Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 42
    Witusch
    Gość

Domyślnie

Obecnie, jak widac w stopce przesiadlem sie na fiszaja. Poczatkowo mialem troche obaw, ze zbyt ekstremalny, ze sie nudzi itd. Powoli moje obiekcje znikaja, a w ich miejsce pojawia sie fascynacja. To jest dopiero szerokosc, wow! Pozornie wydaje sie, ze w porownaniu z Sigma 10-20, to te 10,5 Nikkora to nawet troche mniej, ale... no wlasnie 180 stopniowy kat widzenia zalatwia sprawe, na korzysc fisha oczywiscie. No tak, ale te krzywizny, znieksztalcenia.. ale i na to jest sposob, jedna wtyczka "Hemi" do PS-a "odrybia" pieknie zdjecie nie kadrujac bokow! Jestem tym szkielkiem zachwycony, z tego co slyszalem i widzialem, Sigma 10/2.8 tez jest jak najbardziej OK, no i ma HSM, przy czym AF jest w tego typu szklach sprawa drugorzedna i jezeli puszka nie stwarza ograniczen, mozna bez HSM zyc.

Domyślnie

Wczoraj bawiłem się stałką 10mm/2.8 - zakochałem się w tym gadżecie 2 i 3 fotografia dzięki tej zabaweczce
    Byliśmy ostatnio z żoną, proszę pana, w Hali Mirowskiej, gdzie ja miałem aparat Zorkę 5, zrobiłem kilka zdjęć. - Rejs

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    No tak, ale te krzywizny, znieksztalcenia.. ale i na to jest sposob, jedna wtyczka "Hemi" do PS-a "odrybia" pieknie zdjecie nie kadrujac bokow!
    Pokaż jakies sampelki z i bez obróbki z tego samego kadru, bo zawsze ciekawiły mnie efekty prostowania fisha
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Domyślnie

Jest jeszcze program "Aca Pixus RectFish" specjalnie do zabawy z fishem.

Domyślnie

Zdecydowanie polecam N12-24, doskonała optyka, kontrast, kolor.
    tylko N

pzdr
    foto, jazz & more .....

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Inkognito Zobacz posta
    Pokaż jakies sampelki z i bez obróbki z tego samego kadru, bo zawsze ciekawiły mnie efekty prostowania fisha
    Tak na szybko:

Dla porownania "ten sam kadr" z Sigmy 10-20 na 10mm, zobaczcie o ile wiecej wchodzi na fisheye

Domyślnie

Ale to nie jest typowe prostowanie fisha bo tylko boki prostuje, a co z górą i dołem? Kiedyś widziałem prostowanie 10DX przez jakiś nikonowski soft i było idealnie prosto ale traciło się dużo z szerokości więc może wtedy porównanie do sigmy 10-20 wypadłoby podobnie (chodzi mi o kadr)

Znalazłem, w nikon capture prostowane, przykład:
    http://photo.net/nikon-camera-forum/009jWa
    Ostatnio edytowane przez deep ; 15-11-2008 o 12:46
    D700 | F5 | F4 | F3 | F2 | F | FM2n | NIKOMAT FTn | FUJIFILM X100
    AF16/2.8D |
    AF18/2.8D | AF28/1.4D |AF20-35/2.8D | AF85/1.4D | AF105/2D DC | AF135/2D DC | AF180/2.8D | AF70-180/4.5-5.6D ED Micro | AF80-200/2.8D ED
    MF16/3.5Ai | MF20/4Ai | MF28/2Ai | MF55/1.2Ai | MF105/2.5Ai

Domyślnie

Witush, też myślałem że to coś takiego jak pokazuje deep. W każdym razie dzięki za sample I tak nie jestem na kasie żeby kupić fisha... moze kiedys Niemniej mam przynajmniej wyobrażenie o prostowaniu fisha softowo. Na razie mam T12-24 i jakoś daje rade :P
    Z pozdrowieniami,
    Ink.
    Instagram

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

10-20 rządzi. Jak już ktoś wcześniej wspomniał, przy tych ogniskowych słabe światło nie jest jakąś super przeszkodą. Strasznie dynamiczne zdjęcia są z tej Sigmy - i ostre!
    instagram.com/darkroomnightlife

Witusch
    Gość

Domyślnie

deep, oczywiscie wiem o czym mowisz, ale.. No wlasnie chodzi o te strate bokow. Przy odrobinie wprawy, ktorej robiac te zdjecia jeszcze nie mialem mozna utrzymac linie horyzontalne w miare prosto, potem jednym kliknieciem prostujesz "beczke" i juz jest dobrze a kadr wielkosciowo jest prawie nie ruszony i to jest piekne MZ. Wiadomo, ze do konca WW sie nie zastapi, ale przy odrobinie wprawy mozna sie obejsc.

Tak wyglada, to samo ujecie po "odrybieniu" w Capture NX2, wiec MZ co najmniej to samo co z Sigmy na 10mm mozna wyciagnac.
    PS. Jak sie przyjzalem, to jednak nawet znacznie wiecej
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 15-11-2008 o 13:24

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów