Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 35

Wątek: D60 czy D90?

Domyślnie

Umbra, a widziałeś kiedyś obiektywny test N/C na optycznych? Często ta sama przypadłość w N jest porażająca i straszna, w C jest przedstawiana niemalże jako zaleta. A o ich ocenach to już nawet nie chce mi się pisać...
    Aaaaa... Zen, skąd informacja że D80 ma "lepszą rozdzielczość" niż D40X?

Pomacaj wszystkie trzy D60, 1000D i D80. I będziesz wiedział. Ja byłem zachwycony D80 (wtedy nie było 1000D, porównywałem z 450D), ale portfel wygrał, D40X był 1100pln tańszy od D80 a obrazuje tak samo, tyle że ergonomia duuuużo słabsza. Ale MZ i tak o niebo lepsza niż w C z segmentu entry.

P.S. Za małe pieniądze brałbym D80, przy trochę większym budżecie rozważyłbym 40D, ceny zrobiły się wręcz śmieszne...
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    Umbra, a widziałeś kiedyś obiektywny test N/C na optycznych? Często ta sama przypadłość w N jest porażająca i straszna, w C jest przedstawiana niemalże jako zaleta. A o ich ocenach to już nawet nie chce mi się pisać...
    Aaaaa... Zen, skąd informacja że D80 ma "lepszą rozdzielczość" niż D40X?

Pomacaj wszystkie trzy D60, 1000D i D80. I będziesz wiedział. Ja byłem zachwycony D80 (wtedy nie było 1000D, porównywałem z 450D), ale portfel wygrał, D40X był 1100pln tańszy od D80 a obrazuje tak samo, tyle że ergonomia duuuużo słabsza. Ale MZ i tak o niebo lepsza niż w C z segmentu entry.

P.S. Za małe pieniądze brałbym D80, przy trochę większym budżecie rozważyłbym 40D, ceny zrobiły się wręcz śmieszne...
    Właśnie z optycznych w dziale rozdzielczość "..Dla przysłon f/5.6-8.0 zestaw D40x+kitowy obiektyw notuje maksymalne rozdzielczości, które wynoszą odpowiednio 1546 i 1576 LW/PH. Jeśli porównać go do testowanego przez nas Nikona D80 wraz z obiektywem Nikorr AF-S DX 18-70 mm f/3.5-5.6 IF-ED (ustawionym również na 35 mm), to praktycznie dla całego zakresu przysłon, D40x notował on wyniki gorsze o 200 LW/PH lub więcej. Brak wstępnego podnoszenia lustra jest tylko częściowym usprawiedliwieniem.." .
    Zobacz w stopce również posiadam D40x i jakiś czas uzywałem D80 i róznica jednak jest może niewielka ale odczywalna mz oczywiście.
    Na optycznych gdy weżmie się opcje porównaj aparaty, na końcu porównania wyraznie pisze Canon 10000d 4,49 a Nikon D80 4,59 pkt. Proszę sprawdżcie.

Domyślnie

Ale kit dla D40X to N18-55 DXII, a dla D80 - N18-70. I to ich dotyczy różnica o której piszesz, nie body (matrycy).
    Amatorszczyzna powered by D40X kit, N35/1.8G, N70-300VR, SB800 i Slik Pro 330 DX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FajaR Zobacz posta
    Ale kit dla D40X to N18-55 DXII, a dla D80 - N18-70. I to ich dotyczy różnica o której piszesz, nie body (matrycy).
    Tego faktu akurat nie zauważyłem. Ale oglądająć rózne foty z D40x i D80 równięż odnnosiłem czesto wrazenie jakby D80 rejestrował więcej szczegółów. Ale jest to tylko moje zdanie i moje odczucia. Dzięki za zwrócenie mojej uwagi na ten fakt.

Domyślnie

poza tym Panowie...D80 to jest mimo wszystko większe body...jak dla mnie je się po prostu lepiej trzyma
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Aspekt finansowy też jest ważny. Lepiej kupić D90 i męczyć sie jednym szkłem czy kupić D40x czy D60 i rozbudować troszkę swoje klamoty? Z mojego punktu widzenia teraz też bym kupił D90 ale... To ale to rozsądek mieć żeby mieć czy mieć żeby sie dobrze bawić
    D60 kit, Sigma 55-200, PZ42X i dużo zacięcia a mało umiejętności :P

Domyślnie

Osobiście używam D60 i po kilku miesiącach zabawy i kombinacji brakuje tych dosłownie kilku dodatkowych przycisków.
    Prawdę mówiąc jest jeden przycisk funkcyjny który można programować w zawężonym zakresie, z góry założonym przez producenta ... ale ... no właśnie to tylko jeden programowalny guzik. W D90, które miałem przyjemność, krótko bo krótko przetestować, jest to już dużo lepiej rozwiązane, wcale nie ma zatrważającej ilości guzików a użytkowanie o niebo lepsze. Nie trzeba mieszać w menu żeby przestawić ISO albo WB itp.
    D60, N 50mm f/1.8 D, N 18-55mm f/3.5-5.6G VR, N 70-300 f/4.5-5.6G VR, SB600, statyw obowiązkowo, filtrów kilka, chęć na więcej i zacięcie.

Domyślnie

Dlatego można kupić D80 - cenowo pomiędzy D60 a D90 i to dopłata do 60'tki nie jest znów taka straszna - jak ktoś chce jak najtaniej to D50/D70 - uważam że są wygodniejsze w użytku niż D40/D60...
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Wg. testow z Optycznych Nikon D60 jest gorszy od D40x ;D Wiec juz dajcie spokoj - naturalne jest, ze porownuje sie sprzet wg. polki. 5.2 za obrazowanie w JPG u D60 i 5.6 u D3 to wg. mnie wystarczajacy przyklad. W klasie D3 6/6 daje sie za 9 klatek/sek; w D40x daje sie za 3...

Canon 1000D jest klasy D40x, Nikon D80 jest klasy C450D i koniec. Jesli ktos patrzy na wielkosc wyswietlacza i matrycy, to tego nie zrozumie - jak ktos zlapie te aparaty i zacznie nimi robic zdjecia w trybach innych niz full auto - zrozumie.
    Pozdrawiam,
    kaktus
    (fotograf amator - w JPEGach robię)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Najkon Zobacz posta
    Poza tym taka moja mala refleksja (nie chce tu nikogo obraic czy cos takiego) lecz te aparaty D40 D40x D60 juz mniej to sa takimi zabaweczkami malymi porecznymi pstrykaczami ktore daja wysoka jakosc zdjec.
    Hmm D60 zapewne mniej bo ma czyszczenie matrycy, wyłacznik wyświetlacza i matrycę 10 mpx.

Właśnie i takie ich zadanie, za nieduże pieniądze mozemy dostać aparat który nie przytłacza początkującego użytkownika ilością funkcji ale potrafi wygenerować zdjęcia wysokiej jakości jest mały i poręczny. Jeden to traktuje jako zabaweczkę, inny jako aparat którym można zrobić dobre zdjęcia. Trzeba kupić D50 /70 żeby wyglądać profi bo z D40/x/60 wyglądamy już niepoważnie ?

Już kiedyś wspominałem kupiłem D40 gdy D80 był dużo poza moim zasiegiem finansowym, teraz mogłem sobie pozwolić na zakup D80 i mogę porównać te 2 puszki. Nie żałuję zakupu D40 i gdyby nie nagły, niewielki przypływ gotówki nawet nie myślałbym o zmianie korpusu.
    Gdyby D80 miał taki algorytm WB jak ma D40 było by pięknie w D40 balansu bieli ustawionego na Auto nigdy nie musiałem poprawiać w D80 już niestety tak fajnie nie jest albo ustawiamy ręcznie albo zmieniamy w czasie obróbki. 11 pól AF hmmm jest fajnie ale i tak praktycznie korzystam ze środkowego, silnik w body tez jest no fajnie tylko jakoś obiektywom z silnikami to nie robi wielkiej różnicy, breakteking - jeszcze nie korzystałem, (jeżeli jest potrzeba to prawie to samo mogę zrobić w czasie obróbki). Żeby nie było i w D40 i D80 wszystkie zdjęcia robię w trybie M i RAW. Niewątpliwą przewagą D80 jest wielkość, ergonomia i większa ilość dostępnych funkcji.
    Lecz D40 nadal u mnie zostanie do końca swojego żywota . Po pierwsze synek zaczą robić zdjęcia, a po drugie na imprezy, wypady, spływy kajakowe gdzie potrzebuje mniejszego aparatu jest rewelacyjny.
    Podsumowując, jeżeli masz kasę na D80/90 bierz i się nie zastanawiaj świetne puszki. Jeżeli masz mniej kasy i nie zamierzasz używać obiektywów bez silnika spokojnie możesz kupić D40 lub D60 (40X sobie odpuść). Generują naprawdę ładne zdjęcia, obsługa wcale nie jest taka zła, wszystko możesz zmienić w jednym miejscu na panelu ustawień w menu i wcale nie jest to takie tragiczne jak widzą to osoby używające D50/70 tam po prostu na tym małym ekranie niewiele widać i jedyne rozwiązanie to dodatkowy wyświetlacz. Zauważ, że osoby które mają wyższe modele i posiadają D40/60 jako drugie body (a zdarzają się takie osoby na tym forum) wypowiadają się o tych puszkach pozytywnie, natomiast posiadacze D50/70 mają najwięcej zastrzeżeń co do tych aparatów najczęściej nie mając z nimi żadnego kontaktu.

Testy testami, a róznice na odbitkach 10x15, 13x18 niewidoczne.

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów