Zobacz pełną wersję : No i jest Sigma 85 1.4 z motorkiem
Ileż zapłacisz za tą kalibrację? Raczej nie 800 pln....
--Richie--
14-10-2010, 13:33
Czy aby na pewno sigma kupiona w UK będzie np. bezpłatnie kalibrowana w serwisie w Polsce?
Albo pozostaje liczyć ze trafi się dobrze trafiająca sztukę bądź microkalibracja w body wystarczy.
w chinach ta sigma kosztuje tyle co stara nikonowa 85ka
w chinach ta sigma kosztuje tyle co stara nikonowa 85ka
poprawka, mozna dostac ja za niecale 2000zl
http://item.taobao.com/item.htm?id=207062637
kup 3 szt, sprzedaj 2, wyjdzie ci jedna za darmo :)
ty dasz radę, ale ktoś stąd zaryzykuje? Wątpię.
kup 3 szt, sprzedaj 2, wyjdzie ci jedna za darmo :)
ty dasz radę, ale ktoś stąd zaryzykuje? Wątpię.
jakbym wracal do polski na czasie to pewnie bym tak zrobil ale raczej przed czerwcem nie dojade.
kupywac z europy na taobao raczej niemozna, cene wrzucilem tylko informacyjnie.
wojtek87
19-10-2010, 16:11
optyczni maja juz sample :P
marciing
19-10-2010, 16:34
optyczni maja juz sample :P
Sample z Canona na optycznych (http://optyczne.pl/3413-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_-_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html)
o ile mozna wyciagnac jakies wnioski po tych paru strzalach to mi sie bardzo podoba (dziewczynka na f1,4). bokeh jest bardzo ladny a na ostrosc to trzeba poczekac jak beda rawy. na swieta chyba bede mial nowa portretowke ;P
Poczekajmy na testy :-)
jak sa sample na optycznych to pewnie za 2-3 tyg bedzie test
Sample zdecydowanie rokują. Oj... będzie zagwozdka. Nikkor czy Sigma. Podobna sytuacja jak w jasnych pięćdziesiątkach, tyle tylko że z większą różnicą kwotową.
Kurcze zdjęcia takie zwykłe niby, ale ta figurka na f1.4 pokazuje bardzo fajny bokeh... na skrzynce minimalnie widać abberacje, ale patrząc przez lupę, zresztą pewnie podobnie wyglądałoby zdjęcie z nikkora...już miałem kupować 85 f1.4D ale w tej sytuacji chyba ten miesiąc poczekam na wersję nikonowską (pierwsze zdjęcia pod D3x). Na święta jak nic będzie w sklepach :D
mibartek
19-10-2010, 20:24
no po samych samplach z optycznych szkło zapowiada się bardzo dobrze.
biorąc pod uwagę dystans cenowy pomiędzy Sigmą i Canonem/Nikkorem to szkło na pewno znajdzie wielu klientów.
Sample zdecydowanie rokują. Oj... będzie zagwozdka. Nikkor czy Sigma. Podobna sytuacja jak w jasnych pięćdziesiątkach, tyle tylko że z większą różnicą kwotową.
no i tu różnica cenowa na korzyść Sigmy - w 50tkach jest na odwrót ;-)
Małe porównanie z 85L KLIK (http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=11118103&postcount=251)
mibartek
19-10-2010, 23:25
no puki co jest bardzo dobrze - aż chce się kaskę odkładać ;-)
Ciekawe czy ta sigma będzie szybsza od nowego nikkora, który defacto jest wolniejszy od swojego starszego brata (D) co jest bardzo zaskakujące...
Ciekawe czy ta sigma będzie szybsza od nowego nikkora, który defacto jest wolniejszy od swojego starszego brata (D) co jest bardzo zaskakujące...
Zaskakujące? - jak dla kogo ;)
LordYoghurt
20-10-2010, 12:45
tu kilka fajnych sampli:
http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-slr-lens-discussion/114807-test-sample-pre-production-sigma-85-1-4-a.html
jestem po wielkim wrażeniem
mam nadzieję, że uda mi się go wyhaczyć za jakieś 3,3 k
no i pytanko: czy ktoś widział preordery na ten obiektyw w uk?
jestem po wielkim wrażeniem
mam nadzieję, że uda mi się go wyhaczyć za jakieś 3,3 k
no i pytanko: czy ktoś widział preordery na ten obiektyw w uk?
1. http://www.warehouseexpress.com/buy-sigma-85mm-f1-4-ex-dg-hsm-nikon-fit/p1519647
2. http://www.jessops.com/online.store/products/77903/show.html
Jestem ciekaw czy ludziska posiadający 85 1.4D będą się przesiadac na Sigmę czy też pozostaną przy swoim, bo nowy Nikkor troszkę za drogi , a sample z Sigmy prezentują się super ...
Nie jestem może największym fanem Sigmy na tym forum, ale uważam, że jest to trzecie szkiełko w ich dorobku (po 50mm 1.4 HSM i 150mm 2.8 Macro), które skopie tyłki (dupki? :)) obiektywom systemowym pod względem jakości optyki.
LordYoghurt
20-10-2010, 19:53
no i mam dylemat, czy do dx brac 50 1.4 czy szarpac sie na 2.5x drozsze 85 1.4.
Na "optycznych" jeden z komentujących napisał że nie działa wspomaganie auto-fokusa w SB900 po podpięciu tego obiektywu. Mam pytanie czy tak jest w przypadku wszystkich nie systemowych szkieł ? Czy tylko Sigmy, czy też tylko tego konkretnego obiektywu. Zdaję sobie sprawę że nikt (chyba) jeszcze nie ma tego szkła, ale widzę że zagląda tu przedstawiciel sigmy, może się wypowie na ten temat.
mibartek
20-10-2010, 20:59
nie no ja do tej pory i z Sigmami i z Tokinami wspomaganie miałem. (tylko że mam SB800, ale wątpię, żeby w 900 było inaczej bo by o tym głośno było)
Na "optycznych" jeden z komentujących napisał że nie działa wspomaganie auto-fokusa w SB900 po podpięciu tego obiektywu. Mam pytanie czy tak jest w przypadku wszystkich nie systemowych szkieł ? Czy tylko Sigmy, czy też tylko tego konkretnego obiektywu. Zdaję sobie sprawę że nikt (chyba) jeszcze nie ma tego szkła, ale widzę że zagląda tu przedstawiciel sigmy, może się wypowie na ten temat.
Działa wspomaganie AF z SB600/800/900 z innymi szkłami również (Sigma, Tamron). Nie wydaje mi się, by w przypadku tej Sigmy było inaczej.
no i mam dylemat, czy do dx brac 50 1.4 czy szarpac sie na 2.5x drozsze 85 1.4.
Jeśli portret , a to szkiełko właśnie do tego celu to zdecydowanie 85
Jeśli portret , a to szkiełko właśnie do tego celu to zdecydowanie 85
co kto woli.
ja tam lubię portrety na krótszych ogniskowych.
chyba, że mówimy o samych headshotach, ale ile takie można robić. portret to nie tylko sama głowa :)
chyba, że ktoś lubi odchodzić na kilometr od osoby fotografowanej..
brałbym 50 1.4 najlepiej na analogu albo FF ;]
krótko mówiąc, zależy jak(ie) lubisz robić zdjecia
sokrates
20-10-2010, 21:28
nadejszła wiekompomna chwila kiedy to zastanawiam się czy nie pogonić (notabene świetnego - nie mam mu nic do zarzucenia) Nikkora 17-55 i wejść na dobre w świat stałek. 35mm mam, 50mm mam, do szczęścia pasuje mi 85mm. Ale wersja 1,8 mi nie leżała, a N 85 1,4 za drogo mnie się widziało jak na szkło bez silnika. A teraz jest złoty środek.
LordYoghurt
20-10-2010, 21:44
no portret, portret. Ale sprawa nie taka jednoznaczna, przy cropie 1.54 (czy też 1.56, bo różne wersje widziałem) 50-ka może sprawdzać się lepiej od 85. Nie chcę tu spamować, ale chętnie pociągnę temat w tym wątku:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=160954
Nie jestem może największym fanem Sigmy na tym forum, ale uważam, że jest to trzecie szkiełko w ich dorobku (po 50mm 1.4 HSM i 150mm 2.8 Macro), które skopie tyłki (dupki? :)) obiektywom systemowym pod względem jakości optyki.
Zapomniałeś o 100-300/4.
co kto woli.
ja tam lubię portrety na krótszych ogniskowych.
chyba, że mówimy o samych headshotach, ale ile takie można robić. portret to nie tylko sama głowa :)
chyba, że ktoś lubi odchodzić na kilometr od osoby fotografowanej..
brałbym 50 1.4 najlepiej na analogu albo FF ;]
krótko mówiąc, zależy jak(ie) lubisz robić zdjecia
50 również jest spoko tego nie neguje, ja przed kupnem bawiłem się i 50 i 85 i bardziej mi podeszła 85 także tak jak piszesz jest to kwestia indywidualna ..
Zbigniew
20-10-2010, 22:55
Przez ostatnie dwa dni zrobiłem ponad 700 zdjęć konferencyjnych. Szkła od 14 do 300mm, przy czym z najczęściej używanych stałek to 35, 50 i 85. Mam jeden wniosek - 85mm na FF to za mało. Ogniskowa w zakresie 105 lub 135mm ma sens do hedszotów.
mibartek
21-10-2010, 00:06
Przez ostatnie dwa dni zrobiłem ponad 700 zdjęć konferencyjnych. Szkła od 14 do 300mm, przy czym z najczęściej używanych stałek to 35, 50 i 85. Mam jeden wniosek - 85mm na FF to za mało. Ogniskowa w zakresie 105 lub 135mm ma sens do hedszotów.
no ja mam takie samo zdanie. Dla mnie 85mm na DX jest najlepsze do hedszotów, więc na FF wychodzi odpowiednik 135 ;-)
Zapomniałeś o 100-300/4.
Dorzucę jeszcze 20/1.8 i 120-300/2.8. :D
kruszyna
21-10-2010, 09:12
Uwaga bo za raz nam wyjdzie cały system;)
Co nie znaczy że twierdzę inaczej..
Nieźle to wygląda. Poczekam tylko jak cena trochę znormalnieje i może sobie sprawię prezent na gwiazdkę 8).
Ladne te sample na forum Pentaxa :) wie ktos cos na temat szybkosci szkla? jak sie ma to np do 70-200 2.8 VR II?
Zaletą 120-300 2.8 jest fakt jej istnienia. Nie jest to wybitne szkło, ani optycznie, ani jeśli chodzi o AF.
Moim zdaniem G nie jest wolniejszy od D, ale co ja mogę wiedzieć, przecież je używałem. Za mało widocznie czytam forum...
bardzo zaskakujący to jest ten twój tekst, bo on nie jest wolniejszy. Jest praktycznie taki sam.
Nie jestem może największym fanem Sigmy na tym forum, ale uważam, że jest to trzecie szkiełko w ich dorobku (po 50mm 1.4 HSM i 150mm 2.8 Macro), które skopie tyłki (dupki? :)) obiektywom systemowym pod względem jakości optyki.Hm, skopać tyłek nikkorowi 150 macro to duża sztuka. Bo jak skopac coś czego nie ma ?
Zapomniałeś o 100-300/4.
Panowie, sigma ma trochę fajnych szkieł (bardzo ostre wszystkie stałki macro), ale jak piszecie, że są lepsze to musza mieć od czego być lepsze. Ja mam umysł ścisły i lubię jak coś jest logiczne.
Zgoda co do 50/1.4 - tak podstawowe szkło, a tu ... sigma wygrywa.
chyba nie było jeszcze:
http://www.alanabramsphotography.com/2010/10/sigma-85mm1-4-ex-dg-hsm-lens-review-part-1/
trzeba powiększyć świnkę skarbonkę :D
--Richie--
21-10-2010, 15:05
Nie ma co.....w kolejnym sezonie moją torbę czekają zmiany jakościowe :)
tomisiek
21-10-2010, 15:29
Ha :) będzie chyba kupa śmiech. Na zdjęciu ze strony podanej powyżej (alanabrams....), na zdjęciu 6 od dołu (ławeczka) na moje bleszczate oko widać AC. Nie różni się raczej zbytnio od tego co wyprodukowałby w takich okolicznościach Nikon czy Canon. Ale czuję, że w Sigmie będzie to uważane za zaletę tego szkła :))))))
Będzie ciekawie :)
miłego dnia
tomisiek
no nie bedzie z pewnoscia tak dyskredytujaca wada, przy cenie niemal dwukrotnie nizszej.
Zaletą 120-300 2.8 jest fakt jej istnienia. Nie jest to wybitne szkło, ani optycznie, ani jeśli chodzi o AF.
To duża zaleta ;)
No te zdjęcia ostatnie to faktycznie wykazują mega AC, i nawet ta ławeczka to jest nic przy tym mini albo mewach. Ale ten mini jest u mnie po prostu fioletowy tam gdzie normalnie jest srebrny :D ....co nie zmienia faktu, że jak tylko się pojawi to zobaczę jak się sprawuje w normalnych warunkach...
mimo wszystko na moje oko (poparte tylko samplami) jest sporo mniejsza niż w nowym nikonie, choć oczywiście nie jest pomijalna czego nikt nie oczekiwał po 85 1,4 - to raczej kwestia skali zjawiska niż jego braku...
no i jeśli idzie o mewy to nie jest tak tragicznie, choć te fotki mają 2 wady: brak danych o ekspozycji i znaczkowy rozmiar - zwłaszcza mini jest tak małe, że nawet nie jestem w stanie stwierdzić gdzie dokładni to było ostrzone
Czy występują w niej uszczelnienia takie jak w nikkorze 85 f1.4G ?
Ale będzie nowa wersja. Może lepsza. Chciałbym.
Jakby coś, aby nie było, że same pochwały, to ja napisze tylko, że mi sample z Sigmy się kompletnie nie podobają. Nie dość, że aberracje wzdłużne zdaje się mieć jeszcze większe niż konkurencja, to ostrości nie mogę się dopatrzyć (pomijając przeostrzenia), przedni bokeh zdaje się być paskudny, a separacja planów i kontrastowość zbyt niska. Ale ja na pewno uprzedzony jestem. :) Może inaczej - nie widziałem ani jednego zdjęcia jeszcze, które by mi się *podobało*. Większość jest albo normalna, neutralna, a niektóre odstają na minus. Wydaje mi się, że zdjęcia będą trudne do odróżnienia od Nikkora 85/1.8 (poza aberracją może).
PS. No dobrze - trochę ostrości jest gdzieniegdzie chyba, przy właściwej obróbce. :)
rzeczywiscie jestes bardzo uprzedzony. bokeh jest swietny, ostrosc tez zdaje sie byc dobra. ja bym zaryzykowal stwierdzenie, ze wersja D nie bedzie miala startu do tej Sigmy, ale to wszystko sie okaze za jakies 3 tygodnie.
...sample z Sigmy się kompletnie nie podobają...
Ufff, a już myślałem, że tylko ja mam takie odczucia ;).
Mam Sigme 50/1.4 i musiałem wysyłać ja do kalibracji do serwisu. Trwało to ponad miesiac (w miedzy czasie DHL zgubil przesylke...), dlatego wolałem kupic N 85/1.4 D, niz wojowac z Sigma 85.
--Richie--
22-10-2010, 10:33
Mam Sigme 50/1.4 i musiałem wysyłać ja do kalibracji do serwisu. Trwało to ponad miesiac (w miedzy czasie DHL zgubil przesylke...)
Ja moją S24/1,8 wysyłałem i z kalibracja trwało to 4 dni.Wysyłałem UPSem ale to większego znaczenia nie ma,po prostu miałeś pecha.
Podobają mi się rozmowy o tym, że bokeh jest "ładny" lub nie, nerwowy, poszarpany etc... :)
Pamiętam jak kiedyś pisano dużo w kwestii (zdaniem niektórych) beznadziejnego bokeh Nikkora 50/1.8, a potem pojawil się słynny temat o M9 i zachwyty nad bokeh... który wyglądał bardzo podobnie tak jak ten z Nikkora 50/1.8 :)
Moim zdaniem za mało jest porządnych zdjęć w sieci z tej Sigmy by ją oceniać, ale niektórzy przetestowali jak widać już to szkło teoretycznie na wskroś ;)
Podobają mi się rozmowy o tym, że bokeh jest "ładny" lub nie, nerwowy, poszarpany etc... :)
Pamiętam jak kiedyś pisano dużo w kwestii (zdaniem niektórych) beznadziejnego bokeh Nikkora 50/1.8, a potem pojawil się słynny temat o M9 i zachwyty nad bokeh... który wyglądał bardzo podobnie tak jak ten z Nikkora 50/1.8 :)
Moim zdaniem za mało jest porządnych zdjęć w sieci z tej Sigmy by ją oceniać, ale niektórzy przetestowali jak widać już to szkło teoretycznie na wskroś ;)
Porządne zdjęcia zrobią porządni fotografowie, ale przecież każdym obiektywem można zrobić porządne zdjęcia, jak się potrafi. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, jak każdy z nas odbiera dane szkło. Może być ono obiektywnie dobrej jakości optycznej, ale nie mieć tego "czegoś", czego niektórzy szukają. Dobrze więc, że to porównanie Noctiluxa i N 50/1.8 zakończyłeś uśmieszkiem. Też dam, żeby to było na luzie :)
Porządne zdjęcia zrobią porządni fotografowie, ale przecież każdym obiektywem można zrobić porządne zdjęcia, jak się potrafi. Nie ma to jednak nic wspólnego z tym, jak każdy z nas odbiera dane szkło. Może być ono obiektywnie dobrej jakości optycznej, ale nie mieć tego "czegoś", czego niektórzy szukają. Dobrze więc, że to porównanie Noctiluxa i N 50/1.8 zakończyłeś uśmieszkiem. Też dam, żeby to było na luzie :)
Nie wiem czy dobrze zrozumiałeś co miałem na myśli wspominając o tym porównaniu 50/1.8 do M9... i czy znasz i pamiętasz tamten "sławny" temat :) Ale ok... nieważne :)
Pewnie, że nieważne, ale uśmiech pasuje mi do tego tematu. Szczególnie od kiedy używam Noctiluxa.
ja pamietam ten temat i nigdy nie twierdzilem, ze zaprezentowany tam bokeh z leicy byl ladny. powiem wiecej - byl do dupy.
Może ktoś podać linka do tego tematu...?
ja pamietam ten temat i nigdy nie twierdzilem, ze zaprezentowany tam bokeh z leicy byl ladny. powiem wiecej - byl do dupy.
spokojnie, przecież nie chodzi o to, bysmy się licytowali, czy piękny - czy do dupy,
zrobiłem tym obiektywem wiele zdjęć, z których jestem bardzo zadowolony, więc takie porównania kwituję :) bo jak widać i wiem po sobie:) wyzwalają niezdrowe emocje
co do Sigmy, wiele osób z pewnością kupi i też będzie sobie chwalić...
oczywiscie. najwazniejsze, ze jest wybor. ja najprawdopodobniej kupie Sigme a z checia pozegnam sie z 85mm D. problem to byl wtedy, gdy jedynym szklem byl Nikkor D w chorej cenie :)
Ja uważam, że samo pojawienie się tego obiektywu jest bardzo dobrą nowiną. Głównie dla Canonowców, w którym to systemie będzie to stuprocentowy hit, ale i w Nikonie wywrze to zapewne jakąś tam presję cenową również. Im większa konkurencja, tym precyzyjniej ustalone i mniej zawyżone ceny. A o to głównie chodzi.
PS. prz3mo akurat co do bokeh, to bardzo łatwo i dokładnie go można skategoryzować, opisać i przedstawić różnice. Problem jest innej natury - takiej, że niektórzy lubią tę nerwowość i nietypowy, wyróżniający się bokeh. Zatem o ile napisanie, że bokeh jest nerwowy, widoczne są rozświetlone obwódki plam świetlnych, podwojone okręgi, mocne punkty światła, aberracje itp - jest obiektywne, o tyle napisanie, że jest on "ładny" lub brzydki - to już ocena subiektywna. I tyle. Popularne serwisy jak dpreview.com czy photozone.de już standardowo dodają opis bokeh do swoich testów. I chwała im za to. Mimo, że niemierzalny estetycznie, to da się go scharakteryzować, zobrazować i każdy może ocenić po swojemu.
streetfighter69
26-10-2010, 20:08
Ja uważam, że samo pojawienie się tego obiektywu jest bardzo dobrą nowiną. Głównie dla Canonowców, w którym to systemie będzie to stuprocentowy hit
Z Sigma w Canonie bywa roznie, zwlaszcza w pprzypadku obiektywow o tak malej GO... S50/1.4 jest mocno krytykowana za niepewny AF, podobnie jak 30/1.4. W przypadku 85/1.4 problem moze byc jeszcze wiekszy, chyba ze Sigma poprawila AF.
W Nikonie z pewnoscia wiele osob bedzie wybierac miedzy Sigma 85/1.4 a Nikkorem 85/1.4D - cena podobna, wiec pewnie bedzie to dosc wyrownany pojedynek. Mysle ze Sigma bedzie ciut lepsza optycznie, ale mysle ze o wszystkim zadecyduje skutecznosc AF.
kupujac w H-K z wysylka do Anglii, czyli bez cla juz w tym momencie mozna miec to szklo za kwote 2550zł. tej ceny Nikon nie bedzie w stanie pobic. u nas dostepna w cenie 4k zł
LordYoghurt
27-10-2010, 12:43
Pojawiło się kilka ciekawych testów i sampli. Generalnie warto śledzić fora canonierów, bo w końcu jako jedyni mają już dostęp do produkcyjnej wersji szkła.
Test:
http://translate.google.com/translate?hl=es&langpair=es|en&u=http://www.digitalcamaralens.com/Html/Objetivos/Sigma/Sigma%252085-1,4%2520EX%2520DG/Sigma%252085%25201,4%2520Analisis.htm&rurl=translate.google.com
Minitest:
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=zh-CN&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.dcfever.com%2Fnews%2Freadnews.p hp%3Fid%3D4514
Sample:
http://www.flickr.com/photos/daiha/sets/72157625094611392/with/5093312342/
Długi temat na forum z masą sampli ogólną dyskusją:
http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=886651
tu jeszcze porownanie do Canona 85/1,2L w kwestii ostrosci:
http://www.fredmiranda.com/forum/topic/948683
Dla tych co jeszcze się zastanawiają.
UWAGA
drastyczne sceny!
http://www.youtube.com/watch?v=j6lsFQGVUl0
andrzej_suse10
27-10-2010, 22:38
Wysoce nieprofesjonalny test którego miarodajność jest zerowa, obfitujący w mierne poczucie humoru charakterystyczne dla tej ekipy "testującej".
Szkoda pięciu minut oglądania :)
mibartek
27-10-2010, 23:03
no mało widać. ale chociaż modelka ładna ;-)
chociaż z tych sampli trochę bardziej mi Nikkor podchodzi. Zresztą i tak wole AF-D od AF-s, L-ki Canona i po pierwszych samplach też od Sigmy.
Może jak cena spadnie to zmienię Samyanga na stare dobre 85 ;-)
Obiektywy jak obiektywy, ale modelka... :-P
czy mi się tylko wydaje, czy sigma zrezygnowała z tej powłoki EX na rzecz bardziej gładkiego wykończenia tubusa?
wg nazwy niby dalej ex tylko może ten EX to w końcu coś a'la Nikon/Canon,
ktoś miał ją już w rękach?
mibartek
27-10-2010, 23:54
czy mi się tylko wydaje, czy sigma zrezygnowała z tej powłoki EX na rzecz bardziej gładkiego wykończenia tubusa?
wg nazwy niby dalej ex tylko może ten EX to w końcu coś a'la Nikon/Canon,
ktoś miał ją już w rękach?
tak - nie ma już tej chropowatej powłoki
Nowe Sigmy 50/1.4 też sie pojawiają z takim wykończeniem, wiec prawdopodobnie każde nowe szkło EX już takie będzie.
kurcze... 50tki też? niestety ja posiadam tą chropowatą, a ma ktoś zdjęcie takiej 50tki, bo aż mi się wierzyć nie chce...
70-200 OS tez ma już nowe wykończenie bez łuszczącej się farby
Mariusz888
28-10-2010, 09:42
O 70-200OS to wiemy, ale 50mm z nową powłoką jeszcze nie widziałem.... ;)
kurcze... 50tki też? niestety ja posiadam tą chropowatą, a ma ktoś zdjęcie takiej 50tki, bo aż mi się wierzyć nie chce...
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/10/4911619303_9a1c561a73_b-1.jpg
źródło (http://farm5.static.flickr.com/4122/4911619303_9a1c561a73_b.jpg)
No wreszcie. Dobijało mnie to matowe wykończenie obiektywów, bardzo podatne na uszkodzenia.
Jeszcze tylko kapsel z tyłu by mogli poprawić :)
Mariusz888
28-10-2010, 15:32
R0bert - no no... ciekawe... a jest jakieś oficjalne info czy takie spostrzeżenia userów?
Jacek_Z
Jeszcze tylko kapsel z tyłu by mogli poprawić
Akurat ja uważam, że Sigmowskie są lepsze jak te od N ;) jedyna ich wada w porównaniu do N to że zakładają się tylko "kropka w kropkę" i trzeba to spasować przy zakładaniu a w N tego robić nie trzeba - jednak kultura zakładania / zdejmowania uważam że jest większa niż w deklach N i te Sigmowskie wchodzą tak mniej "topornie" ;)
Jeszcze tylko kapsel z tyłu by mogli poprawić :)
I dawać woreczki (ala nikonowskie) zamiast tych sztywnych pokrowców.
;)
Mariusz888
28-10-2010, 15:36
messer - a udało Ci się te "sakiewki" wykorzystać do czegoś kiedyś? Bo nawet do trzymania drobnych akcesoriów te sztywne są lepsze - jak już offtopujemy ;)
Oficjalnego info żadnego chyba nie było, ale pojawiaja sie takie już, co prawda głownie za oceanem, ale zapewne niedługo i do Europy przybęda.
psiamać, ja kupowałem dosłownie trzy tygodnie temu i mam jeszcze to 'pluszowe' paskudztwo
http://www.e-cyfrowe.pl/sigma-85mm-f_1-4-ex-dg-hsm-nikon-p-16267.html
Chyba jeszcze nie było.
Cena mnie zniechęciła :(
Mariusz888
28-10-2010, 16:39
Czy 4k zł to jest dużo w porównaniu z tym że 85G kosztuje 5,5k zł? Nie chcę nic mówić, ale wiara w to że to szkło będzie po 2,5k zł to czysta naiwność ;)
to szklo juz jest po 2,5k !!!
Mariusz888
28-10-2010, 16:44
Gdzie... pokaż mi sklep w PL, który legalnie dystrybuje to szkło z pełną gwarancją, darmową kalibracją itd w tej cenie ;)
a kto powiedzial, ze ma byc w PL. w UK mozesz kupic z legalnej dystrybucji UK. z gwarancja wazna w PL. dlaczego zakladasz, ze trzeba kazde szklo kalibrowac ?
LordYoghurt
28-10-2010, 16:46
za 2.5k kupuję choćby dziś! Tylko gdzie ten sklep?
Mariusz888
28-10-2010, 16:50
w UK mozesz kupic z legalnej dystrybucji UK. z gwarancja wazna w PL
Nie wiem jak jest teraz, ale kiedyś było nawet tu na forum sporo wątków gdzie ludzie mieli pewne "jazdy" z wyegzekwowaniem gwarancji która nie była PL. Co do kalibracji to owszem nie trzeba kalibrować- jednak chciałbym zobaczyć Twoją minę jak przyjdzie Ci sztuka z tego UK i się okaże że ma np BF, który jest nie do naciągnięcia kalibracją w korpusie ;)
zaplace za kalibracje. nie wiem ile ona kosztuje, ale nawet gdyby kosztowala z 200, 300 czy 500zl to i tak jestem minumim 1000zl do przodu. moge tez zawsze wyslac na darmowa kalibracje do UK. zaplace za wysylke do serwisu, czyli z jakies 100-150zl. nadal uwazasz, ze nie warto?
Mariusz888
28-10-2010, 16:54
Owszem - uważam, że nie warto... widywałem już droższe szkła, które były NIEUŻYWALNE i za które nie dałbym nawet tych 300zł... I zamiast iść sobie do sklepu i w razie wtopy, poprosić o kolejną sztukę to będę się tak bujał z wysyłaniem, odsyłaniem i kalibracjami... nie no dzięki - wolę jednak podejść, poświęcić trochę czasu i sporo tego czasu zaoszczędzić ;)
no to nie narzekaj na cene.
ja bym kupil gdzies w swiecie gdyby nawet cena roznila sie tylko o 500zl a nie 1500. jak obiektyw jest nieuzywalny to nikt ci łaski nie robi tylko naprawia albo wymienia szklo. do tego wlasnie sluzy gwarancja.
ja bym kupil gdzies w swiecie gdyby nawet cena roznila sie tylko o 500zl a nie 1500.
http://item.taobao.com/item.htm?id=8098037818
1.00 PLN = 2.34431 CNY
na gwarancji, sklep z 97% zaufaniem klientow;)
Mariusz888
28-10-2010, 17:54
no to nie narzekaj na cene.
Nie wiem czy zauważyłeś że mijasz się z prawdą... gdzie ja napisałem, że narzekam na cenę? :roll: ja napisałem, że wg mnie cena jest spoko względem 85G co oznacza, że nie narzekam, a nawet wręcz przeciwnie cieszę się, że nie powtórzyła się historia znana z ceny S vs N w temacie 50mm ;)
Nie wiem czy zauważyłeś że mijasz się z prawdą... gdzie ja napisałem, że narzekam na cenę? :roll: ja napisałem, że wg mnie cena jest spoko względem 85G co oznacza, że nie narzekam, a nawet wręcz przeciwnie cieszę się, że nie powtórzyła się historia znana z ceny S vs N w temacie 50mm ;)
Ja w każdym razie ponarzekam na cenę ;)
http://www.bhphotovideo.com
Nikon kosztuje 1700$ a Sigma 900$ więc prawie dwa razy taniej.
Czyli u nas powinna kosztować około 3 tys.
Podobnie zawyżona u nas jest cena 50mm 1.4.
Moim zdaniem Sigma robi z nas balona.
A szkoda bo miałbym chęć na ten obiektyw,
ale nie lubię płacić za coś więcej niż to jest warte.
nie chcę tutaj wdawać się w przepychanki - ale wiesz ile ona jest warta?, bo ja dopiero stwierdzę jak ją przetestuję; wtedy się wypowiem jednoznacznie co do obrazka, jakości wykonania i ewentualnie ceny.
nie chcę tutaj wdawać się w przepychanki - ale wiesz ile ona jest warta?, bo ja dopiero stwierdzę jak ją przetestuję; wtedy się wypowiem jednoznacznie co do obrazka, jakości wykonania i ewentualnie ceny.
Nie piszę o jakości optycznej bo na to chyba za wcześnie,
ale chodzi mi to to, że w Polsce mamy zawyżone ceny przynajmniej na niektóre modele Sigmy.
Podałem oczywistą proporcję cenową z rynku USA.
Ja w każdym razie ponarzekam na cenę ;)
http://www.bhphotovideo.com
Nikon kosztuje 1700$ a Sigma 900$ więc prawie dwa razy taniej.
Czyli u nas powinna kosztować około 3 tys.
Podobnie zawyżona u nas jest cena 50mm 1.4.
Moim zdaniem Sigma robi z nas balona.
A szkoda bo miałbym chęć na ten obiektyw,
Nie Sigma robi z nas balona, a polski dystrybutor jak już. Niestety, nie dość, że zarabiamy biednie to jeszcze wiele towarów mamy droższych niż w krajach cywilizowanych.
Nie Sigma robi z nas balona, a polski dystrybutor jak już. Niestety, nie dość, że zarabiamy biednie to jeszcze wiele towarów mamy droższych niż w krajach cywilizowanych.
nie do końca się zgodzę - ceny w UK i DE są podobne do naszych
tomek, tylko pamietaj, ze od ceny z usa, trzeba doliczyc, cło i VAT. A i w stanach też maja swój podatek, ktorego na stronie najczesciej nie ma, bo zalezy od konkretnego stanu.
nie do końca się zgodzę - ceny w UK i DE są podobne do naszych
Spoko, szkoda, że zarobki deko inne niż nasze mają ;)
Spoko, szkoda, że zarobki deko inne niż nasze mają ;)
A co to Sigmę obchodzi?
tomek, tylko pamietaj, ze od ceny z usa, trzeba doliczyc, cło i VAT. A i w stanach też maja swój podatek, ktorego na stronie najczesciej nie ma, bo zalezy od konkretnego stanu.
Ale przecież ja podałem link konkretnego sklepu.
Cena Sigmy 899$ a cena Nikona 1699$
Wiem, ze w Polsce są VATy itp. , ale moim zdaniem proporcja w cenie powinna być zachowana.
Przecież cła i VAT są takie same dla tych marek.
Po prostu Nikon w Polsce ma relatywnie dobre ceny a Sigma nie.
Kiedyś jak się interesowałem projektorami to widziałem w tej branży identyczne zjawisko.
Niektóre marki sprzedawały sprzęt po cenie zbliżonej do USA,
a inne dawały w Europie kosmiczną.
Długo czekałem na tę Sigmę, ale w tej cenie to raczej jej nie kupię.
Prędzej bym się zastanawiał nad starszym modelem Nikona, ewentualnie dołożyłbym ciut do nowego.
No chyba, żeby się okazało, że ten model Sigmy 85mm, jest równie udany jak 50mm 1.4
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B247601/refId/skapiec/
Już jest w Polsce za 3600.
Jak dalej będzie cena tak spadać to za miesiąc kupię ;)
w preorderze w UK wyszła mnie 3150 - uważam, że to jest dobra cena za to szkło
http://www.redcoon.pl/index.php/cmd/shop/a/ProductDetail/pid/B247601/refId/skapiec/
Już jest w Polsce za 3600.
Jak dalej będzie cena tak spadać to za miesiąc kupię ;)
Ciekawe kiedy spadnie poniżej 3k...
No i test na optycznych by się przydał.
skrzynka97
30-10-2010, 12:34
kiedys cena spadnie. Ci co maja kase kupia i beda zdjecia robic. Pozostali beda na tym forum dyskutowac o jakisci i cenie, no i o testach na optyczne.pl :)
kiedys cena spadnie. Ci co maja kase kupia i beda zdjecia robic. Pozostali beda na tym forum dyskutowac o jakisci i cenie, no i o testach na optyczne.pl :)
ot i co :)
No chyba, żeby się okazało, że ten model Sigmy 85mm, jest równie udany jak 50mm 1.4
Wiele wskazuje na to, że tak będzie.
Photoartbox
30-10-2010, 13:06
w preorderze w UK wyszła mnie 3150 - uważam, że to jest dobra cena za to szkło
Udowodnij to ;)
Udowodnij to ;)
tam było : "uważam, że "
więc nie mam co udowadniać mojego subiektywnego zapatrywania na to szkło :D
po samplach, które widziałem moje odczucia są takie a nie inne ...
Photoartbox
30-10-2010, 14:57
tam było : "uważam, że "
A jak miales napisac? Uwazasz, ze? ;) Dziwie sie, ze na podstawie sampli z netu (do tego takich sobie i nie z puszki Nikona), wyglaszasz takie opinie.
andrzej_suse10
30-10-2010, 15:54
No i ma prawo wyglaszac, tym bardziej ze nie napisał "3150 to dobra cena za to szkło i kropka " tylko "uważam że ... to dobra cena" nie czujesz roznicy? Po co sie tak czepiac?
powiedzmy sobie, że gdyby ta kwota była dla mnie wielkim problemem to bym znacznie uważniej przystępował do tego zakupu. poza tym weź pod uwagę, że nawet jeśli mi się to szkło nie spodoba to mogę je sprzedać i nie sądzę, żebym wiele na tym stracił. (wiele to pojęcie względne ale z powodu 200 pln się na pewno nie potnę)
Photoartbox
30-10-2010, 18:32
poza tym weź pod uwagę, że nawet jeśli mi się to szkło nie spodoba to mogę je sprzedać
Przeciez uwazasz, ze to dobra cena za to szklo, wiec dlaczego mialbys sprzedawac?:razz: W zwiazku z tym, ze odezwaly sie rowniez inne osoby w tym temacie, chcialbym dokladniej wytlumaczyc o co mi chodzi. W moim mniemaniu twierdzenie, ze szklo jest warte jakiejs ceny moze jedynie opierac sie na autopsji, a nie na kilku marnych samplach. Moze okazac sie, ze np. AF jest totalnie do bani, co o Sigmach, a obecnie i o Nikkorach mozna czesto powiedziec. Moze wiec poczekajmy, az ktos bedzie mial te Sigme i wypowie sie na temat jej walorow.
Moze wiec poczekajmy, az ktos bedzie mial te Sigme i wypowie sie na temat jej walorow.
idąc twoim tropem - nikt by jej nie miał - bo są tylko marne sample i wszyscy będą czekać aż ktoś kupi ....
Photoartbox
30-10-2010, 18:57
idąc twoim tropem - nikt by jej nie miał - bo są tylko marne sample i wszyscy będą czekać aż ktoś kupi ....
Mylisz sie, kupi ja wielu ludzi, ktorzy beda chcieli sprawdzic, czy warto bylo. Wielu juz ja nawet zamowilo, ale nie pisza jeszcze, ze to szklo jest warte tych pieniedzy, bo tego jeszcze nie wiedza, no bo skad? Chyba, ze od Ciebie ;)
nokinnikon
30-10-2010, 21:09
Mylisz sie, kupi ja wielu ludzi, ktorzy beda chcieli sprawdzic, czy warto bylo. Wielu juz ja nawet zamowilo, ale nie pisza jeszcze, ze to szklo jest warte tych pieniedzy, bo tego jeszcze nie wiedza, no bo skad? Chyba, ze od Ciebie ;) I znowu jak zwykle tylko Ty masz rację. Dał byś spokój
problemy z AF: było?
http://paulsaunders.smugmug.com/Other/Sigma/14374376_ewq3R#1064969406_KuYwc-A-LB
http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=11169194&postcount=506
mibartek
30-10-2010, 22:38
problemy z AF: było?
http://paulsaunders.smugmug.com/Other/Sigma/14374376_ewq3R#1064969406_KuYwc-A-LB
http://photography-on-the.net/forum/showpost.php?p=11169194&postcount=506
a to na Canonie to się nie liczy :mrgreen:
no ale nieciekawie to wygląda.... no może jest to wada prosta do wyeliminowania albo np dotycząca tylko pierwszych egzemplarzy. Nie skreślajmy szkła od razu ;-)
Photoartbox
31-10-2010, 00:14
I znowu jak zwykle tylko Ty masz rację. Dał byś spokój
Masz jakies kontrargumenty? Z ktora czescia mojej wypowiedzi sie nie zgadzasz? Napisz cos z sensem zamiast mnie, a nie moje zdanie atakowac.
Czy ta sigma już jest dostępna z mocowaniem do nikona czy to tylko preordery w tym redcoonie??
na razie widziałem same preordery na nikona - dostawa niby 1 połowa listopada. jak mi nie doślą w tym czasie to zrezygnuję bo się potem nie wybieram przez jakiś czas do uk :/
http://canon-board.info/showthread.php?t=70688
No i fajno, a z nikonem może być tylko lepiej :)
Szkooooda tylko, że szkło będzie za ok. 4k pln... O tysiak za dużo moim zdaniem, no ale mówi się trudno...
Dokładnie z N powinno być lepiej. O tego tysiaka mniej można stać się posiadaczem tego szkła z UK, tylko nie wiadomo co z gwarancją.
Jakoś nie mam ciśnienia na pozbywanie się 85/1,4. Ale chętnie zapnę sigmę na test.
http://optyczne.pl/3452-nowo%C5%9B%C4%87-Sigma_85_mm_f_1.4_EX_DG_HSM_dla_Nikona.html
Nie wiem skąd ludzie wiedza ze cena będzie 4000, w Norwegii to szkło kosztuje 3600 a biorąc pod uwagę ostatni kurs korony i różnice w cenach pozostałych obiektywów cena w Polsce powinna być niższa .
Samyang też wypadł super, a dzisiaj już na niego (zwłaszcza bokeh) nie mogę patrzeć... także czekam na jakieś inne testy. Najbardziej mnie interesuje porównanie do AF 85 D, bo to właściwie bezpośredni konkurent (zwłaszcza dla mnie)...
Nie wiem skąd ludzie wiedza ze cena będzie 4000, w Norwegii to szkło kosztuje 3600 a biorąc pod uwagę ostatni kurs korony i różnice w cenach pozostałych obiektywów cena w Polsce powinna być niższa .
O takiej cenie wspominał bodajże na naszym forum jakiś pracownik salonu Sigmy.
LordYoghurt
05-11-2010, 21:30
3999 to cena w tego szkła na canona, które jest na rynku od kilku tygodni. Na Nikona będzie taka samą, co zresztą widać na sigma centre jak i w porównywarkach cen
Trzeba bylo kupowac w preorder jak cena byla 3400 :mrgreen:
chyba jeszcze nikt nie wklejał - http://www.youtube.com/watch?v=j6lsFQGVUl0
trochę tak... ale lepszy rydz niż nic :D
Się nie martw, polski dystrybutor już zadba o to należycie :D
A jak się ktoś wychyli to wymyślą jakąś historyjkę o podróbkach, bandyckim przemycie i wrzucą na swoją straszną (:lol:) czarną listę ...
Swoją drogą to biorąc pod uwagę sytuację Nikoniarzy zastanawiam się po co brać pod uwagę jakieś kundle skoro za ok 1000zl więcej macie solidnego Nikkora 1.4, któremu przynajmniej nie zacznie jęczeć silnik AF po kilku testach :D
LordYoghurt
06-11-2010, 16:39
Swoją drogą to biorąc pod uwagę sytuację Nikoniarzy zastanawiam się po co brać pod uwagę jakieś kundle skoro za ok 1000zl więcej macie solidnego Nikkora 1.4, któremu przynajmniej nie zacznie jęczeć silnik AF po kilku testach :D
Nie do końca - Sigma jest od 3700, a Nikkor od 5350, czyli 1750 więcej trzeba dać, a to już +50% do ceny Sigmy. A co silnika w Sigmie - masz 3 lata gwarancji. A w Nikonie tylko jeden... Moim zdaniem jest to warta rozważenia propozycja, szkoda tylko że polski dystrybutor jest strasznie pazerny (dlatego mam zamiar sprowadzić Sigmę przez kolegę ze Stanów - wyjdzie 2700).
Się nie martw, polski dystrybutor już zadba o to należycie :D
A jak się ktoś wychyli to wymyślą jakąś historyjkę o podróbkach, bandyckim przemycie i wrzucą na swoją straszną (:lol:) czarną listę ...
Moja kobitka uzywa D60 wiec 85D odpada, ja nie jestem jakims zawodowym portrecista i 85G mi nie potrzebne a taka Sigma z silnikiem bedzie wystarczajaca dla mnie kilka razy w roku, a kobitka bedzie mogla bez stresu bawic sie szklem. Mialem czy tez mam kilka sigm, 10-20, 50, 70-200 i zlego slowa nie powiem o nich wiec taka 85 znajdzie miejsce w plecaku, tylko ze ja nie wymagam cudow od niej, ma byc jasno, z silnikiem, w miare ostro i w ludzkiej cenie na razie to jedyne szklo ktore spelnia takie wymagania : )
andrzej_suse10
06-11-2010, 17:36
Sigmę serwis w razie czego bez problemu skalibruje. Nikkora może za 4tym razem albo po wymianie na nowy egzemplarz. I jescze powiedzią że pierwsza przysłona robocza to 2.8 i na niej ma trafiać
Sigmę serwis w razie czego bez problemu skalibruje. Nikkora może za 4tym razem albo po wymianie na nowy egzemplarz. I jescze powiedzią że pierwsza przysłona robocza to 2.8 i na niej ma trafiać
Dokladnie, przy 85 1,8 powiedzieli mi w sklepie ze na f5,6 nie ma problemow z FF wiec powinienem tak go uzywac a nie marudzic :mrgreen:
Dokladnie, przy 85 1,8 powiedzieli mi w sklepie ze na f5,6 nie ma problemow z FF wiec powinienem tak go uzywac a nie marudzic :mrgreen:
w norge ? :shock:
w norge ? :shock:
Ano, więcej moja noga w tym sklepie nie postanie, znalazłem sobie lepszy, fachowa obsługa, klient nasz pan a kupione szkło można oddać do dwóch tygodni bez najmniejszego problemu, niestety nie maja wypożyczalni sprzętu ale, sprzęt można zwracać bez problemu ;-)
Nie do końca - Sigma jest od 3700, a Nikkor od 5350, czyli 1750 więcej trzeba dać, a to już +50% do ceny Sigmy. A co silnika w Sigmie - masz 3 lata gwarancji. A w Nikonie tylko jeden...1. nowart zapewne myślał o nikkorze 85/1.4D. Ta sama cena co sigmy.
2. Nowości nikona dostają 2 lata gwarancji. Czy tak jest z nowym 845 AF-S ? Kto go ma niech odpisze :)
Sigmę serwis w razie czego bez problemu skalibruje. Nikkora może za 4tym razem albo po wymianie na nowy egzemplarz. I jescze powiedzią że pierwsza przysłona robocza to 2.8 i na niej ma trafiaćMiałeś takie kłopty z pro półką obiektywów nikona? To są sporadyczne wypadki, dosłownie ułamek procenta produkcji. Nie straszcie już tak serwisem nikona, te proste sprawy sa robione od ręki.
andrzej_suse10
06-11-2010, 22:13
Na samym tym forum było kilka przypadków 85/1.4G kóry kompletnie nie trafiał. Nie słyszałem jeszcze o tym, żeby ktoś ten obiektyw serwisował, słyszałem za to dokładnie to co o czym mówiłem z związku z obiektywem 50/1.4G. Pytam więc, czy ten obiektyw to pro półka nikona, jeśli nie, to co jest pro półką w segmencie jasnych standardów u Nikona?
Na samym tym forum było kilka przypadków 85/1.4G kóry kompletnie nie trafiał. Możesz podac linka do jednej takiej wypowiedzi o FF/BF tego szkła? Czytam wszystko o tym obiektywie, ale może mi umknęło? Nie wykluczam.
andrzej_suse10
06-11-2010, 22:55
http://forum.nikoniarze.pl/showpost.php?p=2072041&postcount=536
Ta qby z tego co pamiętam została skalibrowana, ale Qba chyba należy do NPS a to się nie liczy (rozmawiamy o serwisie dla każdego nabywcy).
Z kompletnym nietrafianiem może trochę przesadziłem, ale dla mnie pomiędzy lekkim nietrafianiem a zupełnym nietrafianiem nie ma różnicy - w obydwu przypadkach taki obiektyw jest uszkodzonym bublem i nadaje się do naprawy
Ja znam 3 takie 85, wszystkie są OK. Nie zwróciłem uwagi na ten podlinkowany wpis. Wiązałem to bardziej z nieumiejętnością posługiwania sie nowym jasnym szkłem. Co jest dość częste. Słyszałem wiele narzekań na AF w szkłach, które mają bardzo dobry AF. A jak słuchac tego co wieść gmnna niesie, to o sigmie sie nie powinno mówić, bo nie chodzi o FF/BF (to sie kalibruje) ale o nie trafianiu na bocznych punktach (nie mówie o tej 85, a ogólnie). Z tym nic nie zrobisz. Ale nie wiem jaka jest prawda, bo sa osoby, które nie maja problemów z sigmami. Mimo pracy na bocznych punktach.
NPS czy nie NPS - takie rzeczy jak czyszczenie matrycy czy kalibracja wszyscy mają robione bez problemu.
Słyszałem wiele narzekań na AF w szkłach, które mają bardzo dobry AF. A jak słuchac tego co wieść gmnna niesie, to o sigmie sie nie powinno mówić, bo nie chodzi o FF/BF (to sie kalibruje) ale o nie trafianiu na bocznych punktach (nie mówie o tej 85, a ogólnie). Z tym nic nie zrobisz. Ale nie wiem jaka jest prawda, bo sa osoby, które nie maja problemów z sigmami. Mimo pracy na bocznych punktach.
To ściema, miałem do czynienia z kilkoma sigmami na bocznych punktach także było OK. Obecnie mam S70-200 i w niej również z powodzeniem używam bocznych punktów AF.
Jedynie w S12-24 boczne mi nie trafiają, ale to już jest spowodowane budową (mega wypukła soczewa) i w innych extremalnie szerokich kątach (choćby N14-24) jest tak samo.
Jak dla mnie Sigma w ostatnim czasie zrobiła naprawde duży postęp, pokazuje coraz lepsze szkła, coraz lepiej zbudowane. Do tego całkiem fajnie działający serwis w PL i rozwijająca się sieć Pro-Centrum.
Nie ukrywam, że ostrzę sobie zęby na tę nową 85 i jak trochę stanieje (zakładając, ze na starcie bedzie 4k) to ją kupię.
LordYoghurt
07-11-2010, 00:09
1. nowart zapewne myślał o nikkorze 85/1.4D. Ta sama cena co sigmy.
2. Nowości nikona dostają 2 lata gwarancji. Czy tak jest z nowym 845 AF-S ? Kto go ma niech odpisze :)
Miałeś takie kłopty z pro półką obiektywów nikona? To są sporadyczne wypadki, dosłownie ułamek procenta produkcji. Nie straszcie już tak serwisem nikona, te proste sprawy sa robione od ręki.
chyba jednak nie, bo AF D jest do kupienia już poniżej 4k. A z obiektywów pro Nikona miałem dłuższą przyjemność tylko z aktualnie posiadanym 17-55. Choć kupiony z drugiej ręki i bez sprawdzania okazał sie idealny pod każdym względem i działa bez zastrzeżeń. A wybrałem go choć przymierzałem się do Sigmy 17-50 i jakoś nie mam wrażenia że źle wybrałem ;-)
chyba jednak nie, bo AF D jest do kupienia już poniżej 4k.
Chyba jednak tak.
Dokładnie, w tej chwili 3950 i jeszcze nieco potanieje, a potem po prostu juz go wcale nie będzie. Ale sigma ma niższą cenę (na canona). Nikonowska będzie chyba tańsza niż canonowska. Bo w canonie ta sigma nie ma konkurencji, w nikonie - ma.
andrzej_suse10
07-11-2010, 00:40
NPS czy nie NPS - takie rzeczy jak czyszczenie matrycy czy kalibracja wszyscy mają robione bez problemu.
To drugie często jest nieprawdą, niestety :) przykładów na nieudolną, nic nie dającą kalibrację 35/1.8 i 50/1.4 jest sporo (obiektywy wracały z serwisu tak samo nieskalibrowane)
To co tu jest pisane o FF/BF ja traktuję z dużą rezerwą. Bo pewne osoby wariowały wręcz ze swoimi szkłami jeśli chodzi o FF/BF, dawali mi do sprawdzenia i okazywały się, że .... obiektywy są idealne. Okazuje się, że niektórzy nie potrafią obsługiwać sprzetu. Ustawiaja punkt AF na niekontrastowym miejscu (lub wręcz na czyms gładkim), albo maja wiele linii obok siebie i AF nie wiadomo co wybierze itd. Pamiętam tez jakie historie mi opowiadał hesja dotyczące wad sprzętu który sprzedaje w sklepie, nowy. Facet chciał wymienic aparat, bo mu AF nie trafiał. Wysyłał nieostre zdjęcia na dowód. Ale miał AF dynamiczny i aparat wybierał mu inny punkt niz on myślał.
Traktuj połowę narzekań jako nieumiejętne obchodzenie się ze sprzętem, a nie jako wadę sprzętu. Na forum siedzą wszyscy, nie tylko fachowcy.
skrzynka97
07-11-2010, 01:32
Pamiętam tez jakie historie mi opowiadał hesja dotyczące wad sprzętu który sprzedaje w sklepie, nowy. Facet chciał wymienic aparat, bo mu AF nie trafiał. Wysyłał nieostre zdjęcia na dowód. Ale miał AF dynamiczny i aparat wybierał mu inny punkt niz on myślał.
Tak na marginesie, podziwiam kolesi co mają tyle do powiedzenia, tyle czasu żeby tyle pisać na forach. I usprawiedliwiać wszystkich aby tylko bronic swoich argumentów.
POZDROWIENIA, i do zobaczenia w wizjerze.
Tak na marginesie, podziwiam kolesi co mają tyle do powiedzenia, tyle czasu żeby tyle pisać na forach. I usprawiedliwiać wszystkich aby tylko bronic swoich argumentów.
POZDROWIENIA, i do zobaczenia w wizjerze.
Pisanie tych ludzi poparte jest wieloletnim doświadczeniem. Pamiętam, kiedy kupiłem po raz pierwszy jasne szkło a sam wtedy niewiele umiałem. Kur*^£em wtedy strasznie na to że AF do dupy a szkło nie trafia. Obecnie choć doświadczenia nadal mało odsetek nietrafionych zdjęć spadł na poziom promili zarówno Nikkorami jak i Sigmami. Narzekania forumowiczów należy zawsze podzielić przez cztery. Każdy kto sobie nie radzi chce się wypłakać na forum i podzielić się swoim nieszczęściem.
Pisanie tych ludzi poparte jest wieloletnim doświadczeniem. Pamiętam, kiedy kupiłem po raz pierwszy jasne szkło a sam wtedy niewiele umiałem. Kur*^£em wtedy strasznie na to że AF do dupy a szkło nie trafia. Obecnie choć doświadczenia nadal mało odsetek nietrafionych zdjęć spadł na poziom promili zarówno Nikkorami jak i Sigmami. Narzekania forumowiczów należy zawsze podzielić przez cztery. Każdy kto sobie nie radzi chce się wypłakać na forum i podzielić się swoim nieszczęściem.
sedno dyskusji
panowie trochę wam się OFFik zrobił.
sedno jest takie:
sigmę można kupić bez łaski za 3100 pln w europejskiej dystrybucji (czyli teoretycznie dającej pełną obsługę gwarancyjną w polsce - czy ktoś ją w praktyce dostanie to już chyba tylko kwestia determinacji) natomiast N 1,4D za 3900 pln. jedni wybiorą jedno szkło drudzy to drugie bo są tacy którzy ponad wszystko stawiają systemowość i tacy, którym to powiewa. nie zmienia to faktu, że finalnie i tako powstanie mniej więcej tyle samo udanych i spapranych fotek z jednego i drugiego szkła bo są one EKWIWALENTNE a znaczenie będą miały umiejętności robiącego.
LordYoghurt
07-11-2010, 14:02
sigmę można kupić bez łaski za 3100 pln w europejskiej dystrybucji (czyli teoretycznie dającej pełną obsługę gwarancyjną w polsce - czy ktoś ją w praktyce dostanie to już chyba tylko kwestia determinacji).
z Hong Kongu do UK, czy znasz jakiś prostszy sposób?
z Hong Kongu do UK, czy znasz jakiś prostszy sposób?
preordery są od 680 funciaków - ostatnio zmieniono im status na oczekiwanie na dostawę - więc myślę, ze dłuzej jak tydzień już nie poczekamy :)
To co tu jest pisane o FF/BF ja traktuję z dużą rezerwą. Bo pewne osoby wariowały wręcz ze swoimi szkłami jeśli chodzi o FF/BF, dawali mi do sprawdzenia i okazywały się, że .... obiektywy są idealne. Okazuje się, że niektórzy nie potrafią obsługiwać sprzetu. Ustawiaja punkt AF na niekontrastowym miejscu (lub wręcz na czyms gładkim), albo maja wiele linii obok siebie i AF nie wiadomo co wybierze itd. Pamiętam tez jakie historie mi opowiadał hesja dotyczące wad sprzętu który sprzedaje w sklepie, nowy. Facet chciał wymienic aparat, bo mu AF nie trafiał. Wysyłał nieostre zdjęcia na dowód. Ale miał AF dynamiczny i aparat wybierał mu inny punkt niz on myślał.
Traktuj połowę narzekań jako nieumiejętne obchodzenie się ze sprzętem, a nie jako wadę sprzętu. Na forum siedzą wszyscy, nie tylko fachowcy.
To się naprawdę zdarza.
Miałem dwa obiektywy 50mm 1.4G z totalnym FF na moim D3000. Dwie wizyty na Postępu nic nie dały.
Teraz mam trzeci egzemplarz tego obiektywu.
Przy f 1.4 fotki są dwa razy ostrzejsze jak z poprzednich dwu przy 2.2 !!!
Naprawdę, dosłownie.
Gdy potem kupiłem D5000 to pierwszy egzemplarz miał z kolei BF, niezbyt duży, ale był.
Drugi trafiłem ok.
Jestem bardzo zadowolony z ostrzenia nawet na bocznych punktach gdy obiekt jest nieruchomy.
Teraz tylko narzekam, że ten obiektyw zbyt wolno ustawia ostrość ;)
Tak na marginesie, podziwiam kolesi co mają tyle do powiedzenia, tyle czasu żeby tyle pisać na forach. I usprawiedliwiać wszystkich aby tylko bronic swoich argumentów. Czytaj ze zrozumieniem. Nie kwestionowałem istnienia FF/BF.
Ja przedstawiłem fakty. Na ostatnim plenerze kłóciłem się wręcz z facetem, który winę zwalał na sprzęt, bo on jest doświadczony i to niemożliwe by to on popełniał błąd. A polemizuje najczęściej z osobami, które przytaczają to co przeczytali to co z kolei napisali inni. Mam osobisty kontakt z dziesiątkami (a raczej już setkami) fotografów - organizuję plenery, kursy i wystawy, prowadzę grupę regionalną. Bardziej wierzę w te rzeczywistość niż w "rzeczywistość forumową".
Oczywiście istnieje problem FF/BF. To jasne. Ale nie wszystko można na to zwalać. Ba, niektóre osoby, które sobie diagnozują FF/BF źle przeprowadzają test, a w takim przypadku takie wyniki mozna sobie w buty wsadzić.
Pojęcia nie masz jakie błędy potrafią ludzie robić. Nie chcę o tym szczególowo pisac, bo jak polecę personalnie to nie będą szukali już u mnie pomocy. Nie każdy musi się na wszystkim znać i ja to rozumiem.
najłatwiej jest zwalić na sprzęt.
A z FF/BF da się żyć (jeśli nie osiąga wartości liczonych w metrach)-ja miałem w S70-200/2.8 około 5cm FF, szkoda mi było czasu i zachodu na kalibrację, więc pamiętałem aby przed naciśnięciem spustu lekko się wychylić do przodu i było git, przehulałem tak ponad rok :) (oczywiście działało tylko w trybie AF-S)
chyba jeszcze nikt nie wklejał - http://www.youtube.com/watch?v=j6lsFQGVUl0
http://www.youtube.com/watch?v=j6lsFQGVUl0
raczej
A z FF/BF da się żyć (jeśli nie osiąga wartości liczonych w metrach)-ja miałem w S70-200/2.8 około 5cm FF, szkoda mi było czasu i zachodu na kalibrację, więc pamiętałem aby przed naciśnięciem spustu lekko się wychylić do przodu i było git, przehulałem tak ponad rok :) (oczywiście działało tylko w trybie AF-S)
U mnie przy odległości 30 metrach to było chyba z ...10 metrów ;)
Trochę bym się musiał nalatać, zwłaszcza pryz fotkach seryjnych ;)
Ja znam 3 takie 85, wszystkie są OK. Nie zwróciłem uwagi na ten podlinkowany wpis. Wiązałem to bardziej z nieumiejętnością posługiwania sie nowym jasnym szkłem.
Hmmm, dość osobliwie do tego podchodzisz. Nie umiem posługiwać się jasnym szkłem? Hmmm. Dlaczego to szkło, którym nie umiem się posługiwać nagle "uczyło się" ostrzyć po korekcie +14? Nie pisz bzdur proszę...
ranbir kapoor
08-11-2010, 18:41
Jak dla mnie najbardziej pozytywny post dnia
Generalnie zamiast microregulacji i innych zbednych rzeczy w puszkach w instrukcji powinnien byc zestaw porad na wszelkie bolaczki szkiel typu:
FF - pochyl sie
BF - kucnij i odchyl sie
Mydlany - podskocz i rob fotki przez lewe ramie
Stabilizacja - fikolek przed zdjeciem
...
hehehehehe chyba pekne :P
przynajmniej nie było by złych fotografów, a forum tryskało by radością od użytkowników sprzętu;)
To co tu jest pisane o FF/BF ja traktuję z dużą rezerwą. Bo pewne osoby wariowały wręcz ze swoimi szkłami jeśli chodzi o FF/BF, dawali mi do sprawdzenia i okazywały się, że .... obiektywy są idealne.
Wytłumacz Jacku jak chłopu na miedzy. Jaka to różnica dla kogoś kto ma mikro kalibrację w body?
Mój 85 1.4 dostał +7 na d3 i +5 na D700. 5 minut roboty i po wszystkim. Po cholerę narzekać na coś co można sobie samemu ustawić?
Wytłumacz Jacku jak chłopu na miedzy. Jaka to różnica dla kogoś kto ma mikro kalibrację w body?Ano taka, że skoro to nie była wada BF/FF to mikroregulacja nic nie daje :)
moja zamówiona sigma dotarła do sklepu - powinienem ją mieć w piątek w łapkach :D
moja zamówiona sigma dotarła do sklepu - powinienem ją mieć w piątek w łapkach :D
To się koniecznie podziel wrażeniami z jej użytkowania:)
To się koniecznie podziel wrażeniami z jej użytkowania:)
ja?
taki amator ? :D
pewnie coś napiszę po weekendzie - jeśli będę miał neta w UK - bo to 3 świat jest i netem ciężko :p
Jak dla mnie najbardziej pozytywny post dnia
Mydlany - podskocz i rob fotki przez lewe ramie
Stabilizacja - fikolek przed zdjeciem
...
Stabilizacja - tu chyba miało być : "walnij piędziesiateczkę... i relanium"
A minimalnie gibanąć to by się zdało przy przekadrowaniu taka 24/1.4. ;)
Sigma już pojawiła się na allegro, jeszcze nie z polskiej dystrybucji, ale już jest. Cena zachęcająca...
Dorzucę sample Sigmy na 1.4 (zmiany to kadr i WB)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/Sigma_85_1.4HSM_@_1.4_0005.jpg)
źródło (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/Sigma_85_1.4HSM_@_1.4_0006.jpg)
NEFy sa tutaj (http://www.lechy.eu/Samples/Objos/S85/)
Pobrałem je sobie. Sigma daje radę . I to baaardzo dobrze. Ciekawe jak na DX będzie
Również pobrałem te nef-y i uważam, że jest ok - zastanawia mnie jak działa będzie działał af, szczególnie w trybie af-c?
tgollob_jamessuchar
15-11-2010, 19:34
szczerze to mi to się bardziej podoba niż to co prezentuje "kolorowy" Nikkor :D
chętnie pójdę na test do centrum Sigmy, tym bardziej że cena atrakcyjna (za tyle nie mam nawet śrubokrętowego "starego" Nikkora)
Oceniając ostatnie NEFy - ostrość naprawdę dobra z bliskich odległości i w znośnym świetle. Natomiast w słabszym świetle jakby się ciut AF gubił.
Natomiast jako zwolennik Nikkora 85/1.4D zaciekawiła mnie nie do końca na poważnie bitwa na bokeh między tymi obiektywami.
http://www.digitalrev.com/en/battle-of-the-bokeh-nikon-85mm-f1-dot-4-d-vs-sigma-85mm-f1-dot-4-7013-article.html
82% głosujących woli Nikkora, zatem nie jestem osamotniony w swoich poglądach (ufff). ;)
http://www.digitalrev.com/en/poll_vote.php?poll_id=28
... 82% głosujących woli Nikkora, zatem nie jestem osamotniony w swoich poglądach (ufff). ;) ...
Konformista :wink:
zrobiłem trochę zdjęć - wypadają na prawdę pozytywnie, niestety nie mam tu kompa więc nie obrobię. jak witek znajdzie trochę czasu to je obrobi i wrzuci do tematu.
z dotychczasowych doświadczeń organoleptycznych:
- jest duża i ciężka co sprawia bardzo pozytywne wrażenie
- nowa powłoka jest ładna choć muszę przyznać, że stary meszek mi się bardziej podobał
- AF jest szybki - szybszy niż w mojej 50/1,4, do tego celny ni niebłądzący, ma co prawda problemy w ciemności na niekontrastowych powierzchniach (pokój oświetlony 1 żarówką i ostrość na fragment obrusu pod stołem) ale o dziwo w większości przypadków się znajduje
- ostrość na 1,4 jest mocno OK na 2,0 jest żyleta
- aberracje są wyraźne ale w odróżnieniu do C85/1,2 i N85/1,4G zanikają wraz ze wzrostem przesłony (od 2,8 w zasadzie są pomijalne) no i są wyraźnie mniejsze
- pierścień ostrości chodzi przyjemnie i jak na obiektyw AF bardzo precyzyjnie
- praca pod światło jest dobra choć gdy słońce świeci bezpośrednio w soczewkę spadek kontrastu na 1,4 jest bardzo wyraźny, nie zauważyłem natomiast, żeby bliki i duchy były problemem
to tyle ze wstępnych doznań :)
no i rewelacja. gratuluję nabytku. teraz tylko czekam na sample i pozwolenia na zakup 'z góry' i tez bede sie cieszyl swietna portretowką.
siona, za pierwszym razem trafiłeś na sztukę, która trafia w punkt bez żadnej korekty z Twoimi puszkami?
A zrobi ktoś porównanie (głównie bokehowe) z 85D ? Pomijam ten przykry filmik z żółtymi... Póki co średnio mi się podoba ten bokeh - troszkę mi samyangiem zajeżdża.
siona, za pierwszym razem trafiłeś na sztukę, która trafia w punkt bez żadnej korekty z Twoimi puszkami?
nie przebierałem - zamówiłem i przyszła kurierem.
nie przebierałem - zamówiłem i przyszła kurierem.
Gdzie kupowałeś i za ile jeśli można wiedzieć?
warehehousexpress - 690 funciaków ale po korzystnym kursie w okolicach 4,5
High_Noise
17-11-2010, 15:13
Czy ktos kto porownal sigme z nikkorem 85D zmienilby nikkora na sigme?
ja nie porownywalem jeszcze, ale zmienie Nikkora na Sigme na bank.
kurka, zachorowałem na ten słoik :p
ja nie porownywalem jeszcze, ale zmienie Nikkora na Sigme na bank.
Możesz rozwinąc co jest powodem zmiany ?
tgollob_jamessuchar
20-11-2010, 22:26
A zrobi ktoś porównanie (głównie bokehowe) z 85D ? Pomijam ten przykry filmik z żółtymi... Póki co średnio mi się podoba ten bokeh - troszkę mi samyangiem zajeżdża.
ja postaram się... ale nawał pracy wciąż mi nie pozwala, nawet w weekend
kusi to szkło.... :)
wysłałem przemowi trochę sampli :) - poszło około 10 fotek :D
sam ich nie tknę jeszcze przez tydzień
wysłałem przemowi trochę sampli :) - poszło około 10 fotek :D
sam ich nie tknę jeszcze przez tydzień
Niestety z jakiegoś powodu nie mogę ze swego IP ściągnąć tych zdjęć z rapidshare....
Wywala się komunikat:
Download can not be started.
The server returned with error Please stop flooding our download servers..
This is usually a temporary problem and can be solved by retrying the same URL at a later time or by becoming a RapidPro-user.
Do you want to upgrade to RapidPro?
Spróbuję w poniedziałek z innej lokalizacji.
no to jak wszyscy inni leniwcy to coś wrzucę - bo od jutra jestem znowu bez kompa na koło tygodnia (no będę miał wicherka ale na tym nie da rady nic obrobić :) )
wołane LR 3,2 - ustawienia jak fabryka dała poza kolorkami na neutral i wb
1. 1,4 320 1/40
źródło (http://img155.imageshack.us/img155/1680/dsc2856y.jpg)
2. 1,4 200 1/800
źródło (http://img220.imageshack.us/img220/2757/dsc2821i.jpg)
3. 1,4 200 1/400
źródło (http://img534.imageshack.us/img534/1117/dsc2803p.jpg)
4. 1,4 200 1/4000
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/918/dsc2927a.jpg)
5. 2,8 200 1/1250
źródło (http://img249.imageshack.us/img249/2104/dsc2928n.jpg)
6. 1,4 200 1/800
źródło (http://img27.imageshack.us/img27/3606/dsc2926t.jpg)
Jak cena trochę stopnieje to chyba się szarpnę na tę Sigmę.
cena jest ok :) tak jak mówiłem idzie trafić koło 3,1 kpln
damciop03
23-11-2010, 05:22
Ja znalazłem w cenie 3599pln dostępność za trzy tygodnie i w cenie 3849pln na stanie.
norbibxl
24-11-2010, 15:50
Gdyby ktos chcial to tu mozna rzucic okiem na kilka szybkich szotow ta sigma + D700 : http://www.sendspace.com/file/tj0sig (zrobione na biegu bo zamykali sklep)
Szau nie ma :( abberuje i to sporawo
Szau nie ma :( abberuje i to sporawo
pewnie, że aberruje ale w odróżnieniu od 85G i L może nie aberrować - jak spojrzysz na moje sample to zauważysz, że na 2,8 w zasadzie to zjawisko można uznać za nieistotne - spróbuj to samo powiedzieć o N :)
.. na 2,8 w zasadzie to zjawisko można uznać za nieistotne - spróbuj to samo powiedzieć o N :)
Zaryzykuję ;) i spróbuję tak powiedzieć. A od siebie dodam jeszcze to:
Ciężko rozpatrywać obiektyw od przeznaczenia danego obiektywu. Macro ocenia się po tym jak pracują w macro itd. Pytanie pomocnicze: kiedy wyłazi na zdjęciach CA ? Ano wyłazi w takich sytuacjach, które nie są typowe w oświetleniu jakie sie stosuje w portrecie. I to by było na tyle.
PS
w "starej" 85/1.4 używający to szkło portreciści się nie skarżyli na CA. W momencie gdy wyszła nowa 85 G to testerzy (osoby, które i tak najczęściej nie chca go kupić i uważające, że skoro szkło drogie to nie może mieć wad) wyłapali, że szkło ma CA (każde szkło je ma :)). Ba, w testach porówawczych nagle wyszło, że stara 85 też ma CA. Skandal. Tyle lat ludzie nie narzekali, teraz dostali obiektyw z AF-S, lepszym kontrastem pod światło i ... narzekają.
norbibxl
24-11-2010, 16:37
siona - masz racje, nie mialem czasu tak naprwde sprawdzic tego szkla i stad moje wnioski moze wybiore sie tam jeszcze raz i podepne ponownie :) Tak czy siak szkol jest fajne z pewnoscia znajdzie wielu nabywcow moze i ja sie skusze pewnego dnia :) chyba ze wczesniej do zeissa 85 wstawia AF ;-) bo to jest moj faworyt
Zaryzykuję ;) i spróbuję tak powiedzieć. A od siebie dodam jeszcze to:
Ciężko rozpatrywać obiektyw od przeznaczenia danego obiektywu. Macro ocenia się po tym jak pracują w macro itd. Pytanie pomocnicze: kiedy wyłazi na zdjęciach CA ? Ano wyłazi w takich sytuacjach, które nie są typowe w oświetleniu jakie sie stosuje w portrecie. I to by było na tyle.
ale ja nie mówię, że w tym konkretnym przypadku to jest wielka wada - nie zmienia to faktu, że N jest w tej kwestii niewrażliwy na przymykanie a w S się ładnie zmniejsza.
Wreszcie dotarła moja Sigma 85mm F/1.4 :) Obiektyw bardzo szybki, ostry od "pełnej dziury" i trafia za każdym razem. Poniżej sample z kropem. Niestety jest już późno więc ISO 800. Na bocznych czujnikach też trafia idealnie.
źródło (http://www.fotosik.pl)
A moze conieco wiecej o zdj? exifow nie ma ale chociaz bys przyslony dopisal :)
Dzieki.
A moze conieco wiecej o zdj? exifow nie ma ale chociaz bys przyslony dopisal :)
Dzieki.
Myślałem że zapisało exify :( Przysłona F/1.4 przecież na innej taki obiektyw szkoda nawet testować ;P
Link do NEFów: http://www.fileserve.com/file/dxpJEFY/S85.rar
Hasło: nikon85
Możesz jeszcze strzelić kilka kadrów na przysłonach 2 2.8 4 5.6 i gdzieś powiesić?
Jakby gdzieś z tyłu było choć jedno punktowe delikatne światełko to byłoby miło :-)
exifow nie ma ale chociaz bys przyslony dopisal :)
Dzieki.
nie ja go testowałem, ale patrząc na zdjęcia myślę że f/1.4;)
Możesz jeszcze strzelić kilka kadrów na przysłonach 2 2.8 4 5.6 i gdzieś powiesić?
Jakby gdzieś z tyłu było choć jedno punktowe delikatne światełko to byłoby miło :-)
Jutro postaram się coś fajnego "upolować" :)
Jesli to jest 1.4 to trzeba przyznac ze ostrrrro :]
Jest ostro, ale by nie było niedomówień, to nie były 100% cropy. Mam nadzieję, że zapracowany autor się nie pogniewa jak wrzucę wycinki 1:1 z Lightrooma (ACR). Ostrzenie standardowe (25, 1.0, 25) profil standard, lekko dopasowana ekspozycja i BW na pudełku. Pozostałe parametry bez zmian.
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/1077/dsc9347.jpg)
źródło (http://img831.imageshack.us/img831/6020/dsc9353c.jpg)
źródło (http://img253.imageshack.us/img253/605/dsc9356.jpg)
źródło (http://img17.imageshack.us/img17/6446/dsc9359.jpg)
źródło (http://img827.imageshack.us/img827/3443/dsc9367.jpg)
Na pierwszy rzut oka jest ostrzej niż w moim egzemplarzu Nikona 85/1.4D na pełnej dziurze (ja chyba mam gorszy niż średnia krajowa). Ale ostrość nigdy nie była problemem dla mnie. Ja cały czas czekam natomiast na choćby jedno zdjęcie z tej Sigmy, które by mi się spodobało. :(
Ja cały czas czekam natomiast na choćby jedno zdjęcie z tej Sigmy, które by mi się spodobało. :(
może jesteś po prostu uprzedzony ? i to bynajmniej nie złośliwość z mojej strony.
jako posiadacz 85/1.4d zapewne jestem nieobiektywny, ale ja też nie widzę w obrazku sigmy tego czegoś czarującego co ma N. Nie umiem tego dokładnie nazwać, ale podpisuję się pod słowami mOSAd`a, który gdzieś napisał, że obrazek/bokeh z Sigmy wygląda jak ze zwykłego kita.
szkło mnie kusi ale jeszcze poczekam :)
Gdybym był nieobiektywny, to nie widziałbym przewagi Zeissa 85/1.4 nad Nikkorem. A widzę. Podobnie widzę przewagę 135mm konstrukcji firm Canon i Leica nad Nikkorem itd. Natomiast Sigma mi się nie podoba jak do tej pory. Co nie znaczy, że nie zmienię zdania! Może po prostu nikt nie pokazał jeszcze jak dobrze to szkło wykorzystać. We właściwym świetle być może, może w jakimś specyficznym zastosowaniu. Bokeh ma ładny, ostrość super, ale obrazek nie ten. :( Ciekawe czy kiedyś ktoś zrobi test taki: kilka obiektywów na 85mm. Między innymi ta Sigma i na przykład 70-200VR, 24-105/4, 70-300VR czy 28-300VR. Na wspólnej przysłonie, czyli f/4. Mam teorię, że zdjęcie z Sigmy będzie podobne do zdjęcia z 70-300 lub 28-300 bardziej niż do Nikkora 85/1.4D, G, czy obiektywów makro - czy to Nikkor czy Tamron 90 mm. Oczywiście nie mowa o ostrości, ale o "obrazku", postrzeganiu całej sceny, całego kadru. Krótko mówiąc Sigma ma ogniskową 85mm, ale tę ogniskową ma również wiele zoomów (światłosiła inna oczywiście). :) Wspominam o tym dlatego, że chyba nikt nie kupuje N85/1.4 dlatego, że jest jaśniejszy niż N85/1.8. Tylko dlatego, że generuje inny obrazek. I zazwyczaj nie chodzi o samą ostrość (tę można programowo bardzo podrasować).
No, ale już się nie wtryniam - czekam na więcej dobrych sampli! Osobiście nie szukam cropów pokazujących ostrość, ale tego jak obiektyw rysuje w portrecie. Jeżeli coś sam znajdę ciekawego to też pokażę.
te porównanie na wspólnej przysłonie 4 nie ma sensu, bo każdy ocenia przede wszystkim rozmycie. Mozna porównac najwyżej szkła 1.4 czy 1.8, max 2.0
Właściwie to kiedyś może to zrobię :)
Poszukałem chwilę i znalazłem ciekawe zdjęcia jednak - zatem trochę muszę stonować powyższą opinię i poczekam na więcej przykładów dobrego wykorzystania. Widać, że się da uzyskać niezłe rezultaty. Może to jeszcze nie jest to, czego szukam, ale to najlepsze co widziałem do tej pory. Powinno być lepiej niż na kitowym zoomie. Możecie odetchnąć z ulgą. :)
http://www.flickr.com/photos/scl911/5203324335/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107999139/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107993373/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107995479/in/pool-1362990@N21
PS. Jacek_Z ja najczęściej fotografuję 85-ką na f/4.0 ze względu na odpowiednią głębię ostrości w tej kombinacji. :) Rozmycie na FX jest bardzo dobre nawet przy takim "małym" otworze. Mnie nie chodzi o to by maksymalnie płytką głębię mieć, ale by w głębi było to co trzeba (na przykład cała głowa), a tło było ładnie rozmyte i postać się z niego wyróżniała.
No ja myśle że z tą sigmą nei jest tak źle :) Sam mam dylemat tzn. czy ów sigma czy 85G zwłaszcza że w cenie też jest spora różnica. Najważniejsze jak jest z nią kiedy jest słabe światło oraz osoby w ruchu (dzieciaki).
Ja preferuję 2.8 do 2.2, 2.0
Ale przecież jest mnóstwo osób które uznaje tylko pełna dziurę (z tego co czytam to chyba oni dominuja na tym forum), ba nawet się przesiadają na canona bo "muszą" mieć 1.2.
nie ma co dyskutować.
Porównanie mógłbym zrobic jak wyjdzie nikonowska sigma, mam dostęp do każdego z 3 nikkorów i 2 canonowskiech 85, ale nie mam dostępu do zeissa.
zanosi się, ze mój lapek jednak wróci dziś do pańcia :) więc jak nie będę skonany na maxa to postaram się coś obrobić i wrzucić. mam nadzieję, że mosada choć trochę zadowolę - choć ja biedny żuczek jestem a nie żaden fotograf wielki :P
Gdybym był nieobiektywny, to nie widziałbym przewagi Zeissa 85/1.4 nad Nikkorem. A widzę. [...]
Może w przyszłym tygodniu będę mógł porównać z Nikkorem w wersji D to wtedy umieszczę to samo ujęcie z obydwu szkieł bez opisu którym obiektywem wykonane. Jestem ciekaw ile osób odgadnie :)
ślepa próba w fotografii - to jest dopiero hard-core :)
ślepa próba w fotografii - to jest dopiero hard-core :)
i tylko ona jest naprawde obiektywna. oczywiscie na papierze. wszystko inne o kant dupy potluc.
Poszukałem chwilę i znalazłem ciekawe zdjęcia jednak - zatem trochę muszę stonować powyższą opinię i poczekam na więcej przykładów dobrego wykorzystania. Widać, że się da uzyskać niezłe rezultaty. Może to jeszcze nie jest to, czego szukam, ale to najlepsze co widziałem do tej pory. Powinno być lepiej niż na kitowym zoomie. Możecie odetchnąć z ulgą. :)
http://www.flickr.com/photos/scl911/5203324335/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107999139/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107993373/in/pool-1362990@N21
http://www.flickr.com/photos/7740778@N02/5107995479/in/pool-1362990@N21
Kurde, trzymam kciuki, żebyś coś jednak jeszcze znalazł, bo chyba chodzi nam o to samo ;) mam podobne odczucia. I faktycznie te zdjęcia już są troszkę lepsze niż reszta dotychczasowych sampli, ale to nadal nie to - przydałyby się czysto sesyjno-fotograficzne sample a nie "sample-sample-byle_pstryki". Najlepiej jakby Pheonix dostał ten obiektyw w swoje ręce i zrobił ze 2-3 sesje :D bo jak dla mnie jego foty to najlepsza recenzja 85D...
Tak na marginesie:
Jacku, nie wiesz co się z Pheonixiem dzieje? Czemu już nic nie wrzuca, nie pokazuje? Bo, że przestał robić zdjęcia... nawet w to nie chcę wierzyć.
Kurcze jak słyszę (czytam) Phoenix to przede wszystkim widzę tę fotkę z 200 f2 .... To by była fajna portretówka...ale z braku laku chyba się będę musiał przytulić do tej Sigmy lub nikkora
Mam nadzieję że może być coś takiego:
Poniżej link pod którym są JPEGi z pozostałymi przysłonami. Niestety było bardzo zimno, a oczywiście rękawiczki zostały w domu tak samo jak statyw. Jak znajdę troszkę czasu na pewno umieszczę zdjęcia z modelką żeby można było zobaczyć obiektyw w akcji.
File name: S85F.rar File size: 10.65 MB (http://www.fileserve.com/file/hJJpgEU)
Mam nadzieję że może być coś takiego:
ooo, zdjęcie niedaleko mojej pracy, koło "Watkem" na obwodnicy:)
ooo, zdjęcie niedaleko mojej pracy, koło "Watkem" na obwodnicy:)
Wiem o którym miejscu mówisz ale nie zgadłeś ;P Anioły można spotkać też w innych miastach ;)
Wiem o którym miejscu mówisz ale nie zgadłeś ;P Anioły można spotkać też w innych miastach ;)
tzn. widzieliśmy się?
ee, to nie są anioły spod watkemu?
sorki za ot;)
Czy ktoś się orientuje gdzie "od ręki" można kupić ten obiektyw lub N85 1,4G?
Dzwoniłem w tym tygodniu do Procentrum w Wawie.
Według nich pierwsza oficjalna dostawa z mocowaniem Nikona będzie 7 grudnia.
Przy okazji się dowiedziałem, że niedługo ma być podwyżka cen o 10-15%.
Ciekawe czy to prawda. Ceny Sigmy w Polsce i tak mi się zdawały mocno zawyżone.
No właśnie szukam wszędzie i nie ma ani jednego ani drugiego obiektywu. Były jakies 2 sztuki ale jedna z nich do canona a druga zarezerwowana (obie sigmy i obie z importu z roczna gwarancją).
U mojego dostawcy (Foto-ivy) N85/1,4 G od 5 grudnia powinien być dostępny. Cena - możliwe, że równe 5 tys. złociszy.
no juz w wielu sklepach słyszałem że powinno być od kilku dni do 2 tygodni ale czy na pewno to tego nie wie nikt
wiecie jak jest z gwar. szkiełka ściągniętego z UE i kupionego za pośrednictwem normalnego sklepu w kraju? 3 lata, czy inaczej? mam chrapkę na tę S 85-tkę, ale nie z polskiej dystr.
Oto kilka zdjęć zrobionych wczoraj Sigmą.
Poniżej link do pełnej rozdzielczości.
File name: S85_30_11.rar File size: 11.52 MB (http://www.fileserve.com/file/EWc2ZtK)
sporo zdjęć z d700
http://dc.watch.impress.co.jp/docs/review/longterm/20101206_411486.html
Paweł Kania
06-12-2010, 14:23
A jak AF ?
A jak AF ?
Porównując do Nikkora 35mm 1.8 G, 50mm 1.4 G, 85mm 1.8 D oraz Sigmy 30mm 1.4 które miałem wcześniej wydaje mi się że jest bardzo szybko. Fotografowałem ostatnio konie w galopie (wiem że obiektyw nie do tego ale tylko taki miałem ze sobą) i sprawdził się bardzo dobrze. Chętnie bym porównał z Nikkorem 85mm 1.4 G jednak w okolicy to pewnie większość posiada wersję D.
http://flickriver.com/groups/1362990@N21/pool/interesting/
tuu są fajne zdjęcia :D
Fotografowałem ostatnio konie w galopie (wiem że obiektyw nie do tego ale tylko taki miałem ze sobą) i sprawdził się bardzo dobrze.Biegly na Ciebie, czy przebiegaly obok? Jesli to drugie, to w jakiej odleglosci?
Biegly na Ciebie, czy przebiegaly obok? Jesli to drugie, to w jakiej odleglosci?
W galopie to drugie czyli obok mnie odległość taka aby załapać jeźdźca z całym koniem, a w lekkim kłusie na mnie też żeby złapać całość, bo aż tak odważny nie jestem ;) Błyskawicy się nie spodziewałem, ale teraz wiem że nawet w niespodziewanej sytuacji zrobię ostre zdjęcie, bo z Nikkorem 50mm G nie zawsze się to udawało.
no to jako, że mój komputer wreszcie dotarł - mogę cuś dorzucić :)
źródło (http://img41.imageshack.us/img41/636/dsc30230.jpg)
źródło (http://img580.imageshack.us/img580/862/dsc2906.jpg)
źródło (http://img406.imageshack.us/img406/9507/dsc2855.jpg)
Czy jest ktoś z Was kto mógłby porównać Sigmę 85 1.4, Nikkora 85 1.4D i Nikkora 85 1.4G? Wiem, że to trochę karkołomne życzenie:) Chyba, że ktoś już znalazł coś takiego w sieci to poproszę o link.
Paweł Kania
08-12-2010, 13:29
A czy ta sigma też tak aberruje jak Nikkor (chyba 'wilk' pokazywał zdjecia dziwczyny w wodzie i taaaakie piękne abberacje ;) )
Po samplach które widziałem wydaje się jakby zdecydowanie mniej... Albo nie trafiło na takie warunki.
Kurcze podoba mi się bokeh na tym ostatnim zdjęciu. Co do abberacji to chyba jednak jest tego mniej niż w tym konkretnym przytoczonym przykładzie nikkora 85 f1.4G
Fajne byłoby porównanie sigmy 85 z nikkor 85 f1.4d z tej samej puszki i przy jednakowych kadrach bo kurcze mam dylemat które szkło kupic...