Szukaj
Opis nowej sigmy na jednej z aukcji alledrogo, faktycznie nieziemska machina:
" Sigma Corporation ma przyjemność poinformować o nowej dużej aperturze 50mm F1.4 EX DG HSM standardowy obiektyw.For Sigma, Canon, Nikon, Pentax * and Sony *Dla Sigma, Canon, Nikon, Sony i Pentax * *
- Standardowy obiektyw o dużej maksymalnej aperturze F1.4.
- To tworzy ostre obrazy o wysokim kontraście i jasności, zapewnia najwyższą peryfekcje.
- Wprowadza pozbawiony szkła asferyczne soczewki, tworzenie najwyższej jakości obrazu.
- Hyper Sonic Motor (HSM) zapewnienie, cichy, szybki AF
Ten obiektyw zawiera HSM (Hyper Sonic Motor), która zapewnia cichą i szybki AF jak
well as full-time manual focus override.także w pełnym wymiarze czasu podręcznika koncentrują się nadpisać.
* Jeśli aparat nie obsługuje ciała silnikowych HSM, AF nie działa.SIGMA obiektyw specyfikacji
NazwaSigma 50mm F1.4 EX DG HSMSigma 50mm Ogniskowa50 mmMaksymalna wartość przysłony f/1.4 Minimalna wartość przysłony f/22 Kąt widzenia46.8°Lens budowy 6 grup 8 elementów Najbliższa skupić się na odległość 45 cm Maksymalne powiększenie 1:4.2 Aperture ostrza 9 Filtr rozmiar załącznika77 mmWymiary 84,5 mm x 68,2 mm (3.33in x 2.69in) Waga520g (18.3oz)520g (18.3 uncji)"
![]()
Ten opis to po pijaku ktoś pisał czy po prostu tekst został przemielony przez jakiegoś tłumacza komputerowego?
D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
www.SALDAT.pl
Porównałem sobie MTFy z nowym Nikkorem i wydaje się, że jednak sigma lepiej wypada.
Z lewej sigma
Wiadomo. MTF to nie wszystko ale bokeh pewnie będą mieć podobny jak tyle samo listków.
Ogólnie w sigmie bokeh mi się podoba.
Zostaje jedynie kwestia z jaką wyskoczą ceną w Polsce za nowego nikkora. No i trochę ta wielkość sigmy przytłacza...
Ostatnio edytowane przez szejk1979 ; 08-11-2008 o 16:14
Nikon D300, T 17-50/2.8, N 70-300 VR, T90/2.8, SB600, S 50/1.4 HSM
Lubię Nikkory za plusy dodatnie, ale śmiem wątpić czy ten nowy 50mm dorośnie choć do kolanek tej sigmie pod względem plastyki obrazu co by przez to nie rozumieć. Podobnie jak w przypadku stałki nikkora 35mm w stosunku do sigmy 30mm którą wyśmiewano i pokpiwano, a jak się po czasie okazało Panowie na optycznych jakąś kulawą sztukę mieli. Wybrać dobrą sigmę i będzie szkło na 102 !
Tu pewnie pijesz do problemów z focusemZamieszczone przez robin102
Właśnie bardzo mnie ciekawi jak to wygląda na body nikona (właśnie zakupiłem D300
), bo to, że z canonem szkła źle współpracują to już stało się normą, obojętnie sigma czy tamron. Czy ktoś z nikoniarzy zgłaszał problem z BF czy FF?
Ogólnie skłaniam się ku sigmie, tylko się zastanawiam czy nie spadnie coś cena jak wejdzie nikkor...
Nikon D300, T 17-50/2.8, N 70-300 VR, T90/2.8, SB600, S 50/1.4 HSM
Dokładnie chodzi mi o prace AF który w sigmach mimo, że jakiś tam srem-HSM to wcale szybki nie jest no i z powtarzalnością celności dobrze też nie jest, chociaż miałem kiedyś sigmę 30m wypożyczoną z Centrum Sigmy. To był idealny wprost obiektyw. Życzył bym sobie żeby wszystkie Nikkory które w życiu testowałem tak celnie ogniskowały i powtarzalnie. Drugiej jednak tak dobrej sztuki nie natrafiłemMoże z sigmą 50mm f1,4 będzie lepiej w końcu Nikon coś tam grzebie w swoich softach obsługujących servo AF w nowych korpusach, a i sigma też pewnie nie odpuszcza i coś tam modernizuje -poprawia. W końcu takich szkieł nie produkuje się milionami i nie kupują ich użytkownicy tanich aparatów. Jestem dobrej myśli w temacie tej nowej sigmowej pięćdziesiątki. Dwie miałem na bagnecie swojego D300. Jedna miała minimalny FF który znikł po ustawieni +10 w body D300, a druga ostrzyła nul nul w punkcik. Bardzo mi się te szkło podoba, kupię, najwyżej się na nim przejadę
Trochę drogie szkło, ale trza je kupować ze sprawdzeniem, a nie w sieciowych sklepach. Jeszcze niech mi zrobią takie ślicznie rysujące szkło 120-150mm i będzie GIT.
Ostatnio edytowane przez robin102 ; 08-11-2008 o 19:48
Skontaktuj się z nami