Close

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 377

Domyślnie

Jakoś nie mogę uwierzyć, że Nikon znając pozycję konkurencji (Sigma 50mm/1.4) byłby tak głupi by wypuścić gorszy obiektyw od wspomnianej Sigmy... W głowie mi się to nie mieści.
    Tyle nad tym myśleli, nie zrobili innych nowych stałek i teraz wypuszczą szkło na pożarcie konkurencji? Niechętnie bym widział taki scenariusz...
    | N

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyziek Zobacz posta
    Marecki korzystałem z tego szkła pod 5D i było OK ( jak coś pisz do JackaM on miał to dłużej )
    Teraz korzystam z niego pod Nikona i jest tak samo dobrze.
    Mialem ja pod 5D i nie mialem problemow z BF czy FF ostrzyla w punkt.
    Po przesiadce na Nikona kupilem 50 Nikkora ktorego szybko zamienilem na Sigme.
    Kolorki , ostrosc , szybkosc i bokeh dla mnie lepsiejsze w Sigmie.
    Pare postow wczesniej gdzies male porownanie dalem.

Domyślnie

no jak by nie patrzec MTF lepszy ma sigma z sampli bokhej jakby bardzije kremowy no ja mam powazny problem czy brac sigme czy nowego nikkora no do grudnia nie daleko zoabczymy moze szybkosc AF bedzie lesza w nikorze
    d700 d3 14-24 28 35 50 85 135

Domyślnie

Jest jakaś dokładna data wypuszczenia n50/1.4?
    | N

Domyślnie

Daty dokładnej nie podano, ale podejrzewam, że w Łodzi 6 grudnia będzie jakaś jedna sztuka. Mam taką nadzieję
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MareckiMarek Zobacz posta
    No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?
    Jak znajdziesz dobry egzemplarz działający z 5D, bez żadnych FF/BF, mydła , braku powtarzalności itd to odkupuję ją od Ciebie od ręki
    Ja już swoje na Canon Boardzie w temacie tego szkła pod pełną klatką - oczywiście ku ogromnemu niezadowoleniu dystrybutora Sigmy - napisałem więc odsyłam tam. Tu raczej niewiele osób pomoże Ci z tym szkłem pod 5D. Osobiście nie spotkałem człowieka, który na FF byłby zadowolony z jej pracy - o dziwo widzę takich dwóch na forum Nikona
    Zaskakujące jest to, że tak wielkie problemy tego szkła zaobserwowałem pod FF. Na APS-C zachowywało się lepiej.
    Co do wersji pod Nikona nie wypowiem się gdyż jeszcze takowej nie miałem okazji przetestować.
    ... na nic sprzętu kupa gdy fotograf (_._) ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qooba Zobacz posta
    Daty dokładnej nie podano, ale podejrzewam, że w Łodzi 6 grudnia będzie jakaś jedna sztuka. Mam taką nadzieję
    Jesli zakladasz, ze to ma byc ten nowy produkt, to to niekoniecznie musi byc to. Nikon Rumors straszy jakims zorganizowanym swiatowym eventem Nikona 20 listopada, wiec ten nowy produkt to moze byc cos z tego eventu,
    albo w sumie jedno i drugie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kichu1979 Zobacz posta
    Jesli zakladasz, ze to ma byc ten nowy produkt, to to niekoniecznie musi byc to. Nikon Rumors straszy jakims zorganizowanym swiatowym eventem Nikona 20 listopada, wiec ten nowy produkt to moze byc cos z tego eventu,
    albo w sumie jedno i drugie.
    to nie ma być ten nowy produkt, bo AFS 50 1.4 miało już swoją premierę - ale może będzie już jakaś sztuka pokazowa
    a pokażą nam nowego D3X z kompletem stałek AFS 35 1.4 i AFS 85 1.4, a do tego nowego zooma AFS 70-400 4-5.6 VR
    dwie puszki, kilka słoików, świeczka i... scyzoryk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MareckiMarek Zobacz posta
    Powiedzcie mi Panowie jak to u was jest z celnością tego szkła? Od czterech miesięcy próbuję znaleźć dobrze celujący obiektyw z moim 5D i kolejne cztery egzemplarze jakie miałem nie nadawały się do użytku. Body mam ustawione idealnie bo z takimi szkłami jak 85/1.2 czy 135/2 trafia zawsze co do milimetra. Pierwszy egzemplarz jaki miałem w miarę celnie trafiał z bliska (tak do 1,5 metra) a przy większych odległościach miał gigantyczny front focus np. 2 metry przy odległości od celu 10 metrów. Drugi i trzeci testowałem w Sigma Procentrum w Warszawie i oba miały front focus z bliska, a z daleka to nawet nie wiem co bo mydło wychodziło straszne Poprosiłem mailowo dystrybutora Sigmy z Sopotu żeby znalazł dla mnie dobry egzemplarz. Coś tam przetestowali i przysłali paczkę. Z bliska zawsze mały FF, z daleka wyglądało jakby skalibrowany był tak jak trzeba, ale precyzja była dosyć słaba, raz trafiał trochę za, raz trochę przed a czasem w punkt. Miał też okresy 3-4 strzałów idealnie w punkt, a potem znowu loteria. Chwilę później w tych samych warunkach 85/1.8 (z ciut większej odległości żeby kadr był ten sam i obszar obejmowany przez czujnik) trafia 100 na 100 idealnie w punkt. W sumie to się uparłem bo szkło jest bardzo dobre, dużo lepsze od C50/1.4 a pod pewnymi względami nawet od C50/1.2L (mniejsza winieta, lepsza ostrość). No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?
    Ta Sigma pod 5D nie specjalnie sie sprawuje z tego co czytałem na CB wiec nie dziwi fakt ze miałeś problemy. Mam zamiar także sprawdzić ją pod moją 5ką....C50/1,4 zły nie jest ale optycznie gorszy od Sigmy.
    D700 + parę zatyczek do korpusu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Niedzwiedz Zobacz posta
    no jak by nie patrzec MTF lepszy ma sigma z sampli bokhej jakby bardzije kremowy no ja mam powazny problem czy brac sigme czy nowego nikkora no do grudnia nie daleko zoabczymy moze szybkosc AF bedzie lesza w nikorze
    Choć to oczywiście kwestia subiektywna, bokeh w tym szkle jest dla mnie naprawdę bardzo ładny, bardzo gładziutki, prawie jak blur w PS, bez żadnych "maziajów" i ostrych obwódek wokół punktowych źródeł światła. Szkło też zasługuje na uwagę dzięki małemu winietowaniu. 50L przymknięte do f/1.4 ma winietę w narożnikach dwa razy większą niż ta Sigma na pełnej dziurze! Możliwe że to zasługa dosyć dużej powierzchni przedniej soczewki, która zbiera sporo światła. Ostrość bardzo dobra od f/1.4, kontrast również, a po lekkim przymknięciu rewelacyjny. No tylko ten AF... Jak ktoś szuka manualnego 50mm do FF Canona to bardzo polecam EDIT: Powiedz mi Niedźwiedź jak to było z celnością w Twoim 50L. Ja słyszę ciągłe narzekania, chyba nikt nie chwalił się że mu Af pewnie pracuje.
    Ostatnio edytowane przez MareckiMarek ; 04-11-2008 o 19:00

Strona 19 z 38 PierwszyPierwszy ... 9171819202129 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów