Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Domyślnie

Ustawa ustawą przepis przepisem a interpretacja tegoż to kolejna sprawa. Od publikowania do odszkodowania droga daleka. Kwestia co gdzie i jak - czyli typowego pojęcia "interpretacji" przepisów ustawy. Piszesz - kominiarz, policjant... ok, generalnie na publikacje wizerunku „osób prywatnych” powinna być ich zgoda, ale... i teraz się zaczyna - czy dasz tego policjanta na okładkę Polityki, czy w galerii na swojej stronie www. Na okładkę - sugerowałbym mieć pisemną zgodę to samo jeśli Pan Kominiarz znajdzie się na noworocznej reklamie sieci Play – bez „papieru na wizerunek” może Cię to drogo kosztować, ale jak dasz go jako fotka ilustracja prac związanych z nadchodząca zimą i to na siódmej stronie Dziennika Skarżyska w formacie 6 x 8 cm - raczej uda się to załatwić bezkosztowo... itd itp.

Domyślnie

Co do części większej całości, to ktoś gdzieś podawał wykładnię, wg której ma to być na tyle niewielki i nieistotny fragment, że jego usunięcie nie spodowuje zauważalnej zmiany w charakterze i odbiorze zdjęcia. Ja bym to interpretował w ten sposób, że jeśli zrobisz np. zdjęcie bramy, przez którą akurat przechodzi przypadkowa osoba, to możesz przyjąć, że istotą zdjęcia jest właśnie ta brama i jej ewentualne otoczenie, a ludź się akurat pałętał i czy jest czy go nie ma, to nie ma znaczenia. Jeśli jednak zrobisz fotkę żula spożywającego coś w tejże bramie, to treść zdjęcia może sugerować, że tenże żul jest głównym tematem i wtedy zgoda jest potrzebna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ajt Zobacz posta
    Co do części większej całości, to ktoś gdzieś podawał wykładnię, wg której ma to być na tyle niewielki i nieistotny fragment, że jego usunięcie nie spodowuje zauważalnej zmiany w charakterze i odbiorze zdjęcia...
    to brzmi całkiem rozsądnie i zdroworozsądkowo.
    Jestem po lekturze kawałka wątku o fotografie ślubnym
    nie doszedłem nawet do połowy. Wyszło tam na to, że nie wolno nikomu pokazać jakiejkolwiek fotki bez zgody sfotografowanego

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miron19j Zobacz posta
    to brzmi całkiem rozsądnie i zdroworozsądkowo.
    Jestem po lekturze kawałka wątku o fotografie ślubnym
    nie doszedłem nawet do połowy. Wyszło tam na to, że nie wolno nikomu pokazać jakiejkolwiek fotki bez zgody sfotografowanego
    zgodnie z prawem tak by to wyglądało, ale jest to pewne przegięcie o czym też było w tym wątku napisane - to podobnie jak z przechodzeniem przez jezdnię - teoretycznie niby tylko na pasach, a praktyka...
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

nie ma to znaczenia jaki zawód wykonują (nie licząc tych nieszczęsnych polityków "na świeczniku", artystów podczas pracy (koncerty), sportowców w trakcie zawodów - to są osoby publiczne)
    No to ja mam pytanie o sportowców i nie chodzi mi o praktykę tylko o teorię:
    Czy można publikować na swojej www czy innych materiałach zdjęcia sportowców amatorów?
    A jeżeli nie to gdzie jest granica "sportowców publicznych"? Nie sądzę żeby np. w gazetach lokalnych z imprez sportowych np. dla dzieci były poparte zgodami ich opiekunów prawnych. A przecież jeżeli na zdjęciu jeden piłkarz/koszykarz/biegacz mija drugiego to ten mijany zostaje narażony chociażby na drwiny swoich znajomych.
    Aha, na tym forum też jest sporo zdjęć sportowców amatorów - prawdopodobnie prawie wszystkie bez zgód,
    a może ktoś zna jakiś przykład dochodzenia swoich praw przez fotografowanych na imprezach sportowych?

I jeszcze jedno na koniec: uczestnicząc w maratonie też miałem robione zdjęcia, do których każdy miał dostęp czyli były rozpowszechniane (można było się znaleźć po numerze startowym), ja oczywiście dostałem propozycję ich kupna za 40 zł.
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JAP Zobacz posta
    I jeszcze jedno na koniec: uczestnicząc w maratonie też miałem robione zdjęcia, do których każdy miał dostęp czyli były rozpowszechniane (można było się znaleźć po numerze startowym), ja oczywiście dostałem propozycję ich kupna za 40 zł.
    uczesticząc w imprezie "masowej" czy "publicznej" musisz mieć świadomość, iż zostaną tam zrobione zdjęcia "dokumentujące wydazenie" a ty będziesz ich częścia - nie ma tu problemów z publikacją, o ile jest to publikacja typu "newsowego" czyli informacyjnego, reportazowego. Gdyby ukazała sie jako np reklama jakiegoś produktu - z Twiom wizerunkiem, a bez Twojej zgody - wtety możesz dochodzić swych praw.

Domyślnie

Wreszcie się doczekałem odpowiedzi, dzięki Krzysztof!
    Tylko czy można używac takich zdjęc do własnej reklamy?
    ps. przepraszam za brak "ci" - muszę znowu pogrzebac w tych cholernych sterownikach ATI...
    "Z pasją fotografuj życie, ale nie zapomnij i żyć z pasją" Z. Kamm

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztof jot Zobacz posta
    uczesticząc w imprezie "masowej" czy "publicznej" musisz mieć świadomość, iż zostaną tam zrobione zdjęcia "dokumentujące wydazenie" a ty będziesz ich częścia - nie ma tu problemów z publikacją, o ile jest to publikacja typu "newsowego" czyli informacyjnego, reportazowego.
    Czy do bycia "częścią imprezy" zalicza się fotografowanie tejże? Bo ostatnio mnie oraz koledze z forum zrobiono zdjęcie przy okazji meczu piłki ręcznej i to zdjęcie znalazło się na stronie radia, z którego ramienia ów fotograf zdjęcie wykonał. Jest ono częścią reportażu, my na zdjęciu jesteśmy uśmiechnięci - mam więc rozumieć, że nie trzeba nas było pytać o zgodę? Nie to żebym się jakoś strasznie wściekała, że to zdjęcie opublikowano, ale chciałabym na przyszłość wiedzieć co o tym mówi prawo .
    Pojawiam się i znikam...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Imago Zobacz posta
    Bo ostatnio mnie oraz koledze z forum zrobiono zdjęcie przy okazji meczu piłki ręcznej i to zdjęcie znalazło się na stronie radia,
    Nie to żebym się jakoś strasznie wściekała, że to zdjęcie opublikowano, ale chciałabym na przyszłość wiedzieć co o tym mówi prawo .
    tylko co mąż na to powie
    lub żona kolegi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek.gold Zobacz posta
    tylko co mąż na to powie
    lub żona kolegi
    czasem dobrze być singlem
    a kolega ma dziewczynę sympatyczną, więc myślę, że nic nie powie (przy okazji pozdrawiam oboje )
    zdjęcie tu (chyba nietrudno znaleźć - jedyne z dwójką fotopstryków) http://elka5.fm//content/view/31987/208/
    Ostatnio edytowane przez Imago ; 02-12-2008 o 17:39
    Pojawiam się i znikam...

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów