Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Domyślnie publikacja wizerunku- pytanie

mam pytanie w związku z powyższym.
    W ustawie jest zapis, że nie wymaga zgody publikacja wizerunku osoby publicznie znanej podczas wykonywania obowiązków zawodowych. A co, jeżeli nie jest to osoba powszechnie znana?
    Mam na myśli np. policjanta kierującego ruchem, kominiarza czyszczącego komin itp. itd.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    mam pytanie w związku z powyższym.
    W ustawie jest zapis, że nie wymaga zgody publikacja wizerunku osoby publicznie znanej podczas wykonywania obowiązków zawodowych. A co, jeżeli nie jest to osoba powszechnie znana?
    Mam na myśli np. policjanta kierującego ruchem, kominiarza czyszczącego komin itp. itd.
    to wcale nie jest osoba publicznie znana - osobą taką jest np. premier i to tylko wówczas gdy wykonuje swoje obowiązki, ale nie podczas np. obiadku z żoną, kominiarz to jakiś Nowak, a policjant to Kowalski i musisz mieć ich zgodę (mają swoją jakąś twarz rozpoznawalną przez ich znajomych)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    to wcale nie jest osoba publicznie znana - osobą taką jest np. premier i to tylko wówczas gdy wykonuje swoje obowiązki, ale nie podczas np. obiadku z żoną, kominiarz to jakiś Nowak, a policjant to Kowalski i musisz mieć ich zgodę (mają swoją jakąś twarz rozpoznawalną przez ich znajomych)
    właśnie o to mi chodzi, że nie są to osoby "publiczne". Ale z drugiej strony wykonują zawód "publiczny"

Domyślnie

właśnie o to mi chodzi, że nie są to osoby "publiczne". Ale z drugiej strony wykonują zawód "publiczny"
    nie ma to znaczenia jaki zawód wykonują (nie licząc tych nieszczęsnych polityków "na świeczniku", artystów podczas pracy (koncerty), sportowców w trakcie zawodów - to są osoby publiczne)

Domyślnie

...kominiarz to jakiś Nowak, a policjant to Kowalski i musisz mieć ich zgodę (mają swoją jakąś twarz rozpoznawalną przez ich znajomych)
    czy wizerunek to tylko twarz, czy cała postać?
    Jeżeli sfotografuję kogoś charakterystycznego, np człowieka naprawiającego ulicę bez koszuli, który ma tatuaż na plecach (duży). Zawsze może powiedzieć, że ten tatuaż powoduje, że jest rozpoznawalny. Mimo, że nie pokażę jego twarzy
    Może podchodzę do problemu zbyt drobiazgowo, ale nie chciałbym nagle zostać "poproszony" przez kogoś o rekompensatę finansową za publikację wizerunku bez jego zgody

Domyślnie

czy wizerunek to tylko twarz, czy cała postać?
    Jeżeli sfotografuję kogoś charakterystycznego, np człowieka naprawiającego ulicę bez koszuli, który ma tatuaż na plecach (duży). Zawsze może powiedzieć, że ten tatuaż powoduje, że jest rozpoznawalny. Mimo, że nie pokażę jego twarzy
    Może podchodzę do problemu zbyt drobiazgowo, ale nie chciałbym nagle zostać "poproszony" przez kogoś o rekompensatę finansową za publikację wizerunku bez jego zgody
    wizerunek to nie tylko twarz - to był tylko skrót myślowy, podobnie jest też z innymi charakterystycznymi dla danej osoby cechami, choćby ten tatuaż, znamiona (jak "jełropa" u Gorbaczowa ), charakterystyczne deformacje itp - jeżeli osoba na zdjęciu jest rozpoznawalna to rozpowszechnianie takiego zdjęcia wymaga zgody osoby fotografowanej

PS zawsze możesz wkleić swoją twarzyczkę - żart

Domyślnie

...zawsze możesz wkleić swoją twarzyczkę ...
    ale ja miałem na myśli wesoły reportaż z ulicy a nie produkcję horroru

Domyślnie

Nie wiem Erie czy masz racje.
    Co do kominiarza to jak najbardziej, trzeba by go zapytac o zgode przd publikacja.
    Co do policjanta to moim zdaniem jest on funkcjonariuszem panstwowym i podczas sprawowania swej funkcji (czyli np. kierowania ruchem, legitymowania itd) mozna go uwieczniac na zdjeciu, i publikowac bez zgody.
    Ostatnio edytowane przez marszull ; 17-11-2008 o 19:14 Powód: literowki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marszull Zobacz posta
    Nie wiem Erie czy masz racje.
    Co do kominiarza to jak najbardziej, trzeba by go zapytac o zgode przd publikacja.
    Co do policjanta to moim zdaniem jest on funkcjonariuszem panstwowym i podczas sprawowania swej funkcji (czyli np. kierowania ruchem, legitymowania itd) mozna go uwieczniac na zdjeciu, i publikowac bez zgody.
    aha, a to może panią kasjerkę w PKP też można? albo strażaka? czemu Was tak bardzo bolą umowy i zgody?

Domyślnie

aha, a to może panią kasjerkę w PKP też można? albo strażaka? czemu Was tak bardzo bolą umowy i zgody?
    nie bolą, tylko obawiam się, że zaraz popadniemy w jakąś paranoję.
    Ustawa mówi, że wolno publikować wizerunek osoby, będącej częścią jakiej większej całości, np. demonstracji.
    Ale co to znaczy? Jeżeli zrobię portret obiektywem 400mm to będę miał na zdjęciu człowieka, może dwóch z 500. Ale jeżeli zrobię 50mm to na zdjęciu będę miał 5 z 25. Czy 500 osób to demonstracja a 25 nie?

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów