Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alexkoz Zobacz posta
    Abstrahując od zdjęć czy są dobre czy złe, to moje zdanie jest takie, że jeżeli chcesz robić zdjęcia ludziom to podejdź do nich, a nie strzelaj do nich z ukrycia, zawiąż jakąkolwiek relację, nie koniecznie werbalną, choćby na ułamek sekundy, czasem wystarczy spojrzenie, akceptacja osoby portretowanej, a szczególnie w takich okolicznościach.
    taaa... film z nachwayem...

a tak poza tym to ja w ogóle was nie rozumiem. Czy dla was zdjęcie z cmentarza to tylko i wyłącznie krzyż, znicz, grób (kolejność dowolna)? poza tym gdyby autorka (?!) nie napisała że jest to cmentarz to nikt by na to nie zwrócił uwagi. Normalne portrety reporterskie, trochę kiepsko skadrowane ale na niektórych udało sie złapać ciekawe wyrazy twarzy.

A co do tego, że osoba fotografowana musi mieć kontakt wzrokowy z fotografującym, a tym bardziej wyrazić akceptację, to gówno prawda. Sporo fotografów ulicznych używało długich luf czy też czaiło sie w krzakach. Nawet był jeden, niestety nie mam pamięci do nazwisk, który przebierał się za bodajże kloszarda i leżąc na chodniku robił zdjęcia ludziom z ukrycia. Bo tak.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qcheese Zobacz posta
    Co do samych zdjęć, to podobają mi się, bez zaznaczania numerami, tytuł też mi nie przeszkadza w odbiorze, fakt, może nie ma pokazanego akcentu cmentarnego, ale zobaczywszy temat poczułem się, jakbym tam wtedy stał i to właśnie starsi ludzie, z twarzami, na których widać doświadczenie i zatroskanie doskonale pomagają w oddaniu klimatu powagi tego dnia - wcale mi tu nie brakuje młodszych twarzy - podejście może tendencyjne, ale w tematyce tych zdjęć myślę, że na miejscu.
    No właśnie, "zobaczywszy temat". Rozumiem, że chodzi Ci o tytuł, bo raczej nie o treść, która nic nie mówi o cmentarzu, Dniu Zmarłych, zadumie i smutku z tym związanego. Równie dobrze tytuł tej pracy mógłby brzmieć np. "Nie wygrałem wczoraj 40 milionów w Toto" lub "Pustki w sklepie mięsnym - lata '80". To jest klasyczny przykład jak tytuł robi treść zdjęć niejako wskazując co mamy na nich zobaczyć. A chyba nie o to chodzi.
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    taaa... film z nachwayem...

a tak poza tym to ja w ogóle was nie rozumiem. Czy dla was zdjęcie z cmentarza to tylko i wyłącznie krzyż, znicz, grób (kolejność dowolna)? poza tym gdyby autorka (?!) nie napisała że jest to cmentarz to nikt by na to nie zwrócił uwagi. Normalne portrety reporterskie, trochę kiepsko skadrowane ale na niektórych udało sie złapać ciekawe wyrazy twarzy.

A co do tego, że osoba fotografowana musi mieć kontakt wzrokowy z fotografującym, a tym bardziej wyrazić akceptację, to gówno prawda. Sporo fotografów ulicznych używało długich luf czy też czaiło sie w krzakach. Nawet był jeden, niestety nie mam pamięci do nazwisk, który przebierał się za bodajże kloszarda i leżąc na chodniku robił zdjęcia ludziom z ukrycia. Bo tak.
    w porządku, ale ja tego nie kupuję, po prostu do mnie to nie przemawia.
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez teh_14m3 Zobacz posta
    Mnie na pewno nie zrozumiałeś.
    Moim zdaniem, jeżeli autorka zdjęć nadała całej swojej pracy określony tutuł, to sama wskazuje odbiorcy w jakim kontekście ma on odbierać jej pracę. Tytuł jaki nadała psuje cały efekt ponieważ nie pasuje do prac.
    Byłoby o wiele lepiej gdyby tytułu nie było lub był skrócony - np. "face hunting". I wtedy ta praca staje się już zupełnie inną w odbiorze. Przestaje być ważne gdzie były robione zdjęcia, komu były robione, czy przedstawiają zadumę, grymas itp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez killertowa Zobacz posta
    Mnie na pewno nie zrozumiałeś.
    Moim zdaniem, jeżeli autorka zdjęć nadała całej swojej pracy określony tutuł, to sama wskazuje odbiorcy w jakim kontekście ma on odbierać jej pracę. Tytuł jaki nadała psuje cały efekt ponieważ nie pasuje do prac.
    Byłoby o wiele lepiej gdyby tytułu nie było lub był skrócony - np. "face hunting". I wtedy ta praca staje się już zupełnie inną w odbiorze. Przestaje być ważne gdzie były robione zdjęcia, komu były robione, czy przedstawiają zadumę, grymas itp.
    powiedz mi tylko jedną rzecz, czy ty idąc na cmentarz zakładasz na siebie worek po ziemniakach, a od samej bramy zaczynasz się czołgać po asfalcie, biczując się gałązką (znalezioną nieopodal) co trzy ruchy łokcia?! no właśnie, więc nie zakładaj że KAŻDY musi odczuwać tak jak ty. Rozejrzyj się lepiej za rok dookoła siebie, jak będziesz w takim miejscu 1 listopada. Zdjęcia 1,3,5 pokazują jednak mi mimo wszystko jakieś emocje. Jedynak babka idąca sobie gdzieś patrząca na coś z zażenowaniem, tradycyjnym dla typowego mohera. W tle inni ludzie pokazujący, że kobieta nie jest sama. Na dwójce starsza babka śmieje się, ALE TO PRZECIEŻ SKANDAL! TO JEST CMENTARZ!!! A może ona się uśmiecha?! Bo np zobaczyła masę zniczy przy grobie kogoś kto niedawno umarł i utwierdziła się w przekonaniu, że jednak ktoś pamięta?! Jest wiele opcji, mogła równie dobrze spotkać kogoś sprzed wielu lat, o kim ona już dawno zapomniała. Przecież takie rzeczy się zdarzają i to jest właśnie 1 listopada normalne. A piątka jest już przykładem dla wszystkich "tu nie widać, że to cmentarz" dowodem na nieuważne przyglądanie się zdjęciom. Przypatrzcie się dokładnie tle nad głową tego odstawionego faceta. Dodatkowo jest to kolejny bywalec cmentarzy w całej Polsce, czyli tzw "maż swojej żony". To zdjęcie zresztą ewidentnie pokazuje to jak na nią czeka i w myślach układa sobie plan reszty dnia: obiad i zwalić się przed TV.

Zastanawia mnie tylko dlaczego zawsze aprobatę dostają zdjęcia niewymagające wiele od osoby oglądającej, czyli jakiś bezdomny na tle jakiegoś napisu lub symbolu bogactwa. Czasem jednak trzeba się zastanowić nad genezą i nawet można sobie wymyślać jakieś historyjki do danego zdjęcia. Fotografia jest narzędziem twórczym w obie strony.

Domyślnie

Weź se daj na luz i prześpij się z tematem. Potem przeczytaj uważnie, ze zrozumieniem i bez negatywnego nastawienia moje posty w tym wątku.
    Czy ja mam pretensje, że te zdjęcia są robione na cmentarzu? Czy mam pretensje, że są robione 1 listopada?
    Nie, nie mam i nie uważam, że w tym miejscu i tego dnia nie można robić fotoreportażu.
    O całej reszczie twojej wypodzi nawet nie chce mi się pisać. Szkoda czasu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez killertowa Zobacz posta
    Weź se daj na luz i prześpij się z tematem. Potem przeczytaj uważnie, ze zrozumieniem i bez negatywnego nastawienia moje posty w tym wątku.
    Czy ja mam pretensje, że te zdjęcia są robione na cmentarzu? Czy mam pretensje, że są robione 1 listopada?
    Nie, nie mam i nie uważam, że w tym miejscu i tego dnia nie można robić fotoreportażu.
    O całej reszczie twojej wypodzi nawet nie chce mi się pisać. Szkoda czasu.
    pozwól, że zaproponuję ci to samo, gdyż ja zrozumiałem co napisałeś i nawet ci na to odpowiedziałem. A nawet jeśli odpowiedź była twoim zdaniem nie na temat, to tylko dowodzi na twoje problemy z przekazaniem własnych myśli na słowo pisane. Acha wracając do początku posta, sprawdź sobie jeszcze termin "sarkazm" w słowniku

Domyślnie

wybrałam ludzi starszych z tego prostego powodu że ich twarze wydają mi się o wiele ciekawsze. młode i wszystkie "idealne" raczej słabiej mnie interesują.
    zawsze tak jest że foty pokazują jakiś wycinek, a większośc pozostaje niewidoczna, bo jest poza kadrem albo po prostu jest "zakryta".
    dzięki wszystkim, stanowiska specjalnie nie zmieniłam, ale daliście mi mocno do myślenia
    pozdrawiam!

Domyślnie

. . . - chlebak, jak sama nazwa wskazuje sluzy do przenoszenia granatow, aparat fotograficzny sluzy do . . . . mysle , ze dzis juz nie mialbym ochoty na jakikolwiek reportaz tego typu, ale podziwiam tych co to robia . . .
    ... - glupiemu to i rozum nie pomoze.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów