Zobacz pełną wersję : No i jest Sigma 85 1.4 z motorkiem
Fajne byłoby porównanie sigmy 85 z nikkor 85 f1.4d z tej samej puszki i przy jednakowych kadrach bo kurcze mam dylemat które szkło kupic...
Też na to czekam i też mam taki dylemat...
wieczorem znowu coś wrzucę :)
co do aberracji - jest zdecydowanie lepiej niż to co tu widziałem w wykonaniu 85g - nie miałem jednak obu w rękach.
Co do aberracji w 85G - to wychodzi w specyficznych sytuacjach - np wspominane rozpryśnięte kropelki odpowiednio oświetlone. Założę się, że inne obiektywy tez się wyłożą na niektórych motywach. Nie wolno wyciągać za daleko idących wniosków z tych nielicznych plików które analizujecie.
Jedynie 2 identyczne ujęcia w identycznym świetle dają jakąś podstawę do wydawania ocen.
Paweł Kania
08-12-2010, 17:23
Nie wysnuwam, dlatego pytam czy ktoś gdzieś coś takiego zauważył bo ja nie.
Ana test też czekam z niecierpliwością :)
Ale faktem jest że obrazek z tego szkła nie rzuca na kolana, jest ładny, kontrastowy, ostry... ale tej no... jak to było...osławionej plastyki - niet :D
plastyka by sie cudownie pojawila gdyby to szklo mialo cene ponad 10 tysiakow ;)
hostman22
08-12-2010, 18:49
Co do aberracji w 85G - to wychodzi w specyficznych sytuacjach - np wspominane rozpryśnięte kropelki odpowiednio oświetlone. Założę się, że inne obiektywy tez się wyłożą na niektórych motywach. [...]
Jak się uprzeć to można mieć piękne zielenie i fiolety :D (to z samya chociaż w testach dobrze sobie radził).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img808.imageshack.us/i/dsc1013.jpg/)
Jestem ciekaw czy jakakolwiek inna 85'ka w takich warunkach dałaby lepsze rezultaty... .
Raczej kupując szkła o takich parametrach, trzeba do tego przywyknąć. Czekam na testy chociaż tutaj akurat sigma może wypaść lepiej niż 85 G.
Jak się uprzeć to można mieć piękne zielenie i fiolety :D (to z samya chociaż w testach dobrze sobie radził).
Jestem ciekaw czy jakakolwiek inna 85'ka w takich warunkach dałaby lepsze rezultaty... .
Raczej kupując szkła o takich parametrach, trzeba do tego przywyknąć. Czekam na testy chociaż tutaj akurat sigma może wypaść lepiej niż 85 G.
jest taka ruska ze swiatlem 1.5 ktora prawie nie aberruje, ale ostroscia nie grzeszy :)
Ale za to bokeh ma ś(wirujący) :D
to coś wieczorową porą :)
źródło (http://img257.imageshack.us/img257/6044/dsc3016.jpg)
Właśnie mi przysłali to szkiełko - podpiąłem od razu, by sprawdzić sprawność AF, (nigdy nie miałem sigmy - a opinie są różne) jest w porządku, trafia tam gdzie powinno, ostrzy bardzo szybko. Ale mam pytanie co do tego tulipana który jest w komplecie - pierwszy raz widzę taki dwu częściowy. Zgodnie z oznaczeniami na nim do DX trzeba zakładać aż dwa ? Ciągle pochmurno więc nie mam jak sprawdzić jak to jest pod światło.
andrzej_suse10
08-12-2010, 23:41
Do DX zakłada się obydwa. Jest to świetny patent, bo w przypadku matryc DX można wyciąć więcej z pola obrazowego obiektywu, więc mniej niepotrzebnego światła wpada do komory lustra, gdzie niepotrzebnie by się odbijało i obniżało kontrast.
No i Sigma pojawiła się w Polsce u oficjalnych dystrybutorów w jakże atrakcyjnej cenie...3999zł. Myślę, że jednak warto zamówić z UK, ale niedługo może będzie więcej zdjęć z tego szkła na co liczę ;D
No i Sigma pojawiła się w Polsce u oficjalnych dystrybutorów w jakże atrakcyjnej cenie...3999zł. Myślę, że jednak warto zamówić z UK, ale niedługo może będzie więcej zdjęć z tego szkła na co liczę ;D
Myślę, że "za chwilę" będą w sklepach w okolicach 3700.
No na pewno, jak nie niżej. Widzę, że Cichy już ma w bardziej racjonalnej cenie. Kurcze nikkor 85 f1.4D czy ta sigma....
Ja swojego nikkora 1.4D nie oddam za sigmę produkuje świetny obrazek ..
No na pewno, jak nie niżej. Widzę, że Cichy już ma w bardziej racjonalnej cenie. Kurcze nikkor 85 f1.4D czy ta sigma....
Wierzcie, to jednorazowa akcja. Potem będą tylko drożej, zwłaszcza od stycznia.
Ja swojego nikkora 1.4D nie oddam za sigmę produkuje świetny obrazek ..
Ale Sigma nie aberruje tak pieruńsko...
a jak z przeostrzaniem na krótkich dystansach? Sigma dzięki HSM powinna chętniej to robić, niż N1.4D (przynajmniej w teorii)
a jak z przeostrzaniem na krótkich dystansach? Sigma dzięki HSM powinna chętniej to robić, niż N1.4D (przynajmniej w teorii)
Według mnie bardzo szybko, nie mam jednak jak nakręcić filmu chyba że spróbuję telefonem to umieszczę.
Według mnie bardzo szybko, nie mam jednak jak nakręcić filmu chyba że spróbuję telefonem to umieszczę.
nie chodzi mi o szybkość jako taką, tylko czy można nią przeostrzyć na np. oko, mając wcześniej AF ustawiony na czubek nosa ? ze "śrubokrętami" ciężko to czasami wykonać
nie chodzi mi o szybkość jako taką, tylko czy można nią przeostrzyć na np. oko, mając wcześniej AF ustawiony na czubek nosa ? ze "śrubokrętami" ciężko to czasami wykonać
jo - działa bezproblemowo i bardzo płynnie - odległość oko nos to wielka przepaść w tej sytuacji :) przeostrza z prawej strony brwi na lewą :)
jo
siona z jakiej czesci Polski jestes?
siona z jakiej czesci Polski jestes?
Obstawiam kuj-pom :)
Było? Jeśli tak, to niestety przeoczyłem.
http://www.flickr.com/photos/wefwef/tags/sigma85mmf14hsm/
Swoją drogą, na tych zdjęciach mi się podoba obrazek produkowany przez to szkło (w zasadzie to głównie bokeh tu jest, ale to dla mnie jedna z ważniejszych kwestii w takim szkle :P ).
High_Noise
12-12-2010, 05:12
Fiu fiu, 800x800, szok rozdzielczosc, w sam raz do oceniania jakosci szkla. Ile trzasneli tego sharpness tutaj? 40%?
Fiu fiu panoćku - oceniasz bokeh na 100% cropach? Gratulacje :) mi wystarcza 800x800.
High_Noise
12-12-2010, 14:12
No ok, remis :D
andrzej_suse10
19-12-2010, 22:32
http://www.optyczne.pl/206.1-Test_obiektywu-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_Wst%C4%99p.html
Sigma daje radę,
Pozdrawiam :)
Uuu, ale dyskusja pod testem.
Jak dla mnie (wg testu) - sigma daje radę, ma mniejszą winietę (niektórych to nie obchodzi, mnie tak) ale niestety wiele gorszą ostrość na brzegach pełnej klatki. No i to tylko kwestia podejścia czy się w portrecie na te brzegi patrzy, czy nie.
W każdym razie CA występuje w obu szkłach na poziomie dość nieciekawym jak widac po zdjęciach testu FF/BF.
Sam zdjęć nie robiłem, więc decyzji nie ma. A raczej jest - czekam z tym co mam na 135/2 :)
Optyczni nieźle promują Sigmę. Nie wiem ale ono jakoś nie tyka mnie tak jak zeiss. Jeśli miałbym kupić 85mm/1.4 to wybór miałbym prosty.
Optyczni nieźle promują Sigmę. Nie wiem ale ono jakoś nie tyka mnie tak jak zeiss. Jeśli miałbym kupić 85mm/1.4 to wybór miałbym prosty.
Przedstawiciel Sigmy zapewne podsyła do testów dobrze przebrane egzemplarze. Tak się dziwnie składa, że kupiłem szkła Sigmy 3 razy i w 2 były poważne wady optyczne. O pudłującym AF nie wspominam bo to oczywiste. Ja się mocno zraziłem do tych szkieł i więcej nie dam się nabrać, a przebierać jak w marchewkach mi się nie chce.
A moze nastepnym razem tez sobie przebiez ze szkiel ktore kupujesz...
poza tym, zawsze jest gwarancja i reklamacja w sklepie
Przedstawiciel Sigmy zapewne podsyła do testów dobrze przebrane egzemplarze. Tak się dziwnie składa, że kupiłem szkła Sigmy 3 razy i w 2 były poważne wady optyczne. O pudłującym AF nie wspominam bo to oczywiste. Ja się mocno zraziłem do tych szkieł i więcej nie dam się nabrać, a przebierać jak w marchewkach mi się nie chce.
Bzdura. Egzeplarze dosyłane do testów nie są przebierane. Sigma 85 1.4 którą dostałem do testu zarówno ja jak i Optyczni miała wadę silnika AF (pisk). Wcześniej dostałem 24-70 EX która miała potężny BF. Inna sprawa, że tych 85-tek miałem kilka sprzedażowych i wszystkie były równe bez wad.
hostman22
20-12-2010, 16:11
Test sigmy w krzaczkach (^^) (http://www.slrclub.com/bbs/vx2.php?id=slr_review&page=1&divpage=1&select_arrange=headnum&desc=asc&no=192)
, ale sample lepsze niż na optycznych ;)
Do kolegów którzy mają to szkło: a jak u was z aberracją ? bo u mnie jest spora (i mi się nie podoba to) - ale może to wina filtra szarego marumi. (Jak na razie robiłem fotki tylko w słoneczny dzień na śniegu - wiec filtr był potrzebny by zejść do f 1,4).
Photoartbox
21-12-2010, 09:26
Do kolegów którzy mają to szkło: a jak u was z aberracją ? bo u mnie jest spora (i mi się nie podoba to) - ale może to wina filtra szarego marumi. (Jak na razie robiłem fotki tylko w słoneczny dzień na śniegu - wiec filtr był potrzebny by zejść do f 1,4).
Moze bys pokazal te aberracje, bo jak na razie to niewiele osob ma to szklo i ciezko odniesc sie do Twojej wypowiedzi.
Uuu, ale dyskusja pod testem.
Jak dla mnie (wg testu) - sigma daje radę, ma mniejszą winietę (niektórych to nie obchodzi, mnie tak) ale niestety wiele gorszą ostrość na brzegach pełnej klatki. No i to tylko kwestia podejścia czy się w portrecie na te brzegi patrzy, czy nie.Tak z ciekawości - w centrum jest ostrzejsza zawsze od nikkora, od f2 już sporo. Natomiast z brzegu od f2.8 jest właściwie identyczna. Natomiast biorąc pod uwagę brzeg aps-c można zauważyć, że to szkło całkiem dobrze się sprawuje na większości klatki :) Zatem co Ci nie pasuje?
Dlaczego od razu nie pasuje? Nie napisałem tego. Mam 85/1.4, nie muszę go wymieniać, mam też stałkę 105 (co prawda makro, ale jedno szkło makro wypada mieć) no i brak mi dłuższej portretówki 135. Pierw wolałbym uzupełnić brakujące (w stałkach, bo w zoomie mam i używam często 70-200VR) ogniskowe, czyli dokupić 135, dopiero potem wymieniać szkła na lepsze.
Ostrość w centrum jest świetna i w starym nikkorze (D). Ja rozumiem, że może być jeszcze świetniejsza, ale ... jestem niewymagający :wink: To portretówka, więc nie musi być taką żyletą jak szkiełka makro. Owszem, uzywa sie ich zapewne nie tylko w portrecie i wtedy ktoś kto robi dajmy na to sport będzie zwracał uwagę na inne cechy obiektywu niż portrecista.
Nie miałem sigmy, nie wiem co w praktyce oznaczaja te konkretne wartości MTF na brzegach pełnej klatki (DX mnie nie interesuje, portreciści wiedzą dlaczego). Może taka nieostrość na brzegu jest akceptowalna. Piszesz, że powyżej 2.8 jest ostra na brzegu. Kogo obchodzi :wink: praca na tak przymkniętym obiektywie? Spora część użytkowników ma na stałe zaspawane to szkło na przysłonie 1.4. Ja w akurat nie, preferuję 2.0-2.8, czasem (ostatnio coraz częsciej, poddaję sie modzie) schodzę na 1.8 i 1.6
Prędzej czy później w łapki wpadnie mi ta sigma na prywatne testy to sobie zobaczę jak jest nieostra na brzegu w porównaniu do nikkora.
Ja nie lubię generalnie wad szkieł. Winiety (tu w sigmie jest z tym bdb), CA - niestety wszystkie jasne szkła mają jej za dużo, choć na szczęście w większosci (ale jednak nie wszystkich - wiem) sytuacjach oświetleniowo - zdjęciowych ta aberracja wyłazi.
Prędzej czy później w łapki wpadnie mi ta sigma na prywatne testy to sobie zobaczę jak jest nieostra na brzegu w porównaniu do nikkora.
Fajnie by bylo gdyby ta Sigma szybko wpadla w Twoje lapki bo jak narazie to bije sie ze swoimi myslami ;/
http://www.wretch.cc/blog/wingmanzero/10222854 porównanie z 85G
Ja wczoraj miałem okazję pobawić się tą sigmą na warsztatach sigmy. Raczej średnio się to prezentowało na pełnej dziurze... :-/
Moze bys pokazal te aberracje, bo jak na razie to niewiele osob ma to szklo i ciezko odniesc sie do Twojej wypowiedzi.
Obiektyw mam od miesiąca (kupiłem w Hong-Kongu) ale dopiero raz go podpiąłem na dłużej - poniżej dwie fotki (do rodzinnego albumu) z wspomnianą aberracją.
1.
źródło (http://img703.imageshack.us/i/201012193254.jpg/)
2.
źródło (http://img43.imageshack.us/i/201012193251.jpg/)
Jak pisałem wcześniej w użyciu był filtr marumi (light control ósemka) - doświetlałem lampą.
Obiektyw mam od miesiąca (kupiłem w Hong-Kongu) ale dopiero raz go podpiąłem na dłużej - poniżej dwie fotki (do rodzinnego albumu) z wspomnianą aberracją.A widziales jakikolwiek obiektyw, ktory na maks otworze, nie bedzie abberowal w miejscu zetkniecia zacienionej, czarnej kurtki ze sniegiem oswietlonym sloncem, czegos tam "fosforyzujacego" takze na czarnej kurtce, albo ciemnej czapki na tle nieba. :)
Ja po tym co widzę w necie z tego szkła, po teście optycznych etc... na pewno kupie w Nowym Roku tę Sigmę :)
Ogolnie co zauwazylem to Sigma jest ostrzejsza, podbija nieznacznie kolorki :) ale abberuje niesamowicie :(
Ja poczekam jak rozwinie sie sytuacja cenowa bo Sigma staje sie coraz tansza a i Nikon majacy 2 podobne szkla w swojej ofercie tez nie bedzie windowal nie wiadomo jakich cen ;)
LordYoghurt
22-12-2010, 09:53
ciekawe, bo wedle testów aberruje mniej od nowego Nikkora
ciekawe, bo wedle testów aberruje mniej od nowego Nikkora
Ee... no coś Ty... przecież to Sigma, dla niektórych z założenia musi być źle. Nawet jak w teście wychodzi, że jest dobrze to... albo test został źle zrobiony, albo Nikkor użyty do porównania - zepsuty ;)
LordYoghurt
22-12-2010, 10:24
Przyznam, że trochę nie rozumiem. Jasne szkła aberrują. Wszystkie. Uskarżanie się na to, to jak biadolenie że na 1.4 jest taka mała GO że tło wychodzi nieostre ;-)
Photoartbox
22-12-2010, 10:29
Obiektyw mam od miesiąca (kupiłem w Hong-Kongu) ale dopiero raz go podpiąłem na dłużej - poniżej dwie fotki (do rodzinnego albumu) z wspomnianą aberracją.
Jak pisałem wcześniej w użyciu był filtr marumi (light control ósemka) - doświetlałem lampą.
Jak dla mnie sa w normie (normalne dla obiektywu 1.4 i takich warunkow), filterek mogl tez cos dodac od siebie;)
Na jakim body?
na de czysta es.
Ja po tym co widzę w necie z tego szkła, po teście optycznych etc... na pewno kupie w Nowym Roku tę Sigmę :)
to chyba niegłupia opcja na jasną 85kę z AFem, bo nowy nikon nieszczególnie się broni optyką i ceną - muszę to przyznać
A widziales jakikolwiek obiektyw, ktory na maks otworze, nie bedzie abberowal w miejscu zetkniecia zacienionej, czarnej kurtki ze sniegiem oswietlonym sloncem, czegos tam "fosforyzujacego" takze na czarnej kurtce, albo ciemnej czapki na tle nieba. :)
Nie widziałem, nie maiłem nigdy w rękach szkła o takiej jasności. Ale jeśli to tak ma być - no to tak ma być (fakt - wybrałem skrajne przykłady kontrastów biało czarnych).
Jesli z ta sigma jest tak wszystko super to warto zastanowic sie nad zakupem u naszych zach. sasiadow.
Gwarancja 2 lata ale może być przedłużona do 3 lat (bezpłatnie) po zarejestrowaniu na stronie obiektywu Sigma.
W Niemczech mozna to szklo juz nabyc za ~ 3,3k [po przeliczenia na pln] ;)
Jesli z ta sigma jest tak wszystko super to warto zastanowic sie nad zakupem u naszych zach. sasiadow.
Gwarancja 2 lata ale może być przedłużona do 3 lat (bezpłatnie) po zarejestrowaniu na stronie obiektywu Sigma.
Niestety w Polsce Sigma bardzo przegina z cenami.
W dodatku u autoryzowanego sprzedawcy usłyszałem,
że nie obowiązuje żadna gwarancja gdy kupi się obiektyw spoza ich dystrybucji.
A nie do końca jest tak.
Kupiłem w Redcon 50mm 1.4 za 1550zł, wysłałem do kalibracji i uznali mi tę gwarancję.
mateo912
23-12-2010, 09:51
a w Polsce masz od razu 3 lata gwarancji z możliwością w ciągu 60 dni na przedłużenie o kolejne 2 lata. Więc gdzie tu biznes?:)
a w Polsce masz od razu 3 lata gwarancji z możliwością w ciągu 60 dni na przedłużenie o kolejne 2 lata. Więc gdzie tu biznes?:)
Najtaniej z PL dystrybucji: 3889 pln cyfrowe.pl
niemiecka cena pierwszego lepszego sklepu we Franfurcie ~3287 pln [po kursie EU na dzisiejszy dzien]
dostrzegasz teraz biznes? :)
Paweł Kania
23-12-2010, 10:22
A te kolejne dwa lata w PL nie sa płatne ?
Kupowałem kiedyś S70-200 i mi się kojarzy że za ~270zl mogłem dokupić te dwa lata...
Poza tym wydaje mi się że obektyw to się z wady fabrycznej przeważnie psuje w pierwszym roku, potem to sie dopiero po kilku latach użytkowaniach zajeżdża np. AF-a.
Także te 3 lata owszem warto mieć, ale taki troche pic na wode ;)
czyli wychodzi, że Sigma w Polsce obowiązkowo każe nam płacić za ten 3-ci rok gwar.?
LordYoghurt
23-12-2010, 10:27
Najtaniej z 3-letnią gwarancją Sigmy znalazłem za 3800. Ale już z roczną gwarancją sklepu można mieć za 3400. A i tak najlepiej jakby ktoś ze stanów przywiózł, wtedy ceny od ~2700. Ech, gdyby taka była cena w polskiej dystrybucji... Rozmarzyłem się, przepraszam ;-)
Najtaniej z 3-letnią gwarancją Sigmy znalazłem za 3800. Ale już z roczną gwarancją sklepu można mieć za 3400. A i tak najlepiej jakby ktoś ze stanów przywiózł, wtedy ceny od ~2700. Ech, gdyby taka była cena w polskiej dystrybucji... Rozmarzyłem się, przepraszam ;-)
tylko, że ze Stanów nie masz praktycznie gwar. bo wysyłanie ubezpieczonej paczki trochę kosztuje, albo naprawa płatna w Polsce też może Ci różnicę w cenie zniwelować,
wydaje mi się, że najlepiej by kupić w EU i gwar. egzekwować u nas, ..chyba w Uni jesteśmy ? ;)
Photoartbox
23-12-2010, 10:41
niemiecka cena pierwszego lepszego sklepu we Franfurcie ~3287 pln [po kursie EU na dzisiejszy dzien]
Najtansza dostepna w Niemczech znalazlem za 378 Euro http://geizhals.at/deutschland/a511011.html , jak doliczysz do tego przesylke min. 20 -25 euro wyjdzie ok. 3550 zl. Nie widze w tym wielkiego interesu. Wg ceneo http://www.ceneo.pl/9199083 3800 zl
Masz na myśli Frankfurt nad Odrą? Jeśli tak to jakie tam są sklepy foto ? Może bym się wybrał po Nowym Roku, daleko nie mam...
tylko, że ze Stanów nie masz praktycznie gwar. bo wysyłanie ubezpieczonej paczki trochę kosztuje, albo naprawa płatna w Polsce też może Ci różnicę w cenie zniwelować,
wydaje mi się, że najlepiej by kupić w EU i gwar. egzekwować u nas, ..chyba w Uni jesteśmy ? ;)
Z tym, że nie jest powiedziane, że Ci się zepsuje - wtedy masz powiedzmy "czysty zysk" jeśli kupiłeś za te 2700. Jeśli nawet będzie coś nie tak, to masz pareset złotych oszczedności w stosunku do wersji EU które możesz wydać w razie czego na serwis i nadal jesteś na zero (w najgorszym wypadku). W przypadku kupowania w PL masz ponad 1000zł oszczędności.
Wiadomo, może się tak trafić, że będzie trzeba wymienić połowe szkła i to wyjdzie drożej niż te wszystkie oszczędności... ale ja bym chyba zaryzykował ;) może dlatego, że już sporo szkieł przeszło mi przez ręce i żadne jeszcze nie było zepsute/nie padło u mnie...
Aha - rozważam przypadek jak jakiś znajomy przywozi szkło w torbie, bez wysyłania itd.
prz3mo - Frankfurt am Main ale mam rowniez potwierdzenie takiej ceny od znajmomego mieszkajacego w Numbergii. Calkiem mozliwe, ze wyrownanie cen w calych Niemczech to kwestia chwili.
Co do sprzetu z US to ma sens wtedy gdy kupujemy jeszcze druga rzecz pokrywajaca ewentualna usterke przy braku gwarancji. Reasumujac: kuujemy cos dla siebie + cos na sprzedaz ;)
mateo912
23-12-2010, 13:57
MI nie idzie o cene tylko o gwarancje. w podałeś że tam mają 2 lata i rok dodatkowo GRATIS/PROMOCJA/ŁASKA gwaranta że da CI rok dłużej gwarancje. ( ale skoro normalnie jest 2 lata a rok gratis to chyba nie można wydłużyć odpłatnie na kolejne 2 lata tak jak u nas) Więc pytam gdzie tutaj widzisz "zysk" na samej gwarancji?
MI nie idzie o cene tylko o gwarancje. w podałeś że tam mają 2 lata i rok dodatkowo GRATIS/PROMOCJA/ŁASKA gwaranta że da CI rok dłużej gwarancje. ( ale skoro normalnie jest 2 lata a rok gratis to chyba nie można wydłużyć odpłatnie na kolejne 2 lata tak jak u nas) Więc pytam gdzie tutaj widzisz "zysk" na samej gwarancji?
Pisalem ogolnie [o gwarancji i o cenie] wiec czytaj wszytsko jaka jedna calosc i nie podniecaj sie az tak ta gwarancja ;)
mateo912
23-12-2010, 14:43
No oczywiście ;)
Ty użyłeś argumentu gwarancji, ja pociągnąłem temat dalej i pokazałem CI że nie masz racji, więc teraz ja "podniecam się gwarancją" ;)
Poza tym ja widzę na ceneo że można już kupić za 3599, 300zł różnicy bez jeżdżenia do Niemiec, bez łaski niemieckiego oddziału sigmy że da nam rok gwarancji gratis itp itd.
Wolna wola :) A to jest tylko moje zdanie ;)
No oczywiście ;)
Ty użyłeś argumentu gwarancji, ja pociągnąłem temat dalej i pokazałem CI że nie masz racji, więc teraz ja "podniecam się gwarancją" ;)
Poza tym ja widzę na ceneo że można już kupić za 3599, 300zł różnicy bez jeżdżenia do Niemiec, bez łaski niemieckiego oddziału sigmy że da nam rok gwarancji gratis itp itd.
Wolna wola :) A to jest tylko moje zdanie ;)
Nie mam racji w czym? W tym, ze od niemieckiego dystrybutora mozna kupic o 700zl taniej niz od polskiego?
Jesli juz przytaczasz ceneo to redcoon nie ma sigm z polskiej dystybucji i otrzymasz bodajrze 1 rok rekojmi. Doczytaj rowniez status towaru: w magazynie za 3 tygodnie. Za 3 tyg, to ta sigma moze juz kosztowac ponizej 3k.
Albo romawiamy konkretnie albo [...] 3po3?
Photoartbox
23-12-2010, 15:28
Nie mam racji w czym? W tym, ze od niemieckiego dystrybutora mozna kupic o 700zl taniej niz od polskiego?
Jesli juz przytaczasz ceneo to redcoon nie ma sigm z polskiej dystybucji i otrzymasz bodajrze 1 rok rekojmi. Doczytaj rowniez status towaru: w magazynie za 3 tygodnie. Za 3 tyg, to ta sigma moze juz kosztowac ponizej 3k.
Albo romawiamy konkretnie albo [COLOR="Red"][...][/COLOR 3po3?
Moge prosic o link do tej taniej Sigmy we Frankfurcie?
Niestety nie dysponuje takim linkiem,
sa to jedynie dane potwierdzone przez moich znajomych.
Ja im wierze! :)
Potwierdzam info o Redcoonie. Jeśli chodzi o polską dystrybucję - realna jest cena na poziomie 3799 i więcej. Po Nowym Roku wcale taniej nie będzie.
Photoartbox
23-12-2010, 15:44
Niestety nie dysponuje takim linkiem,
sa to jedynie dane potwierdzone przez moich znajomych.
Ja im wierze! :)
W takim razie nie
romawiamy konkretnie
tylko
[...] 3po3
Ja im wierze, Ty nie musisz :)
Kupiona. Teraz będzie ją trzeba przetestować w boju :)
Nie ma to jak sobie zrobic prezent pod choinkę - mam cichą nadzieję że będę z tego prezentu zadowolony :)
Photoartbox
23-12-2010, 16:30
Ja im wierze, Ty nie musisz :)
Nie pisales wczesniej o wierze, a o tym, ze chcesz rozmawiac o konkretach. Twierdzisz, ze mozna miec te Sigme u niemieckiego dystrybutora o 700 zl. taniej, uwazam, ze to nieprawda. Dlatego prosze zebys to udowodnil, inaczej sa to dla mnie opowiesci z piaskownicy. Tak sie sklada, ze mieszkam za Odra juz od wielu lat i mity o tym jak tutaj wszystko jest za darmo, wywoluja u mnie odpowiednia reakcje.
Nic na to nie poradze, zdjec cen nie mam niestety, nie poprosilem o to bo nie myslalem, ze bede musial cokolwiek udawadniac :)
I zapewne nikt by od ciebie tego nie wymagal, gdybys nie zarzucal innym w wulgarny* sposob, ze nie maja racji...
*celowo napisalem wulgarny a nie potoczny, wiec nie kieruj mnie do Wikislownikow itp.
Nie bylo zadnego wulgaryzmu :) poczytaj "Cafe"
Jesli tam w Niemczych macie slowniki PWN to rzuc okiem i wtedy pisz o wulgaryzmach ;)
Daj znac jak bedziesz na miescie w jakiej cenie sa te Sigmy bo mysle, ze bedzie to bardzo lakomy kasek dla wielu po Nowy Roku.
Pozdrawiam kolege zza Odry :)
Ps. I nie edytuj swoich wypowiedzi ;p
Photoartbox
23-12-2010, 17:29
Nie bylo zadnego wulgaryzmu :) poczytaj "Cafe"
Jesli tam w Niemczych macie slowniki PWN to rzuc okiem i wtedy pisz o wulgaryzmach ;)
Daj znac jak bedziesz na miescie w jakiej cenie sa te Sigmy bo mysle, ze bedzie to bardzo lakomy kasek dla wielu po Nowy Roku.
Pozdrawiam kolege zza Odry :)
Ps. I nie edytuj swoich wypowiedzi ;p
Czytalem Cafe, a edytowalem, bo juz mi sie nie chce sprzeczac, ale skoro to "wygrzebales". Nie wiem jak sie zwracasz do innych ludzi, ale ja nie mowie do nikogo, ze p...y, chyba, ze na prawde na to zasluzyl i jest to odpowiedz na jego wczesniejsze rownie wulgarne wypowiedzi.
zawsze można kupić w UK ceny od 670 funtów i 3 lata gwarancji - przy czym nie sądzę, żeby znalazł się choć 1 polak, który nie ma znajomego w UK :)
zawsze można kupić w UK ceny od 670 funtów i 3 lata gwarancji - przy czym nie sądzę, żeby znalazł się choć 1 polak, który nie ma znajomego w UK :)
a to ci historia,.. bo ja nie mam:roll:
a to ci historia,.. bo ja nie mam:roll:
może tylko nie wiesz, ze masz :)
Wiem, że nie powinienem pisać tego, bo co ja tam wiem nie mając tego szkła, ale...
Ten obiektyw jest nudny.. Czy usuwając wady optyczne usuwa się też charakter?
High_Noise
26-12-2010, 21:11
Nudny...podejrzewam ze jak ci dadza dwa te same kadry na 1.4 z sigmy i nikkora to nie odroznisz co bylo czym robione.
O ja głupi, o ja niespostrzegawczy! Bije się młotem po kolanie w ramach pokuty.
Niewątpliwie, najwięcej charakteru miałoby denko z butelki.
A jakoś nie znam nikogo, kto by go stosował... Ciekawe czemu?
Niewątpliwie, najwięcej charakteru miałoby denko z butelki.
A jakoś nie znam nikogo, kto by go stosował... Ciekawe czemu?
Może dlatego że nie zrobili jeszcze przejściówki na bagnet F :)
juz dawno nie przeczytalem na forum tak bezwartosciowej wypowiedzi.
skrzynka97
26-12-2010, 22:29
juz dawno nie przeczytalem na forum tak bezwartosciowej wypowiedzi.
z tej wypowiedzi usunięto charakter :)
Nudny...podejrzewam ze jak ci dadza dwa te same kadry na 1.4 z sigmy i nikkora to nie odroznisz co bylo czym robione.
Mysle, ze wprawione oko pozna je po kolorach czy nawet kontrastach, o ile beda to surowe zdjecia prosto z puszki ;)
No to dawajcie: Zeissa, Sigmę, Nikkora i może być nawet Canon! Z chęcią pooglądam jakieś Wasze zdjęcia, zamiast czytać o tym, że za granicą można kupić 600zł tańszą ale bez gwarancji i tutaj kilkanaście postów o tym, że lubicie mieć 3+2, bo w końcu po to się kupuje sprzęt, żeby go serwisować (a bo 2mm FF a bo 3cm BF a bo coś pierdzi i zgrzyta i takie tam) :D
Zatem proszę - zdjęcia :)
andrzej_suse10
27-12-2010, 16:29
Ok tylko nie mówcie z którego obiektywu zdjęcie, zobaczymy które obrazki będą nudne :-)
Byłoby bardzo miło, gdybym się mylił, w końcu to jedno z najfajniejszych szkiełek aktualnie na rynku. Ale nawet jeżdżenie po ambicji nie spowoduje, że w tym wątku pojawi się coś innego, od bezwartościowego spamu pokroju tego postu :)
Kupiłem ów sigmę i powiem Wam że średnio jestem zadowolony bo moja sztuka to tak fajna jest od f2,2 a chyba nie o to chodzi w tym szkle. Wczoraj sprawdzałem w sklepie jeszcze inny egzemplarz i bylo podobnie. Zobaczymy czy dzisiaj dojdzie trzecia sztuka i jaka bedzie niemniej jednak mogę stwierdzic że mój 85 1,4D był lepszy niż ów sigma choć miał słabszy kontrast :(
Kupiłem ów sigmę i powiem Wam że średnio jestem zadowolony bo moja sztuka to tak fajna jest od f2,2 a chyba nie o to chodzi w tym szkle. Wczoraj sprawdzałem w sklepie jeszcze inny egzemplarz i bylo podobnie.
Co Ty opowiadasz? Może mieli jakieś trefne ?
Tu masz full Size z f=1.4 na 5dmkII. Jpg z puszki nie ruszane
http://www.negatyw.org/wysylka/04/drozdz/IMG_5557.JPG
http://www.negatyw.org/wysylka/04/drozdz/IMG_5555.JPG
Jak wrócę do domu to załączę swoje pliki żeby inni mogli ocenić czy przesadzam czy tez nie :)
Kupiłem ów sigmę i powiem Wam że średnio jestem zadowolony bo moja sztuka to tak fajna jest od f2,2 a chyba nie o to chodzi w tym szkle. Wczoraj sprawdzałem w sklepie jeszcze inny egzemplarz i bylo podobnie.
przebierać, wybierać Panowie ten właściwy egzemplarz, Sigma wyszła chyba z założenia, że kontrola jakości to MY,
...bo jest taniej ??:roll:
Może nie jest tak źle - może to kwestia moich oczekiwań co do szkła :)
Może nie jest tak źle -
moje doświadczenie mówi mi, że jest źle
w ostatnim roku kupiłem trzy różne Sigmy (24-70HSM, 20/1.8, 150/2,8 ) i tylko w przypadku jasnej stałki wybór był od ręki, reszte musiałem przebierać i co najgorsze w przypadku zooma, nie dało to efektów i musieli mi zwrócić za nią kase
jak jest z czego przebierać to pikuś ale jak na stanie w sklepie w ciągu dnia jest max 1 stuka to wielkich mozliwości nie ma a na ekranie LCD to też dużo nie zobaczysz
to w Krakowie masz problemy z ilością egzemplarzy?, ja po swoje musiałem do Chorzowa się wybrać i tragałem ze sobą lapka
No niestety okazuje się że jest problem aby kupić S85 czy N85G
S85 to cieplutka nowość, więc nie dziwne, że powszechnie jeszcze nie występuje
Co tam w swiecie S85?
Cicho cos sie zrobilo ;/
ja sie wlasnie rozgladam za Sigma 85mm w cenie do 2700zł. Czekam na jakies oferty obiektywow z dystrybucji europejskiej.
tgollob_jamessuchar
02-01-2011, 15:56
Co tam w swiecie S85?
Cicho cos sie zrobilo ;/
Ja kupię ją na pewno - a przynajmniej wypożyczę, ale jakoś dotrzeć do IBO w Bydgoszczy nie mogę nigdy ;D
Z tego co mi wiadomo cena tam wynosi 3999zł, co pewnie mnie zniechęca ;D
Co tam w swiecie S85?
Cicho cos sie zrobilo ;/
po 58 tysiącach wejść, ponad 6oo wypowiedziach, przeczytanych testach trzeba trochę odsapnąć:),
Ja swoją sztukę (albo raczej wszystkie 3 co sprawdzałem) wróciłem w sklepie. Mając wcześniej 85 1,4D spodziewałem się więcej po tej sigmie.
Tak czy inaczej szkło w miarę ale jednak nie dla mnie
High_Noise
02-01-2011, 21:05
Ja swoją sztukę (albo raczej wszystkie 3 co sprawdzałem) wróciłem w sklepie. Mając wcześniej 85 1,4D spodziewałem się więcej po tej sigmie.
A co spowodowalo konkretnie, ze uwazasz ze jest gorsze od nikkora D?
Ja jeszcze nie testowalem tej sigmy ale z tego co czytam (nie tylko na tym forum) wynika ze opinie sa podzielone.
Kurde, który sklep? Bo sam myśle nad zakupem tego ustrojstwa, więc nie chce trafić na jakieś padaki...
Wrzuć może jakieś sample, pokaż co Ci się udało pstryknąć.
mało cos tutaj sampliKtoś mi obiecał porównanie z wszystkimi innymi 85tkami, ale wyszło chyba na to, co zwykle :D
LordYoghurt
03-01-2011, 15:54
Na Canon Board dyskusja o tym szkle zeszła w podobne rejony co tutaj, tj. różnych kanałów dystrybucji i wynikających z tego kwestii gwarancyjnych. Nie jest to czcza gadanina, bo chodzi o konkretny przypadek nieuznania gwarancji szkła kupionego w Polsce poza dystrybucją K-Consult:
http://canon-board.info/showthread.php?p=913793
ja prawdopodobnie dzis zamawiam z Hong-Kongu za 2450zł i nawet gdybym mial zaplacic 230zl za kalibracje to bede do przodu jakies 1000zl :)
ja prawdopodobnie dzis zamawiam z Hong-Kongu za 2450zł i nawet gdybym mial zaplacic 230zl za kalibracje to bede do przodu jakies 1000zl :)
Gdzie zamawiasz?
Też się przyłączam do pytania ;D może jakby tak w pare osób to by taniej wyszło? Czy ryzyko cła się zwiększa?
tgollob_jamessuchar
03-01-2011, 18:10
również bym się dołączył, od ręki
Na ebay z Hong Kong chodzą za ca. 540£ plus ewentualne cło. Bezpośrednio trochę taniej, ca. 800$ HK BNS (http://www.hkbns.com/shopping/site/Item/843-Sigma-85mm-f14-EX-DG-HSM-for-Canon) W UK można dostać za 620-660£ z brytyjskiej dystrybucji i z dwuletnią gwarancją.
Bezpośrednio trochę taniej, ca. 800$ HK BNS (http://www.hkbns.com/shopping/site/Item/843-Sigma-85mm-f14-EX-DG-HSM-for-Canon)
809$ + 91$ przesyłka - 30$ jakiegoś upust od przesyłki(?) = ok 866$ czyli ~ 2600zł... no jak dla mnie bomba! Ten sklep jest jakiś ugodowy jeśli chodzi o numerki z cłem? Wiedzą w czym rzecz? W ogóle kupował ktoś u nich ?
Może by jeszcze paredziesiąt zł urwał na przesyłce jak w 2-3 osoby zamówić... albo nawet na samym szkle?
Ten sklep jest jakiś ugodowy jeśli chodzi o numerki z cłem? Wiedzą w czym rzecz? W ogóle kupował ktoś u nich ?
To jeden ze "starych" sklepów sprzedających od lat na ebay. Sam kupiłem u nich jedno szkło. Powinni pomóc w miarę możliwości, ale najlepiej napisać mail z pytaniem. Dla mnie dość korzystnie wychodzi kupowanie w UK z dwuletnią gwarancją. KeaPhoto ma również sporo doświadczenia i dobre ceny keaphoto (http://www.keaphoto.com/index.php)
High_Noise
04-01-2011, 02:57
Ja juz sie oduczylem kupowania w HK. Nie dajcie sie nabrac na to ze sklep czy tam sprzedawca zagwarantuje wam brak cla i vat, to jest loteria i zazwyczaj trafia na clo. I wychodzi niewiele taniej niz na allegro a kwestia gwarancyjna moze byc problemem.
W UK można dostać za 620-660£ z brytyjskiej dystrybucji i z dwuletnią gwarancją.
w UK gwarancja jest 3 letnia po rejestracji na stronie sigma.co.uk
---edit---
od 6.01 zapowiada mi się trochę wolnego więc najprawdopodobniej podrzucę trochę sampli (zważywszy na odzyskanie lapka i dotarcie monitora jest to w zasadzie pewne) :)
Ja juz sie oduczylem kupowania w HK. Nie dajcie sie nabrac na to ze sklep czy tam sprzedawca zagwarantuje wam brak cla i vat, to jest loteria i zazwyczaj trafia na clo. I wychodzi niewiele taniej niz na allegro a kwestia gwarancyjna moze byc problemem.
Gwarancji nie daje nikt. Sporą pomoc owszem. Ja kupiłem trzy szkła z HK i nie miałem żadnych problemów z transakcją.
w UK gwarancja jest 3 letnia po rejestracji na stronie sigma.co.uk
---edit---
od 6.01 zapowiada mi się trochę wolnego więc najprawdopodobniej podrzucę trochę sampli (zważywszy na odzyskanie lapka i dotarcie monitora jest to w zasadzie pewne) :)
Poprosimy :) , chociaż ja i tak w zasadzie jestem zdecydowany na zakup. Czy otrzymam 3lata gwarancji na obiektyw kupiony w dowolnym sklepie w UK? Mógłbyś podać szczegóły? Ja znalazłem tylko info w FAQ mówiące o dwóch latach:
Does your Sigma lens have an International warranty? I am looking to buy one of your lenses and I’m working overseas for a couple of months. I wanted to check whether Sigma UK will still cover lenses brought from outside the UK?
Sigma lenses do come with a 1 year international warranty, however, the warranty is only honoured if VAT and duty have been paid on importation into the UK, otherwise it is an illegal import. Once these taxes have been taken into account, our customers usually find it better value to buy an official UK imported lens. Sigma UK also offer an extended 2 year warranty on all EX lenses which have been imported through us.
Czy to jest two years extended over one year, czy też extended warranty up to two years?
Czy to jest two years extended over one year, czy też extended warranty up to two years?
dostałem:
Thank you for your recent purchase of the Sigma product detailed below. We are pleased to confirm that your application for Sigma's 3 year UK warranty has been accepted and that your details have been registered. No further documentation will be issued at this point.
dostałem:
Thank you for your recent purchase (...) application for Sigma's 3 year UK warranty has been accepted ...
Yes! :mrgreen: Many Thanks!
Na ebay z Hong Kong chodzą za ca. 540£ plus ewentualne cło. Bezpośrednio trochę taniej, ca. 800$ HK BNS (http://www.hkbns.com/shopping/site/Item/843-Sigma-85mm-f14-EX-DG-HSM-for-Canon) W UK można dostać za 620-660£ z brytyjskiej dystrybucji i z dwuletnią gwarancją.
Mozesz podac adresy/nazwy sklepow w UK w ktorych szklo jest napewno z brytyjskiej dystrybucji z europejska gwarancja.
Mozesz podac adresy/nazwy sklepow w UK w ktorych szklo jest napewno z brytyjskiej dystrybucji z europejska gwarancja.
kupowałem w warehouseexpress - zarejestrowało się na 3 lata więc było z dystrybucji UK
High_Noise
04-01-2011, 17:06
Gwarancji nie daje nikt. Sporą pomoc owszem. Ja kupiłem trzy szkła z HK i nie miałem żadnych problemów z transakcją.
Mieszkasz w UK, to jest co innego. I to ze nie miales problemow z powodu przyslania lipnego szkla to tez nie znaczy ze nie ma takiej mozliwosci. Dodatkowo sam wpisales ze Sigma honoruje gwarancje tylko jak sie zaplaci clo i vat, a to sie wyklucza z paroma chetnymi tutaj na sigme 85 1.4 hsm za 2600zl :D Generalnie w twoim wypadku moze i spoko interes, dla kogos mieszkajacego w PL juz srednioslabo no chyba ze ktos lubi loterie to prosze bardzo.
PS poprawilem posta bo wczesniej klienci akurat dzwonilli i przeszkadzali :D
kupowałem w warehouseexpress - zarejestrowało się na 3 lata więc było z dystrybucji UK
700 to nie 620. Jakieś inne zaufane sklepy w UK wysylajace towar do polski?
Czy w Irlandii również można kupić to szkło w takiej cenie jak w UK?
Mieszkasz w UK, to jest co innego.(...) Dodatkowo sam wpisales ze Sigma honoruje gwarancje tylko jak sie zaplaci clo i vat, a to sie wyklucza z paroma chetnymi tutaj na sigme...
Ja do niczego nie namawiam, nie zachęcam i nie neguję. Podałem tylko opcje i opisałem swoje doświadczenia. Każdy dokona wyboru sam, podobnie jak ja :)
Sklepów jest od groma. Szczerze, to nie mam ochoty dzwonić do wszystkich po kolei. Wystarczy wybrać najciekawszą opcję z google i skreślić dwa zdania w mail do sprzedawcy.
Sklepów jest od groma. Szczerze, to nie mam ochoty dzwonić do wszystkich po kolei. Wystarczy wybrać najciekawszą opcję z google i skreślić dwa zdania w mail do sprzedawcy.
Wiesz, nie każdy mieszka w UK i orientuję sie na tamtejszym rynku. Nie każdy jest w stanie skrobnąć te słowa. Ba, nie każdy jest w stanie odszukać te sklepy. Dlatego pytam. Czy w UK jest jakiaś porównywarka cen taka jak skąpiec czy ceneo?
Wiesz, nie każdy mieszka w UK i orientuję sie tamtejszym rynku. Nie każdy jest w stanie skrobnąć te słowa. Ba, nie każdy jest w stanie odszukać te sklepy. Dlatego pytam. Czy w UK jest jakiaś porównywarka cen taka jak skąpiec czy ceneo?
Google, które szuka na stronach brytyjskich. Jeżeli masz jakieś konkretne pytania, wal śmiało! Chętnie pomogę, zadzwonię do sklepu, lub wyszukam opinii. Przeglądu rynku natomiast robić nie będę, bo jest tego od groma a osobiście znam tylko kilka sklepów i nie chciałbym wprowadzać nikogo w błąd.
Poza tym zauważyłem podwyżkę w nowym roku. Wszystko jest odrobinę drożej. Ja chciałem kupować u nich cliftoncameras.co.uk (http://www.cliftoncameras.co.uk/Sigma_85mm_f1.4_EX_DG_HSM) bo mieli dość tanio a sklep mam pod nosem więc mogę potestować. Wcześniej ta sama Sigma stała za 640£. Ja będę kupował za jakiś tydzień/dwa. Biorę z dystrybucji UK, bo po prostu gwarancja na 3lata mi się kalkuluje. Warehouse Express to również sprawdzony sklep o ogromnym zasięgu i zasobach. Trzeci sklep w którym kupowałem wielokrotnie to cameraworld.co.uk (http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDetails.asp?prod_code=PON10E000221&Prod_name=Sigma+85mm+f1.4+EX+DG+HSM&CAT_CODE=&SUBCAT_CODE=&MANU_CODE=&Minisitetype=) Obecnie najtańsze Sigmy w UK to 670-699£
Poza tym zauważyłem podwyżkę w nowym roku. Wszystko jest odrobinę drożej. Ja chciałem kupować u nich cliftoncameras.co.uk (http://www.cliftoncameras.co.uk/Sigma_85mm_f1.4_EX_DG_HSM) bo mieli dość tanio a sklep mam pod nosem więc mogę potestować. Wcześniej ta sama Sigma stała za 640£. Ja będę kupował za jakiś tydzień/dwa. Biorę z dystrybucji UK, bo po prostu gwarancja na 3lata mi się kalkuluje. Warehouse Express to również sprawdzony sklep o ogromnym zasięgu i zasobach. Trzeci sklep w którym kupowałem wielokrotnie to cameraworld.co.uk (http://www.cameraworld.co.uk/ViewProdDetails.asp?prod_code=PON10E000221&Prod_name=Sigma+85mm+f1.4+EX+DG+HSM&CAT_CODE=&SUBCAT_CODE=&MANU_CODE=&Minisitetype=) Obecnie najtańsze Sigmy w UK to 670-699£
Też zauważyłem tą podwyżkę. Mimo wszystko i tak wychodzi taniej niż w PL, a gwarancja z EU chyba musi byc respektowana u nas. Jedyny problem to fakt że te sklepy nie wysyłają tak łatwo poza UK. Proszą o telefon i nie składanie zamówienia przez www. Nie wiem co o tym sądzić.
Wiele firm nie wysyła z założenia a Włochy czy Australia są wykluczone. Problemy z pocztą i oszustami. Niestety dostaje się też czasami Polsce. Mimo to jednak sporo sklepów prowadzi wysyłki po Europie.
Czy w UK jest jakiaś porównywarka cen taka jak skąpiec czy ceneo?
Kiedyś znalazłem coś takiego: http://www.camerapricebuster.co.uk/
a nie podnieśli wam tam waty czasami o 4,5 % czy cuś ?
a nie podnieśli wam tam waty czasami o 4,5 % czy cuś ?
Vat z nowym rokiem skoczył o 1%. Z 19% na 20%. Sigma zapowiadała podwyżki. Azjaci też.
Czyli tak jak przewidywalem :) Jest to ostatnia szansa na to szklo w tej cenie.
Jesli ktos powaznie mysli o sciagnieciu tego szkla niech kliknie do mnie na PM.
;)
Vat z nowym rokiem skoczył o 1%. Z 19% na 20%. Sigma zapowiadała podwyżki. Azjaci też.
male sprostowanie... zgodze sie, ze na 20% ale nie z 19% a z 17.5%
http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/rate-rise-guidance.pdf
male sprostowanie... zgodze sie, ze na 20% ale nie z 19% a z 17.5%
http://www.hmrc.gov.uk/vat/forms-rates/rates/rate-rise-guidance.pdf
Prawda, to druga zmiana w ciągu roku. Poprzednio Skarbowy Urząd Celny Jej Królewskiej Mości podniósł VAT o 1% przywracając go do poziomu 17,5% Obecna zwyżka na 20% tłumaczyłaby zmianę w cenach.
Nie wiem czy cos sie zmienilo, ale w Norwegii ta sigma staniala o prawie 25%, aktualnie w sklepach wisi za 2700 pln, az jutro na targach sprawdze czy to nie jakas pomylka, jesli nie to szklo zasili plecak :)
Przesyłka z Norwegii też podlega tym wszystkim podatkom, opłatom itd?
Przesyłka z Norwegii też podlega tym wszystkim podatkom, opłatom itd?
Kraj spoza unii wiec tak.
Zadzwonilem do sklepu i okazalo sie ze cena taka obowiazuje tylko przez okres targow foto w ten weekend, pozniej wraca do normy czyli 3600zl. Jutro trzeba uderzac z samego rana :)
Kraj spoza unii wiec tak.
Zadzwonilem do sklepu i okazalo sie ze cena taka obowiazuje tylko przez okres targow foto w ten weekend, pozniej wraca do normy czyli 3600zl. Jutro trzeba uderzac z samego rana :)
Szczęściarz :)
Szczęściarz :)
Cos w tym musi byc, nie ty pierwszy to mowisz :mrgreen: Chyba zaczne grac w totka
Ciezki weekend czeka kota :mrgreen:
tgollob_jamessuchar
15-01-2011, 17:43
Cos w tym musi byc, nie ty pierwszy to mowisz :mrgreen: Chyba zaczne grac w totka
Ciezki weekend czeka kota :mrgreen:
i jak? zakupiłeś? :)
Zakupilem, cena na targach 2700zl ( dostalem jeszcze mala znizke bo facet na stoisku okazal sie "ziomalem" z mojej wsi) w eleganckiej torebce sklepu dodatkowo filtr UV 77mm, torba Lowepro na laptopa i zestaw do czyszczenia optyki. Postarali sie lepiej niz rok temu :mrgreen:
Szklo jest fajne, ciezkie, dobrze lezy w rece, oslona przeciwsloneczna jest chyba na tyle wysoka ze uniemozliwia zarysowanie soczewki, Af dziala ciuchutko, ladnie przeostrza chociaz po przyzwyczajeniu sie do 24-70 wydaje sie byc wolny, jak odzyskam w koncu 50 1,4 to porownam predkosci, ale wydaje mi sie ze sa podobne. No i najwazniejsze, wykonczenie obiektywu nie jest z tego homosiowatego pluszu tylko juz ta nowa farba. Nic nie wybieralem, wzialem pierwsza sztuke ktora podali z polki.
Tak na szybko kilka zdjec.
Po sasiedzku byly targi turystyczne : )
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/dsc6683-1.jpg
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/2512/dsc6683.jpg)
kot
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/dsc6707a-1.jpg
źródło (http://img412.imageshack.us/img412/3788/dsc6707a.jpg)
100%
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/01/dsc6707-1.jpg
źródło (http://img96.imageshack.us/img96/1382/dsc6707.jpg)
tgollob_jamessuchar
15-01-2011, 21:19
dziękuję, dobranoc - wyjaśnia :D
biorę :)
maciey75
15-01-2011, 23:18
Mozna przeklinac? ;) Jeszcze prosze pare sampli (z DX bylo super) a N85 jednak pozostanie na polce sklepowej.
nie wolno tak denerwować kolegów ;-) to powinno być karane ;-)
Zakupilem, cena na targach 2700zl ( dostalem jeszcze mala znizke bo facet na stoisku okazal sie "ziomalem" z mojej wsi) w eleganckiej torebce sklepu dodatkowo filtr UV 77mm, torba Lowepro na laptopa i zestaw do czyszczenia optyki. Postarali sie lepiej niz rok temu :mrgreen:
Może jeszcze powiesz, że dostałeś to w gratisie do obiektywu?!
jak potwierdzi to go z zazdrosci zbananujemy ;-) co wy na to ? ;-) ;-) ;-)
Może jeszcze powiesz, że dostałeś to w gratisie do obiektywu?!
Taki gratis od sklepu, raczej nie od Sigma Norge bo z tego co widzialem torebeczke dostawalo sporo osob, gosc ktory kupil D700, 14-24 i 24-70 dostal jeszcze wiecej zabawek, oprocz tego co ja dorzucili mu PDK-1 i Bamboo Pen & Touch. Rok temu bylo biedniej, ale moze dlatego ze bylem w niedziele na koniec targow i mozliwe ze pozbyli sie bonusow.
A tam, jakby przecenili mi 500/4 o 30% to samochod by dzisiaj w lomardzie wyladowal :mrgreen:
A tam, jakby przecenili mi 500/4 o 30% to samochod by dzisiaj w lomardzie wyladowal :mrgreen:
A ja przepłynąłbym wpław Bałtyk :mrgreen:
jak potwierdzi to go z zazdrosci zbananujemy ;-) co wy na to ? ;-) ;-) ;-)
I to się nazywa promocja... 2700 i gratisów za 500zł... a u nas prawie 4000 i od łaski może UV gratis :D
no ale to biedny, zimny kraj pełen ubogiego społeczeństwa - my na zielonej wyspie szczęścia możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu :D
Dorzuce jeszcze kilka sampelkow
Dziewczyny z Malezii sobie tancowaly, AF dawal sobie niezle rade w tej ciemnicy
f 1,4
źródło (http://img197.imageshack.us/img197/6424/dsc6628.jpg)
f 1,6
źródło (http://img841.imageshack.us/img841/6884/dsc6650i.jpg)
Kot wylazl spod stolu w koncu :mrgreen:
źródło (http://img268.imageshack.us/img268/2204/dsc6772a.jpg)
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/9346/dsc6705a.jpg)
I to się nazywa promocja... 2700 i gratisów za 500zł... a u nas prawie 4000 i od łaski może UV gratis :D
no ale to biedny, zimny kraj pełen ubogiego społeczeństwa - my na zielonej wyspie szczęścia możemy sobie pozwolić na odrobinę luksusu :D
W Fotovideo byly tylko takie promocje, Japanphoto dali znizki na jakies bzdety typu gorillapad, za to Nikon Norge jak na oficjalnym stoisku wystawil D700 za 10 000 zl to myslalem ze padne :mrgreen:
Juz zmniejszone, wstawilo sie to co kobita miala dostac :)
no to ja też dorzucę obiecane pstryki :)
tutaj z serii tata był zły
źródło (http://img822.imageshack.us/img822/6706/dsc3461edit2.jpg)
ale mu przeszło :D
źródło (http://img440.imageshack.us/img440/1585/dsc3450edit.jpg)
no i przyznał się do bałaganu przed domem :p
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/5624/dsc3388editedit.jpg)
witam
Będę w Norwegii i pewnie w Szwecji od 11 lutego -nie orientujecie sie czy można w tym czasie coś takiego taniej łyknąć i ewentualnie gdzie?
Czy wszystkie nowe sigmy 85 nie maja już problemów z af?
no to ja też dorzucę obiecane pstryki :)
źródło (http://img340.imageshack.us/img340/5624/dsc3388editedit.jpg)
Zdjęcia pokazują że szkło ma klasę, co akurat nie jest już żadnym odkryciem, ale na tym widać, że aberracja chromatyczna na pełnej dziurze potrafi się mocno pokazać..
a pewnie, że potrafi - taki urok jasnych 85 :)
wiadro to mocno ekstremalny przypadek jest :D
wiadro to mocno ekstremalny przypadek jest :D
Fakt, masz absolutną rację. Mało kto potretuje wiadra i inne sprzęty. :D
witam
Będę w Norwegii i pewnie w Szwecji od 11 lutego -nie orientujecie sie czy można w tym czasie coś takiego taniej łyknąć i ewentualnie gdzie?
Czy wszystkie nowe sigmy 85 nie maja już problemów z af?
Raczej marne szanse . Chyba zeby cos w korona/zlotowka sie zmienilo
High_Noise
16-01-2011, 18:47
Rozumiem ze nie dowiemy sie czemu wg ciebie Sigma jest gorsza? Szkoda bo dla wielu bylaby to przydatna informacja.
Rozumiem ze nie dowiemy sie czemu wg ciebie Sigma jest gorsza? Szkoda bo dla wielu bylaby to przydatna informacja.
Pierwsza sztuka jaką miałem to po analizie zdjeć (i opini jednego z fachowców na tym forum) miała lekiego BF, kolejne dwie sporo mydło na przysłonach 1,4-1,8 (w porównaniu do mojej 85 1,4D). Od 2,2 było już OK niemniej moja nikonowska 85 była naprawde ostra od pełnej dziury i może mam spaczony gust i zbyt duże oczekiwania choc z drugiej strony patrząc na obrazki które wrzucane sa w watek to uwazam że jednak są sztuki które od 1,4 mają bardzo dobry obrazek. Jak kupowałem to nie było możliwosci powybierać bo za kazdym razem była tylko 1 sztuka (za dwa dni znów pojawiała się jakas inna itd).
Tak czy inaczej chyba jeszcze raz przymierzę się do tego szkła bo - jak napisałem powyżej - widać że mogą być sztuki, których jakość mnie w pełni satysfakcjonuje
Nie wiem, czy było, czy nie - w ramach ciekawostki:
Nikkor 85/1.4 D vs Sigma 85/1.4 HSM Battle of the Bokeh (http://www.youtube.com/watch?v=j6lsFQGVUl0&feature=channel)
Było - straszna klapa.
Już się ucieszyłem, że coś nowego, a tu niestety...
krolewicz
20-01-2011, 18:45
ja tam ich programy lubię, ale testem, to tego nazwać nie można :D
ja tam ich programy lubię, ale testem, to tego nazwać nie można :D
ty to sobie obejrzysz jak nie zapomnę jej wziąć na spotkanie w lutym :p
mozna troche poczytac o wszystkich trzech 85kach (angielski)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/967746
Inkognito
25-01-2011, 19:19
ty to sobie obejrzysz jak nie zapomnę jej wziąć na spotkanie w lutym :p
Przynieś, przynieś ;)
Nie jestem tylko pewien czy do Ciebie wróci :D
Przynieś, przynieś ;)
Nie jestem tylko pewien czy do Ciebie wróci :D
jak to mówią ... wszystko zależy od ceny :)
mozna troche poczytac o wszystkich trzech 85kach (angielski)
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/967746
nie do końca zgodzę się z tym testem :/ zresztą nie jestem odosobniony, ktoś w wątku pokazał różnicę w CA i trudno powiedzieć, że N 85G mniej aberruje
mógłbym prosić o jakieś normalne zdjęcia zamiast linków do zielono purpurowych tablic testowych? :)
mógłbym prosić o jakieś normalne zdjęcia zamiast linków do zielono purpurowych tablic testowych? :)
a mało masz ich w tym wątku ?
Wczoraj wpadła w moje ręce :) Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne choć nie wiem czy to poprzednie wykończenie obiektywów sigmy nie było fajniejsze. To się zobaczy po jakimś czasie.
AF jest cichy i dość szybki. Na pewno jest szybszy od tego w nikorze 50/1.4G. Jednak tak samo jak w 50tce zdarzają mu sie przestoje i brak możliwości wyzwolenia migawki. To oczywiście dotyczy warunków ciemno domowych i biegającego dzieciaka. Na zewnątrz ostrzy bardzo ładnie i to zarówno na bliskie jak i dalekie odległości. Jeśli chodzi o samą ostrość to jestem bardzo zadowolony delikatnie mówiąc :)
A teraz do meritum czyli do zdjęć. Pogoda jak widać nie rozpieszcza jednak coś tam z sampli da się wywnioskować. Zdjęcia tylko zmniejszone, bez wyostrzenia po zmniejszeniu. Przy wywoływaniu tylko kontrast, blacks, delikatnie clarity. Reszta ustawień z difolta. Dla jasności wszystkie na f/1.4.
źródło (http://img706.imageshack.us/img706/1156/dsc0470n.jpg)
źródło (http://img824.imageshack.us/img824/3705/dsc0471g.jpg)
źródło (http://img593.imageshack.us/img593/359/dsc0478o.jpg)
źródło (http://img806.imageshack.us/img806/4346/dsc0482l.jpg)
źródło (http://img546.imageshack.us/img546/8479/dsc0483.jpg)
źródło (http://img543.imageshack.us/img543/8467/dsc0486f.jpg)
źródło (http://img163.imageshack.us/img163/2919/dsc0487uu.jpg)
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/445/dsc0493y.jpg)
źródło (http://img148.imageshack.us/img148/7951/dsc0494kd.jpg)
źródło (http://img407.imageshack.us/img407/2196/dsc0495po.jpg)
cropy 100%
źródło (http://img146.imageshack.us/img146/8264/dsc0471cr.jpg)
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/1304/dsc0478cr.jpg)
źródło (http://img703.imageshack.us/img703/2193/dsc0486cr.jpg)
źródło (http://img526.imageshack.us/img526/5929/dsc0495cr.jpg)
LordYoghurt
28-01-2011, 10:35
Loki, z jaką puszką były robione te zdjęcia?
Loki, z jaką puszką były robione te zdjęcia?
podpięte pod D700
LordYoghurt
28-01-2011, 10:56
hmm.. ciekaw jestem o ile mniej spektakularny efekt małej Go uzyskam na DX. Bo szkiełko fajne i ładnie by mi uzupełniało 17-55.
Wczoraj wpadła w moje ręce...
Masz możliwość porównania szybkości af z szkłami typu 85 1.8 85 1.4D lub np 80-200 2.8 ??
hmm.. ciekaw jestem o ile mniej spektakularny efekt małej Go uzyskam na DX. Bo szkiełko fajne i ładnie by mi uzupełniało 17-55.
Ciężko powiedzieć o ile rozmycie będzie mniejsze. To jest raczej niemierzalne. Nie mniej powinno być i tak jednym z lepszych na DX. Drugą rzeczą która będzie słabsza na dx jest ostrość. No chyba że będziesz podpinał pod puszkę z matrycą 6 Mpix.
Masz możliwość porównania szybkości af z szkłami typu 85 1.8 85 1.4D lub np 80-200 2.8 ??
Mam jeszcze 85/1.8 ale ciężko mi coś powiedzieć po godzinie używania sigmy. Testu żadnego nie robiłem. Nawet nie wiem jak taki test miałby wyglądać.
Mam jeszcze 85/1.8 ale ciężko mi coś powiedzieć po godzinie używania sigmy. Testu żadnego nie robiłem. Nawet nie wiem jak taki test miałby wyglądać.
Wg mnie są potrzebne jakieś mega testy - ważniejsze dla mnie sa własne odczucia np. czy szkło z chęcią przeostrza przy niewielkim poruszeniu obiektu, lub czy jest potwierdzenie ostrości przy mierzeniu w obiekty o słabym kontrascie w trudnych warunkach oświetleniowych.
wszystkie moje sample są z DXa
Też mam 85/1.8. Opisz jaki są Twoje wrażenia w porównaniu z tym Nikonem.
Ciut mnie korci ta Sigma.
Niby to 85mm 1.8 jest ok, ale jakość fotek przy 1.8-2.0 jest średnia.
Czasem też rozmycia tła bywa wściekłe (tylko czasem).
No i czasem brakuje mi 1.4-1.6 ;)
Przyzwyczajony jestem do obiektywów 1.4 ;)
mam mozliwosc kupna tej sigmy za granica za okolo 2k, mysle zeby kupic trzy i dwie sprzedac po powrocie do polski. Myslicie ze sie sprzedadza bez gwarancji na allegro z przyzwoitym zyskiem? a jesli tak to jaki bagnet bedzie bardziej chodliwy?
spokonie sprzedasz za jakies 2700-2800. bagnet nikon
Kupie za 2600 jak będzie wszystko śmigać u mnie ;)
marcin_K
29-01-2011, 17:26
Kupie za 2600 jak będzie wszystko śmigać u mnie ;)
i ja ;)...czyli masz już 2
widze ze popyt jest wiec git ;)
sprowadze je wiec ale mysle ze bagnet canona bedzie bardziej oplacalny bo oni nie maja alternatywy a u nas jest jeszcze wersja D
widze ze popyt jest wiec git ;)
sprowadze je wiec ale mysle ze bagnet canona bedzie bardziej oplacalny bo oni nie maja alternatywy a u nas jest jeszcze wersja D
ale mają też więcej problemów z AF :) więc może być zabawnie ze sprzedażą ...
Też mam 85/1.8. Opisz jaki są Twoje wrażenia w porównaniu z tym Nikonem.
Sigma jest ostrzejsza od 85/1.8 jak i od 50/1.4G. Na pewno jest szybsza od 50/1.4G i na pewno nie wolniejsza od 85tki. Zdecydowanie lepiej sobie radzi przy śledzeniu. Źle być nie może bo na 1.4 udało się złapać mojego młodego :)
Z bliższa
źródło (http://img577.imageshack.us/img577/6522/dsc0705l.jpg)
crop 100%
źródło (http://img141.imageshack.us/img141/5541/dsc0705vrop.jpg)
I z dalsza
źródło (http://img541.imageshack.us/img541/1141/dsc0591z.jpg)
crop 100%
źródło (http://img18.imageshack.us/img18/945/dsc0591crop.jpg)
Fotografowie dzielą się na dwa gatunki:
1- Ci, co mają najostrzejsze szkła pod słońce
2- Co, co uważają, że najostrzejsze szkła pod słońcem muszą kupić
Jest co prawda trzeci, ale unikatowy gatunek...
3- Ci to twierdzą, że choć obiektyw X jest żyletą, to ich szkła w zupełności wystarczą do robienia dobrych zdjęć :D
Jesli ktos ma znajomych w NO to moze sprobowac sobie zamowic sigme w japanphoto:
http://www.japanphoto.no/product/objektiv/sigma-nikon/sigma-85mm-f1.4-ex-dg-hsm-for-nikon/
cena w tym momencie to 5490 NOK czyli po naszemu to bedzie okolo 2600 PLN, nie wiem tylko jak z gwarancja.
pozdrawiam!
High_Noise
04-02-2011, 23:59
No najlepiej z polskiego Japan Photo :lol: Tylko szkoda ze juz nie istnieja...
Jesli ktos ma znajomych w NO to moze sprobowac sobie zamowic sigme w japanphoto:
http://www.japanphoto.no/product/objektiv/sigma-nikon/sigma-85mm-f1.4-ex-dg-hsm-for-nikon/
cena w tym momencie to 5490 NOK czyli po naszemu to bedzie okolo 2600 PLN, nie wiem tylko jak z gwarancja.
pozdrawiam!
5500 koron to prawie 2800 ;-) Jakby ktos byl na miejscu to moze sobie szarpnac ja bez podatku, jeszcze prawie 500 mozna urwac.
No najlepiej z polskiego Japan Photo :lol: Tylko szkoda ze juz nie istnieja...
W tutejszej wersji mozna kupowac bez strachu, to jedna z wiekszych sieci foto w Norwegii ;-)
To nie jest dział giełda, a handel poza tym działem jest zabroniony. Czyszczę. Ciesz się, że bez konsekwencji w postaci kartki.
(to nie o eskimosa chodzi :))
Wydzieliłem z tego wątku część dot. 50-tki Sigmy vs Nikkor 50.
Tu kontynuujcie dyskusję o pięćdziesiątkach:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=171591
W tym temacie dyskutujemy o S85.
I już po promocji :/, teraz w cenie 6999 NOK (ale i tak najtaniej w NO).
No i cena juz sie zrownala z polska, sto czy dwiescie zloty to zadna roznica jesli komus zalezy na gwarancji, no i to jest cena w sklepie internetowym, w tym samym sklepie na polce cena bedzie wyzsza, ot taki folklor w JapanFoto, FotoVideo np ma takie same ceny na necie jak i w sklepie.
Chyba nie było:
http://www.swiatobrazu.pl/sigma-85-f14-ex-dg-hsm-test-20395.html
powiedzcie czy te nowe sigmy tzreba wybierac z pośród innych jesli chodzi o celnośc af? czy juz sa w miare powtarzalne?
powiedzcie czy te nowe sigmy tzreba wybierac z pośród innych jesli chodzi o celnośc af? czy juz sa w miare powtarzalne?
za mało się tego jeszcze sprzedało (u nas w szczególności), żeby jakieś konkretne wnioski wyciągać, ale autopsja podpowiada, że te z krajowej dystrybucji trzeba będzie wybierać - niestety
Nic nie wybierałem, wziąłem co dali i działa bezproblemowo, nawet nie testowałem w sklepie, ale jak to mówią znajomi ja jestem farciarz :mrgreen:
p.s byłem właśnie w Japanfoto, cena wróciła do 5490 koron, przy dzisiejszym kursie to będzie jakieś 2700-2800 zł
sądzicie , ze do krajów rozwiniętych-zachodnich selekcjonują egzemplarze?
Jakby tak było to w Norwegii żadna Sigma by nie działała, kraj miły i uroczy ale bardziej pasuje do upośledzonych, selekcjonowanie szkieł byłoby raczej mało opłacalne dla firmy i predzej czy później wyszło na jaw, co mogłoby kosztować ich majątek, poza tym bardziej podchodzi to pod teorię spiskowa.
za mało się tego jeszcze sprzedało (u nas w szczególności), żeby jakieś konkretne wnioski wyciągać, ale autopsja podpowiada, że te z krajowej dystrybucji trzeba będzie wybierać - niestety
Z opinii, które ostatnio słyszałem to nowe Sigmy (w tym właśnie ta 85mm) mają już mniejszy rozrzut w kwestii potencjalnego BF/FF.
sądzicie , że do krajów rozwiniętych-zachodnich selekcjonują egzemplarze?
nie, raczej do nas przysyłają te "trochę gorsze", wyłapane podczas kontroli jakości
Z opinii, które ostatnio słyszałem to nowe Sigmy (w tym właśnie ta 85mm) mają już mniejszy rozrzut w kwestii potencjalnego BF/FF.
to by było miło ;)
nie, raczej do nas przysyłają te "trochę gorsze", wyłapane podczas kontroli jakości
yhy, a matryce w puszkach mamy "bardziej szumiące" ;) Bez przesady z tymi teoriami spiskowymi :)
Jest!!! Jupi!!! Dzisiaj dotarła do mnie sigma 85 f1.4. Kupiona za 2722zł nówka sztuka!! Owszem bez gwarancji polskiej, ale trudno. Wszystko śmiga, chociaż jest zdecydowanie wolniejsza niż nikkor 85 f1.4D. Za to potrafi doostrzać zacnie, mam porównanie do sigmy 150 i HMS tutaj chodzi sprawniej. Co prawda na jakieś miarodajne testy przyjdzie czas. Jeżeli ktoś nie boi się zamawiać to kupować śmiało, moja szła przez Anglię, Austrię i dzisiaj dotarła, zamawiałem 27.01.2011 u sprzedawcy z Anglii (chociaż adres mają w Hong Kongu i nie gwarantują wysyłki z Anglii) więc myślę, że wszystko sprawnie poszło. Duże, ciężkie i niewłochate szkło :D
Do mnie dotarła wczoraj, zamawiałem przedwczoraj - jakie to szczescie mieszkac w NO ;]
Nie wiem czy mogę tu napisać, ale w związku z licznymi pytaniami na PW. Kupiłem i tego użytkownika http://myworld.ebay.pl/simplyelectronics_international/
Teraz chyba nie ma dostępnych, ale pewnie niedługo będą. Wszystko poszło sprawnie, bez dodatkowych kosztów, świetny kontakt mailowy. Cena mniejsza niż za używanego nikkora 85 f1.4D również bez gwarancji więc kto chce kundla z HSM polecam. Kto chce świetnego nikkora z genialnym bokehem, równie dobrą ostrością, ale na śrubokręt....też polecam.
Aha powiem jeszcze, że szkło pomimo, że niby ten plastik fantastik jest ciężkie i sprawia wrażenie naprawdę bardzo mocnego konstrukcyjnie szkła. Na zdjęciach wygląda jak wydmuszka typu 50 f1.4G a w rzeczywistości kawał szkła!!
Zdjęcia postaram się zrobić jakieś na dniach, chociaż jakieś poglądowe pstryki
nickt nie oclili ci tego ustrojstwa ;-)
ja w piątek bede miał piękna sztukę z NO a co sam sobie kupię ;-) juz na mnie czeka w sklepie zabukowana ;-)
powiedz mi jak z af-em testowałeś juz celność?
Chyba nie było:
http://www.swiatobrazu.pl/sigma-85-f14-ex-dg-hsm-test-20395.htmlFaaaajne zdjęcia nawet są w podsumowaniu :D
No nie oclili. W zasadzie to dostałem informację, że wysyłają z UK i wtedy od razu dostałem numer przesyłki. Jeżeli nawet szkło szło z Hong Kongu (a zapewne tak było) to poprzez przesyłkę pomiędzy magazynami jednej firmy.
Co do AFu to niestety jeszcze nic nie powiem. Szkło dotarło rano, ale do miejsca mojego zameldowania i adresu z ebay, ja natomiast odebrałem je dopiero późnym wieczorem. W domu trochę pocelowałem w różne przedmioty na stole itd, ale to przy ISO 800-1600, teoretycznie trafia ok, ale póki co sprawdzałem środkowym. Poza tym sprawdzałem również na kocie i tu pojawił się problem....lampa wspomagająca powoduje, że celowanie w kota oko, które pomimo swojej kontrastowości czarnej źrenicy z pomarańczowym.....białkiem :D staje się lustrzane, odbija światło i tutaj AF się gubił.
Spokojnie muszę się trochę do szkła przyzwyczaić i coś popróbować, wtedy dam znać. Póki co wygląda na strzał w dziesiątkę.
P.S. Mam też taki chytry plan....dołożę do niej TC 1.4x i co wtedy powstanie..... ogniskowa ok 120mm, światło ok f2 ..... i HSM!! :D
Tylko muszę sprawdzić jaki TC będzie odpowiedni, żeby jakości nie stracić.
No nic pora na jakiś serial, może Lie to me, piwo i spać :D
Kurcze to wiadomość do wszystkich którzy chcą kupić sigmę tam gdzie podawałem....dzisiaj zaczęła wydawać niepokojące piski. Tzn napęd HSM przy kręceniu potrafi czasem zapiszczeć, brzmi jakby coś gdzieś ocierało....trochę mnie to martwi...
Moja 10-20 miała tak od nowości, dojrzała i przeszło jej z wiekiem ;-)
No to mnie uspokoiłeś.
Wszystko działa oczywiście normalnie i całkiem nieźle, może w weekend zrobię jakieś zdjęcia to tutaj wrzucę. Na pewno duuuużo mniej abberuje niż mój 50 f1.4G i mniej niż 85 f1.8 i na dodatek jest ostrzejsza na f1.4 niż mój nikkor 50 f1.4G chociaż mam ostry egzemplarz
Fajna ta Sigma :-)
http://img821.imageshack.us/img821/7784/d3c3913.jpg
http://img189.imageshack.us/img189/1630/d3c3916.jpg
http://img19.imageshack.us/img19/734/d3c3918.jpg
Fatman standardowe pytanie, czy ostrzone te foty? ale z tego co sie przyglądam to chyba raczej nie... Ostre to to :) masz gdzies zdjęcie z wyraźnymi abberacjami?
Tylko wywołane na defaultowych ustawieniach (ciutek luminancje odszumiałem) w ACR 6.3 :-)
Niestety takich z aberracjami nie udało mi się ustrzelić. Nie było odpowiednich warunków. Jednak sprzedawca zapewnił mnie, że aberracje jak najbardziej są -bardzo ładnie widoczne ;-)
Ahhh, już mi po głowie chodzi, czy aby takiej Sigmy jednak nie nabyć....
Fatman standardowe pytanie, czy ostrzone te foty? ale z tego co sie przyglądam to chyba raczej nie... Ostre to to :) masz gdzies zdjęcie z wyraźnymi abberacjami?
no przecież masz na 3 focie piękne zielenie na skraju kołnierza
A tak, zielenie są :-) Ja też ciągle fioletów wypatruję...........
Fiolety LR (ACR) często bardzo ładnie koryguje (jak nie daje rady to Capture One ma jeszcze mocniejsze i skuteczniejsze algorytmy). Nie radzi sobie właśnie z zieleniami. Przynajmniej z tego co ja zauważyłem.
z fioletami tez się trzeba pobawić :/ wcale nie jest lekko
@Rafał - kup tą sigme, wrzuć pare zdjęć z jakichś plenerków to już pewnie będę wiedział na 100%, że chce to szkło... ;) póki co nie widziałem jakichś "normalnych" fot z tego - a ja czekam na takie "normalne, życiowe" zdjęcia... marzą mi się w Twoim wykonaniu.
High_Noise
12-02-2011, 16:09
Te co wrzucil Fatman to sa nierealne i niezyciowe? Ok.
Dla mnie nie. Pstryk głowy w sklepie nie oddaje mi tego co chce zobaczyć. Ok?
Jak dobrze pójdzie to bardziej realne i życiowe będą w połowie przyszłego tygodnia. Bo cholera zachorowałem na Sigmozę 85 1.4.......... ;-)
Tylko ciągle myślę, czy przyspieszyć operację, sprzedając N180 2.8 czy nie. W sumie Sigma zastąpi mi go pod każdym względem..........
Super :D choć, troszkę mnie martwi, że sam zachoruje, już całkiem.
Czy ja wiem... sam czasem też się łapie na tym, że 70-200 mało co używam, ale kurde - czasem przydaje się spłaszczyć perspektywe, z 85 to mało wykonalne.
No własnie. Jednak jak sprzedam 180/2.8 to będę miał większe parcie na 70-200 2.8 VR II :D
Always look on the bright side of life ;-)
No, to już jest powód :mrgreen: :mrgreen:
Flickerowy zestaw tego co znalazłem interesującego:
http://www.flickr.com/photos/hugoxhdz/with/5331902047/
http://www.flickr.com/photos/mcfly1er/tags/sigma85mm14dghsm/page2/
http://www.flickr.com/photos/nickbphotographycom/5319914984/
http://www.flickr.com/photos/warzauwynn/tags/sigma85mmƒ14/
http://www.flickr.com/photos/engrmariano/tags/85mmf14exdghsm/page3/
http://www.flickr.com/photos/davidkillock/tags/sigma85mmf14exdghsm/
http://www.flickr.com/photos/yishenglin/tags/sigma8514/
http://www.flickr.com/photos/58132388@N08/tags/sigma8514/ (D7000)
http://www.flickr.com/photos/hugoxhdz/tags/sigma8514/
i grupa z której wzięta została większość: http://www.flickr.com/groups/1464365@N22/pool/
Z tekstów pod zdjęciami wyczytać można, że bywają problemy z ustawieniem ostrości. Chodzi raczej o FF/BF niż o celność trafień jednak. Warto spokojnie wybrać dobrą sztukę lub posłać do kalibracji w przypadku, gdy zdaje się nieostra.
jak sie kupuje nowa sigme to jest w pudle karta gwarancyjna? taka jak daje np. Nikon?
zastanawiam sie bo w Chinach sprzedawcy mi mowia ze Sigma nie daje takich kart do 85mm ani do zadnej innej, a mi sie wydaje ze kiedys jak kupilem nowa sigme 10-20 to cos tam dostalem. nie jestem do konca pewien.....
Takie niezbyt zyciowe, ale nie moglem sie powstrzymac zeby nie wyprobowac szkla ;-)
1,4
źródło (http://img809.imageshack.us/img809/7101/dsc9431.jpg)
1,6
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/dsc9417i-1.jpg
źródło (http://img337.imageshack.us/img337/2667/dsc9417i.jpg)
2,0
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/dsc9441d-1.jpg
źródło (http://img716.imageshack.us/img716/6918/dsc9441d.jpg)
Dorzucę kilka w pełni nieprofesjonalnych ujęć i pewnie większości nie o takie ujęcia chodzi, ale miałem sigmę na spacerze to wrzucę co się będę.
Jpg z puszki, zmniejszone i lekko wyostrzone.
źródło (http://img813.imageshack.us/img813/2072/tom8312.jpg)
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/2105/tom8327.jpg)
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/1872/tom8342.jpg)
źródło (http://img813.imageshack.us/img813/1816/tom8429.jpg)
źródło (http://img808.imageshack.us/img808/7606/tom8406.jpg)
źródło (http://img232.imageshack.us/img232/8323/tom8414.jpg)
źródło (http://img835.imageshack.us/img835/3875/tom8407.jpg)
Pod słońce
źródło (http://img80.imageshack.us/img80/4122/tom8418.jpg)
Pod słońce za gałązkami, dalszy plan....mega abberacje!! Zielone, fioletowe jakie tylko dusza zapragnie :D
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/5645/tom8419.jpg)
Bonusik
źródło (http://img207.imageshack.us/img207/3323/tom8427.jpg)
nickt - czy je twojej sigmy nie widziałem na allegro?
eskimos - no to pokazała pazur mocno ci powiem. Pomijam już Adasia:)
Widziałeś przez chwilę....miałem głupi pomysł, ale mi na szczęście przeszło :D Długa historia.
nickt - czy je twojej sigmy nie widziałem na allegro?
eskimos - no to pokazała pazur mocno ci powiem. Pomijam już Adasia:)
W sumie raczej nie bede jej uzywal na 1,4 z blizszych odleglosci, robiac portret lekko z boku i celujac miedzy oczy GO jest tak mala ze zadne oko sie w niej nie lapie
100%
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2011/02/dsc9423-1.jpg
źródło (http://img135.imageshack.us/img135/8628/dsc9423.jpg)
Lubie sie czasami pobawic mala GO, ale jak jedno oko jest wyrazne a drugie wyglada jak -10 dioptrii to juz za duzo jak dla mnie :mrgreen:
Pod słońce za gałązkami, dalszy plan....mega abberacje!! Zielone, fioletowe jakie tylko dusza zapragnie :D
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/5645/tom8419.jpg)[/CENTER]
O! To mi się podoba! :D Nie no żartuję, ale to fajny przykład jak testy w studio potrafią się rozjechać w stosunku do testów w rzeczywistych warunkach. Zdjęcie zachowane, przygotowane do powoływania się. Mam nadzieję, że będzie można, bo to istne arcydzieło. ;) A nie masz przypadkiem tego ujęcia na domkniętej przysłonie?
A jak szybkość sigmy w porównaniu do starego N85/1,4?
Nie miałem obu szkieł jednocześnie, ale z tego co pamiętam nikkor był szybki, Sigma również ale wydaje mi się minimalnie wolniejsza, ale nie sądzę, że w praktyce byłaby to odczuwalna różnica. Na pewno jest szybsza niż 50 f1.4G...
Cały zakres przelatuję porównywalnie do 35 f1.8
Czyli jednak nie jest szybciej niż w N85/1,4. Nie będę kombinował i zostanę wierny systemówce.
@nickt - super, dzięki za wrzute - właśnie o takie spacerowe sample mi cały czas chodzi (a jak cała sylwetka jest to już w ogóle bajka. Bonusik też ładnie obrazuje jak to szkło się zachowuje w nieostrościach). Jak masz więcej to pliiiissss ;)
No właśnie nie mam zbyt dużo, bo to był szybki spacer przy piwie więc aparat w większości ponosiłem sobie w plecaku....również w momencie gdy mi 3 sarny przebiegły przez drogę!! Co gorsza mam tylko jpg.
Ale postaram się coś w najbliższym czasie podrzucić. Jak masz jakieś konkretne życzenia to pisz :D Cała postać i postać od ud pewnie Ciebie najbardziej będzie interesowało. Postaram się jutro rozejrzeć za jakimś sensownym tłem i może coś dodam.
Jeszcze dwa podrzucę:
źródło (http://img718.imageshack.us/img718/4764/tom8402.jpg)
źródło (http://img838.imageshack.us/img838/7899/tom8416.jpg)
jak sie wasze sigmy zachowuja w dzien na przeslonie 1,4 fotografujac z dalszych odleglosci?
No to z dzisiaj ale było zimnoooo i słonecznie....
źródło (http://img405.imageshack.us/img405/9741/tom8471a.jpg)
źródło (http://img819.imageshack.us/img819/2358/tom8477b.jpg)
Domowy pstryk, firanka z oknem jakieś 10-20cm za krzesłem, kwiat z przodu przed twarzą jakieś 30-50cm
źródło (http://img98.imageshack.us/img98/4272/tom8480a.jpg)
wrzuccie jakiego fotka z 1,4 z odlegosci powiedzmy 15 metrow, nie wyostrzana najlepiej nef-musze porownac
Jakiś czas temu miałem parcie na nowość i chciałem zamienić AF D 1.4 na tego HSM.
Ktoś zrobił przesiadkę z Nikkora AF 1.4D na tą Sigme?
ja dzisiaj stzrelalem w sklepie z dwoch obiektywow w Norwegii powiem tak nikkor mniejszy,jakby ciut szybszy ale jakosc bardzo zblizona rzec moge ze nawet sigma lepsza ciutno ale nie bierzcie mnie powaznie bo w terenie z nikkorem nie bylem,cholerna norweska klawiatura ma inaczej guziki poukladane i brak polskich liter echh