Zobacz pełną wersję : Następcy DXX i DXXXX - plotki, spekulacje
Za to D200 w AF-S w ciemnościach nawet na bocznych złapie ostrość, a D300 się wyłoży (bez wspomagania).
pietrobas
14-09-2010, 13:22
Kurka, czyżby moje d80 powoli zmieniało się w d7000 ? ;)
Za to D200 w AF-S w ciemnościach nawet na bocznych złapie ostrość, a D300 się wyłoży (bez wspomagania).
a to już nie mój problem ;) nie robię zdjęć w ciemnościach
Jak na następcę D90 to wygląda bardzo rozsądnie, jak na następcę D300 - mały i brak AF-ON ;)
możesz zamienić funkcję przycisku w menu i będziesz miał AF-ON ;)
a to już nie mój problem ;) nie robię zdjęć w ciemnościach
Za to ja nie robię zdjęć w AF-C :)
jak widać AF w D200 i D300 ma swoje plusy i minusy, zależy co kto potrzebuje. D300 nie jest tak beznadziejny ;) ma jeden gigantyczny plus. Rozłozenie pól AF na całym kadrze.
(cieności to studio i światła pilotów, sama ekspozycja to juz na ISO 100, błysk to spoooro światła)
no i dzięki temu wiemy do czego to puszka ;)
No i najciekawsze jak to duże jest.
na oko to samo co D80/90
Już dzisiaj o 12 w nocy Nikon przedstawi w końcu d7000, jestem podniecony, pół roku spekulacji, zawód na canonie, zobaczymy, zapraszam na forum d7000.pl - mam nadzieje, że się nie pospieszyłem z celebrowaniem tego aparatu <lol>
W komentarzach na NR pojawia sie pytanie o dużą klapke od kart pamięci. Przy 2x sd jak przewidywali byłaby mniejsza. Moze CF i SD ? No chyba ze sd w jednej lini góra-dół a nie obok siebie
..., zapraszam na forum d7000.pl...
Kolega tak na poważnie? ;>
ps. żeby nie było - ja też czekam, czemu nie... ale widać nie aż tak: )
...<lol>
: )
_____
pozdr
Ciekawe jest również po co są dwa światełka LED - jedno od zapisu karty a drugie ?
Ciekawe jest również po co są dwa światełka LED - jedno od zapisu karty a drugie ?
drugie jest do sygnalizowania odczytu ;)
drugie jest do sygnalizowania odczytu ;)
może drugi port IR dla wyzwalania... ?
de Fresz
14-09-2010, 14:00
Szkoda że ISO i Qual zostały po lewej stronie. Oby chociaż AF-C/S zmieniało się wajchą z przodu. No i błagam, niech w końcu dadzą histogram w LV czyniąc je choć odrobinę użytecznym. Ta druga "dioda" z tyłu to może być okienko od wyzwalacza podczerwieni. No i mamy zaczepy do paska jak w wyższych modelach.
andrstac
14-09-2010, 14:06
a druga "dioda" z tyłu to może być okienko od wyzwalacza podczerwieni. No i mamy zaczepy do paska jak w wyższych modelach.
Zaczepy, które masakrują korpus w przypadku upadku na nie - najlepiej, gdyby były schowane w głębi i zlicowane z powierzchnią
Druga dioda może być do sygnalizacji nagrywania videło:)
Na kółku trybów między M a SCENE są dwie pozycje. Czy to nie tryby Custom?
A pod spodem jest pierścień trybów seryjnych, widać S, CL, CH i chyba znaczek pilota, dalej pewnie samowyzwalacz. Ciekawe czy dali Quiet?
Zastanawia mnie ten guziczek w rogu, bo nie jest to raczej dźwignia od kręcenia tym pierścieniem.
Pawel Pawlak
14-09-2010, 14:15
Zastanawia mnie ten guziczek w rogu, bo nie jest to raczej dźwignia od kręcenia tym pierścieniem.
a ja zdziwiłbym się gdyby to było coś innego niż blokada pierścienia (bo tak przynajmniej tak jest w D300/D700) ;)
Na kółku trybów między M a SCENE są dwie pozycje. Czy to nie tryby Custom?
A pod spodem jest pierścień trybów seryjnych, widać S, CL, CH i chyba znaczek pilota, dalej pewnie samowyzwalacz. Ciekawe czy dali Quiet?
Dzwignia jest napewno od kręcenia pierscieniem S Cl Ch i chyba Q bo na Q mi to wygląda.
Sendilkelm
14-09-2010, 14:16
No i trzeba będzie nazwę działu zmienić na: Nikon d'SLR - D40 - D7000 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=13) :)
Zgoda, blokada. Bo na pewno się wciska, a nie przesuwa.
Może to faktycznie Q? Kolejny plus :)
To kto rozszyfruje te dwa tryby między M a SCENE?
Bo między SCENE a zielonym jest na 99% zielony bez lampy.
Literki są "do góry nogami" ale nad M wydaje mi sie że jest M2 ?
No i trzeba będzie nazwę działu zmienić na: Nikon d'SLR - D40 - D7000 (http://forum.nikoniarze.pl/forumdisplay.php?f=13) :)
ale to w przypadku jak sie potwierdzi info :)
ale to w przypadku jak sie potwierdzi info :)
to już raczej pewnik :)
to już raczej pewnik :)
jak bedzie info z nikona to wtedy tak jak narzie nigdzie tego nie widzialem :)
Sendilkelm
14-09-2010, 14:35
Literki są "do góry nogami" ale nad M wydaje mi sie że jest M2 ?
Wygląda jak M2 lub MZ. Może jakiś specjalny tryb pod filmy?
Nikt nie widział :)
Tak samo jak wszystkie przecieki co do specyfikacji.
Ale przecież wiadomo że są to kontrolowane przecieki :D
Co do drugiego trybu to może być M1 ale tak niewyrazne zdjecie że nie można odczytać - za bardzo zlane. Równie dobrze może być V-cośtam :)
Wygląda jak M2 lub MZ. Może jakiś specjalny tryb pod filmy?
też o tym pomyślałem :)
Ciekawe kiedy pojawią się pierwsze komentarze o odchodzących gumach :-D
de Fresz
14-09-2010, 14:56
Druga dioda może być do sygnalizacji nagrywania videło:)
W miejscu w którym trzyma się kciuk? Wątpliwe.
Lento Violento
14-09-2010, 14:57
Ciekawe kiedy pojawią się pierwsze komentarze o odchodzących gumach :-D
No i o F-- 'ach ;)
A obracanego ekraniku nie ma. Ciekawe czy jest szybkość 1/8000 . No i regulacja obiektywów.
Co mi się podoba to to że Nikon usilnie trzyma się swojej guzikologii. W Canonie w serii xxD przyciski skaczą po całej obudowie jakby producent nie mógł się zdecydować. A tak po za kółkiem nastaw bardzo mi przypomina tył D90 i chyba bliżej mu (wielkość ) do D90 niż D300
P
S
A
M
M2
M1
SCENE
Flash Off
AUTO
M1 and M2 may be custom modes.
Ma ktos te zdjecia skopiowane? Bo nie moge wejsc na nikonrumors :(
padł NR dlatego zdjęcia się nie ukazują.
bagienny
14-09-2010, 17:09
Mirror:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/2ros6tu-2.png
źródło (http://i54.tinypic.com/2ros6tu.png)
chłopaczek
14-09-2010, 17:29
Widzę, że co niektórym ciśnienie rośnie z każdą sekundą :D spokojnie panowie na pewno nowy nikon nie będzie pozbawiony wad i za jakieś dwa lata znowu będziecie oczekiwać następcy :D
LordRamzes
14-09-2010, 17:30
ja już widzę b dużą wadę cena.....
chłopaczek
14-09-2010, 17:32
jeszcze jej nie ma :)
a może okazać się większą wadą niż nam się w tym momencie wydaje :D
D300s mozna nabyć od 5100 więc ten spokojnie przekroczy barierę 4000 zl .... :(
PS. pamięta ktoś moze mniej więcej cenę D90 po premierze 2 lata temu?
D300s mozna nabyć od 5100 więc ten spokojnie przekroczy barierę 4000 zl .... :(
ok. 3300zł
Eeee... tam... na pewno i tak prześwietla na matrycowym...
3100,- ale w ciagu niecalego poltora miesiaca spadla do 2700,-.
3100,- ale w ciagu niecalego poltora miesiaca spadla do 2700,-.
Po cichu liczę na powtórkę z rozrywki i cenę na poziomie 3600-3700 po kilku tygodniach :)
ceny nigdzie nie widziałem, ale wydaje mi się, że jeśli to miałby być wg myśli Pana Nikona następca D90, to cena max to 3500 pln (tak wiem, że urwałem się z choinki, no ale taka jest prawda :D)
inna sprawa to to, że domniemana specyfikacja wydaje się na tyle dobra, że ciężko tu mówić o następcy d90, a raczej o nieco wykastrowanej d300s
nie ukrywam, ale bardzo, ale to bardzo podoba mi się, dodanie do puszki, która w zamyśle producenta ma chyba trafić do torby amatorskiej, wielu elementów puchy PRO.
Ciekawe czy będzie mikro-regulacja i pomiar światła z manualami ;)
andrstac
14-09-2010, 18:28
TO pierwsze na 99% nie, ale to drugie jest dosyć prawdopodobne.
Co do ceny to wg mnie startowo około 4000 - 4200, tak żeby się wpasowało pomiędzy D90 (który ma jeszcze być dostępny) a D300s który jeszcze nie ma następcy. Jeśli będzie drożej, to każdy wybierze D300s, jeśli taniej, to nikt nie kupi już D90 (no chyba że jakąś promo na niego zrobią).
Poza tym, odnosząc się do spekulacji na temat zaprzestania kontynuowania proDX (D300s) to na razie nie widzę sensu. Konkurencja ostro promuje coraz bardziej wypaśne DXy (7D, K5-K7, E5) więc Nikon nie zrezygnuje z tego kawałka tortu. Tym bardziej że (podejrzewam) ma z tego większy zysk niż z FX.
inna sprawa to to, że domniemana specyfikacja wydaje się na tyle dobra, że ciężko tu mówić o następcy d90, a raczej o nieco wykastrowanej d300s
tak samo jak d90 bylo wykastrowanym d300 tak tu tez jest wykastrowanie. i bedzie. zatem to nastepca d90 bo chocby wielkosciowo nijak ma sie do trzycyfrowych body. oceniajac oczywiscie po tym co widac, bo kupa tu dywagacji i wypowiedzi zyczeniowych.
de Fresz
14-09-2010, 20:03
M1 and M2 may be custom modes.
To dość prawdopodobne - M jak "My settings" 1 i 2. Lub M jak Movie. Ale po co 2 tryby i w sumie jest osobny wichajster, więc to chyba jednak nie to.
w zauważyliście te informacje o 39 punktowym AF?
takiego systemu AF w N chyba jeszcze nie było?
czyli funkcjonalnie D5000 oprócz obracanego ekranu nie ma lepszych funkcji od D3000 ?
No niee, proszę! CMOS, LIVE VIEW, FILMY, FPSy, główne różnice
Sendilkelm
14-09-2010, 20:46
NO i są nowe zdjęcia :)
nie M1 i M2 tylko U1 i U2 :)
Gdzie?
Gdzie?
http://nikonrumors.com/2010/09/14/nikon-d7000-top-and-side-view.aspx
Lento Violento
14-09-2010, 20:59
Tu ---> http://nikonrumors.com/
nie M1 i M2 tylko U1 i U2 :)
A co to jest U1 i U2 ??
Ps moze chodzi o U1 Bator TV a U2 to każdy słuchał. Wbudowana tv i muzyczka hie hie
Sendilkelm
14-09-2010, 21:11
A co to jest U1 i U2 ??
Ps moze chodzi o U1 Bator TV a U2 to każdy słuchał. Wbudowana tv i muzyczka hie hie
Mnie się pytasz? Zapytaj się Nikon'a. Chyba, że oślepłem.
Mnie się pytasz? Zapytaj się Nikon'a. Chyba, że oślepłem.
pytam ogólnie czy ktoś wie co to U1 i U2. A dopisek czyli PS to tylko dowcip ;)
pytam ogólnie czy ktoś wie co to U1 i U2. A dopisek czyli PS to tylko dowcip ;)
Pewnie:
User1
User2
coraz przyjemniej muszę przyznać :)
Sendilkelm
14-09-2010, 21:32
Pewnie:
User1
User2
coraz przyjemniej muszę przyznać :)
Nowa generacja ergonomii nikona ... :)
jak dotąd podobają mi się dwie rzeczy:
1. układ pól AF
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikond700039pointsaf-3.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-d7000-39-points-af.png)
2. magnezowa buda :)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/nikond7000magnesiumalloybody-3.png
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/nikon-d7000-magnesium-alloy-body.png)
fiu fiu :)
aleś mnie uprzedził qooba :)
pięknie to wygląda
Dobrze, ze nie kupilem D90, bo wkrotce przestanie robic zdjecia :)
krolewicz
14-09-2010, 22:08
ile ma kosztować takie cudo? bardziej 3,5k czy bardziej 4,5?
Lento Violento
14-09-2010, 22:10
Bardziej to drugie ...
ile ma kosztować takie cudo? bardziej 3,5k czy bardziej 4,5?
Spekulują 1200$ wiec 3,5k napewno nie bedzie. Na wejsciu to pewnie 4k jak nic. Piszą na NR,*że dostępność od października. U nas pewnie listopad.
Bardziej to drugie ...
Skąd to wiesz? Cholera mnie bierze w takich momentach... Wyciekła specyfikacja i fotki, ale o cenie NIKT nie mówił...
Skąd to wiesz? Cholera mnie bierze w takich momentach... Wyciekła specyfikacja i fotki, ale o cenie NIKT nie mówił...
Nikon D7000:
100% viewfinder
Dual SD memory card slots
Magnesium-alloy body
16.2MP CMOS sensor (DX)
Expeed 2
1080 HD video @24p | 720 @30p (not sure about those)
20 min video recording (up from 5min on the D90)
Save images from video (similar to the D3s)
AF during video
Stereo mic input for video
6 fps
Virtual horizon (like the D300s)
One touch video and/or live view (similar to the D3100)
Improved ISO range: 100-25600
39 AF points
Wireless flash
Weather proof (like the D300s)
New battery system
Expected price: $1199 for body only
Update: no swivel display
Większość info sie sprawdza wiec czemu nie wierzyć w cene ?
Lento Violento
14-09-2010, 22:18
A czytałeś tytuł tego wątku ??? Cholera mnie bierze czytając takie komentarze ...
No i o cenach wiele się już mówiło/spekulowało ....
(...)spekulowało ....
no właśnie...
Lento Violento
14-09-2010, 22:23
no właśnie...
No właśnie taki jest tytuł wątku wiec co Cię tak bulwersuje ?
de Fresz
14-09-2010, 22:24
Wyleciał guzik AF po prawej stronie, więc można zakładać że nareszcie przełącznik trybów na froncie będzie co najmniej 3-pozycyjny. Kul. Tylko cena ~4500 zł na wejściu niebezpiecznie zahacza o realną kwotę, jaką trzeba dać za D300s (5100 zł).
New battery system
Jestem ciekawy co to za rewolucja z zasilaniem, w D3k1 też coś namieszali.
skoro d300s można kupić spokojnie za 5200, to IMO cena, za którą bez problemu się dostanie D7000 ~3800-4000 max
kurde, muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, ten d7000 jest tak podobny do d300's, że aż trudno mi uwierzyć, że to niby w dalszym ciągu półka amatorska :D
kurde, muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem, ten d7000 jest tak podobny do d300's, że aż trudno mi uwierzyć, że to niby w dalszym ciągu półka amatorska :D
Podziękuj konkurencji :) Nie czarujmy się, to co robi Nikon i Canon w ostatnim czasie to nie przypadek... a raczej oddech na plecach Sony, Pentaxa w kwestii ładowania do puszek (nawet niskich segmentów) coraz większej ilości funkcji, gadżetów etc.
ale np takie 60D, nie zostało zbyt ciepło przyjęte, zbyt mało innowacji jak na nastepce 50D, niektórzy nawet mówią, że krok w tył, a tutaj.....
d7000 to takie d90 na wypasie, którego chyba nikt się spodziewał.
nie spodziewałem się, że pod pojęciem aparatu dla amatora, będzie sie krył taki potwór :D
Na NR jest już komplet zdjęć.
Dobra, na razie rewelka, ale gabaryt to jednak chyba d90, boje się, że za mały. A dwa, to będzie mikroregulacja AF??? Rozumiem, że punkty AF-a będą wyświetlane w wizjerze tylko te wybrane lub aktualnie używane, a nie wszystkie na raz.
mibartek
15-09-2010, 01:30
Jak bedzie regulacja af to ja juz sie w kolejce ustawiam po to body :mrgreen:
http://www.dpreview.com/news/1009/10091515nikond7000.asp
z ciekawostek -nowy dedykowany grip...
Shutter tested to 300k actuations
Non-CPU lens data function (allows registration of up to 9 non-G lenses with manual apertures)
TAAAAAAAAAAKKKKKK !!!!!! Ma Manual podczas filmowania :-) Mój dopiero co kupiony D300s pójdzie do kogoś innego :-)
:-)
No nie ma, trudno........... będzie tak samo "badziewnie" jak w 5D Mk II ;-)
Migawka 150k jednak (widać błąd jest na pierwszej stronie Dpr).
http://www.youtube.com/watch?v=UNKtFkX29IE&feature=player_embedded
Rozmowę o D7000 kontynuujemy w tym temacie:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=158050
To teraz zagadką pozostaje jakie nowe puszki będą w ofercie pomiędzy d3100 a d7000. Wraz z wycofaniem d90 ze sprzedaży (do końca tego roku) d7000 będzie najtańszym body z silnikiem w ofercie nikona :>
Sendilkelm
15-09-2010, 16:04
d7000 będzie najtańszym body z silnikiem w ofercie nikona :>
No to fajnie brzmi :)
Możliwe, że wyjdzie d5100, który ten silnik będzie posiadał. Z drugiej strony jest na tyle dużo obiektywów z silnikami, że dla amatora starczy ich spokojnie.
bagienny
15-09-2010, 16:13
Możliwe, że wyjdzie d5100, który ten silnik będzie posiadał.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/0647_83cd_500-1.jpeg
źródło (http://asset.soup.io/asset/0816/0647_83cd_500.jpeg)
Silnik AF w następcy D5000? Zakładając, że Nikon właśnie zrobił swoje porządki w segmentach rynku, to na to nie ma co liczyć ;)
Zapomnijcie o silniku w D5100!
To, że taki model będzie to właściwie pewne. Ale będzie to następca D5000 i przejmie większość jego cech (brak silnika AF, wyświetlacza na górze itd.itp).
Po prostu okrojony D7000 :)
LordYoghurt
17-09-2010, 10:40
D7000 bliżej do D300s niż D90, tak parametrami jak i ceną. Oczywiście, z czasem cena spadnie, ale nie mam złudzeń że zejdzie kiedykolwiek poniżej 3,5k PLN. Tymczasem D90 był świetnym sprzętem w segmencie do 2,5k PLN, wyposażonym w zestaw kilku istotnych cech, których pozbawiony był D5000. Za kilka miesięcy, jak z D3100 i D7000 opadnie nimb nowości, ceny będą się pewnie kształtowały w następujący sposób:
D3100 z ceną 1,6k (dziś D3000 kosztuje 1,2k)
D5000 z ceną 1,8k
….
D7000 z ceną 3,8k
D300s z ceną 5k
D700 z ceną 7,5k
Prawda, że w miejsce gdzie wstawiłem kropki, aż prosi się o D90 z ceną 2,5k? Usunięcie z tego zestawienia D90 sprawia, że powstaje olbrzymia luka cenowa i funkcjonalna między D5000 a D7000. Canon ma w tej luce aż dwie mocne puszki, 550D i 60D. A to przecież bardzo ważny segment sprzedaży – właśnie modeli pokroju D90 i 550D sprzedaje się na świecie najwięcej. W Nikonie nie pracują głupi ludzie, moim zdaniem tylko wyglądać D5100 z matrycą jak w D3100, filmami jak D7000, większą ilością fps, dodatkowymi guziczkami na korpusie i kilkoma innymi funkcjami. Trzymam kciuki za śrubokręt, ale zważywszy na ilość szkieł z własnym silnikiem, Nikon zapewne uzna, że dla tego segmentu to zbytek łaski. Pryzmat też się tam raczej nie pojawi. I tym samym zostaliśmy zrobieni w jajo, bo będziemy kupować półślepe kastraty linii D5k w cenie fantastycznego D90, albo płakać i wydawać 1,5x więcej za D7k. Zadowoleni? Bo akcjonariusze Nikon Inc. na pewno ;-)
ludzie weście się za robienie zdjęć a nie dedukowanie że ceny aparatów za kilka miesięcy spadną o 1000 PLN, mało wam puszek Nikona? ja nie wiem co wy oczekujecie od Nikona?
LordYoghurt
17-09-2010, 14:02
ludzie weście się za robienie zdjęć a nie dedukowanie że ceny aparatów za kilka miesięcy spadną o 1000 PLN, mało wam puszek Nikona? ja nie wiem co wy oczekujecie od Nikona?
Tacy ludzie jak ty działają mi na nerwy. Nie interesuje cię, to po co wchodzisz na temat poświęcony spekulacjom? Zabłądziłeś, inspiracji do zdjęć szukałeś? I co cię obchodzi jak inni spędzają wolny czas?
Na przyszłość, zamiast wchodzić na nieinteresujące cię tematy i mądrzyć się nie na temat, najlepiej sam "weś" się za robienie zdjęć.
No to fajnie brzmi :)
Możliwe, że wyjdzie d5100, który ten silnik będzie posiadał. Z drugiej strony jest na tyle dużo obiektywów z silnikami, że dla amatora starczy ich spokojnie.
Nie ma takiej możliwości, ani żadnych przesłanek o potencjalnym d5100, gdyż jest on niepotrzebny, bo jeżeli Nikon pokaże Evila, to głównie tym apratem będzie uderzał w segment amatorów! , kto będzie chciał większe lustro, kupi d3100 a potem już d7000
LordYoghurt
17-09-2010, 19:14
@Shox,
jak pogoda w Osace? Bo pewność z jaką wypowiadasz swoje tezy wskazuje że piszesz spod drzwi zebrania zarządu Nikona ;-) Ja uważam że po zamknięciu produkcji D90 konieczne będzie odświeżenie serii 5k. Stawiam na 5100 najdalej w drugim kwartale 2011. Czas pokaże kto miał rację. A może jakiś mały zakład? ;-)
@Shox,
Ja uważam że po zamknięciu produkcji D90..
a ktoś w Osace też mówił że zaprzestaną produkować? Nigdzie takiej informacji nie ma. Póki co lukę d3100 i d7000 dobrze wypełnia d90 właśnie.
LordYoghurt
18-09-2010, 02:05
a ktoś w Osace też mówił że zaprzestaną produkować? Nigdzie takiej informacji nie ma. Póki co lukę d3100 i d7000 dobrze wypełnia d90 właśnie.
Nikon oficjalnie powiedział że D90 będzie produkowane tylko do końca tego roku.
No dopiero po mojej wypowiedzi widziałem wpis z NR. I nie wiem czy się też dopiero wtedy nie pojawiła taka informacja. Ale mniejsza o to kiedy, to już fakt:)
LordYoghurt
18-09-2010, 10:02
Było powiedziane w dniu premiery D7k i tego samego dnia podane na NR, tym forum i kilku innych miejscach.
Rozmawiałem dzisiaj z miłą panią z jednej z sieci fotograficznych sklepów w Polsce, na pytanie, kiedy i za ile będzie dostępny D7000 odpowiedziała z uśmiechem, że nie wie, oraz cena to prawdopodobnie 4700zł... co mnie zdziwiło to jedno zdanie które wypowiedziała "D7000 dopiero będzie jak wyprzedamy wszystkie d90 z magazynu" W kontekście produkcji d90, to raczej produkcja stanie a do końca roku, o ile wcześniej nie zejdą będą dostępne w sklepach, to by było logiczne, w końcu to następna..
Widzieliście nowe plotki na temat EVILA?
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/09/Nikonqcamera-1.jpg
źródło (http://nikonrumors.com/wp-content/uploads/2010/09/Nikon-q-camera.jpg)
O co chodzi w ogóle z tym EVIL'em? Bo nie kapuje ;/
O co chodzi w ogóle z tym EVIL'em? Bo nie kapuje ;/
EVIL Camera = Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens
Małe, bez lustra, z wymienną optyką i jakością zdjęć na poziomie większych lustrzanek...
Małe, bez lustra, z wymienną optyką i jakością zdjęć na poziomie większych lustrzanek...
i pewnie jeszcze w cenie 5kg ziemniaków w realu ...
Władca Pixeli
18-09-2010, 20:26
Jak już taką długą nazwę wymyślili to powinni jeszcze na początku dodać Digital, czyli
Digital Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens :mrgreen:
mateo912
18-09-2010, 20:49
Jak już taką długą nazwę wymyślili to powinni jeszcze na początku dodać Digital, czyli
Digital Electronic Viewfinder, Interchangeable Lens :mrgreen:
A później całe pokolenie internautów by myślało jakby zastąpić V literą B :D
ech, myśli krążą w powietrzu ;)
właśnie miałem zadać pytanie: czy nikon wypuści bezlusterkowca?
wasze typy?
ceny niestety pewnie najwyzsze z możliwych :(
Rycerz, typy są pewne, według przecieków na FOTOKINIE Nikon pokaże EVILA, kiedy wejdzie nie wiadomo, Canon też nad tym pracuje, co do ceny? ... poniżej 2tyś, lub równo 2tyś, kij go wie, jeżeli EVIL będzie miał uderzyć w sektor Casuali to cena musi być niska, jeżeli w sektor amatorów trochę bardziej zaawansowanych, to na tym nie zarobi, więc pierwsza opcja
prosiakt
05-01-2012, 03:29
Nie wiem czy w dobre miejsce trafiłem .
Chodzi mi o następcę d7000, lub kontynuację linii D90 .
Czy może ktoś coś wie na ten temat ? jakieś spekulacje , czy wogóle za wcześnie o tym myśleć , bo D7000 był wydany kilkanście miesięcy temu.
Na serię Dxoo jakoś mnie nie ciągnie , ale byłbym zainteresowany własnie następcą D7000
Rafał_Sz
05-01-2012, 08:05
Ja pierdziu! Ale podróż w czasie nam moderatorzy zorganizowali. :D;)
Nie którzy to mają jazdy :) Co Ci nie pasuje w D7000? ja myślę że nie warto czekać na następcę D7000 ja bym poczekał na następcę następcy to dopiero będzie wypas pucha.
następca następcy d7000??
omg
10 lat będziesz czekał??
Ale za to jaką wypasioną puchę będzie miał. :P
prosiakt
06-01-2012, 10:34
Pytam się dlatego , że jak kupowałem d90 to zaraz po 2 miesiacach pojawił się d7000 , i nie cjhciałby żeby tak sama sytuacja teraz się zdażyła. Można wziasc d7000 , ale skoro miałby sie pojawić jego nastepca w niedługim czasie to lepiej chyba poczekać - dlatego całe zamieszanie .
Zdecydowanie nie warto czekać, po 1. nie sądzę żeby pojawił się następca bo teraz kolej na D800 poza tym idąc tym tokiem myślenia to nigdy nie kupisz puszki.
Sendilkelm
24-01-2012, 17:57
Nie ma na razie wątku spekulacyjnego w odpowiednim dziale, więc wrzucam tu.
http://nikonrumors.com/2012/01/24/nikon-d3200-for-dummies-book-now-available-for-pre-order.aspx/#more-31612
ależ jest taki wątek. Przeniosłem i dokleiłem.
Sendilkelm
24-01-2012, 23:38
ależ jest taki wątek. Przeniosłem i dokleiłem.
Dzięki, zapomniałem, że to było w Cafe :)
Swoją drogą ciekawe by było jakby już w tym roku znów te linie xxx wypuszczali, ale wtedy byłaby szansa na poprawiony d7000...
I już coś wiadomo. Będzie DX 24Mpix http://nikonrumors.com/2012/02/05/first-rumored-nikon-d3200-specs-are-in.aspx/
Przeginają. Po co 24 MPx w najbardziej amatorskim modelu? Zdjęcia z imienin w formacie B1 ?
D3200, tak samo jak D7000 to krolik doswiadczalny. Widocznie zlikwidowali juz dzial Testow i robie to na nas, uzytkownikach. Wiadomo, tak dzieje sie od dawna, ze wypuszcza sie beta-produkty, ale Nikon przegina. Zaloze sie, ze D7000 byl krolikiem doswiadczalnym przed D800. Nie dosc, ze oszczedzili, to jeszcze zarobili.
Zaloze sie, ze D7000 byl krolikiem doswiadczalnym przed D800. I przegrywasz ten zakład. Niby co by mieli testować? Body D800 to kontynuacja D100, D200, D300, D700 czy wcześniejszego F100. Migawka i lustro zupełnie inne. Matryca pełnoklatkowa. Software inny. Nie ma chyba ani jednego elementu wspólnego dla tych body...a, moment, akumulator jest ten sam ;)
Każda seria body czerpie z poprzedników, ale ze swojej półki. Najwyżej matryce są wspólne, ale tylko niektóre. No a tu jest absolutnie inna (inna ilość Mpx i inne rozmiary)
Istnieje prawdopodobieństwo, że matrycę z D3200 włożą potem do D7100 lub następcy D300s.
I przegrywasz ten zakład. Niby co by mieli testować? Body D800 to kontynuacja D100, D200, D300, D700 czy wcześniejszego F100. Migawka i lustro zupełnie inne. Matryca pełnoklatkowa. Software inny. Nie ma chyba ani jednego elementu wspólnego dla tych body...a, moment, akumulator jest ten sam ;)
Każda seria body czerpie z poprzedników, ale ze swojej półki. Najwyżej matryce są wspólne, ale tylko niektóre. No a tu jest absolutnie inna (inna ilość Mpx i inne rozmiary)
A mechanizm, oleje, "ten pizdryk/hamulec" o którym pisal Fatman? Oczywiscie, ze nie chodzi mi o obudowe czy matryce.... Chociaz chwile, niekoniecznie.
A mechanizm, oleje, "ten pizdryk/hamulec" o którym pisal Fatman? Mechanizm i hamulec musza byc inne, bo inne sa rozmiary komory lustra, inne przebiegi muszą wytrzymać każde z tych body itd. Ja się nie odważę pisać, że D800 dostaje to samo co body D3 albo D4 - bo tu wymiary migawki i lustra (komory) są takie same, ale D3 i D4 mają osiągać większe przebiegi niż osiągały D700 i D800. Niech cie nie zwiodą pozory. Dla uzyskania krótkich czasów synchro 1/250 i 1/8000 listki migawek muszą być ultralekkie (chodzi o możliwość nadania im ogromnego przyspieszenia), a jednoczesnie wytrzymałe by osiągnąc 200, 300, 400 tys cykli. To samo tyczy kłapania lustrem przy 12 fps. Sięgją po tytan czy ostatnio po włókna węglowe. Tego nie dają do body z segmentu Dxxxx, zapomnij o tym.
Rafał_Sz
06-02-2012, 12:58
(...)tego nie dają do body z segmentu dxxxx, zapomnij o tym.
d7000
wytrzymała migawka przetestowana podczas 150 tys. cykli roboczych. Zapewnia precyzyjne sterowanie migawką i wyjątkową niezawodność dzięki szybkości do 1/8000 s oraz synchronizacji błysku nawet przy 1/250 s.:)
Nie wyłapałeś o co chodzi. Materiały. Migawki do dx są mniejsze, lamelki pokonują krótszy odcinek. Więc je łatwiej zrobić i można z czego innego - choćby aluminium. Migawka do D800 jest większa i w dodatku ma robić do 200 tys. A do D4 jeszcze inna, ma robić 400 tys.
Całkiem możliwe, że migawki do DX są w większości modeli te same. Ale DX to nie są body do sprawdzania rozwiązań FX. Jak już to na odwrót. Rozwiązania z wyższych półek schodzą w dół.
Rafał_Sz
06-02-2012, 13:32
No fakt, tego nie wziąłem pod uwagę, znaczy się rozmiarów.
Czy D90 to już legenda? Od jakiegoś czasu obserwuje ceny D90 nie tak dawno z obiektywem kitowym 18-105 można było kupić grubo poniżej 3000 teraz jak są cena waha się od 3500 do 4100, i jak ich było na allegro ok 120szt teraz tylko 40 szt. pani w Fotojokerze powiedziała mi że tego aparatu już nie będą mieli.
mariusz_m
15-02-2012, 12:13
Oficjalne zaprzestanie produkcji było w okolicy maja 2011. A teraz, podobnie jak dla pozostałych modeli, ceny windują w górę.
Co jest przyczyna wzrostu cen sprzetu foto? czy wszystko to dotyczy kursow walut i inflacji? bo rzeczywiscie wiadac niesamowita tendencje wzrostowa.
Co jest przyczyna wzrostu cen sprzetu foto? czy wszystko to dotyczy kursow walut i inflacji? bo rzeczywiscie wiadac niesamowita tendencje wzrostowa.
Największym chyba problemem były zalane fabryki. Braki sprzętu na rynku podniosły cenę.Jak czegoś brakuje to staje sie produktem pożądanym a handlowcy wyczuli, że więcej zarobią bo ludzie kupować muszą. Jak się rynek nasyci to i może wróci wszystko do normy. Waluta też leci w dół więc może będzie lepiej. Ale najfajniej było by zarabiać 100 % więcej ;)
Największym chyba problemem były zalane fabryki. Braki sprzętu na rynku podniosły cenę.Jak czegoś brakuje to staje sie produktem pożądanym a handlowcy wyczuli, że więcej zarobią bo ludzie kupować muszą. Jak się rynek nasyci to i może wróci wszystko do normy. Waluta też leci w dół więc może będzie lepiej. Ale najfajniej było by zarabiać 100 % więcej ;)
Niewątpliwie, jednak w PL ciężko będzie o to:P Zapomniałem całkowicie o tym, że Japonię dotknęła katastrofa i stąd taki wzrost cen. Trzeba teraz tylko czekać aż rynek zostanie nasycony i wtedy wybrać się na zakupy:)
Sendilkelm
15-02-2012, 17:51
http://nikonrumors.com/2012/02/15/nikon-will-announce-three-more-dslr-cameras-in-2012.aspx/
YE, ye, ye
Super wiadomość. Ciekawi mnie specyfikacja D400 i data tych premier. Wiosna czy jesień...
To bardzo dobra wiadomość przynajmniej dla mnie. Myślę że raczej wiosną powinno się pojawić. Inaczej nie zakończyli by już produkcji D300s.
pawelpiotrm
15-02-2012, 19:02
No to czekamy z niecierpliwością ;-)
To bardzo dobra wiadomość przynajmniej dla mnie. Myślę że raczej wiosną powinno się pojawić. Inaczej nie zakończyli by już produkcji D300s.Na wiosnę będa D4 i D800. Zen, nie spodziewaj się D400 dostępnego w tym roku (najwyżej na jesień info o tym modelu z dostepnoscia w poczatku 2013). Kup coś na przeczekanie (D300) albo D300s - na zawsze :)
Na wiosnę będa D4 i D800. Zen, nie spodziewaj się D400 dostępnego w tym roku (najwyżej na jesień info o tym modelu z dostepnoscia w poczatku 2013). Kup coś na przeczekanie (D300) albo D300s - na zawsze :)
Oj Jacek !....Ty to zawsze tak musisz brutalnie na ziemie sprowadzać ?. Pozostaw chociaż odrobinę nadziei :)
mariusz_m
16-02-2012, 11:22
Ja ciągle się łudzę, że D400 będzie szybciej, inaczej nie przerywaliby produkcji D300s.
Sendilkelm
16-02-2012, 11:30
Ja ciągle się łudzę, że D400 będzie szybciej, inaczej nie przerywaliby produkcji D300s.
Moim zdaniem będzie szybciej. D4 i d800 podobno miały mieć premierę w 2011 roku, a wtedy prawdopodobnie do sprzedaży weszły być w styczniu 2012 lub nawet koniec 2011. Jeśli w takim razie w 2012 roku miały mieć premierę te 3 puszki o których mowa na NR to prawdopodobnie też miały wejść w 2012. Może się okazać, że obsuwa jest tylko na D4 i d800, a następne 3 wejdą już zgodnie z planem czyli w tym roku.
Ja strzelam tak jak NR na: d3200 (były już przecieki z takim numerem w instrukcjach,książkach), d7100 i d400.
Prawdopodobnie d7000 był jakimś testowym nowym produktem. Teraz jak już wiedzą co i jak, to wypuszczą poprawioną wersję d7100 i następcę d300s z tymi samymi układami poprawionymi z d7000.
mariusz_m
16-02-2012, 11:39
W D400 wolałbym AFa zbliżonego do D4 / D800
Sendilkelm
16-02-2012, 11:46
W D400 wolałbym AFa zbliżonego do D4 / D800
Będzie coś pomiędzy d7000 a d800 pewnie.
Moim zdaniem będzie szybciej. D4 i d800 podobno miały mieć premierę w 2011 roku, a wtedy prawdopodobnie do sprzedaży weszły być w styczniu 2012 lub nawet koniec 2011. Obsuwa (tak ze 4 miesiące) była na D800, na D4 jeśli była to mniejsza (ale i tak co najmniej miesiąc, bo zapowiadają ja teraz na połowe marca). Sęk w tym, że terminarz wypuszczania puszek jest przemyślany. Chodzi o to, by pewne puszki wypuscić w określnym terminie (D4 przed olimpiadą) i nasycić nimi rynek. D800 mógł być wypuszczany parę miesięcy przed D4, bo i tak nie odbiera rynku puszce reporterskiej. Ale D400 byłby być może ciekawym backupem do D4, więc ... nie masz go dostać. Masz kupić 2x D4. Jak rynek nasycą D4 to za rok dadzą D400. Tak obstawiam.
Coś zamieszać może 5Dmk3 gdyby był w specyfikacji reporterskiej, ale w to watpię. No i ta premiera canona też chyba nie będzie szybko.
Sendilkelm
16-02-2012, 12:08
Obsuwa (tak ze 4 miesiące) była na D800, na D4 jeśli była to mniejsza (ale i tak co najmniej miesiąc, bo zapowiadają ja teraz na połowe marca). Sęk w tym, że terminarz wypuszczania puszek jest przemyślany. Chodzi o to, by pewne puszki wypuscić w określnym terminie (D4 przed olimpiadą) i nasycić nimi rynek. D800 mógł być wypuszczany parę miesięcy przed D4, bo i tak nie odbiera rynku puszce reporterskiej. Ale D400 byłby być może ciekawym backupem do D4, więc ... nie masz go dostać. Masz kupić 2x D4. Jak rynek nasycą D4 to za rok dadzą D400. Tak obstawiam.
Coś zamieszać może 5Dmk3 gdyby był w specyfikacji reporterskiej, ale w to watpię. No i ta premiera canona też chyba nie będzie szybko.
Tak masz racje co do tego, żeby kupić 2xD4, ale po olimpiadzie i sezonie ślubnym d400 już może być. Ja Obstawiam, że jeśli będzie to premiera będzie właśnie w wakacje, a dostępność puszki na październik 2012.
D3200 może przed wakacjami, D7100 tradycyjnie w sierpniu, D400 na święty nigdy ;)
Tak masz racje co do tego, żeby kupić 2xD4, ale po olimpiadzie i sezonie ślubnym d400 już może być. Ja Obstawiam, że jeśli będzie to premiera będzie właśnie w wakacje, a dostępność puszki na październik 2012.Nie, bo sama olimpiada i jej zakończenie nie oznacza nasycenia rynku D4. Nie przesadzajmy, ile puszek się sprzeda na te imprezę. To chodzi o to, by robić reklamę D4 na olimpiadzie, sprzedawać się on będzie także bdb w następnych miesiącach. Dopiero potem można poinformować o D400 z dostępnością za parę miesięcy. Co daje nam już rok 2013.
Sendilkelm
16-02-2012, 12:20
Nie, bo sama olimpiada i jej zakończenie nie oznacza nasycenia rynku D4. Nie przesadzajmy, ile puszek się sprzeda na te imprezę. To chodzi o to, by robić reklamę D4 na olimpiadzie, sprzedawać się on będzie także bdb w następnych miesiącach. Dopiero potem można poinformować o D400 z dostępnością za parę miesięcy. Co daje nam już rok 2013.
No możliwe, ja obstawiam jednak X.2012. Pewnie też z tego względu, że NR już napisało o tym w poprzednim roku, że będzie premiera d400 w marcu po premierach d800 i d4. Dlatego ja obstawiam później właśnie ze względu na pogłoski skonfrontowane z opłacalnością Nikona.
NR to plotkarnia i tak to traktujmy. Oni piszą rózne rzeczy gdzies tam wyłapane. Połowa rzeczy się nie sprawdza. Sprawadza się to co piszą bardzo krótkoterminowo przed premierą, bo są przecieki. Wyjatkowo wczesnie pisano o D800 (36 Mpx), ale to dlatego, że była straszna obsuwa w terminie premiery.
Jaka jest niby specyfikacja D400 ? Gdyby Nikon miał poinformować o tym body w marcu, to byśmy już znali (jest po połowie lutego) z NR calutką specyfikację - Mpx, fps.
Sendilkelm
16-02-2012, 12:56
NR to plotkarnia i tak to traktujmy. Oni piszą rózne rzeczy gdzies tam wyłapane. Połowa rzeczy się nie sprawdza. Sprawadza się to co piszą bardzo krótkoterminowo przed premierą, bo są przecieki. Wyjatkowo wczesnie pisano o D800 (36 Mpx), ale to dlatego, że byłą straszna obsuwa w terminie premiery.
Jaka jest niby specyfikacja D400 ? Gdyby Nikon miał poinformaować o tym body w marcu, to byśmy już znali (jest po połowie lutego) z NR calutką specyfikację - Mpx, fps.
Dlatego napisałem, ze biorę pod uwagę plotki, które jakoś się sprawdzają i to, że jest olimpiada. Dlatego spekuluję na
październik 2012. Wtedy specyfikacja ta z plotek, będzie znana w sierpniu/wrześniu.
Różnimy się w ocenie o parę miesiecy. W każdym razie jesteśmy chyba zgodni, że tym latem (2012) to sobie nikt na D400 zdjęć nie porobi.
Sendilkelm
16-02-2012, 13:03
Różnimy się w ocenie o parę miesiecy. W każdym razie jesteśmy chyba zgodni, że tym latem (2012) to sobie nikt na D400 zdjęć nie porobi.
Tak. Do lata to moim zdaniem nie wyjdzie już żadna puszka Nikona. Może jakaś premiera d3200 będzie, ale w sklepach raczej jej nie zobaczymy.
pawelpiotrm
17-02-2012, 11:26
No to koniec tego roku lub początek przyszłego jak nie przegną z ilością Mpx ( mnie więcej niż 18 mln nie interesuje, a najlepiej pozostanie na poziomie 12-16) i będzie dobrze ;-)
Sendilkelm
17-02-2012, 11:39
No to koniec tego roku lub początek przyszłego jak nie przegną z ilością Mpx ( mnie więcej niż 18 mln nie interesuje, a najlepiej pozostanie na poziomie 12-16) i będzie dobrze ;-)
Ja obstawiałbym raczej 24. :/
NR to plotkarnia i tak to traktujmy. Oni piszą rózne rzeczy gdzies tam wyłapane. Połowa rzeczy się nie sprawdza. Sprawadza się to co piszą bardzo krótkoterminowo przed premierą, bo są przecieki. Wyjatkowo wczesnie pisano o D800 (36 Mpx), ale to dlatego, że była straszna obsuwa w terminie premiery.
Jaka jest niby specyfikacja D400 ? Gdyby Nikon miał poinformować o tym body w marcu, to byśmy już znali (jest po połowie lutego) z NR calutką specyfikację - Mpx, fps.
coraz częściej pojawia się plotka, że czterysetka będzie FX-owa, czy to jest czymkolwiek potwierdzone, czy tylko takie wróżenie z fusów :wink:
Taaaaak. Ulepszą D700 i będa je sprzedawać w cenie body cropowego. Juz to widzę. Tylko dlaczego D4 jest droższe od D3s? Sprzęt wcale nie tanieje.
Nikon potrzebuje body cenowo pomiędzy D7000 i D800.
tylko żeby nie zrezygnował z następcy D300s w tym zapędzie promowania FF
taki deczterysta z matryca z D7000 lub od alfy 77 oraz resztą z trzysetki byłby idealny
coraz częściej pojawia się plotka, że czterysetka będzie FX-owa, […]
Ta plota jest zapewne spowodowana faktem pojawienia się D800 w specyfikacji idealnej dla studyjniaków czy pejzażystów, która osieroca przez to fotoreporterów, których nie stać na D4. I właśnie te bidoki marzą sobie teraz o budżetowej puszce FX, a w swoich fantasmagorycznych wizjach jawi im się pełnoklatkowy D400. ;)
i niech to zostanie w sferze wizji,
D7000 nie powinno być topową puchą w DX, a dla FX-owców może pojawi się D700s lub D710
rozkosznie
22-02-2012, 09:20
http://nikonglass.blogspot.com/2012/02/d800-other-news.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonGlass+%28NIKON+GLASS%29
Można zerknąć przymrużonym okiem.
To mi się podoba. :)
Nawet ciekawa byłaby opcja FX w body od D7000.
Nawet ciekawa byłaby opcja FX w body od D7000.
Może w ogóle zlikwidować DX? Chyba naprawdę zbytnio puściłeś wodzę fantazji. ;)
co bedzie następcą D300s ? D400 ???
SlaWasII
29-04-2012, 04:37
Jak zwał, tak zwał...
Ciekawe czy następca będzie równie szczelny, szybki i... niedrogi?! To tak z mojego punktu widzenia, czego bym oczekiwał. I jeszcze GPS - mogliby to zacząć montować jako standard.
Jak zwał, tak zwał...
Ciekawe czy następca będzie równie szczelny, szybki i... niedrogi?! To tak z mojego punktu widzenia, czego bym oczekiwał. I jeszcze GPS - mogliby to zacząć montować jako standard.
i może jeszcze 18mp matryca , Procesor obrazu EXPEED 2 lub 3 , Pomiar światła 2016-pikselowy czujnik RGB, TTL, , i Nikon Multi-CAM 4800DX, 51 punktów AF jak w d300 / D700 , i nowy za 3000 pln ..... :-]
Może w ogóle zlikwidować DX? Chyba naprawdę zbytnio puściłeś wodzę fantazji. ;)
coś cicho w temacie nastepcy D300s, oby to źle nie wróżyło
jakoś mnożą się za to pomysły na kolejny FX pod nazwą D600
Von Wafeln
19-06-2012, 21:26
Co Wy na to?
http://www.optyczne.pl/4949-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
SlaWasII
19-06-2012, 23:00
Na moje potrzeby D400 to prawie ideał... Szybki, szczelny, wytrzymały. Brak wbudowanego GPS-a jakoś przeżyję. Cena, jak troszkę spadnie, będzie OK.
D400 zapowiada się bardzo ciekawie. Obawiam się jednak, że cena jak na nasze warunki będzie nieco wyśrubowana i nieprędko się zmieni ;/
rychu_cmg
28-06-2012, 11:34
Co Wy na to?
http://www.optyczne.pl/4949-nowo%C5%9B%C4%87-O_tym_si%C4%99_m%C3%B3wi__czyli_plotki_i_ploteczki _z_ostatniego_tygodnia.html
Przetłumaczyli tylko to co już było na nikonrumors.
Swoją drogą D600 ma być za 1500$, D400 przy tej specyfikacji powinno być też w okolicach tej ceny.
Wątpię żeby D600 był poniżej 2000$, D400 może być w cenie 1500$
może nawet nie 1500$, a 1500Euro, w PL pewnie poniżej 6kpln na starcie nie będzie
Z tych spekulacji wnioskuję, że dla mnie D400 chyba nie byłby zbyt ciekawy (przesiadka z D90), wypadałoby raczej skakać w górę niż w dal, czyli D800.
D400 tylko odraczałby skok na FX.
Nikon pod koniec zeszłego (2011) roku podał informację, że w 2012 wprowadzą 4 do 5-ciu nowych lustrzanek.
3 (D4, D800 i D3200) już znamy. Najgłośniej jest w sprawnie domniemanego - niemal pewnego D600, więc nie wiadomo nic o jeszcze jednej, a zostały jeszcze 3 bez następcy: D5100, D7000 i D300s (choć niektórzy uważają, że D7000 go zastąpił)
Nikon mocno podnosząc poziom D3200 nie zostawił wiele miejsca dla kolejnych dwóch lustrzanek DX. Możliwe, że D7000 nie będzie miał bezpośredniego następcy.
Dodatkowo patrząc na D90 i D300, to nie wiele zabrali z D300, a więcej dołożyli do D90 tworząc D7000.
Kolejne to fakt, że D300/D300s nie były zbyt popularne, a u niektórych fotografów D7000 zastąpił D300.
Biorąc pod uwagę prognozowaną cenę D600 (1500-2000$), czyli w cenie D300, można przypuszczać, że to koniec zaawansowanych lustrzanek DX.
Zostaniemy z wyborem: lustro "entry-level" czyli DX (D3xxx i D5xxx) oraz lustra semi-pro i pro czyli FX.
Tak więc D300 i D7000 zostaną zastąpione przez D600, szczególnie, że zdjęcia D600, które ponoć wyciekły, pokazują, że pokrętko wyboru trybu zostaje takie jak w D7000.
Z resztą patrząc na pogłoski o EOS'ie 7D Mk II, to też ma być pełna klatka, więc D400 jako DX wydaje się być mało trafionym pomysłem, skoro konkurencja będzie w tej cenie miała pełną klatkę.
Za miesiąc (Photokina) powinniśmy już wszystko wiedzieć :)
Biorąc pod uwagę prognozowaną cenę D600 (1500-2000$), czyli w cenie D300, można przypuszczać, że to koniec zaawansowanych lustrzanek DX.
Zostaniemy z wyborem: lustro "entry-level" czyli DX (D3xxx i D5xxx) oraz lustra semi-pro i pro czyli FX.
Tak więc D300 i D7000 zostaną zastąpione przez D600, szczególnie, że zdjęcia D600, które ponoć wyciekły, pokazują, że pokrętko wyboru trybu zostaje takie jak w D7000.
Jeśli D600 ma być systemem FX, i ma zastąpić D300, 7000 to jaki model będzie w segmencie semi-pro na DX ? Wg. mnie nie będzie wcale, chyba że się już pogubiłem...
imho nie zabiją serii D7x00, ale kiedy następcy?
po 1 nic nie widać aby się coś działo z kontynuacją DX w semi-profi...oby nie wpadli na pomysł entry level na DX albo tylko FX...wtedy to nastąpi koniec świata :sad:
LordRamzes
29-08-2012, 16:04
po 1 nic nie widać aby się coś działo z kontynuacją DX w semi-profi...oby nie wpadli na pomysł entry level na DX albo tylko FX...wtedy to nastąpi koniec świata :sad:
i trzeba będzie do canona przejść :) oj zazdroszczę stabilności canonierom na poziomie 10-60D , FX nie potrzebuje z kolei w enter level nie chce inwestować :( do tej pory seria dxx-dxxx była super na moje potrzeby ale teraz????? zob
oj zazdroszczę stabilności canonierom na poziomie 10-60D
taaa, szczególnie tego ostatniego... ;-)
Ale co by nie napisać do zastosowań semi profi od modeli D70 do D300s był spokój w wielu kwestiach, kiedy te puszki były na czasie, spełniały w 90% założenia kupujących. Ja w serię Dxxxx też nie myślę ani wejść, jak mnie przyciśnie to tylko FX pewnie z jednym szkłem, czyli powrót do początków ;-) choć do przyrody takiego rozwiązania nie widzę, bo ceny szkieł niejednego wyleczą z tego hobby...
chickensnd
19-11-2012, 23:07
Przydałby się prawdziwym następcą D90. Cos pomiędzy D600 a hmmm. D5200 lub D7000
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
sokolnik
21-11-2012, 02:13
Przydałby się prawdziwym następcą D90. Cos pomiędzy D600 a hmmm. D5200 lub D7000
dokładanie, przydałby się taki D7x00 ale taki na wypasie już :) wyleczony z wad D7000 (olej, kapryśny AF). Wtedy bym zamienił mojego staruszka :) na obecną chwilę nie czuję potrzeby zmian body.
pewnie w 2013-2014 taki następca będzie to wtedy pomyśle o inwestycji w nowe body.
nie będzie takiego aparatu. Zmiana polityki marketingowej spowodowała, że nie ma czasu na testy i dopracowanie sprzętu przed wypuszczeniem na rynek. To jest taka sama zmiana polityki jak w latach 90 z samochodami.
Aparaty nie mogą być wieczne. Producent z czegoś musi żyć.
nie będzie takiego aparatu. Zmiana polityki marketingowej spowodowała, że nie ma czasu na testy i dopracowanie sprzętu przed wypuszczeniem na rynek. To jest taka sama zmiana polityki jak w latach 90 z samochodami.
Aparaty nie mogą być wieczne. Producent z czegoś musi żyć.
Bedzie, body DX sami pro. Wielu jest takich co maja 2-3 DX-owe szkla i jaki dla nich sens sie przesiadac na FX-a.
Po to Nikon min 18-300 VR, 40mm Micro zrobil, by taki wymagajacy amator mial czym zdjecia robic.
Pewnie, ze Nikon chcial by sprzedawac tony FX-owych szkiel, ale zestawy:
16-35 f4 + 24-120 f4+ 70-200 f4,
czy 14-24 24-70 70-200 2.8
W porownaniu do posiadanej szklarni DX slono taka zamiana kosztuje, jestem w trakcie wiec wiem co mowie.
Po to Nikon min 18-300 VR, 40mm Micro zrobil, by taki wymagajacy amator mial czym zdjecia robic.
To nie są szkła dla świadomych użytkowników D300s. Nie będzie D400 i już. Będzie D7100.
to sie okaze, póki co cisza w temacie nastepcy d300..
sadzac po cenach Nikon przegial z cena poczatkowa d600 i teraz to sobie uswiadomili ale raptownie zejsc z ceny nie moga. wiec beda go obnizac małymi schodkami..
wg mnie w najblizszym czasie skupią się na zarobku na seriach d3100,d3200,d5100,d5200 i głównie na d800 a premiery nowych modeli odciągną na 2-3 kwartal 2013 no chyba ze konkurencja z czyms wyskoczy...
misiekhel
21-11-2012, 22:45
Następca D300 pewnie miałby wzięcie bo tak naprawdę nic już po D300s z półprofesjonalnych nie ma chyba że uznać D7000 ;-)
http://www.cameraegg.com/new-cameras-predictions-2013-nikon-d4x-nikon-d7200-d9000-canon-eos-1dsx-70d-7d-mark-ii-eos-m-2-and-more/
Nikon D7200, Nikon d9000. Czyzby szykowal sie nastepca D300s ?
Niby dlaczego ten nikon miałby sie nazywać D9000? Po parametrach to jest "nasz" D400.
D7200 - muszą go dać.
To, że następca D300s będzie się nazywał D9000 pisałem już 2 lata temu. Logiczne uporządkowania nazewnictwa. Wszystkie DX będą czterocyfrowe. Flagowe FX jednocyfrowe, a małogabarytowe FX trzycyfrowe. Dziwię się Canonowi, który miał bardzo logiczne nazewnictwo i wyskoczył z 7D.
Zauważcie jednak, że prawdopodobieństwo zbudowania takiego aparatu określono na 35%
Mnie zastanawia jaka specyfikacje bedzie mial D7200. Ten model pewnie powstanie.
Prawie na pewno matryca 24Mpix z D3200 i D5200. Ale mogliby dać lepszy AF (bo ten 39 pól jest już w niższych modelach). Reszta to zmiany programowe (auto ISO zależne od ogniskowej itp). Gdyby faktycznie zrezygnowali z D400/D9000, to przydałby się większy bufor i szybsza seria (może być tylko z gripem).
Ale nikon numeracje to ma dosyć dziwną ,jak ktoś nie siedzi na bieżąco to trudno sie połapać.
cz4rnuch
11-01-2013, 14:19
Zauważcie jednak, że prawdopodobieństwo zbudowania takiego aparatu określono na 35%
Możliwe jest że to prawdopodobieństwo odnosi się do tego że taki model miałby powstać w 2013 jak sugeruje tytuł artykułu.
Prawie na pewno matryca 24Mpix z D3200 i D5200. Na Nikon rumors sugerują, że nie są to te same matrycy. Po rozebraniu na matrycy D3200 znaleziono opis "made by nikon" a na tej wsadzonej do D5200 o ile pamiętam "made by toshiba" Z drugiej strony mogą to być te same lub bardzo podobne sensory, zmienili się tylko wytwórcy bo chyba Nikon sam nie produkuje matryc.
Ale nikon numeracje to ma dosyć dziwną ,jak ktoś nie siedzi na bieżąco to trudno sie połapać. ja myślę, że jest bardziej konsekwentnie. Mylić się może paradoksalnie tym którzy siedzą w systemie.
właśnie też mnie ciekawi, skoro nikon zmienił dostawcę matryc z sony na toshibe jak to sie przełoży na nowe puszki względem starszych...
rychu_cmg
12-01-2013, 01:29
właśnie też mnie ciekawi, skoro nikon zmienił dostawcę matryc z sony na toshibe jak to sie przełoży na nowe puszki względem starszych...
Jakość w ostatnich latach jest coraz gorsza i zapowiada to tylko podtrzymanie trendu.
Władca Pixeli
12-01-2013, 02:27
Moje przypuszczenie jest takie, że zmiana nie jest podyktowana polepszeniem jakości a jedynie obniżeniem kosztów.
sokolnik
12-01-2013, 10:55
też tak uważam że chodzi o obniżenie kosztów. Sony jest drogie dla klienta końcowego. Oby nowe lustrzanki dawały ładny obrazek.
Oby nowe lustrzanki dawały ładny obrazek.
oby bo inaczej będziemy szukać starych dobrych sprawdzonych używanych puszek.
logitech55
12-01-2013, 17:25
Moje przypuszczenie jest takie, że zmiana nie jest podyktowana polepszeniem jakości a jedynie obniżeniem kosztów.
Sony na za małą moc produkcyjną. Jakiś czas temu sony szukało producenta do matryc.
Władca Pixeli
12-01-2013, 20:51
Sony na za małą moc produkcyjną. Jakiś czas temu sony szukało producenta do matryc.
Nie ma się co dziwić jak od kilku lat firma ma co roku ogromne straty. Akcje firmy w ostatnich 5 latach spadły prawie 80% osiągając status "śmieciowy" i firma prostą drogą zmierza do bankructwa.
sokolnik
12-01-2013, 20:58
Nie ma się co dziwić jak od kilku lat firma ma co roku ogromne straty. Akcje firmy w ostatnich 5 latach spadły prawie 80% osiągając status "śmieciowy" i firma prostą drogą zmierza do bankructwa.
ja tam nie wiem, trochę kasy mi SONY płaciło :) czyli chyba mają kasę w PL
oby bo inaczej będziemy szukać starych dobrych sprawdzonych używanych puszek.
Już szukamy. ;)
Dla odbiorcy zawodowego i quasi-zawodowego Nikon zaczyna się robić bardzo nieprzyjazny...
Czekam niecierpliwie co wymyślą w dziale pro-DX, mam nadzieję że będzie to miłe zaskoczenie.
..Dla odbiorcy zawodowego i quasi-zawodowego Nikon zaczyna się robić bardzo nieprzyjazny...faktycznie, D700 i D800 to są tak kiepskie aparaty, że ... w innych systemach nie ma nawet ich odpowiedników.
Co jest odpowiednikiem D700 dla reporterów w innych systemach? Canon: stare 1D nie są FF. 1Ds nie są szybkie. 5Dmk3 też nie ma tylu fps co D700 z gripem z E-EL4.
Co jest gdzie indziej lepszego dla studyjniaków i krajobrazowców od D800? Nic, 5D mają słabsze DR i mniej Mpx.
Trzeba mieć umiar w narzekaniu. W dodatku gdy Nikon oferuje rozwiązania, których jeszcze inni nie mają.
tu sie zgadzam D700 to zacna puszka, fakt FX ale gdyby tylko dalo sie jeszcze kupic nowa to bym zbieral.. chociaz bardziej kreci mnie póki co dx a tu nie ma nic pewnego.
Tak wiec kolega który tu pisał o modzie na nowe puszki, moze masz trochę racji, ale ja osobiscie nie ide ta drogą. nie potrzebuje 24mpx wystarczy mi 16mpx z dobrym af i reszta..
także drogi nikonie mocno licze na Was przy D7200 i D9000.
wracajac do nikona to troche szkoda ze firma z takim doswiadczeniem i z takimi produktami dopuszcza sie do takich wpadek, slepo szydzac z użytkownika który wydal grubą kasę na puszkę z ich logo, w jakims stopniu im zaufał, w zamian dostał co? słabą jakość.... jakosc jakosc i jeszcze raz jakosc tego nikonowi ostatnio brakuje...
o udawaniu przez serwis głupa nie wspomnę, ale to sila korporacji jak ktoś napisał...
ps. wracając do D600 to moja teza jest taka że to imo puszka dla zaawansowanego amatora, wiec moze wyszli z zalozenia ze taki user nie dotrzeze zlej jakosci i brudu na matrycy...
Apropo matryc Toshiba - Sony, na optycznych p. Krzysiek Szablisty vel Szabla (Sony Europe Limited oddział w Polsce) wrzucił link pod informacją o matrycy D5200 (O, TUTAJ (http://www.optyczne.pl/5521-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_Nikona_D5200.html)) informujący o tym, że Toshiba i Sony od kilku lat współpracują w kwestii produkcji matryc (DOKŁADNIE, TEN LINK (http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201102/11-0228E/index.html)) ... mój angielski jest za słaby żeby dokładnie zrozumieć powiązania, może ktoś się w to wgryzie dokładniej?
Nikon poza D90 ma w tym momencie bardzo sensowne nazewnictwo, okej, D7000 mogłoby się nazywać D7100 (bo bliżej mu do D5100 i D3100 niż do D5000/3000), Ale niektórzy rozumieją w mig powiązania, niektórzy nie :)
esk2, Nikon raczej nie spodziewał się kurzu na matrycy D600, a o złej jakości mówisz w kontekście jakości zdjęć czy jakości body? :D
w kontekście syfu na matrycach, i innych problemów o których piszą właściciele. to jednoznacznie wskazuje na mocne cięcia w dziale jakości.
Władca Pixeli
14-01-2013, 20:17
faktycznie, D700 i D800 to są tak kiepskie aparaty, że ... w innych systemach nie ma nawet ich odpowiedników.
Tyle, że D700 nie jest już produkowany, Nie wiem jak w Polsce ale u mnie nowego nie można go już kupić, więc nie można go brać pod uwagę.
Nie wiem jak w Polsce ale u mnie nowego nie można go już kupić, więc nie można go brać pod uwagę.
w Polsce też ciężko, ostatni raz widziałem w czerwcu, ale wszyscy ciągle pytają czy lepsze D700, D600 czy D800 tak jakby tego nie rozumieli.
Apropo matryc Toshiba - Sony, na optycznych p. Krzysiek Szablisty vel Szabla (Sony Europe Limited oddział w Polsce) wrzucił link pod informacją o matrycy D5200 (O, TUTAJ (http://www.optyczne.pl/5521-nowo%C5%9B%C4%87-Matryca_Nikona_D5200.html)) informujący o tym, że Toshiba i Sony od kilku lat współpracują w kwestii produkcji matryc (DOKŁADNIE, TEN LINK (http://www.sony.net/SonyInfo/News/Press/201102/11-0228E/index.html)) ... mój angielski jest za słaby żeby dokładnie zrozumieć powiązania, może ktoś się w to wgryzie dokładniej?
Nikon poza D90 ma w tym momencie bardzo sensowne nazewnictwo, okej, D7000 mogłoby się nazywać D7100 (bo bliżej mu do D5100 i D3100 niż do D5000/3000), Ale niektórzy rozumieją w mig powiązania, niektórzy nie :)
esk2, Nikon raczej nie spodziewał się kurzu na matrycy D600, a o złej jakości mówisz w kontekście jakości zdjęć czy jakości body? :D
Podany link mówi coś zupełnie odwrotnego.
Sony z Toshiba porozumiało się w sprawie przeniesienia sprzętu do produkcji układów półprzewodnikowych z NSM (spółki zależnej od Toshiby, Sony i Sony Computer Entertiment Inc.) do fabryk Sony. Tym samym zakończyć działalność NSM.
W skrócie - Sony wykupiło udziały Toshiby w tym przedsięwzięciu i zabiera sprzęt do swojej fabryki.
Tym samy Sony zakończyło współpracę z Toshibą.
Toshiba, Sony and SCEI plan to terminate their NSM joint venture relationship.
No chyba, że "terminate" nie oznacza zakończenia...
Tyle, że D700 nie jest już produkowany, Nie wiem jak w Polsce ale u mnie nowego nie można go już kupić, więc nie można go brać pod uwagę.To prawda. O dziwo w małych sklepach, nie internetowych lezy na półkach starszy sprzet. O 300 m od siebie mam sklep w którym jest do wzięcia nowy D300 (bez s).
faktycznie, D700 i D800 to są tak kiepskie aparaty, że ... w innych systemach nie ma nawet ich odpowiedników.
Co jest odpowiednikiem D700 dla reporterów w innych systemach? Canon: stare 1D nie są FF. 1Ds nie są szybkie. 5Dmk3 też nie ma tylu fps co D700 z gripem z E-EL4.
Co jest gdzie indziej lepszego dla studyjniaków i krajobrazowców od D800? Nic, 5D mają słabsze DR i mniej Mpx.
Trzeba mieć umiar w narzekaniu. W dodatku gdy Nikon oferuje rozwiązania, których jeszcze inni nie mają.
Jacku, nie chcę narzekać en block na wszystko.
Na pewno nie biorę pod uwagę zmiany systemu, zależy mi więc na kondycji stajni Nikona.
D800 to świetny aparat, ale każdy potrzebuje czego innego.
Ja czekam na szybką puszkę DX i szybką repo pełną klatkę. D700 jest świetnym aparatem, oczywiście. Ja używam swojego D300s i się z nim nie rozstaję, bo to jest to co mi pasuje. Chodzi o to, czy te klasy sprzętu będą miały kontynuację. Bo D800 nie jest następca D700, nie jest nim też D600. Czekam więc równie niecierpliwie jak inni na nowego DX, i mam nadzieję że zachowa swój wcześniejszy kształt, będzie tylko udoskonalony. A patrząc na ogół stajni Nikona, to za najlepsze puszki dla mnie wypada uznać jak na razie D300s i D3s. No ale zobaczymy.
mam sklep w którym jest do wzięcia nowy D300 (bez s).
w jakiej cenie jest ta puszka? jeśli można wiedzieć?
ps. Panowie doczytał ktoś może, jakieś pogłoski, plotki kiedy jakieś nowe puszki od Nikona?!
3990 zł http://www.e-ibo.pl/nikon-aparat-cyfrowy-d300-korpus-p-78.html
"Jestem dobrym obiektywem" - akcja Nikona ładnie pokazuje, w którym kierunku idzie firma. Spodziewam się premiery następnego D3x00 szybciej niż D7x00, podobnie ze słoikami DX.
Myślę, że znajdzie się wielu dla których model puszka D3x00/D5x00 + słoiki AF-S DX będą idealnym lekkim zestawem nie ustępującym pod względem jakości zdjęć puszkom semi-profi (do tego ze starymi matrycami i starym expeedem).
jeremi1234
01-02-2013, 20:30
Coś może się ruszy http://nikonrumors.com/2013/02/01/nikon-d7000-replacement-before-april-more-coolpix-cameras-including-a-p310-replacement.aspx/
super! żeby tylko układ af wyszedł lepszy niz w D7k ;)
super! żeby tylko układ af wyszedł lepszy niz w D7k ;)
No i cala reszta, sam AF to malo! ;) (moga cos innego spiep....)
Jesli w sklepach bedzie w kwietniu, to go kupie ....(ewentualnie) we wrzesniu - odczekam az ceny spadna i wyjda jego wszelkie problemy i bolaczki.
Jesli to bedzie model tak bezproblemowy jak D90 / D80 / D70s / D70 to bedzie schodzil jak cieple bulki.
jeremi1234
02-02-2013, 20:57
esk2 mam D7k i AF jest OK nie narzekam.
Za Optycznymi:
"Następca Nikona D7000
Mówi się, że do kwietnia powinniśmy poznać następcę lustrzanki Nikon D7000. W aparacie ma znaleźć się 24-megapikselowa matryca formatu DX, pracująca w zakresie czułości ISO 100–6400. Nowy model ma odziedziczyć kilka rozwiązań z pełnoklatkowego D600, jednak jego korpus będzie wyraźnie mniejszy."
Podejrzewam, że AF też będzie z D7000 - bo niby jaki mógłby być?
Wszyscy, którzy wstrzymywali się z kupnem D7000 będą musieli dalej czekać, albo kupić sprawdzonego D300s lub D90 - o ile już tego nie zrobili.
Pozdrawiam.
AF będzie taki sam. Rozwiązanie z D600, to np. guzik w pokrętle trybów czy auto ISO zależne od ogniskowej.
"Nowy model ma odziedziczyć kilka rozwiązań z pełnoklatkowego D600, jednak jego korpus będzie wyraźnie mniejszy."
Kupię dłonie do przeszczepu, tylko poważne oferty.
hydra_ulik
03-02-2013, 23:08
Kupię dłonie do przeszczepu, tylko poważne oferty.
taniej będzie grip...:wink:
Straszna jest ta miniaturyzacja...
Za NR:
"form factor similar to the D600, but in a smaller body."
Smaller=mniejszy, D7000 tez jest mniejszy od D600. Nie wiem skad na optycznych wzial sie przyslowek "wyraznie" - lepsze zrodla czy niepohamowana sila tworcza?
Body będzie takie jak w D7000. Może zmienią kształt gripa. Dodadzą guzik w pokrętle PASM. Reszta zmian będzie programowa.
Pawel Pawlak
04-02-2013, 13:30
Skoro D5200 dostał multi cam4800DX, to następca D7000 dostanie multi cam 3500DX czuły do F8, FPSy wzrosną do 7-8 bez gripa, bufor do 30 RAWów, a cena będzie minimalnie wyższa albo na poziomie d7000. Matryca oczywiście z D5200 albo lekko poprawiona. Wtedy okaże się że nie będzie zbyt wielu chętnych do czekania na D400 i dopłacania do bardziej pancernego body, natomiast na D7000 są zapisy ;)
Zgadzam się w 100%. Większy bufor bardzo by się przydał. 6fps bez gripa wystarcza, ale mogliby je podnieść do 8 z gripem (a i tak go nie kupię). Na AF do F8 nie liczę, jeszcze nie w tej generacji.
Wtedy okaże się że nie będzie zbyt wielu chętnych do czekania na D400 i dopłacania do bardziej pancernego body, natomiast na D7000 są zapisy ;)
Dla niektórych Pawle ergonomia, pewny uchwyt bez gripa jak w czasach D70/D80 i pancerność to same zalety. Ja nie mogę się przekonać do małych body, od tego mam wypasioną hybrydę, lustro musi mieć masę i muszę "czuć" w łapie...
Pawel Pawlak
04-02-2013, 14:53
No ja wiem, tylko nie wiem czy jest wystarczająca ilość chętnych, gotowych zapłacić za te cechy np. dodatkowe 1000$ żeby opłacało się utrzymywać produkcję tego D400.
Coraz bliżej jestem przekonania, że jeśli naprawdę będzie i następca D7000 i d300s, to ten drugi zostanie zastąpiony naprawdę PRO body DXowy, ale w cenie także bardzo PRO.
Tylko pytanie o sens podejścia ceną dx-a w wersji pro do najtańszego FX-D600 ? Tutaj cenowo też musi być przeskok a nie pozycjonowanie cenowe na równi...bo kto kupi wówczas DX-a ? tylko ten co ma już ileś szkieł, amator z pierwszym zakupem raczej już nie...
Pawel Pawlak
04-02-2013, 17:08
Dlatego uważam że następca D7000 będzie na tyle szybki żeby zastąpił także D300s. Bo następcy D300s albo nie będzie wcale, albo będzie to prawdziwe PRO z DXowytm sensorem - za cenę wyższą niż zaawansowany amatorski korpus FXowy - czyli D600. Myślę że ma co liczyć że nikon pokaże następcę D300s w cenie poniżej 2000$ - czyli poniżej ceny D600.
cena ok 7tysi może być zaporowa, tym bardziej że cenowo D7000 przyzwyczaił ludzi do akceptowalnej ceny ...ni pies ni wydra ;-(
jeremi1234
04-02-2013, 21:25
Na FB wyczytałem gdzieś, że następca D7000 ma być również najprawdopodobniej następcą D300s.
Jakby miał być jego następcą, to nie mógłby być mniejszy, tylko większy.
Czyli dalej nie ma co kupić.
Jak tak dalej będzie to się skończy z K-5II :-(
jeremi1234
04-02-2013, 21:51
Napisali o tym też już tu http://nikonrumors.com/2013/02/04/more-nikon-d4x-rumors.aspx/#more-53312 między wierszami, pisząc o D4x
Jak d90 odmówi współpracy, to się d600 kupi, do tego czasu może pozbędzą się problemów.
Napisali o tym też już tu http://nikonrumors.com/2013/02/04/more-nikon-d4x-rumors.aspx/#more-53312 między wierszami, pisząc o D4x
No to raczej na pewno następcy D300s nie będzie :( Szkoda. Liczyłem na nowe DX w większej puszce.
Ale jeżeli nowe body będzie dopracowane z nowinkami technicznymi, dobrą matrycą i skutecznym AF to też pewnie się będzie kupował :)
Poczekajmy te 2 miesiące. Już niedługo :)
Ale jeżeli nowe body będzie dopracowane z nowinkami technicznymi, dobrą matrycą i skutecznym AF to też pewnie się będzie kupował :)
I czy Ty lub ja będziemy zadowoleni jeśli pucha będzie co najwyżej wielkością D7k lub mniejsza ale wypasiona w funkcje, jeśli uchwyt, ergonomia będzie do bani ? Ja sądzę że nie. Seria Dxx/xxx idzie w kierunku bardziej amatorskim niż semi profi, i albo będą korpusy amatorskie w dużej ilości (największa sprzedaż), albo drogie profi a sam środek to będzie może jeden model albo wcale. Mówię o DX a nie FX żebyśmy się rozumieli....
O tym, czy będzie następca D300s przekonamy się najpóźniej pod koniec roku. Do końca roku są jeszcze 4 terminy możliwej prezentacji.
mamil_km
05-02-2013, 20:16
Nie mogę się doczekać, może w końcu znormalnieją ceny d300s :)
rychu_cmg
06-02-2013, 01:46
Nie mogę się doczekać, może w końcu znormalnieją ceny d300s :)
D300 jest teraz w świetnej cenie, a D300s w chorej cenie
Jak kupowałem półtora roku temu D90, to 300s kosztował 3299zł...
Równo tysiak więcej od dziewięćdziesiątki... teraz w cenie d300s można kupić dwie sztuki d90 i jeszcze zostanie tysiak na jakieś szkiełko. SIC !
D300 jest teraz w świetnej cenie, a D300s w chorej cenie
nigdzie w necie już nie widzę D300 w sprzedaży... możesz podać gdzie ?
Jak kupowałem półtora roku temu D90, to 300s kosztował 3299zł...
To chyba ten, który spadł z samochodu...
Może to był D300? (bez s) www.e-ibo.pl/nikon-aparat-cyfrowy-d300-korpus-p-78.html
to miejsce nie jest tanie, ale .. jest.
Na ebay UK jest ich kilka.
cz4rnuch
09-02-2013, 10:27
Podobno Sony ma niedługo zaprezentować nową 20Mpikselową matrycę. Pasowałaby jak ulał do sukcesora D300(który niestety nie powstanie ;)). Pięknie prezentowałaby się także w D7100 choć podobno ten ma odziedziczyć sensor po D5200. Gdyby jednak Nikon obrał strategię w której D7100 miałby być czymś po środku pomiędzy D7000 i D300 to takie 20 meksów wcale nie byłoby takim głupim pomysłem. <<klik>> (http://nikonrumors.com/2013/02/08/sony-is-rumored-to-announce-a-new-20mp-aps-c-sensor.aspx/)
Następca D7000 ma mieć 24mln matrycę. Z plotek dowiadujemy się, że inna puszka DX w tym roku ma mieć właśnie tą 20mln matrycę od Sony... Jestem ciekaw jaka to będzie puszka DX :)
Z plotek dowiadujemy się, że inna puszka DX w tym roku ma mieć właśnie tą 20mln matrycę od Sony... Jestem ciekaw jaka to będzie puszka DX :)
Można prosić o źródło tej plotki?
Też jestem ciekaw.
Pewne jest to, że powstanie następca D7000. Bardzo możliwe, że dostanie od razu numer D7200. Plotki mówiły o 24Mpix, bo to była jedyna matryca DX nowsza od tej z D7000. Ale jeżeli pojawi się 20Mpix, to tylko należy się cieszyć.
irek6311
09-02-2013, 19:23
16Mpx na DX to wystarczająca ilość pikseli ale aby zachęcić klienta raczej 24Mpx dają i cena podskoczy o 1tyś zł ,
DX stał się budżetowym sprzętem i następcy D300 już nie będzie co nie jest dobre dla odbiorcy końcowego ,
FX oby się rozwiną w kierunku pro bo D600 powstał na siłę stąd tyle wad konstrukcyjnych .
mateo912
10-02-2013, 03:29
16Mpx na DX to wystarczająca ilość pikseli ale aby zachęcić klienta raczej 24Mpx dają i cena podskoczy o 1tyś zł ,
DX stał się budżetowym sprzętem i następcy D300 już nie będzie co nie jest dobre dla odbiorcy końcowego ,
FX oby się rozwiną w kierunku pro bo D600 powstał na siłę stąd tyle wad konstrukcyjnych .
Tzn ile?
jedynie są problemy z kurzem, a to wystarczy kupić dobrą gruche i co jakiś czas przedmuchać.
Plotki mówią też o tym, że ma nastąpić połączenie D7000 i D300s w jeden model. Trzeba pamiętać, że Nikon dobiera strategię sprzedaży i budowy modeli do bogatych rynków, my jesteśmy na liście 3 miejsca przed Zambią. Wygląda na to, że dla profi nie będzie dx, jak jesteś profi to kup ff. Lustrzanki przez ostatnie kilka lat z towaru luksusowego stały się dobrem powszechnym. Nie należy więc za bardzo liczyć na następcę D300s.