Close

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 377

Domyślnie

Z tych dwóch nefów nic nie wynika, no może tylko tyle że z nikkora jest mocno niedoświetlona a z sigmy nieźle to wygląda. Wyciągnięcie niedoświetlonej fotki z nikkora przy iso800 (z D300) powoduje że szum mamy spory i nie ma jak tego porównać do fotki z sigmy.
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cypherdid Zobacz posta
    Toś argument podał. Miałeś?? Ja tak - więcej sztuk miałem w ręku niż Ty jakiegokolwiek obiektywu. Sigma 50/1.4 zachwyca wykonaniem, szybkością, przeniesieniem kontrastów i jest ostrzejsza od kolegów, nawet od C50L. Taki Zeiss z HSMem. Optycznie rewelka - CA nie widać na f1.4 bo kto robi foty pod słońce na f1.4, a bokeh jest tak głęboki że nie wychodzi ta "wada". Powyżej f1.8 już tak maleje że nie przeszkadza. Winietka na f1.4 też nie jest specjalnie większa niż u kompanów. A ilość detali jakie przenosi Sigma na f4, f5.6 jest szokująca. Mam Nikkora -ale myślę o zmianie - czekam na AF-S 1.4 -to wybiorę następce.

Proponuję poza programem do wykresów jakiś kurs czytania ze zrozumieniem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szejk1979 Zobacz posta
    Porównałem sobie MTFy z nowym Nikkorem i wydaje się, że jednak sigma lepiej wypada.
    Z lewej sigma

Wiadomo. MTF to nie wszystko ale bokeh pewnie będą mieć podobny jak tyle samo listków.
    Ogólnie w sigmie bokeh mi się podoba.

Zostaje jedynie kwestia z jaką wyskoczą ceną w Polsce za nowego nikkora. No i trochę ta wielkość sigmy przytłacza...
    Hmm te MTFy to różnie mierzone. W Nikonie 10 i 30 nm w Sigmie 50 nm. Na wykresach N widać, że im więcej nm tym wyższa wartość początkowa wykresu.

Jestem również ciekaw jak z tym bokeh będzie, np. ten z N50 1.8D bardzo mi się nie podoba, ale tam jest mniej listków przysłony.

Też się zastanawiam nad jasną 50tką i czekam na 1.4G. Używam 105 VR i w porównaniu do starszych wersji na prawdę wymiata od pełnego otworu. Dlatego spokojnie czekam na jakieś wiarygodne testy nowego nikosia.
    Jak ktoś chce zobaczyć to tutaj jest ciekawe porównanie różnych N w okolicach 100mm m.in micro 105 VR
    http://www.pictchallenge-archives.ne...5mm.html#85105

To, że Sigma jest ostrzejsza od Nikona 1.4D potwierdzają testy chociażby na dpreview tutaj porównanie:
    http://www.dpreview.com/lensreviews/...ration.xml%3F3

Trzeba przyznać chłopakom z dpreview, że fajnie to opracowali
    Pozdrawiam, thr

D600 i parę słoików, fuji x100s

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thr Zobacz posta
    Hmm te MTFy to różnie mierzone. W Nikonie 10 i 30 nm w Sigmie 50 nm. Na wykresach N widać, że im więcej nm tym wyższa wartość początkowa wykresu.
    Ehh wbaczcie coś mi się pochrzaniło z tymi MTFami po prostu popatrzyłem na podpis w górnym-prawym rogu wykresu sigmy i pochrzaniło mi się

Wykresy wykresami zobaczymy co wyjdzie w praniu
    Pozdrawiam, thr

Domyślnie

bawielm sie sigma ! jak tylko sprzedam 50 odrazu wyruszam na przebieranie 10 sztuk by wylonic najlpesza
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Kraków/Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    bawielm sie sigma ! jak tylko sprzedam 50 odrazu wyruszam na przebieranie 10 sztuk by wylonic najlpesza
    To nie czekasz na 1.4G? W sumie zaraz powinien być.
    Nikon D300 , T 17-50/2.8, N 70-300 VR, T90/2.8, SB600, S 50/1.4 HSM

Domyślnie

Niedzwiedz,

a masz jakąś wypróbowaną procedurę żeby w sklepie wybrać najlepszy egzemplarz? bierzesz puszkę, lapka, kartkę z wydrukiem testowym, robisz foty w RAWie i oglądasz na lapku? BTW gdzie jest sklep, w którym będą mieli 10 szt. na stanie z mocowaniem do N? chętnie odwiedzę
    Pozdrawiam, thr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez thr Zobacz posta
    Niedzwiedz,

a masz jakąś wypróbowaną procedurę żeby w sklepie wybrać najlepszy egzemplarz? bierzesz puszkę, lapka, kartkę z wydrukiem testowym, robisz foty w RAWie i oglądasz na lapku? BTW gdzie jest sklep, w którym będą mieli 10 szt. na stanie z mocowaniem do N? chętnie odwiedzę
    A po co w RAWie?
    Ja tam sprawdzam na bateriach, trzy baterię paluszki w kieszeń i do sklepu

Domyślnie

ja sprawdzam na LCD znam kazde swoje szklo na pamaiec potrafie na LCDocenic
    sprawdzam srodek kadru kazdy rog , ostrzenie z bliska ostrzenie z daleka , tablice testowa (na poczatku do ustawienia korekcji obiektywy jezeli wymaga) , zachowania pod swiatlo CA itp

10 moze przesadzialem ale w wawie w ciagu jednego dnia moge obejzec i 10 w kilku sklepach
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

I to ten cały słynny test Niedźwiedzia ?
    Ta sigma to kilerskie szkło sie wydaje, ale chyba trzeba przynajmniej w moim przypadku poczekać na Nikkora. Cena zapowiada się atrakcyjna 1099 zl . Tak przymiarki, a nie raz już ostatnio Nikon miło zaskoczył, więc mimo to, że sie napaliłem jak diabły na tą sigmę to poczekam na N 50 AF-s. U mnie 50mm to szkło wręcz podstawowe i chciałbym na nim mieć na prawdę szybki i pewny AF bo cyrka 80-90% swoich zdjęć robię 50mm. No i sporo taniej wychodzi Nikkor biorąc pod uwagę filtr i zużytą energie mięśni i spaloną benzynę na wożenie tego kloca Sigmy

Strona 23 z 38 PierwszyPierwszy ... 13212223242533 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów