Zobacz pełną wersję : No i jest Sigma 85 1.4 z motorkiem
http://www.dpreview.com/news/1002/10022015sigma85mm.asp
Szkoda tylko, ze nie podali zadnej orientacyjnej ceny.
Jest tez juz info na Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10452). Moze ktos znajacy sie na wykresach MTF, skomentowac to co tam widac?
Ciekawe jak optycznie wypadnie....przynajmniej jest 9 listkow i ostrzy od 0.85cm. Filtry tez jak na nich w miare (77mm)
hm ciekawie się robi. mam nadzieję, że za dwa tygodnie na targach ją pomacam. jesli cena będzie rozsądna to mój 85 1.8 leci na giełdę ;)
hm ciekawie się robi. mam nadzieję, że za dwa tygodnie na targach ją pomacam. jesli cena będzie rozsądna to mój 85 1.8 leci na giełdę ;)Obawiam sie, ze moze kosztowac tyle co Nikkor 85 1.4. Zobacz jaki jest stosunek ceny Sigmy 50 1.4 HSM do Nikkora 50 1.4 AF -- Sigma jest drozsza.
fakt, ale jesli pojawi się w tym roku 85 afs nikona to bankowo przebije ceną sigmę ;) poczekajmy na cenę
Mariusz888
21-02-2010, 04:00
To tylko spekulacje ale S prawie na pewno będzie kosztować lekko powyżej 4k zł bo jest to nowsza konstrukcja niż Nikkor a do tego ma HSM... więc obstawiam gdzieś 4,5k zł a nowy Nikkor (o ile się pojawi) też na pewno nie będzie kosztował tyle co obecny tylko przynajmniej z 6k zł ;) niemniej miło że coś się dzieje (chociaż jak dla mnie to szkoda że akurat w temacie który już akurat mnie nie interesuje z powodu Z ;) )
Dobrze że przynajmniej stara 85-tka 1.4 z dnia na dzień nie przestanie być dobra ;) Biorąc pod uwagę cenę Sigmy 50/1.4, myślę że 85 będzie kosztować co najmniej 4,5tys.
tgollob_jamessuchar
21-02-2010, 11:01
Sigma mnie zaskoczyła, trochę zapomniałem (chyba nie jestem jedyny) i o takiej opcji, że wypuszcza 85mm pokroju 50mm f/1,4 ;0
Co więcej widzę, że będzie i stabilizowany 70-200 f/2,8 ;0
No, no....
Tylko skad wnioski, ze Sigma bedzie ustalala ceny na podstawie cen opytki Nikona? ;) Uwazam ze 3.5tys to optymalna cena za to szklo i takiej sie spodziewam.
Tylko skad wnioski, ze Sigma bedzie ustalala ceny na podstawie cen opytki Nikona? ;) Czy oni beda sobie tak ustalac czy nie, to nie ma znaczenia dla naszych porownan w stosunku do cen analogicznych lub podobnych szkiel Nikona. :) Zobacz ile kosztuje Sigma 50 1.4 HSM, a ile Nikkor 50 1.4 AF i 50 1.4 AF-S. Skoro "glupia" 50tka HSM jest drozsza niz Nikor bez silnika, to dlaczego wg Ciebie Sigma 85 mialaby byc tansza od Nikona 85 bez silnika? Oczywiscie jak najbardziej bym sobie tego zyczyl, mimo ze akurat 85 mm mnie nie kreci (do FF wole cos nieco dluzszego).
Andrzej Olender
21-02-2010, 11:12
Na podstawie jednej 50/1.4 nie ma co wróżyć ceny 85/1.4, wiele innych szkieł ma cenę niższą niż systemówki. Pożyjemy, zobaczymy :)
Na podstawie jednej 50/1.4 nie ma co wróżyć ceny 85/1.4, wiele innych szkieł ma cenę niższą niż systemówki. Pożyjemy, zobaczymy :)
fiszaj sigmy też droższy od nikkorowskiego - jeśli jakość będzie super to wg mnie nie ma co wymyślać że 'powinna' kosztować 3,5 k zł -wiadomo byłoby świetnie, ale w cuda nie wierzę.
A dodatkowo mam teraz 'problem' bo właśnie zamówiłem nikkora 85 1,4 i zastanawiam się czy się nie odmówić -tylko pytanie kiedy będzie można tą sigmę sobie pomacać i pooglądać testy :)
Andrzej Olender
21-02-2010, 11:32
Ja tam jednak wstrzymał bym się z prognozowaniem ceny :)
Lada moment pewnie będziemy oficjalnie tę cenę znali :)
Ja temu szkłu kibicuje jedynie z zasady że konkurencja dobrze robi wszystkim, zbyt rozczarował mnie AF w S50/1.4 i się zraziłem do marki Sigma.
Ja sądzilem ze rozrzut jakosciowy egzemplarzy jak i celnosci AF w S35/1.4 byl wypadkiem przy pracy i moim pechem... podpiecie S50/1.4 rozwialo wszelkie watpliwosci.. ani to przypadek, ani pech... Sigmy tak maja i juz.
Z jasną portretówką oferta sigmy jest już w miarę kompletna. Swoją drogą sigma się przyłożyła - sypnęła ciekawymi nowościami. Ciekawe, że optyczni napisali o trzech pozostałych nowościach sigmy, a o tej 85-tce nie. czyżby testują?
nightelf
21-02-2010, 12:30
Ciekawa premiera, cena pewnie koło 4 tysięcy.
Ja kibicuję temu obiektywowi :)
No....no... to Sigma zaszalała :) Super, zawsze to większy wybór, konkurencja etc...
I nie wiem czemu, ale coś czuję, że Sigma nas miło zaskoczy z ceną, a wtedy mamy murowany hit :) Oczywiście jeśli optycznie będzie OK, ale o to jakoś jestem spokojny, bo Sigma nie raz pokazała, że umie robić dobrą optykę.
Mariusz888
21-02-2010, 12:45
I nie wiem czemu, ale coś czuję, że Sigma nas miło zaskoczy z ceną
Zapomnij.... ;) Sigma ostatnio wg mnie bardzo rozczarowuje klientów jeśli chodzi o ceny ;)
Nie tak bardzo, jak nikon - ceny są tylko kilkanaście procent wyższe, od pożądanych :)
Zapomnij.... ;) Sigma ostatnio wg mnie bardzo rozczarowuje klientów jeśli chodzi o ceny ;)
No zobaczymy, ja obstaję przy swoim :)
Mariusz888
21-02-2010, 13:45
Nie tak bardzo, jak nikon - ceny są tylko kilkanaście procent wyższe, od pożądanych :)
Nikon też ma od jakiegoś czasu dużo drożej... po kryzysie ceny są nadal w kosmosie ALE Sigma zawsze była postrzegana jako tańsza alternatywa, a obecnie większość jej produktów jest w cenach zbliżonych lub co najdziwniejsze wyższych niż produkty Nikona, chociażby wspominane już na forum ceny fishy, 50/1.4, ogromne podwyżki 100-300, 150-500 i 50-500 droższe niż N80-400VR (tu co prawda Nikon wymięka trochę ale cena jest ceną chociaż tu jest dosyć słusznie), 70-200 już za prawie tyle co N80-200... można by tak długo wyliczać ;) Ja ceny śledzę bardzo często i mimo tego że Sigmy bardzo lubię to od jakiegoś czasu ich polityka cenowa mnie trochę dziwi... najbardziej chyba jednak w przypadku 50/1.4 kiedy za sporo mniej mogę mieć szkiełko generalnie sporo pewniej trafiające, o mniejszych rozmiarach, z mniejszym rozmiarem filtra czyli 50/1.4G...
pietrobas
21-02-2010, 13:59
Jest i już na opacznych ;)
Wydaje mi sie, że cena może być wysoka, to prawie pierwszy tego typu obiektyw na rynku! Nie licząc Sony, ale jeżeli zdecudują sie troche zaryzykować, a na Nikona nowego przyjdzie poczekać dłużej i Sigma wypali z cena startową poniżej 4k, będzie bestseller.
bcrich77
21-02-2010, 14:20
Myślę, że z przy dobrej optyce i cenie 3,5-3,8 Sigma zabiłaby Nikonowi niezłego ćwieka.
Obawiam się jednak taka cena w przypadku Sigmy to niestety marzenie.
Mariusz888, nie rozumiem tego stwierdzenia, że Sigma była postrzegana jako tańsza alternatywa, owszem, są szkła tańsze, takie jak 24-70/2.8HSM, jest też 70-200/2.8.
Jednakże jeśli chodzi o stałki, to... 30/1.4 porównać można do... połowy 35L co najwyżej (bo tylko na aps-c) - zatem jest tańsza. 50/1.4 jest (moim zdaniem) lepsza od Nikkora i moim zdaniem słusznie droższa.
W przypadku porównania 70-200 do 80-200 to już nie rozumiem... może postawmy szkło tej samej klasy - jasny zoom z HSM/SWM - AF-S80-200/2.8 już jest sporo droższy (dziwnym nie jest)
Ale takie dywagacje zależą od punktu widzenia, zatem nie kłóćmy się :]
Chodziło mi teraz o nowości: Sigma 50/1.4 jak wychodziła, kosztowała około 1400zł, przewidywaliśmy właśnie coś takiego.
N24/1.4 - liczę na to, że prognozy z 8k to tylko czarnowidztwo, ale każdy z nas liczył na 5-6k.
Myślę, że 85/1.4 ma szanse wyjść za coś w zakresie 3,5-4,5k. Bo w przypadku AF-S 85/1.4 nikt poniżej 5-6k się nie spodziewa.
Dlatego liczę, że Sigma, jakby brzydka nie była (a wygląda imo tragicznie), nie dość, że będzie wymiatać optycznie, to jeszcze będzie miała super bokeh i cenę na poziomie dzisiejszych śrubokrętowych nikkorów, których cena spadnie do 2,5-3k, jak to rok temu było (Czemu wtedy sobie jej nie kupiłem :( )
Mariusz888
21-02-2010, 15:42
są szkła tańsze, takie jak 24-70/2.8HSM, jest też 70-200/2.8.
No więc właśnie...
30/1.4 porównać można do... połowy 35L co najwyżej (bo tylko na aps-c) - zatem jest tańsza
No więc właśnie po raz drugi (jest tańsza) - a porównanie bez sensu bo to szkło jedno jest po FF a drugie nie...
50/1.4 jest (moim zdaniem) lepsza od Nikkora i moim zdaniem słusznie droższa.
A wg mnie nie jest lepsza... ma bardzo duże problemy z trafianiem na bocznych punktach, jest beznadziejnie wielka jak na taką stałkę i ma filtry w chorym rozmiarze przez to jak na szkło 50/1.4 (77mm) w momencie gdy stary N miał 52 a teraz 58... optycznie też jakoś nie jest super lepsza od N... ale to nie o tym wątek...
W przypadku porównania 70-200 do 80-200 to już nie rozumiem...
Dlaczego? Bo jeden jest śrubokrętowy a drugi ma HSM? To dlaczego jest od groma wątków "czy S czy ten N"? Po za tym weź do ręki N to zrozumiesz o czym mówię - kawał pancernego szkła - do S nic nie mam ale to inne wykonanie ;) a szybkość 80-200 wcale nie jest zła...
AF-S80-200/2.8 już jest sporo droższy
A znasz sklepy które go sprzedają? Bo S 70-200 i N AF 80-200 można kupić prawie a każdym... więc nie porównujmy do czegoś co nawet nie jest w sprzedaży ;)
cenę na poziomie dzisiejszych śrubokrętowych nikkorów, których cena spadnie do 2,5-3k, jak to rok temu było
WOW - a spadła cena np D3 do takiej jak rok temu? Nie... nawet mimo tego że zastąpił go D3s to tam gdzie jeszcze są ceny D3 nigdzie nie ma 11,5k zł za nówkę - to samo jest ze szkłami - żadne NIE wróciło do ceny sprzed kryzysu... a obecnie śrubokrętowy N 85/1.4 to jest średnio ok 3,5k zł za używany, a nie nowy - ceny porównuje się nowych a nie nowy vs używany bo inaczej to nie ma sensu...
Ja tam nic do S nie mam - też mam nadzieję że będzie w super cenie i dobra optycznie bo wiem że dużo ludzi jest na zakupie 85/1.4 i mam nadzieję że uda się im zakupić fajne szkiełka czego wszystkim życzę :)
Szanuję Twoje zdanie, bo mam swoje :) Ale myślę, że jeśli chodzi o startową cenę Sigmy, to i Ty byś chciał, żebym miał rację :)
No i wybacz - tak bardzo przywykłem do patrzenia na ceny używek, że zapominam o tym, że istnieją nówki :)
Mariusz888
21-02-2010, 15:57
Mavierk - no wiadomo że może każdy mieć swoje zdanie :) w gruncie rzeczy to nawet nasze się tak wiele nie różnią ;) jednak życzę nam wszystkim żeby sprzęt był jak najtańszy ;)
Niedzwiedz
21-02-2010, 16:20
A ja mam sigme 50 1,4 i wole ja bardziej niz nikora AFS , imo jest lepsza pod wzgledem ostrosci bokehu szybkosci AF , nie mam problemow z AF i sigma :)
ja okaze sie ze nowa 85 1,4 jest lepsza niz nikkorek 85 1,4 to zmienie bez ogladania sie :) lepsze wrogiem dobrego czy jakos tak :)
mavierk - ale nie mozna porownywac S70-200 do N70-200, te szkla dzieli przepasc, mialem s70-200 i na 200/2.8 to szklo bylo jak mydlo
co do S85/1.4 to jak nie bedzie min 30-40% tansza od nikona to raczej czarno widze jej przyszlosc
Super by było, gdyby Sigma pomyślała też o mało zamożnej części fotografujących, jakieś 85/1,8 z silnikiem, jak dla mnie niekoniecznie HSM, ale ostre od pełnej dziury i np. za 1500zł :D
za dużo reklam ery :) za mało kontaktu z rzeczywistością :) ale skoro tak to ja bym chciał 200mm f2 za hmm może 3000zł :D
Z ta sigma to co kto lubi , podobnie jak Niedzwiedz bardzo sobie chwale sigmę 50 1.4, nie miałem nigdy problemów z af .Także myślę ze dopóki nie pojawia się zdjęcia z nowej 85 nie ma się co sugerować jakaś bzdurna zła opinia odnośnie problemów z tymi obiektywami.
Mariusz888
22-02-2010, 00:27
timi - to nie jest bzdurna opinia tylko tak jest... weź przejrzyj sobie nawet temat o N 50/1.4G czy porównania z S gdzie wypowiadali się niektórzy użytkownicy S którzy mieli problemy... ja nie mówię że S jako firma jest zła - zawsze lubiłem ich obiektywy i z powodzeniem nadal używam i nie mam zamiaru sprzedawać jak na razie nic z S które mam ;) ale nie można też mówić że problemów w ogóle nie ma jeśli są... ja markę Sigma bardzo sobie chwalę bo mają masę faaaaajnych szkieł ale faktem jest też pewna ilość wpadek ;)
Jest tez juz info na Fotopolis (http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10452). Moze ktos znajacy sie na wykresach MTF, skomentowac to co tam widac?Wykres leży poniżej 0,9, więc nie będzie to żyleta. Ale jeśli to jest na wykres na przysłonie 1,4 to żadne szkło nie jest żyletą, a po przymknięciu zyskują sporo.
Z ciekawości - gdzieś są MTFy nikkorowskiego 85/1.4 ? Mozna by porównać.
Edit - znalazłem: http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/telephoto/af_85mmf_14d_if/index.htm
jest beznadziejnie wielka jak na taką stałkę i ma filtry w chorym rozmiarze przez to jak na szkło 50/1.4 (77mm) w momencie gdy stary N miał 52 a teraz 58... Wg mnie to właśnie za te kupę szkła każe sobie sigma płacić. Natomiast sigmowska 85/1.4
nie jest odbiegająca rozmiarem od nikkora. Byłaby sporo tańsza, ale .... mam swoją teorię, niestety nieciekawą. Canon nie ma szkiełka 85/1.4. Ma tani 1.8 i baaardzo drogi 1.2 L. W sigmie chcieli zapewnie wypełnić dziurę i te szkiełko wcisnąć wielu canonierom, dojąc jak sie da - pewnie przez to będzie stała koło 4,5 tys, a nie 3,5 jak powinna.
Jestem ciekaw jak tam będzie z AF, czy będzie trafiał bez pudła, bo w szkle 1,4 to bardzo istotne, każdy błąd jest natychmiast wyłapywalny, szczególnie na dłuższych ogniskowych.
To, że to HSM wcale nie znaczy, że będzie pioruńsko szybka.
Czekam i czekam na portretówkę z AF-S no i mam zaskoczenie. Czekam na nikkora, a wyszła sigma. Chyba poczekam dalej, bo mam nadzieję na nikkora 105 lub 135/2.0
Niech nikon robi tak dalej, to nie będzie musiał wypuszczać następców. Czekano na następcę 80-400, sigma dała 50-500 z HSM i OS i nikkor sobie może nie znaleźć nabywców.... 85/1.4 też wypuści spóźnioną.
Hm. Co ja mam teraz zrobić ze swoim szkiełkiem?
Hm. Co ja mam teraz zrobić ze swoim szkiełkiem?
Lepiej sobie zostaw. Nikon będzie teraz robił na kolanie AF-S 85f1,4 i pewnie wyjdzie podobnie jak z AF-S 50f1,4 czyli optycznie przyzwoicie ale nie powalająco i AF wolniejszy niż w wersji bez silnika :) ;)
Wg mnie to właśnie za te kupę szkła każe sobie sigma płacić. Natomiast sigmowska 85/1.4
nie jest odbiegająca rozmiarem od nikkora. Byłaby sporo tańsza, ale .... mam swoją teorię, niestety nieciekawą. Canon nie ma szkiełka 85/1.4. Ma tani 1.8 i baaardzo drogi 1.2 L. W sigmie chcieli zapewnie wypełnić dziurę i te szkiełko wcisnąć wielu canonierom, dojąc jak sie da - pewnie przez to będzie stała koło 4,5 tys, a nie 3,5 jak powinna.
Nie strasz ludzi. Ja tu sobie zęby ostrze i modlę o cenę do 3500 a tu mi propozycja o 1000zł większa nie nie specjalnie dla mnie 2499 :D I będzie niespodzianka :)
Mariusz888
22-02-2010, 01:48
Jacek_Z - no niestety 100% racji... zwłaszcza z tym Canonem.... 1.8 niezłe ale nie powala a 1.2 horrendalnie drogie... więc wypełni lukę idealnie... ;)
Niech nikon robi tak dalej, to nie będzie musiał wypuszczać następców.
Noooo Nikon już tak robi od jakiegoś czasu... wystarczy zobaczyć ilu klientów skasowała im Sigma swoją 30/1.4DC która mimo że jest pod DX to robiła za standard na DX już ho ho temu a Nikon wypuścił kastraty żeby pokazać AF-S 35/1.8DX dopiero, można powiedzieć, że niedawno... tak samo z tym 80-400 i sigmami 50-500 i 150-500... ;)
Jak to szkło będzie kosztowało 3,5k zł ostatecznie to będzie cud ale nie wierzyłbym w to i obstawiam jak już pisałem sporo więcej... właśnie z powodu dziury w Canonie, oraz z tego powodu że jest to nowsza konstrukcja i mająca własny, cichy napęd w odniesieniu do naszego AF 85/1.4 który już swoje latka ma i jest wiertarkowy - niezależnie czy Sigma będzie lepsza czy nie to jest jej przewaga marketingowa i mogą się śmiało tymi argumentami podpierać bo to prawda że i nowsza i ma własny napęd... właściwie nie ma konkurencji bo w Canonie już stwierdziliśmy że brak, w Nikonie jest wiertarkowy i dobry ale stary już 85/1.4, Zeiss jest zupełnie z innej bajki i mimo mega budowy i optyki nie ma AF co go dyskwalifikuje w oczach większości ludzi, Pentax ma 85/1.4 które jest w PL z tego co wiem w ogóle niedostępne a jak już to w jakiś porąbanych cenach i praktycznie tylko Sony może tu coś powalczyć a i też nie do końca bo AF w ich szkle też nie jest jakiś zniewalający... i niestety myślę że to sprawia że będą sobie mogli windować cenę jak im się będzie żywnie podobać a Sigma od jakiegoś czasu lubi sobie "zawołać" za szkiełko (podwyżka S100-300) ;)
Zeby skusic canonierow Sigma musialaby pierw poradzic sobie z AF:) Wielu mialo z nim spore klopoty w 50/1.4 i pewnie drugi raz na sigme sie nie zdecyduja. Na pewno w stosunku do 85L cena bedzie atrakcyjna, tylko co z tego jesli trzeba bedzie wybierac i przebierac zeby trafic celna sztuke.
Jeszcze szkła nie ma, a już ,,wszyscy'' wiedzą, że będzie problem z AF z nikonami. Ehhhh.
MTF wskazują, że szkło jest co najmniej przyzwoite, na pewno nie gorsze od 85/1.4. Pokusiłbym się (na podstawie samych wykresów) o stwierdzenie, że powinno być nawet nieco lepsze.
marcin_G
22-02-2010, 08:54
Ja mam nadzieję, że ta Sigma zmobilizuje panów w Nikonie, żeby wreszcie ruszyli tyłki w tę stronę i zamiast wprowadzać na rynek kolejnego plastikowego kitzooma, zrobili takiego właśnie Nikkora
Marcin_G, skoro Nikon zrobił 50/1.4AFS, teraz 24/1.4 AFS, to ja obstawiam że 85/1.4AFS będzie następny
Marcin_G, skoro Non zrobił 50/1.4AFS, teraz 24/1.4 AFS, to ja obstawiam że 85/1.4AFS będzie następnyNastepny to powinien byc 135 f2 lub 105 f1.8 :D
Nastepny to powinien byc 135 f2 lub 105 f1.8 :D
o tak, popieram :)
też czekam na właśnie takie szkła. Na FX to ciekawsze ogniskowe.
nikkor 85/1.4 jest ostry, z tym nie ma problemów. Zawsze może być ostrzejsze szkło, ale to nie o to chodzi. To portretówka.
a coś wiadomo kiedy będzie oficjalnie to szkło, po prostu chodzi mi właśnie o jakieś testy czy coś:D
marcin_G
22-02-2010, 21:29
Nastepny to powinien byc 135 f2 lub 105 f1.8 :D
Mam oba, mam oba :) AISy :D
Ja mam nadzieję, że ta Sigma zmobilizuje panów w Nikonie, żeby wreszcie ruszyli tyłki w tę stronę i zamiast wprowadzać na rynek kolejnego plastikowego kitzooma, zrobili takiego właśnie Nikkora
Albo chociaż AF-S 85/1,8 - z tego byłbym nawet bardziej rad (bo pewnie cena byłaby bardziej zjadliwa niż za f1,4)
Idąc na przekór wszystkim z puszkami FF ciekawe czy byloby wzięcie na AF-S 85/2,0 DX o 20-30% taniej niż AF 85/1,8 ... i do tego winietowaniem na FF a'la 35/1,8 pod FF :)
ciekawe czy byloby wzięcie na AF-S 85/2,0 DX o 20-30% taniej niż AF 85/1,8 ... i do tego winietowaniem na FF a'la 35/1,8 pod FF :)
no zrobili ci przecież "tanie inaczej" 85/3.5 :mrgreen:
nie licz że nowe będzie tańsze :(
Mariusz888
23-02-2010, 12:29
Bienias
czy byloby wzięcie na AF-S 85/2,0 DX o 20-30% taniej niż AF 85/1,8
Dawno się tak nie uśmiałem :lol: :lol: :lol: nowe szkło, z nowymi powłokami, z silnikiem SWM i jeszcze prawie 1/3 tańsze? Luuuudzie... żyjemy na planecie Ziemia... ;) owszem może być 20-30% ale DROŻSZE ;) widziałeś kiedyś żeby nowy model czegokolwiek był tańszy niż stary (idąc tym tokiem rozumowania idź do salonu np Mercedesa i wytarguj u sprzedawcy taką zniżkę na najnowszy model bo przecież jest nowy :D :D :D jak jak dotychczas widziałem zdecydowane częściej obniżki starych modeli ;) )
Wykres leży poniżej 0,9, więc nie będzie to żyleta. Ale jeśli to jest na wykres na przysłonie 1,4 to żadne szkło nie jest żyletą, a po przymknięciu zyskują sporo.
Ten górny wykres (dla 10lp/mm) mówi nam o kontrastowości szkiełka, dolny (dla 30lp/mm) o rozdzielczości. Porównując MTF-y Nikkora z Sigmą
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imaging.nikon.com/products/imaging/lineup/lens/af/telephoto/af_85mmf_14d_if/img/pic_002.gif)
źródło (http://www.fotopolis.pl/obrazki/sigma-85-mtf.jpg)
widać, że kontrastowość szkiełek jest podobna (okolice 90%) może z minimalną przewagą Nikkora, natomiast rozdzielczość jest wyraźnie wyższa w Sigmie - w Nikkorze kontrast dla 30lp/mm już w centrum spada z 60% w okolice 50%, a w Sigmie utrzymuje się w centrum na poziomie 65-60% i dopiero w rogach spada poniżej 50%. W Sigmie nieco mniejszy jest również astygmatyzm (różnica pomiędzy MTF południkową a równoleżnikową - linia ciągła i przerywana), co może się przełożyć na mniej nerwowy bokeh.
No ładnie to na wykresie sigmy wygląda. Ale jak patrzę na super wykresy Sigmy, a potem na testy i zdjęcia przykładowe, to mam poważne wątpliwości co do tych sigmowskich MTFów.
No ładnie to na wykresie sigmy wygląda. Ale jak patrzę na super wykresy Sigmy, a potem na testy i zdjęcia przykładowe, to mam poważne wątpliwości co do tych sigmowskich MTFów.
Jeżeli masz sample zdjęć z tego obiektywu, to wrzuć! Byleby były sensowne. Wtedy będzie można ocenić i podyskutować.
mibartek
24-02-2010, 20:03
Jeżeli masz sample zdjęć z tego obiektywu, to wrzuć! Byleby były sensowne. Wtedy będzie można ocenić i podyskutować.
przypuszczam, że chodziło o ogólną zależność MTF a ostrość na samplach w Sigmach ;-)
W Sigmie nieco mniejszy jest również astygmatyzm (różnica pomiędzy MTF południkową a równoleżnikową - linia ciągła i przerywana), co może się przełożyć na mniej nerwowy bokeh.
jak dla mnie to Nikkor 85/1.4 ma idealny bokeh. Nie wiem czy mniej nerwowy to zaleta ;-) Ale to się na samplach oceni
jak dla mnie to Nikkor 85/1.4 ma idealny bokeh. Nie wiem czy mniej nerwowy to zaleta ;-) Ale to się na samplach oceni
Nie ma czegoś takiego jak idealny bokeh, podobnie jak nie istnieje idealna kobieta. Powiedzmy, że mężczyźni są z grubsza zgodni, że idealnie by kobieta miała duże cycki, a cała reszta jest już kwestią dyskusyjną.
A z sampli to se można tylko tak samo powróżyć, jak z MTF-ów :D
Powiedzmy, że mężczyźni są z grubsza zgodni, że idealnie by kobieta miała duże cyckiA ci bardziej przewidujacy i bioracy pod uwage uplyw czasu, wola kobiety ze zdecydowanie malymi. ;) No chyba, ze to nie ma byc wybor na zone, to faktycznie -- moze nie male -- ale na pewno nie duze, bo mozna sie pozniej niemilo zaskoczyc. ;)
mibartek
24-02-2010, 20:19
Nie ma czegoś takiego jak idealny bokeh, podobnie jak nie istnieje idealna kobieta. Powiedzmy, że mężczyźni są z grubsza zgodni, że idealnie by kobieta miała duże cycki, a cała reszta jest już kwestią dyskusyjną.
co racja to racja ;-)
A ci bardziej przewidujacy i bioracy pod uwage uplyw czasu, wola kobiety ze zdecydowanie malymi.
Hmmm - a gdzieś ty kiedy widzał takich przewidujących i wyrachowanych facetów? W "Archiwum X"? :lol: :mrgreen:
A ci bardziej przewidujacy i bioracy pod uwage uplyw czasu, wola kobiety ze zdecydowanie malymi. ;) No chyba, ze to nie ma byc wybor na zone, to faktycznie -- moze nie male -- ale na pewno nie duze, bo mozna sie pozniej niemilo zaskoczyc. ;)
Stig - wypowiadasz się jak stary praktyk - czyżbyś już kiedyś miał okazję oberwać lewym okołopępkowym? :twisted:
Hmmm - a gdzieś ty kiedy widzał takich przewidujących i wyrachowanych facetów?No mysle, ze na tym swiecie nie jestem jedyny, ktory wie co to znacza duze cycki w wieku nieco pozniejszym niz 25 lat. ;)
No mysle, ze na tym swiecie nie jestem jedyny, ktory wie co to znacza duze cycki w wieku nieco pozniejszym niz 25 lat. ;)
Hehehe...
Ale Czornyj ma wciąż 18-cie... ;-)
(wiem, wiem o co chodziło, dowcip tylko :D)
Mnie duże cycki nie kręcą, ale przyjemności sobie nie odmawiam jak zdarzy się okazja, tak samo jak raz podoba mi się zdjęcie z poszarpanym bokeh a innym razem wolałbym bardziej kremowy. Sumując jednak wszystkie za i przeciw łagodne przejścia nieostrości są częściej pożądane niż te "nerwowe".
Panowie bijecie się o bokeh, a wystarczy zainwestować w Alien Skin Bokeh i nawet 70-300 vr będzie miodziło pod tym względem :)
No mysle, ze na tym swiecie nie jestem jedyny, ktory wie co to znacza duze cycki w wieku nieco pozniejszym niz 25 lat. ;)
Jak mawiał Starowieyski: "Cyc nie ***** - stać nie musi" ;)
Panowie bijecie się o bokeh, a wystarczy zainwestować w Alien Skin Bokeh i nawet 70-300 vr będzie miodziło pod tym względem :)
Nie ma takiego programu, który byłby w stanie dobrze odtworzyć bokeh - w realnej sytuacji zdjęciowej poziom rozostrzenia zależy od oddalenia fotografowanego planu, czyli oprogramowanie musiałoby odgadywać, w jakiej odległości od aparatu znajdował się dany fragment zdjęcia i rozostrzać je wybiórczo w różny sposób. Parokrotnie starałem się to odtworzyć w retuszu - wszystkie plany na zdjęciu rozparcelowywałem na milionpięćsetstodziewięćset różnych warstw i każdą lensblurowałem inaczej, a i tak wychodziło to dość czerstwo.
o, to może mnie skłonią żeby 85/1.4 AIS kupić.
Jak mawiał Starowieyski: "Cyc nie ***** - stać nie musi" ;)Chyba nie miales przed oczyma duzego "D" albo "E" w wieku >30 lat. W przeciwnym wypadku nawet nie pomyslalbys o tym cytacie. ;)
adam.dorozinski
24-02-2010, 21:51
BieniasDawno się tak nie uśmiałem :lol: :lol: :lol: nowe szkło, z nowymi powłokami, z silnikiem SWM i jeszcze prawie 1/3 tańsze?
Z trzydziestką piątką jakoś się to kurcze udało...
Nie ma takiego programu, który byłby w stanie dobrze odtworzyć bokeh - w realnej sytuacji zdjęciowej poziom rozostrzenia zależy od oddalenia fotografowanego planu, czyli oprogramowanie musiałoby odgadywać, w jakiej odległości od aparatu znajdował się dany fragment zdjęcia i rozostrzać je wybiórczo w różny sposób. Parokrotnie starałem się to odtworzyć w retuszu - wszystkie plany na zdjęciu rozparcelowywałem na milionpięćsetstodziewięćset różnych warstw i każdą lensblurowałem inaczej, a i tak wychodziło to dość czerstwo.
zdaję sobie z tego sprawę. Napomniałem o tej wtyczce bo właśnie ją rozpracowuje;)
jakby zdjęcie miało zapisywany z-bufor to by można było robić co się chce z bokehem, ale narazie to można to tylko w programach 3D zrobić
jakby zdjęcie miało zapisywany z-bufor to by można było robić co się chce z bokehem, ale narazie to można to tylko w programach 3D zrobić:) Tak sobie czesto skracalem rendering -- miast przeliczac "x" razy cala scene, zeby odpowiedni bokeh uzyskac -- zmuszalem LW do renderowania z-buffora i zapisywania go w kanale alfa, ktory swietnie juz robil za maske dla gaussian blura. ;)
Chyba nie miales przed oczyma duzego "D" albo "E" w wieku >30 lat. W przeciwnym wypadku nawet nie pomyslalbys o tym cytacie. ;)
Ja się nie skarżę na swój los, potulny jestem jak baranek ;)
:) Tak sobie czesto skracalem rendering -- miast przeliczac "x" razy cala scene, zeby odpowiedni bokeh uzyskac -- zmuszalem LW do renderowania z-buffora i zapisywania go w kanale alfa, ktory swietnie juz robil za maske dla gaussian blura. ;)
ano :) i fajnie by było aby się takie coś dało zapisywać w aparacie - jakaś druga matryca + dwa lasery oświetlające ;) - przecież nie musi to być od razu 50 megapikseli, wystarczyłby obraz rzędu np. 300x 200 pikseli - resztę na drodze programowej by się dało wyliczyć (przez kontury zdjęcia etc.)
Mariusz888
25-02-2010, 00:14
Z trzydziestką piątką jakoś się to kurcze udało...
Jaką 35'tką? mówisz o Nikkorach 35/2 i 35/1.8DX? Bo jeśli tak to nie zauważyłeś chyba że ten drugi jest tylko pod DX i wg mnie pod pełną klatkę nawet bym nie brał go pod uwagę bo NADAL nie ma nowego 35/2 pod FX... a dwa że jak wyjdzie to ciekawe jaki to będzie tańszy ;) druga rzecz to wydmuszkowa budowa 35/1.8 na której brak nawet okienka ze skalą odległości (więc jak to ma być tak budżetowe podejście to dzięki ja postoję) - dwa już nie zliczę ile osób miało z 35/1.8DX problemy - rekordowe przypadki to ostrzenie na stojący samochód a na fotce 100% bokehu... :lol: więc jeśli uważasz że jest ok to....ok ;) po pierwsze to jak można porównać cenę szkła DX do FX? ;)
mibartek
25-02-2010, 01:02
Kolega Bienias napisał :
Idąc na przekór wszystkim z puszkami FF ciekawe czy byloby wzięcie na AF-S 85/2,0 DX o 20-30% taniej niż AF 85/1,8 ... i do tego winietowaniem na FF a'la 35/1,8 pod FF :)
więc na pewno chodziło mu o coś w stylu 35DX.
myślę że biorąc pod uwagę że propozycja jest F2.0 i DX to różnica w cenie jest dobrze przez kolegę Bienias oszacowana
;-)
Nie ma czegoś takiego jak idealny bokeh, No właśnie. Ja nic z tego nie rozumiem, bo okazuje się, że fajny jest rozedrgany bokeh z jasnych szkieł (wątek o leice). Ja to traktuje jako wadę, wynikającą z trudności w skonstruowaniu jasnego, ostrego szkła i z zarazem miękkim bokehem. A inni, że skoro to drogie szkło to znak że to wzorzec bokehu.
O gustach się nie dyskutuje, więc przestaję :)
adam.dorozinski
26-02-2010, 01:18
Jaką 35'tką? mówisz o Nikkorach 35/2 i 35/1.8DX?
Jak byś przeczytał uważnie to co tak obśmiałeś, nie zadawałbyś takich pytań :-)
A i tak Nikkor przyjdzie z nowym 135/2 DC AF-S i wszystkich zmiecie :-) ("starym" zresztą też zmiata).
Chyba że ktoś woli 85 i nawet nie zerka na 135 do portretu.
W każdym razie na dziś ja bym brał 85/1.4 Nikkora, jeśli jest dostępny (lub 1.8 i czekał na 1.4 AF-S).
Mariusz888
26-02-2010, 12:21
Jak byś przeczytał uważnie to co tak obśmiałeś, nie zadawałbyś takich pytań :-)
Ale tu nie ma co się zastanawiać... nie ma czegoś takiego jak nowszy, lepszy, z większymi bajerami i za mniej... więc po prostu nie widzę w Twojej wypowiedzi nawet 1% racji ;)
adam.dorozinski
26-02-2010, 12:54
Ale tu nie ma co się zastanawiać... nie ma czegoś takiego jak nowszy, lepszy, z większymi bajerami i za mniej... więc po prostu nie widzę w Twojej wypowiedzi nawet 1% racji ;)
Cóż, z mojego spojrzenia na rzeczywistość wynika, że wszystko jest coraz to nowsze, lepsze, z większymi bajerami i za mniej. Nie tyczy się to co prawda świeżo wprowadzanych nowości, tylko ogólnego trendu, ale zawsze.
Po drugie zaś, to w obśmianej wypowiedzi pojawiły się magiczne dwie literki -> DX. Które to przewracają Twoje rozumowanie do góry nogami :)
Mariusz888
26-02-2010, 14:56
Nie... właśnie dlatego że jest tam DX oznacza to ni mniej ni więcej że dla mnie to szkło nie istnieje... stare 35/2 jest droższe niż nowe 35mm na DX, stare 35mm jest lepiej zbudowane i podstawowa zaleta - jest na FX więc mogę wpiąć i w FX i DX ;) podczas gdy ta wydmuszka DX jest tylko pod DX... a dwa zapytaj się ile ludzi miało problemy z 35/2 a ile ludzi się borykało i boryka z problemami z 35/1.8DX... ;)
podczas gdy ta wydmuszka DX jest tylko pod DX...
z tym, że podczas projektowania Nikonowi chyba coś poszło nie tak, bo na FX można tego szkła z powodzeniem w większości sytuacji używać :-)
Chyba nie miales przed oczyma duzego "D" albo "E" w wieku >30 lat. W przeciwnym wypadku nawet nie pomyslalbys o tym cytacie. ;)
hehehe... można czasem zaobserwować np. w kurortach morskich.. wchodzi taka dziewoja do wody.. najpierw "zamaczają " się cycki... potem kolana... pas... :mrgreen:
a wszyscy mowia ze jada zachody slonca ogladac... ehhh :mrgreen:
hehehe... można czasem zaobserwować np. w kurortach morskich.. wchodzi taka dziewoja do wody.. najpierw "zamaczają " się cycki... potem kolana... pas... :mrgreen:
Haha :D
Jak myślicie kiedy Sigma może trafić do sklepów w Polsce? Wiem, że to gdybanie, ale może ktoś pamięta ile np trzeba było czekać na S50 od dnia premiery? Nie interesowało mnie to wcześniej i nie mam pojęcia czy to może być kilka tygodni czy miesięcy?
z tym, że podczas projektowania Nikonowi chyba coś poszło nie tak, bo na FX można tego szkła z powodzeniem w większości sytuacji używać :-)
szczególnie ostrząc na nieskończoność:)
szczególnie ostrząc na nieskończoność:)
no np. tutaj:
źródło (http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/DSC_4089-small.jpg)
http://212.51.209.43/~fatman/D3/Nikkor_35_1.8_AFS/DSC_4089.jpg
To kiedy nie można używać tego obiektywu, bo już nie wiem czy Nikon faktycznie coś pomylił czy jak?
Nie polecam go np. fotografując rodzinkę podczas zabaw na śniegu, wtedy nawet najmniejszą winietę (przy f4) jest zbyt ciężko usunąć.........
Ja używam 35dx z powodzeniem na FX i sobie chwale - na pewno nie zamieniłbym na 35/2... może rzeczywiście do krajobrazu się nie nadaje zbytnio, ale kto używa takich szkieł do tego. Sry za OT.
Mariusz888
26-02-2010, 21:07
Panowie - żeby zakończyć temat o 35mm to ja kupując szkło chcę myśleć o tym czy kadr mi pasuje nie a nie przeliczać sobie winietę - mam mieć np 2szt 35'tki jeden do do nieskończoności i drugi np do wnętrz dlatego że jeden fajnie działa na dalsze a drugi bliższe odległości? Nooo dla mnie to nie jest wyjście... ;)
ale kto używa takich szkieł do tego.
A dlaczego nie użyć 35mm w krajobrazie? Tym bardziej na FX jest to przecież całkiem znośnie szeroko - dwa że przecież krajobraz można fotografować i przy użyciu 100 czy 200 albo 300mm ;) JA (podkreślam JA) gdybym miał kupić "na dziś" stałkę 35mm i miałby to być Nikon brałbym zdecydowanie AF 35/2 ;)
A teraz możemy wrócić do wątku o Sigmie nie? ;)
mam mieć np 2szt 35'tki jeden do do nieskończoności i drugi np do wnętrz dlatego że jeden fajnie działa na dalsze a drugi bliższe odległości? Nooo dla mnie to nie jest wyjście... ;)
Eeee, a po co Ci 2 sztuki ? Każda działa tak samo przecież......... czy to taki wielki problem pokombinować troszeczkę (oczywiście jak ktoś chce, przecież nikogo na siłę nie zmuszam) i przymknąć do f4 przy foceniu "na nieskończoność" żeby winietę możliwie najbardziej zmniejszyć (a następnie praktycznie całkowicie ją wyeliminować softem).
Ja nie widzę w tym problemu i swoją mogę używać z bliska (we wnętrzu) i z daleka........... ale jak już wspominałem każdy ma swoje preferencje i potrzeby....... (tylko nie piszcie "że się nie da").
A teraz możemy wrócić do wątku o Sigmie nie? ;)
Z przyjemnością wracam do tego tematu -jest tu jakaś wróżka, która poda mniej więcej datę, kiedy szkło będzie można kupić w PL ? :-)
Dla ciekawskich jakiś pogląd na rozmiar szkła (foty znalezione na CB)
źródło (http://a.img-dpreview.com/articles/pma2010/Sigma/SAM_1005.jpg)
źródło (http://a.img-dpreview.com/articles/pma2010/Sigma/SAM_1248.jpg)
Swoją drogą optymiści tam są, niektórzy tam wróżą cene sigmy poniżej 3k :D
Z przyjemnością wracam do tego tematu -jest tu jakaś wróżka, która poda mniej więcej datę, kiedy szkło będzie można kupić w PL ? :-)
Jest szansa że będzie to kwiecień
Swoją drogą optymiści tam są, niektórzy tam wróżą cene sigmy poniżej 3k :D
Zdecydowanie i to mega optymiści:)
Jest szansa że to będzie to kwiecień
Byle nie pierwszy ;-)
Fajnie by było pomacać to szkiełko na Targach w Łodzi pod koniec marca :-)
Dla ciekawskich jakiś pogląd na rozmiar szkła (foty znalezione na CB)Przykrecone do takich zabawek, zawsze bedzie wygladac na wielkie. ;)
Przykrecone do takich zabawek, zawsze bedzie wygladac na wielkie. ;)
Czy ja wiem, nie znam się na Canonach, ale to mi wygląda na coś typu 40D, więc moja "zabawka" jest podobnych rozmiarów
proximus323
27-02-2010, 15:23
O kurcza ale słoik :)
A jaki to model, bo patrzac na wielkosc dloni nie wydaje sie duzo mniejszy niz D80/D90?
Jak bym strzelał, że to 20d lub 30d, ma ładne obtarcia :P Spora ta sigma.
A jaki to model, bo patrzac na wielkosc dloni nie wydaje sie duzo mniejszy niz D80/D90?
A nad czym tu się zastanawiać - Sigma przecież podaje wymiary tego obiektywu na swojej stronie. Potrzebujecie jeszcze pięciozłotówki obok, żeby sobie rozmiar wyobrazić?
A nad czym tu się zastanawiać - Sigma przecież podaje wymiary tego obiektywu na swojej stronie. Potrzebujecie jeszcze pięciozłotówki obok, żeby sobie rozmiar wyobrazić?
Co z tego, że są rozmiary, no chyba że po rozmiarach jesteś w stanie wywnioskować jak szkło będzie wyglądało... Tu na dodatek jest podpięte do puszki, niektórych to interesuje więc o co chodzi?
Co z tego, że są rozmiary, no chyba że po rozmiarach jesteś w stanie wywnioskować jak szkło będzie wyglądało... Tu na dodatek jest podpięte do puszki, niektórych to interesuje więc o co chodzi?
Sigma w materiałach dotyczących obiektywu przedstawia również zdjęcia prezentujące jego wygląd. ;] Darmo klepiecie posty o niczym, Panowie.
Sigma w materiałach dotyczących obiektywu przedstawia również zdjęcia prezentujące jego wygląd. ;] Darmo klepiecie posty o niczym, Panowie.
Może i są, może nawet z puszką, ale co w związku z tym? Z tego powodu nie można wymieniać swoich opinii na forum? Nie widziałem tych zdjęć, inni może też nie widzieli więc komentujemy.
Ty za to faktycznie istotne informacje wnosisz do tematu, zaczepka która ma czemu służyć? Koniec OT z mojej strony.
Ty za to faktycznie istotne informacje wnosisz do tematu, zaczepka która ma czemu służyć? Koniec OT z mojej strony.
Nie zaczepka, a szaleńcza próba powstrzymania pustego kociokwiku. ;)
ja stawiam na promocyjną cenę 4399zł ;)
High_Noise
17-03-2010, 17:23
ja stawiam na promocyjną cenę 4399zł ;)
to moze zabrzmiec zlowrogo ale wiele jest prawdy w tym co piszesz.
wojtek87
23-03-2010, 00:06
akurat 50 1.4 ze stałek 50mm jest najwieksza najgrubsza, i ma 77mm gwintu a w d40 wyglada dość ciekawie. To w takim razie jakikolwiek Nikkor 50... pod d3x bedzie liliputem?
85 moim zdaniem zbilzona do 50 nie mowie o ilosci soczewek itd. tylko wizualnie patrzac.
Cene obstawiam do 4k.
szkoda ze nikon w tyle...
rychu_lhotse
28-03-2010, 11:37
Małe pytanko.Czy Sigma zaprezentowała na Łódzkich targach 85/1,4?Jeśli tak to czy ktoś ma może jakieś sampelki z tego szkiełka?
Małe pytanko.Czy Sigma zaprezentowała na Łódzkich targach 85/1,4?Jeśli tak to czy ktoś ma może jakieś sampelki z tego szkiełka?
nie
Niestety nie zaprezentowała. Pan który wypożyczał szkiełka do nikona powiedział, że dopiero w maju "prawdopodobnie" będzie dostępny ten obiektyw, niestety nic więcej nie chciał powiedzieć.
Bartek - NinoVeron
26-05-2010, 00:17
czy są już jakieś testy lub sampelki tego szkiełka?
czy są już jakieś testy lub sampelki tego szkiełka?
Nie
wojtek87
26-05-2010, 20:39
cena juz jest 899$ @ US
Joseph79
26-05-2010, 22:22
Zgadza się cena 899$ jest na Amazon, jako "is currently available for pre-order". Tymczasem Nikkor 85mm f/1.4D w tym samym serwisie kosztuje odpowiednio: $1,229.95
Jak by nie było, na wejściu 320$ taniej :)
High_Noise
30-05-2010, 00:36
No i pytanie jak bedzie z ostroscia bo nikkor 85 1.4 jest zyleta, wiec sigma sila rzeczy tez musi byc zeby sie utrzymac na rynku przy tej cenie..
Jeśli będzie poniżej 3k pln i z jakością powiedzmy 50-tki Sigmy to ją sobie kupię :)
mibartek
30-05-2010, 18:52
ciekawe jak spadnie cena używanych Nikkorów 85/1.4 jeżeli ta Sigma okaże się lepsza.
Bo mając do wyboru w tej samej cenie- Sigma, lepsza optycznie, z HSM, nówka sztuka vs używany Nikkor - to ja nie miałbym wątpliwości co brać ;-)
artur678
30-05-2010, 19:11
Cena Nikkora moim zdaniem nie spadnie, nawet wtedy kiedy sigma będzie wychodziła w testach lepiej.
Cena Nikkora moim zdaniem nie spadnie, nawet wtedy kiedy sigma będzie wychodziła w testach lepiej.
też jestem tego zdania. wszech-uwielbienie dla szkieł systemowych weźmie górę.
Bo mając do wyboru w tej samej cenie- Sigma, lepsza optycznie, z HSM, nówka sztuka vs używany Nikkor - to ja nie miałbym wątpliwości co brać ;-)
Naprawdę wierzysz że ta Sigma będzie u nas kosztowała poniżej 4k?
Naprawdę wierzysz że ta Sigma będzie u nas kosztowała poniżej 4k?
Warto mieć nadzieję ;). Chyba, że naprawdę będzie lepsza w testach od nikkora to nie ma co liczyć na niskie ceny.
norbibxl
31-05-2010, 16:26
Warto mieć nadzieję ;). Chyba, że naprawdę będzie lepsza w testach od nikkora to nie ma co liczyć na niskie ceny.
jesli euro utrzyma sie na obecnylm poziomie to cena moze oscylowac ok 4k, ale ja mam nadzieje ze zejdzie ponizej. Ktos na fotokinie z sigmy mowil, ze premiera bedzie w czerwcu 2010 cena sklepowa bedzie w granicach 800£ i jak narazie na to sie zapowiada :)
O jakość optyczną jestem jakoś spokojny, bardziej "boję się" o AF, jego celność i powtarzalność...
O jakość optyczną jestem jakoś spokojny, bardziej "boję się" o AF, jego celność i powtarzalność...
i tu jest pies pogrzebany.
Jeśli będzie na poziomie 50/1.4 to spadam na centralniak się sprzedawać ;oP
no to juz jest cena
http://www.warehouseexpress.com/buy-sigma-85mm-f1-4-ex-dg-hsm-nikon-fit/p1519647
Cena jest super o 70 funtów taniej niż nikkor 85 1.4 na którego ciągle czekam ..
ale brzydal z tej sigmy :P
Paweł Kania
09-06-2010, 10:51
ale brzydal z tej sigmy :P
Pięęękny brzydal ;)
Skoro jest cena to powinien być i towar. Skoro jest towar to gdzieś powinny być sample... GDZIE??
jak puszcza sample to kto go kupi? :mrgreen:
no to juz jest cena
http://www.warehouseexpress.com/buy-sigma-85mm-f1-4-ex-dg-hsm-nikon-fit/p1519647
Ciekawe na ile ostanie wahania kursu PLN wpłyną na ustalenie ceny przez Sigmę w Polsce? Jeszcze niedawno EUR/PLN było poniżej 3,9 a dzisiaj powyżej 4,1.
High_Noise
09-06-2010, 13:46
Ale faktycznie smieszne sie juz robi z tym wypuszczaniem "nowej portretowki od sigmy"...Ile to juz miesiecy minelo?
pioter m
09-06-2010, 14:22
Powoli. Sigma w tym roku juz sporo szkiel wypuscila, a cos trzeba pokazac na targach, zeby ludzi przyciagnac. Nikon tez czeka. Czekaja canon i sony. Kazdy ma cos ciekawego i kazdy zostawil sobie jakiegos asa (albo dwa) w rekawie.
Skoro jest cena to powinien być i towar. Skoro jest towar to gdzieś powinny być sample... GDZIE??
£799.00
Pre-Order Pre-Order
:mrgreen:
a ja się dziś pofatygowałem i napisałem do Warszawskiej sigmy... i:
------------
Witam.
Nie mamy jeszcze potwierdzonej informacji odnośnie dostępności 85mm F1.4. Dostępność przewidujemy na przełomie lipca i sierpnia.
Jeszcze nie potwierdzona cena ma wynosić 3999zł
------------
Trzeba będzie uruchomić rodzinke na wyspach :mrgreen:
Trzeba będzie uruchomić rodzinke na wyspach :mrgreen:
oj się nie ciesz - ostatnie ceny na wyspach powariowały i to mocno - a długo było bardzo korzystnie. mój ostatni zakup (50/1,4) był w okolicach 1400 pln (320 funtów po 4,30) a jak kupiłem zrobiło się nagle mocno nie teges - 400 funtów po 5,0 więc drożej niż u nas :/
z ciekawostek wyspiarskich to ostatnio widziałem N200/2,0 za 3000 funtów :) a z drugiego bieguna d3s za 3700 :)
Uhmmm...niedawno ceny na wyspach zwariowały...i to nie tylko w optyce. Jeszcze trochę i będzie się tam opłacało sprzedawać ;)
High_Noise
22-06-2010, 20:10
a ja się dziś pofatygowałem i napisałem do Warszawskiej sigmy... i:
------------
Witam.
Nie mamy jeszcze potwierdzonej informacji odnośnie dostępności 85mm F1.4. Dostępność przewidujemy na przełomie lipca i sierpnia.
Jeszcze nie potwierdzona cena ma wynosić 3999zł
------------
Ile? Dziekuje, nie ma tematu.
Ile? Dziekuje, nie ma tematu.
nie rozumiem co ci się w tej cenie nie podoba? to jest dobry początek, żeby to szkło kosztowało w okolicach 3000 pln realnie. jeśli będzie tak pojechane jak 50/1,4 to wybacz będzie to super cena.
High_Noise
22-06-2010, 20:32
3-3,3k zl to wlasnie realna cena na jaka ja liczylem - realna w stosunku do nikkora .
No właśnie, ja też liczyłem po cichu na 3k pln... 4 to już nie jest tak fajnie.
No właśnie, ja też liczyłem po cichu na 3k pln... 4 to już nie jest tak fajnie.
no co wy? przecież to jest cena dystrybucji a nie cena rynkowa. rynkowa powinna być około 15-20 % mniejsza a i za 25 % mniej też będzie szło ją wyciągnąć.
pioter m
23-06-2010, 00:03
To wciaz preorder. W cliftonie za 699 funtow.
tgollob_jamessuchar
26-06-2010, 12:29
Do ceny 2999zł nie zjadą, ale takie "typowe" ceny Sigmy to 3499 albo 3699...
Liczyłem, że jak będę w Cardiff to gdzieś przy okazji uda mi się ją wyrwać, ale marne szanse :(
Natknąłem się na coś takiego http://www.fredmiranda.com/forum/topic/869844, mówi mi to nie wiele - jest trochę inaczej niż 50 f/1,4 jednak nie wiem czy lepiej czy gorzej xD Umie kto to odczytać i przetłumaczyć "na nasze" ? :) dziękuję
Liczyłem, że jak będę w Cardiff to gdzieś przy okazji uda mi się ją wyrwać, ale marne szanse :(
nie licz :/
byłem tam 1,5 tygodnia temu - pytałem w 2 dużych sklepach (jessop i jacobs w centrum - niedaleko stadionu) o s85 i s70-200 - nie mieli i nie wiedzieli kiedy będą mieć. do tego jak pisałem ceny przy obecnym kursie delikatnie mówiąc "doopy nie urywają " :(
tgollob_jamessuchar
28-06-2010, 17:17
nie licz :/
byłem tam 1,5 tygodnia temu - pytałem w 2 dużych sklepach (jessop i jacobs w centrum - niedaleko stadionu) o s85 i s70-200 - nie mieli i nie wiedzieli kiedy będą mieć. do tego jak pisałem ceny przy obecnym kursie delikatnie mówiąc "doopy nie urywają " :(
no to cóż... za rok xD
szkoda bardzo ;/ dzięki za info, już się łudzę przynajmniej... chyba kupię manualnego Koreańczyka S85/1,4 przejściowo
Jak sądzicie będzie warto poczekać na pojawienie się w sklepach i wstrzymanie się z kupowaniem N 85 1.4, bo jeśli ma być tak jak Sigma 50 1.4 i nawet będzie w tej cenie to naprawdę chyba warto poczekać. Może jakiś cynk kto pierwszy będzie miał w sklepie?:)
Do ceny 2999zł nie zjadą, ale takie "typowe" ceny Sigmy to 3499 albo 3699...
Natknąłem się na coś takiego http://www.fredmiranda.com/forum/topic/869844, mówi mi to nie wiele - jest trochę inaczej niż 50 f/1,4 jednak nie wiem czy lepiej czy gorzej xD Umie kto to odczytać i przetłumaczyć "na nasze" ? :) dziękuję
Jeżeli te wykresy są (będą) prawdziwe, to będzie to
GENIALNE SZKŁO!!!!
Będzie minimalnie mniej ostry niż 50/1,4 ale znacznie równiejszy przy krawędzi.
Warto juz dzisiaj zacząć oszczędzać kasę.
Choć poptrzyłem niżej, na wykresy dla S70-200.
Hmmmm...
Wychodzi na to że to szkło jest nawet lepsze niż genialne, a znajdźcie mi kogoś kto się nim zachwyca...
Czyli dalej trzeba sobie dac na wstrzymanie i poczekać, aż ktoś zobaczy, kupi, przetestuje ...i nie sprzeda jeszcze szybciej niż kupił.
widziales wykresy od 24 f1.4 N??? tez rzucaly na kolana... a widziales zdjecia z niego? podobnie bedzie z sigma... przy 85mm jakikolwiek blad focusa nie wchodzi w gre a wszyscy wyiemy ze sigma jest wyjatkowo kaprysna.
Niestety, narysować można wszystko, również rewelacyjne wykresy.
Ale jeżeli S tak oszukuje, a nie bojmy się użyć tego słowa, no to już zupełnie nie wiem...
Po co?
Żeby wiarygodność stracić?
High_Noise
16-07-2010, 23:43
A kto powiedzial ze az tak oszukuje? R? R to widze ze ostatnio narzeka na wszystkie szkla tak ze sie zastanawiam czego on uzywa :lol:
Napisałem S, czyli Sigma.
Żadnego R do tego nie mieszałem ;-)
Sigma 70-200/2,8 jest "taka sobie", wolałbym kupić Tamrona. A jej wykres kładzie na łopatki Sigmę 50/1,4.
Czy to już jest oszustwo, czy tylko kreatywne podejście do standardowego klienta, który jak wiadomo, takich wykresów nie powinien rozumieć, więc pan sprzedawca łatwo zrobi mu wodę z mózgu.
Istotne. To nie są wykresy ostrości, a MTF. To nie do końca to samo. W dodatku trzeba znać parametry jakie przyjęto do pomiarów, nie ma co porównywac MTF z różnych laboratoriów.
Sigmie 30 i 50mm nie mam nic do zarzucenia. Powiedziałbym nawet, że obrazek jest wzorcowy. Trzeba poczekać i się przekonać. Żadnego obiektywu nie da się ocenić tylko na podstawie wykresu MTF a żeby wysuwać stanowcze twierdzenia powinno porównywać się co najwyżej MTF-y szkieł tego samego producenta, albo kolejnych modeli tego samego obiektywu.
Dzis znalazlem ceny w dwoch sklepach UK od 699 i 799 Funtow!! :/
Andrzej Olender
09-08-2010, 20:28
jakoś się nie zdziwiłem :)
mibartek
09-08-2010, 21:34
przy dzisiejszym kursie cena 699 funtów (3350zł) nie jest jakaś mega wysoka jak na zaraz po premierze. Tyle sobie ludzie krzyczą za używane Nikkory 85/1.4.
Przypuszczam, że jak będzie optycznie na poziomie to szkło zrobi furorę zarówno u nas jak i w Canonie (w Canonie biorąc pod uwagę cenę Lki to już w ogóle szał będzie)
Andrzej Olender
09-08-2010, 21:42
przy dzisiejszym kursie cena 699 funtów (3350zł) nie jest jakaś mega wysoka jak na zaraz po premierze. Tyle sobie ludzie krzyczą za używane Nikkory 85/1.4.
Przypuszczam, że jak będzie optycznie na poziomie to szkło zrobi furorę zarówno u nas jak i w Canonie (w Canonie biorąc pod uwagę cenę Lki to już w ogóle szał będzie)
W systemie Canon nie wróżę temu szkłu świetlanej przyszłości, dostępny jest świetny 85/1.8 z silnikiem USM. Oczywiście nie jest to światło 1.4 za to tanie oraz bez problemów z losowo działającym AF. Z kolei 85/1.2L widywałem nawet za 4000 na rynku wtórnym.
mibartek
09-08-2010, 21:49
Z kolei 85/1.2L widywałem nawet za 4000 na rynku wtórnym.
no ja zawsze zapominał że drogie jest L II a jest jeszcze tańsza pierwsza wersja ;-) ale podobno gorsza optycznie.
a 1,8 rzeczywiście lepsze niż nasze, ale nawet Samyanga w Canonie często widziałem mimo że bez AF za cenę właśnie C85/1.8.
Sigma-Warszawa
09-08-2010, 22:00
Niestety pojawienie się tego szkiełka zostało przesunięte, tym razem na koniec września.....
W systemie Canon nie wróżę temu szkłu świetlanej przyszłości, dostępny jest świetny 85/1.8 z silnikiem USM. Oczywiście nie jest to światło 1.4 za to tanie oraz bez problemów z losowo działającym AF. Z kolei 85/1.2L widywałem nawet za 4000 na rynku wtórnym.
Mylisz się. Jasnością szkło jest bliższe 1.2 niż 1.8. Cena 1.2 jest dla wielu zaporowa, czekają na 1.4. Podałeś cenę v1 L-ki.
Skąd wiesz, że AF będzie działał źle? Szkła jeszcze nie ma. No chyba, że zakładasz, że skoro to canon to musi być zły AF.
Mylisz się. Jasnością szkło jest bliższe 1.2 niż 1.8. Cena 1.2 jest dla wielu zaporowa, czekają na 1.4. Podałeś cenę v1 L-ki.
Skąd wiesz, że AF będzie działał źle? Szkła jeszcze nie ma. No chyba, że zakładasz, że skoro to canon to musi być zły AF.
Andrzej chyba odnosił się do losowego AF w Sigmach, a nie w Canonach
W sigmach podpiętych do canonów. Podobno w canonie spisują się gorzej niż w nikonie. Generalnie. A generalizowanie nie jest najlepsze, bo różnie to bywa. W nikonie niektóre sigmy chodzą bdb.
mibartek
10-08-2010, 00:26
w nikonie za to ostatnio nowe Nikkory nie chodzą za dobrze :-P na 35G i 50G ciągle ktoś się skarży.
i już bodaj 3 razy słyszałem historie "50 Af-s nie trafiała/miała FF, potem Sigma 50tka żyleta pierwsza testowana"
do tego dodam, że jeszcze nie słyszałem żeby po kalibracji Sigmy szkło dalej nie trafiało - po kalibracji w Nikonie to już kilka razy (dodatkowo sam tak miałem ;-) )
w nikonie za to ostatnio nowe Nikkory nie chodzą za dobrze :-P n 35G i 50G ciągle ktoś się skarży.
i już bodaj 3 razy słyszałem historie "50 Af-s nie trafiała/miała FF, potem Sigma 50tka żyleta pierwsza testowana"
Sprzęt generalnie stał się "zbyt" dokładny i precyzyjny a ludzie zbyt wybredni. I dobrze, bo często oznacza to, że trzeba ruszyć głową aby uzyskać efekt. Ja nie cierpię wróżenia z fusów i historii w stylu: "Tata a Marcin powiedział...". Kiedy Sigma będzie dostępna, będzie można wziąć na testy i przekonać się samemu. Niedługo wyjdzie pewnie Nikkor i każdy kupi to na co go stać, lub to, co mu bardziej odpowiada.
Andrzej Olender
10-08-2010, 08:48
W sigmach podpiętych do canonów. Podobno w canonie spisują się gorzej niż w nikonie. Generalnie. A generalizowanie nie jest najlepsze, bo różnie to bywa. W nikonie niektóre sigmy chodzą bdb.
Owszem generalizuje, jak zauważyłeś Sigmy działają dużo gorzej w systemie Canon niż w Nikon. Może stanie się cud i będzie idealnie. Ja wolę ciemniejsze a pewne szkło.
--Richie--
10-08-2010, 10:17
w nikonie za to ostatnio nowe Nikkory nie chodzą za dobrze :-P na 35G i 50G ciągle ktoś się skarży.
do tego dodam, że jeszcze nie słyszałem żeby po kalibracji Sigmy szkło dalej nie trafiało - po kalibracji w Nikonie to już kilka razy (dodatkowo sam tak miałem ;-) )
Tu się zgodzę.Miesiąc temu wysłałem S24/1,8 z mega FF (korekta +20 ledwie starczyła) do Gdyni.Po powrocie (załatwili to ekspresem poniedziałek wysłałem - czwartek paczka wróciła) szkiełko śmiga na 0 idealnie.
co do ceny tobym nie przesadzał IMHO 700 funtów za to szkło w preorderze to jednak nie jest dużo
High_Noise
12-08-2010, 09:37
Znow przesunieta premiera? Wspaniale, warto bylo czekac. Kupuje N85 1.4 ...
to jest najdluzszy czas od zapowiedzi do wprowadzenia do sprzedazy jaki pamietam. a szkoda bo mialem nadzieje tym szklem powalczyc juz w wakacje.
to jest najdluzszy czas od zapowiedzi do wprowadzenia do sprzedazy jaki pamietam.
W przypadku Sigmy być może tak, ale "mistrzem" w tej kwestii to chyba jest Tamron 70-200 oraz Tokiny :)
W przypadku Sigmy być może tak, ale "mistrzem" w tej kwestii to chyba jest Tamron 70-200 oraz Tokiny :)
hehe, też czekałem na tego Tamrona 70-200, że aż wziąłem N70-200 :)
tgollob_jamessuchar
16-08-2010, 14:31
dostałem informację od pracownika Sigmy, że "na półce" do Nikona spodziewany jest nie wcześniej niż w październiku - cena jeszcze nie jest ustalona na 100% i nie mamy się sugerować tą podaną gdzieś w sieci za 700GBP (powiedziane z uśmiechem, stąd może będzie taniej?)
(powiedziane z uśmiechem, stąd może będzie taniej?)
:) ja bym ten uśmiech inaczej zrozumiał :>
tgollob_jamessuchar
16-08-2010, 18:54
:) ja bym ten uśmiech inaczej zrozumiał :>
nadzieja matką głupich.. ;D ale ja jej nie tracę (nadziei xD)
no dla mnie jedno jest pewne - czekają czy nikon pokaże swojego a jak pokaże to za ile i czy będą lepsi od nich - wtedy ustalą cenę
andrzej_suse10
16-08-2010, 19:55
A Nikon usłyszał że Sigma czeka ma ich 85 więc oni czekają na Sigmę żeby ew. sprawdzić czy trzeba się mocno postarać ;)
Poczekamy jeszcze :D
tgollob_jamessuchar
16-08-2010, 20:10
Jedni i drudzy pewnie czekają na jakieś przecieki...
Sigma może przecież sporo zyskać, więc jeśli zrobili dobre szkło, to po co mają zaniżać cenę?
Nikon z kolei może się ośmieszyć, stosunkiem cena/jakość w porównaniu do Sigmy... zobaczymy. Czekamy :)
hostman22
16-08-2010, 20:20
Po zapowiedzi Nikkora AF-S 85 mm f/1.4 G za 1650 Euro, cena Sigmy powinna być mniejsza.
Nikon co by nie wypuścił to nie będzie tańsze niż teraźniejsza wersja sklepowa, w najbardziej optymistycznej wersji trzeba liczyć 4500 pln ( to jest wersja do zaakceptowania po dwóch blantach i kilku znaczkach LSD), Sigma wg. premierowych cen ma kosztować jakiś tysiak mniej, co w przeciwieństwie do Nikkora pewnie będzie wersją z najczarniejszego scenariusza. Jakby nie patrzył Sigma będzie tańsza a jeśli wyciągnęli wnioski z jakości 50/1,4 to nie rozumiem wszelkiego utyskiwania na strasznie wielką cenę, wg cennika norweskich sklepów Sigma w "pre order" stoi za ok 3500pln. U mnie kasa już leży na półce, czekam tylko na smsa ze sklepu że już są . Byle do września : )
tgollob_jamessuchar
17-08-2010, 12:38
(...) Byle do września : )
..października ;D
ja przejściowo kupiłem 85/1,8 od Nikona - pewnie, że 1,4 lepsza, ale płacenie za 15-letni model przeszło 4k zł to lekka przesada ;/
mówię chociażby o pracy pod jakiekolwiek źródła światła, w nocy...
osobiście czekam na ruchy obu firm... jeśli Nikon nie wyskoczy z ceną nowej 85-tki 1,4 na poziomie 6 - 7k zł, to chyba wezmę - o ile Sigma nie będzie wiele gorsza, powiedzmy za połowę ceny (jest to możliwe)
Sigma-Warszawa
17-08-2010, 13:06
Po zapowiedzi Nikkora AF-S 85 mm f/1.4 G za 1650 Euro, cena Sigmy powinna być mniejsza.
Mniejsza niż 1650 Euro ?....... są na to duże szanse :)
to jest najdluzszy czas od zapowiedzi do wprowadzenia do sprzedazy jaki pamietam. a szkoda bo mialem nadzieje tym szklem powalczyc juz w wakacje.
wcale nie.... na własne oczy widziałem za szybką SD15... na poprzednich targach Photokina w 2008r :mrgreen:
Mniejsza niż 1650 Euro ?....... są na to duże szanse :)
Aha, to już wiem jak ustalacie ceny Sigm w Polsce, na podstawie forum internetowych :mrgreen:
;)
Sigma-Warszawa
17-08-2010, 13:10
nie.... patrzymy na ceny nikona i dajemy taką samą w naszym odpowiedniku ;)
High_Noise
17-08-2010, 13:11
..października ;D
ja przejściowo kupiłem 85/1,8 od Nikona - pewnie, że 1,4 lepsza, ale płacenie za 15-letni model przeszło 4k zł to lekka przesada ;/
mówię chociażby o pracy pod jakiekolwiek źródła światła, w nocy...
spoko spoko...bedzie w grudniu(moze) :D ja tez mialem N85 1.8 z ktorej nawiasem mowiac srednio bylem zadowolony i czekalem na ta sigme i sie nie doczekalem. Mysle ze nawet mimo faktycznie duzej ceny N85 1.4 to warto go nabyc i cieszyc sie nim robiac zdjecia niz czekac nie wiadomo jak dlugo na teoretycznie lepsza sigme 85. I warto pamietac ze kazde szklo ma swoje wady.
tgollob_jamessuchar
17-08-2010, 14:41
(...) I warto pamietac ze kazde szklo ma swoje wady.
Oczywiście, że tak - jak najbardziej ;)
Jednakże te akurat wady zdyskwalifikowały w mojej ocenie obecnego 85/1,4 i zmusiły do czekania, kupując "półśrodek" na którym nie stracę wiele kasy ;)
analizując to co się dzieje na rynku - zwłaszcza ostatnie premiery nikona - myślę, ze cena nowej 85 będzie w granicach 6,5 - 7 kpln a co za tym idzie cena nowej 85 sigmy mimo wstępnego ustalenia na poziomie 4 kpln nie utrzyma tej wartości i pójdzie do góry - bo taka jest polityka sigmy ostatnio (tzn. ceny ich szkieł są bardzo uzależnione od cen nikonowych odpowiedników) i coraz bardziej mnie to martwi :(
jedyna szansa jaką widzę to to, że nikon nie pokaże do końca września afs85 i w związku z tym sigma nie będzie miała punktu odniesienia a co za tym idzie cena będzie rozsądnie skalkulowana :D
to tylko moje rozważania
norbibxl
30-08-2010, 21:02
no i sigma dalej milczy ... czyzby premiera dopiero na Photokinie???
[...]z adresów należy usunąć dwa podkreślniki znajdujące się w nazwie pliku, np "__Sigma85_14-006.jpg" zamieniamy na "Sigma85_14-006.jpg"
http://www.optyczne.pl/3278-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_-_pierwsze_zdj%C4%99cia.html (http://www.sigma-photo.co.jp/english/lens/sample-photo/85_14_sample-photo.htm)
skrzynka97
10-09-2010, 09:50
"Firma Sigma Corporation zapowiedziała na ten miesiąc wprowadzenie do sprzedaży obiektywów SIGMA 85 mm f/1.4 EX DG HSM z mocowaniem dla lustrzanek Canon."
Czyli My Nikoniarze jeszcze poczekamy.
Mało zdjęć z f1.4, ale generalnie chyba jest fajnie :)
Z takiej matryczki (crop 1.7, jakies 5mpx) to se można oglądać...
Z takiej matryczki (crop 1.7, jakies 5mpx) to se można oglądać...
Spoko, z mojego doświadczenia wynika, że sporo szkieł lepiej pracuje na FF niż na DX :-P
Wygląda fajnie ale, jedno zdjęcie na f1.4 w dodatku w takim kadrze, że nie wiadomo czy nie będzie podobnej aberracji jak u nowego nikkora. Trzeba teraz miesiąc czekać na jakieś porządne testy ....w dodatku z Canona 5D pewnie...ale może na gwiazdkę będzie można sobie fajny prezencik zrobić :D
Wygląda fajnie ale, jedno zdjęcie na f1.4 w dodatku w takim kadrze, że nie wiadomo czy nie będzie podobnej aberracji jak u nowego nikkora. Trzeba teraz miesiąc czekać na jakieś porządne testy ....w dodatku z Canona 5D pewnie...ale może na gwiazdkę będzie można sobie fajny prezencik zrobić :D
Aberracje widać na zdjęciu z motocyklem :)
Photoartbox
10-09-2010, 11:01
I nikomu nie przeszkadza, ze na zdjeciu z motocyklem, jedna kierownica jest lila a druga zielona, pomimo F2.5? U nowego Nikkora 85 to przeciez wielki skandal;)
PS. Prz3mo mnie uprzedzil :) Jedno co mnie cieszy, to brak zamszu :)
Jak cena będzie dobra, będzie trafiał, będzie ostry.. to może aberrować :)
hie hie, dzisiaj info o sigmie a ja wczoraj zamówiłem 'starego' nikkora 85/1.4. może się jeszcze kurde będę przesiadał:-)
Roman K.
10-09-2010, 16:04
Wkrótce Sigma dostępna w B&H.
http://www.bhphotovideo.com/c/product/727170-USA/Sigma_320306_85mm_f_1_4_EX_DG.html
mibartek
10-09-2010, 16:10
jeżeli premierowa cena rzeczywiście będzie 900$ to tak Sigma będzie hitem.
Oby jakosc byla hitem - tj bez wiekszych wad i lady obrazek to moze sie skusze ;)
Roman K.
10-09-2010, 16:15
jeżeli premierowa cena rzeczywiście będzie 900$ to tak Sigma będzie hitem.
Chyba, że nowy Nikkor zejdzie do ceny starszego brata.
No, ale poczekajmy na konkrety. Zaczyna robić się ciekawie :)
mibartek
10-09-2010, 16:51
Oby jakosc byla hitem - tj bez wiekszych wad i lady obrazek to moze sie skusze ;)
o to się raczej nie martwię.
generalnie linia stałek Sigmy jest bardzo dobra.
20/1.8, 30/1.4, 50/1.4, 150/2,8. Jak 85/1.4 będzie na tym poziomie co wymienione, to Nikon będzie musiał chyba jeszcze raz przemyśleć cenę 85G biorąc pod uwagę aberracje ;-)
tak trochę przy okazji - zaraz się okaże, że najlepszy zestaw szerokie szkło + standard + portretówka dla DX będzie sie składał z samych Sigm ;-)
S10-20/3,5; S30/1,4; S85/1,4.
Do tego TC1,4 dla 85tki i "żyć nie umierać" ;-)
Mariusz888
10-09-2010, 17:13
mibartek - to ja jednak wolałbym S10-20/4-5.6 + S50/1.4 + S150/2.8 + S 100-300/4 i do tego jak będzie dobra to 85/1.4 - i faktycznie można spokojnie się obejść bez szkieł N ;)
mibartek - tylko, że ten fajny zestaw zestaw sigm jest w połowie pod DX.
mibartek
10-09-2010, 19:10
mibartek - tylko, że ten fajny zestaw zestaw sigm jest w połowie pod DX.
chodzi Ci o to, że 85tka jest FX ? czy o to że szkła DX są "nieprzyszłościowe" bo potem na FX nie pasują ?
mi chodziło o to, że jak bym teraz kupował zestaw szkieł od zera tylko do DX i chciał najlepszą wg mnie jakość to kupiłbym wspomniany przeze mnie zestaw. nie chodziło mi, że szkło musi być dedykowane do DX czy FX ;-)
edit : chyba już sam wiem o co chodzi
napisałem
zestaw szerokie szkło + standard + portretówka dla DX
co w sumie mogło być zrozumiane że "dla DX" odnosi się tylko do słowa "portretówka". Mi chodziło o "zestaw do DX"
Gdybyś był posiadaczem D700 czy D3 to byś po prostu o takim zestawie nie pisał, bo on dla ludzi z FF "nie istnieje". Ty masz D200, więc rozpatrujesz wszystkie szkła (jak sigma 10-20 itp). Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :) To chciałem napisać.
mibartek
10-09-2010, 19:53
Gdybyś był posiadaczem D700 czy D3 to byś po prostu o takim zestawie nie pisał, bo on dla ludzi z FF "nie istnieje". Ty masz D200, więc rozpatrujesz wszystkie szkła (jak sigma 10-20 itp). Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia :) To chciałem napisać.
a to oczywiste i jak najbardziej masz racje ;-)
Gdybyś był posiadaczem D700 czy D3 to byś po prostu o takim zestawie nie pisał, bo on dla ludzi z FF "nie istnieje".
Istnieją za to inne fajne szkła choćby S12-24, którą mam i która mimo "ciemnoty" bardzo mi się podoba i sprawdza. Drugie życie po zakupie D700 dostała też S70-200. Jeśli sigma z tematu będzie fajna to pewnie dołączy do mojej kolekcji jako trzecia z tej stajni :)
pioter m
12-09-2010, 17:08
Tez jest paskudny LoCA. Epidemia? http://www2nd.sigma-photo.co.jp/lens/sample-photo/Sigma85_14-007.jpg
Zwroccie uwage na kierownice (lewa), jaki piekny roz. Ups! Magenta. A na prawej zielen...
Kupujcie nikona (jak kogo stac). Ja zanabede ciamcianga.
Andrzej Olender
12-09-2010, 17:18
Miałem ciamcianga to również można było zanotować koszmarne CA, wychodziła w specyficznych warunkach pod słońce, było to strasznie upierdliwe. Możliwe że miałem pecha w posiadanej sztuce :) Myślę jednak że te ogniskowe na pełnych dziurach tak po prostu mają :)
Tez jest paskudny LoCA. Epidemia? http://www2nd.sigma-photo.co.jp/lens/sample-photo/Sigma85_14-007.jpg
Zwroccie uwage na kierownice (lewa), jaki piekny roz. Ups! Magenta. A na prawej zielen...
Kupujcie nikona (jak kogo stac). Ja zanabede ciamcianga.
To nie chodzi o obecnosc a ilosc. Nowy nikkor bije rekordy pod tym wzgledem i w tym rzecz a nie samej obecnosci...
pioter m
12-09-2010, 17:49
Tu tez jest tego niemalo... Na tablicy testowej jest LoCA duzo, a w realu mniej. Trzeba byloby porownac w tych samych warunkach, ale mam wrazenie, ze motór na nikosiu wypadlby podobnie (niegorzej).
Zobaczymy tez, jaka bedzie cena.
Mi takze sie wydaje, ze ten typ tak ma, ale mogloby byc tego mniej.
o kurde, czyli oficjalnie wszystkie 85tki przestały robić zdjęcia? :D
andrzej_suse10
12-09-2010, 18:09
Ludzie sie skapneli ze jasne szkła aberrują no i nagle te szkła stały się totalnie beznadziejne :D
Ludzie sie skapneli ze jasne szkła aberrują no i nagle te szkła stały się totalnie beznadziejne :D
Od czasu pojawienia się 85 G mam takie samo wrażenie :mrgreen:
Czy ja wiem, moja stara manualna 50tka 1.2 też potrafi ostro zaświecić a i tak uwielbiam obrazek który generuje :) i prawie nie zdejmuje jej z body :P
Pozwolę sobie wkleić link, który Paweł Pawlak znalazł:
http://www.pbase.com/sigmadslr/85m_f14_exhsm
jest w wątku o Sigmie SD1, ale są i sample z 85 na pełnej dziurze, więc myślę, że i tu warto wrzucić...
brzydki bokeh ma, kwestia gustu
fragment newsa z optyczne:
"Firma Sigma Corporation w dniu dzisiejszym rozpoczęła dostawy obiektywu Sigma 85 mm f/1.4 EX DG HSM. Nowy produkt dostępny jest na razie w wersji z mocowaniem dla lustrzanek Canon i kosztuje 94 300 JPY, co daje ok. 3300 zł. W naszych sklepach powinien on pojawić się za kilka tygodni.
"
cena jest zajebista, jak optycznie nie dali ciała, a raczej nei dali, to nie wiem , kto będzie sie kusił na Nikona ;)
miron1970
24-09-2010, 11:25
Każdy kto ceni sobie nikona ;)
Z tego co wiem cena w POL 3999zł, za około 2-3 tygodnie będzie już w pełni dostępna. Szybkie testy i decyzja:)
Z tego co wiem cena w POL 3999zł, za około 2-3 tygodnie będzie już w pełni dostępna. Szybkie testy i decyzja:)
ja pierd.. czyli pazerność polskiego dystrybutora... 4k to jednak nie 3,3... ehh...
ja pierd.. czyli pazerność polskiego dystrybutora... 4k to jednak nie 3,3... ehh...
Zawsze możesz kupić w Japonii;)
Zawsze możesz kupić w Japonii;)
Nie broń Dyziek dystrybutora :-P
Dlaczego u nas zawsze tak jest, że mamy droższe produkty niż w innych krajach, a zarabiamy duuuużo mniej? Chore to jest.
W Japonii mają 5% VAT, w PL mamy 22% - pomnóż sobie 3300 x 1,17 ;)
Biorąc pod uwagę, że przykładowe zdjęcia na pbase sa z Sigmy SD 15 która ma efektywną ilość pix: 4.6 Mpix to rozdzielczość na 1.4 i 2 jest kiepska.
A za chwilę będzie nawet 23%.
High_Noise
24-09-2010, 14:02
No co wy, chlopaki? Trzeba latac jakos ta dziure budzetowa i kryc dlugi:lol:
Czornyj -> raczej 3300 * 122/105 ;)
czornyj -> raczej 3300 * 122/105 ;)
122/105 = 1,16..
Zbigniew
25-09-2010, 00:52
Obczaiłem ten wątek, bo pomyślałem sobie, że może skasować Nikkora 85/1. 8 i Samyanga 85/1.4, ale przy cenie 4k za Sigmę - nie opłaca się. Chociaż mam do szkiełek Sigma słabość, to jest to bez sensu.
Zresztą - na co komu ogniskowa 85mm. 135 to jest to :D
+ cło unijne + zarobek europejskiego dystrybutora + zarobek polskiego dystrybutora + zarobek sklepu.;-)
Obczaiłem ten wątek, bo pomyślałem sobie, że może skasować Nikkora 85/1. 8 i Samyanga 85/1.4, ale przy cenie 4k za Sigmę - nie opłaca się. Chociaż mam do szkiełek Sigma słabość, to jest to bez sensu.
Nie rozumiem czemu. Chciałeś 2k czyli prawie jak za nikkora 1.8? Wtedy by było z sensem?
tgollob_jamessuchar
25-09-2010, 10:31
Nie rozumiem czemu. Chciałeś 2k czyli prawie jak za nikkora 1.8? Wtedy by było z sensem?
dokładnie... mogłoby być i gorzej z tą ceną...
szkło jest przede wszystkim NOWE :D to już podwyższa cenę..
do tego masz światło 1,4 i napęd HSM, więc... mówienie o jakimś tam "porównywaniu" do SY i N85/1,8 trochę mija się z celem
swoją drogą... spójrzcie obiektywnie, to co oferuje N85/1,8 jest w naprawdę atrakcyjnej cenie -> stosunek cena/jakość chyba nieporównywalny nawet do starej wersji 1,4
mimo to, najnowsza wersja 1,4 Nikkora jest droższa o jakieś 30% ? też to jest bez sensu ;P
+ cło unijne + zarobek europejskiego dystrybutora + zarobek polskiego dystrybutora + zarobek sklepu.;-)
Mimo wszystko sporo zależy od polityki producenta i dystrybutora.
Na amazonie Nikon 50mm 1.4G kosztuje 434$ wg obecnego kursu to ok. 1300zł,
u nas można kupić nawet za ok. 1250zł.
Więc w Polsce jest taniej.
Sigma 50mm 1.4 na amazonie 500$ czyli ok. 1500.
W Polsce ceny z oficjalnej dystrybucji są na poziomie 1800-2000.
Photoartbox
25-09-2010, 13:45
Mimo wszystko sporo zależy od polityki producenta i dystrybutora.
No wlasnie, a ze w Polsce 90% fotografow, to "slubniacy", to cena bedzie odpowiednia;)
no to już jest dostępna w wersji dla Canona:
http://cgi.ebay.de/Sigma-85-mm-f1-4-EX-DG-HSM-Canon-EOS-Fitting-UK-stock-/200530944669?pt=UK_CamerasPhoto_CameraAccessories_ CameraLensesFilters_JN&hash=item2eb093629d
mam nadzieję, że do Nikona pojawi sie w ciagu 2-3 tygodni.
Poczekajmy na testy...
I wszystko jasne będzie.
Cena...hmm, dosyć przystępna...?
jak dla mnie cena w okolicach 3 tys jest swietna. przed premiera Nikona chodzily glosy, ze Sigma moze kosztowac ponad 4500zl, wiec 1500zl mniej jest miele dla portfela. sadze, ze gorzej niz u nikkora nie bedzie a cena na starcie prawie dwukrotnie nizsza.
w takim razie wystarczy kupic w UK i miec za 3200zl z dostawa do domu. gwarancja obowiazuje w Polsce i calej EU.
w takim razie wystarczy kupic w UK i miec za 3200zl z dostawa do domu. gwarancja obowiazuje w Polsce i calej EU.
Czy aby na pewno sigma kupiona w UK będzie np. bezpłatnie kalibrowana w serwisie w Polsce?
Z tego co wiem wymagają polskiej karty gwar. K-Konsult. Ale może to się zmieniło... Wie ktos jak jest na 100% ?
Wymagana jest karta gwarancyjna PL. Przynajmniej jakiś rok temu tak było. Być może teraz to się zmieniło...