Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 36
    Rozmowny Awatar Karl Johansson
    Miasto
    Kraków/czasem Gdańsk, ale na razie nie

Domyślnie

Klin występował na matówce zenitów, na ten przykład (nie wiem, czy wszystkich, miałem tylko 122), takie śmieszne kółeczko przepołowione, które się "schodziło" w całość, jak obiekt ostry był.

Całkiem wygodne, ale upierdliwe strasznie. Wolałem ostrzyć patrząc po prostu na matówkę, bo mnie klin wkurzał.
    D300
    Nikkor 24 2.8D, Nikkor 50 1.4G, SB-900

Domyślnie

jabu zapytał o matówkę z potwierdzeniem ostrości a wy mu kilka postów o tym, że ma kontrolkę - zakładacie, że tego nie wie?
    Wypowiedź szymony'ego jest jak najbardziej na miejscu - niczym mi się tak dobrze nie ostrzyło jak FM2 (tam był klin i taki "plasterek miodu" dookoła) i porównywanie tego z zielona lampką świadczy, moim zdaniem, o braku doświadczenia/porównania (nie mówię o próbach tylko o długotrwałej pracy na takiej matówce).

Przepraszam za powyższy OT - niestety nie znam odpowiedzi na pytanie jabu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    ... niczym mi się tak dobrze nie ostrzyło jak FM2 (tam był klin i taki "plasterek miodu" dookoła) i porównywanie tego z zielona lampką świadczy, moim zdaniem, o braku doświadczenia/porównania ...
    Ten plasterek miodu to właśnie mikroraster - bardzo dobre rozwiązanie zresztą, chociaż nie tak wygodne do precyzyjnego ostrzenia jak klin (przynajmniej moim zdaniem) Czy to jest dokładniejsze od "kropka" ? Jeżeli jest to DOBRZE wykonana i założona matówka to na pewno jest wygodniejsze. Poza tym porządna manualna matówka jest o tyle przyjemna, że nawet na "gładkiej" powierzchni można spokojnie ostrzyć.

Domyślnie

http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=22
    Tutaj maja fajne rzeczy, polowe taniej niz katzeye i do tego rozne rodzaje klinow i mikrorastrow. Niestety nie maja do D3, ale jest do D700, wiec moze wkrotce sie pojawi. Napisz do nich. A ja chyba sobie do D300 sprawie, bedzie prawie tak fajnie jak w FE, tylko wizjer 3 razy mniejszy
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie Matówka...

Cytat Zamieszczone przez lesheck Zobacz posta
    http://www.focusingscreen.com/index.php?cPath=22
    Tutaj maja fajne rzeczy, polowe taniej niz katzeye i do tego rozne rodzaje klinow i mikrorastrow. Niestety nie maja do D3, ale jest do D700, wiec moze wkrotce sie pojawi. Napisz do nich. A ja chyba sobie do D300 sprawie, bedzie prawie tak fajnie jak w FE, tylko wizjer 3 razy mniejszy
    Dzięki za link , ale jak sam zauważyłeś , nie mają (na razie) w ofercie nic do D3. Być może nawet nie będą mieli.
    Może ktoś z forumowiczów doniósł im już o "zielonej kropce" ? (!!!).

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez !AGresT Zobacz posta
    jabu zapytał o matówkę z potwierdzeniem ostrości a wy mu kilka postów o tym, że ma kontrolkę - zakładacie, że tego nie wie?
    Wypowiedź szymony'ego jest jak najbardziej na miejscu - niczym mi się tak dobrze nie ostrzyło jak FM2 (tam był klin i taki "plasterek miodu" dookoła) i porównywanie tego z zielona lampką świadczy, moim zdaniem, o braku doświadczenia/porównania (nie mówię o próbach tylko o długotrwałej pracy na takiej matówce).

Przepraszam za powyższy OT - niestety nie znam odpowiedzi na pytanie jabu.
    Dzięki za wsparcie. Nie było by potrzebne , gdyby większość zabierających głos , dostosowała się do mojej prośby.

Domyślnie

A tak w ramach malego offtopicu, to najfajniejsza matowke jakiej uzywalem miala practica mtl50. W srodku podwojny klin po skosie a do okola mikroraster.
    FE | F80 | F100 | F6 | Z6 | D500 | N16-35/4 | N 24-70/4 Z | N70-200VRII | N80-400G | N35/2D | N50/1.8G | N85/1.8G | N 105 2.8VR | N 100/2.8 E MF | N 70-210/4 MF | SB800 | SB900
    Ex: D70 | D300 | D600 | D7500

Domyślnie

Panowie !
    Prosiłem o podanie przykładowej (sprawdzonej ! ) matówki , na której dobrze widać ostrość obrazu . Niekoniecznie z klinem , mikrorastrem czy też obydwoma . Potrafię korzystać z układu AF . Ale jeżeli chcecie dokonać szybkiej korekty
    ustawionej ostrości , bez przekadrowywania (większość nowych obiektywów to umożliwia , bez jakichś specjalnych zabiegów) to co Wam wtedy wskazuje - jakaś inna kropka (domyślna?). Jestem "dinozaurem" z czasów analogowych i preferuję manualne ostrzenie .W wielu sytuacjach dokonuję tego szybciej i pewniej niż AF .Jednak współczesne wizjery wyposażone są często w "światłowodowe" matówki (o ile można nazwać to matówką) , które chociaż są kapitalnie jasne , nie pokazują , niestety , ostrego obrazu . Inaczej , przy ustawionym "ostro" obrazie można dokonać nieznacznej zmiany ustawienia , która wizjerze jest niezauważalna , jednak znacznie wpływa na finalny obraz. Może to kogoś zdziwić , ale po prostu próbuję zmontować aparat dla siebie i takie mam preferencje .
    Tak więc proszę osoby , nie wnoszące nic do tematu mojego zapytania , o niezabieranie głosu (w miarę możliwości) .
    Wiem , że to trudne , ale są inne wątki , na których można zwiększać liczbę napisanych postów (to trochę złośliwe).
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lesheck Zobacz posta
    A tak w ramach malego offtopicu, to najfajniejsza matowke jakiej uzywalem miala practica mtl50. W srodku podwojny klin po skosie a do okola mikroraster.
    Ja najlepiej wspominam Minoltę X-700 , dobra , jasna , drobnoziarnista matówka (chodzi mi o "czyste" pole matowe).
    Z Nikonami nie miałem wtedy do czynienia (nie było mnie stać , potem przeszedłem na średni i większy format).

Domyślnie

Nie rozumiem jednej rzeczy - przeciez D3 ma LIveView. Jak bawilem sie D300 to manualne ostrzenie z 50/1.4 na LiveView przy powiekszeniu 4x dawalo 100% trafien, a powiekszac mozna bylo dowolny punkt AF. W D3 tak nie ma?
    Marcin "emgieb" Brzozowski
    Jest: kupa klamotow
    Moje fotki: TrekLens

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów