Szukaj
A co poradzicie do d700 na start, krótki zoom podstawowy do 2500 zł, który wykorzystałby pełną klatkę?
tami 28-70/2.8
Dzięki za podpowiedzi. Zależy mi na szerokim kącie, czymś co w DX było zwane 18 mm i dochodziło do 55. Żeby obiektyw ruszał z tego poziomu. Na pełnej klatce powinienem szukać 24, 28 czy 35?
a nie ma z nim problemu bf? w jakiś testach znalazłem info: wyraźna tendencja do ustawiania ostrości za właściwym obiektem.
Ale cena i światło i zoom jest właśnie to czego szukam chyba. Tylko czy te 28 jest już szerokim kątem dla pełnej klatki?
Też dobra cena, no i nikkor. Ale martwi mnie znacznie większa ogniskowa na starcie. Potrzebny mi szeroki.
Ostatnio edytowane przez maf16 ; 22-11-2008 o 13:10
jeśli chodzi o ogniskową to robimy tak: 18mm x 1.5 = 27mm. Zatem ogniskowa 28mm na FX będzie dawać kąt widzenia zbliżony do tego co daje 18mm na DX.
Jeśli chodzi o Tamrona to powinieneś sprawdzić osobiście konkretny egzemplarz. Miewają one problemy z BF/FF ale jak się trafi dobra sztuka to jest ok. Ja osobiście polecam N28-70, bo za ok. 3tys PLN masz bardzo dobrą jakość fotek, szybki i celny AF i solidną budowę.
Mamiya + Sony
Już myślałem, że ten mnożnik jest dla mnie jasny, ale znów się zaplątałem. Podajesz, że mnoży się ogniskową z DX aby uzyskać FX.
Skąd zatem informacje na niektórych sklepach w internecie o obiektywie 50 1.8, który na DX ma dawać 75 mm? To w którą stronę ten mnożnik działa? Z DX na FX czy FX na DX? Już się pogubiłem![]()
Skontaktuj się z nami