Close

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: D60 czy D90?

Domyślnie

Oj! Nie chodzi o słowo "kastrat" i wiem, że wcale go nie użyłeś... nie oburzam się też, tylko jestem ciekawy...
    Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    D40x nie jest złym aparatem ale nie można porównywać te dwa body oceniająć tylko matrycę i śrubokręt.
    Co do matrycy te sama jest tylko ilośc pixeli. rozdzielczość już nie. D80 tutaj góruje. Wyszukaj sample z tych body i porównaj jakość fotografii, tutaj także D80 wygrywa. To po prostu inna półka. Piszę to jako posiadacz D40x posiadam także D90 niejako następce D80, w którym obsługa body została prawie nie zmieniona. Jeżeli Cię stać i fotografia nie jest dla Ciebie tylko chwilową pasją, to nie zastanawiaj się kup D80 lub D90.
    Porównujesz tutaj 2 aparaty i z tego co piszesz jeden jest dla ludzi, dla których "fotografia nie jest tylko chwilową pasją"...
    A drugi nie? Dlaczego? Tylko pytam... (nie oburzaj sie )
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

To może ja pomogę koledze chodziło o to że jeżeli ktoś ma słomiany zapał to bezsensem jest wydawanie kilku tysięcy złoty więcej na coś co i tak za miesiąc wyląduje w szafie a nie ma to nic do tego że d40 jest dla takich własnie osób - tylko po prostu jest tańszy więc będzie to mniejsza strata pieniędzy
    D90 + Nikkor 18-105mmVR + Nikkor 50mm f1.8 + Sigma 70-300+Manfrotto 785B

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    Jezeli mówi się o róznicy miedzy D40x a D80 większość zauważa tylko osławiony śrubokręt, nie zauważająć wielu innych istotnych róznic.. Brak śrubokręta mz jest chyba najmniej uciążliwym. To co robi naprawdę róznice to obsługa body , autofocus, wizjer, bracketing, ustawienia WB, możliwość sterowania zewnetrzną lampą za pomocą wbudowanej, itp. Tak naprawdę zuważa się róznice dopiero gdy się już zmieni body. Tak było w moim przypadku.
    D40x nie jest złym aparatem ale nie można porównywać te dwa body oceniająć tylko matrycę i śrubokręt.
    Co do matrycy te sama jest tylko ilośc pixeli. rozdzielczość już nie. D80 tutaj góruje. Wyszukaj sample z tych body i porównaj jakość fotografii, tutaj także D80 wygrywa. To po prostu inna półka. Piszę to jako posiadacz D40x posiadam także D90 niejako następce D80, w którym obsługa body została prawie nie zmieniona. Jeżeli Cię stać i fotografia nie jest dla Ciebie tylko chwilową pasją, to nie zastanawiaj się kup D80 lub D90. W czasie gdy ja dokonywałem wyboru body D40x w zestawie z N18-55 kosztował połowe ceny samego body D80 dzisiejsza różnica w cenie mz jest śmieszna.
    Oglądałem zdjęcia z optyczne.pl i zdjęcia z cyberfoto z d60 i sam nie wiem. Na tym forum spotkałem się z opinią, że 3 pola AF wystarczą początkującemu aż nadto. Inna sprawa - nie wiem, czy mogę to tutaj napisać? - to Canon 1000d, który wydaje mi się równie dobry co d80, a jest sporo tańszy (1500 zł z obiektywem w sklepie euro). Mam zagwozdkę.
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 10-11-2008 o 01:15

Oszczędny w słowach Awatar avallardi
    Miasto
    bardzo duże miasto w centralnej Polsce

Domyślnie

Weź D90. W tej chwili mam D60, ale myślę o kupnie D90 jako drugiego body (ze względu na wysokie użyteczne ISO, lepsze niż w D60). W chwili kupna mojej obecnej puszki mogłem też brać D80, ale tego nie zrobiłem i gdyby dzisiaj przyszło mi jeszcze raz wybierać między D80 a D60 to wziąłbym raz jeszcze D60, bo to bardzo fajny korpusik.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Oglądałem zdjęcia z optyczne.pl i zdjęcia z cyberfoto z d60 i sam nie wiem. Na tym forum spotkałem się z opinią, że 3 pola AF wystarczą początkującemu aż nadto. Inna sprawa - nie wiem, czy mogę to tutaj napisać? - to Canon 1000d, który wydaje mi się równie dobry co d80, a jest sporo tańszy (1500 zł z obiektywem w sklepie euro). Mam zagwozdkę.
    Co do jakości zdjęć C1000 się nie wypowiem. Macałem go trochę, porażające dla mnie była plastikowatość. Mój D40x
    jest solidniejszy. Co zauważyłem jeszcze na minus to wyświetlacz w Nikonie kontrast i rozdzielczość lepsza. Co do obiektywu kitowego. Opinie są także korzystniejsze dla nikona. C1000 i D80 to inny segment i porównywanie ich z sobą to nieporozumienie.

Domyślnie

Na optyczne.pl Canon 1000d otrzymał wyższą ocenę od Nikona d80. Czy porównywanie ich ze sobą to nieporozumienie? Nie wydaje mi się. Specyfikacją (i ceną) wygrywa Canon, ale trzeba by zrobić test na analogicznych szkłach etc. Na zdjęciach z optycznych Canon chyba trochę mniej szumi. Inny segment? - chyba tylko cenowo (na korzyść Canona).
    Ostatnio edytowane przez Umbra ; 10-11-2008 o 10:43

Domyślnie

Na optyczne.pl Canon 1000d otrzymał wyższą ocenę od Nikona d80. Czy porównywanie ich ze sobą to nieporozumienie? Nie wydaje mi się. Specyfikacją (i ceną) wygrywa Canon, ale trzeba by zrobić test na analogicznych szkłach etc. Na zdjęciach z optycznych Canon chyba trochę mniej szumi. Inny segment? - chyba tylko cenowo (na korzyść Canona).
    Ocena na optycznych Canon 4,49 Nikon 4,59. Ze mniej szumi to normalne ma przecież matrycę CMOS. W D80 dostęp do większości funkcji na zewnątrz body, w canonie niestety gmeranie w menu, D80 ma dodatkowy wyświetlacz , szybszy AF itd. Zresztą idż do jakiegoś sklepu gdzie mają oba modele weż w rękę spójrz w wizjer ....i
    poczujesz sam różnicę.

Domyślnie

Nikon d80 - Średnia 4.2 / 6.0
    Canon 1000d - Średnia 4.3 / 6.0

Oszczędny w słowach Awatar Najkon
    Miasto
    Malopolska/Lubelskie

Domyślnie

Odnosnie wszystkich Nikonow D ponizej D80 to uwazam (jako uzytkownik D50) ze niestety te wszystkie aparaty moze i maja podobne matryce podobne czasy ilosc klatek na sekunde, lecz jednak od D80 aparat lezy znacznie lepiej w reku,w miare poznawania mozliwosci sprzetu coraz wiecej wymagamy i na przyklad ja sam kupilbym D60 gdyby mialo wyciagniete wiele rzeczy na wierzch. Wiadomo to zalezy rowniez od warunkow w jakich planujemy uzywac aparatu, bo jezeli to maja byc statyczne sceny nie zmieniajace sie to owszem D60 bedzie jak najbardziej odpowiedni, jednak ze swojego doswiadczenia wiem ze wielokrotnie bedac gdzies na dworze umknely mi swietne sceny poniewaz pomimo kilku przyciskow na body D50 bylo ich o ten jeden czy 2 za malo i nie zrobilem zdjecia.
    Wszystko zalezy od wymagan i zaawansowania i umiejetnosci fotografa. Oczywiste jest ze zawsze warto kupic najlepszy sprzet na jaki kazdego stac i to powinna byc przeslanka pod warunkim ze nie jest to chwilowe zauroczenie.

Moim skromnym zdaniem jezeli chcemy bawic sie na dobre fotografia to ponizej D80 nie warto inwestowac bo ona daje juz naprawde pole do manewrow.

Poza tym taka moja mala refleksja (nie chce tu nikogo obraic czy cos takiego) lecz te aparaty D40 D40x D60 juz mniej to sa takimi zabaweczkami malymi porecznymi pstrykaczami ktore daja wysoka jakosc zdjec.
    Ostatnio edytowane przez Najkon ; 10-11-2008 o 13:00

Domyślnie

O Na tym forum spotkałem się z opinią, że 3 pola AF wystarczą początkującemu aż nadto
    ja mam 5 i od 2 czy 3 lat jak mam D50 użyłem dosłownie kilka razy bocznego czy dolnego pola po czym se odpuściłem i łapie środkowym i przekadrowuje. Te boczne toż to dziadostwo - nie mogę na nich polegać.
    D50; F80; T 28-75 2.8; N 35 1.8; N 50 1.8; S 70-300;
    pozdrawiam marek

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów