Zobacz pełną wersję : Następcy DXX i DXXXX - plotki, spekulacje
Już wiem jak powinien wyglądać D7900! Każdy przycisk, zamiast nadrukowanych obok informacji powinien mieć przypisany mini wyświetlacz, co za tym idzie, wybraną i przypisaną wcześniej dowolną funkcję. Do tego intuicyjne, w pełni konfigurowalne menu i gotowe. Pisał już ktoś kiedyś o takim rozwiązaniu, czy mogę śmigać opatentować? ;)
Tak, wiem, to był żart, niestety. Póki co, zobaczymy jak będzie w D7200.
Śmiało śmigaj opatentować :p A co do meritum sprawy to jest jak zawsze, oczekiwania duże a jak jest to wychodzi w praniu. Zawsze znajdą się zwolennicy i ci co są przeciw (przeważnie ci co nie mieli puszki w ręku, a mają dużo do powiedzenia) ;)
Taniej by wyszły wymienne guziczki z odpowiednim znaczkiem :P
Pomyśl też nad brakiem w ogóle lewych bocznych przycisków, zamiast tego dotykowy ekran.
Dotykowe ekrany są bee, a najtaniej będzie z naklejkami na guzikach ;)
Taniej by wyszły wymienne guziczki z odpowiednim znaczkiem :P
Pomyśl też nad brakiem w ogóle lewych bocznych przycisków, zamiast tego dotykowy ekran.
Tyle się mówi o takim opanowaniu obsługi aparatu, żeby fotografować nie odrywając go od oka, a Ty tu z ekranem dotykowym.
Jeśli o mnie chodzi, to dziękuję bardzo. Wystarczy, że w telefonie mam dotykowy ekran. Całe szczęście jest też fizyczna klawiatura, bo inaczej już by wylądował na ścianie. W Panasoniku GH2 pierwsze, co zrobiłem, to wyłączyłem funkcje dotykowe.
Tyle się mówi o takim opanowaniu obsługi aparatu, żeby fotografować nie odrywając go od oka, a Ty tu z ekranem dotykowym.
Jeśli o mnie chodzi, to dziękuję bardzo. Wystarczy, że w telefonie mam dotykowy ekran. Całe szczęście jest też fizyczna klawiatura, bo inaczej już by wylądował na ścianie. W Panasoniku GH2 pierwsze, co zrobiłem, to wyłączyłem funkcje dotykowe.
Czy ja gdziekolwiek napisałem, że jestem zwolennikiem ekranu dotykowego na całej ściance zamiast przycisków fizycznych?
Mi by ekran dotykowy wcale nie przeszkadzał, bo w pewnych warunkach i sytuacjach (nie tylko podczas filmowania i pracy w LV) powinien ułatwiać pracę z body. Dodatkowo by rozszerzył możliwości. Oczywiście obowiązkowo musi być wyłączanie dotyku.
Rozpoznawanie głosu, to jest przyszłość! ;)
A niby czemu to ekran dotykowy ma przeszkadzać w robieniu zdjęć bez odrywania oka od wizjera ??
http://vimeo.com/43431035
A niby czemu to ekran dotykowy ma przeszkadzać w robieniu zdjęć bez odrywania oka od wizjera ??
http://vimeo.com/43431035
Fajny był by widok, fotografa mówiącego do aparatu :-) Np. w kościele, muzeum :mrgreen:
Najlepiej jakby mówił w czatowni i wszystko wypłoszył :D
GaijinPawel
18-01-2015, 12:35
Największym problemem ekranów dotykowych jest ich duży pobór energii. A akumulatory są dalej takie same. Projektują nowe ekrany ale baterie sa dalej na takim samym poziomie technologicznym.
Baterie już od bardzo dawna mogły by wytrzymać dużo więcej.
Żarówka świeci 1000h A żaden problem zrobić taką która poświeci 100tys.
Czyżby jednak miał sie pojawić D7200?
http://nikonrumors.com/2015/02/09/nikon-d7200-and-nikon-1-j5-cameras-could-be-announced-few-weeks-after-the-cp-show.aspx/
http://nikonrumors.com/2015/02/09/nikon-announcement-this-week-d810a-d7200-j5-coolpix-cameras.aspx/
W.
szymon708
10-02-2015, 11:49
Nic nowego. Te plotki, że pojawi się na CP+ krążą już od jakiegoś czasu. Czekam z niecierpliwością. Jeżeli potwierdzi się specyfikacja i dają 120 fps w FHD to wydaje mi się, że znalazłem następce swojej puszki.
cz4rnuch
10-02-2015, 12:02
Przytoczone przez szamana plotki przeczą jednak temu, że d7200 pojawi się na targach. Jedna wspomina o tym, że nastąpi to jakiś czas po, zaś druga że premiera nastąpi przed targami wraz z d810A i zagrają kulpixów co jak wiemy miało już miejsce (za wyjątkiem d7200 oczywiscie).
Nikon Rumors ma zwykle dość dobre informacje. Tym razem mówią, że nowa puszka będzie kilka tygodni po CP - pytanie jest z czego może wynikac opóźnienie? Za dużo wątków do pokazania? Raczej nie - wprowadzili sporo nowych modeli. Chyba, że nie chcą "przykryć" D810a. Opóźnienia w logistyce? Też nie przeszkadza to w "zapowiedzeniu" nowego modelu. Jak sądzicie?
A może muszą coś poprawić, w końcu budową miał przypominać D750 ;)
A może muszą coś poprawić, w końcu budową miał przypominać D750 ;)
hehe dokładnie może miał sie już pojawić ale pewnie pokazała sie flara i poprawiają wszystkie wyprodukowane puszki ;)
Albo za mało D7100 się sprzedało w promocji Cash Back... W.
cz4rnuch
19-02-2015, 08:56
Wg nowych plotek D7200 ma się pojawić przed 13 marca: <<klik>> (http://nikonrumors.com/2015/02/18/nikon-d7200-announcement-before-march-13.aspx/)
Z tych info wynika, że to taki lifting tylko. Ciekawe jaki będzie obrazek.
Jaki lifting? 3 razy większy bufor, nowy AF i procesor, matryca bez bandingu, zupełnie inna obudowa, WiFi. Do pełni szczęścia potrzeba tylko ze 2 fps (przynajmniej z gripem).
Pawel Pawlak
19-02-2015, 10:22
ja też bym sobie życzył 8fps z gripem (mógłby wtedy także konkurować na tynku z 7d2) ale coś mi się wydaje że będzie to d750DX czyli wszystko podporządkowane miniaturyzacji.
Obym się mylił.
W każdym razie nawet jeśli "tylko" 6FPS do tego bufor jak w spekulacjach, ale AF jak w d750 i obrazek jeszcze lepszy niż d7100, a cena będzie rozsądna to może być naprawdę fajny DX.
cz4rnuch
19-02-2015, 10:30
...Obym się mylił... Obyś się nie mylił. Chcemy mniejszych, lżejszych puszek :) Co do plotki to tylko data jest nowa (chyba), sama specyfikacja to odgrzewany kotlet z zeszłego roku.
grissley
19-02-2015, 10:55
Dla mnie, za przeproszeniem, na cholerę 24MPx w DX - ale jeśli reszta się sprawdzi, to będzie wyczekiwany zmiennik dla S5.
Tyle tylko, że z nexem się ostatnio polubiłem, nie wiem, czy się Niko nie spóźnił z tą premierą :) Przynajmniej z punktu widzenia egzemplarza potencjalnie (nie) sprzedanego mi :p
Pawel Pawlak
19-02-2015, 11:05
no właśnie czego by nie pokazał, to będzie niezadowolenie ;)
a po kiego 24mpix w dx,
a dlczego tylko 16mpix,
a po co komu 8fps jak 5 wystarcza ale żeby był mniejszy i lżejszy
a dlaczego tylko 5fps skoro nie ma niczego szybszego w nikonie DX
a dlaczego videoa tylko 1080/60
a po co komu video 4k - lepiej bez tego a tańszy
a po co...
a dlaczego...
Normalka ;)
grissley
19-02-2015, 11:18
Nie marudź, Paweł :p
Pawel Pawlak
19-02-2015, 11:20
teraz tylko przewiduję, marudzić zacznę po premierze :-P
W każdym razie nie jest to chyba następca D300s. Wypuszczą D9xxx czy nie?
grissley
19-02-2015, 12:02
Przy takich parametrach to ja już miejsca na D400/D9xxx nie widzę...
W każdym razie nie jest to chyba następca D300s. Wypuszczą D9xxx czy nie?
Raczej nie. Tak jak chyba nie będzie następcy D700. Gdyby nie wpadka z flarą, to D750 już by był okrzyknięty takim następcą. Poza fps z gripem i inną obudową, zastąpił go całkowicie. Przede wszystkim wszyscy podkreślają doskonałe działanie AF.
Będą stopniowo dodawać fps i bufora do linii D7xxx i następcy D750.
Przy takich parametrach to ja już miejsca na D400/D9xxx nie widzę...
dokładnie, Nikon poszedł bardziej w FXy i namieszał w linii DX, wg mnie też już nie ma co marzyć o D400..
Pawel Pawlak
19-02-2015, 12:44
Ja też nie sądzę żeby pojawił się d400/d9000. Dlatego myślę że taki d7200 gdyby miał z 8fps i odpowiedni bufor (mi. 30-35RAWów), to z AF klasy d750 zainteresowałby znaczą część tych którzy czekają na tego DX Pro.
cz4rnuch
19-02-2015, 12:54
A przeczytaliście to co jest w odnośniku do końca bo stoi tam coś takiego:
The website mobile01 recently visited Nikon's headquarter in Tokyo, Japan and asked about a new flagship DX or a professional level DX model. Nikon's response was that they will release a competitor to the Canon 7D Mark II:
Q6: Currently Nikon DX series SLR cameras seem to focus on entry-level, I do not know there is no plan to launch Nikon's flagship DX or professional-level models do?
A6: In fact, Nikon has been continuously collecting information parties and has continued to develop new products in each product line, will be launched in the future like the opponent 7D2 level camera, but on the details of future products, here still can not reveal too much information, please we can wait and see.
Trochę dziwnie napisane, ale to chyba oznacza że następca D300s jednak będzie.
grissley
19-02-2015, 13:06
Tia, ile to już lat słyszymy u Nikona takie pitolenie...? ;)
cz4rnuch
19-02-2015, 13:09
Serio Grissley, prześlij mi choć jeden wcześniejszy link w którymś któryś w włodarzy od Nikona twierdzi, że będzie następca D300s. Widziałem do tej pory setki takich zapewnień i plotek, ale raczej nie z ust Najkona. A nawet jeśli kiedyś tak powiedzieli a słowa dotrzymać nie chcieli to sytuacja mogła się zmienić po wyjściu 7D2.
grissley
20-02-2015, 12:13
Musiałbym zrobić risercz, ale mam wrażenie, że teksty typu "myślimy, obserwujemy, zastanawiamy się i analizujemy" słyszę w różnych wywiadach z ludźmi od Nikona od co najmniej kilku ładnych lat.
Uchylny ekran, procesor obrazu i af taki jak w D750. Czyli będzie DXowym odpowiednikiem D750.
Uchylny ekran, procesor obrazu i af taki jak w D750. Czyli będzie DXowym odpowiednikiem D750.
oby cena była przystępna i chyba się skuszę :)
Pewnie nowy typ akumulatorów zaraz wprowadzą i kolejny model gripa do niego (chyba, że ten od 750 będzie pasował?).
Przecież do wszystkich nowych aparatów Dxxx i D7xxx jest ten sam akumulator. Za to grip może być inny.
Przecież do wszystkich nowych aparatów Dxxx i D7xxx jest ten sam akumulator.
no tak... tylko jak coś jest takie super piękne to zaraz okazuje się, że wymyślili coś nowego :)
Obym się mylił :)
czytając te opisy człowiek powoli zaczyna się zastanawiać nad zmianą puszki. D7100 nie oddalił się na kilometry od poprzednika i nie było powodu na zmianę. Czekanie na D400 powoli staje się nudne, a to nowe cudo wygląda objecująco.
Oczywiście po ostatnich wpadkach N dopieści jakość sprzętu i nie będzie wpadek.
Też zastanawiam się nad zmianą puszki. Ciekawi mnie tylko czy znowu pojawia się problemy z nową puszką jak to bywało ostatnio.
Panowie troche optymizmu, skoro miał być na CP+ 2015 a wstrzymali premierę to chyba coś muszą w nim poprawiać..
Rumorsi przewidują premierę do 13ego marca 2015..
wielkich nowosci po D7200 nie ma się co spodziewać, ale co pewne to napewno jego premiera obniży cenę d7100 ;)
No przecież napisałem, że dopieści jakość, nie ma firmy, która może pracować od wpadki do wpadki.
No chyba, że to jakiś nowy marketing: spróbuj ponownie, może tym razem szczęście dopisze :???:
Pawel Pawlak
24-02-2015, 09:59
pytanie co to są wielkie nowości ? Dla mnie AF jak w d750 i bufor na np na 4s serii w pełnej prędkości to już wielka nowość która spowodowałaby że zastanowiłbym się poważnie nad tym body
To prawda, dużo na korzyść, dlatego też czekanie na D400 może nie mieć uzasadnienia.
Od d7k to krok milowy, a więc może będzie warto kupić.
Do mnie bardziej by przemówiło, gdyby D7200 miał ergonomię na poziomie D750, czyli:
- drabinka w górnym wyświetlaczu,
- wyświetlacz/wizjer, który cały czas pokazuje zarówno ISO jak i ilość pozostałych miejsc na karcie
- wskaźnik pomiaru światła (matrycowy, itd) w wizjerze
- możliwość włączenia auto-ISO bez wchodzenia w menu
- podgląd 100% crop pod jednym przyciskiem
I jeszcze kilka innych drobnych rzeczy, które w D7000 nie ma, a nowsze modele (np. D750, bo przykładowo w D600 też jest bieda pod tym względem) je mają :)
Mnie wcale nie zależy na możliwościach wideo, czy odchylanym wyświetlaczu :)
Tego wszystkiego mi brakuje w D7000.
Ale to ma już D7100. A Auto ISO masz też w D7000
trzeba zaczać odliczać czas: najpóźniej za 17dni rodzina Nikona powiększy się o nowe dziecko D7200 ;)
ma ktoś jakieś plotki inne ciekawesze niż nikonrumors.com?
Ale to ma już D7100. A Auto ISO masz też w D7000
D7100 nie ma drabinki w górnym wyświetlaczu, tak samo osobnego wskaźnika ISO/miejsce na karcie.
Natomiast w D7000 zmiana Auto ISO wymaga wejścia w menu - nie da się włączyć pokrętłem. Fakt, że można przypisać w ulubione, ale to nie to samo..... Tak samo nie ma 100% powiększenia pod jednym przyciskiem.
Wydawało mi się, że D7000 ma już AutoISO pod przednim kółkiem. Na pewno ma D7100, podobnie jak 100% podgląd. To dwie bardzo fajne funkcje, reszta nie jest tak krytyczna. Po co drabinka na wyświetlaczu? Jest w wizjerze. Ja bym wolał info o RAW+JPG.
możecie rozjaśnić mi umysł - o jaką drabinkę na górnym lcd chodzi?
możecie rozjaśnić mi umysł - o jaką drabinkę na górnym lcd chodzi?
O wskaźnik ekspozycji.
O wskaźnik ekspozycji.
to jaki był cel usunięcia tego w takiej puszce?
to jaki był cel usunięcia tego w takiej puszce?
A w którym modelu amatorskim była drabinka?
znalazłem coś fajnego:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2015/02/NikonD7200vsNikonD7100-1.jpg
źródło (http://thenewcamera.com/wp-content/uploads/2014/12/Nikon-D7200-vs-Nikon-D7100-.jpg)
Viewfinder: pentamirror? ;)
cz4rnuch
25-02-2015, 15:02
Nowy multicam też raczej się nie pojawi. To zestawienie to chyba raczej z jakichś starych plotek.
Nowy multicam też raczej się nie pojawi. To zestawienie to chyba raczej z jakichś starych plotek.
Z grudnia 2014: http://thenewcamera.com/nikon-d7100-vs-nikon-d7200-rumored-specification-comparison/
cz4rnuch
25-02-2015, 15:16
Z grudnia 2014: http://thenewcamera.com/nikon-d7100-vs-nikon-d7200-rumored-specification-comparison/ Z tej samej strony tylko sprzed kilku dni: <<klik>> (thenewcamera.com/nikon-d7200-coming-before-march-13-2015/)
W 7100 też nie ma w wizjerze jaki pomiar światła jest nastawiony.
Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
to nowy model tylko dla:
-wielkosci d750
-nowego procka
-6fps
-Buffer: 16 RAW+JPG
-Video: 1080p @60 and 720p @120 (not sure about 4k)
liczę na coś extra jeszcze i oby nie była to przegięta cena na poziomie aktualnej za d610
to nowy model tylko dla:
-wielkosci d750
-nowego procka
-6fps
-Buffer: 16 RAW+JPG
-Video: 1080p @60 and 720p @120 (not sure about 4k)
liczę na coś extra jeszcze i oby nie była to przegięta cena na poziomie aktualnej za d610
Coś extra czyli?
np. punkty AF na poziomie 72
cz4rnuch
25-02-2015, 16:06
Być może będzie gibany ekranik oraz Wi-Fi. Do tego mówi się o AFie z D750 który jak niektórzy piszą, jest równie dobry jak ten z D4s. Większy bufor to było coś na co najbardziej narzekano po wyjściu D7100. Dla Ciebie być może video to nic istotnego, ale wielu się pewnie ucieszy ze slomo, gibanego, możliwości zmiany przysłony bez konieczności wychodzenia z LV i specjalnego profilu (z D810) do filmowania.
np. punkty AF na poziomie 72
Tzn ma mieć podobne parametry lub nawet niektóre lepsze niż D750 i kosztować sporo mniej niż D610?
Tzn ma mieć podobne parametry lub nawet niektóre lepsze niż D750 i kosztować sporo mniej niż D610?
to się okaże na dniach, ale nie był bym tutaj przesadnym optymistą..
Z tym "sporo mniej niż D610" to bym nie przesadzał. Pewnie w dniu premiery będzie to ok. 5000 i zaczną się narzekania, że to "prawie tyle, co pełnoklatkowy D610". ;)
Musashi_Miyamoto
27-02-2015, 02:37
Mam nadzieję, że Nikon w końcu wypuści tą puszkę bo czekam na 9300 już zbyt długo, jeśli 7200 miał by takie parametry jak powyżej bym brał w ciemno, mój Nikon kończy już swój żywot a potrzebuję szybkostrzelną maszynę.
http://nikonrumors.com/2015/02/27/reminder-possible-nikon-d7200-j5-and-coolpix-cameras-announcement-next-week.aspx/
cz4rnuch
01-03-2015, 17:06
<<klik>> (http://nikonrumors.com/2015/03/01/nikon-d7200-announcement-tomorrow-additional-details.aspx/) i <<klik>> (http://nikonrumors.com/2015/03/01/the-latest-nikon-d7200-and-coolpix-p900-rumored-specifications.aspx/) Jeśli nie będzie gibanego to słabo :(
Pawel Pawlak
01-03-2015, 17:16
też tak sądzę. O ile gibany LCD w następcy d300 mógłby być złym pomysłem ze względu na trwałość, o tyle w następcy d7100 zdecydowanie byłby na miejscu.
Zobaczymy niebawem, ale na razie nie zachęca ani 6fps, ani brak gibanego ekranika. Zaraz się okaże że wprawdzie bufor będzie większy niż w d7100 ale tylko na 1s w RAW ;)
Generalnie w związku z obecnością na rynku canona 7d2, pentax k-3, czy samsunga nx1 albo sony a6100, oferta zaawansowanego DXa Nikona nie wygląda dobrze i prognozowana specyfikacja D7200 też nie zachwyca.
Podobno bufor na 100 jpg. D7100 zwalniał po 15 jpg.
Pawel Pawlak
01-03-2015, 19:21
Jak będzie miał z 30(przy 6fps to całe 5s)NEF i szybki interfejs SD to będzie dobrze. Po cichu liczę że będzie też więcej fps.
Plotki mówiły chyba o 16-18 NEF w buforze. Czyli 3s seria. W cropie 1.3 pewnie 7fps i 5s do zapchania.
Pawel Pawlak
01-03-2015, 20:08
Też tak czytałem. Pytanie ile wyjdzie 12bit kompresowanych stratnie?
Wszystko się okaże niebawem ;)
chwilowo zamykam temat. Oficjalny wątek o D7200. http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=259045
Canon wprowadza na rynek nową najtańszą lustrznke model 1300D (http://www.canonrumors.com/canon-to-announce-a-rebel-1300d-shortly/), teraz pora na nikona i następce D3300.
Canon wprowadza na rynek nową najtańszą lustrznke model 1300D (http://www.canonrumors.com/canon-to-announce-a-rebel-1300d-shortly/), teraz pora na nikona i następce D3300.
Ale czy jest konieczność natychmiastowej odpowiedzi? Ten canon to już w tej chwili skamielina, a do miana odgrzewanego kotleta sporo brakuje :lol:
Patrząc na kalendarze premier nikona to D3300 jest już starym modelem porównując do serii D7xxx i D5xxx.
mamil_km
15-06-2016, 16:04
Jak myślicie, kiedy będzie premiera następcy D7200 i na co można będzie liczyć jeśli chodzi o parametry ?
Pawel Pawlak
15-06-2016, 18:05
myślę że nie za wiele - coś mogą pogorszyć, coś zmienić, poprawki jakieś minimalne (jak kiedyś u canona 50D vs 60D kiedy w międzyczasie pojawił się 7D). Teraz mają w ofercie d500 i sądzę że nie będę zbliżać serii D7xxx do topowego DXa.
Ale jak by poprawili bufor i AF jeszcze trochę na + w stosunku do 7200 to by było git, a nie musiało by być tam gibanych ekraników, wifi, blutooth, szerokiego pokrycia punktami AF i innych, które są w D500
Pawel Pawlak
15-06-2016, 19:54
może poprawią - ja napisałem tylko co wydaje mi się rozsądne z punktu widzenia interesów firmy ;) czy tak będzie - wie tylko nikon :)
A no to oczywista oczywistość, choć marzenia można mieć :D
Perkoz_1
15-06-2016, 20:53
A no to oczywista oczywistość, choć marzenia można mieć :D
Moim marzeniem jest aby w następcy D7100/7200 dodali jeszcze na tylnej ściance 3 przyciski:
1. Niebieski z literką "F" / Facebook /
2. Niebieski z białym ptaszkiem / Twitter /
3. Z napisem "I" jak Instagram.
Teraz wszystko idzie w tym kierunku i takie coś było by trendy :mrgreen: Bo co tam jakieś fi-fi i geotagi czy gibano - dotykowe ekraniki? :razz:
mamil_km
15-06-2016, 21:19
... właśnie też myślę, że jeśli niebawem pojawi się następca to niestety daleko mu będzie do D500, bo nie potrzebują robić mu wewnętrznej konkurencji. Podejrzewam, że niestety raczej dodadzą nowoczesne "duperele" w stylu facebook-a
qwerty44
15-06-2016, 21:26
... i koniecznie na "pokładzie" następcy D7200 ... Android ... aby mógł obsłużyć te wszystkie fecebooki, twittery, instagramy ...
A tak na poważnie ... król jest tylko jeden w DX Nikona ... D500 ... a więc rewelacji nie należy się spodziewać ...
Android w nikonie to byłby spory krok do przodu, możliwości instalowania różnych appek daje takie możliwości że nawet trudno teraz ogarnąć temat, jednak nowy D7xxx to pewnie dopiero początek 2018, wcześniej odświeżenie D3xxx i D6xx.
Perkoz_1
16-06-2016, 09:07
Żarty żartami ale seria D7xxx jak na dzisiejsze czasy doszła już do pewnej ściany możliwości technologicznych jeśli chodzi o pozycjonowanie Nikona w lustrzankach DX. Wszystko pozamiatał D500 i dla siódemek pozostały tylko maleńkie pierdoły które można jeszcze wrzucić. Zapewne skończy się to na dodaniu gibanego dotykowego ekraniku. Może zejdą z rozdzielczością matrycy na 20 mpx plus jakiś lift procesora. I co dalej? Trudno poprawiać coś doskonałego tym bardziej jak wie się, że nie można zbliżyć się do klasy D500.
Z drugiej strony osobiście jakoś mi to obojętne. Nabyłem miesiąc temu nowiutkiego D7100 i wiem, że akurat dla mnie to i tak jest sprzęt na długie lata. Dla zaawansowanego amatora, i nie tylko, 7100 ma wszystko to co pozwala na pełną zabawę w fotografię. Teraz dla mnie pozostała żonglerka obiektywami. Tu jest dużo do poprawienia i kupienia.
cz4rnuch
16-06-2016, 09:35
Ale jak by poprawili bufor i AF jeszcze trochę na + w stosunku do 7200 to by było git, a nie musiało by być tam gibanych ekraników, wifi, blutooth, szerokiego pokrycia punktami AF i innych, które są w D500 Bufor w D7200 jest zły? AF też poprawili więc i tu bym się nie spodziewał za wiele (może na papierze). Myślę, że rację ma m.in Paweł Pawlak i można się spodziewać raczej drobnych usprawnień typu + 0,5fps czy podbicie czułości(dla fotografa) i 4K (dla amatora filmowca). Mam nadzieję, że w nowym body będzie snapbridge i ten patent na kalibrację obiektywów.
Android w nikonie to byłby spory krok do przodu, możliwości instalowania różnych appek daje takie możliwości że nawet trudno teraz ogarnąć temat, jednak nowy D7xxx to pewnie dopiero początek 2018, wcześniej odświeżenie D3xxx i D6xx.. Android? Przewiduję kłopoty ze stabilnością aparatu, wirusy, zawiechy i inne egipskie plagi :) Między premierą D7000 a D7100 było 2,5 roku, między D7100 a D7200 jedynie 2 lata. Moim zdaniem jest duża szansa, że D7300 zobaczymy na początku przyszłego roku.
...Zapewne skończy się to na dodaniu gibanego dotykowego ekraniku... Ostrzegam, że jak się to sprawdzi to Cię wycałuję :)
Nie taki diabłem straszny... obecna stabilność i zabezpieczenia pozwalają zapomnieć o problemach, a możliwość instalowania aplikacji otwiera wielkie możliwości.
Jednak rozumiem dlaczego żaden producent jeszcze nawet nie ma tego w planach, a to dlatego że szybko model aparatu z androidem wybiłby się w funkcjonalności ponad droższe modele, a możliwości wyciśnięcia co sie da z hardware zagroziłyby pozycji o wiele droższych modeli.
Przykładowo Expeed 4 jest w D3300, D5300, D5500 ale i tez w D750 i D810, więc jeśli inne rzeczy nie ograniczają to taki android mógłby wymaksować to co się da w tanich aparatach, a to już jest zagrożenie dla zamkniętych systemów fotograficznych.
cz4rnuch
16-06-2016, 15:33
Był już jeden Samsung NX z androidem, Nikon też wypuścił małpkę z Antkiem. A co do stabilności to nawet o moim D7100 nie mogę tego powiedzieć bo się od czasu do czasu wiesza. Z robocikiem przewiduję jeszcze większe kłopoty.
Mysle ze jak by chcieli uruchomic plynnie dzialajacego androida na aparacie to rozmiar by sie powiekszyl dosc znacznie wkoncu gdzies by musieli upchnac przegrzewajace sie podzespoly czy tez 3-4 gb ramu nie mowiac juz o kamerce do Selfie xD
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
cz4rnuch
16-06-2016, 16:34
Jestem też ciekawy czy programiści byliby zainteresowani tworzeniem aplikacji na aparaty fotograficzne. Tą są jednak specyficzne urządzenia i mogłyby być spore problemy z kompatybilnością. Pod sklep googla mam podpięte z osiem urządzeń i spora część aplikacji jest niedostępna na części z nich. Z aparatami chyba też nie byłoby łatwo. Wydaje mi się, że o wiele łatwiej jest zarobić tworząc aplikację na smartfony i tablety niż na aparaty. Z kolei producentom takim jak Nikon chyba średnio by się opłacało wrzucać do sklepu apki podnoszące funkcjonalność aparatów. Wolą zarabiać na upgrade'ach hardware'owych.
Moim zdanie aplikacje byly by latwo dostepne jesli aparat by posiadal procesor od snapdragona jednak na uklad od nikona raczej nikt by nie chcial programowac aplikacji ze wzgledu na maly rynek zbytu + brak polaczenia z internetem = brak zarabiania na reklamach bezplatnych aplikacji
Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Bufor w D7200 jest zły? AF też poprawili więc i tu bym się nie spodziewał za wiele (może na papierze). Myślę, że rację ma m.in Paweł Pawlak i można się spodziewać raczej drobnych usprawnień typu + 0,5fps czy podbicie czułości(dla fotografa) i 4K (dla amatora filmowca). Mam nadzieję, że w nowym body będzie snapbridge i ten patent na kalibrację obiektywównie pisałem, że jest zły ale zawsze można poprawić jeszcze bardziej skoro od 7100 do 7200 mogli to od 7200 do następcy też mogą (albo i nie :D
Widać zupełnie puszczają wam wodze fantazji...
Nawet gdyby powstała lustrzanka z jakimś systemem, to tylko idiota zrobił by to tak, aby system zarządzał aparatem... I tylko gadżeciarz kupiłby taki aparat, ale nie po to aby robić zdjęcia, ale tylko po to aby się nich chwalić...
Gdyby taki aparat powstał to system byłby tylko i wyłącznie dodatkiem do aparatu... co najwyżej można by korzystać z dodatków przy LV, ale aparatem i tak zarządzałby by dedykowane do tego podzespoły.
A co do powiększania - absolutnie nie widzę ku temu przesłanek. Mój telefon (Nexus 5) w ogóle się nie grzeje i działa w pełni płynnie. 3-4GB RAM też zbędne. Do dobrze przygotowanego systemu wystarczy 1GB.
A co do programowania - widać, że nawet nie macie zielonego pojęcia co siedzi w waszych aparatach... są tam dokładnie takie same procesory jak w waszych komórkach...
cz4rnuch
16-06-2016, 20:22
Gonzo, wyluzuj :) To tylko temat w którym się wróży z fusów. A wracając do D7300. Podsumujmy: dadzą gibany ekranik, 4k, lepszy Af i większy bufor. Ja dodam od siebie + 0,5 fps w stosunku do D7200 a do tego +1 fps z atomową baterią w gripie i mamy D500 bis za połowę ceny :)
^^ tak tylko w sumie po co gibany ekranik? Więc może jeszcze taniej? :D
A ja obstawiam, że podswietlane przyciski to będzie nowy trend. Wystarczy dać to do 7300 bez zmiany matrycy i z ewentualną zmianą AF na coś ciut lepszego i kolejki się ustawią :-)
Podświetlane przyciski to całkiem fajna rzecz.
Andrzej1974
17-06-2016, 19:48
A ja obstawiam, że podswietlane przyciski to będzie nowy trend. Wystarczy dać to do 7300 bez zmiany matrycy i z ewentualną zmianą AF na coś ciut lepszego i kolejki się ustawią :-)
I bulić za to z 1k więcej niż za D7200...
@Andrzej1974 Oczywiście :-) W świecie DX na razie nie ma innych nowinek. Dla tego rozmiaru 24Mp to chyba złoty środek. Chyba, że ktoś znajdzie sposób na zwiększenie zakresu dynamicznego i znowu zacznie się wyścig.
Ja już się spotkałem z tekstem "dlaczego w D500 dali gorszą matryce i kosztuje tak dużo ?" :)
Seria D7xxx w domyśle ma trafić do ludzi, dla których każdy piksel oznacza progress, dlatego można spodziewać się matrycy coś w okolicach 28Mp bo to jedyna szansa obecnie na marketingowy bełkot sprzedawcy w sklepie.
Czy jest jakaś oficjalna / w miarę pewna informacja, że jakikolwiek następca d7x00 będzie w najbliższych dniach / miesiącach / latach ?
W przyszłym roku 100 lat nikona i wszystko może się zdarzyć ale nowy model D7xxx to akurat chyba ostatnie co się pojawi bo pierwszy będzie chyba w tym roku jeszcze D3xxx, w przyszłym zapewne D6xx co jest pewniakiem, a reszta to nawet plotek nie ma.
Myślę że Nikon zaprezentuje coś bezlustra, taki fx np
david555
16-08-2016, 20:18
Nikon D3400: http://nikonrumors.com/2016/08/16/nikon-d3400-camera-could-be-announced-tomorrow-august-17th.aspx/ ?
Nikon D3400: http://nikonrumors.com/2016/08/16/nikon-d3400-camera-could-be-announced-tomorrow-august-17th.aspx/ ?
Znowu bedzie schematycznie czyli po opublikowaniu najwyższego modelu D5 przychodzi pora na najniższy ze stajni nikona.
Najgorzej mają ci w środku (seria D7XXX)
cz4rnuch
17-08-2016, 13:07
Jeśli potwierdzą się plotki o tym, że Nikon porzuca przygodę z systemem Nikon 1 i zajmie się na poważnie bezlustrami z matrycami aps-c to nie będę mu miał za złe, że chwilowo mam najgorzej :)
http://nikonrumors.com/2016/11/06/nikon-d5600-camera-to-be-announced-next-soon.aspx/
hmm... D5600, szybko coś następca D5500 zapowiedziany, czyli czekamy na D7300 :)
Snapbridge dodają, najwyższy czas, ale czy ludzie się przez to na nowe aparaty przesiądą - nie jestem pewien.
madebyzosiek
06-11-2016, 20:24
Ja chcę D500 z matrycą FX, ale nie w obudowie D5 ;)
Ja chcę D500 z matrycą FX, ale nie w obudowie D5 ;)
Będzie Df2... ;):mrgreen:
D750s :) Ja bym chciał żeby zrobili normalne wifi takie żeby z aparatu materiał dało się wysłać na kompa jak w bezlusterkowca za 1/5 ceny i ISO żeby nie zaświecało ekranu ;)
To nie ten wątek. Tu tylko o DX i to nie tych najwyższych.
D750s :) i ISO żeby nie zaświecało ekranu ;)
Przerzuć iso na guzik nagrywania. W D7200 działa to i w D750 powinno.
A co do tematu. Skoro 5600 ma być to pewnie i D7300 będzie.
Się tylko zastanawiam kiedy i który producent wpadnie na pomysł żeby górne ekraniki z e-tuszu robić...
Nie wiem czy jest taka potrzeba. Monochromatyczne LCD praktycznie nie pobiera prądu i jest dobrze widoczne w słońcu, a łatwiej go podświetlić.
Owszem. Tylko że e-tusz pobiera prąd tylko przy zmianie wartości. I jest dużo odporniejszy na uszkodzenia.
Choć jakby się tak zastanowić, to większy sens by chyba miało zrobienie takiego małego wyświetlacza na lub obok przycisków FN.
Przerzuć iso na guzik nagrywania. W D7200 działa to i w D750 powinno.
.
Działać to działa, ale ekranik i tak się podświetla :)
W moim D7200 nie. :shock:
W moim D7200 nie. :shock: O widzisz... ale jak by co, to to że świeci w d750 to nie jest "bug" ale "fiuczer" czy jakoś tak ;) :lol:
O widzisz... ale jak by co, to to że świeci w d750 to nie jest "bug" ale "fiuczer" czy jakoś tak ;) :lol:
Wiem, że to "fiuczer" bo jak wcisnę przycisk ISO z tyłu to też ekranem po ślipiach dostaję.
Michaelius
06-11-2016, 21:44
http://nikonrumors.com/2016/11/06/nikon-d5600-camera-to-be-announced-next-soon.aspx/
hmm... D5600, szybko coś następca D5500 zapowiedziany, czyli czekamy na D7300 :)
Ciekawe czy też obetną moc lampy by mieć więcej zdjęć na jednej baterii według specyfikacji.
Mnie ciekawi czy dadza radiowy CLS także w tej serii aparatow.
Albo pomiar światła z manualnymi szkłami. Żeby podebrać trochę klientów bezlusterkowcom.
Albo pomiar światła z manualnymi szkłami. Żeby podebrać trochę klientów bezlusterkowcom.
To nie takie proste jak się wydaje. Nie wystarczy tylko odblokować czegoś w firmware. Potrzebna jest zmiana konstrukcji aparatu. Wszystko przez manualne obiektywy AI, które wymagają symulatora przysłony. A trudno, żeby Nikon udostępnił pomiar tylko dla M42, a zapomniał o swoich obiektywach.
Dzięki za wyjaśnienie. Zawsze wydawało mi się, że to niezrozumiały marketingowy "strzał w stopę".
dannywrocek
06-11-2016, 23:57
Mogliby dodać albo dedykowany guzik do zmiany trybu pomiaru światła, albo chociaż możliwość przypisania tej opcji do guzika funkcyjnego.
cz4rnuch
15-12-2016, 13:35
no i jest juz d 5600
No jest. Tak gdzieś od miesiąca :)
Czyli D7300 i temat DX zamknięty na przynajmniej dwa lata :)
Chyba że przyjdzie im do głowy zrobić coś jeszcze, ale co... bezlustro dx ?
Czyli D7300 i temat DX zamknięty na przynajmniej dwa lata :)
Chyba że przyjdzie im do głowy zrobić coś jeszcze, ale co... bezlustro dx ?
Chyba nie, entry level to "odświeżają" częściej niż co 2 lata. Ponadto d3400 prawie pół roku ma, za rok będzie nowy, jak nic.
Zastanawiałem się ostatnio, czy matryce aps-h to są jakoś przyszłościowe, mają szanse pojawić się np. w serii d7x00?
Michaelius
15-12-2016, 20:21
Teraz to chyba kolej na dodanie odchylanego ekranu w D7300 a potem kto wie w D7400 już może nawet dotykowy zrobią ;)
Teraz to chyba kolej na dodanie odchylanego ekranu w D7300 a potem kto wie w D7400 już może nawet dotykowy zrobią ;)
Raczej na odwrót. :p
Miziany w 7300 a gibany w 7400. A na gibano-miziany poczekamy do 7500.
:D
Mogą przeskoczyć numerację i od razu dać więcej ficzerów, a w kolejnej wersji coś zabiorą. Różnie bywa, trudno gdybać.
Mogą przeskoczyć numerację i od razu dać więcej ficzerów, a w kolejnej wersji coś zabiorą. Różnie bywa, trudno gdybać.
Do tego piję.
No i jeszcze to dziwne, wymuszone rozgałęzienie puszek nikona.
Gibano-myziany ekran mają D5500, D5600 i D500. Dlatego mam wrażenie, że w następcy D7200, jeśli coś z ekranem pokombinują, to tylko dotyk dodadzą.
Edyta: Ewentualnie zmienią mu obudowę na taką z wcięciem ala D750, co umożliwi im wprowadzenie nowego gripu, i dodadzą obsługę SnapBridge. I voila. Mamy 7300.
No i obowiązkowo zmiana ISO ma zaświecać ekran :)
A za jakiś czas do tego komunikat głosowy dodadzą.
Np taki: "Uwaga. Podnosisz ISO. Uwaga. Podnosisz ISO. Czytała Krystyna Czubówna."
No i jeszcze to dziwne, wymuszone rozgałęzienie puszek nikona.
Gibano-myziany ekran mają D5500, D5600 i D500. Dlatego mam wrażenie, że w następcy D7200, jeśli coś z ekranem pokombinują, to tylko dotyk dodadzą..Dlaczego dziwne? D5500 i D5600 to ta sama seria.
Zanim D7300 będzie miał to co D500, to musi powstać następca D500, dający jeszcze więcej.
Możecie ironizować, ale nie nie zdziwi, że D7300 nie będzie równy topowym body.
Dlaczego dziwne? D5500 i D5600 to ta sama seria.
Zanim D7300 będzie miał to co D500, to musi powstać następca D500, dający jeszcze więcej.
Możecie ironizować, ale nie nie zdziwi, że D7300 nie będzie równy topowym body.
Może ciut za duży skrót myślowy.
Miałem na myśli sam ekranik gibano-miziany.
W następcy D7200 raczej go nie dadzą z takich powodów, że:
Seria D5x00 musi się jakoś wyróżniać od serii wyższych i niższych. Najlepiej tu właśnie z ekranem kombinować.
Z kolei D500 to długo oczekiwana puszka ProDX i władowali w nią praktycznie wszystko, co mieli.
Dlatego wydaje mi się, że D7300 czy jak mu tam będzie dostanie co najwyżej ekran dotykowy. I może AF z D750 bez kastracji, jak w przypadku D7200.
Prawde mówiąc w takim D7200 jest już wszystko co potrzebuje entuzjasta / hobbysta (dla speców/profesjonalistów są serie Dxxx i Dx) i nie bardzo wiem co jeszcze można dodać, poza podniesieniem parametrów obecnych ficzerów. W D7200 mogliby dać 4K. Więcej "życzeń" nie mam, to wszystko.
Jak dodadzą jakiś tam pictbridge czy GPS czy bluetooth to mi to zwisa. Ale wtedy z nowego modelu i tak się ucieszę, bo stanieją D7100 i D7200.
Gibany i dotykowy ekran, wifi normalne jak w większości bezluster nawet najtańszych żeby sobie np pod przycisk nagrywania dać i zrzucać komfortowo materiał na kompa/fona.
Co do matrycy i marketingu, mogą dac matryce 26-28Mpix ale zachowując nadal dobre ISO i resztę parametrów, to przecież nadal sprzęt dla amatorów i mogłoby to zachęcić, jednocześnie nie uderzało by to w D500.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 12:18
Jak do tej pory zarówno canon jak i nikon zatrzymali się w DX na 24mpix. Sony też nie pokazało nic bardziej gęstego - a sądzę że ta seria oparta będzie o jakiś klon przetwornika sony.Więc Może tak pozostanie ? Myślę że przyszły model to będzie snapbridge, video 4K, dotykowy ekran i wzrost wydajności wynikający z zastosowania nowszego expped-a. Być może w końcu doczekamy się sensownego AF w video i LV ? To tyle z głównych zmian - nowa obudowa i wymuszenie nowego gripa są realne - rynek jest coraz mniejszy więc sądzę że producencie będą wymuszali zmiany akcesoriów - zwłaszcza że do obecnego sprzętu jest już cała masa zamienników. Przewiduję także kolejne jazdy z zamiennikami akumulatorów - jak już jest w d500.
cz4rnuch
16-12-2016, 12:57
...Być może w końcu doczekamy się sensownego AF w video i LV ?. Raczej nic na to nie wskazuje. Do tego trzeba jednak czegoś więcej niż dobrej woli, tak jak to np zrobił Canon. 24Mpx to dobry kompromis i chyba nie ma co się pchać w coś więcej. Osobiście spodziewam się dotyku bez gibania (choć bardzo bym chciał to drugie), snapa i kilku innych ficzerów z D500 jak np ta fajna kalibracja, 4K z dodatkowym cropem, choć bardzo bym chciał bez, oraz jednej niespodzianki. No i oczywiście lekkiego podbicia kilku parametrów typu szybkostrzelność, bufor itd.
No i poza tymi wszystkimi cudami należy się także spodziewać nowej ceny Anno Domini 2017
cz4rnuch
16-12-2016, 13:16
To być może jest ta spodziewana niespodzianka o której pisałem :)
Nikon miał premierę ostatnio kamerki 360 wykorzystując współpracę z samsungiem, który ma też świetną matrycę co prawda aż z 2014 roku BSI APS-C CMOS o rozdzielczości 28.2Mpix, więc kto to wie jak będzie obecnie, choć wątpię by brali matryce inne niż sony.
cz4rnuch
16-12-2016, 14:12
Samsung chyba już całkowicie odpuścił sobie pstrykanie i z tego co wyczytałem większość mocy przerobowych z działu foto przerzucił na telefony. A może to tylko plota była? Nie pamiętam.
Odpuścił sprzęt foto ale przecież nadal robi matryce, kamerki, współpraca z nikonem jak widać owocna, kto wie co wymyślą w przyszłości.
By był AF dobry w LV to musi dać piksele do fazowego na matrycy. To cos psuje w kwestii foto. W canonie te piksele sumują się z pikselami do obrazu, ale są przestrzenie między pikselami - to strata powierzchni, która mogłaby być aktywna do łapania fotonów.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 15:31
no tak, ale mikrosoczewki w dużej mierze załatwiają temat utraty powierzchni aktywnej. W bezlustrowcach sony, AF działa chyba bardzo dobrze, a raczej nie ma istotnego wpływu na pogorszenie obrazu ? Wyobrażam sobie że na pewno coś jest kosztem czegoś, ale może nie jest to na tyle istotny koszt dla foto żeby był zauważalny. Poza tym sądząc po moim rx100, którym ma w video bazujący tylko na detekcji kontrastu - czyli tak jak w LV nikona, AF pracuje fenomenalnie- płynnie, bez pompowania, niemal niezauważalnie - więc chyba taki poziom da się zrobić bez ingerencji w matrycę. I może nie byłoby to mistrzostwo świata, ale chyba nie byłoby powodem do narzekania - jak jest obecnie. W D500 najgorszy w video jest właśnie AF - w trybie fhd, jakość jest bardzo dobra, stabilizacja na matrycy też fajnie daje radę. tylko ten pompujący AF... fajne to nie jest :/
no tak, ale mikrosoczewki w dużej mierze załatwiają temat utraty powierzchni aktywnej. W bezlustrowcach sony, AF działa chyba bardzo dobrze, a raczej nie ma istotnego wpływu na pogorszenie obrazu ? Wyobrażam sobie że na pewno coś jest kosztem czegoś, ale może nie jest to na tyle istotny koszt dla foto żeby był zauważalny.
Nie załatwiają tego tak w 100%. Zobacz jakie sa problemy z winietą w aparatach FF które maja soczewki blisko matrycy - Leica czy Sony A7. telecentrycznośc jest istotna, to co pada na mikrosoczewke z boku jednak nie daje takiego efektu jak wtedy gdy pada prostopadle. Coś tam się daje odzyskać z przestrzeni międxy pikselami, ale to nie to samo jak powierzchnia piksela...
Poza tym sądząc po moim rx100, którym ma w video bazujący tylko na detekcji kontrastu - czyli tak jak w LV nikona, AF pracuje fenomenalnie- płynnie, bez pompowania, niemal niezauważalnie - więc chyba taki poziom da się zrobić bez ingerencji w matrycę. Na małych matrycach wszystko jest łatwiejsze, AF sprawniejszy. Nas interesuje najbardziej FX, ewentualnie (w tym watku) DX. AF w trybie filmowania w canonie czy sony jest bardziej dopracowany, bądź przez podwójne piksele no i przez to, że firmy maja większe doświadczenie, kładą większy nacisk na filmy.
Pawel Pawlak
16-12-2016, 15:55
No właśnie, mam wrażenie że samym większym zaangażowaniem można by już sporo nadrobić. Tylko opieszałość nikona jest niestety spora. Tak jakby nie rozumieli że nie wystarczy dołożyć "coś" ważne żeby to "coś" było funkcjonalne.
Na NR pisali, że Nikon ma patent na matryce z hybrydowym af. Tylko nie wiadomo czy wrzucą ją w lustra, czy się w końcu na poważnie za bezlusterkowce wezmą.
Zwłaszcza, że parę patentów na nikkory fx/dx do bezlusterkowców jest.
cz4rnuch
16-12-2016, 16:15
Odpuścił sprzęt foto ale przecież nadal robi matryce, kamerki, współpraca z nikonem jak widać owocna, kto wie co wymyślą w przyszłości. Matrycę robią, ale chyba w większości do swoich smartfonów. O tym przynajmniej pisałem. A jak jest w rzeczywistości to nie wiem.
By był AF dobry w LV to musi dać piksele do fazowego na matrycy. To cos psuje w kwestii foto. W canonie te piksele sumują się z pikselami do obrazu, ale są przestrzenie między pikselami - to strata powierzchni, która mogłaby być aktywna do łapania fotonów. Teoretycznie może i tak, ale jakoś nie widać by się to odbijało na fotkach. Ograniczenia takiego rozwiązania są, ale ogólnie jakość zdjęć mocno na tym nie cierpi zaś jakość AFu w LV rośnie dramatycznie.
No właśnie, mam wrażenie że samym większym zaangażowaniem można by już sporo nadrobić. Tylko opieszałość nikona jest niestety spora. Za dużo tu chyba jednak pracy księgowych. W sumie to Nikon ma przecież swoją linię Nikon 1 i przynajmniej jeśli chodzi o J5 to chyba nikt nie narzekał na słaby AF.
Pierwsze rumorsy
"Here is the first set of rumored specifications for the Nikon D7300 DSLR camera:
20MP sensor (same sensor from the D500)
4K video
51 points AF
I do not have an exact announcement date yet."
http://nikonrumors.com/2017/02/28/first-set-of-rumored-nikon-d7300-camera-specifications.aspx/
Pawel Pawlak
28-02-2017, 12:46
jeśli zastosują matrycę z d500 to można się spodziewać poprawy nawyższych iso - d7200 stanie się królem słabego światła w tym segmencie; być może będzie nawet lepszy niż d500
Ciekawe dlaczego ? Matryca 24mpix z d7200 jest bardzo rozsądna, a do tego pewnie tańsza niż ta topowego DXa.
Być może sensor z d7200 nie daje rady z video 4k a poza tym nikon potrzebują jakoś zamortyzować koszty przygotowania matrycy z d500 (to na razie chyba jedyne body na rynku korzystające c tego przetwornika - więc tylko d500 amortyzuje opracowanie tego przetwornika) ?
Były plotki że nie będzie lepszego D7200 tylko kastrat D500, a to spora różnica, a jeśli to info jest prawdziwe to kto wie jaka będzie numeracja, dla przeciętnego klienta może być lekkie zdziwienie dlaczego w nowym modelu jest "gorsza matryca" :)
Matryc 24 Mpx jest w DX od groma. Od D3200, D5200 i D7100 w górę - 9 modeli. Owszem, matryce te się różnią ale ...
Co można zrobić? Dać więcej Mpx (30?). Ale ... nawet D7200 nie daje aż tyle detalu ile wynika z ilości pikseli jaką ma. I to ze szkłami z najwyższej półki, a te aparaty są często w posiadaniu ludzi mających słabszą optykę niż manualne Zeissy. Pakowanie tam matrycy 30 Mpx mija się więc z celem.
20 Mpx ma zaletę - detalu da właściwie tyle samo co 24 Mpx, matryca jest nowsza, wysokie ISO będzie trochę lepsze. D7300 nie jest dla tych samych fotografów co D500. Przecież jakieś grono osób czekało na następcę D300s, bo się nie godzili na ustępstwa w kwestii ergonomii, AF, fps itd.
D7300 nawet mając matrycę z D500 będzie od tego D500 odstawał. Na pewno pod kątem obudowy, fps, bufora itd.
Zdecydowanie ciekawsze jest to, jaki dadzą tam AF. Ten z D500 czy z D7200. Bo jak ten z D7200 to D7300 nie będzie żadnym konkurentem dla D500, mimo tej samej matrycy.
Wydaje mi się, że "D7300" nie może dostać AF z D5 i D500 bo tym samym zainteresowanie D500 mogłoby znacząco spaść (pomijając FPS oraz bufor) a przy sporej różnicy cenowej między D7300 a D500 mógłby to by być marketingowy strzał w kolano.
Zdecydowanie ciekawsze jest to, jaki dadzą tam AF. Ten z D500 czy z D7200. Bo jak ten z D7200 to D7300 nie będzie żadnym konkurentem dla D500, mimo tej samej matrycy.
i dlatego by nie być konkurentem to dadzą AF z d7200, a jak wspomniał Pawel Pawlak koszty matrycy podzielą się na dwa body
stąd nikon chce upiec dwie pieczenie na jednym ogniu
Nikon ma problem z numeracją, może mało znaczący dla samego sprzętu i użytkownika ale poważny od strony marketingu.
D7300 musi być pod każdym względem lepszy, a potencjalny klient może nie zrozumieć dlaczego 10Mpix jest lepsze od 24Mpix.
Mogliby zrobić wykastrowane D500 i dać np D400, zdecydowanie lepiej by to wyglądało niż D7300, zwłaszcza że D7200 to jeszcze młoda i świetna konstrukcja.
Pawel Pawlak
28-02-2017, 22:06
D7300 musi być pod każdym względem lepszy, a potencjalny klient może nie zrozumieć dlaczego 10Mpix jest lepsze od 24Mpix.Ale to jest sprzęt dla entuzjastów więc nikon może założyć że potencjalny klient ma świadomość że matryca z d500 jest lepsza (ponieważ jest użyteczna w szerszym zakresie czułości) niż ta z d7200, pomimo tego że ma 5568 a nie 6000pix na długim boku.
arturmsi
02-03-2017, 13:21
Miałem d40, d90, teraz d7200. Dla mnie d7300 byłoby ciekawe, gdyby matryca była właśnie z d500, af może pozostać ten sam, a obudowa byłaby odchudzona na kształt tej w d5500/d5600 + taki odchylany ekran. Najlepiej gdyby do tego dorzucili uszczelnienia na poziomie olympusa OM-D E-M5 Mark II. ( odporny na zachlapania, pył i kurz, prace przy -10 stopniach).
Obudowa raczej na wzór D750. Czyli bateria wzdłuż, głębszy i cieńszy grip. Plus odchylany ekran.
Nikon ma problem z numeracją, może mało znaczący dla samego sprzętu i użytkownika ale poważny od strony marketingu.
D7300 musi być pod każdym względem lepszy, a potencjalny klient może nie zrozumieć dlaczego 10Mpix jest lepsze od 24Mpix.
Mogliby zrobić wykastrowane D500 i dać np D400, zdecydowanie lepiej by to wyglądało niż D7300, zwłaszcza że D7200 to jeszcze młoda i świetna konstrukcja.
D400 nigdy nie powstanie. W jednym lub kilku z azjatyckich języków 400 wymawia się tak samo jak "śmierć", a nikt w azji nie chciałby mieć tak sygnowanego aparatu. To byłby dopiero strzał w kolano.
Dwa aparaty zaczną amortyzować matrycę D500. Af zostanie ten sam. Nikonowi ciasno się już robi...
Swoją drogą, zarówno Nikon jak i Canon wybrali fatalny system nazewnictwa. Np najwyższe serie jednocyfrowe... Przewidywali tylko 9 generacji aparatów XD to samo z seriami dwucyfrowymi licznymi co 10...
Trzeba było dać serie literowe A najwyższa półka, B niższa itd... I ciągnąć w nieskonczoność... A tak 7000, 5000, 3000, o setkach nie wspomnę 200, 300, 600, 700... Gdzie sens, gdzie logika?
cz4rnuch
07-03-2017, 00:43
D400 nigdy nie powstanie. W jednym lub kilku z azjatyckich języków 400 wymawia się tak samo jak "śmierć", a nikt w azji nie chciałby mieć tak sygnowanego aparatu... Chodzi bardziej o liczbę 4 oraz kilka jej kombinacji niż o liczbę 400. Brzmi to (4) podobnie a nie tak samo jak śmierć w kilku językach azjatyckich i liczba ta podobnie jak 14 czy 24 uznawana jest za pechową. Zwie się to tetrafobią. Nie przeszkodziło to jednak Nkonowi wypluć D4.
Nikon d7300:
Matryca z d500
Iso 100-51k
8 fps
51- point AF
Tilt screen
4K video
Snap Bridge
Źródło:
nikonrumors
Pawel Pawlak
29-03-2017, 18:33
Ciekawe czy poprawią AF przy video w stosunku do d500 ?
nikoniarz
29-03-2017, 19:04
8 fps (bez gripa?) to całkiem nieźle biorąc pod uwagę, że to nowy sprzęt w cenie myślę nieprzekraczającej 5 tys zł... Jeśli pewnoś AF oraz jakość obrazu przy ISO-3200-6400 będzie przyzwoita, to szykuje się całkiem niezły sprzęt reporterski dla osób o ograniczonym budżecie... Ja wiem, reporterka to szeroko pojęta "dziedzina", ale jako sprzęt do "lokalnej" reporterki prasowej (w tym sportowej) będzie to być może kusząca opcja, szczególnie w przypadku zakupu na raty 0%. Nawet jeśli ostatecznie stare FX'y wypadną lepiej, to jednak nie każdy chce kupic całkiem nie tanią używke często niewiadomego pochodzenia...
To info z rumorsów już krążyło od dawna jako "co bym chciał" żeby było w D7300, może się potwierdzi zobaczymy.
Śmieszy mnie to co pisałem chyba z rok temu już że obniżenie pikselków spowoduje że wielu potencjalnych klientów będzie tak komentowało jak na rumorsach w stylu aparaty sprzed pięciu lat mają więcej pikseli albo, obniżyli piksele i dali ruchomy ekran itp :)
Ale za to większe piksele dali ;)
8fps to naprawdę nieźle.
Chyba, że to w dodatkowym kropie.
D7100,D7200 miało 7 fps w tej sytuacji.
http://nikonrumors.com/2017/04/11/nikon-d7500-additional-information-japanese-price-and-new-battery.aspx/
1200 $ za samo body ?
To będzie u nas jakieś 5500-6000zł cena katalogowa ?
Normalna cena.
Body pozycjonowane miedzy d7200 i d500 tyle będzie kosztować.
Osobiście gdybym miał wydać 6000 zł na D7500 przy cenie 8000 zł za D500, wybieram tego drugiego
nikoniarz
11-04-2017, 17:03
Osobiście gdybym miał wydać 6000 zł na D7500 przy cenie 8000 zł za D500, wybieram tego drugiego
Nawet gdybyś nie potrzebował zalet D500?
To co wydaje się niepotrzebne na pierwszy rzut oka w użytkowaniu okazuje się nie do przecenienia. W przypadku D500 vs D7500 będzie to znacząco większa liczba pól AF. Sam AF jak podejrzewam też będzie nadal lepszy w przypadku D500. Znacząco lepsza ergonomia - biorąc pod uwagę fakt, że d7500 będzie zapakowany w pudełko po D7200. Lepszy FPS i lepszy bufor też może być argumentem za. To jest oczywiście moja opinia.
Moim zdaniem 6000 zł za amatorskie body DX (mimo jego zalet względem poprzednika) to stanowczo za dużo [notabene cena D500 też jest przegięta]. Jednak póki co to wszystko wróżenie z fusów. Poczekam na premierę i oficjalne dane dot. zarówno specyfikacji jak i ceny na polski rynek.
cz4rnuch
11-04-2017, 17:55
Sprzęt drożeje, to jedno, ale D500 po premierze kosztował sporo więcej niż teraz mimo, że od premiery nie minęło aż tak wiele czasu. D7200 też był znacznie droższy niż obecnie. Nie szkoda czasu na podniecanie się cenami aparatu, który jeszcze się nie pokazał na rynku, w dodatku cenami z Japonii?
Patrząc na ceny amatorskich pstrykaczy innych firm to faktycznie nie dziwi, np Sony:
A6000 - 2500zł
A6300 - 5000zł
A6500 - 7000zł
Pawel Pawlak
11-04-2017, 22:57
pewnie d7500 będzie miał lepsze JPGi a może i RAWy. W końcu minęło już trochę czasu, może dostanie nowego expeeda i algorytmy. I zaraz wielu uzna że jest relatywnie tani w stosunku do d500 bo ma lepszy obrazek ;)
jest i szału nie ma a cena kosmos
jest i szału nie ma a cena kosmos
Hmm. Zmiany są o wiele większe niż między D7100 a D7200.
merkator
15-10-2018, 15:31
Czyżby to pierwsza zapowiedź D7600 ?
https://www.youtube.com/watch?v=ITXHI--yJ7o
http://camerarevs.com/reviews/cameras/review-nikon-d7600-price-release-date-specifications/
Raczej zwykły film zrobiony pod zarabianie na youtube.
Identyczny jest o D760, nawet fota ta sama
merkator
15-10-2018, 19:21
Identyczny jest o D760, nawet fota ta sama
Więc to fake !
R.I.P D3500 i D5600.
https://www.optyczne.pl/15930-news-Nikon_D3500_i_D5600_-_koniec_produkcji.html
I można gdybać, czy tylko tych modeli, czy całej linii D3x00 i D5x00.
PS. Podobno N ma jedną lustrzankę DX na ten rok w planach, ale z jakiej linii...
Może linia łącząca D7500 z D500 w jedno?
Bartolini82
13-01-2021, 21:06
A czy dużym wyzwaniem dla Nikona byłoby stworzenie czegoś w stylu właśnie d7500/d500, ale z matrycą ok. 48Mpix? To by było pole do popisu przy jakimś cropowaniu :D
Ciekawe, jak by to szumiało. :lol:
PS. Skoro bodajże Samsung coś pomrukuje o smartfonowej matrycy 200mpix... 48mpxi @DX chyba nie było by jakimś wyzwanie. :D
mocnyvito
18-02-2021, 22:38
wiadomo że moga zrobic lepsza matryca , ale chyba taniej im iśc w bezlustra
Andrzej67
30-05-2021, 20:46
Witam.
Macie może jakieś informacje jak długo jeszcze będzie produkowany D7500? Przymierzam się do zakupu ale jakoś nie mogę dozbierać kasy a zależy mi na nowym sprzęcie.
Myślicie że w niedalekiej przyszłości pojawi się jakiś zastępca nikona D780? Ciekawe czy dorówna on swoim AF do tych aparatów z serii Z :)
August68
22-11-2021, 16:43
Przypuszczam, że wątpię. raczej wygląda, że D780 zamknie tę serię lustrzanek u Nikona.
Zadziwiające jest, jak bardzo ten aparat trzyma cenę.
Ja myślę, że jeśli chodzi o lustrzanki, to tanio to już było. A jeśli ktoś chce nowy, to lepiej też za długo nie czekać, bo poprodukują jeszcze chwilę i się skończy. F6 był niby produkowany ok 16 lat, ale ostatnim DSLR-om nie wróżę tak długiego utrzymania produkcji. A już na pewno nie tym z niższej półki cenowej.
Ja kupiłem D850 pod koniec sierpnia i kilka poszlak sugeruje że pochodzi on z partii produkcyjnej wyprodukowanej w tym roku. Wobec tego Nikon ma ich sporo na magazynie i będą się sprzedawać jeszcze ładnych parę lat. Możliwe że podobnie jest lub będzie z D780 i innymi korpusami lustrzanek. Nie sądzę żeby tworzyli nowe konstrukcje. Będą utrzymywać dostępność aktualnych modeli tak długo jak będzie będzie na nie popyt. A potem będą już tylko bezlustra.
D3x00 i D5x00 ubite. D7500 powinien dostać następcę przeszło 2 lata temu.
D500 to raczej taki jednostrzał był.
D850 może jeszcze dostanie (coś na zasadzie D750-D780; wsadzą matrycę z Z7), albo i nie dostanie.
Jednocyfrówki? Z9 niby lepsze od D6, a w cholerę tańsze, więc...
Nie obstawiałbym długiej dostępności po sensownej cenie po zakończeniu produkcji. D780 ogłosili w zeszłym roku i to chyba pod koniec. Poszły za tym promocje na D750 i je wymiotło w okolicach tych wakacji. A gdzieś czytałem (chyba u Thoma Hogana), że D780 po początkowym zachłyśnięciu nowością wcale się tak super nie sprzedaje, więc kto wie, ile wytrzyma.
A o tym co się może stać z cenami zapasów magazynowych najlepiej pokazuje przykład F6. Pod koniec 2019 (tuż przed ściągnięciem go z rynku w Europie i recallem w 2020) był po 8999 PLN. W tej chwili ostatnie nowe sztuki są do wyhaczenia tylko na Ebayu w Japonii i ceny dochodzą do 17 tyś PLN (+ VAT na cle!). Nie zdziwiłbym się, gdyby z D850 po zakończeniu produkcji (i zakładając, że nie ma następcy) było podobnie.
Najlepiej schodzą chyba D850. Bo ci profi co lubią lustrzanki to w sumie mogą kupić tylko jego. Czy wypuszczą D880? Oto jest spytanie. Ja bym chciał D900, lustrzankę z podwójnym wizjerem. Optycznym i cyfrowym. I bym używał gdzieś tak w 30% przypadków wizjera optycznego.