Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 35 z 35

Wątek: D60 czy D90?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr_74 Zobacz posta
    Hmm D60 zapewne mniej bo ma czyszczenie matrycy, wyłacznik wyświetlacza i matrycę 10 mpx.

Właśnie i takie ich zadanie, za nieduże pieniądze mozemy dostać aparat który nie przytłacza początkującego użytkownika ilością funkcji ale potrafi wygenerować zdjęcia wysokiej jakości jest mały i poręczny. Jeden to traktuje jako zabaweczkę, inny jako aparat którym można zrobić dobre zdjęcia. Trzeba kupić D50 /70 żeby wyglądać profi bo z D40/x/60 wyglądamy już niepoważnie ?

Już kiedyś wspominałem kupiłem D40 gdy D80 był dużo poza moim zasiegiem finansowym, teraz mogłem sobie pozwolić na zakup D80 i mogę porównać te 2 puszki. Nie żałuję zakupu D40 i gdyby nie nagły, niewielki przypływ gotówki nawet nie myślałbym o zmianie korpusu.
    .....11 pól AF hmmm jest fajnie ale i tak praktycznie korzystam ze środkowego, silnik w body tez jest no fajnie tylko jakoś obiektywom z silnikami to nie robi wielkiej różnicy, breakteking - jeszcze nie korzystałem, (jeżeli jest potrzeba to prawie to samo mogę zrobić w czasie obróbki).
    .....Niewątpliwą przewagą D80 jest wielkość, ergonomia i większa ilość dostępnych funkcji.
    Lecz D40 nadal u mnie zostanie do końca swojego żywota . .....na imprezy, wypady, spływy kajakowe gdzie potrzebuje mniejszego aparatu jest rewelacyjny.
    Podsumowując, jeżeli masz kasę na D80/90 bierz i się nie zastanawiaj świetne puszki. Jeżeli masz mniej kasy i nie zamierzasz używać obiektywów bez silnika spokojnie możesz kupić D40 lub D60 (40X sobie odpuść). Generują naprawdę ładne zdjęcia, obsługa wcale nie jest taka zła, wszystko możesz zmienić w jednym miejscu na panelu ustawień w menu i wcale nie jest to takie tragiczne jak widzą to osoby używające D50/70 tam po prostu na tym małym ekranie niewiele widać i jedyne rozwiązanie to dodatkowy wyświetlacz. Zauważ, że osoby które mają wyższe modele i posiadają D40/60 jako drugie body (a zdarzają się takie osoby na tym forum) wypowiadają się o tych puszkach pozytywnie, natomiast posiadacze D50/70 mają najwięcej zastrzeżeń co do tych aparatów najczęściej nie mając z nimi żadnego kontaktu.

Testy testami, a róznice na odbitkach 10x15, 13x18 niewidoczne.
    W pełni zgadzam sie z tą opinią. Prawie jakbym słyszał swoje myśli
    Ostatnio edytowane przez Bienias ; 19-11-2008 o 14:44
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Domyślnie

Dla mnie potężna przewaga D50/D70 nad D40/D60 to dodatkowy wyświetlacz na górze bez konieczności używania lcd którego ja np bardzo mało używam (chociaż generalnie focę bez odrywania aparatu od oka bo f i czas mam w wizjerze a ISO mam podpięte pod przycisk funkcyjny ale i tak ten wyświetlać na górze puszki dobra rzecz no i coś za co kocham D80 to pokrętło z przodu tak że ma się osobne od czasu a osobne od przysłony - może taki nic ale czasami niezastąpione

Edit - ze skutecznością czyszczenia matrycy w D60 nie oszukujmy się że to taka znów zaleta
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Oszczędny w słowach Awatar Najkon
    Miasto
    Malopolska/Lubelskie

Domyślnie

Bienias masz racje ze czesto wypowiadaja sie osoby nie majace doczynienia z danym sprzetem.

Tak naprawde czy to bedzie D60 czy D90 musi sobie odpowiedziec sam zainteresowany. Wiem po sobie ze czasem oczekuje od forum odpowiedzi wez to a tamtego nie bo to jest beeee.

Ostatnio poszukuje lampy blyskowej i juz bylem zdecydowany na SB900 bo naczytalem sie, oczy mi sie zaswiecily i bylo wielkie wow, lecz po rozmowie z kumplem okresleniu swych wymagan zdecydowalem sie na cos czego nie bralem wogole pod uwage czyli SB600.

Do kazdego sprzetu da sie przyzwyczaic i kazdym da sie robic zdjecia. Sadze ze lepiej jest pomyslec o jakis dobrych szklach aby w kazdych warunkach mozna bylo zrobic zdjecie
    Gdyby Pan Bog byl za przednim napedem to by ludzie na rekach chodzili.

D50 + Sigma 18-50 F2.8 EX DC Macro HSM + SB600

Domyślnie

To ja na finish dodam może odwieczną prawdę że niezależnie od posiadanego sprzętu zdjęcia robi fotograf a nie sprzęt... dla przykładu ostatnio na pewnym forum widziałem fotki gościa focącego D3 + N 200/4 i co? I ludzie zjadają go tam Tamronami i Sigmami - generalnie cały ich zestaw kosztuje tyle co samo szkło tamtego - to potwierdza tę powyższą odwieczną zasadę

Nie ma co dramatyzować tylko robić foty i czerpać z tego radość - dobry sprzęt to tylko narzędzie ułatwiające osiąganie pewnych rzeczy ale dotarcie do efektów i tak zależy od człowieka a nie sprzętu
    Dawniej system N - obecnie L(M) + F

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
    Canon 1000D jest klasy D40x, Nikon D80 jest klasy C450D i koniec.
    Bzdura, C450D jest za mały by konkurować z D80. Kompletne bzdury. Już dawno zostało ustalone, że nie można porównywać C i N, bo się trochę rozmijają. D80 można umieścić pod 40D/50D a ponad C450D. Miałeś w rękach C450D? To jest maleństwo...Co z tego że ma chyba większy wyświetlacz, ogólnie więcej bajerów. Na pewno nie jest na równi z D80.
    "Am Anfang schaute ich mich um, konnte aber den Wagen, von dem ich träumte, nicht finden. Also beschloss ich, ihn mir selber zu bauen." F.Porsche

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów