Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    WODZISŁWA ŚL

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Witusch Zobacz posta
    deep, oczywiscie wiem o czym mowisz, ale.. No wlasnie chodzi o te strate bokow. Przy odrobinie wprawy, ktorej robiac te zdjecia jeszcze nie mialem mozna utrzymac linie horyzontalne w miare prosto, potem jednym kliknieciem prostujesz "beczke" i juz jest dobrze a kadr wielkosciowo jest prawie nie ruszony i to jest piekne MZ. Wiadomo, ze do konca WW sie nie zastapi, ale przy odrobinie wprawy mozna sie obejsc.

Tak wyglada, to samo ujecie po "odrybieniu" w Capture NX2, wiec MZ co najmniej to samo co z Sigmy na 10mm mozna wyciagnac.
    PS. Jak sie przyjzalem, to jednak nawet znacznie wiecej
    Witaj może pomógł byś mi jak to zrobić w NX2 ???? kupiłem 10.5 2/8 nikora jest świetny tyle tylko że nie mogę znależć tego prostowania jeżeli była by jaka pomoc w naszym języku lub też podpowiedzieć która to funkcja w programie jakoś bym doszedł do tego pomóżcie ludzie pozd

Witusch
    Gość

Domyślnie

Ja mam niemiecka wersje, ale nie powinno byc problemu Jak masz zaladowane zdjecie, po prawej stronie powinienes miec listwe z roznymi narzedziami. W zakladce "wywolywanie" tak prawie na samym dole sa: "korekcja aparatu i obiektywow", a dalej to sobie poradzisz.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WODZISŁWA ŚL

Domyślnie

ok znalazłem działa wielkie dzięki pozd

Domyślnie

To wszysko wyglada bardzo fajnie, ale jak wyglada jakosc tych fot po calej operacji? W szczegolnosci w porownaniu z sigma?

Witusch
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pioter m Zobacz posta
    To wszysko wyglada bardzo fajnie, ale jak wyglada jakosc tych fot po calej operacji? W szczegolnosci w porownaniu z sigma?
    Jakosc zdjec z Nikkora 10,5 jest bardzo dobra. Nawet po tych wszystkich operacjach/prostowaniach w wiekszej czesci kadru (glownie srodkowej) jakosc pozostaje bardzo dobra. Podczas prostowania piksele, glownie te zewnetrzne ulegaja zmianom, co za tym idzie czasem aby zachowac dobra jakosc trzeba troche kadrowac.

Domyślnie

Jakosc zdjec z Nikkora 10,5 jest bardzo dobra. Nawet po tych wszystkich operacjach/prostowaniach w wiekszej czesci kadru (glownie srodkowej) jakosc pozostaje bardzo dobra. Podczas prostowania piksele, glownie te zewnetrzne ulegaja zmianom, co za tym idzie czasem aby zachowac dobra jakosc trzeba troche kadrowac.
    No wiem, ze po prostawaniu trzeba nieco przyciac, bo czasem prostuje fotki, ale fisza jeszcze nigdy nie obrabialem.
    Sigma ostroscia na brzegach nie grzeszy bez prostowania. Chodzilo mi racze o porownanie ostrosci i takie tam.
    Zaciekawil mnie bardzo ten temat, bo chcialbym miec kiedys i fisza, i sigme, ale tylko na jedno moge sobie teraz pozwolic, bo mam juz zone
    Myslalem tez o tokinie zamiest sigmy, ale malzonka stwierdzila, ze takich flar i CA to ona fotoszopowac nie bedzie.

Witusch
    Gość

Domyślnie

Jak zlapie chwilke czasu, to podesle Ci jakiegos NEFa z fisza. Najlepiej jak sam wyrobisz sobie zdanie. Przeslij mi prosze na PW swojego emila, oczywiscie skrzynka musi byc dosyc pojemna

Domyślnie

a próbowałeś prostować ludzi na krawędziach ?
    bo z tego co patrzyłem to wychodzą takie dziwolągi że szkoda gadać :]
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

ale i na to jest sposob, jedna wtyczka "Hemi" do PS-a "odrybia" pieknie zdjecie nie kadrujac bokow! Jestem tym szkielkiem zachwycony, z tego co slyszalem i widzialem, Sigma 10/2.8 tez jest jak najbardziej OK
    Witusch, dzięki za cynk o HEMI. Nie znałem wcześniej, ściągnąłem triala, pobawiłem się trochę i... zakupiłem. Działa świetnie. Do tego stopnia, że chyba Sigma 10/2.8 zostanie moim uniwersalnym obiektywem szerokokątnym i zastąpi Sigmę 10-20
    S10/2.8 "fiszaj" to naprawdę super szkiełko. Wahałem się nieco przed zakupem, ale teraz nie żałuję ani centa wydanego na ten obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez Anar Zobacz posta
    a próbowałeś prostować ludzi na krawędziach ?
    bo z tego co patrzyłem to wychodzą takie dziwolągi że szkoda gadać :]
    Mały przykładzik (jakość kiepska, bo jako materiał wyjściowy miałem pod ręką jedynie fotkę o rozdzielczości 800x...):

Sigma 10/2.8 przed HEMI

i po...

Moim zdaniem nie jest źle, oceń sam.
    clusca
    Fufu X

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez clusca Zobacz posta
    Mały przykładzik (jakość kiepska, bo jako materiał wyjściowy miałem pod ręką jedynie fotkę o rozdzielczości 800x...):
    Moim zdaniem nie jest źle, oceń sam.
    nono faktycznie programik fajny :]
    i dosc ladnie skorygowal... co do tamrona 10-24 slyszalem (i widzialem) ze kicha z tego wychodzi
    hmm 10 sigmy to rybka jak pamietam a wiec super nawet jak na taki programik

ciezki w obsludze?
    szkielko sigme 10-20 kupuje w next week i dopiero wtedy sam sie pobawie na zywca z fotkami... ale calkiem calkiem to wyglada
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów