Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Łódź-Kraków

Domyślnie Szeroko i szerzej...

Używał ktoś używał sigmy 10-20/4-5.6 lub sigmowej stałki 10mm/2.8 ???
    Zastanawiam się nad jakimś bardzo szerokim szkłem, niby 10-20 bardziej uniwersalne ale cimnawe jest...

Domyślnie

Tokina 11-16 f/2.8, bardzo ciekawa pozycja, jest chyba jej test na www.optyczne.pl sam się zastanawiam nad jej zakupem - cena też ok.
    D300 \ D70s \ Zenit 11 \ MB-D10 \ N17-55 f2,8 \ N50 f1.8 \ Takumar 50 f1.4 \ SB-800 \

Domyślnie

Ja używam od miesiąca (10-20). Brak światła mi nie doskwiera. Krajobrazy nie potrzebują światła, a w pomieszczeniach lampa. Solidne szkło. Z D300 działa niezawodnie.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Uzywalem Sigmy 10-20 na Pentaxie, swietne szklo, przy tych ogniskowych swiatlo 4.0-5.6 nie jest uciazliwe. Bardzo kontrastowa i ostra (oczywiscie na f4 na brzegach robi sie troche miekko, ale przy tych katach to normalne), ladne kolory i co wazne malo CA. Obecnie moj sasiad ma do Nikona i czasem pozyczam, jest super. Stalka Sigmy 10/2.8 to o ile dobrze pamietam Fisheye, a to inna bajka.
    Ostatnio edytowane przez Witusch ; 05-11-2008 o 20:15

Domyślnie

Sigma jest świetna pod światło co przy takich kątach ma bardzo duże znaczenie.

Domyślnie

Witam!

Uzywalem Sigmy 10-20 (z D50) przez ostatnie 2,5 roku, a przez ostatni rok rzadko kiedy odpinalem od kuorpusu!
    Szklo rewelka - jesli ktos lubi szerko. Solidne, a wrecz pancerne, bardzo poreczne jesli chodzi o wymiary, silnik
    ledwo slyszalny. Moze nie zbyt jasne, ale wnetrz nie robie, a do plenerow to w ogole nie przeszkadzalo.
    Sprzedalem z wielkim bolem ze wzgledu na przesiadka na fx.

Na mojej stronie "fotholand" wiekszosc zdjec robiona tym szkielkiem.

Pozdr
    McE

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Sigma jest świetna pod światło co przy takich kątach ma bardzo duże znaczenie.
    Powiedziałbym raczej, że Sigma zwykle jest świetna pod światło. Potrafi jednak zrobić takie farfocle, że ręce i majtki opadają. Z moich doświadczeń wynika, że najbardziej nie lubi słońca tuż poza krawędzią kadru.
    Mimo niespodzianek, jakie potrafi niekiedy zafundować uważam, że to świetny obiektyw za te pieniądze.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Smie wtracic, ze farfocle najczesciej robi fotograf a nie szklo. Praw fizyki nie da sie ominac, kazde szklo ma swoje ograniczenia i jezeli ktos jedzie po bandzie, to nie moze sie dziwic, jak mu wychodza buble (to nie dotyczy tylko Sigmy 10-20, ale kazdego, powtarzam kazdego obiektywu).

Domyślnie

ja używam stałkę sigmy 10 f2,8 i sobię ją chwale,tylko trzeba się nauczyć w pełni ją wykorzystać i można fajnie z nią poszaleć
    D3S / D700 / 14-24 2,8 / 24-70 2,8 / 70-200 2,8 / 35 1,4 / 85 1,4 / SB-800 / SB-900 / NEC PA 271W / i inne takie....

Domyślnie

Na fotografii i sprzęcie znam się słabo. Posiadam S10-20 i N12-24/4. Ostatnio częściej korzystam z Nikkora ( jakoś bardziej mi się podobają fotki ). Natomiast Sigma jest wyraźnie szersza ( 2 mm to naprawdę dużo). Jest również ciemniejsza , ale to nie jest wielki problem.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów