Close

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 72

Wątek: D700 - dylemat

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez waldek Zobacz posta
    Czy to jakaś epidemia. Jak widzę po raz kolejny krajan z 3miasta dostał banana.
    Jeszcze chwila a otworzy sklep z owocami
    Pozdrawiam
    Waldek
    Gdyby kózka nie skakała, to by bana nie dostała.

Domyślnie

Myślę, że wątek do zamknięcia

Domyślnie

A co poradzicie do d700 na start, krótki zoom podstawowy do 2500 zł, który wykorzystałby pełną klatkę?

Domyślnie

tami 28-70/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maf16 Zobacz posta
    A co poradzicie do d700 na start, krótki zoom podstawowy do 2500 zł, który wykorzystałby pełną klatkę?
    Nikkor 35-70/2.8 - nowy jeszcze do dostania w okolicach 1600zł, lub używany 28-70/2.8 jak trafisz to za +/- 3 tys..
    Ostatnio edytowane przez verus ; 22-11-2008 o 02:35

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Zależy mi na szerokim kącie, czymś co w DX było zwane 18 mm i dochodziło do 55. Żeby obiektyw ruszał z tego poziomu. Na pełnej klatce powinienem szukać 24, 28 czy 35?

Cytat Zamieszczone przez malibu Zobacz posta
    tami 28-70/2.8
    a nie ma z nim problemu bf? w jakiś testach znalazłem info: wyraźna tendencja do ustawiania ostrości za właściwym obiektem.
    Ale cena i światło i zoom jest właśnie to czego szukam chyba. Tylko czy te 28 jest już szerokim kątem dla pełnej klatki?

Cytat Zamieszczone przez verus Zobacz posta
    Nikkor 35-70/2.8 - nowy jeszcze do dostania w okolicach 1600zł, lub używany 28-70/2.8 jak trafisz to za +/- 3 tys..
    Też dobra cena, no i nikkor. Ale martwi mnie znacznie większa ogniskowa na starcie. Potrzebny mi szeroki.
    Ostatnio edytowane przez maf16 ; 22-11-2008 o 13:10

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Zależy mi na szerokim kącie, czymś co w DX było zwane 18 mm i dochodziło do 55. Żeby obiektyw ruszał z tego poziomu. Na pełnej klatce powinienem szukać 24, 28 czy 35?

a nie ma z nim problemu bf? w jakiś testach znalazłem info: wyraźna tendencja do ustawiania ostrości za właściwym obiektem.
    Ale cena i światło i zoom jest właśnie to czego szukam chyba. Tylko czy te 28 jest już szerokim kątem dla pełnej klatki?

Też dobra cena, no i nikkor. Ale martwi mnie znacznie większa ogniskowa na starcie. Potrzebny mi szeroki.
    jeśli chodzi o ogniskową to robimy tak: 18mm x 1.5 = 27mm. Zatem ogniskowa 28mm na FX będzie dawać kąt widzenia zbliżony do tego co daje 18mm na DX.

Jeśli chodzi o Tamrona to powinieneś sprawdzić osobiście konkretny egzemplarz. Miewają one problemy z BF/FF ale jak się trafi dobra sztuka to jest ok. Ja osobiście polecam N28-70, bo za ok. 3tys PLN masz bardzo dobrą jakość fotek, szybki i celny AF i solidną budowę.
    Mamiya + Sony

Domyślnie

Już myślałem, że ten mnożnik jest dla mnie jasny, ale znów się zaplątałem. Podajesz, że mnoży się ogniskową z DX aby uzyskać FX.
    Skąd zatem informacje na niektórych sklepach w internecie o obiektywie 50 1.8, który na DX ma dawać 75 mm? To w którą stronę ten mnożnik działa? Z DX na FX czy FX na DX? Już się pogubiłem

Domyślnie

Już myślałem, że ten mnożnik jest dla mnie jasny, ale znów się zaplątałem. Podajesz, że mnoży się ogniskową z DX aby uzyskać FX.
    Skąd zatem informacje na niektórych sklepach w internecie o obiektywie 50 1.8, który na DX ma dawać 75 mm? To w którą stronę ten mnożnik działa? Z DX na FX czy FX na DX? Już się pogubiłem
    Ma dawać na DX taki kąt widzenia, jak obiektyw 75mm na małym obrazku (24x36). - tak powinni objaśnić.
    D700 + N24-70 + N80-200D ED + N70-300VR, SB-900

Domyślnie

chodzi o to, że jak weźmiesz 18mm na DX to niepełna klatka sprawi, że kąt widzenia ulegnie zmniejszeniu do takiego jaki jest uzyskiwany przez obiektyw o ogniskowej 27mm na FX (18mm x 1.5)
    Mamiya + Sony

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów