Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: D60 czy D90?

Domyślnie D60 czy D90?

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum. Od dłuższego czasu byłem posiadaczem kompaktowych Canonów i analogowych Olympusów (co ciekawe, niektórzy ludzie mówią Olimpas ). Od kiedy mogę użytkować na krótko zapożyczony D40 + kit, tak... głębia ostrości i zabawa z pożyczonym 50 f/1.8 od innej osoby sprawiają mi dużą frajdę, ale też i poważne pytanie nad wejściem w konkretny system... jako, że lustrzanka to to, czym chcę fotografować

Moje pytanie jest takie jak w temacie. Czy wybrać D60 + 18-55VR i 55-200VR (ok. 2000zł nowy zestaw), czy D90 + 18-105 i 50 f/1.8 (tu cena oczywiście wyższa).

Aparat będę wykorzystywał raczej do zdjęć w obiektach sakralnych - czyli duże przestrzenie Ponieważ bawię się też tworzeniem plakatów... powiedzmy formatu A2.

Oczywiście powyższe zestawy mogą różnić się w zależności, od propozycji i doświadczeń, z których chciałbym tym postem skorzystać. Bardzo proszę o pomoc w doborze sprzętu

(jeśli pytanie takie już było, a ja niedostatecznie przeszukałem forum, to przepraszam )

autograf
    Gość

Domyślnie

Przeprosiny przyjęte. Było

Bierz D90 przede wszystkim ze względu na użyteczne wysokie ISO. Wspominałeś o obiektach sakralnych, dużych. Tam bywa ciemno..

Domyślnie

Masz kasę d90, nie masz kasy d90
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

D90 - jak w pewnej reklamie - wypróbuj a zrozumiesz
    Samsung NX300,NX20, 18-55 OIS i 30mm f:2 50-200 OIS III

Domyślnie

Bez wątpienia D90...
    D300,MB-D10, N18-17, N50 1,8, S70-300APODG, SB800...

Domyślnie

ja kiedyś się zastanawiałem pomiędzy D40 a D80...nie miałem kasy na D80 ale lepiej było poczekać i go w końcu kupić
    Jeśli masz fundusz, który ten zakup pokryje to jest jedyny rozsądny wybór. Generalnie oba, i D60 i D90 robią zdjęcia. Pytanie brzmi, który da Ci więcej frajdy i pozwoli rozwinąć skrzydła
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez velaskez Zobacz posta
    ja kiedyś się zastanawiałem pomiędzy D40 a D80...nie miałem kasy na D80 ale lepiej było poczekać i go w końcu kupić
    Jeśli masz fundusz, który ten zakup pokryje to jest jedyny rozsądny wybór. Generalnie oba, i D60 i D90 robią zdjęcia. Pytanie brzmi, który da Ci więcej frajdy i pozwoli rozwinąć skrzydła
    Ja się nadal waham pomiędzy d40x a d80. Oba mają 10 MP i nie wiem czy warto dopłacać kilkaset złotych za silnik w korpusie, kiedy Nikon rezygnuje ze szkieł bez silnika (a na pewno w najbliższym czasie nie kupię nowych szkieł), i dodatkowe 8 punktów AF. Poczekam jeszcze kilka miesięcy, może d80 stanieje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Umbra Zobacz posta
    Ja się nadal waham pomiędzy d40x a d80. Oba mają 10 MP i nie wiem czy warto dopłacać kilkaset złotych za silnik w korpusie, kiedy Nikon rezygnuje ze szkieł bez silnika (a na pewno w najbliższym czasie nie kupię nowych szkieł), i dodatkowe 8 punktów AF. Poczekam jeszcze kilka miesięcy, może d80 stanieje.
    Jezeli mówi się o róznicy miedzy D40x a D80 większość zauważa tylko osławiony śrubokręt, nie zauważająć wielu innych istotnych róznic.. Brak śrubokręta mz jest chyba najmniej uciążliwym. To co robi naprawdę róznice to obsługa body , autofocus, wizjer, bracketing, ustawienia WB, możliwość sterowania zewnetrzną lampą za pomocą wbudowanej, itp. Tak naprawdę zuważa się róznice dopiero gdy się już zmieni body. Tak było w moim przypadku.
    D40x nie jest złym aparatem ale nie można porównywać te dwa body oceniająć tylko matrycę i śrubokręt.
    Co do matrycy te sama jest tylko ilośc pixeli. rozdzielczość już nie. D80 tutaj góruje. Wyszukaj sample z tych body i porównaj jakość fotografii, tutaj także D80 wygrywa. To po prostu inna półka. Piszę to jako posiadacz D40x posiadam także D90 niejako następce D80, w którym obsługa body została prawie nie zmieniona. Jeżeli Cię stać i fotografia nie jest dla Ciebie tylko chwilową pasją, to nie zastanawiaj się kup D80 lub D90. W czasie gdy ja dokonywałem wyboru body D40x w zestawie z N18-55 kosztował połowe ceny samego body D80 dzisiejsza różnica w cenie mz jest śmieszna.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zen Zobacz posta
    [...]Jeżeli Cię stać i fotografia nie jest dla Ciebie tylko chwilową pasją, to nie zastanawiaj się kup D80 lub D90. [...]
    Znaczy się dla posiadaczy d40/60 fotografia jest chwilową pasją? Można wiedzieć skąd te dane? Że lepiej d80 niż d40, to wiadomo... ale, że kastraty są dla słomianych zapaleńców, to pierwsze słyszę.
    Proszę o wyjaśnienia. Skąd ta wiedza?
    http://pawelwr7.flog.pl/
    D40; N:18-55VR i bez VR, 55-200VR, 50/1,8E; S50-150; SB-400

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lewAp7 Zobacz posta
    Znaczy się dla posiadaczy d40/60 fotografia jest chwilową pasją? Można wiedzieć skąd te dane? Że lepiej d80 niż d40, to wiadomo... ale, że kastraty są dla słomianych zapaleńców, to pierwsze słyszę.
    Proszę o wyjaśnienia. Skąd ta wiedza?
    Czy ja napisałem coś takiego ? Sam nazywasz aparat kastratem, nie ja. Widzę że nie zrozumiałeś z mojej wypowiedzi ani zdania. Na przyszłóść swoje oburzenie wyrażaj po zrozumieniu tekstu a nie przed.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów