, ale kurcze cena wysoka i brak peakingu.
Tu rzeczywiście brak peakingu, ale może z firmowym adapterem M pojawi się nowe firmware. Tylko, że ostrzenie ze wspomagaczami w rodzaju peaking oznacza, że ten cały hybrid viefinder stanie się raczej bezużyteczny, bo z pary OVF+EVF peaking będzie tylko na EVF i z cuda od Fuji robi się zwykły Nex (nawet gorszy, bo większy, cięższy i droższy.

Jest też opcja full wypas. Fuji w swym szalonym pomyśle w X-100 zaimplementowało ostrzenie ręczne na zasadzie focus by wire. Chyba podobnie jest z X-1. To otwiera możliwości elektronicznego dalmierza z optyką M. Przejściówka musi mieć tylko odpowiedni układ sprzęgający z mechanizmem przeniesienia skali odległości na obiektywach. Dla mnie bomba, tylko, że nadal obraz w wizjerze optycznym będzie się miał nijak do pola widzenia obiektywów (poza dwoma ogniskowymi, dla których ten wizjer projektowano). A może dodatkowa projekcja ramek dla innych ogniskowych, tylko czy tam są jakieś ramki..?

W tym względzie Fuji (jak dla mnie) powiela wady dalmierzy - wizjer (poza jedną, dwoma wybranymi ogniskowymi) nie odpowiada widzeniu obiektywu, a przynajmniej nie jest to komfortowe. Nawet w Leice czy Ikonie po przełączeniu ramek na 90/85 mm okazuje się, że powierzchnia zdjęcia obejmuje tak z 1/4 wizjera, z czego dużą część zajmuje plamka dalmierza.

A może - jak to mówią w Białymstoku - nie będzie niczego i Fuji nie uzna za stosowne dodać jakikolwiek manual assist - no może poza lupką na LCD. Kto ich tam wie...

Liczę, że za jakiś czas technologia szczegółowych EVF rozwinie się na tyle, że dylematy jak wyżej znikną w mrokach fotograficznej historii.

nazgul
10-02-2012, 12:29
W tym względzie Fuji (jak dla mnie) powiela wady dalmierzy - wizjer (poza jedną, dwoma wybranymi ogniskowymi) nie odpowiada widzeniu obiektywu, a przynajmniej nie jest to komfortowe. Nawet w Leice czy Ikonie po przełączeniu ramek na 90/85 mm okazuje się, że powierzchnia zdjęcia obejmuje tak z 1/4 wizjera, z czego dużą część zajmuje plamka dalmierza.

I dlatego właśnie coś mi się wydaje że Pentax swoim K-01 znów pozamiatał rynek. Bezlusterkowiec APS-C z pełnym bagnetem KAF3 (bo SDM zdaje się też obsługuje) co pozwala podpiąć WSZYSTKO co kiedykolwiek wyszło na bagnet K i m42 przez przejściówkę - świadomy fotograf nie powinien mieć już żadnych wątpliwości :)

koniecpolska
10-02-2012, 12:32
I dlatego właśnie coś mi się wydaje że Pentax swoim K-01 znów pozamiatał rynek.Nie pisz tego więcej w porze śniadaniowej ... kto mi teraz wytrze monitor?

qbic
10-02-2012, 13:22
Jest też opcja full wypas. Fuji w swym szalonym pomyśle w X-100 zaimplementowało ostrzenie ręczne na zasadzie focus by wire.

MF w X100 działa do dupy, można stwierdzić iż praktycznie tej funkcji aparat nie posiada.

HSM
10-02-2012, 14:18
MF w X100 działa do dupy, można stwierdzić iż praktycznie tej funkcji aparat nie posiada.
W X100 ostrzenie ręczne nie było chyba priorytetem - wszak przyklejony do korpusu obiektyw to AF. Można mieć nadzieję, że w X1 będzie conajmniej "nie tak do dupy". Bo inaczej po co kupować przejściówke na manualne szkła M bagnetu. Choć wrodzony sceptycyzm każe mi zachować dużą rezerwę, bo kto ich tam wie...

Kurcze, czemu nikt nie złoży do kupy sensownych elementów i nie wypuści aparatu w stylu: FF 16-18 Mpix, mocowanie M, solidny korpus z przełacznikami (rolki i gałki - a nie pierdylion małych przycisków na tylnej ściance) i wreszcie porządnym wizjerem EVF - conajmniej jak NEX7, albo lepiej, jak w nowym francuskim półcalowym wyświetlaczu oled. Do tego dopracowana ergonomia i duża możliwość posutawiania wszystkiego pod siebie. Taka M9 bez optycznego wizjera i dalmierza, za to z elektronicznym układem celowniczym, który pokaże dokładnie to, co na zdjęciu i który nie boi się ogniskowych tele. To wszystko za cenę 3000 USD. Wziąłbym nawet bez monitorka LCD na tynej ściance.

kh29228
10-02-2012, 14:31
Kurcze, czemu nikt nie złoży do kupy sensownych elementów i nie wypuści aparatu w stylu: FF 16-18 Mpix, mocowanie M, solidny korpus z przełacznikami (rolki i gałki - a nie pierdylion małych przycisków na tylnej ściance) i wreszcie porządnym wizjerem EVF - conajmniej jak NEX7, albo lepiej, jak w nowym francuskim półcalowym wyświetlaczu oled. Do tego dopracowana ergonomia i duża możliwość posutawiania wszystkiego pod siebie. Taka M9 bez optycznego wizjera i dalmierza, za to z elektronicznym układem celowniczym, który pokaże dokładnie to, co na zdjęciu i który nie boi się ogniskowych tele. To wszystko za cenę 3000 USD. Wziąłbym nawet bez monitorka LCD na tynej ściance.

ja też:)

Czornyj
10-02-2012, 14:37
Bo najlepsze jest to co się sprzeda
ch... to, co sprzedać się nie da ;)

Dlaczego np. nikt nie robi malutkich ławeczek optycznych z maleńkimi standardami pod evile? Albo chociaż sensownych adapterów tilt/shift?

koniecpolska
10-02-2012, 14:38
Taka M9 bez optycznego wizjera i dalmierza, za to z elektronicznym układem celowniczym, który pokaże dokładnie to, co na zdjęciu i który nie boi się ogniskowych tele. To wszystko za cenę 3000 USD. Wziąłbym nawet bez monitorka LCD na tynej ściance.Takie coś, tyle że aps-c, już jest nazywa się Ricoh GRX A12. O ile się nie mylę, to body+A12+EVF kosztuje poniżej 1000Euro.

PS
Ma się pojawić A16 pod LM (moduł 16megapixeli)

kh29228
10-02-2012, 14:57
Takie coś, tyle że aps-c, już jest nazywa się Ricoh GRX A12. O ile się nie mylę, to body+A12+EVF kosztuje poniżej 1000Euro.

PS

dla niektórych aps-c vs FF to różnica jednak zauważalna

HSM
10-02-2012, 15:16
Chyba największą bolączką wszystkich bezlusterkowców jest fakt, że to najmłodsza z grup sprzętu w świecie cyfrowej fotografii. Producenci miotają się z konstrukcjami niczym na początku ery DSLR. Po pierwsze ciążą im braki w technologii - na przykład problem wizjera - dla mnie kluczowego elementu aparatu - z jednej strony są stare rozwiązania (dobre, sprawdzone) jak wizjery lunetkowe z dalmierzem. Tyle, że z marszu się je odrzuca, bo z aparatu należy wyeliminować maksimum optyki i mechaniki, by produkcja była tańsza i bezproblemowa. Nie ma też równie dojrzałej technologii zastępczej - albo inaczej, jest, ale za droga. Stąd nowe aparaty obsługuje się w trybie zombie lub z użyciem takich sobie EVF. Nexy w tym zestawieniu to raczej jaskółki zmian, ale kiedy przyjdzie burza i odmieni się klimat - nie wiadomo.
Drugim genetycznym obciążeniem bezlusterkowców są ich korzenie. Powstały jako alternatywa dla kompaktów i dziedziczą różne rozwiązania i pomysły konstrukcyjno-marketingowe z tej części fotograficznego tortu. Tymczasem wymagania tzw. zaawansowanych entuzjastów czy zawodowców są nieco inne. Nie każdy chce by nawet drugi aparat obok lustrzankowego narzędzia pracy miał dosłownie zabawkową konstrukcję, wygląd czy ergonomię. Dopiero niedawno producenci zauważyli tą drugą grupę odbiorców. Mam nadzieję, że chęć sięgnięcia do ich kieszeni zrodzi poważne konstrukcje w kompaktowym ciele.

Takie coś, tyle że aps-c, już jest nazywa się Ricoh GRX A12. O ile się nie mylę, to body+A12+EVF kosztuje poniżej 1000Euro.

PS

Już raz pisałem, ale się powtórzę: Ricoh A12 Mount jest zapewne cudowną perłą w morzu bylejakości (właściwy bagnet, układ mikrosoczewek na matrycy, brak filtra AA), ale nawet on jest - jakby to powiedzieć - już nieco "outdated" - jego możliwości na wyższych ISO nie stawiają go na równi z konkurencyjnymi matrycami APS-C. Poza tym to wciąż nie jest mały obrazek. To implikuje szereg dociekań o dostępność szerokiego kąta z mocowaniem LSM/M. Tym tropem (chcąc jasno i szroko) dojdziemy do abdurdu, w którym wartość zapiętego obiektywu z czerwoną kropką tak 5-6 razy przekroczy cenę gratów systemu GXR.
Do tego dochodzi samo body GXR i wizjer (bo przecież trzeba ten moduł gdzieś doczepić). Mimo, że GXR to prawie jak GRD, to powtarzana opinia na temat tego systemu Ricoha nie potwierdza tak doskonałej ergonomii jak w serii kompaktów. Poza tym ludzie wskazują na powolność, pojawiające się tu i ówdzie niespodzianki, które da się obejść, ale pozostawiają niesmak i utrudniają życie. Na koniec wizjer - wysokich lotów, ale w momencie wprowadzenia na rynek. W stosunku do obecnych standardów Nexowych i oczekiwań fotografów przyzwyczajonych do wizjera optycznego może nie sprostać tym wymaganiom.
Wiem, wiem... plotki o nowym module A16 są znane od dawna. Tylko nie oczekiwałbym nowego modułu pół roku po wprowadzeniu na rynek poprzednika. Jak będzie to będzie... Mnie bardziej interesuje pomysł Ricoha na odświeżenie body i wizjera.

PS. Pomysł Ricoha na modułowy aparat był może inspirujący, ale zapomniano o jednej rzeczy - szybkości zmian. Body, wizjer - to tylko elektronika, a ta gna do przodu w takim tempie, że koncepcja może być mrzonką. W zamierzeniach jedno body miało działac z wieloma modułami. Dziś może się okazać, że nowe funkcje w modułach wymuszą wręcz nowe body. Chociażby zaawansowane filmowanie w HD - ciekawe jaka jest przepustowość magistrali między modułami a body. To samo z wizjerem - nowy, lepszy najprawdopodobniej nie da się dołączyć do obecnego body.

koniecpolska
10-02-2012, 15:53
dla niektórych aps-c vs FF to różnica jednak zauważalnaJak zauważalna to mogą M9 sobie kupić.

HSM, miotasz się w swoich wypowiedziach.
1. Dlaczego ktoś, kto robi szkła i na nich zarabia miałby robić puszkę (w dodatku tanią jeszcze) pod szkła (LM), których sam nie produkuje. Dobry wujek z ameryki?

2.

Tym tropem (chcąc jasno i szroko) dojdziemy do abdurdu, w którym wartość zapiętego obiektywu z czerwoną kropką tak 5-6 razy przekroczy cenę gratów systemu GXR.Jeśłi kogoś stać na obiektywy, to stać też na body. Do GXR na szeroko można użyć Voigtlandera 12 i 15mm.

3.

Do tego dochodzi samo body GXR i wizjer (bo przecież trzeba ten moduł gdzieś doczepić).Cenę podałem za cały komplet.

4. Body GXR to taniocha około 200Euro, EVF też w podobniej cenie, więc jak komuś nie pasuje to może wymienić.

5. O jaką szybkość działania Ci chodzi, przecież to i tak ma MF, więc nie dla reportera sportowego, tylko do spokojnego focenia przeznaczone.

6.

Drugim genetycznym obciążeniem bezlusterkowców są ich korzenie. Powstały jako alternatywa dla kompaktów i dziedziczą różne rozwiązania i pomysły konstrukcyjno-marketingowe z tej części fotograficznego tortu. Tymczasem wymagania tzw. zaawansowanych entuzjastów czy zawodowców są nieco inne. Nie każdy chce by nawet drugi aparat obok lustrzankowego narzędzia pracy miał dosłownie zabawkową konstrukcję, wygląd czy ergonomię.
vs.

Chociażby zaawansowane filmowanie w HD - ciekawe jaka jest przepustowość magistrali między modułami a body.A miało nie być zabawkowe.

I na zakończenie ciągle odsyłam do punktu nr 1.

kh29228
10-02-2012, 15:57
Jak zauważalna to mogą M9 sobie kupić.

szkoda gadać...

pastwisko
10-02-2012, 16:14
1. Dlaczego ktoś, kto robi szkła i na nich zarabia miałby robić puszkę (w dodatku tanią jeszcze) pod szkła (LM), których sam nie produkuje. Dobry wujek z ameryki?

A lustrzanka cyfrowa Fuji jaki ma bagnet?

HSM
10-02-2012, 16:45
Proszę, a Ricoh optyki pod M (dziś) już nie robi a A12 M-Mount wypuścił.

Poza tym skąd te przypuszczenia, że to ma być tani aparat. Podałem pułap cenowy 3000 USD jak w przypadku najnowszego Nikona i to bez upierdliwej mechaniki w postaci lustra, automatyki przesłony, drogiej optyki w postaci odpowiednio spasowanego układu matówka-pryzmat-wizjer. Sam magnezowy korpus i elektronika, elektronika i jeszcze raz elektronika (wizjer, procesor i reszta bebechów).

A dlaczego bagnet M - a jaki inny? Jest jakiś inny pod niewielkie szkła (tak w sam raz do tego typu aparatu) i możemy go do woli stosować, bo patenty wygasły. No chyba, że tworzymy nowy system - ale wtedy o rzeszę (nie dwa, pięć, czy siedem) nowych obiektywów musimy zatroszczyć się sami.

2. Jeśłi kogoś stać na obiektywy, to stać też na body. Do GXR na szeroko można użyć Voigtlandera 12 i 15mm.
To nie są jasne obiektywy. Halo, halo... szukamy czegoś, co po cropie da nam 28-35 mm ze GO jak dla światła 2-2.5 na pełnej klatce.

4. Body GXR to taniocha około 200Euro, EVF też w podobniej cenie, więc jak komuś nie pasuje to może wymienić.
Jak się da... A może nowy A16 M-Mount będzie przeznaczony dla nowego GXRII, a nowy wizjer za nic w świecie nie da się doczepić starego korpusu.

Żeby mieć komplet do pracy, trzeba dziś wydać ok. 1000 EUR (260 body, 580 A12 M-Mount, 240 VF-2). Jeśli ktoś akceptuje istniejące upierdliwości tego zestawu, może kupować. Natomiast wydawanie tych pieniędzy dziś w nadziei, że jutro pojawi się na przykład nowe body czy nowy wizjer, albo do starych gratów dopniemy nowy moduł, to czysta fantasmagoria. Nikt nie wie, co będzie jutro. Niby system modułowy, a i tak może okazać się, że trzeba kupić wszystko od nowa.

5. O jaką szybkość działania Ci chodzi, przecież to i tak ma MF, więc nie dla reportera sportowego, tylko do spokojnego focenia przeznaczone.
Lagi z opróżnianiem bufora, powolny zapis na kartę. Do tego dochodzą różne uszczypliwości typu: w pewnych trybach po zrobieniu zdjęcia w wizjerze robi się ciemno... To mówią posiadacze GXR i GRD, którzy chwalą pod niebiosa obsługę kompaktów GRD. I dla nich GXR nie jest większym GRD, ale innym aparatem, o innym sposobie obsługi.

6.
vs.
A miało nie być zabawkowe.

I na zakończenie ciągle odsyłam do punktu nr 1.

Przykład z nagrywaniem HD miał tylko ilustrować problemy, jakie stoją przed projektantami tego typu otwartych systemów. System GXR pokazano w 2009 roku, a projektowano jeszcze wcześniej. Elektronika rozwija się w zawrotnym tempie i nie wiemy, na ile sprzętowe (niemożliwe do naprawienia nowym firmware) rozwiązania nie blokują zmian w urządzeniu. Może rzeczywiście interfejs body-moduł jest za słaby, by GXR wszedł na rynek poważniej filmujących bezlusterkowców. Ten przykład kolegę śmieszy? W takim razie wizjer. Może nie ma co liczyć na EVF pow. 1 Mpix, bo obecne złącze wizjera na więcej nie pozwala..?

koniecpolska
10-02-2012, 17:11
A lustrzanka cyfrowa Fuji jaki ma bagnet?A kiedy ostatnio Fuji wypuściło nową lustrzanke? Może Fuji wyszło na nich jak Zabłocki na mydle i odpuściło DSLry na rzecz serii x :wink:

Proszę, a Ricoh optyki pod M (dziś) już nie robi a A12 M-Mount wypuścił.A niby Ricoh jakąś optykę robi? W serii GXR zarabia na modułach, więc oferuje moduł dla LM.

Poza tym skąd te przypuszczenia, że to ma być tani aparat. Podałem pułap cenowy 3000 USDW stosunku do M9 tani.

To nie są jasne obiektywy. Halo, halo... szukamy czegoś, co po cropie da nam 28-35 mm ze GO jak dla światła 2-2.5 na pełnej klatce.Voigtlander 17,5mm/0.95 na korpusie m43 :wink: pasi?

HSM
10-02-2012, 17:20
A niby Ricoh jakąś optykę robi? W serii RXR zarabia na modułach, więc oferuje moduł dla LM.
To w końcu szukamy producenta aparatów, który robi czy nie robi do nich obiektywów, bo się już pogubiłem.

Ricoh robi optykę, a co, tylko sprzedaje ją w pakietach z sensorami... I coś ten Ricoh głupi jakiś, bo zamias dalej tłuc kolejne lensory (lens+sensor) i utrzymywać ledwo co dryfujący system GXR, postanowił otworzyć go na obiektywy M, których - o zgrozo - sam nie produkuje.

W stosunku do M9 tani.

I co to zmienia? 3000 USD do wystarczająca kwota, by wyprodukować tak zaawansowany aparat jak Nikon D800 i pewnie jeszcze na nim zarabiać. Ja pokazuję, że wyrzucając z niego drogie i skomplkowane elementy mechaniczne i optyczne, można zbudować tańszy w produkcji aparat i sprzedawać za te same pieniądze - bo nie ma konkurencji. Ja bym ten aparat kupił.

Voigtlander 17,5mm/0.95 na korpusie m43 :wink: pasi?
Ja chcę mały format, APS-C to kompromis, który tworzy nowe problemy, 4/3 mnie nie interesuje. Tak trudno zrozumieć, że ten V 17,5/0.95 nie odbiega specjalnie od Noktona M 35/1.2? więcej - V17,5/0.95 da więcej światła, ale pewnie obrazek z Noktona M będzie i tak ciekawszy. Nihil novi.

koniecpolska
10-02-2012, 17:24
Ricoh robi optykę, a co, tylko sprzedaje ją w pakietach z sensorami... I coś ten Ricoh głupi jakiś, bo zamias dalej tłuc kolejne lensory (lens+sensor) i utrzymywać ledwo co dryfujący system GXR, postanowił otworzyć go na obiektywy M, których - o zgrozo - sam nie produkuje.A zauważyłeś, że moduł pod LM bez szkła, kosztuje podobnie jak moduł aps-c ze szkłem. Dokształć się przed przystąpieniem do dyskusji.

Żeby mieć komplet do pracy, trzeba dziś wydać ok. 1000 EUR (260 body, 580 A12 M-Mount, 240 VF-2). Albo 1000euro na GXR albo kilka razy więcej na M9, jest jeszcze M8 po środku.

koniecpolska
10-02-2012, 17:32
Przykład z nagrywaniem HD miał tylko ilustrować problemy, jakie stoją przed projektantami tego typu otwartych systemów. System GXR pokazano w 2009 roku, a projektowano jeszcze wcześniej. Elektronika rozwija się w zawrotnym tempie i nie wiemy, na ile sprzętowe (niemożliwe do naprawienia nowym firmware) rozwiązania nie blokują zmian w urządzeniu. Może rzeczywiście interfejs body-moduł jest za słaby, by GXR wszedł na rynek poważniej filmujących bezlusterkowców. Ten przykład kolegę śmieszy? W takim razie wizjer. Może nie ma co liczyć na EVF pow. 1 Mpix, bo obecne złącze wizjera na więcej nie pozwala..?Prawda jest taka: albo robisz zdjęcia* albo musisz kupić co roku nową puszkę bo inaczej Ci nie stanie (za przeproszeniem) i nici z onanizmu forumowego.

*) a do robienia zdjęć wystarczy 300D, D70, E-1, jak oczywiście chodzi o robienie zdjęć.

koniecpolska
10-02-2012, 17:37
I co to zmienia? 3000 USD do wystarczająca kwota, by wyprodukować tak zaawansowany aparat jak Nikon D800 i pewnie jeszcze na nim zarabiać. Ja pokazuję, że wyrzucając z niego drogie i skomplkowane elementy mechaniczne i optyczne, można zbudować tańszy w produkcji aparat i sprzedawać za te same pieniądze - bo nie ma konkurencji. Ja bym ten aparat kupił.Kup więc sobie D800.

Ja chcę mały format, APS-C to kompromis, który tworzy nowe problemy, 4/3 mnie nie interesuje. Tak trudno zrozumieć, że ten V 17,5/0.95 nie odbiega specjalnie od Noktona M 35/1.2? więcej - V17,5/0.95 da więcej światła, ale pewnie obrazek z Noktona M będzie i tak ciekawszy. Nihil novi.Kup więc sobie Noktona 35/1.2 i M9 (aby mieć 35mm ogniskowej które chcesz).

V17mm/0.95 poleciłem bo chciałeś 35mm z GO 2 -2.5 jak na FF. Po czym piszesz o 35mm/1.2 - zdecyduj się w końcu co chcesz.

HSM
10-02-2012, 17:39
Koledzy poddaję się! Pierwszy raz od 5 lat na tym forum wziąłem udział w dyskusji równającej lot w sposób trolująco-koszący.

Kolega koniecpolska postawił sobie za punkt honoru bronić cnoty systemu idealnego w postaci Ricoha GXR. Ci, którzy widzą w nim pewne mankamenty, niech sczezną, a ich prochy wiatr rozwieje na cztery strony fotograficznego świata.

Tomasz Urbanowicz
14-02-2012, 19:13
Podpowiedzcie, który bezlusterkowiec ma najszybszy i najcelniejszy autofocus.

koniecpolska
15-02-2012, 12:02
Podpowiedzcie, który bezlusterkowiec ma najszybszy i najcelniejszy autofocus.Olympus i Panasonic.
Pozostałe są mocno w tyle.

loki_p
15-02-2012, 12:20
Olympus i Panasonic.
Pozostałe są mocno w tyle.
A nie czasem nikon 1?

koniecpolska
15-02-2012, 17:20
A nie czasem nikon 1?Nie.

loki_p
15-02-2012, 18:22
Nie.

Tak. I robi zdjęcia zanim właściciel pomyśli.

pastwisko
15-02-2012, 18:51
Tak. I robi zdjęcia zanim właściciel pomyśli.

Lub gdy właściciel nie mysli ;)

Mario__M
15-02-2012, 21:17
Lub gdy właściciel nie mysli ;)

Dobre :D heh …… ;)
A tak wracając do Nikona 1, to za tą kasę wolałbym zakupić FuFu X100 ew. poczekać na FuFu X-Pro1. Takie jest moje zdanie na ten temat. W grę wchodziłoby jeszcze Sony NeX-7 ;)

Czornyj
15-02-2012, 21:32
Ogólnie to Nikon powinien reklamować jedynkę hasłem "jestem pazerny". Miejmy nadzieję, że szlag szybko trafi ten niewydarzony system i zrobią w zamian coś, co nie będzie obrażało starych, wiernych klientów.

koniecpolska
16-02-2012, 10:20
Tak. I robi zdjęcia zanim właściciel pomyśli.To sobie go kup.

loki_p
16-02-2012, 11:16
To sobie go kup.

Daj kasę i nie widzę problemu :)

pastwisko
16-02-2012, 14:35
no tak, bo AF to najważniejsza rzecz w aparacie :)

loki_p
16-02-2012, 14:38
Czy gdzieś napisałem że nie mam na niego pieniędzy? Nie mam zamiaru go kupować ale jeśli ktoś mi go sprezentuje to chętnie przyjmę.
Poza tym to już mnie nudzą personalne uwagi gdy brakuje argumentów. To już któryś wątek kończący się podobnie.

Jacek_Z
16-02-2012, 15:10
To sobie go kup.
Kolego, jedno ostrzeżenie to mało? Nie narzucaj innym co mają kupować, jakimi artystami być fotografując itd itd.
Jeszcze jeden podobny wpis i tygodniowy banik na przemyslenia - za całokształt prezentowanej tu postawy.
Nie che mi się za tobą biegac po całym forum, ale jakos tak w róznych wątkach cos się zawsze wkoło twojej osoby dzieje. Dziwne?

koniecpolska
16-02-2012, 15:20
Kolego, jedno ostrzeżenie to mało? Nie narzucaj innym co mają kupować, jakimi artystami być fotografując itd itd.
Jeszcze jeden podobny wpis i tygodniowy banik na przemyslenia - za całokształt prezentowanej tu postawy.
Nie che mi się za tobą biegac po całym forum, ale jakos tak w róznych wątkach cos się zawsze wkoło twojej osoby dzieje. Dziwne?Tak na serio. A co jest nie tak w tej odpowiedzi? Kolega pyta o aparat z najszybszym AF i uparcie obstaje przy swojej wersji. Więc dałem radę aby go kupił.

Tak się dziwię, dlaczego płazem puszczane są inwektywy i chamskie wypowiedzi innych tu piszących. Podać nicki i cytaty?

loki_p
16-02-2012, 15:28
Tak na serio. A co jest nie tak w tej odpowiedzi? Kolega pyta o aparat z najszybszym AF i uparcie obstaje przy swojej wersji. Więc dałem radę aby go kupił.

Tak się dziwię, dlaczego płazem puszczane są inwektywy i chamskie wypowiedzi innych tu piszących. Podać nicki i cytaty?

Kolego czy odniosłem się w jakikolwiek sposób personalnie w stosunku do ciebie? Ty czynisz to już któryś raz w kolejnym wątku.

pastwisko
16-02-2012, 15:49
Tyle że o ten AF pytał kto inny (http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2722666&postcount=624) ;)

Jacek_Z
16-02-2012, 15:59
Tak się dziwię, dlaczego płazem puszczane są inwektywy i chamskie wypowiedzi innych tu piszących. Podać nicki i cytaty?Podaj te cytaty, ale w 3 watkach wyczyściłem kilkadziesiąt wpisów, połowa twoja, reszta to polemika innych osób z tobą.
Może zastanów się nad tym?

nazgul
02-03-2012, 17:58
Bo najlepsze jest to co się sprzeda
ch... to, co sprzedać się nie da ;)

Krótko mówiąc - masowe.

A masa ciąży w dół. ZAWSZE w dół.

lesny
02-03-2012, 18:31
Czy jest prosta odpowiedź na pytanie co wybrać?
- nex-5n + 18-55
- e-pl3 + 14-42

Zależy mi zarówno na dobrych zdjęciach jak i dobrym wideo. Ma być to aparat rodzinny na każdą okazję. Zdjęcia dziecka, spacer, wakacje.

Załóżmy, że są w tej samej cenie. Co wybrać?

nazgul
02-03-2012, 19:38
Załóżmy, że są w tej samej cenie. Co wybrać?

Idź do sklepu i zobacz co Ci lepiej w ręce leży. Ty będziesz tym fotografował, ma być wygodne DLA CIEBIE.

Czornyj
03-03-2012, 00:00
5N+40f1,4
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202984

MariuszJ - jestem zadowolony. Obiektyw mile mnie rozczarował na pełnej dziurze i ma tą specyficzną, dalmierzową powłóczystość, o którą mi chodziło. Niewielki, świetnie wykonany, mechanicznie perfekcyjny.

MariuszJ
03-03-2012, 00:18
5N+40f1,4
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=202984

MariuszJ - jestem zadowolony. Obiektyw mile mnie rozczarował na pełnej dziurze i ma tą specyficzną, dalmierzową powłóczystość, o którą mi chodziło. Niewielki, świetnie wykonany, mechanicznie perfekcyjny.
Dzięki za info! Zdjęcie dobrze ilustruje Twoje słowa, a rozmiar i feel (zapewne, bo nie przejechałem się jeszcze do centrali dystrybucyjnej Voigtlandera na Polskę, mimo że mam do niej rzut beretem, w celu własnoręcznego obmacania) dają nadzieje na dobre zdjęcia albo przynajmniej podniesienie atrakcyjności własnej ;)

chaos
30-04-2012, 14:28
biorąc pod uwagę następujące kryterium: odchylany ekran ( bo zdaje się że o odchylanego i obracanego jeszcze nie wymyślili ? )
który BL byście polecili ?

Mekano
30-04-2012, 14:32
Ja bym polecila Nexa 5N (sama sie zastanawiam) dla mnie wypada najlepiej w tym przedziale cenowym.
Powstrzymuje mnie tylko brak wizjera i tylko to. (Doczepianych nie chce).

BOSS
30-04-2012, 16:06
Jak wygląda sprawa widoczności wyświetlacza nex5n w sloneczny dzień na zewnątrz?
Nie mam za bardzo jak tego sprawdzić osobiście :-)

Mekano
30-04-2012, 16:26
Jak wygląda sprawa widoczności wyświetlacza nex5n w sloneczny dzień na zewnątrz?
Wydaje mi sie ze tak jak w kompakcie, w moim starym Sony malo co bylo widac, dlatego niestety lepiej z wizjerem, ale jesli to nie przeszkadza, to poza tym jest swietny..
ja zdjecia plenerowe robie zawsze w sloncu i nie wyobrazam sobie juz teraz kadrowac na "zoombie" :D

MobyDick
30-04-2012, 21:44
NEX ma opcję wyświetlacza poprawiającą widok w słoneczny dzień, która naprawdę dużo daje.

BOSS
30-04-2012, 21:46
NEX ma opcję wyświetlacza poprawiającą widok w słoneczny dzień, która naprawdę dużo daje.

Dzieki :-)
Coraz blizej mi do zestawu Nex5N + 18-55+16 :-)
2850 - 2899 to chyba niezła opcja?

Pawel92
30-04-2012, 23:21
Może zamiast 16mm pomyśl o Sigmie 19mm.

ayu
30-04-2012, 23:30
Ja bawiłem się NEX5n jeden wieczór i niestety ale guzikologia totalnie mi nie podeszła. Kupiłem EP-L3 i jestem zadowolony. Jpg bardzo ładne i przyjemne dla oka, aparat szybki. Dokupiłem jeszcze później GF1. Bardzo dobre małe body jedno z najlepszych moim zdaniem wśród małych bezlusterkowców. NEX przy tym Panasonic`u to jakieś nieporozumienie jeśli chodzi o obsługę. Na targach w Łodzi testowałem sobie OM-D. To jest moim zdaniem BL prawie kompletny. Jedyny mały mankament to brak wbudowanej lampy. Poza tym wszystko na wysokim poziomie i nawet są co dla nikoniarzy może być ważne dwa kółka sterujące.

Wysyłane z mojego GT-I9000 za pomocą Tapatalk 2

Pawel92
01-05-2012, 14:05
Ja bawiłem się NEX5n jeden wieczór i niestety ale guzikologia totalnie mi nie podeszła. Kupiłem EP-L3 i jestem zadowolony. Jpg bardzo ładne i przyjemne dla oka, aparat szybki. Dokupiłem jeszcze później GF1. Bardzo dobre małe body jedno z najlepszych moim zdaniem wśród małych bezlusterkowców. NEX przy tym Panasonic`u to jakieś nieporozumienie jeśli chodzi o obsługę. ...

Można również spróbować porównać obrazki jakie dają 5n, EP-L3 i GF1. I wówczas ocena będzie nieco :mrgreen: inna.

Mekano
01-05-2012, 14:43
Można również spróbować porównać obrazki jakie dają 5n, EP-L3 i GF1. I wówczas ocena będzie nieco inna.

Ja porownywalam, Olympus strasznie szumi, GF1/3 daje gorsza jakos jpgow od Nexa5 N.
Nexy kroluja. Nie ma innej alternatywy (Pomijam te ktore kosztuja ponad 1000 euro, OM-D, X100)

downandout
02-05-2012, 13:53
Można również spróbować porównać obrazki jakie dają 5n, EP-L3 i GF1. I wówczas ocena będzie nieco :mrgreen: inna.

jak ktoś nie używa wysokich iso, to różnicy nie ma. równie dobrze można powiedzieć, że wystarczy porównać ilość i jakość dedykowanych obiektywów do tych systemów. ocena będzie miażdżąca dla nexów ;)

tomek67
02-05-2012, 19:00
jak ktoś nie używa wysokich iso, to różnicy nie ma. równie dobrze można powiedzieć, że wystarczy porównać ilość i jakość dedykowanych obiektywów do tych systemów. ocena będzie miażdżąca dla nexów ;)
Jakby porównać jeszcze ich cenę to Olympus też szokuje ;)
Chyba tylko 45mm 1.8 ma w miarę normalną, pozostałe są wg mnie zbyt drogie.
Niby te obiektywy są jasne, ale na tak małym sensorze to dają GO jak o oczko ciemniejsze na APS-C.
Jak to uwzględnimy to cena robi się od razu wg mnie zabójcza.
Np. 25mm 1.4 to odpowiednik zaledwie 35mm 2.0 na APS-C lub 50mm 2.8 na FF.
Koszt takiej zabawki to 2.5 tys a przecież Nikon 35mm 1.8 kosztuje ponad 3x mniej.
A 12mm 2.0 to odpowiednik 16mm 2.8 lub 24mm 4.0 na FF.
Koszt też ok. 2.5 tys.
Praktycznie wszystkie obiektywy Olympusa nie mają nawet osłon przeciwsłonecznych,
Koszt oryginalnych to ponad ...150zł (pewnie producent je posrebrza albo robi z tytanowego plastiku ;))
Może i te Olympusy są fajne, ale cena moim zdaniem jest chora, nijak ma się do faktycznej wartości.
Producenci stworzyli modę na nowe zabawki i ceny są moim zdaniem nieco abstrakcyjne.
Mam nadzieję, że dzięki konkurencji np. Sigmy się one ciut urealnią.

marek7001
02-05-2012, 19:36
Niby te obiektywy są jasne, ale na tak małym sensorze to dają GO jak o oczko ciemniejsze na APS-C.
Koszt takiej zabawki to 2.5 tys a przecież Nikon 35mm 1.8 kosztuje ponad 3x mniej.
Koszt też ok. 2.5 tys.
Praktycznie wszystkie obiektywy Olympusa nie mają nawet osłon przeciwsłonecznych,
Koszt oryginalnych to ponad ...150zł (pewnie producent je posrebrza albo robi z tytanowego plastiku ;))
Może i te Olympusy są fajne, ale cena moim zdaniem jest chora, nijak ma się do faktycznej wartości.
Producenci stworzyli modę na nowe zabawki i ceny są moim zdaniem nieco abstrakcyjne.

Sigma, ok tylko na razie te ogniskowe jakieś takie ni w pip... ni w oko:)

downandout
02-05-2012, 21:34
Koszt też ok. 2.5 tys.

canon również nie dodaje osłon do większości obiektywów, jaki to argument?
u43 ma ledwie 3 lata, a już jest ponad 40 obiektywów. DX/FX jest na rynku trochę dłużej, konkurencja w obiektywach jest większa, choć ostatnio zwłaszcza w nikonie i niezależnych Sigmie i Tamronie można obserwować wzosty cen. Czy to czyni system mniej atrakcyjnym? Jeśli ktoś potrzebuje, to kupi niezależnie od ceny. Takie to już hobby.
Jak już porównujesz, to powiedz mi czy jakikolwiek producent do obiektywu 18-200 daje gratis puszkę? Olympus daje E-PL1. Swoją drogą 18-200 Nikona poszybowało ostatnio do 3 tysięcy, to jest dopiero przerost ceny nad wartością realną.
Ceny szkieł, aparatów i dodatków do m43 przestają straszyć jak się zostanie członkiem programu OlyJedi.

Pawel92
02-05-2012, 21:46
jak ktoś nie używa wysokich iso, to różnicy nie ma. ...

124miko
02-05-2012, 23:00
Nie mam za bardzo jak tego sprawdzić osobiście :-)

Wróciłem właśnie z Alp niemieckich. Pogoda była b.słoneczna i na wyświetlaczu mało było widać. Kadrowanie wielu bym poprawił. Natomiast wygląd obrazków mz. fantastyczny.

wisa
02-05-2012, 23:20
Jestem "okularnikiem" :) Po wielu testach i fotkach otrzymanych od znajomych z różnych bezlusterkowców podjąłem decyzję - tylko nex. Po "majówce" kupuję 5N - bo "siódemka" za droga i nie chce (jak wcześniej pisano) po organoleptycznych testach współpracować z moimi okularami :)

downandout
03-05-2012, 00:10

szkoda, że sam się wykluczyłeś z jakiejkolwiek z Tobą dyskusji.

pastwisko
03-05-2012, 00:13
Jestem "okularnikiem" :)

Ja to nie wiem co wy macie z tymi okularami, ja nie miałem nigdy problemow z żadnym aparatem, a miałem ich trochę..

No dobra mam problem z trafieniem okiem w wizjer Adoxa, ale ten wizjer ma wymiar 4x4mm (SIC!) i okulary nie maja nic do rzeczy :)

oge
03-05-2012, 00:16
Jestem "okularnikiem" :) Po wielu testach i fotkach otrzymanych od znajomych z różnych bezlusterkowców podjąłem decyzję - tylko nex. Po "majówce" kupuję 5N - bo "siódemka" za droga i nie chce (jak wcześniej pisano) po organoleptycznych testach współpracować z moimi okularami :)

Powinieneś też być zadowolony z jakości obrazka, dobrej jakości filmów... i rozbudowującej się szklarni - niekoniecznie SONY.
Fajna matryca apsc.

Pawel92
03-05-2012, 01:01
szkoda, że sam się wykluczyłeś z jakiejkolwiek z Tobą dyskusji.

Czytam, co piszesz ale nie jestem pewien, że wszystko rozumiem. Wybacz :wink:
Ponieważ osobiście zauważyłem różnice miedzy GF2 i 5n, to doszedłem do wniosku, iż być może GF1 jest lepszy od GF2 lub, że nie zgadzamy się co do definicji słowa "różnica". I stąd moje rozbawienie.

Mekano
03-05-2012, 19:13
Po wielu testach i fotkach otrzymanych od znajomych z różnych bezlusterkowców podjąłem decyzję - tylko nex.
Panasonix GX1 rowniez mu dorownuje.

Marcin Jakubowski
03-05-2012, 19:36
Ja to nie wiem co wy macie z tymi okularami, ja nie miałem nigdy problemow z żadnym aparatem, a miałem ich trochę..

No dobra mam problem z trafieniem okiem w wizjer Adoxa, ale ten wizjer ma wymiar 4x4mm (SIC!) i okulary nie maja nic do rzeczy :)

Tu problemem jest to, ze przy wizjerze jest czujnik, który przy założonych okularach głupieje i nie może się zdecydować i co chwila przełącza wizjer-ekran. Ja już sobie odpuścilem i sciągam okulary do focenia co jest upierdliwe

pastwisko
03-05-2012, 19:45
A to faktycznie - bo spotkałem sie czesto z narzekaniem na zwykłe wizjery.

ayu
03-05-2012, 20:18
Fakt- matryca w NEX5n najlepsza ale nie samymi wysokimi ISO człowiek żyje. Ja osobiście wolałbym lepsze niskie ISO i dobrą rozdzielczość matrycy. Mała GO nie jest w bezlusterkowcu dla mnie priorytetem. Takie uproszczenie że f1,4 w u4/3 to f2 w APS-C nie do końca jest prawdziwe. Fakt szkła w u4/3 są drogie ale są i to z reguły bardzo dobre /stałki/. O ile mi wiadomo Sony też do Nex-ów pokazało coś jaśniejszego ale ceny są zabójcze. AF w NEX też nie najszybszy. Każdy kupuje co mu pasuje.

Marcin Jakubowski
03-05-2012, 21:40
Fakt- matryca w NEX5n najlepsza ale nie samymi wysokimi ISO człowiek żyje. Ja osobiście wolałbym lepsze niskie ISO i dobrą rozdzielczość matrycy. Mała GO nie jest w bezlusterkowcu dla mnie priorytetem. Takie uproszczenie że f1,4 w u4/3 to f2 w APS-C nie do końca jest prawdziwe. Fakt szkła w u4/3 są drogie ale są i to z reguły bardzo dobre /stałki/. O ile mi wiadomo Sony też do Nex-ów pokazało coś jaśniejszego ale ceny są zabójcze. AF w NEX też nie najszybszy. Każdy kupuje co mu pasuje.

wszystko zależy co, kto i do czego kupuje aparat. Ja na ten przykład mam trzy takumary i kitowego obiektywu praktycznie nie zakładam. Peaking jest tak wygodny, że jak dla mnie af jest zbędny. Powiem więcej, wytłumaczyłem mojej żonie co i jak - i już nie zdarzają się jej przestrzelone fotki tak jak miało to miejsce w d700 czy w olku ep2. W końcu nie musi uważać na te małe kwadraciki w kadrze ;)

d5000
03-05-2012, 23:49
A co by bylo najlepszym zamiennikiem mojego 35mm (fotki w domu - dzieci) i 18-105 (zabieram na spacerek) ?

downandout
04-05-2012, 01:59
A co by bylo najlepszym zamiennikiem mojego 35mm (fotki w domu - dzieci) i 18-105 (zabieram na spacerek) ?

W micro czy w nexie? Jeśli w tym pierwszym to jest kilka możliwości - albo oly 17/2.8 (~800zł), sigma 19/2.8(~800zł) tudzież kultowa stałka Panas 20/1.7 (~1400zł). Żeby mieć 50mm po cropie, to tylko PanaLeica 25/1.4 (~2,4k zł). Ze spacerniaków jest nowy Oly 12-50 (~1200zł), tyle że ciemny na długim końcu, Oly 14-150 (sam obiektyw ~1400zł, z korpusem E-PL1 ~1500zł :D ), Panas 14-140 (~2k zł).

micz87
04-05-2012, 09:29
Ja z każdym dniem coraz bardziej zachwycam się moim Panasem G3 :-) Matryca świetna (poza DR przegania moje D90), wizjer fajny, odchylany ekran, współpraca z manualiami, filmy (już niedługo będzie zhackowany soft), stopka lampy i spora szklarnia (z tych dwóch ostatnich powodów skreśliłem NEXa). Głębia ostrości jak dla mnie nie musi być papierowa, portrety i tak zwykle robimy na 2.8-4 żeby cała twarz była ostra.

d5000
06-05-2012, 00:05
Dzieki downandout
Wybor jest niezly, czy w przypadku GF3 warto doplacac do nowszrj wersji?

Panasonic Lumix DMC-GF3 £299.95
+ 14mm f/2.5 Pancake Lens - normal sell price £288.95
+ 14-42mm Lens

Panasonic Lumix DMC GF5 £599.95
+ Panasonic 14-42mm Lens
+ Panasonic 14mm Lens

Sony NEX-5N £699.95
+ 18-55mm Lens
+ Sony 55-210mm Lens

Sony NEX-7 Compact System Camera with 18-55mm Lens in Black £1089.00

Olympus PEN E-PL3 £509.95
Includes 14-42mm and 40-150mm Olympus zoom lenses

Olympus PEN E-PL3 14-150mm £819.95

Olympus OM-D E-M5 12-50mm Kit in Black £1149.95

chaos
06-05-2012, 10:54
szkoda że ten GF3 nie ma odchylanego ekranu

micz87
06-05-2012, 11:22
Nie lepiej wziąć G3? Odchylany ekran, wizjer, stopka lampy...

downandout
06-05-2012, 13:06
[d]d5000[/b] - wg testu na optycznych nie warto, nowa matryca wypadła gorzej od tego co było w GF3. Warto jednak popatrzeć na testy na stronach zagranicznych. Przy obecnych cenach nie ma atrakcyjniejszego zestawu od GF3 w podwójnym kicie, tak mały korpus z przypiętą 14/2.5 jest idealnym spełnieniem idei evila. A jakbyś znalazł zestaw z 14/2.5 i nowym, naleśnikowym zoomem, to nic tylko brać.
Z listy, którą podałeś atrakcyjnie wygląda też E-PL3 z dwoma szkłami. Ekran odchylany vs. dotykowy, pełen zakres vs. naleśnik.

Przed wyborem bezlusterkowca trzeba zrobić sobie listę co jest niezbędne w aparacie, a co można odpuścić. Jest tyle modeli na rynku, lecz nie ma idealnego, dlatego lepiej być świadomym niedostatków aparatu, by później nie biadolić na forum ;)

chaos
06-05-2012, 13:15
Nie lepiej wziąć G3? Odchylany ekran, wizjer, stopka lampy...
nie potrzebuję wizjera, dzięki jego brakowi body jest o wiele mniejsze

Mekano
06-05-2012, 15:31
Panasonic Lumix DMC-GF3
Ja tez bralam pod uwage ten model, jednak lepszym od gf3 okazal sie GX1

Jest tyle modeli na rynku, lecz nie ma idealnego, dlatego lepiej być świadomym niedostatków aparatu
No i z tego powodu wlasnie ciezko jest wybrac ten wlasciwy.

pastwisko
06-05-2012, 15:39
Jest tyle modeli na rynku, lecz nie ma idealnego, dlatego lepiej być świadomym niedostatków aparatu, by później nie biadolić na forum ;)

Bezsensu jest takie podejscie, patrzenie czego aparat nie ma. W ten sposób nigdy się nie bedzie zadowolonym bo zawsze czegoś bedzie brakowało i zawsze jakiś inny model to bedzie miał. Lepiej się skupić na tym co ma i co oferuje i nauczyć z tego korzystać, zamiast się zamartwiać bo czegoś brakuje.

downandout
06-05-2012, 16:08
Bezsensu jest takie podejscie, patrzenie czego aparat nie ma. W ten sposób nigdy się nie bedzie zadowolonym bo zawsze czegoś bedzie brakowało i zawsze jakiś inny model to bedzie miał. Lepiej się skupić na tym co ma i co oferuje i nauczyć z tego korzystać, zamiast się zamartwiać bo czegoś brakuje.

Przeczytaj raz jeszcze moją wypowiedź, bo chyba jej nie zrozumiałeś.
Kontakt z nabywcą sprzętu foto (przeszłym lub przyszłym) mam na co dzień, wiem jak człowiek może marudzić i truć dupę bo "on myślał, że się nada, a tak nie jest".

pastwisko
06-05-2012, 16:33
Przeczytaj raz jeszcze moją wypowiedź, bo chyba jej nie zrozumiałeś.

Tak przyznaję się - przeczytałem tylko pierwszy i ostatni wyraz twojej wypowiedzi, a resztę sobie wymyśliłem na podstawie losowych słów, które wybrałem po wpisaniu w google hasła KOPYTKO.

Mekano
06-05-2012, 16:47
A ja mysle ze wybierajac EVILA (nie licze tych z najwyzszej polki, pokroju nex-7). Ma sie ta swiadomosc, ze bedzie wykastrowany z ergonomii, a co za tym idzie, nie dla kazdego ta ergonomia moze byc wazna.
I cokolwiek nie wybierze z poziomu NEX5N/GX1, a Nawet Olympus, na pewno bedzie zadowolony, bo roznice nie beda duze.

downandout
06-05-2012, 17:58
Tak przyznaję się - przeczytałem tylko pierwszy i ostatni wyraz twojej wypowiedzi, a resztę sobie wymyśliłem na podstawie losowych słów, które wybrałem po wpisaniu w google hasła KOPYTKO.

właśnie na takiego wyglądasz.

pastwisko
06-05-2012, 18:10
właśnie na takiego wyglądasz.

Masz na myśli mój avatar? To takie z zaskoczenia, troche niepodobny tam jestem :)

ranbir kapoor
06-05-2012, 18:13
a ja az wpisalem kopytko w googla, fakt cos jest na rzeczy

siwyyy77
06-05-2012, 19:57
Szukam czegoś co zastąpi wysłużonego już kompakta...
Jak najbardziej kompaktowy z równie kompaktowym szkłem standardowym (ok 24-70mm dla 35mm)
I wbudowana lampa to raczej mus, aparat głównie spacerowy dla żony.

Koszty im taniej tym lepiej :)

downandout
06-05-2012, 20:12
nie lepiej jakiegoś Olympusa XZ-1, Panasa LX5 lub nawet Samsunga EX1? Ten ostatni przy obecnych cenach jest świetną propozycją, ma wszystko o czym napisałeś.

siwyyy77
06-05-2012, 21:41
nie lepiej jakiegoś Olympusa XZ-1, Panasa LX5 lub nawet Samsunga EX1? Ten ostatni przy obecnych cenach jest świetną propozycją, ma wszystko o czym napisałeś.

No jednak sporo mniejsza matryca... niż w bezlusterkowcach ;)

pastwisko
06-05-2012, 21:45
A ten kompakt co miałeś to APS-C był ? :)

downandout
06-05-2012, 21:57
No jednak sporo mniejsza matryca... niż w bezlusterkowcach ;)

ale światło obiektywu znacznie lepsze niż w kitowych szkłach do evili. wyjdzie na to samo.

d5000
06-05-2012, 22:04
Panasonic Lumix DMC-GX1 Body
£419.95
Panasonic Lumix DMC-GX1 + 14-42mm
£449.95
Panasonic Lumix DMC-GX1 + 14-42mm X
£649.95
Obiektyw Panasonic 14-42mm f/3.5-5.6 X Series
£269.95

Mozna zrobic tak: kupic ten zestaw za £449.95 , sprzedac obiektyw a kupic ten 14-42 X. Co myslicie?
I koniecznie 20mm f1.7 Pancake Lens
£239.95.

Ja narazie kupilem uzywany Nex 5 + 18-55mm za 320£, zobaczymy jak to sie je:)

downandout
06-05-2012, 22:22
14-42X kupowane osobno wyjdzie drożej niż w zestawie kitowym.
pobaw się nexem (5 czy 5n?), może jednak dla Ciebie to on będzie idealny. Gratuluję zakupu.

d5000
06-05-2012, 22:49
Dzieki.
W opisie jest 14.2 MP czyli nex5, zeby tylko sie nie okazalo, ze przeplacilem.

Mekano
07-05-2012, 22:57
d5000 i jak zadowolony jestes z Nex-a?

d5000
08-05-2012, 00:08
Jeszcze nie wiem, w tygodniu bede dopiero go mial. Paznokcie juz poobgryzane:)

d5000
11-05-2012, 00:58
Dzisiaj stalem sie posiadaczem NEX-5D + 18-55mm, pierwsze moje slowa przed zrobieniem zdjecia to "a gdzie moje pokretla" :)
W koncu moglem aparat wsadzic w kieszen kurtki i wyjsc na spacer:)
Martwi mnie tylko bateria bo po ok 20-stu fotkach spadla na 90%, moze jest juz zuzyta a moze tak ma byc? Bym musial w takim razie codziennie ja ladowac :(

Z menu szybko mozna sie oswoic, uchylny ekran tez sie przydal
http://img840.imageshack.us/slideshow/webplayer.php?id=dsc03376c.jpg

Staś
12-05-2012, 04:08
W koncu moglem aparat wsadzic w kieszen kurtki i wyjsc na spacer:)

He, a to w jakiej Ty kurtce chodzisz w maju, co nexa z kitowym zoomem chowasz w kieszonce?
Ja miałem "5" a za cholerę nie chciał wleźć z zoomem do mojej kieszeni.

tomek67
12-05-2012, 07:36
Od wczoraj mam NEX-C3, poprzednio miałem Samsunga NX-100.
Sony ma jednak sporo lepszy AF w ciemniejszych pomieszczeniach.
Ustawia ostrość bez problemów, Samsung dużo więcej "walczył" a poniżej pewnego progu po prostu się poddawał.
No i Sony ma wyraźnie lepsze wyższe ISO plus dobrą stabilizację w obiektywie.
Podoba mi się, że sporo można przypisać skrótów do klawiszy (dużo więcej niż w tanich lustrzankach).
Jakość zdjęć jeszcze trudno mi ocenić.
Ciut mi brakuje oddzielnej korekcji naświetlania dla lampy i tak rozbudowanego Auto ISO jak w Nikonie.

d5000
12-05-2012, 08:55
He, a to w jakiej Ty kurtce chodzisz w maju, co nexa z kitowym zoomem chowasz w kieszonce?
Ja miałem "5" a za cholerę nie chciał wleźć z zoomem do mojej kieszeni.

Moze nie kurtka zimowa ale sie miesci. W UK max.temp 10C, teraz mam 6C:mad:

sssmok
15-05-2012, 09:55
Mam pytanie odnośnie mocowania szkieł Voigtlandera do Nex5N.
Czy taka przejściówka pasuje do wszystkich szkieł Voigtka?
http://www.ebay.co.uk/itm/lens-adapter-Voigtlander-Retina-DKL-Sony-E-Mount-NEX-7-NEX-C3-NEX-5-NEX-3-/220840850091?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item336b23f2ab
Nie wiem, co oznacza Retina i DKL przy nazwie przejściówki.
Może ktoś wie i podpowie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

MariuszJ
15-05-2012, 10:02
Mam pytanie odnośnie mocowania szkieł Voigtlandera do Nex5N.
Czy taka przejściówka pasuje do wszystkich szkieł Voigtka?
http://www.ebay.co.uk/itm/lens-adapter-Voigtlander-Retina-DKL-Sony-E-Mount-NEX-7-NEX-C3-NEX-5-NEX-3-/220840850091?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item336b23f2ab
Nie wiem, co oznacza Retina i DKL przy nazwie przejściówki.
Może ktoś wie i podpowie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Absolutnie nie. Voigtlander produkował obiektywy i aparaty różnych mocowań. Podejrzewam, że chcesz przypiąć do nexa raczej coś Volgtlandera z bagnetem Leica-M niż z tym lustrzankowym z aukcji.

sssmok
15-05-2012, 12:08
O dzięki! Już mnie nakierowałeś. Chce kupić 35 albo 40 stke 1,4 i chyba ma mocowanie, tak, jak piszesz.
Więc bedę dalej szukał przejściówki.
Pozdrawiam!

elfi
15-05-2012, 20:06
A ja mam trochę nietypowe pytanie :) - czy warto rzucać się na głęboką wodę i kupić coś z wyższej półki np. Nex-7 dla mało doświadczonego fotografa, wręcz amatora dopiero raczkującego w fotografii. Kasa, powiem nieskromnie nie stanowi problemu.. Czy warto od razu uczyć się na "wypasionym"" sprzęcie?

wasilewk
15-05-2012, 20:21
A ja mam trochę nietypowe pytanie :) - czy warto rzucać się na głęboką wodę i kupić coś z wyższej półki np. Nex-7 dla mało doświadczonego fotografa, wręcz amatora dopiero raczkującego w fotografii. Kasa, powiem nieskromnie nie stanowi problemu.. Czy warto od razu uczyć się na "wypasionym"" sprzęcie?

Hmm... Teraz już nie kupi się dobrego nowego sprzętu, który nie miałby najnowszych osiągnięć techniki (i marketingu). Tak więc ja bym wybierał coś w niedużej cenie z przewidywaną późniejszą wymianą na coś lepszego.

Pokusiłem się o radę, bo sam zacząłem trochę nie bardzo:
- mając małpkę Z10 - zmieniłem na Nikona D80,
- prawie rok zajęło mi opanowanie go - żeby robił fotki takie jak ja chce a nie takie jak chce aparat (tutaj dodam, że miałem ok. 35 lat przerwy w fotografii - poprzednio skończyło sie na Psix). Powinienem kupić D50.

A teraz ?
Ja bym kupił D3100 albo używany D50. Do czasu jakiego-takiego opanowania focenia - będzie już dostępny D3200 --> a potem: droga otwarta do profesjonalnych aparatów.

Pzdr.

Mekano
15-05-2012, 20:50
A ja mam trochę nietypowe pytanie - czy warto rzucać się na głęboką wodę i kupić coś z wyższej półki np. Nex-7 dla mało doświadczonego fotografa, wręcz amatora dopiero raczkującego w fotografii. Kasa, powiem nieskromnie nie stanowi problemu.. Czy warto od razu uczyć się na "wypasionym"" sprzęcie?

Pamietaj ze technika idzie do przodu w bardzo szybkim tempie i jezeli potrzebujesz duzy format, to warto jest kupic Nex-7, a jesli nie, bo fotki bedziesz robil na 12 czy 16 mpix, to nie ma sensu,
jesli kasa nie stanowi problemu, to tym bardziej bedziesz mial frajde ze Twoj aparat ma wszystko to, co inne ze sredniej i dolnej polki nie maja, czyli wizjer i ergonomie.
Pare lat temu kupujac swoja pierwsza lustrzanke, tez mialam do wyboru Nikon d80, albo okrojone kastraty pokroju d60.. :) Wybralam d80 i nie zalowalam swojej decyzji.
Pamietaj tez, ze nie kazdemu ta ergonomia jest szczegolnie potrzebna.. Jezeli nie zalezy Ci na szybkosci, a dopiero sie uczysz, to taki Nex-5 mysle ze powinien Cie zadowolic 100%
Musisz sobie odpowiedziec co dla Ciebie jest wazne i co bedziesz fotografowal. Bo to ma znaczenie.

pastwisko
15-05-2012, 20:59

Czy ja wiem czy NEX jest wypasiony? Ja bym tak na niego nie patrzał bo po co? To aparat dla naprawdę szerokiego grona odbiorców, zarowno poczatkujących jak i zaawansowanych. Bierz i się nie oglądaj na swoje uimiejętnosci. Zresztą wątpię żeby był jakiś fotograf który wykorzystywal by w 100% możliwosci jakiejs cyfry.

gusi
15-05-2012, 21:11
Zresztą wątpię żeby był jakiś fotograf który wykorzystywal by w 100% możliwosci jakiejs cyfry.

U-boot zdaje się wykorzystywał ;)

pastwisko
15-05-2012, 21:12
Jedna jaskółka wiosny nie czyni :P

elfi
15-05-2012, 21:20
bardzo nęci mnie wizjer...do tej pory miałem kompakciki Olympusa z wizjerem...i nowszego Panasa bez wizjera....i brakowało mi tego wizjerka bardzo..

MariuszJ
15-05-2012, 21:35
Wizjer fajna rzecz, tylko oczywiście nie taka atrapa jak w większości kompaktów czy entrylevelowych lustrzanek.

Nie sądzę jednak, żeby sprawa była aż tak krytyczna, opowieści że od pozycji zombie nabierzesz złych nawyków traktuję jak bajki o żelaznym wilku.

Przekręcisz ekranik pod kątem i będziesz udawał że patrzysz w kominek "poważnego" aparatu ;) Notabene - doskonały patent na niezwracanie na siebie uwagi przy fotografii ulicznej.

pastwisko
15-05-2012, 21:40
Ale tryb zombie jest po prostu nieergonomiczny i tyle ;)

Czornyj
15-05-2012, 23:18
Każdy, nawet najcudowniejszy aparat to tylko matryca, przysłona, migawka i nie ma tu wielkiej filozofii. Nie stanowi najmniejszego probemu wykorzystać go w 100%.

Sztuka to dopiero odpowiednio wywołać RAW przy pomocy konwertera, lub wewnętrznych ustawień konwersji aparatu, choć tu również ograniczeniem jest czas, wiedza i nasza wyobraźnia.

Jeszcze większa sztuka to znaleźć się w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie, dostrzec ową koincydencję i uwiecznić w postaci cyferek.

A niezależnie od wszystkiego fotografia to nie jest konkurs o złote gacie, ma nam przede wszystkim sprawić przyjemność.

mjr
15-05-2012, 23:46
Każdy, nawet najcudowniejszy aparat to tylko matryca, przysłona, migawka i nie ma tu wielkiej filozofii. Nie stanowi najmniejszego probemu wykorzystać go w 100%.

Sztuka to dopiero odpowiednio wywołać RAW przy pomocy konwertera, lub wewnętrznych ustawień konwersji aparatu, choć tu również ograniczeniem jest czas, wiedza i nasza wyobraźnia.

Jeszcze większa sztuka to znaleźć się w odpowiednim miejscu, w odpowiednim czasie, dostrzec ową koincydencję i uwiecznić w postaci cyferek.

A niezależnie od wszystkiego fotografia to nie jest konkurs o złote gacie, ma nam przede wszystkim sprawić przyjemność.
Tu się podpisuję "obiema" rękoma !!!!

pastwisko
16-05-2012, 00:03

Takie podejscie to można sobie wypracować jak już się trochę popstryka i wie czego chce lub czego nie chce. Komuś kto zaczyna robić zdjecia raczej ciężko przyjąć taki punkt widzenia. Tym bardziej ze aparaty róznią sie dziesiątkami funkcji i opcji i to na ich podstawie mniej lub bardziej swiadomie się je wybiera.

Pisząc wykorzystać, mam na mysli wykorzystanie wszystkich funkcji, a nie wcisniecie spustu i zrobienie zdjęcia i zrealizowania tego czego aparat został stworzony. Piszę o funkcjach, bo to one odróżniają aparat profesjonalny od amatorkskiego - a o to pytał wlasnie elfi.

wisa
17-05-2012, 12:06
No to mam i ja NEX 5N :) Zakupione body z kitem 18-55 co by żonie pasowało. A że posiadam kamerę VG10 to i mam zooma 18-200. Pierwsze dłuższe przebywanie ze sprzętem oczywiście jest pozytywne. Teraz pomału czas pomyśleć nad rozbudową o szkiełka.

ropusz
17-05-2012, 12:10
Teraz pomału czas pomyśleć nad rozbudową o szkiełka.
I tu Cię czeka niemiła niespodzianka :) pod warunkiem, że chcesz coś z AF.

Mcarto
17-05-2012, 13:07
Pomacałem ostatnio Samsunga NX11 i nie powiem ale spodobał mi się - b. przypominał mi fizycznie Panasa G3 ale leżał wygodniej w ręku i jest sporo tańszy od konkurenta z kompletem podstawowych szkieł.

wisa
17-05-2012, 13:08
Niespodzianki nie ma... Ilość i jakość szkiełek systemu jest mi znana. Nexa kupiliśmy nieprzypadkowo - to był świadomy i przemyślany zakup. :)

ropusz
20-05-2012, 16:03
Niespodzianki nie ma... Ilość i jakość szkiełek systemu jest mi znana. Nexa kupiliśmy nieprzypadkowo - to był świadomy i przemyślany zakup. :)

Jakie szkła masz na celowniku?

Wysyłane z mojego GT-P7300 za pomocą Tapatalk 2

wisa
20-05-2012, 16:08
Generalnie... na razie nie mam nic na oku... :) Za wcześnie jeszcze :) Bawimy się z "kitem" i jest cool - naprawdę! Od półtora roku używam kamery nex vg10 więc mam "za free" obiektyw 18-200. Co dalej - to kwestia przyszłości. Jak dalekiej? Nie wiem :)

Jasand
24-05-2012, 15:42
Coraz częściej nachodzi mnie ochota w ponowne wejście w aparaty bez lustra. W gre wchodzą : SONY NEX lub Olympus .
Ze stajni SONY to NEX-7 bądź NEX-5N. W Olympusie OM-D E-M5 , E-P3 lub E-PL3. Biore wszystkie za i przeciw i nie wiem na co sie zdecydować.?

Jedrek.S
24-05-2012, 15:54
Bierz EM-5 bez zastanowienia. Sam mam , używałem EP/EPL-3 i Nex-7 i OM-D najlepszy (subiektywnie - ale prosiłeś o OPINIE) Napisz na PW , mogę podesłaćjakieś sampelki tymczasem troche fotek z majówki : http://www.flickr.com/photos/77426402@N05/?saved=1

pzdr

Mekano
24-05-2012, 15:59
Jak nie potrzebujesz wizjera i 24 mpix, to 5N powinien starczc.
Sony Nex-7 czy OM-D E-M5, chyba bez znaczeia..

i Nex-7 i OM-D najlepszy
Tzn. - ktory lepszy?

mogę podesłaćjakieś sampelki

z Nexa i omd? To ja jestem w kolejce.. :P

Jasand
24-05-2012, 16:13
Własnie wizjer by sie bardzo przydał. To takie skrzywienie z lat ubiegłych kiedy wizjer był powszechny no i z posiadanego aktualnie sprzętu (patrz stopka). Po prostu nie umiem kadrować za bardzo za pomocą LCD. NEX-7 i OM-D E-M5 maja wbudowane wizjery i to bardzo dobre. Pozostałe Olympusy moga miec jako wyposażenie dodatkowe - tez dobrej jakości. Jednak to drugie rozwiazanie nie bardzo mnie pasi. Może to uraz po uzytkowanym wizjerze Panasa (bardzo marnego) , który mialem do GF2. Co do wizjera do NEX-5N sie nie wypowiem , ale jego cena jest taka ,że znacznie zniweluje cene zestawu w porównaniu do NEX-7.

Mekano
24-05-2012, 16:18
Jasand, to widze, ze masz taki problem jak ja.. nie moge po prostu wybrac przez wizjer, a nex-7 cena...

Po prostu nie umiem kadrować za bardzo za pomocą LCD.
a ja dzisiaj sprawdzilam, jak to jest, porazka i no.. musi byc wizjer..

Tylko ze taki nex ma wizjer elektroniczny, nie wiem jak on sie ma do tego ktory jest w lustrzance? Pewnie obraz sie bedzie opoznial? :)

Jasand
24-05-2012, 17:02
Wizjer do NEXów FDA-EV1S NEX to wydatek ~ 1.500 zł. więc chyba lepiej kupić NEX-7 bo różnica w cenie zmaleje do 500-600 zł. pomiedzy NEX-7 z np 18-55 a NEX-5N+18-55+FDA-EV1S NEX ., a wiesz ,że nie bedzie szpecił aparatu no i go nie zgubisz, uszkodzisz (wystaje z obudowy). Wiec na placu boju zostaje z SONY tylko NEX-7. Co do Olka to ceny tych bez wizjera + cena wizjera sa na tyle atrakcyjne ,że warto sie zastanowić. Jeżeli one odpadna to na placu boju pozostaje NEX-7 i OM-D E-M5. I teraz pytanie , który ???

PS Żaden z aparatów dostepnych na rynku a nie będący lustrzanką nie ma właściwosci wizjera takich jak wizjery w lustrzankach i nie bedzie miał . Po prostu brak lustra. Miałem w rękach NEX-7 i wizjer wywarł na mnie bardzo pozytywne wrazenie.

ajt
24-05-2012, 17:31
Tylko ze taki nex ma wizjer elektroniczny, nie wiem jak on sie ma do tego ktory jest w lustrzance? Pewnie obraz sie bedzie opoznial? :)

Włącz tryb LV w swoim D90 i pomachaj dłonią przed obiektywem, obserwując obraz na LCD. Opóźnienie jest sporawe. Musisz ocenić, czy i jak bardzo Ci przeszkadza. W OM-D pod tym względem jest duuużo lepiej. W Panasie G3 natomiast opóźnienie jest jeszcze mniejsze, prawie niezauważalne, ale ta puszka akurat Cię nie interesuje :) W jakimś stopniu zależy to też od jasności sceny.

Tutaj jest porównanie OM-D i NEX-7:

http://snapsort.com/compare/Olympus-E-M5-vs-Sony-NEX-7

Opóźnienia LCD i wizjera wprawdzie brak, ale za to jest inny parametr, decydujący czasem, czy coś ucieknie z kadru, czyli shutter lag, w Sony nadspodziewanie duży.

Aha, przed zakupem OM-D macałem nex-7, ale na opóźnienie wyświetlania nie zwróciłem uwagi, więc pewnie duże nie było :)

Mekano
24-05-2012, 17:40
Jeżeli one odpadna to na placu boju pozostaje NEX-7 i OM-D E-M5. I teraz pytanie , który ???
Dokladnie myslalam o tym, dlatego osobny wizjer mnie nie interesuje. Nex-7 raczej.

Włącz tryb LV w swoim D90 i pomachaj dłonią przed obiektywem, obserwując obraz na LCD. Opóźnienie jest sporawe.
No wlasnie, ciezka sprawa..

Musisz ocenić, czy i jak bardzo Ci przeszkadza.
Mysle ze w sytuacjach statycznych nie bedzie problemu, ale jakbym chciala wykorzystac aparat w scenach ruchomych mysle, ze to moglby byc problem.

W Panasie G3 natomiast opóźnienie jest jeszcze mniejsze, prawie niezauważalne, ale ta puszka akurat Cię nie interesuje
No wlasnie nie wiem dlaczego mnie nie interesuje.. Jakos cos mnie ciagnie do Nexa, a i GX-1 tez mi sie spodobal, no ale wizjer. :)

ajt
24-05-2012, 17:49
Dla mnie wizjer to podstawa, dlatego też brałem pod uwagę NEX-7 i OM-D. Ostatecznie wziąłem ten drugi. Zdecydowały uszczelnienia, bardzo dobra stabilizacja w puszce - porównywalna, a czasem mam wrażenie, że nawet lepsza niż VR Nikona (pod tym względem obiektywy Panasa ze swoim OIS wypadają blado, nie mam pojęcia jak Sony). W OM-D brakuje mi korekcji AC w puszce (przypasował mi spacerzoom 14-150, który na obu końcach zakresu cierpi na tę przypadłość) i peakingu, gdybym chciał się pobawić manualami.

Mekano
24-05-2012, 18:00
ale ten Nex kosztuje 1200 euro, jakos nie jestem przekonana by go uzywac z ograniczonym zoomem 18-55, niby fajny, ale cena jest zdecydowanie za wysoka.
Cena Nexa 5N jest jak najbardziej w porzadku, czasami mam chwile zeby jednak zamowic mimo wszystko, no ale nic to, jesli nie wybiore 5N, to bede raczej myslec o 7, ale nie chcialabym w tej cenie.

Jasand
24-05-2012, 18:29
W Panasa nie wejdę nigdy wiecej. Po pierwsze brak stabiliziacji w puszkach -wszystkich. Te ich O.I.S, P.O.I.S nie sa warte "funta kłaków". Pisałem juz kiedyś ,że na każde 10 zdjęc miałem zawsze kilka poruszonych i to mnie bardzo stresowało . Niby na LCD OK a jak otworzyłem na kompie to zgroza. Po drugie brak u niego kompatybilnosci wstecz. Miałem GF2 i nowy wizjer opracowali tylko dla GX1 , a stary był okropny (tylko około 230.000 punktów przy 2.400,.000 w NEX-7) wiec niech spadaja na drzewo.

Mekano
24-05-2012, 18:36
Te ich O.I.S, P.O.I.S nie sa warte "funta kłaków".

wiec niech spadaja na drzewo.

haha, ja z poczatku bralam lumixa pod uwage, ale koniec koncow pojde raczej w Nex-a :)

ropusz
24-05-2012, 19:12
Co do stabilizacji to w moim Olympusie XZ-1 działa bardzo dobrze. Co prawda to nie bezlusterkowiec ale jest szansa, że w innych Oly też jest dobrze.

Wysyłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk 2

Jasand
24-05-2012, 19:21
haha, ja z poczatku bralam lumixa pod uwage, ale koniec koncow pojde raczej w Nex-a :)
A moze w najnowszego Olka ?

Co do stabilizacji to w moim Olympusie XZ-1 działa bardzo dobrze. Co prawda to nie bezlusterkowiec ale jest szansa, że w innych Oly też jest dobrze.
Wiem o tym dlatego rozważam któregoś z Olków.

Nie wiem jak tam ze stabilizacją w szkłach z systemu E Sonego bo Sony tez nie ma stabilizacji w puszkach.

tomek...
24-05-2012, 19:27
Jasand, masz do mnie niedaleko, to podjedź.
Pomacasz sobie OM-D, porównasz z G3 czy X100. Postrzelasz fotki, pooglądasz sobie na kompie i ocenisz czy OM-D Ci pasuje.

Pozdrawiam
Tomek

P.S. Niestety Nexem siódmym nie dysponuję...

Mekano
24-05-2012, 20:03
A moze w najnowszego Olka ?
Nie mowie, ze Olek jest zly, ale mi zupelnie on nie odpowiada (nie uwazam, ze mam wysokie wymagania, absolutnie), komus jak sie podoba, to ok, jego wybor, za ta cene zdecydowanie nie.
Ja sie dlugo naprawde zastanawialam nad wyborem, najbardziej jednak podobaja mi sie zdjecia z Nexow. Potem Panasonic lumix, pomimo ze troche szumi.. a potem to juz wszystko jedno. ale to moje zdanie. :)

Jasand
24-05-2012, 20:55
Jasand, masz do mnie niedaleko, to podjedź.
Pomacasz sobie OM-D, porównasz z G3 czy X100. Postrzelasz fotki, pooglądasz sobie na kompie i ocenisz czy OM-D Ci pasuje.

Pozdrawiam
Tomek

P.S. Niestety Nexem siódmym nie dysponuję...

100 km to znów nie tak blisko.

Z jednej strony kusi mnie matryca APS-C , a z drugiej strony ten retro Olek. Od Sonego odstrasza mnie też ten "oszukany" LCD (16:9) co prawda 3" , który w porównaniu do 3" w Olku (3:2) wygląda jak karzełek. Mi potrzebny jest tez porządny LCD. Wiem co to 3" w proporcji 3:2 lub 4:3. Mam taki w P7100 i bardzo mi sie podoba.

Mekano
24-05-2012, 21:01
A dlaczego chcesz kupic bezlusterkowiec, bo maly? :) (wybacz, ciekawosc).

Jasand
24-05-2012, 21:23
A dlaczego chcesz kupic bezlusterkowiec, bo maly? :) (wybacz, ciekawosc).

Bo juz raz miałem a to jak choroba , często następuje nawrót:).
A tak na poważnie: Lustro mam z sentymentu ale nie chce mi się go juz często "tachać" . Spzredał bym je ale, żona by sie obraziła. Zreszta obsługuje wszystkie uroczystosci rodzinne, jednostkowe wyjazdy własnym samochodem. Szukam czegoś co zastąpi mi lustro a będzie lżejsze i mniejsze , zwłaszcza na wszelkiego rodzaju wycieczki autokarowe , szybkie wypady itp. Te dwa kompakty co mam są OK , ale to tylko kompakty i czuje niedosyt.

Mekano
24-05-2012, 21:38
Szukam czegoś co zastąpi mi lustro a będzie lżejsze i mniejsze , zwłaszcza na wszelkiego rodzaju wycieczki autokarowe , szybkie wypady itp.

Ja w tej chwili mysle, ze lustro nigdy nie zastapi tak naprawde lustrzanki, jesli wykorzystuje sie ja w pelni, tzn. trudne warunki glownie, szybkie dynamiczne sceny.. dlatego mam w planie drugi aparat, a jak juz bede miala Nexa (bo raczej tylko to), to po dluzszej zabawie, moge sie wypowiedziec, czy zastapi dla mnie czy nie, a z tych samych powodow zdecydowalam sie na evila "mniejszy i lzejszy" :)

Jedrek.S
24-05-2012, 21:40
Ja w tej chwili mysle, ze lustro nigdy nie zastapi tak naprawde lustrzanki, jesli wykorzystuje sie ja w pelni, tzn. trudne warunki glownie, szybkie dynamiczne sceny.. dlatego mam w planie drugi aparat, a jak juz bede miala Nexa (bo raczej tylko to), to po dluzszej zabawie, moge sie wypowiedziec, czy zastapi dla mnie czy nie, a z tych samych powodow zdecydowalam sie na evila "mniejszy i lzejszy" :)

... OM-D ma 10 razy szybszy AF niż D90. wiem ,bo mam oba :) Klatek też ma wiecej, z AF ma tyle co D90 bez AF

Czornyj
24-05-2012, 22:10
Po prostu nie umiem kadrować za bardzo za pomocą LCD.

Z całym szacunkiem - nie bardzo wiem jak można nie umieć kadrować za pomocą LCD. Akurat dopinanie kadrów na wyświetlaczu jest mz. dziecinnie proste w porównaniu z wizjerem. Poniżej kilka moich ostatnich pstryczorów, wszystko kadry 100% z NEX-5n - czy coś im pod względem kompozycyjnym dolega?

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo01.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo03.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo06.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo07.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo10.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo11.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo15.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo16.jpg)

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo17.jpg)

Czornyj
24-05-2012, 22:11
[dubel]

pastwisko
24-05-2012, 22:22
Z całym szacunkiem - nie bardzo wiem jak można nie umieć kadrować za pomocą LCD. Akurat dopinanie kadrów na wyświetlaczu jest mz. dziecinnie proste w porównaniu z wizjerem.

Jako osoba która od dwóch dni bawi się kadrowaniem na LCD, a wczesniej lat kilka robiła to wizjerem, to powiem ze jednak róznica jest i to znaczna. Ale to nie jest roznica na zasadzie ze kadr sie inaczej układa, a taka że inne grupy mięsni zawiadują kadrowaniem na LCD, a inne na wizjerze. Trza się naumieć na nowo, bo umiejętnosci poruszania kadrem w wizjerze na nic się tu nie przydają. Ale to kwestia nabrania wprawy i nowych nawyków.

Na tej samej zasadzie ma się sprawa z rysowaniem normalnym i na tablecie. Niby to samo, ale jednak co innego. Trzeba to opanować i tyle - jednym idzie szybko innym oporniej, ja np. po kilku latach z tabletem nadal mam problemy z pewnymi liniami, a rysuje dość dużo.

ajt
24-05-2012, 22:31
Przy słonecznej pogodzie jednak kiepsko się z tego LCD korzysta, zwłaszcza jak chce się ocenić ekspozycję. W moim przypadku dochodzi jeszcze inna ważna rzecz: jestem okularnikiem, obecnie okulary +4,5 zapewniają mi dobre widzenie na dalsze odległości, a do czytania muszę zakładać o 1 mocniejsze. Sytuacja jest więc taka, że by komfortowo kadrować na zombie, musiałbym założyć okulary do czytania. Z kolei by spojrzeć na fotografowany obiekt, musiałbym zmienić okulary na te pierwsze i tak w kółko. Tymczasem w wizjer po prostu patrzę przez okulary do dali i jest ok.
Wyżej padło pytanie o powód zakupu bezlusterkowca. W moim przypadku wielkość była jednym z powodów. Równie ważny to możliwość oceny ekspozycji jeszcze przed zrobieniem zdjęcia (i korzystanie w tym celu z informacji o przepaleniach i niedoświetleniach - ma to OM-D). No i wreszcie spokój z BF/FF :)

Czornyj
24-05-2012, 22:32
Jako osoba która od dwóch dni bawi się kadrowaniem na LCD, a wczesniej lat kilka robiła to wizjerem, to powiem ze jednak róznica jest i to znaczna. Ale to nie jest roznica na zasadzie ze kadr sie inaczej układa, a taka że inne grupy mięsni zawiadują kadrowaniem na LCD, a inne na wizjerze. Trza się naumieć na nowo, bo umiejętnosci poruszania kadrem w wizjerze na nic się tu nie przydają. Ale to kwestia nabrania wprawy i nowych nawyków.

Na tej samej zasadzie ma się sprawa z rysowaniem normalnym i na tablecie. Niby to samo, ale jednak co innego. Trzeba to opanować i tyle - jednym idzie szybko innym oporniej, ja np. po kilku latach z tabletem nadal mam problemy z pewnymi liniami, a rysuje dość dużo.

Na LF też kadrowałeś przez wizjer? Rysując węglem nie potrzebowałeś odejścia od sztalugi by ocenić kompozycję?

wpkx
24-05-2012, 22:36
Z całym szacunkiem - nie bardzo wiem jak można nie umieć kadrować za pomocą LCD. Akurat dopinanie kadrów na wyświetlaczu jest mz. dziecinnie proste w porównaniu z wizjerem. Poniżej kilka moich ostatnich pstryczorów, wszystko kadry 100% z NEX-5n - czy coś im pod względem kompozycyjnym dolega?

Król nie żyje - niech żyje król! Nowy król ślubniaków! :D

Czornyj
24-05-2012, 22:42
Król nie żyje - niech żyje król! Nowy król ślubniaków! :D

Jest jeden szkopuł - Panny Młode poumierałyby na widok tego kompakta ze śmiechu:

źródło (http://dl.dropbox.com/u/19059944/repo04.jpg)