Zobacz pełną wersję : Sigma 17-50 mm f/2.8 EX DC OS HSM
Andrzej1974
14-07-2014, 17:43
Wolałbym, żeby sobie cenę tej Sigmy (17-50/2.8 ) trzymali na poziomie 3k a np. 18-35/1.8 wypuścili za... 1,5k. A tu na odwrót zrobili... ;-)
Wanageddon
14-07-2014, 18:21
Jeśli się nie mylę i dobrze zrozumiałem wątek.. Nowa sigma mająca zastąpić 17-50 2.8 os, to będzie 16-50 2.8, ale już niestety bez stabilizacji.. 18-35 też OSu nie ma :<
Jeśli się nie mylę i dobrze zrozumiałem wątek.. Nowa sigma mająca zastąpić 17-50 2.8 os, to będzie 16-50 2.8, ale już niestety bez stabilizacji.. 18-35 też OSu nie ma :<
Coś źle czytasz.
Na razie nie ma najmniejszej plotki o zastępstwie 17-50/2.8.
16-50/2.8 robią Sony i Tokina.
toXic PL
14-07-2014, 19:36
Knopers1 widze, ze masz Sigme 17-50 razem z D3100. Powiedz mi jak sie spisuje z tym body? Jestes zadowolony? Ja kupilem w sobote Sigme 17-50 i z moim D3100 jest masakra. Na male odleglosci jeszcze ujdzie ale czym dalej tym gorzej, tym wiekszy BF i wydaje mi sie, ze ostrosc nie jest w centrum kadru tylko bardziej z boku. Jutro wysylam do kalibracji i mam nadzieje, ze to ustawia bo jak nie to sie zalamie.
knopers1
14-07-2014, 19:46
to wysylaj do kalibracji na puche. Ja robie tak z kazdym szklem obojetnie czy trafia czy nie.... Ja jestem bardzo zadowolony. To szklo ktore zostaje ze mna do konca razem z S30 1,4 Art. Celnie i ostro, z moim D3100 trudno nie trafic. Powaga... Nie mart sie, biedzie dobrze o ile serwis wykona prawidlowa kalibracje. Generalnie dziala to szklo naprawde znakomicie razem z D3100.
toXic PL
14-07-2014, 19:53
No to mnie troche pocieszyles bo w tej chwili w porownaniu do mojego Nikkora 50mm 1,8 G to ta Sigma wypada tragicznie. Nie dalbym za nia nawet 500 zl, a zaplacilem duzo wiecej wiec oczekiwania tez sa wieksze.
Ja się bardzo wahałem, czy jest sens mając Nikkora 18-105 kupować obiektyw o podobnej jakości obrazu, o węższym zakresie ogniskowych, tylko dla jasności w zasadzie... Pierwsza sesja plenerkowa z rodzinką i jestem kupiony :) Ostre jak żyleta, trafia idealnie przy największej dziurze, no i jak porobiłem parę zdjęć córce na 50mm z F2.8, to już wiem, że było warto, te zdjęcia bardziej przypominają mi to co robi moja 35mm 1.8 niż to co oferuje 18-105. Już lubię ten obiektyw.
Wybaczcie jeśli na podobne pytanie padła już odpowiedź, ale nie mam zdrowia czytać jeszcze raz siedemdziesiąt parę stron...
Testowałem dziś tą Sigmę w celu zakupu, ale powstrzymałem się ponieważ obiektyw w różny sposób ostrzy na poszczególnych ogniskowych.
Na szerokim końcu i bocznych punktach AF mam dużego FF-a, a na 50 mm lekkiego BF-a. O ile długi koniec jest w miarę akceptowalny, to szeroki żyje swoim życiem.
Pytanie brzmi, czy serwis Sigmy ustawia wyłącznie centralny punkt AF i czy taki rozjazd ostrości da się jakoś skalibrować?
Archibald6803
18-07-2014, 20:01
Szukaj takiego egzemplarza który na wszystkich ogniskowych podobnie rysuje
Szukaj takiego egzemplarza który na wszystkich ogniskowych podobnie rysuje
Dzięki! W takim razie muszę zrobić sobie dłuższy spacer po sklepach foto...
Dzięki! W takim razie muszę zrobić sobie dłuższy spacer po sklepach foto...
Szybciej będzie kupić pierwszy z brzegu i wysłać z body na kalibrację. Zajmuje to 3 dni robocze i gwarantowana idealna celność szkła.
A tak będziesz chodził, sprawdzał i w końcu nic nie wybierzesz, bo pewnie żaden nie będzie idealnie trafiał.
Szybciej będzie kupić pierwszy z brzegu i wysłać z body na kalibrację. Zajmuje to 3 dni robocze i gwarantowana idealna celność szkła.
A tak będziesz chodził, sprawdzał i w końcu nic nie wybierzesz, bo pewnie żaden nie będzie idealnie trafiał.
Nie mam doświadczeń z Sigmą dlatego też pytam, czy da się poprawnie skalibrować ten obiektyw?
Nie wymagam idealnej precyzji, bo ma to być szkło do rodzinnych ''kotletów'' ale z drugiej strony nie chcę się zastanawiać, czy na ''szerokim'' mam celować metr przed fotografowany obiekt, czy pół metra za...
Mamy dwie sprzeczne opinie, może więc ktoś kalibrował swój obiektyw z pozytywnym skutkiem?
nikoniarz
18-07-2014, 23:10
Jaką masz puszkę? Może sprawę załatwi precyzyjna korekta AF z poziomu body...
zbyszekD7000
18-07-2014, 23:11
wygląda na to że kalibracja tego obiektywu jest znacznie skuteczniejsza niż kalibracja czegokolwiek przez serwis Nikona - tak wynika z tego co piszą ci co ten obiektyw kupili i posłali do serwisu Sigmy.
Kalibracja w puszce nie załatwi sprawy jak obiektyw na każdej ogniskowej ma inne objawy tak jak to kolega opisywał sprawdzając w sklepie.
Dlatego prawie standardem jest posyłanie szkła do kalibracji razem z puszką do serwisu Sigmy
Archibald6803
18-07-2014, 23:16
Mikrokalibracja z poziomu body załatwia liniową ( i to niewielką) wadę optyki ;
Jeżeli np. na 17mm jest spory FF , a na 50 mm spory BF ( a o takiej wadzie pisze Walle) to mamy do czynienia ze skrzywieniem osi optycznej szkła ; zapewne z taką wadą serwis sobie też poradzi .... ale lepiej wstępnie dobrać pod puchę szkło możliwie najlepsze ;
D7100, ale jak już napisał zbyszekD7000 ostrość ucieka (w zależności od ogniskowej) w przeciwnych kierunkach.
Osobiście, wolałbym ominąć serwis i kalibrację. Wiem, dziwny jestem ;-), ale nie lubię wysyłać puszki w obce ręce.
nikoniarz
18-07-2014, 23:26
Jeśli jest tak jak mówisz, że ostrość ucieka w przeciwnych kierunkach to faktycznie tylko kalibracja szkła. Ze swojej strony chciałem tylko zasugerować, że może korekta wystarczy. Nie każdy o tym pamięta...
zbyszekD7000
18-07-2014, 23:35
Przecież nic nie stoi na przeszkodzie żebyś w sklepie sprawdził ze 2-3 egzemplarze i wybrał najlepszy, no chyba że nie mają.
Nie mam doświadczeń z Sigmą dlatego też pytam, czy da się poprawnie skalibrować ten obiektyw?
Nie wymagam idealnej precyzji, bo ma to być szkło do rodzinnych ''kotletów'' ale z drugiej strony nie chcę się zastanawiać, czy na ''szerokim'' mam celować metr przed fotografowany obiekt, czy pół metra za...
Mamy dwie sprzeczne opinie, może więc ktoś kalibrował swój obiektyw z pozytywnym skutkiem?
Mikrokalibracja załatwi sprawę tylko i wyłącznie wtedy, gdy na całym zakresie ogniskowych i wszystkich odległościach masz dokładnie taki sam rozjazd AF, co w przypadku starszych zoomów Sigmy (a 17-50 do takich należy) jest to bardzo rzadkie.
Natomiast kalibracja w serwisie jest wzorowa. W poniedziałek wysyłasz, w środę masz z powrotem.
Jak kupujesz to sprawdź jedynie czy ma dobrą ostrość w całym kadrze - tzn czy się gdzieś specjalnie nie rozjeżdża - czyli najlepiej zrobić zdjęcie ściany tak aby było cała w płaszczyźnie ostrości.
Ale ostrzyć przez LV.
toXic PL
22-07-2014, 21:00
Ja wczoraj wyslalem z moim D3100. Mam nadzieje, ze serwis sobie z tym poradzi i nic nie zginie bo tydzien czasu sie zastanawialem czy to do nich wyslac. Jak wroci to napisze co udalo im sie zrobic z moim egzemplarzem.
zbyszekD7000
22-07-2014, 21:32
no to czekamy na wiadomości :-)
A kiedy kupowałeś ? I co było nie tak że wysyłasz ?
Nawiązując do moich wcześniejszych postów, chciałem napisać, że za radą kolegów poszedłem do innego sklepu foto i trafiłem na egzemplarz, który poprawnie ostrzy na wszystkich ogniskowych, bez potrzeby jakiejkolwiek korekcji. Przyznam, że obiektyw jest solidnie wykonany, AF pracuje z bardzo przyzwoitą prędkością, a obrazek szkiełko produkuje bardzo przyjemny. Jak na zamiennik KIT-a za 1600 zł, to bardzo dobry obiektyw.
Całe szczęście, że odpuściłem sobie N17-55...
zbyszekD7000
22-07-2014, 22:01
No widzisz :-) a miałeś obawy
Jak piszesz jednak warto było :-)
toXic PL
22-07-2014, 22:15
Kupowalem tydzien temu. Byly problemy z BF. Czym dluzsza ogniskowa tym wiekszy BF. Fotki ogolnie byle takie mydlane. Brakowalo im ostrosci. Chociaz jak AF trafil to obrazek byl ladny. Moze za duzo wymagalem od tego szkla ale tanszy o polowe Nikkor 1.8G pozamiatal Sigma. Myslalem, ze za te pieniazki to bedzie duzo lepsze szklo tym bardziej, ze w dniu premiery kosztowalo cos kolo 3000 zl! Zobaczymy jak wroci z serwisu. Na razie koniec narzekania.
zbyszekD7000
22-07-2014, 22:31
no to czekam niecierpliwie na wieści jak sobie z tym poradzi serwis i na twoje odczucia po powrocie skalibrowanego szkła :-)
bo też mam zamiar go kupić
Od pół roku mam to szkiełko i na bliskie odległości było ok ale im dalej tym większy BF . Wysłałem do serwisu razem z body i po paru dniach wróciło idealnie zkalibrowane z puszką (d7100)
toXic PL
23-07-2014, 06:30
Od pół roku mam to szkiełko i na bliskie odległości było ok ale im dalej tym większy BF . Wysłałem do serwisu razem z body i po paru dniach wróciło idealnie zkalibrowane z puszką (d7100)
To mnie pocieszyles swoim wpisem. Czy serwis daje znac, ze do nich obiektyw dotarl? Wysylalem do nich w poniedzialek, wczoraj powinni miec u siebie ale zadnej informacji zwrotnej nie dostalem. Troche sie stresuje bo pierwszy raz wysylalem cos do serwisu.
cz4rnuch
23-07-2014, 07:43
http://www.foto-service.pl/claimStatus.php
To mnie pocieszyles swoim wpisem. Czy serwis daje znac, ze do nich obiektyw dotarl? Wysylalem do nich w poniedzialek, wczoraj powinni miec u siebie ale zadnej informacji zwrotnej nie dostalem. Troche sie stresuje bo pierwszy raz wysylalem cos do serwisu.
Nic nie informują.
Jak nie mieli natłoku roboty, to możliwe, że jeszcze dzisiaj wróci.
A zdarzają się sztuki które nie trzeba wysyłać do kalibracji ?
toXic PL
24-07-2014, 13:52
Ja sprawdzalem 3 sztuki. Jedna w media markt i dwie w saturnie wszystkie mialy ten sam problem.
Czyli nie warto wybierać tylko od razu wysyłać na kalibracje.
toXic PL
24-07-2014, 15:31
Ja tak zrobilem po odwiedzeniu dwoch sklepow. Z tego co ludzie pisza to po kalibracji jest miodzio. Mi moj zestaw maja dzisiaj lub jutro odsylac. Jak przyjdzie to zdam relacje, a moze jak bede zadowolony to i jakies fotki wrzuce.
zbyszekD7000
24-07-2014, 16:51
Czekamy, czekamy :-)
Nie wiem,miałem w życiu ze trzy sigmy. Każda była w serwisie, ale trzeba przyznać, że potem każda z nich śmigała, aż miło. Obecna s 17-50 też zaliczyła serwis, ale teraz żyć nie umierać:)
To kupie gdzie najtaniej i do serwisu.
Xavier80
24-07-2014, 17:06
Moja chodzi pod D7100, ale też wyśle ją do kalibracji. Sęk w tym, że 4.08 mam wyjazd. Ile średnio czasu trwa ta kalibracja? Jakbym jutro wysłał to dostaliby zapewne w poniedziałek. Warto?
To kupie gdzie najtaniej i do serwisu.
Tylko nie zdziw się, jak to najtaniej wyjdzie znacznie drożej po kalibracji, drobnym serwisie.
Obiektyw nie będący z polskiej dystrybucji 1. to ma tylko rok gwarancji, a 2. płacisz za wszelkie wysyłki do serwisu - nawet gwarancyjne.
Xavier80
24-07-2014, 17:15
Wyrobią się w tydzień z tą kalibracją?
Wiadomo, najtaniej ale z polskiego sklepu.
cz4rnuch
24-07-2014, 17:40
Czyli nie warto wybierać tylko od razu wysyłać na kalibracje. Jeśli masz możliwość sprawdzenia to czemu z tego nie skorzystać. I tak, trafiają się takie których nie trzeba od razu wysyłać na kalibrację. Mam taki od kilku lat.
toXic PL
24-07-2014, 18:28
Wyrobia sie w tydzien. Ja wyslalem w poniedzialek do nich. Dzisiaj jest juz po kalibracji i czeka na kuriera.
Xavier80
24-07-2014, 22:28
Dzięki za info. Chyba zaryzykuję wobec tego wysyłkę locząc, że w tudzień się uwiną. W sumie centralny pinkt af jest całkiem ok, boki to ff, spory na lewym skrajnym i nieco mniejszy na prawym. Przy foceniu jakiegoś rodzinnego pseudorepo o łapaniu ostrości na lewych punktach af na f 2.8 mogę zapomnieć, totalne mydło. Ostatnio fociłem w świetnych warunkach oświetleniowych na iso 100 , pełnej dziur e i czasach rzędu 1/400, ostrość łapałem na oczy. Po wrzuceniu do lr i cropie 1:1 oczy mydlane na jakichś 60% zdjęć. Chyba warto wysłać, jest szansa, że w przypadku nieudanej kalibracji dobiorą mi nowy egzemplarz pod body?
Dzięki za info. Chyba zaryzykuję wobec tego wysyłkę locząc, że w tudzień się uwiną. W sumie centralny pinkt af jest całkiem ok, boki to ff, spory na lewym skrajnym i nieco mniejszy na prawym. Przy foceniu jakiegoś rodzinnego pseudorepo o łapaniu ostrości na lewych punktach af na f 2.8 mogę zapomnieć, totalne mydło. Ostatnio fociłem w świetnych warunkach oświetleniowych na iso 100 , pełnej dziur e i czasach rzędu 1/400, ostrość łapałem na oczy. Po wrzuceniu do lr i cropie 1:1 oczy mydlane na jakichś 60% zdjęć. Chyba warto wysłać, jest szansa, że w przypadku nieudanej kalibracji dobiorą mi nowy egzemplarz pod body?
Zapomnij o takiej samej celności na bocznych co na centralnym. To przy większości obiektywów, szczególnie szerszych zoomów jest niewykonalne. Poza tym obiektyw jest kalibrowany tylko i wyłącznie na centralnym punkcie.
A co do nowego - to tylko w przypadku, gdy Twojego się nie da naprawić, a kalibracja to tylko zmiana w programie w obiektywie.
toXic PL
25-07-2014, 05:16
Wczoraj wyslali wiec dzisiaj bedzie u mnie. Zapowiada sie ciekawy weekend. Mam nadzieje :-)
Mój egzemplarz był już drugi raz z body w Gdyni. Za pierwszym razem nie testowałem za wiele tylko robiłem foty po prostu.
Po jakimś czasie musiałem wykorzystać światło 2.8 i po powrocie do domu załamany byłem... bardzo zamydlony obraz na wiekszości zdjęć.
Wysłałem maila do Sigmy ze zdjęciami na przysłonach od 2.8 do 4.0 i opisałem mój problem. Po dwóch dniach dostałem odpowiedź, a w niej prośba o ponowne przesłanie body z obiektywem do kalibracji/weryfikacji problemu.
Sprzet dowiozłem osobiście 17.07 i zaznaczyli, ze może potrwać nieco dłużej rozwiązanie problemu, bo jest dużo zleceń. Wczoraj (24.07) odebrałem telefon, że mój zestaw jest gotowy do wysyłki (jak zawiozłem, to poprosiłem o tę informację, bo wchodził w grę osobisty odbiór). Przy odbiorze dostałem nową kartę gwarancyjną, bo obiektyw wymienili na nowy. Jak to Pani ładnie określiła dobrali mi obiektyw lepiej współpracujący z moim body. Na temat starego nie było słowa.
Zrobiłem kilka zdjęć testowych i możliwe, że będę bardzo zadowolony.
W weekend napiszę jak to wszystko pracuje razem.
Andrzej1974
25-07-2014, 12:30
[...] Jak to Pani ładnie określiła dobrali mi obiektyw lepiej współpracujący z moim body. Na temat starego nie było słowa.
Jacy mili... ;-)
Hmm... chyba zrobię kolejne podejście pod to szkiełko... i zaryzykuję.
zbyszekD7000
25-07-2014, 13:49
Ja właśnie zakupiłem :-) zobaczymy jak będzie ;-)
Xavier80
25-07-2014, 18:41
A mógłby ktoś zarzucić jakąś przykładową fotkę pstrykniętą tym szkłem przed wysyłką na kalibrację?
zbyszekD7000
25-07-2014, 18:44
I po wysyłce też :-) a raczej po otrzymaniu po kalibracji
Prześlę dziś późnym wieczorem... różnice są dość znaczne.
@Xavier80 (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=65165)
sigma 17-50 z nikonem d5200 srodkowy trafiala perfekt niestety dowolny boczny BF
karta testowa jakies 40 cm od grzbietow ksiazek .
pierwsze zdjecie wykonane detekcja kontrastu w trybie LV drugie czujnikiem fazowym
https://picasaweb.google.com/epuzer/Sigma
Xavier80
25-07-2014, 19:19
Chętnie rzucę okiem, bo też noszę się z zamiarem wysyłki
toXic PL
25-07-2014, 20:00
Ja wlasnie jestem po malym testowaniu swojego szkielka. Jak na razie jest OK. W porownaniu do tego co bylo przed kalibracja to nawet bym powiedzial, ze bardzo OK. Jutro uderzam w plener. Mam nadzieje, ze bede zadowolony. Jak sie ogarne to wrzuce jakies fotki.
Xavier80
25-07-2014, 20:22
To wrzuć też z przed kalibracji, tak dla porównania
Ja wlasnie jestem po malym testowaniu swojego szkielka. Jak na razie jest OK. W porownaniu do tego co bylo przed kalibracja to nawet bym powiedzial, ze bardzo OK. Jutro uderzam w plener. Mam nadzieje, ze bede zadowolony. Jak sie ogarne to wrzuce jakies fotki.
Jakie masz body ? I czy moglbys wypowiedziec sie jak sigma dziala na skrajnych bocznych punktach AF ?
Jakie masz body ? I czy moglbys wypowiedziec sie jak sigma dziala na skrajnych bocznych punktach AF ?
Ile razy jeszcze pisać w tym wątku, że na skrajnych nigdy nie będzie Ci poprawnie ostrzyć.
toXic PL
25-07-2014, 21:08
D3100
Na razie sprawdzalem centralny punkt. Jutro jak bede mial czas to wezme statyw i zrobie lepsze testy.
@Gonzog
Przykry jest fakt ze Nikkor 24-70 2.8 trafia bez pudla na tej samej puszce z dowolnym punktem AF . Jak kolega mysli roznica jest w konstrukcji obiektywu czy tez know- how Nikona ?
@Gonzog
Przykry jest fakt ze Nikkor 24-70 2.8 trafia bez pudla na tej samej puszce z dowolnym punktem AF . Jak kolega mysli roznica w konstrukcji obiektywu czy tez know- how Nikona ?
Z powodu ceny.
Chcesz obiektyw niemal idealny - musisz odpowiednio zapłacić.
Płacisz mało - nie będziesz miał idealnego obiektywu.
A nie będzie ostrzył poprawnie z tego samego powodu, dla którego Hasselblad ma tylko i wyłącznie jeden centralny punkt AF.
Xavier80
25-07-2014, 21:22
Ale 24-70 2.8 to jest lufka pod pełną klatkę więc skrajne punkty na dx nie są defacto skrajnymi punktami tego szkiełka czyż nie?
ok, znalazłem zdjęcia i wstawiam wycinki:
1. Po kalibracji pierwszego obiektywu: 50mm, f/2.8, 1/60, ISO500
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/14743628225_c79543237a_o-2.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3923/14743628225_c79543237a_o.jpg)
2. Nowy obiektyw, który wczoraj odebrałem - też po kalibracji: 50mm, f/2.8, 1/40, ISO500
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/14743641145_93b19521ab_o-2.jpg
źródło (https://farm6.staticflickr.com/5565/14743641145_93b19521ab_o.jpg)
W pierwszym obiektywie akceptowalny poziom ostrości był przy f/3,5-f/4 - mniej wiecej tak jak teraz mam w nowym na przysłonie f/2.8.
Oczywiście centralnym punktem AF ostrzone. Skrajne są nieużyteczne.
Niestety nie miałem obu jednocześnie, ale za każdym razem twarz tej lalki czy ludzi których fotografowałem była mega zamazana. FF/BF niby nie było. Sprawdzałem to kilkukrotnie.
Mam nadzieję, że zdjęcia porównawcze choć trochę zobrazowały problem.
Xavier80
25-07-2014, 21:38
To ja jednak mam całkiem niezły egzemplarz i za duże wymagania w stosunku do tego szkła
W pierwszym obiektywie akceptowalny poziom ostrości był przy f/3,5-f/4 - mniej wiecej tak jak teraz mam w nowym na przysłonie f/2.8.
Oczywiście centralnym punktem AF ostrzone. Skrajne są nieużyteczne.
Niestety nie miałem obu jednocześnie, ale za każdym razem twarz tej lalki czy ludzi których fotografowałem była mega zamazana. FF/BF niby nie było. Sprawdzałem to kilkukrotnie.
Ja zdjęciu z pierwszego wyraźnie widać, że ma problem nie tyle z ostrością, co optyką, bo ostrość jest tylko, że obraz się rozłazi.
Xavier80, ja już nie kombinuję, jestem zadowolony, biorąc pod uwagę, że to szło za 1600zł... fakt, chciałbym N24-70 f2.8, tyle że póki co nie ta półka cenowa :)
GonzoG, ja tego nie wiedziałem, po prostu nie podobał mi się obrazek z tamtego szkła. A kolega Archi (z tego forum) mnie zmotywował do reakcji swoimi zdjęciami jakie mi przesłał. Chyba zacznę bardziej doceniać forum, a przede wszystkim Wasze doświadczenie :)
Jak najbardziej - 2 zdjęcie też jest nieostre.
toXic PL
25-07-2014, 23:03
Celowane w lewe oko myszki:
centralny punkt autofocus
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/735x490q90/538/izSWLx.jpg)
dolny
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/735x490q90/661/Vj5gHt.jpg)
gorny
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/735x490q90/906/3Eonf4.jpg)
prawy
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/735x490q90/539/BDO1v4.jpg)
lewy
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/735x490q90/661/rOewsj.jpg)
Chyba jest niezle co? Wszystko robione przy swietle ledowym bo juz pozno. Dlaczego fotki traca na ostrosci po wrzuceniu przez ImageShack? Dla chetnych moge wyslac na maila fotki o oryginalnej rozdzielczosci.
zbyszekD7000
25-07-2014, 23:08
nie masz porównania jak było przed ?
Chyba jest niezle co?
Jest dobrze; jeszcze tylko podaj ustawienia.
Dobrze byłoby, gdybyś - jeśli już nie możesz wydłużyć czasu lub podnieść ISO - postawił na czymś aparat , włączył samowyzwalacz i wydłużył czas. Na dobrze naświetlonych zdjęciach łatwiej ocenić ostrość. Te, które pokazałeś są nieco za ciemne.
Jak najbardziej - 2 zdjęcie też jest nieostre.
A zwróciłeś uwagę, że to są cropy z 24 Mpix matrycy ??
Przy 24 Mpix w DX to nawet Otus będzie miał problemy aby dać idealnie ostry obraz, a kosztuje bagatela 3500€.
toXic PL
25-07-2014, 23:26
Takich fotek jak te nie mam ale mam zwykle zdjecia gdzie widac ewidentnie BF. Teraz jak patrze na te zdjecia co wrzucilem to na forum wygladaja na nie ostre, a przed zmniejszeniem bylo OK.
Zdjecia robione ze statywu na samowyzwalaczu. ISO 100 F 2.8 czasy cos kolo 1/10 s.
nikoniarz
25-07-2014, 23:30
Wyostrzałeś po resize?
toXic PL
25-07-2014, 23:31
Nie
A zwróciłeś uwagę, że to są cropy z 24 Mpix matrycy ??
Przy 24 Mpix w DX to nawet Otus będzie miał problemy aby dać idealnie ostry obraz, a kosztuje bagatela 3500€.
Oczywiście. Mam ten aparat i ten obiektyw i uważam, że może być lepiej.
Z drugiej strony w tym przypadku może to być też wina fotografa, który robił zdjęcia z czasem 1/40. Spokojnie mógł zwiększyć iso do 1200, a nawet 1600 i też byłoby widać czy zdjęcie jest ostre, a czas byłby krótszy.
A przede wszystkim - i to już uwaga do wszystkich dzielących tutaj włos na czworo - testy ostrości robi się na statywie. Strzelam w ciemno, że ygrene robił z ręki.
nikoniarz
25-07-2014, 23:45
testy ostrości robi się na statywie
Nie da się z tym nie zgodzić... Wskazane też jak najlepsze światło i jednak jak najniższe ISO co by "kaszka" nie wpływała zbytnio na obraz.
Xavier80
26-07-2014, 00:16
to u mnie z grubsza coś takiego:
https://www.flickr.com/photos/125663396@N04/14744625145/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/125663396@N04/14721623226/in/photostream/
https://www.flickr.com/photos/125663396@N04/14764506063/in/photostream/
pełna dziurka, głównie centralny lub coś koło tego, wołane Lr ale bez dodatkowego wyostrzania
Oczywiście. Mam ten aparat i ten obiektyw i uważam, że może być lepiej.
Z drugiej strony w tym przypadku może to być też wina fotografa, który robił zdjęcia z czasem 1/40. Spokojnie mógł zwiększyć iso do 1200, a nawet 1600 i też byłoby widać czy zdjęcie jest ostre, a czas byłby krótszy.
A przede wszystkim - i to już uwaga do wszystkich dzielących tutaj włos na czworo - testy ostrości robi się na statywie. Strzelam w ciemno, że ygrene robił z ręki.
No na pewno przy ISO 1600 będzie można ocenić ostrość szkła...
Zgadza się, robiłem z ręki te dwa zdjęcia. Zrobię dzisiaj ze statywu dla porównania i wstawię.
Nie zmienia to faktu, że pierwsza sztuka była słabsza.
@gonzog
Z powodu ceny.
Chcesz obiektyw niemal idealny - musisz odpowiednio zapłacić.
Płacisz mało - nie będziesz miał idealnego obiektywu.
ciężko mi się zgodzić z taką argumentacją obiektyw kupilem bez szemrania na cenę u oficjalnego dystrybutora , czyli zapłaciłem cene ktora wyznaczyla sobie Sigma . A Sigma nie zająknęła się w instrukcji , nie wymagam żeby na pudelku , ze nie GWARANTUJE skuteczności działania AF w swoich obiektywach poza punktem centralnym !!!!!
Dla mnie to skucha jako konsument oczekuje rzetelnej informacji od producenta a nie sprzedaży i myślenia ze jakoś tam będzie.
No na pewno przy ISO 1600 będzie można ocenić ostrość szkła...
To zróbmy tak: nie mam gdzie zamieścić zdjęcia (miałem, ale zamknęli), więc prześlę Ci plik - rawa bez edycji z ISO 1600, f 2,8 wykonany d7100 z Sigmą 17-50/2,8. Żeby nie było, że ustawiam zdjęcie pod dyskusję, będzie to fotka z przeszłości. Ty zamieścisz tutaj wycinek 1:1 i zobaczymy, czy da się stwierdzić ostrość na zdjęciu, czy nie. Może być?
nikoniarz
26-07-2014, 11:23
nie mam gdzie zamieścić zdjęcia
Google+, Google Drive, Dropbox...
Google+, Google Drive, Dropbox...
No to właśnie piszę, że nie mam. Od takich wynalazków trzymam się z daleka. Miałem konto na Ubuntu One (nie znalazłem żadnych informacji o wywłaszczaniu autorów z ich praw czy szpiegowaniu) ale zlikwidowali. Nie jest to dla mnie jakiś palący problem, więc zbyt intensywnie nie szukałem do tej pory.
Myślałem nad własną chmurą z domowego NASa, ale ponieważ wyłączam serwerek na noc, to zdjęcia pojawiałyby się i znikały.
nikoniarz
26-07-2014, 11:45
Od takich wynalazków trzymam się z daleka.
A dlaczemu??
A dlaczemu??
Poczytaj regulaminy.
nikoniarz
26-07-2014, 12:26
Nie widzę problemu by zamieszczać jakieś poglądowe fotki na którymś z powyższych serwerów. A jeśli ktoś widzi to spoko, jego sprawa...
...i ja się wypowiem co do tego szkła...pierwsza sztuka, z którą miałem do czynienia na "dzień dobry" była rewelacyjna w całym zakresie, ale po około miesiącu rozjechał się af, raz ff, to znów bf, os tez pozostawiał wiele do życzenia, mydło też się pojawiło, więc szkło poszło do wymiany i nowa sztuka po "przebraniu" i kilku jest rewelacyjne na 2.8, nawet skrajne punkty af są na bardzo, ale to bardzo dobrym poziomie, więc to tylko świadczy o dość dużym rozrzucie jakościowym obiektywów, ale jak się trafi to jest to szkło, które może śmiało konkurować z np. N17-55, a czasami może go nawet przebić, bo os nawet przy takich ogniskowych bardzo się przydaje. Ot takie spostrzeżenia...
nikoniarz
26-07-2014, 14:08
jak się trafi to jest to szkło, które może śmiało konkurować z np. N17-55, a czasami może go nawet przebić
Ale chyba masz na myśli tylko i wyłącznie jakość obrazka? Bo trwałości oraz uszczelnienia nawet nie ma co porównywać...
no tak, nie jest to "pancerne" szkło, ale nie ma co dramatyzować, jako "spacerzoom" idealnie nadaje się na różnego rodzaju wyjazdy, waga też na + dla Sigmy, z tego co wiem, to S nie zasysa tak bardzo kurzu...
Dzięki ygrene, mam podobny problem z tym obiektywem.
Dałem już do kalibracji i wspomniałem w serwisie przede wszystkim o podobnym problemie
(kupiony ok. 2 tyg temu w FJ)
No i dzięki drugiej fotce, którą dałeś, wiem że na pewno jest to do skorygowania, naprawy czy wymiany :-)
Na razie przed kalibracją (bądź jakąś naprawą) wygląda to tak:
(coś podobnego do tego co co na pierwszym zdjęciu pokazałeś)
[email protected]
1.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x424q90/537/Ani0Dv.jpg)
2.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x421q50/661/zhproP.jpg)
3.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x424q90/540/YMHDoB.jpg)
Jak odbiorę z kalibracji za parę dni (bo osobiście dawałem i na miejscu prezentowałem fotki z problemem), to dam znać co wynikło.
nikoniarz
26-07-2014, 16:32
O kurcze... Jestem w szoku, ze mozna kupic zupelnie nowy obiektyw dajacy taki obrazek....
@gonzog
ciężko mi się zgodzić z taką argumentacją obiektyw kupilem bez szemrania na cenę u oficjalnego dystrybutora , czyli zapłaciłem cene ktora wyznaczyla sobie Sigma . A Sigma nie zająknęła się w instrukcji , nie wymagam żeby na pudelku , ze nie GWARANTUJE skuteczności działania AF w swoich obiektywach poza punktem centralnym !!!!!
Dla mnie to skucha jako konsument oczekuje rzetelnej informacji od producenta a nie sprzedaży i myślenia ze jakoś tam będzie.
Sigma nie musi o tym pisać. To wynika z praw fizyki.
Z resztą kiedyś w instrukcjach aparatów było, że może nie trafiać na bocznych.
zbyszekD7000
26-07-2014, 16:45
te zamieszczane foty pokazują że te obiektywy są chyba tylko składane i wkładane do pudełek i do sklepu, bez żadnej kalibracji/kontroli, a dopiero serwis robi resztę. Bo niemożliwe aby tak obrazujące obiektywy przechodziły jakąkolwiek kontrolę.
Aż jestem ciekaw co przyjdzie do mnie :-(
Xavier80
26-07-2014, 17:01
Dzięki ygrene, mam podobny problem z tym obiektywem.
Dałem już do kalibracji i wspomniałem w serwisie przede wszystkim o podobnym problemie
(kupiony ok. 2 tyg temu w FJ)
No i dzięki drugiej fotce, którą dałeś, wiem że na pewno jest to do skorygowania, naprawy czy wymiany :-)
Na razie przed kalibracją (bądź jakąś naprawą) wygląda to tak:
(coś podobnego do tego co co na pierwszym zdjęciu pokazałeś)
[email protected]
1.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x424q90/537/Ani0Dv.jpg)
2.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x421q50/661/zhproP.jpg)
3.
źródło (https://imagizer.imageshack.us/v2/640x424q90/540/YMHDoB.jpg)
Jak odbiorę z kalibracji za parę dni (bo osobiście dawałem i na miejscu prezentowałem fotki z problemem), to dam znać co wynikło.
to są cropy? Przyznam szczerze: masakra
toXic PL
26-07-2014, 17:17
Fotki masakryczne. To ja to co mialem przed kalibracja to bylo miodzio w porownaniu do tego.
zbyszekD7000
26-07-2014, 17:18
I tak sobie teraz myślę, wiele nowych osób na tym forum zadaje pytanie co kupić nie mając zielonego pojęcia o fotografii ani o sprzęcie, oczekują porady i często oprócz body jest im proponowany ten obiektyw i jak teraz dostaną taką rozjechaną sztukę no to się mogą nieźle zrazić na samym wstępie.
Xavier80
26-07-2014, 17:20
ja myślę, że tak rozjechana sztuka to przypadek 1/1000 albo i rzadszy. Są jeszcze inne mozliwości, np ostrość ustawiona była w trybie manualnym na nieskończoność i kolega cykał foty nie przełączając AF w pozycję ON, ale o to go nie podejrzewam:) Tak samo jak nie podejrzewam aby robił foty z ręki z czasem naświetlania około 2 sekund z wyłączoną OS:)
zbyszekD7000
26-07-2014, 17:24
przecież widzisz że w tym wątku już dwie takie były i to w krótkim czasie
Xavier80
26-07-2014, 17:27
przecież widzisz że w tym wątku już dwie takie były i to w krótkim czasie
ok 2/1000
zbyszekD7000
26-07-2014, 18:20
nie, 2 w przeciągu 2 dni ;-)
ostrość ustawiona była w trybie manualnym na nieskończoność i kolega cykał foty nie przełączając AF w pozycję ON, ale o to go nie podejrzewam:)
he he, nie no bez przesady :-) efekt jest powtarzalny na kolejnych zdjęciach, bez/ze stabilizacją, z włączonym AF i celowaniem w obiekt ;-)
[email protected] czasy 1/1250 do 1/2000 , ISO100
(po przymknięciu na f/4 defekt zanika)
zobaczymy jak będzie po kalibracji, dzięki wcześniejszym fotkom pokazanym, wiem ze to jest do usunięcia
a ktoś pytał, czy to sa cropy... tak, to są oczywiście cropy
Takie rozjeżdżanie się obrazu przy pełnej dziurze to najczęściej problem źle ustawionych soczewek.
Wbrew pozorom zdarza się dość często i występuje nawet w szkłach Nikona. Powodować go może nie tylko kiepski montaż, ale również sam transport, gdzie to szkła są narażone na dość duże przeciążenia i soczewki mogą ulec przesunięciu.
Sławomir
26-07-2014, 19:26
I tak sobie teraz myślę, wiele nowych osób na tym forum zadaje pytanie co kupić nie mając zielonego pojęcia o fotografii ani o sprzęcie, oczekują porady i często oprócz body jest im proponowany ten obiektyw i jak teraz dostaną taką rozjechaną sztukę no to się mogą nieźle zrazić na samym wstępie.
W czwartek kupiłem to zacne szkiełko. A nie znam się na optyce, kalibrowanu ... Więc poprosiłem Pana w Pro Sigma o pomoc w wyborze. I mam nadzieję, że miał rację wslkazując najlepszą sztukę z 3. Cykam od dwuch dni nowym, jasnym obiektywem i jestem pod ogromnym wrażeniem. Może pomoc osoby mającej większe pojęcie jest rozwiązaniem.
zbyszekD7000
26-07-2014, 19:29
gdzie kupowałeś ?
Sławomir
26-07-2014, 19:33
Sigma Pro Centrum w Chorzowie.
Presley, wydaje mi się, że będziesz miał wymieniony obiektyw na nowy.
A dziś potestowałem sprzęt i jestem bardzo zadowolony... ale zaznaczam że jestem kompletnym laikiem, a lustrzankę pierwszą kupiłem w marcu 2014r.
Ponizej link do NEFa prosto z puchy, bez czary-mary.
Ostrość na oko z prawej strony... dla mnie jest dobrze, choć wiem, ze zaraz pojawi się ktoś kto stwierdzi że jest tak sobie.
ISO250, f/2.8, 1/640s, 50mm
http://speedy.sh/8pfxs/DSC-1684.NEF
U mnie ViewNX i Lightroom nie rozpoznają pliku.
U mnie ViewNX i Lightroom nie rozpoznają pliku.
Bo masz za stare.
Presley, wydaje mi się, że będziesz miał wymieniony obiektyw na nowy.
A dziś potestowałem sprzęt i jestem bardzo zadowolony... ale zaznaczam że jestem kompletnym laikiem, a lustrzankę pierwszą kupiłem w marcu 2014r.
Ponizej link do NEFa prosto z puchy, bez czary-mary.
Ostrość na oko z prawej strony... dla mnie jest dobrze, choć wiem, ze zaraz pojawi się ktoś kto stwierdzi że jest tak sobie.
ISO250, f/2.8, 1/640s, 50mm
http://speedy.sh/8pfxs/DSC-1684.NEF
MZ jest bardzo dobrze. Nie wiem czy może być lepiej.
Tylko, że zdjęcie za ciemne. Przy takim kadrze bez lampy tylko pomiar punktowy. Z lampą centralny, a matrycowy raczej do krajobrazów, albo kadrów, gdzie ważne jest wszystko w kadrze.
GonzoG, a Ty możesz odczytać plik? Może coś nie tak zrobiłem... w sumie pierwszy raz korzystałem z tego serwera.
edit: ok, napisałem post zanim Ty edytowałeś.
Dzięki za wskazówki, podstawy jeszcze u mnie kuleją mocno ;) Z czasem się nauczę.
GonzoG, a Ty możesz odczytać plik? Może coś nie tak zrobiłem... w sumie pierwszy raz korzystałem z tego serwera.
Bez problemów. LR, VNX, Picasa, XnView - wszystko czyta.
Bo masz za stare.
Stare mówisz? LR może i stary - 4.4.1. Ale ViewNX najświeższe: 2.10. Dla pewności sprawdziłem torbę, ale tam d7100 i Sigma 17-50/2,8 OS i nie chce być inaczej. Jakoś do tej pory działało.
Ale już się wyjaśniło - któraś wtyczka w przeglądarce, które usuwają to całe g...o reklamowo-inwigilujące nie pozwoliła na wyświetlenie czegoś z tej strony i od razu zamiast pliku pobierało zaledwie parędziesiąt kB pod taką samą nazwą. Nie jest to problem na tyle poważny dla mnie, żebym się bawił z ustawieniami. Tak że ygrene, nie licz na opinię, "że jest tak sobie" :)
Xavier80
26-07-2014, 21:42
I dobrali Ci super szkiełko. Ja w poniedziałek pakuję swoją mydlaną do kartonu i wysyłam do Gdyni licząc, że na piątek dostanę z powrotem. Otwierają Twojego NEFa na 1:1 to jest właśnie to czego oczekuję od tego szkła na pełnej dziurce. Żałuję, że nie wysłałem w piątek
Jarkod, spoko... mnie tylko ciekawi jak powinno wyglądać zdjęcie wg. osoby, która twierdzi, ze coś jest nieostre. Chciałbym zobaczyć zdjęcie wzorowe ;)
@Xavier80, Wysyłaj, wysyłaj razem z body.
A te cropy, które wstawiłem za pierwszym razem były z ręki jak już pisał wcześniej Jarkod i możliwe, że to przyczyniło się do nie do końca ostrego zdjęcia...
Xavier80
26-07-2014, 21:59
4.08 mam 10dniowy wypadzik i z tym związany jest dylemat. Moje szkiełko nie jest najgorsze, ale ja jestem cholernie wymagający. Muszę donrze pokumać czy wysłać przed czy po wyjeździe. Na 2.8 moja wypluwa mydło:
https://www.flickr.com/photos/125663396@N04/14747632872/
Powiem tak... Byłem w Gdyni i wiem, że mają dużo zleceń obecnie. Może się okazać, że nie wyrobią się, a patrząc na Twoje zdjęcie bym zostawił i popstrykał na wypadzie. Nie jest źle, a może to czas 1/30 trochę nabroił?
Xavier80
26-07-2014, 22:18
Oczywiście, że tak, aczkolwiek jak rzucisz okiem na resztę zdjęć robionych 1/125 i krócej to jest dokładnie tak samo. Mydło jak w mydełku fa. Jutro wyciągne moją chińszczyznę i doświetlę jakiś statyczny obiekt i zobaczymy jak jest
Sławomir
27-07-2014, 00:46
4.08 mam 10dniowy wypadzik i z tym związany jest dylemat. Moje szkiełko nie jest najgorsze, ale ja jestem cholernie wymagający. Muszę donrze pokumać czy wysłać przed czy po wyjeździe. Na 2.8 moja wypluwa mydło:
https://www.flickr.com/photos/125663396@N04/14747632872/
Proszę oświeć mnie, gdzie jest mydło? Ostrość na oczach? I jest źle?
toXic PL
27-07-2014, 06:17
Gdyby moja tak robila zdjecia jak Twoja to bylbym zadowolony. Chyba za duzo wymagasz od tego szkla.
Xavier80
27-07-2014, 08:36
Możliwe, ale NEF na cropie 1:1 nie wygląda niestety tak jak potrafi wyglądać Uwzględniając tą puszkę i to szkło
nikoniarz
27-07-2014, 11:28
NEF na cropie 1:1 nie wygląda niestety tak jak potrafi wyglądać Uwzględniając tą puszkę i to szkło
Następny aptekarz...
Możliwe, ale NEF na cropie 1:1 nie wygląda niestety tak jak potrafi wyglądać Uwzględniając tą puszkę i to szkło
A od kiedy to NEF w cropie będzie wykładał, jak obrobione, wyostrzone i jeszcze. zmniejszone zdjęcie ??
Coś mi się zdaje że chcesz jakości 200/2VRII za cenę jego dekla.
nikoniarz
27-07-2014, 11:40
Coś mi się zdaje że chcesz jakości 200/2VRII za cenę jego dekla.
Nawet przy cropie 1:1 z 200/2 można pokręcić nosem jak ktoś się uprze... Mam na myśli oczywiście surowego nefa.
Niektórzy chyba nie mieli porównania do innych obiektywów - ta sigma jest chirurgicznie ostra. Niektóre zdjęcia są wręcz zbyt ostre prosto z puszki.
Xavier80
27-07-2014, 12:04
Ehh Panowie....a w którym to miejscu ja napisałem, że oczekuję od NEFa 1:1 jakości wyostrzonego i zmniejszonego zdjęcia, hmm? :) Jedyne czego oczekuję to, że robiąc zdjęcie na w trybie pojedycznego AF łiąc ostrość mniej więcej środkowym punktem na dajmy na to oko i czasie rzędu 1/125 i krócej i ISO 100 (akurat nie w tym zdjeciu ale w innych) to po cropie 1:1 będę miał detale na oku i wokół niego a nie mydło. I 200vr nie jest do tego niezbędna czego dowiódł jeden z szacownych użytkowników tego forum zamieszczając tutaj niedawno swojego NEFa.
Zapodajcie przyjaciele jakiś serwis przez który można wstawić NEFa to wieczorem coś wstawię
nikoniarz
27-07-2014, 12:06
Pomijając już kto czego oczekuje/wymaga- jak już wspomniano, niektóre egzemplarze nie powinny w ogóle trafić na sklepowe półki. W ogóle z fabryki wyjść nie powinny....
Pomijając już kto czego oczekuje/wymaga- jak już wspomniano, niektóre egzemplarze nie powinny w ogóle trafić na sklepowe półki. W ogóle z fabryki wyjść nie powinny....
Zgadzam się w 100%.
Niemniej problem z przesunięciem soczewek występuje u wszystkich producentów. Jak dobrze poszukać, do znajdzie się i temat z identycznymi problemami w N24-70.
nikoniarz
27-07-2014, 12:55
Dla mnie bez różnicy u jakiego producenta występuje problem. Jakaś kontrola jakości powinna być. Ja wiem, że to produkcja masowa i nie przechodzi ona 100-procentowej kontroli, ale jednak takich przypadków jest zdecydowanie za dużo. Szczególnie u Sigmy i Tamrona o czym najczęściej można poczytać...
Dla mnie bez różnicy u jakiego producenta występuje problem. Jakaś kontrola jakości powinna być. Ja wiem, że to produkcja masowa i nie przechodzi ona 100-procentowej kontroli, ale jednak takich przypadków jest zdecydowanie za dużo. Szczególnie u Sigmy i Tamrona o czym najczęściej można poczytać...
Ile razy pisać, że te problemy często nie są związane z produkcją, a transportem...
nikoniarz
27-07-2014, 13:17
Ile razy pisać, że te problemy często nie są związane z produkcją, a transportem...
Nie możesz wiedzieć czy często czy nieczęsto. Może faktycznie wina transportu, może wina produkcji. Ja nie odważę się wróżyć z fusów...
zbyszekD7000
27-07-2014, 14:14
jakby to miała być wina transportu, to też jest winą producenta że niewłaściwie pakuje obiektywy ( np. zamiast w steropian powinni pakować w gąbkę - wtedy by się nic im nie stawało). Ale to takie gdybanie ;-)
Znaczy - niewłaściwie zapakowane...
Xavier80
27-07-2014, 17:35
Tak jak mówiłem wcześniej, wrzucam nieobrobione NEFy prosto z puszki. Zdjęcia celowane centralnym punktem AF w nazwę producenta na etykiecie, na środkowej butelce:
17mm
http://www.speedyshare.com/EUQE4/DSC-2375.NEF
35mm
http://www.speedyshare.com/y3jrZ/DSC-2378.NEF
50mm
http://www.speedyshare.com/YsPTj/DSC-2381.NEF
Skrajne lewe nieużyteczne, z monstrualnym FF, prawe ujdą w tłoku po przymknięciu o działkę lub dwie. Na wypadzie pozostaje focić centralnym punktem i przekomponowywać ujęcia, choć przy f/2.8 to średni pomysł jednak moim zdaniem będzie rozsądnym kompromisem. Po powrocie wyślę szkiełko, może dobiorą mi lepsze.
zbyszekD7000
27-07-2014, 18:25
Jakbyś zamieścił jpg'i na forum to byłoby miło :-)
zawsze to ułatwia oglądanie. (tak jak to zrobili poprzednicy)
A nefy niech też będą to sobie pobierze kto będzie chciał ;-)
Xavier80, wg. mnie jest dobrze, ale każdy inny obrazek akceptuje :)
Xavier80
27-07-2014, 23:52
Zbysiu jpegi podlinkowałem na flickr w tym wątku
zbyszekD7000
28-07-2014, 13:07
ale lepiej jest wstawiać tu do wątku :-) od razu wtedy widać i nie trzeba się przelinkowywać ;-)
nikoniarz
28-07-2014, 13:11
Zbychu, marudzisz jak baba :)
zbyszekD7000
28-07-2014, 13:20
jak marudzę to niech wam będzie ;-)
ale nie zmienia to faktu że źle się ogląda jak trzeba wchodzić do innych serwisów, a często jest tak że wejść się nie da np z komórki ;-)
A żeby nie było że marudzę ;-) to jest zasada że na forum zamieszczamy zdjęcia a nie linki, linki dajemy co najwyżej do większych wersji lub nef'ów :-) , wiele razy ten temat był przypominany ale jak widać bez efektów ;-)
Tak jak mówiłem wcześniej, wrzucam nieobrobione NEFy prosto z puszki. Zdjęcia celowane centralnym punktem AF w nazwę producenta na etykiecie, na środkowej butelce:
17mm
http://www.speedyshare.com/EUQE4/DSC-2375.NEF
35mm
http://www.speedyshare.com/y3jrZ/DSC-2378.NEF
50mm
http://www.speedyshare.com/YsPTj/DSC-2381.NEF
Skrajne lewe nieużyteczne, z monstrualnym FF, prawe ujdą w tłoku po przymknięciu o działkę lub dwie. Na wypadzie pozostaje focić centralnym punktem i przekomponowywać ujęcia, choć przy f/2.8 to średni pomysł jednak moim zdaniem będzie rozsądnym kompromisem. Po powrocie wyślę szkiełko, może dobiorą mi lepsze.
A mi NORTON wyrzuca te linki jako niebezpieczne. :(
A mi NORTON wyrzuca te linki jako niebezpieczne. :(
Nie tylko Tobie!
Już myślałem, że coś nie teges. :)
Xavier80
28-07-2014, 17:45
Upload bezpośrednio z karty pamięci więc nie wiem co może być w nich niebezpiecznego
Pewnie nic, ale mi NORTON wyrzuca te linki. Nie mogę więc otworzyć tych zdjęć. Tyle było próśb żeby zamieszczać zdjęcia, a nie linki do nich. Pozostaje to jednak bez eha. :)
cz4rnuch
28-07-2014, 17:55
Trochę ciężko zamieścić na forum nefa :)
Xavier80
28-07-2014, 18:08
Cała idea cyfrowego negatywu polega na tym żeby obejrzeć surówkę, wedle woli obejrzeć 1:1, środek, brzegi kadru itp. Nawet gdyby dało się tu zamieszczać Nefy to po licho? I czemu miałoby to służyć?
zbyszekD7000
28-07-2014, 19:04
Ludzie, wy chyba nie czytacie ze zrozumieniem.
Na forum zamieszcza się jpg'i i to w regulaminowym rozmiarze, a link można zamieścić do dużego rozmiaru zdjęcia oraz do nef'a
Czy to tak trudno zrozumieć? I czy musi być tyle dyskusji na prosty temat?
Xavier80
28-07-2014, 19:22
Ale o co się pieklisz? Esencja dyskusji, która ma miejsce od kilku stron dotyczy ostrości tego obiektywu, jego celności, kalibracji itp. A ocena Nefa jest w tym przypadku najbardziej miarodajna. Zawsze możesz stworzyć temat Sigma 17-50 - najlepsze zdjęcia, naoglądasz się wtedy do woli.
zbyszekD7000
28-07-2014, 19:30
Ale ja nie chcę oglądać najlepszych zdjęć z tego obiektywu, tylko efekty kalibracji które tu są zamieszczane, tylko jakoś jedni potrafią i chcą je normalnie zamieścić a inni uparcie nie.
Wcale nie musisz mnie przekonywać na jakich plikach lepiej widać ostrość. Ale jak zauważyłeś sporo osób nie może tych linkowany otworzyć , więc temu służy wstawianie zdjęć na forum.
Xavier80
28-07-2014, 21:08
Ale ja nie chcę oglądać najlepszych zdjęć z tego obiektywu, tylko efekty kalibracji które tu są zamieszczane, tylko jakoś jedni potrafią i chcą je normalnie zamieścić a inni uparcie nie.
Wcale nie musisz mnie przekonywać na jakich plikach lepiej widać ostrość. Ale jak zauważyłeś sporo osób nie może tych linkowany otworzyć , więc temu służy wstawianie zdjęć na forum.
Jak się orientujesz mój obiektyw nie był w kalibracji więc nie obejrzysz jej efektów:) Póki co to jedyne co chciałbym poddać ocenie to ostrość/nieostrość mojego szkiełka. Uważasz, że taka ocena w operciu o zmniejszony jpeg albo jego wycinek wstawiony na stronę będzie w jakimkolwiek stopniu miarodajna Zbyszku? Kilka stronek temu jeden z szacownych użytkowników wstawił cropy przed i po kalibracji. Jedyne co możesz z nich odczytać to, że po kalibracji jest zdecydowanie lepiej niż przed i wtedy to ma sens. Natomiast negatyw który zamieścił pozwala pokisić się o ocenę ostrości i jest bardzo dobrze. Oglądając tego jpega po kalibracji tu na stronie pomyślałem sobie, że mój obiektyw przed jest ostrzejszy niż jego po. Dopiero Raw wyprowadził mnie totalnie z błędu.
Oczywiście jeżeli potrzebujesz to mogę zrobić wycinek 1:1, przekonwertować do jpega, dopasować rozmiary pliku i wrzucić tu przez jakiś serwi ( pytanie jaki, bo migdy tego nie robiłem). Jak chcesz nie ma problemu, robić to ota tak to mi się nie chce
zbyszekD7000
28-07-2014, 21:16
Ja już tego tematu nie ciągnę dalej, myślę że wszystko zostało wyjaśnione, każdy robi jak uważa.
Za chwilę jak obiektyw dotrze do mnie to być może podzielę się swoimi doświadczeniami i wymienimy się również nefami dla porównania :-)
Oto crop z nefa, o którym pisał już Xavier80... i moim zdaniem nef w oryginale wygląda nieco lepiej.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2014/07/14790073613_be1f6a0a64_o-1.jpg
źródło (https://farm4.staticflickr.com/3835/14790073613_be1f6a0a64_o.jpg)
@Xavier80,
Ja wrzucam foty za pomocą flickr.com - Wybierasz "View all sizes" (strzałka skierowana w dół po prawej stronie zdjęcia) - rozmiar oryginalny i kopiuję adres do zdjęcia. Wstawiam na forum i to wszystko.
Pewnie nic, ale mi NORTON wyrzuca te linki. Nie mogę więc otworzyć tych zdjęć. Tyle było próśb żeby zamieszczać zdjęcia, a nie linki do nich. Pozostaje to jednak bez eha. :)
Coś jest nie tak z tymi plikami albo z serwerem na których są złożone. Wczoraj Norton usunął plik po pobraniu, a dzisiaj udało mi się pobrać dwa i otworzyć pod NX2. Jednak po chwili Norton zrobił swoje i usunął pliki powtarzając komunikat , że stanowią poważne zagrożenie.
Wracając do tematu miałem przez chwilę możliwość oglądania tych fotek pod NX2 (za czym Norton ich nie wykasował) . Powiem krótko: po powiększeniu do 100% już byłem pod wrażeniem ich detaliczności, ale po lekkim wyostrzeniu w NX2 wydaje mi się, że są naprawdę ostre.
Chyba należę do grona szczęśliwców - pierwsza sztuka w rękach i ostrzy idealnie. Jakoś obrazka na 50mm i f/2.8 w porównaniu z Tamronem 17-50 naprawdę jest wyraźna. Chyba będę lubiła to szkło.
Xavier80
30-07-2014, 12:32
Mogłabyś wrzucić jakąś fotkę?
cz4rnuch
30-07-2014, 14:20
Tylko broń Cię Panie Boże nie RAWa, bo Cię zjedzą. Nie wrzucaj też odnośników bo będą narzekać, że nie chce im się kliknąć. Nie wrzucaj też ponadwymiarowych bo moderacja zlinczuje. Wrzuć znaczka pocztowego na którym nic nie będzie widać. A najlepiej nic nie wrzucaj :)
... Zawsze możesz stworzyć temat Sigma 17-50 - najlepsze zdjęcia, naoglądasz się wtedy do woli.Taki temat już jest, tylko brak jest chętnych do zamieszczania w nim zdjęć ;) <<klik>> (http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=237145)
No i stałem się szczęśliwym posiadaczem sigmy, kupiłem w media w Chorzowie za 1699 a na stronce widnieje cena 1799.
No i stałem się szczęśliwym posiadaczem sigmy, kupiłem w media w Chorzowie za 1699 a na stronce widnieje cena 1799.
To przepłaciles trochę... ale mam nadzieję, że było warto.
Ale brałem na raty 10x0%.
Mam pytanie co do gwarancji, normalnie jest 2 lata a po zarejestrowaniu dodatkowy rok no i chciałem zarejestrować na tej stronie http://gwarancja.sigma-foto.pl/ ale co jest nie tak, nie ma modelu 17-50 a gdy wpisuje nr seryjny i zaczynam wpisaywać pin wyskakuje taka informacja:
Błędny numer seryjny i/lub pin.
Prawdopodobne przyczyny błędu
nieprawidłowo spisany numer seryjny z obiektywu - sprawdź jeszcze raz numer umieszczony na obiektywie
obiektyw nie pochodzi z polskiej dystrybucji - dodatkowy okres gwarancji nie przysługuje
obiektyw jest juz w bazie
Co to może byC?
Sławomir
31-07-2014, 13:46
co do ceny, to w Sigma Pro Centrum w Chorzowie cena 1590 zł.
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16185
co do ceny, to w Sigma Pro Centrum w Chorzowie cena 1590 zł.
http://www.fotoceny.pl/product/index/id/16185
Właśnie dlatego wcześniej napisałem, że przepłacil. Ale skoro brał na raty 0% to pewnie był świadom co robi [emoji1]
zbyszekD7000
31-07-2014, 13:57
gwarancja jest 3 lala a nie dwa jak piszesz, dodatkowo możesz wykupić klejne 2 lata wtedy razem masz 5 lat
(tak jest u oficjalnego polskiego dystrybutora)
cz4rnuch
31-07-2014, 14:18
Możliwe, że obiektyw z dystrybucji zza Odry.
...Co to może byC? W regulaminie jak byk stoi, że przedłużenie o rok dotyczy obiektywów z serii A(rt), C(ontemorary), S(port) i jest darmowe. Twoja (i moja) sigma nie należy do żadnej z nich ;) Gdybyś miał obiektyw z polskiej dystrybucji (a wydaje mi się że tak nie jest) to odpłatnie mógłbyś dokupić 2 lata tyle że wtedy miałbyś na pudle nalepkę 3+2.
Ale brałem na raty 10x0%.
Mam pytanie co do gwarancji, normalnie jest 2 lata a po zarejestrowaniu dodatkowy rok no i chciałem zarejestrować na tej stronie http://gwarancja.sigma-foto.pl/ ale co jest nie tak, nie ma modelu 17-50 a gdy wpisuje nr seryjny i zaczynam wpisaywać pin wyskakuje taka informacja:
Błędny numer seryjny i/lub pin.
Prawdopodobne przyczyny błędu
nieprawidłowo spisany numer seryjny z obiektywu - sprawdź jeszcze raz numer umieszczony na obiektywie
obiektyw nie pochodzi z polskiej dystrybucji - dodatkowy okres gwarancji nie przysługuje
obiektyw jest juz w bazie
Co to może byC?
Standardowa gwarancją na tę Sigmę to 3 lata, ale tylko w przypadku gdy jest z polskiej dystrybucji, czyli ma kartę gwarancyjną K-Consult.
Jak nie masz tej karty, to znaczy, że obiektyw jest z obcej dystrybucji i masz tylko i wyłącznie rok gwarancji producenta. Chyba że sklep daje jeszcze swoją gwarancję.
Możliwe, że obiektyw z dystrybucji zza Odry.
W regulaminie jak byk stoi, że przedłużenie o rok dotyczy obiektywów z serii A(rt), C(ontemorary), S(port) i jest darmowe. Twoja (i moja) sigma nie należy do żadnej z nich ;) Gdybyś miał obiektyw z polskiej dystrybucji (a wydaje mi się że tak nie jest) to odpłatnie mógłbyś dokupić 2 lata tyle że wtedy miałbyś na pudle nalepkę 3+2.
Już wszystko jasne mam nalepkę na pudle 3+2.
Już wszystko jasne mam nalepkę na pudle 3+2.
Wszystkie mają taką nalepkę, czy nawet wydrukowany znaczek i nie ma to najmniejszego znaczenia. Ważne jest co masz w karcie gwarancyjnej.
zbyszekD7000
31-07-2014, 21:21
Czy to normalne że niezależnie od pozycji przełącznika OS na obiektywie, w exifie stabilizacja zawsze przedstawiana jest jako załączona ?
(wydaje mi się że gdzieś czytałem że tak jest, ale teraz pewności nie mam)
Tak, to normalne. Oddychaj spokojnie [emoji12]
zbyszekD7000
03-08-2014, 17:20
no to i ja wstawię fotki z mojej nowej SIGMY
foty wbrew temu co pokazuje EXIF są robione bez stablizacji, dodatkowo na statywie i pilotem z funkcją podnoszenia lustra - tak na wszelki wypadek ;-)
Fotki nie są w żaden sposób obrabiane - to co dał aparat, jedynie przekonwertowane przez Lightroma żeby się dało zamieścić na forum - jedyne wyostrzenie po zmniejszeniu
obiektyw wykazuje lekki FF jednak nieco różny w zależności od ogniskowej
1)
źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/0/AABhcFFWJrEHaCLbfFLrYtZYN6ovnmi0S6DJ-FUZyfw-wA/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4352.jpg/r8r2v9ojwqavcos/AACmjQxdGi0vGL6vTC2wU7pda/DSC_4352.jpg)
50mm F 2,8 (1/400, ISO100, manual) - NEF (https://www.dropbox.com/s/0cldi5i5mi5i9a7/DSC_4352.NEF)
2)
źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/0/AADZ0QfjWquONYrkWdhMIAylHyDEm81yScICapZ0V6vRVQ/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4356.jpg/6tld5yud51zj9ve/AAAT1i80BEQBOadDUldXrkURa/DSC_4356.jpg)
50mm F 4 (1/200, ISO100, manual) - NEF (https://www.dropbox.com/s/q24pklvjx0ak9ny/DSC_4356.NEF)
3)
źródło (https://photos-2.dropbox.com/t/0/AADFPETB5YGk-0SjyfFF0u9wtRhPm2kAUhLB_upy502NHw/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4362.jpg/8s5e6q610t42m92/AACOGU1lGPDVqRteX_eSO1m1a/DSC_4362.jpg)
50mm F 8 (1/40, ISO100, manual) - NEF (https://www.dropbox.com/s/abkcw8ett9j9qaf/DSC_4362.NEF)
zbyszekD7000
04-08-2014, 20:26
no to jeszcze kilka testowo :-)
(te są tak samo robione tyle że z ręki, też bez żadnej obróbki ani ostrzenia - to co wyszło z aparatu)
4)
źródło (https://photos-1.dropbox.com/t/0/AABCZ7tFwr96b0H_UvC6grOZPO5Kv0JBXPwrKKAgcPbP8g/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4398.jpg/wdtpob6ve9t2qvj/AACD6yW2nFGGhAOtT876Wo4Aa/DSC_4398.jpg)
M - 1/80 - F4 - ISO100 - 50mm NEF (https://www.dropbox.com/s/w5y8ryjmliffr3h/DSC_4398.NEF)
5)
źródło (https://photos-1.dropbox.com/t/0/AACO1l9KV5h_Cyip-izlzbY-vf55Zyubmqr-oF7nTqhMKA/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4410.jpg/6x9xermjn91u1xw/AACF8ePcINM9OvBhfa4Q1zxDa/DSC_4410.jpg)
M - 1/100 - F2,8 - ISO100 - 50mm NEF (https://www.dropbox.com/s/oitbflfd9hlhiz5/DSC_4410.NEF)
6)
źródło (https://photos-3.dropbox.com/t/0/AACLDQS9TSpZFLtYhXRV5ldKujQljeaUkvX0AV0pK0NnXg/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4411.jpg/i16eywzr9ljli1q/AABNfmvQXlJxaxZgFHKfXhiUa/DSC_4411.jpg)
M - 1/60 - F4 - ISO100 - 50mm NEF (https://www.dropbox.com/s/c1y65i9q7p74nfh/DSC_4411.NEF)
7)
źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/0/AACkvaZOn4_8Eohh20Fs2Zaf5BboEHTsuQ59Nm6g4Xt7tQ/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4447.jpg/mbfu7eoidxvhnl7/AABhk4Dt3qXbfoIVS-EhJMKta/DSC_4447.jpg)
M - 1/1000 - F2,8 - ISO100 - 50mm NEF (https://www.dropbox.com/s/vlxe0y23t618epy/DSC_4447.NEF)
8)
źródło (https://photos-2.dropbox.com/t/0/AABmyl6RdjAlfKB14aM89aB731SObwJ2Byiuxoa6SIqpaw/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4453.jpg/g04rg3ownfhib3e/AADqfAUzbtU0AUeF8mqu5tica/DSC_4453.jpg)
M - 1/1250 - F2,8 - ISO100 - 50mm NEF (https://www.dropbox.com/s/w3qlutgvc163dvx/DSC_4453.NEF)
9)
źródło (https://photos-2.dropbox.com/t/0/AABXPNsTeC3tknqpVfmFsIU0TK2z7miMnXS7DHQs3NI2pQ/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4501.jpg/wog90uux83e7596/AABTYtAuFgjjCAvrMItoMUU1a/DSC_4501.jpg)
A - 1/800 - F2,8 - ISO100 - 50mm - LV NEF (https://www.dropbox.com/s/xcjqkozokxv7ooi/DSC_4501.NEF)
10)
źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/0/AAC7L_oRnBygToaidORgJomJtYPm-1qq9l_gBWeF9K8cSg/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4423.jpg/0zc6o3svnkvpg20/AAAVsPFrufmWR3UoZfM55H2Za/DSC_4423.jpg)
M - 1/640 - F2,8 - ISO100 - 17mm NEF (https://www.dropbox.com/s/6pg4uv04p46gr4o/DSC_4423.NEF)
11)
źródło (https://photos-6.dropbox.com/t/0/AADoaqJ-Fwa1m6mED2sGIgbH_jGwkW3zJyZNDQdFvRCmIA/12/263206109/jpeg/1024x768/2/_/0/4/DSC_4462.jpg/af5csyvzdchmsxi/AAD3-Ulk-Qr470Kr2wz9WI2Aa/DSC_4462.jpg)
M - 1/1250 - F2,8 - ISO100 - 17mm NEF (https://www.dropbox.com/s/t2aytop8f71y40z/DSC_4462.NEF)
toXic PL
05-08-2014, 22:51
Troszke porobilem fotek i jestem zadowolony. Zdaza sie czasami, ze autofocus nie trafi ale czego mozna wymagac od D3100. U mnie Sigma jak na razie ciagle zapieta do body. Jak znajde chwile to wrzuce jakies fotki.
Dalsze boje z moim obiektywem :)
Po pierwszym oddaniu do serwisu "do kalibrowano go". Specjalnie nie piszę "skalibrowano", bo efekt nie był zadowalający, bo wyszły inne rzeczy niestety.
Na małych odległościach ostrzenia przy f2.8 50mm pojawił się FF, dość irytujący.
Przeglądając zdjęcia zauważyłem problem lewej strony, myślałem, że to po prostu efekt wychodzenia po za głębię ostrości, ale po przyjrzeniu się dokładniej, okazało się to mydłem lewej strony.
Poniżej przed i po kalibracji oraz prosty test jaki byłem w stanie zrobić,
który zdecydowanie pokazał serwisowi problem...
i druga naprawa, która trwa i jeszcze potrwa, ale najpierw zdjęcia....
1. Przed i po te same ujęcia @2.8 1/3200 50mm, bez wyostrzania.
Poprawiło się :-)
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x450q90/537/Cb2yTI.jpg)
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x450q90/674/vYWHpv.jpg)
.
2. Mydlana lewa strona, test na @2.8 17mm, bez wyostrzania, aparat na statywie, bez OS, wypoziomowany, centralnie, itd itd
i spora różnica miedzy lewą a prawą, nawet po przymknięciu przysłony.
Teścik przeprowadzony w warunkach domowych z 32" ekranu LCD, ale pokazał wystarczająco różnice lewo/prawo. Podobnie z LiveView. Serwis potwierdził problem.
źródło (http://imagizer.imageshack.us/v2/1024x256q90/904/kvTS9S.jpg)
.
No i właśnie dzisiaj zadzwonił telefon z serwisu (po 1,5 tyg serwisowania), że obiektyw musi zostać wysłany do naprawy do Japonii :(
Dopytałem się też o wymianę na nowy i ew. mogę zwrócić się do nich z oficjalną propozycją takiego rozwiązania i wtedy po uzgodnieniu z dystrybutorem i uzyskaniu zgody będzie nowy (no i wtedy jeszcze raz kalibracja itd).
Nie wiem jak to prawnie wygląda, czy ja muszę prosić, czy po prostu żądać, czy oni muszą, czy mogą zgodzić się.
W każdym razie Japonia, to 3 miesiące w naprawie, chyba że Japończyk od razu powie, że nie naprawi i ma być nowy dla mnie.
Byłem zapewniany, że z Japonii wracają obiektywy dobrze zrobione, ale w sumie skłaniam się ku nowemu,
będzie krócej mimo wszystko, może tym razem był by lepszy bez takich wad od razu he he :-)
Bo jak znowu padaka się trafi, to się wkurzę, a w sklepie, czy serwisie, nie sprawdzę nic, więc dom, test,
ale jak będzie dobrze, to na czasie zyskam :-)
I tak się jeszcze waham, Japonia, czy nowy, większość przemawia za nowym + kalibracja (oby tyle).
zbyszekD7000
29-08-2014, 19:32
Ja bym raczej domagał się nowego, bo czekać 3 miechy to trochę długo bez obiektywu
Przypominam o zapisie w ustawie mówiącym o tym, że jeśli naraża to sprzedawcę na koszty nadmierne - nie musi wymieniać a może naprawić. jaki probem udokumentować sprzedawcy że w tym przypadku takowe koszty będa ? Przeciez wydając nowy obiektyw klientowi a wysyłając jego stary straci...bo sigma może naprawić a nie wymienić i wtedy musi naprawiany obiektyw sprzedać np. w obniżonej o 40 % cenie. Chyba że ktoś z Was chciałby kupić naprawiana sigmę po cenie standardowej ? :) Nadmierne koszta :)
W ustawie nie ma tez czasu na załatwienie reklamacji. Zapis brzmi że musi to być czas odpowiedni :) W przypadku wysyłki az do Japonii uwierzcie że argumentacja w sądzie by przeszła. Skoro leci tak daleko to czas się wydłuzył. Jedyny termin jaki podany jest w ustawie to termin na rozpatrzenie czyli w ciągu 14 dni musza powiadomić czy reklamacja jest zasadna czy tez nie. W żaden sposób nie okresla to jednak czasu naprawy.
Sądziłam się w sprawie laptopa i w sądzie pięknie udokumentowano iz części musiały pochodzić spoza Polski. Niby pro klienckie sady a nie wywalczylam nic. także tak kolorowo z ta ustawa nie jest, że palniecie sprzedawcy na stól z krzykiem chce nowe :) Jeśli ktos zna ustawę i ma dobrego prawnika guzik dostaniecie będa naprawiać do usranej smierci a i termin pięknie można naciagnąc że w takim przypadku jest odpowiedni...
Z kolei jeśli kolega wystapi z gwarancji nie ustawy to zgodnie z zapisami na karcie gwarancyjnej. Zapis że gwarancja nie wyklucza ustawy nie oznacza że może korzystac z obu jednoczesnie. Oznacza to tylko tyle iż mając kartę gwarancyjną może takze reklamowac towar z ustawy. Jesli jednak wybierze postępowanie gwarancyjne to w trakcie postępowania nie może wysuwac roszczeń ustawowych, dopiero po zkaonczeniu zlecenia może ponownie złozyć postępowanie reklamacyjne tym razem z tytułu ustawy.
zbyszekD7000
30-08-2014, 09:50
a wyobrażasz sobie żeby taki obiektyw jak kolega prezentuje w ogóle trafił do sprzedaży, przecież to jest jawne oszustwo klienta, a ty stajesz w obronie sprzedającego/producenta, nie zagalopowałeś się przypadkiem.
a wyobrażasz sobie żeby taki obiektyw jak kolega prezentuje w ogóle trafił do sprzedaży, przecież to jest jawne oszustwo klienta, a ty stajesz w obronie sprzedającego/producenta, nie zagalopowałeś się przypadkiem.
Oczywiscie ze wyobrazam sobie. Wiele takich rzeczy się sprzedaje ale wtedy powinny mieć adnotacje ze cena obniżona jest z powodu takiego i takiego. Wybór klienta. Dlatego własnie nie jest tak jak na zachodzie gdzie od ręki dostajesz nowy bo sprzedawcow producent olewa cienkim przerywanym, oni dadza nowy a producent im naprawi i co wtedy ? Patrzysz w swoja strone bo jestes klientem. Ja natomiast mam w rodzinie kilku ktorzy prowadza biznes i tak kolorowo z ich strony nie jest. Klient wszystko chcialby nowe ale ich producent olewa i naprawia często trzymając sprzęt tak długo że przechodzi to pojęcie. Nawet nie mają co zrobić bo co ? zaloża sprawe ? no dobrze wygrają i co sad nakaze ? oddać z reklamacji prędzej...a zanim sprawa się skonczy juz dawno oddadzą. Chory kraj nie ze względu na to ze sprzedawcy nie chcą dawać a dlateog że nikt zadnymi przepisami nie wymogl tego na producentach, robia z nami co chcą i mają nas gdzies więc nie lic zna to że dymany przez biurokracje, Zusy i inne stwory sprzedawca dolozy ze swojego i tak uszczuplonego zarobku aby Kowalski miał lepiej...
Nie jestem żadnym sprzedawca ale widzę jak jest i kupując cos liczę się z realiami i z tym jak będzie taka reklamacja wygladała. A Ci którzy piszą "zarabia to niech wymienia" niech założą swoja działalnośc i potraktuja klienta tak aby miał dobrze. Zbranktutują w jeden sezon :)
cz4rnuch
30-08-2014, 09:59
Do czego to doszło żeby do dziewczyny jak do chłopa się zwracać. Córka nie broni producenta tylko powołując się na własne doświadczenia pisze że nie będzie łatwo wycyganić nowego obiektywu. Nie wiem czy ma rację ale tak to zrozumiałem.
Do czego to doszło żeby do dziewczyny jak do chłopa się zwracać. Córka nie broni producenta tylko powołując się na własne doświadczenia pisze że nie będzie łatwo wycyganić nowego obiektywu. Nie wiem czy ma rację ale tak to zrozumiałem.
Bardzo dobrze zrozumiales :) Nie bronię nikogo tylko wiem jakie są realia i to z obu stron. Zarówno ze strony klienta bo taką sprawę przechodziłam jak i ze strony sprzedawców bo mam w rodzinie kilku z biznesem. Ich rzadka wymiana wcale nie wynika z chęci zarobku czy kombinowania a tylko i wyłacznie z powodu "nie stracenia" na olewatorskim podejsciu przez producenta.
Od razu tez z góru uprzedzam wpisy typu "Mnie wymieniona gadasz głupoty" :)
Nie twierdze że nikomu nikt nie wymieni. Nadmieniam tylko to co spotkało mnie i co było zgodne z ustawa na która większość się powołuje pisząć "żadaj nowego z ustawy". Zaznaczyłam tylko że wymiana wcale nie jest tak oczywista i jest to zgodne z prawem. Częsty brak wymiany nie jest też złą wola sklepów a zwykłym strachem że zostana olani przez producenta i dołoża z własnej kieszeni kiedy wymienią w ciemno klientowi. Sprzedawca akurat najmniej w tek kwestii zawinił, przerzucił tylko z hurtowni na swój sklep towar a ustawą i przepisami został obciązony największymi obowiązkami co według mnie jest totalną głupotą. Producent któy produkuje towar i od którego zależy jakośc produktu praktycznie nie musi dawać gwarancji w ogóle !!! Gwarancja jest tworem nadobowiązkowym bo klientowi przysługuje ustawa I tyle :) Przykład:
Brat prowadzi działaność komputerową. Kupuje w hurtowni głośniki 2.1 najtańsze creative (89 zł na półce)i sprzedaje je w sklepie zarabiając na nich 14 zł. Producent daje mu rok gwarancji z czego na swoj koszt musi wysłać do serwisu.
Jesli głośniki popsuja się w 1 roku cały zarobek pochłonie kurier. Jeśli w 2 roku...to jest w czarnej dupie bo producent daje rok a klient przez dwa lata sadzi się z ustawy. I kto mi powie że przepisy w Polsce nie są porabane ??? Najmniej zależy jakośc produktu od sprzedawcy ale najwięcej musi odpowiadać zarabiając "gówno". Podniesc cen nie da się bo na allegro sprzedają z zarobkiem 5 zł....Dlatego rozumiem sprzedawców i włascicieli firm bo z autopsji wiem jak to wyglada.
zbyszekD7000
30-08-2014, 10:35
Niestety mnie takie tłumaczenie nie przekonuje.
Bo jak kolega kupił w takim stanie obiektyw to tak samo jakby kupił uszkodzony samochód a sprzedawca by mu mówił że jest śliczny i cały i za taki skasował. Różnica jest taka że w przypadku auta byłoby to widać, w przypadku obiektywu, niekoniecznie. Tu mamy skrajny przypadek zwalonego obiektywu który nie powinien się znaleźć w sprzedaży, co potwierdzają dalsze działania kolegi z serwisem który wyraźnie nie potrafi sobie z tym poradzić.
Więc dla mnie sprzedaż takiego przedmiotu jako zupełnie nowego klientowi to zwykłe oszustwo i tyle, na to też są odpowiednie paragrafy.
A skoro sprzedawca ma takie relacje z producentem, to powinien zerwać z nim współpracę i nie sprzedawać jego produktów a nie dymać klienta.
Sorry, Córko_Kleofasa, ale Twoje tłumaczenia i usprawiedliwianie sprzedawcy do mnie nie trafia.
A jeśli faktycznie pomyliłem płeć to przepraszam, ale ludzie mają tak dziwaczne niki że z nich nie wiadomo czy to chłop czy kobita ;-)
nikoniarz
30-08-2014, 10:42
Córka_Kleofasama bardzo wiele racji. Potrafiła spojrzeć na to bardzo obiektywnie i spokojnie. Sam wiem jak wygląda reklamacja towaru od strony sprzedawcy bądź smego producenta. Sporo też zależy od samej osoby- i klienta, i sprzedawcy.
Co do wypuszczenia felernego obiektywu- miał prawo pojawić się on w sprzedaży. Sklepy nie mają obowiązku testować każdej rzeczy. Zresztą nawet przy asortymencie niewielkiego sklepu jest to niewykonalne. Ktoś stwierdzi- gdzie była kontrola jakości w fabryce z której wyszło owe trefne szkło? Pracowała. Ale to jest produkcja masowa- kontrola jakości nie jest w stanie ogarnąć 100% towaru, zwykle też nie ma takiego obowiązku. W takim razie gdzie nastąpił błąd? Błąd popełnił sam pracownik montujący coś w tym obiektywie. Mógł to być błąd świadomy a pracownik nieodpowiedzialny ("aaa tam, i tak się sprzeda, i raczej nie udowodnią mojej winy"), mógł to być też błąd nieświadomy (człowiek nie jest osobą nieomylną). Poza tym mogło to szkiełko na etapie produkcji gdzieś spaść (to też bardzo świadomy błąd pracownika który to ukrywa)...
Także sprawa wypuszczenia wadliwego towaru jest bardzo częsta. Tym częstsza im większa produkcja. I jeśli ktoś nie zdaje sobie sprawy jak wygląda złożona produkcja masowa podobnego sprzętu to nie zrozumie pewnych spraw.
zbyszekD7000
30-08-2014, 10:45
nie, sprawa wypuszczania bubli jest coraz częstsza i staje się standardem, niestety.
I jeszcze nam klientom się wmawia że to normalne
Niestety mnie takie tłumaczenie nie przekonuje.
Bo jak kolega kupił w takim stanie obiektyw to tak samo jakby kupił uszkodzony samochód a sprzedawca by mu mówił że jest śliczny i cały i za taki skasował. Różnica jest taka że w przypadku auta byłoby to widać, w przypadku obiektywu, niekoniecznie. Tu mamy skrajny przypadek zwalonego obiektywu który nie powinien się znaleźć w sprzedaży, co potwierdzają dalsze działania kolegi z serwisem który wyraźnie nie potrafi sobie z tym poradzić.
Więc dla mnie sprzedaż takiego przedmiotu jako zupełnie nowego klientowi to zwykłe oszustwo i tyle, na to też są odpowiednie paragrafy.
A skoro sprzedawca ma takie relacje z producentem, to powinien zerwać z nim współpracę i nie sprzedawać jego produktów a nie dymać klienta.
Sorry, Córko_Kleofasa, ale Twoje tłumaczenia i usprawiedliwianie sprzedawcy do mnie nie trafia.
A jeśli faktycznie pomyliłem płeć to przepraszam, ale ludzie mają tak dziwaczne niki że z nich nie wiadomo czy to chłop czy kobita ;-)
Tylko widzisz Zbyszku, nie każdy sprzedawca ma obowiązek prowadzić tak szczególowe testy aby przygladać się cropom po każdej stronie prawda ? Wyobrażasz sobie że kazde szkło w sklepie sprzedawca zapina i testuje w taki sposób jak my ? :) Ogólnie sprawdza jego działanie, czy otrzy czy jest całe itp i nazwanie sprzedawcy oszustem to troche mocne słowa. Tym bardziej że sprawdzenie sprzętu jest obowiązkiem kupującego ! Mało tego jest także ujęte to w przepisach że w miarę mozliwości ( a taka mozliwośc jest bo szkło sie nie eksploatuje od kilku pstryków) sprzedawca ma obowiązek udostępnić produkt. Oczywiście sa produkty które ze względu na swój charakter uniemozliwiaja to i zgodnie z zasadą logiki nie moga być zaprezentowane to w przypadku obiektywu tak nie jest.
Sprawa druga nie zawsze przeciez szkło jest niesprawne od razu. Często klient moze tkaowe szkło upuścić itp, nie pozostaje wtedy nic innego jak wysłać szkło na ekspertyze do producenta prawda ? Rozumiem że Ty jako sprzedawca jakiegokolwiek sprzętu ufałbys każdemu klientowi któy przyjdzie z reklamacja że np. wyświetlacz w laptopie pękł sam z napręzęn a nie zbił go klient i wymieniałbys laptopy od ręki ? :)
Dlatego nie nazywałabym sprzedawcy oszustem. Jeżeli natomiast tak szczegółowych testów klient nie może wykonac na miejscu a dobra wola sprzedawcy jest i takowe szkło pozwala sprawdzić, a jednak po czasie wychodzi że nie jest takie jak być powinno to raczej nie nazwałabym nikogo oszustem prawda ?
Ogólnie punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. My jako klienci żadamy jak najlepiej dla nas, ja natomiast znam sprawę z drugiej storny i zapewniam Cię że tak kolorowo nie jest :)
zbyszekD7000
30-08-2014, 10:51
Masz rację i zgoda że sprzedawca nie ma obowiązku sprawdzać, ale jak klient do niego przyjdzie z tak skrajnie zwalonym obiektywem bo taki kupił to zgodzisz się że nie tak to powinno wyglądać. Co widać w przypadku innych sprzedawców którzy jednak normalnie podchodzą do klienta i jakoś mają inne relacje z producentem
nikoniarz
30-08-2014, 10:53
nie, sprawa wypuszczania bubli jest coraz częstsza i staje się standardem, niestety.
I jeszcze nam klientom się wmawia że to normalne
Ale co "NIE"? Przecież wyraźnie napisałem, że buble są i będą wypuszczane. I były. I napisałem wyraźnie czemu jest ich teraz więcej- bo produkcja jest większa. Poza tym zmieniły się czasy- ciężko o dobrego i odpowiedzialnego pracownika który przyzna się do błędu idąc do kontroli jakości i mówiąc "panowie, przed chwilą spadł mi ten obiektyw". Zresztą pracownik może być lojalny a kontroler stwierdzi "sprawdziłem go, jest okej", a tak na prawdę położył go i spokojnie wypił kawę. Bo kontroler to też pracownik, i też może być nielojalny tak samo jak zwykły pracownik produkcji.
Jak czytam to, to coraz bardziej się boje bo we wtorek jadę po sigme ;)
zbyszekD7000
30-08-2014, 11:00
Nie masz się co bać, to był taki skrajny przypadek, ja kupiłem i raczej jest ok, sprawdź w sklepie na tyle co się da i będzie dobrze. Ważne chyba też jest od jakiego sprzedawcy się kupuje, co wynika z tej korespondencji, przewidując późniejsze problemy, z ewentualną wymianą, gdyby była taka potrzeba ;-)
Masz rację i zgoda że sprzedawca nie ma obowiązku sprawdzać, ale jak klient do niego przyjdzie z tak skrajnie zwalonym obiektywem bo taki kupił to zgodzisz się że nie tak to powinno wyglądać. Co widać w przypadku innych sprzedawców którzy jednak normalnie podchodzą do klienta i jakoś mają inne relacje z producentem
Ta normalnośc zbyszku zależy od zasobności portfela i układów dystrybucyjnych. Nie chodzi tu o slogan "dbam o klienta" bo nikt nie dołozy 2 patyków licząc że klient wróci, bo po 5 wymianie musiałby zwinąc manele. Ładne to hasło ale w dobie pogoni za zarobkiem te piękne idee odchodza w zapomnienie. Jeśli sklep jest dogadany z dystrybutorem i ma pewnosc ze szklo mu wymienią to owszem pewnie klientowi jest w stanie wymienić. Ja uważam że producent nie powinien takich bubli wypuszczać a jeśli wypusci to z kogo to jest winy ? tylko i wyłacznie jego więc bez mrugnięcia powinien taki sprzęt wymienić. Nawet jeśli co któras sztuka jest uszkodzona z winy klienta to przy takim dostępie do części tanszym jaki ma producent nic się nie stanie jak i to wymieni. Nie mowie o popsutym mechanicznie, pobitym obiektywie ale o drobnych grzeszkach samych kupujacych. Producent to robi, najwiecej na tym zarabia więc to na nim powinny spoczywać największ eobowiazki nie na sprzedawcy. Nie kazdy sprzedawca jest traktowany tak samo przez dystrybutora niestety i ni ekazdy moze sobie na to pozwolic. Takie jest moje zdanie.
zbyszekD7000
30-08-2014, 11:07
Oczywiście że to wina producenta że takie obiektywy mogą się pojawić w sprzedaży, widzimy to też po innym sprzęcie że coraz mniej się go sprawdza w fabryce i z założenie kontrolę zwala na klienta, a on albo się zgłosi do serwisu albo nie i jakoś to będzie, niestety w takich realiach żyjemy, ale to nie dowód żeby temu przytakiwać, a coraz więcej osób daje się przekonać że to normalne i zaczyna to akceptować.
nikoniarz
30-08-2014, 11:07
Nie kazdy sprzedawca jest traktowany tak samo przez dystrybutora niestety i ni ekazdy moze sobie na to pozwolic. Takie jest moje zdanie.
Otóż to. Inaczej jest traktowany sprzedawca zamawiający comiesięcznie sprzęt za powiedzmy 50 tyś zł a inaczej taki który zamawia za 5 tyś...
Oczywiście że to wina producenta że takie obiektywy mogą się pojawić w sprzedaży, widzimy to też po innym sprzęcie że coraz mniej się go sprawdza w fabryce i z założenie kontrolę zwala na klienta, a on albo się zgłosi do serwisu albo nie i jakoś to będzie, niestety w takich realiach żyjemy, ale to nie dowód żeby temu przytakiwać, a coraz więcej osób daje się przekonać że to normalne i zaczyna to akceptować.
Normalnością jest, że buble będą wychodzić. Nie da się tego zniwelować w produkcji masowej. Ale nienormalnością jest nieegzekwowanie swoich praw podczas reklamacji. I nie chodzi o straszenie sądami a ludzkie dogadanie się ze sprzedawcą. Chyba, że trafimy na egoistę. Tacy też są.
W poniedziałek będę w serwisie i przekażę moją decyzję, że chcę wymiany na nowy. Wtedy serwis przedstawi sprawę dystrybutorowi i to dystrybutor podejmuje decyzje: wymiana czy Japonia.
Tak czy inaczej obiektyw poleci do Japonii na naprawę. Jeśli ja dostanę nowy, to naprawiony obiektyw trafi do ponownej dystrybucji (i pewnie takich lepiej lub gorzej naprawionych jest sporo na półkach sklepowych).
Jeśli Japończyk go nie naprawi, to będzie "zmielony" a dystrybutor dostanie nowy. Tyle, że to czas dystrybutora nie mój był by w takim wypadku.
zbyszekD7000
30-08-2014, 11:15
Otóż to. Inaczej jest traktowany sprzedawca zamawiający comiesięcznie sprzęt za powiedzmy 50 tyś zł a inaczej taki który zamawia za 5 tyś...
Normalnością jest, że buble będą wychodzić. Nie da się tego zniwelować w produkcji masowej. Ale nienormalnością jest nieegzekwowanie swoich praw podczas reklamacji. I nie chodzi o straszenie sądami a ludzkie dogadanie się ze sprzedawcą. Chyba, że trafimy na egoistę. Tacy też są.
zatoczyliśmy koło i wróciliśmy do punktu wyjście ;-)
Tak to powinno wyglądać.
nikoniarz
30-08-2014, 11:19
Ja myślę, że nawet jeśli jesteś tylko klientem, to nie powinieneś patrzyć jedynie oczami klienta. Warto spojrzeć na sprawę obiektywnie jak to zrobiła Córka_Kleofasa- postawić się też po stronie sprzedawcy. Skąd on ma mieć pewność, że klient sam nie uszkodził tego obiektywu?
Jak czytam to, to coraz bardziej się boje bo we wtorek jadę po sigme ;)
Broń Boże nie twierdzę żę ktoś odmówi Ci wymiany :) Zaznaczyłam tylko po krótce kilka problemów które notabene sa i tak znane ogólowi:
1. Nie zawsze sprzedawca musi wyrazić zgodę na wymianę podpierając się ustawa
2. Nie każdy sprzedawca jest traktowany tak samo przez dystrybucję zatem równie dobrze może Ci wymienić od ręki
3. Największe obowiązki spadaja na najmniej odpowiedzialnego w tek kwestii czyli sprzedawcę
4. Największy winny czyli producent kładzie laskę, a co gorsza traktuje sprzedawcę inaczej w każdym innym kraju.
Ja osobiście dziwię się że odpowiedzialnosc producenta nie jest prawnie nakreślona stanowczo i jasno typu:
Każdy producent zobowiązany jest dac gwarancję nie krócej niż ustawa, termin nieprzekraczający tylu i tylu ( jesli przekracza jego strata i wymiana od razu na nowy). W końcu Polska to tez spory kawałek tortu do podziału więc skoro moga w innych krajach to moga i u nas. Łatwiej jest zgnoić małych i średnich przedsiębiorców, którzy i tka maja sporo kłod rzucanych pod nogi prowadząc działalność. Potem wielkie zdziwenie że nic się nie opłaca, że bankrutują firmy, że umowy śmieciowe...a jak ma być skoro do interesu trzeba dopłacac często i gęsto bo nasi rządzacy zamiast chronić klienta/przedsiębiorce to chronia producentów.
zbyszekD7000
30-08-2014, 11:28
Ja myślę, że nawet jeśli jesteś tylko klientem, to nie powinieneś patrzyć jedynie oczami klienta. Warto spojrzeć na sprawę obiektywnie jak to zrobiła Córka_Kleofasa- postawić się też po stronie sprzedawcy. Skąd on ma mieć pewność, że klient sam nie uszkodził tego obiektywu?
Tylko powiedz mi, z całym szacunkiem, jak mógłbym spojrzeć obiektywnie, jeśli jako uczciwy klient idę do sklepu, kupuję nowiutki obiektyw, oczywiście ze świadomością że wszystko w nim jest ok, bo nawet nie zakładam że kupując nową rzecz może być inaczej, podpinam obiektyw i mam taki obrazek jak kolega tu w wątku zaprezentował. A potem mam się bujać z serwisem kilka miesięcy, mając niby obiektyw bo go kupiłem, ale nie mając bo leży ciągle w serwisie albo u producenta.
nikoniarz
30-08-2014, 11:30
Tylko powiedz mi, z całym szacunkiem, jak mógłbym spojrzeć obiektywnie, jeśli jako uczciwy klient idę do sklepu, kupuję nowiutki obiektyw, oczywiście ze świadomością że wszystko w nim jest ok, bo nawet nie zakładam że kupując nową rzecz może być inaczej, podpinam obiektyw i mam taki obrazek jak kolega tu w wątku zaprezentował.
Pisałem wcześniej- kupując nie masz 100% pewności, że obiektyw będzie dobry. Podpinasz, jest źle, reklamujesz. Właśnie po to stworzono reklamacje. Sprzedawca nie wie na którym etapie nastąpiło uszkodzenie (produkcja, klient, czy może jego sklep...) więc uruchamia procedurę i tyle. Ma obowiązek dać nowy produkt od ręki jeśli ma pewność, że uszkodzenie nastąpiło tylko i wyłącznie z winy sprzedawcy.
Tylko powiedz mi, z całym szacunkiem, jak mógłbym spojrzeć obiektywnie, jeśli jako uczciwy klient idę do sklepu, kupuję nowiutki obiektyw, oczywiście ze świadomością że wszystko w nim jest ok, bo nawet nie zakładam że kupując nową rzecz może być inaczej, podpinam obiektyw i mam taki obrazek jak kolega tu w wątku zaprezentował.
A jak może spojrzeć na to sprzedawca który kupuje u dystrybutora tak samo jak klient w sklepie, z nadzieja ze jest nowe, sprawne i przyjemne. Klient żąda nowego a dystrybutor mówi naprawa :) Każdy kij ma dwa końce :)
nikoniarz
30-08-2014, 11:37
A jak może spojrzeć na to sprzedawca który kupuje u dystrybutora tak samo jak klient w sklepie, z nadzieja ze jest nowe, sprawne i przyjemne. Klient żąda nowego a dystrybutor mówi naprawa :) Każdy kij ma dwa końce :)
I to chyba najlepsze podsumowanie całej dyskusji związanej z reklamacją towaru.
Pisałem wcześniej- kupując nie masz 100% pewności, że obiektyw będzie dobry. Podpinasz, jest źle, reklamujesz. Właśnie po to stworzono reklamacje. Sprzedawca nie wie na którym etapie nastąpiło uszkodzenie (produkcja, klient, czy może jego sklep...) więc uruchamia procedurę i tyle. Ma obowiązek dać nowy produkt od ręki jeśli ma pewność, że uszkodzenie nastąpiło tylko i wyłącznie z winy sprzedawcy.
Mimo, iz jestem klientem i chciałabym aby było inaczej zgadzam się z kolegą gdyz mimo własnego interesu patrzę na to obiektywnie. To nie wina sprzedawcy a traktowania go przez producenta w tak macoszy sposób. Pomijam juz sam fakt załatwienia reklamacji. Klient reklamujac coś z ustawy zostawia sprzęt w sklepie, a sprzedawca nie wyciagnie zestawu "mały technik" i nie naprawi tego sam. Wyśle to do producenta który często trzyma miesiąc, dwa....ale joby zbiera sprzedawca znowu Bogu ducha winny człowiek. Czasami mam wrażenie że musiałby na plecach sam przynieść produkt bo inaczej producent nie raczy się tym zainteresować. Prym wiodą "znakomite" firmy które masowo wypuszczają tablety po 200 zł sztuka....To czego nasłucham się przy niedzielnym obiedzie od rodziny wystarcza mi aby omijac takie wynalazki szerokim łukiem. Dodzwonić się do takiej formy graniczy z cudem, adres ? jakaś szopa z której wysyłane jest to dalej, termin ? miesiąc na dzień dobry często dwa... :)
zbyszekD7000
30-08-2014, 11:42
Zgoda, tylko tu wchodzimy już na inny poziom, bo to regulują umowy pomiędzy sprzedawcą a dystrybutorem o których my jako klient nie wiemy, więc to zależy na co sprzedawca poszedł w relacji z dystrybutorem/producentem.
I to jest to co ja pisałem, jeśli są one tak niekorzystne dla sprzedawcy, to niech nie sprzedaje produktów takiego producenta.
nikoniarz
30-08-2014, 11:43
Mimo, iz jestem klientem i chciałabym aby było inaczej zgadzam się z kolegą gdyz mimo własnego interesu patrzę na to obiektywnie. To nie wina sprzedawcy a traktowania go przez producenta w tak macoszy sposób.
Bo niestety sprzedawca też nie wie, czy błąd nastąpił na etapie produkcji. Obiektyw mógł zostać uszkodzony w sklepie, podczas transportu ze sklepu do klienta, mógł go uszkodzić klient... Po to jest czas reklamacyjny bo ocenić (na tyle na ile to możliwe) na jakim etapie doszło do uszkodzenia.
Zgoda, tylko tu wchodzimy już na inny poziom, bo to regulują umowy pomiędzy sprzedawcą a dystrybutorem o których my jako klient nie wiemy, więc to zależy na co sprzedawca poszedł w relacji z dystrybutorem/producentem.
I to jest to co ja pisałem, jeśli są one tak niekorzystne dla sprzedawcy, to niech nie sprzedaje produktów takiego producenta.
I tu się myslisz. Często wymogiem podpisania umowy jest dobrowolna rezygnacja z reklamowania u niego, a wysyłka do producenta ( mowie nie o sigmie a kilku dystrybutorach w branzy IT, Ci którzy są z branzy wiedzą.), pozostaje kodeks cywilny. Powodzenia :) Od producenta nie kupisz sprzętu, producent sprzedaje dystrybutorom. Nie kupując u takich producentów/dystrybutorow nie kupisz nic. Wszyscy działają tak samo....przynajmniej Ci najwięksi którzy jakis wybór towaru mają...Jest to mega przegięcie ale tak działają. Napiszą gwarancja zewnętrzna i musisz sam wysyłać oczywiście płacąc często za transport więcej niz na małym gównie zarobisz :) Świetne perspektywy prawda ?
zbyszekD7000
30-08-2014, 12:00
I to jest właśnie chore, rozmyta odpowiedzialność, a klient dymany.
nikoniarz
30-08-2014, 12:03
Jest na to genialne rozwiązanie- czujesz się dymany = nie kupujesz.
Bardzo dymany, ale nie z winy sprzedawcy jak większość myśli. I wszystkie te niechętne wymiany na nowy nie wynikają ze złej woli sprzedawcy. Najgorsze jest to że sprzęt jest coraz to gorszej jakości i takich śliskich spraw jest lawinowo więcej. Dlatego ja rozumiem sprzedawcę i staram się byc wyrozumiała wobec niego reklamując coś. Nie przybieram postawy skrajnie rozczeniowej jeśli widzę iż nie opiera się reklamacji a wdraża procedurę która jest najnormalniesza w tych warunkach. Liczę się że reklamacja może potrwac tydzień ale równie dobrze 1.5 miesiąca.
Póki nie poznałam tego od kuchni także nabierałam przekonania że sprzedawca sprzedał mi tablet ( za 400 zł) zarobił na tym 200 zł( bzdura kompletna, marza na takim produkcie to około 30 zł) i jeszcze nie chce wymienić...jednak teraz wiem jak to działa z autopsji i rozumiem tych ludzi którzy sprzedadza coś a potem świecą oczyma za producenta tego chłamu. Jedyne co dopilnowuje jesli takową rzecz reklamuje to porzadny protokół reklamacyjny który niejednokrotnie ratuje przed róznymi wpadkami oraz terminowość odsyłki. Często bowiem sa sprzedawcy którzy kładąc laskę odsyłaja po 10-12 dniach z reszta towaru. No wtedy to rzeczywiście termin wydłuza się i to nie z winy producenta.
Przypominam o zapisie w ustawie mówiącym o tym, że jeśli naraża to sprzedawcę na koszty nadmierne - nie musi wymieniać a może naprawić.
Nie ma takiego zapisu.
Ustawa mówi jasno - sposób doprowadzenia towaru do zgodności z umową określa konsument.
Chyba, że naprawa albo wymiana wiążą się z nadmiernymi kosztami.
(Art 8. ust 1.)
Dalej - Art 8. ust 4. mówi, że w przypadku przyczyn z Art 8. ust 1. konsument może zażądać obniżenia ceny albo odstąpić od umowy.
Jest na to genialne rozwiązanie- czujesz się dymany = nie kupujesz.
Błąd logiczny. Nie można być wydymanym przez producenta, nie kupiwszy wcześniej jego sprzętu.
Gdyby tak było zapis o naprawie nie miałby sensu, bo każdy kto ma wybór między naprawą a nowym wybierze nowy rzecz jasna. Sklepy wtedy nie miały by prawa bytu bo przy kazdej usterce musialyby wymieniac cos na nowe a jesli nie wymienilyby bo to za drogo i koszta sa wtedy musialyby albo zwracac czesc pieniędzy albo klient rozwiazywalby umowe dostawal pieniadze po czym kupowal nowy i tak do skutku. Reklamacje przestal;yby istniec! dlatego istnieje cos takiego jak interpretacja ustawy stad w niej wiele łaczników które zmieniaja postac rzeczy i tak w punkcie 4 napisano:
"4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani
wymiany, albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu..."
spójnik "ani" wlasnie daje te interpretacje bo przecież naprawy nikt mu nie odmówił nie ? Mógł jej zadać....i tak własnie poległam w najniższej instancji naszego sądu.
zbyszekD7000
30-08-2014, 15:12
Ale może nie trzeba było poprzestać na najniższej instancji, ponieważ ona wielokrotnie się myli (wiem to z własnego doświadczenia) i sąd odwoławczy nie raz zmienia te wyroki.
Ale to już tak tylko na marginesie, bo wątek nie o tym ;-)
Gdyby tak było zapis o naprawie nie miałby sensu, bo każdy kto ma wybór między naprawą a nowym wybierze nowy rzecz jasna. Sklepy wtedy nie miały by prawa bytu bo przy kazdej usterce musialyby wymieniac cos na nowe a jesli nie wymienilyby bo to za drogo i koszta sa wtedy musialyby albo zwracac czesc pieniędzy albo klient rozwiazywalby umowe dostawal pieniadze po czym kupowal nowy i tak do skutku. Reklamacje przestal;yby istniec! dlatego istnieje cos takiego jak interpretacja ustawy stad w niej wiele łaczników które zmieniaja postac rzeczy i tak w punkcie 4 napisano:
"4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani
spójnik "ani" wlasnie daje te interpretacje bo przecież naprawy nikt mu nie odmówił nie ? Mógł jej zadać....i tak własnie poległam w najniższej instancji naszego sądu.
UOKiK na ten temat się jasno wypowiedział:
http://www.uokik.gov.pl/faq_sprzedaz_konsumencka.php#faq1188
Sprzedawca nie może sam podjąć się naprawy, może jedynie zaproponować, ale nie trzeba się na nią zgodzić.
Sądy u nasz bardzo często orzekają wedle tego, która ze stron bardziej przypadła do gustu, nie zwracając w ogóle uwagi na to co mówią instytucje odpowiedzialne za poszczególne przepisy.
A co do Art 8. ust 4.:
"Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani
Żądanie jest jednoznaczne, gdyby to sprzedawca mógł sobie decydować, to byłoby by "prosił", "wnioskował" lub coś podobnego.
Jest tam łącznik "ani", bo wcześniej wszędzie jest "albo". Z tego powodu, że gdyby było "lub", to decyzja mogłaby należeć do sprzedawcy, jak również można by po naprawie dochodzić jeszcze wymiany. Przy "albo" można domagać się tylko jednego, więc jeśli "żąda" się wymiany, to ma być wymiana, a nie "lub" naprawa.
nikoniarz
30-08-2014, 15:41
Błąd logiczny. Nie można być wydymanym przez producenta, nie kupiwszy wcześniej jego sprzętu.
W sieci jest pełno informacji jak wyglądają sprawy reklamacyjne. Albo świadomie to akceptujesz albo odpuszczasz zakup i masz spokój. Nie widzę żadnego problemu :)
Sądy u nasz bardzo często orzekają wedle tego, która ze stron bardziej przypadła do gustu, nie zwracając w ogóle uwagi na to co mówią instytucje odpowiedzialne za poszczególne przepisy.
No tak właśnie uwaliłam.
Druga sprawa że wszystko zalezy od prędkości serwisu bo...na rozpatrzenie reklamacji jest 14 dni tak ? zatem w tym czasie może sprzedawca wysłac do serwisu jeśli naprawia usterkę i nie będzie występowała to po 13 dniach może zadzwonić do klienta i powiedziec że sklep sprawdził obiektyw usterki nie ma, reklamacja niezasadna :)
No tak właśnie uwaliłam.
Druga sprawa że wszystko zalezy od prędkości serwisu bo...na rozpatrzenie reklamacji jest 14 dni tak ? zatem w tym czasie może sprzedawca wysłac do serwisu jeśli naprawia usterkę i nie będzie występowała to po 13 dniach może zadzwonić do klienta i powiedziec że sklep sprawdził obiektyw usterki nie ma, reklamacja niezasadna :)
Tu się zgadza - sprzedawca może w ten sposób ominąć, ale można mu to bardzo utrudnić - nie oddawać karty gwarancyjnej. Przy czym nie może uzależnić rozpatrzenia reklamacji od jej dostarczenia, bo warunkiem koniecznym jest tylko dowód zakupu.
bylem dzisiaj w sklepie z zamiarem kupna tego obiektywu.
zrobilem nim po dwa zdjecia 50mm 2,8 na centralnym, prawym i lewym skrajnym.
O ile na centralnym bylo super to na skrajnych nie bylo wogole ostrosci
Oczywiscie obiektywu nie kupilem. Mam przyjsc za pare dni, kiedy beda mieli nowe sztuki.
I tu mam pytanie, gdybym kupil taki obiektyw czy wyslanie do kalibracji rozwiazalo by problem?
Na co mam zwrocic uwage sprawdzajac nastepna sztuke?
bylem dzisiaj w sklepie z zamiarem kupna tego obiektywu.
zrobilem nim po dwa zdjecia 50mm 2,8 na centralnym, prawym i lewym skrajnym.
O ile na centralnym bylo super to na skrajnych nie bylo wogole ostrosci
Oczywiscie obiektywu nie kupilem. Mam przyjsc za pare dni, kiedy beda mieli nowe sztuki.
I tu mam pytanie, gdybym kupil taki obiektyw czy wyslanie do kalibracji rozwiazalo by problem?
Na co mam zwrocic uwage sprawdzajac nastepna sztuke?
Kalibracja jest tylko i wyłącznie dla centralnego punktu.
Boczne mogą nie trafiać i z tą Sigmą bardzo często nie trafiają, bo takie są prawa optyki.
Kalibracja jest tylko i wyłącznie dla centralnego punktu.
Boczne mogą nie trafiać i z tą Sigmą bardzo często nie trafiają, bo takie są prawa optyki.
Ale jest szansa, ze nastepny bedzie trafial ?:)
Podpialem tez Sigme 18-35 1,8 i tam ostrosc byla na wszystkich punktach....
zbyszekD7000
13-09-2014, 11:07
Pewnie że jest szansa, dlatego jeśli jest możliwość to lepiej wybrać z wielu ten najlepszy.
Pewnie wielu z Was uzna moje pytanie jako głupie, jednak wąż w kieszeni skutecznie zmusza mnie do zadanie pytania do innych.
Od długiego czasu nie mam zooma i trochę mam rozterki przed kupnem sigmy. Mocno ciekawi mnie Nikkor 18-70 za nieporównywanie niższą cenę. Przesiadł się ktoś z tego obiektywu? Wiem, ciemniejszy, brak stabilizacji, bez gwarancji ale jakby nie patrzeć, 1100zł zostaje w kieszeni, czyli np sigma 10-20, czy nikkor 85 ( jedno i drugie jest na liście zakupów na kiedyś tam).
Do czego mi potrzebny obiektyw? Aparat wykorzystuje typowo do dokumentacji rodzinnych chwil, ciekawych wydarzeń. Nic co związane z zarobkiem. Czyste domowe potrzeby + małe hobby.
nikoniarz
16-09-2014, 17:25
Jakie szkło/szkła posiadasz na chwilę obecną?
Ja od jutra będę miał obydwa szkła (Sigma w drodze). Jeśli będzie interesowało cię coś konkretnego to pisz.
zbyszekD7000
16-09-2014, 17:38
Pewnie wielu z Was uzna moje pytanie jako głupie, jednak wąż w kieszeni skutecznie zmusza mnie do zadanie pytania do innych.
Od długiego czasu nie mam zooma i trochę mam rozterki przed kupnem sigmy. Mocno ciekawi mnie Nikkor 18-70 za nieporównywanie niższą cenę. Przesiadł się ktoś z tego obiektywu? Wiem, ciemniejszy, brak stabilizacji, bez gwarancji ale jakby nie patrzeć, 1100zł zostaje w kieszeni, czyli np sigma 10-20, czy nikkor 85 ( jedno i drugie jest na liście zakupów na kiedyś tam).
Do czego mi potrzebny obiektyw? Aparat wykorzystuje typowo do dokumentacji rodzinnych chwil, ciekawych wydarzeń. Nic co związane z zarobkiem. Czyste domowe potrzeby + małe hobby.
Jeśli masz takie rozterki to czemu nie weźmiesz 18-105 Nikkora ? Najbardziej uniwersalny kit i cenowo też niedrogi.
Koniec rozterek. Kupilem dzisiaj sigme.
Problemów było trochę bo na dopiero 4 sztuka trafiała bez bf a ff z moim korpusem oraz była ostrzejsze od innych. Sprawdziłem tez tamrona 17-50 is ale pomimo ostrości bardzo podobnej do mojego egzemplarza, jest droższy, wolniejszy af oraz głośniejszy ;-) największy plus to 5 lat gwarancji ale nie planuje tak długo mieć body dx.
Cena też bdb 1525 zł. Obym był zadowolony.
Kupując nikkora 18-70 kupiłbym coś z czego mógłbym nie być do końca zadowolony więc za jakiś czas znowu dylemat i zakup. Kupilem raz na długo.
slimlukas
22-09-2014, 11:46
Ja mam obecnie nikkor 18 105mm ale chciałbym zamienić na coś ze stałym światłem. Myślę nad zakupem sigmy 17 50 f2.8 Chyba że jest coś lepszego nie dużo droższego. Na nikkora w tych parametrach mnie nie stać bo cena to około 5 tyś
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Ja mam obecnie nikkor 18 105mm ale chciałbym zamienić na coś ze stałym światłem. Myślę nad zakupem sigmy 17 50 f2.8 Chyba że jest coś lepszego nie dużo droższego. Na nikkora w tych parametrach mnie nie stać bo cena to około 5 tyś
Sigma 18-35/1.8
Sigma 17-50/2.8
Tamron 17-50/2.8 z VC lub bez
Nikkor 17-55/2.8
Wszystkie porównania są na forum - wystarczy użyć szukajki.
slimlukas
22-09-2014, 13:12
Tak tylko czy sigma 17 50 f2.8 czy np. Nikkor 35mm i 85mm? Dwie stalki czy jeden zoom? Używane głównie do spacerów.
sam musisz wybrać, wiadomo, że zoom wygodniejszy.
Ja Sigmę polecam, mam od tygodnia i jest świetna (b. ostra, celna, stosunkowo szybka).
Również bardzo polecam Sigmę. Nawet nie sądziłem, że tyle radości da mi standardowy zoom.
A może sigma + 85 ? Ok 3k zł, dwa bardzo dobre optycznie obiektywy a masz wygodny zoom oraz stałkę do portretów.
Cześć. Pytanie troche z boku tematu.
Mam wspomnianą sigmę od kilku lat. Kupiłem kiedyś zamiast kita z moim D90. Używam do dzisiaj po przesiadce na D7000.
Obiektyw super! Polecam.
W tym roku zauważyłem 2 problemy. W związku z tym, że dużo nim focę luźna jest juz osłona przeciwsłoneczna oraz widzę pęknięcia na pierścieniu (gumie) - pewnie za kilk amiesięcy pęknie do końca.
Czy takie "akcesoria" czy też części zamienne można kupić? Czy to wiąże się z wysyłką do serwisu?
cz4rnuch
22-09-2014, 14:17
...Mam wspomnianą sigmę od kilku lat... Ale masz Sigmę z tematu wątku? Pytam bo w stopce stoi, że 18-50. Pierwsze Sigmy 17-50 miały lekko wchodzącego tulipana. Sam się zarzekałem że u mnie siedzi jak w skale, ale no właśnie, zjechałem tyłkiem po skale i osłona postanowiła się ulotnić. Od tamtej pory używam golasa i właściwie jeśli chodzi o zdjęcia to nie zauważam różnicy. Jeśli potrzebujesz nowej to są raczej drogie, na allegro są jakieś uniwersalne, wpisujesz po prostu tulipan oraz średnicę filtra i wyskakują Ci zamienniki.
slimlukas
22-09-2014, 14:22
Podobno pękająca guma i luźna osłona to standard w sigmie. Tak jak kolega polecił kupić zamiennik na alledrogo.
cz4rnuch
22-09-2014, 14:31
...Podobno pękająca guma i luźna osłona to standard w sigmie...l Nie mogę potwierdzić ani pierwszego ani drugiego. Problem z tulipanem z tego co mi wiadomo dotyczył tylko pierwszych partii i od kilku lat nie istnieje. Moja Sigma ma kilka lat i nic jej nie pękło. Fleja z niej i trochę się pobrudziła ale fizycznie jest w bardzo dobrej formie.
slimlukas
22-09-2014, 14:32
A to zwracam honor. Prawda jeśli chodzi o pierwsze modele :)
Jeśli chodzi o luźną osłonę - to akurat w tej Sigmie standard - oczywiście po jakiś tam czasie użytkowania, bo w nowym będzie siedziała solidnie.
Guma - co najwyżej się naciąga i brudzi. Nic nie chce pękać.
slimlukas
22-09-2014, 15:25
A jeśli sigma to tylko seria EX czy ktoś może poleca serię C? Np. Sigma 17-70 F2.8-4 DC MACRO OS HSM C ?
madebyzosiek
22-09-2014, 16:42
Seria C, podobnie jak A i S, to nowe serie Sigmy. 17-70 i 17-50 to trochę inne szkła. Przede wszystkim 17-70 ma zmienne światło, ale ma lepszy zakres, jest bardziej uniwersalna. Ja sobie ją chwalę, choć oczywiście światła czasem brak na długim końcu. Nowe serie to tez możliwość kalibrowania na własnym kompie, oczywiście jak się wyposażysz w USB Dock.
Pozdrawiam:-)
slimlukas
22-09-2014, 16:52
No i tu dylemat czy opłaca się zamieniać nikora 18 105mm na sigme 17 70 F2.8-4? Bonus taki ze można podpiąć USB dok i ustawiać samemu.
madebyzosiek
22-09-2014, 17:13
To zależy, jest też szerzej i na szerokim jaśniej. Ja zmieniłem właśnie 18-105 i nie żałuję, ostrzejszy, mniejsza odległość ostrzenia, lepsza stabilizacja, lepsza jakość wykonania. Oczywiście 17-50 przy nim wypada lepiej pod wieloma względami, ale to jednak krótko i najczęściej trzeba z body do serwisu wysłać do kalibracji. Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie czego Ci w 18-105 brakuje i na tej podstawie szukać nowego szkła.
slimlukas
22-09-2014, 17:26
Często robie zdjęcia w mieście. W dzień jest ok ale po zmroku w 18 105mm jest po prostu ciemny.
madebyzosiek
22-09-2014, 17:37
Ale po zmroku to znaczy jak jest już ciemno? Jakiego ISO wtedy używasz i do jakiego twoja puszka jest użyteczna? Może stałka z 1,8 byłaby lepsza (35, 50, 85). Wieczorem trzeba się niestety ratować dłuższym czasem albo wyższym ISO i tu różnica między 3,5 nikona a 2,8 sigmy niewiele pomoże. Widać ją w pomieszczeniach dopiero, na przykład jak nie możesz błyskać lampą, a światła jest bardzo mało. Ja się skusiłem na 17-70 i nie żałuję, ale po zmroku też z niej niewiele wycisnę, chyba że podniosę iso do 3200 :D
slimlukas
22-09-2014, 17:52
ISO staram się jak najmniejsze ustawiać. Na 18 105 mm przy 70 mm mam już f5. Gdy ustawiam wzsze ISO to szumy straszne :(
madebyzosiek
22-09-2014, 18:03
ISO staram się jak najmniejsze ustawiać. Na 18 105 mm przy 70 mm mam już f5. Gdy ustawiam wzsze ISO to szumy straszne :(
A jaką masz puszkę? Sigma 17-70 przy 70 ma f4 więc trochę jaśniej, ale braku światła nie da się przeskoczyć. Albo iso do góry, albo aparat na statyw i długi czas naświetlania. Ja mając D5000 robiłem Sigmą zdjęcia z ręki przy czasie 1/20 na czułości 1600 i stabilizacja pomagała, ale to w świetle latarni jakimkolwiek. Z D7100 jest lepiej (wyższe iso wygląda ok) ale też mi się zdarzyło 1/10 z rąsi. Dobra stabilizacja też trochę daje ale nie znajdziesz szkła, które zrobi dobre zdjęcie z małą ilością światła przy niskim iso i rąsi :-D
slimlukas
22-09-2014, 18:11
Tak się właśnie domyślam. Moja puszka to D5100. Ciągle się rozglądam za jakimś spacerowy szkłem co by w nocy się nadawało i juz sam nie wiem co wybrać.
madebyzosiek
22-09-2014, 18:17
Tak się właśnie domyślam. Moja puszka to D5100. Ciągle się rozglądam za jakimś spacerowy szkłem co by w nocy się nadawało i juz sam nie wiem co wybrać.
W D5100 iso 1600 wygląda ok, więc można spokojnie na nim focić, chyba że jesteś szumomaniakiem :smile: Mi rozmyślania nad 17-50 przerwał fakt małego zakresu, który wspominam z pierwszego 18-55 jakiego miałem, stąd wybór padł na 17-70 i jest ok. Ale to moje zdanie. sam musisz wiedzieć co jest Ci potrzebne, na forum nikt za Ciebie nie wybierze :razz: Powodzenia w przemyśleniach :smile:
chłopaki, chyba spory OT robicie.
tu różnica między 3,5 nikona a 2,8 sigmy niewiele pomoże.
Nie zgodzę się z kolegą. 3.5 nikkor ma na 18 mm. Przy 50mm juz jest znacznie ciemniej a róznica pomiędzy 2.8 a 4.5 czy 5 jest kolosalna.
koniuXR3i
30-01-2015, 17:43
Czy kupując Sigme 17-50 używana ale jeszcze z gwarancja można ja odesłać z puszka na kalibracje w ramach tejże gwarancji?
Czy taka usługę wykonują tylko raz i cześć, później oplata ?
zbyszekD7000
30-01-2015, 17:56
jakoś tak, czyli jeśli nie była wysyłana to chyba sie załapiesz
Czy kupując Sigme 17-50 używana ale jeszcze z gwarancja można ja odesłać z puszka na kalibracje w ramach tejże gwarancji?
Czy taka usługę wykonują tylko raz i cześć, później oplata ?
Wysyłaj. Ja swoją wysłałem dwukrotnie do różnych body i skalibrowali ( co prawda nie idealnie) na gwarancji.
sztender
03-02-2015, 00:22
( co prawda nie idealnie)
Nie idealnie czyli jak?
Bo wygląda, że moja też do kalibracji.
koniuXR3i
03-02-2015, 14:37
Ja zamierzam kupic, ale zastanawia mnie jedno, czemu na allegro pojawia sie tyle sztuk na gwarancji - i to takich w miare mlodych z reguly.
Jak jest taka fajna to czemu sie jej ludzie pozbywają - chociaż nie jest to jakiś wysyp.
I w bajki o przesiadce na ff na każdej aukcji nie wierze ;)
adriansocho
03-02-2015, 14:55
Może jednak kupują np. 18-35/1.8 skoro jaśniejsza?
Archibald6803
03-02-2015, 14:59
Ja zamierzam kupic, ale zastanawia mnie jedno, czemu na allegro pojawia sie tyle sztuk na gwarancji - i to takich w miare mlodych z reguly.
Jak jest taka fajna to czemu sie jej ludzie pozbywają - chociaż nie jest to jakiś wysyp.
I w bajki o przesiadce na ff na każdej aukcji nie wierze ;)
W większości wypadków powód jest jeden : Sigma 18-35/1.8
Może jednak kupują np. 18-35/1.8 skoro jaśniejsza?
Nie tylko jaśniejsza, ale też sporo ostrzejsza i konfigurowalna w domu (AF). Z drugiej strony, cięższa, krótsza i dwa razy droższa.
W 90% powód jest jeden : Sigma 18-35/1.8
Całkiem prawdopodobne.