Przypadkowo wszedłem do tego wątku i czytam, czytam... i naprawdę oczom nie wierzę, że są jeszcze tak słabo zorientowani ludzie. W każdej dziedzinie życia można znaleźć i białe i czarne owce. Także w fotografii. Także w łowiectwie.
Jestem leśnikiem i myśliwym. Wiele lat. I bardzo mnie poruszyły poniższe stwierdzenia.
Po co wypisujesz takie głupoty? Nie chodzi nawet o polowanie i łowiectwo - ale Twój tekst jest sam w sobie obraźliwy i nieprzyjemny dla Kolegi z Forum, który zadał pytanie, żeby uzyskać odpowiedź, która mu pomoże w podjęciu jakiejś decyzji. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to lepiej milcz!
Kiepsko Cię rodzice wychowali
Ta wypowiedź jest równie żenująca jak poprzednia. Niestety człowiek tak głęboko zaingerował w naturę, że teraz musi wykonywać obowiązki, które na siebie nałożył. Oczywiście, że nie można mówić tutaj o jakimś przymusie i przykrościach z tym związanych. Nie. Myśliwy jest myśliwym bo to lubi. Ale niekoniecznie zakłuwanie nożykiem, tylko lubi np. pooglądać wschody słońca (co się rzadziej zdarza fotografom) . Wcale nie trzeba nic ustrzelić, wystarczy obcowanie z przyrodą, a strzelba jest często tylko pretekstem, żeby się zerwać z łóżka. Poza tym, spójrz sobie do gazet łowieckich - zobaczysz czym się myśliwi zajmują.
Leśniczy może być myśliwym, ale nie musi. Należy poznać uprawnienia i kompetencje leśników i myśliwych. Nie zawsze się one pokrywają !
A żeby zostać adwokatem to nie trzeba mieć znajomości?
Uważaj, żeby Cię nie ustrzelili, albo nie daj Boże, przejechali po Tobie drogim samochodem
Generalnie wydaje mi się, że obracacie się wszyscy w jakiś patologicznych środowiskach. Ja poluję prawie 20 lat i nie mam takich wspomnień jak Wy. Owszem zdarza się czasami, że ktoś nadużyje uprawnień, skłusuje zwierzynę itd. Ale od tego są sądy łowieckie i sądy powszechne. I takich staramy się wykluczyć ze Związku.
Wasze opinie są po prostu powierzchowne i świadczą o niewielkiej Waszej wiedzy na ten temat. Posiłkujecie się wyłącznie jakimiś pojedynczymi, być może dla Was przykrymi doświadczeniami, albo zasłyszanymi plotkami. Generalizujecie, stawiając w złym świetle ponad 100 tys. ludzi w Polsce.
Pozdrawiam i życzę chwili czasu na poczytanie na stosowny temat![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami