Close

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 377

Domyślnie

No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora? Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów. Ostatnimi czasy, każdy nowy obiektyw nikona jest świetny, sądzę że nowa 50mm też będzie niezła i dlatego cena tej sigmy mnie trochę dziwi.
    D750
    flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniksk Zobacz posta
    No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora?
    Pozyjemy -- zobaczymy...

Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone.
    Nie widze tu zadnych podzielonych zdan. Charakterystyczne plamy powstajace w bokehu, raczej nigdy nie nalezaly do atutow obiektywu. To, ze komus sie to podoba, nie znaczy, ze to jest zaleta tak rysujacego szkla. Co do ostatniego zdjecia -- tak jak mowilem -- obstawiam raczej jakis maly blad w wykonaniu tego zdjecia, bo zadne inne tego problemu nie powtarza...

W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów.
    A do jakich niby celow sluzy ten obiektyw? Pierwsze slysze, zeby mial on przyklejona jakas latke co do zastosowan. To jest chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jaki istnieje...
    A co do aberracji. Wolalbys miec taki obiektyw, na zdjecia z ktorego widac to nawet na prewkach, czy taki, ktory na ma tak male, ze po pomniejszeniu tego nie widac lub nie rzuca sie w oczy?
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

No ale sam przyznaj, czy ta Sigma będzie lepsza od Nikkora? Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. W dodatku aberacje na antenach to nie argument bo kto robi tym obiektywem takie zdjęcia, on służy do innych celów. Ostatnimi czasy, każdy nowy obiektyw nikona jest świetny, sądzę że nowa 50mm też będzie niezła i dlatego cena tej sigmy mnie trochę dziwi.
    Jakby nie było różnic to Jacek by nie zmienił na Sigmę. Czy będzie lepsza, nie wiadomo, poczekamy jak się Nikkor pojawi w Polsce zrobi się teścik i po kłopocie.
    Co do ceny - życie ją zweryfikuje, ja myślę że cena będzie porównywalna z N. Poza tym za 1499zł masz kuriera i filtr UV w zestawie.

ps. Stig pisaliśmy w tym samym czasie.

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Pierwsze slysze, zeby mial on przyklejona jakas latke co do zastosowan. To jest chyba najbardziej uniwersalny obiektyw jaki istnieje...
    Oj stig, stig... forum nie czytujesz, że nie wiesz, iż każdy obiektyw jest do konkretnych zastosowań i używanie go w innych celach grozi uszkodzeniem aparatu, obiektywu lub lewej stopy?
    Uniwersalny? Wszyscy wszędzie piszą, że 50-tka to takie za długie i za krótkie szkło? Naprawdę chyba nie czytasz forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pebees Zobacz posta
    Uniwersalny? Wszyscy wszędzie piszą, że 50-tka to takie za długie i za krótkie szkło? Naprawdę chyba nie czytasz forum...
    Piba pod FX jest OK

pebees
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dyziek Zobacz posta
    Piba pod FX jest OK
    Pod DX też, ale przy tych zastosowaniach, do których nie wolno go używać

Domyślnie

...Nawet na podstawie tego porównania ze starą 50/1,4 nie widać kolosalnych różnic a wręcz zdania są podzielone. ...
    Mowisz powaznie ?
    Pozdrawiam
    Paweł

Moja radosna twórczość

Domyślnie

Powiedzcie mi Panowie jak to u was jest z celnością tego szkła? Od czterech miesięcy próbuję znaleźć dobrze celujący obiektyw z moim 5D i kolejne cztery egzemplarze jakie miałem nie nadawały się do użytku. Body mam ustawione idealnie bo z takimi szkłami jak 85/1.2 czy 135/2 trafia zawsze co do milimetra. Pierwszy egzemplarz jaki miałem w miarę celnie trafiał z bliska (tak do 1,5 metra) a przy większych odległościach miał gigantyczny front focus np. 2 metry przy odległości od celu 10 metrów. Drugi i trzeci testowałem w Sigma Procentrum w Warszawie i oba miały front focus z bliska, a z daleka to nawet nie wiem co bo mydło wychodziło straszne Poprosiłem mailowo dystrybutora Sigmy z Sopotu żeby znalazł dla mnie dobry egzemplarz. Coś tam przetestowali i przysłali paczkę. Z bliska zawsze mały FF, z daleka wyglądało jakby skalibrowany był tak jak trzeba, ale precyzja była dosyć słaba, raz trafiał trochę za, raz trochę przed a czasem w punkt. Miał też okresy 3-4 strzałów idealnie w punkt, a potem znowu loteria. Chwilę później w tych samych warunkach 85/1.8 (z ciut większej odległości żeby kadr był ten sam i obszar obejmowany przez czujnik) trafia 100 na 100 idealnie w punkt. W sumie to się uparłem bo szkło jest bardzo dobre, dużo lepsze od C50/1.4 a pod pewnymi względami nawet od C50/1.2L (mniejsza winieta, lepsza ostrość). No i teraz pytanie, czy ten typ tak konstrukcyjnie jest schrzaniony przez Sigmę, czy tylko wersja z mocowaniem do Canona to taka porażka?

Zbanowany
    Miasto
    Wrocław Psie Pole, psia mać !

Domyślnie

Testowałem te szkło (sigma50mm) w sklepowych warunkach z D700 ostrzyło powtarzalnie ładnie w punkt, aż przysiadłem z wrażenia, ale wiadomo w sklepie dystans to było max 3-4 metry jak na większe odległości ? No zabiłem sobie klina . Pojadę i sprawdzę raz jeszcze bo rozważam zakup tej sigmy z powodu jej plastyki oraz budowy. W najgorszym wypadku kupi się nowego Nikkora 50mm 1,4 albo zostanę przy starym bez silnikowym bo świetny jest z D700
    Ostatnio edytowane przez robin102 ; 04-11-2008 o 12:15

Domyślnie

Marecki korzystałem z tego szkła pod 5D i było OK ( jak coś pisz do JackaM on miał to dłużej )
    Teraz korzystam z niego pod Nikona i jest tak samo dobrze.

Strona 18 z 38 PierwszyPierwszy ... 8161718192028 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów