Close

Strona 12 z 292 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 2916

Wątek: Co wybrać?

Domyślnie

Przypadkowo wszedłem do tego wątku i czytam, czytam... i naprawdę oczom nie wierzę, że są jeszcze tak słabo zorientowani ludzie. W każdej dziedzinie życia można znaleźć i białe i czarne owce. Także w fotografii. Także w łowiectwie.
    Jestem leśnikiem i myśliwym. Wiele lat. I bardzo mnie poruszyły poniższe stwierdzenia.

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    po co tobie teleobiektyw za grubą kasę? Nie łatwiej najpierw zastrzelić kilka sarenek lub łosia, a potem z bliska zrobić kilka fotek małpką? Możesz nawet użyć trybu makro, aby lepiej uchwycić otwór po kuli, która przeszła na wylot przez oczodół zabitego zwierzaka.
    Po co wypisujesz takie głupoty? Nie chodzi nawet o polowanie i łowiectwo - ale Twój tekst jest sam w sobie obraźliwy i nieprzyjemny dla Kolegi z Forum, który zadał pytanie, żeby uzyskać odpowiedź, która mu pomoże w podjęciu jakiejś decyzji. Jeśli nie masz nic do powiedzenia to lepiej milcz!
    Kiepsko Cię rodzice wychowali

Cytat Zamieszczone przez CynowaKonefka Zobacz posta
    Eeee. Oni walą na komorę. Mam znajomego myśliwca i zawsze twierdzi że to sport, atawizm, męskość, testosteron i inne takie szczególnie jak myśliwskim nożem kroi zwłoki ubabrany po łokcie w farbie zwierzaka.
    Ja mu zawsze mówie żeby wziął kosę do ręki i pogonił za ofiarą, zamiast z lunetą czaić się po krzakach. Dogonić i zakłuć nożykiem to by było rzeczywiście męskie tyle że pewnie po pierwszym kilometrze padłby na zawał. Ogólnie mam bardzo mały szacuneczek dla cwaniaków z lunetami którzy widzą sport w tłuczeniu zwierzaków z zasadzki w krzakach.
    Ta wypowiedź jest równie żenująca jak poprzednia. Niestety człowiek tak głęboko zaingerował w naturę, że teraz musi wykonywać obowiązki, które na siebie nałożył. Oczywiście, że nie można mówić tutaj o jakimś przymusie i przykrościach z tym związanych. Nie. Myśliwy jest myśliwym bo to lubi. Ale niekoniecznie zakłuwanie nożykiem, tylko lubi np. pooglądać wschody słońca (co się rzadziej zdarza fotografom) . Wcale nie trzeba nic ustrzelić, wystarczy obcowanie z przyrodą, a strzelba jest często tylko pretekstem, żeby się zerwać z łóżka. Poza tym, spójrz sobie do gazet łowieckich - zobaczysz czym się myśliwi zajmują.

Cytat Zamieszczone przez big lebowski Zobacz posta
    mój ojciec był myśliwym i też się naoglądałem za młodu jak wyglądają polowania organizowane przez kółka łowieckie na "z reguły" zwierzęta chore i słabe. Aby zostać członkiem koła łowieckiego (głównie dla szpanu) trzeba mieć kasę albo znajomości , ewentualnie lubić zabijać. Tak było zawsze i nie sądzę aby w ciągu ostatnich pięciu lat nagle się to zmieniło.
    Faktyczną likwidacją chorych zwierząt i dokarmianiem powinni zajmować się leśniczy, a nie stado pijanych myśliwych.
    Leśniczy może być myśliwym, ale nie musi. Należy poznać uprawnienia i kompetencje leśników i myśliwych. Nie zawsze się one pokrywają !
    A żeby zostać adwokatem to nie trzeba mieć znajomości?

Cytat Zamieszczone przez adrians Zobacz posta
    Wybaczcie ale nie mogę się powstrzymać. Mam już dosyć tych wszystkich pijanych myśliwych, którzy latają po mojej okolicy w drogich samochodach. Oczywiście są w kole myśliwskim. „Chore zwierzęta” dobre sobie. Siedzą na ambonach i walą do wszystkiego co się rusza. Dla mnie to jest chore podbudowanie swojego ego. Chorą zwierzyną to leśnik powinien odstrzelać.
    Uważaj, żeby Cię nie ustrzelili, albo nie daj Boże, przejechali po Tobie drogim samochodem

Generalnie wydaje mi się, że obracacie się wszyscy w jakiś patologicznych środowiskach. Ja poluję prawie 20 lat i nie mam takich wspomnień jak Wy. Owszem zdarza się czasami, że ktoś nadużyje uprawnień, skłusuje zwierzynę itd. Ale od tego są sądy łowieckie i sądy powszechne. I takich staramy się wykluczyć ze Związku.
    Wasze opinie są po prostu powierzchowne i świadczą o niewielkiej Waszej wiedzy na ten temat. Posiłkujecie się wyłącznie jakimiś pojedynczymi, być może dla Was przykrymi doświadczeniami, albo zasłyszanymi plotkami. Generalizujecie, stawiając w złym świetle ponad 100 tys. ludzi w Polsce.

Pozdrawiam i życzę chwili czasu na poczytanie na stosowny temat

Domyślnie

Cytat:Napisał mango
    i tak brałbym nikona solidniej wygląda pasują do niego obiektywy nikkora itp.

Cytat Zamieszczone przez konax Zobacz posta
    a to ci nowość !

sorry, musiałem
    To bardzo istotna sprawa.
    konax- chcialbys miec nikona do ktorego nie pasuja nikkory? bo ja nie...
    Z6III_10_10-Fisheye_14-30_15-Shift_24-120_26_28-75_45_50_105_100-400_180-600_TC2.0_DJI

Domyślnie

Chodziło mi z tymi obiektywami o jakość , porównaj sobie np szkiełko nikkora 50mm 1.8 z canonem 50mm 1.8 , nikkor jest solidniejszy . Poza tym canon nie ma niektórych fajnych szkiełek jakie ma nikkor , nie twierdze że canon ma mało obiektywów bo ma bardzo dużo ale są tu małe braki podobnie jest u nikkora ale tu te braki mi tak nie przeszkadzają .

Domyślnie

cześć
    Już od dawna mam zamiar kupić sobie cyfrówkę Nikona, ale niestety moja wiedza co do tych wszystkich modeli i obiektywów jest bardzo ograniczona, więc bardzo proszę Was o radę Nie potrzebuję jakiegoś super aparatu z mnóstwem opcji, raczej taki dla "ambitnego amatora". Nie mam ustalonej kwoty jaką chcę przeznaczyć, nie chciałabym przekroczyć 3 tys., ale nie jest to jakaś ostateczna granica. Z tego co czytałam chyba model D80 jest jednym z najprostszych i najbardziej polecanych? No i jaki obiektyw? Może lepiej od razu dwa różne? Co do zdjęć będą to raczej krajobrazy, portrety, jakieś zdjęcia w mieście. Mam nadzieję, że mogę liczyć na pomoc
    pozdrawiam

Domyślnie

Pewnie że możesz. Informacji od groma na tym forum ale trzeba użyć narzędzia szukaj i "stracić" trochę czasu.
    NIKON D300 | NIKKOR | 50 1.8D | SIGMA 18-50 2.8 | NIKKOR 16-85 VR | NIKKOR 80-200 2.8D ED

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jonash Zobacz posta
    Pewnie że możesz. Informacji od groma na tym forum ale trzeba użyć narzędzia szukaj i "stracić" trochę czasu.
    o, to, to..chociażby ten wątek od początku przeczytać...
    rozumiem że każdy myśli, że jemu indywidualnie poradzą, bo jego przypadek jest wyjątkowy, jednak zwykle tak jest że rady są praktycznie te same, bo sprzęt polecany w danej kwocie na początek jest mocno ograniczony ilościowo.
    I rady sprowadzają się do jednego czy dwóch modeli..a jak się chce mieć pełny obraz i opinie wielu użytkowników to dobrze jest przeszukać forum, bo te tematy się od dawna i do znudzenia powtarzają. Nie dziw się więc licznym odpowiedziom, żebyś zadał sobie trochę trudu i poszukał, bo to naprawdę większość odpowiedzi już jest.

Jednak żebyś bardzo nie musiał szukać:
    D80 + 18-70 i tu wystarczy Ci jeszcze na lampę SB600 i 50/1.8, jak będziesz bardzo chciał tele to dokupisz 70-300 VR (zamiast któregoś z wymienionych elementów)
    Zakładając że za jakiś czas coś jeszcze dokupisz (lepsza matryca, a na zupełny początek wystarczająco)
    D90 + używane 18-70 - powienineś się zmeścić w cenie.
    D90 + 18-105 (nowy, całkiem przyzwoity kit)- trochę ponad 3 tys (od ok. 3400)

Proponuję 1 obiektyw na początek, żebyś zorientował się jakie zakresy są Ci potrzebne - spokojnie może być to właśnie 18-70.

Domyślnie

a co myślicie o zestawie Nikon d80 + Nikkor 50/1.8+ Nikkor 18-200 VR ? (wtedy poszukałabym np. używanych obiektywów)
    Czytam forum, czytam od paru dni I na razie ten zestaw mi wpadł najbardziej w oko.

Domyślnie

ja tam nie lubię takich obiektywów jak 18-200, (dla mnie przede wszystkim za ciemny) więc osobiście nie będę polecał, ale jak chcesz mieć coś bardzo uniwersalnego to ten jest owszem najlepszy tego typu.

Na początek i do zorientowania się jakich zakresów potrzebujesz i kiedyś tam sobie zmienisz albo dokupisz.
    A może będziesz wśród tych którzy są w pełni zadowoleni z niego jako jedynego obiektywu i nic więcej nie będziesz chciał.(wszystko zależy co będziesz nim robił, jakie masz wymogi co do efektów itd).

Tylko weź pod uwagę że za cenę 18-200 możesz porządne jasne szkło jak np Tamron 17-50/2.8 i jescze Ci zostanie na jakieś niedrogie tele lub fajną stałkę, a może lampę.
    Ale to Ty musisz sam wybrać, możesz brać pod uwagę rożne opinie, ale decyzja należy do Ciebie.
    Spróbuj w jakimś sklepie potestować, lub pożycz od kogoś życzliwego i zobacz czy to jest to co Ci pasuje. I już.
    Ja tam zawsze tak robię zanim coś kupię (czy to jest samochód, czy body, czy szkło, jazda próbna to podstawa )

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sushi Zobacz posta
    a co myślicie o zestawie Nikon d80 + Nikkor 50/1.8+ Nikkor 18-200 VR ? (wtedy poszukałabym np. używanych obiektywów)
    Czytam forum, czytam od paru dni I na razie ten zestaw mi wpadł najbardziej w oko.
    Wiesz co? Weź puszkę z 1,8/50, na 18-200 zawsze zdążysz wydać. Zrób trochę zdjęć stałką i wtedy wyrobisz sobie opinię czy chcesz tego megazooma czy może jeszcze na jedną lub dwie stałeczki dozbierać, np 20 albo 24 i 85
    JASNO, OSTRO, TANIO - wybierz dwa, ale nie możesz mieć trzech. Chyba że w analogu

Kiedys Nikon, teraz Fuji. Moje ulepy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nazgul Zobacz posta
    Wiesz co? Weź puszkę z 1,8/50, na 18-200 zawsze zdążysz wydać. Zrób trochę zdjęć stałką i wtedy wyrobisz sobie opinię czy chcesz tego megazooma czy może jeszcze na jedną lub dwie stałeczki dozbierać, np 20 albo 24 i 85
    I to jest moje myślenie, też uważam, że na początek stałka, chociaż ja bym proponował N35/2, lub S30/1.4- choć ta druga trochę droższa.

Strona 12 z 292 PierwszyPierwszy ... 210111213142262112 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów