W pełni zgadzam sie z tą opinią. Prawie jakbym słyszał swoje myśliHmm D60 zapewne mniej bo ma czyszczenie matrycy, wyłacznik wyświetlacza i matrycę 10 mpx.
Właśnie i takie ich zadanie, za nieduże pieniądze mozemy dostać aparat który nie przytłacza początkującego użytkownika ilością funkcji ale potrafi wygenerować zdjęcia wysokiej jakości jest mały i poręczny. Jeden to traktuje jako zabaweczkę, inny jako aparat którym można zrobić dobre zdjęcia. Trzeba kupić D50 /70 żeby wyglądać profi bo z D40/x/60 wyglądamy już niepoważnie ?
Już kiedyś wspominałem kupiłem D40 gdy D80 był dużo poza moim zasiegiem finansowym, teraz mogłem sobie pozwolić na zakup D80 i mogę porównać te 2 puszki. Nie żałuję zakupu D40 i gdyby nie nagły, niewielki przypływ gotówki nawet nie myślałbym o zmianie korpusu.
.....11 pól AF hmmm jest fajnie ale i tak praktycznie korzystam ze środkowego, silnik w body tez jest no fajnie tylko jakoś obiektywom z silnikami to nie robi wielkiej różnicy, breakteking - jeszcze nie korzystałem, (jeżeli jest potrzeba to prawie to samo mogę zrobić w czasie obróbki).
.....Niewątpliwą przewagą D80 jest wielkość, ergonomia i większa ilość dostępnych funkcji.
Lecz D40 nadal u mnie zostanie do końca swojego żywota. .....na imprezy, wypady, spływy kajakowe gdzie potrzebuje mniejszego aparatu jest rewelacyjny.
Podsumowując, jeżeli masz kasę na D80/90 bierz i się nie zastanawiaj świetne puszki. Jeżeli masz mniej kasy i nie zamierzasz używać obiektywów bez silnika spokojnie możesz kupić D40 lub D60 (40X sobie odpuść). Generują naprawdę ładne zdjęcia, obsługa wcale nie jest taka zła, wszystko możesz zmienić w jednym miejscu na panelu ustawień w menu i wcale nie jest to takie tragiczne jak widzą to osoby używające D50/70 tam po prostu na tym małym ekranie niewiele widać i jedyne rozwiązanie to dodatkowy wyświetlacz. Zauważ, że osoby które mają wyższe modele i posiadają D40/60 jako drugie body (a zdarzają się takie osoby na tym forum) wypowiadają się o tych puszkach pozytywnie, natomiast posiadacze D50/70 mają najwięcej zastrzeżeń co do tych aparatów najczęściej nie mając z nimi żadnego kontaktu.
Testy testami, a róznice na odbitkach 10x15, 13x18 niewidoczne.![]()
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami