Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

tylko, że tego nie czuć na zdjęciach
    alexanderkozłowski ::: Nasza... Strona

Domyślnie

yousei:

- Tytuł jak piszesz słaby, choć umówmy się - fatalny. Może więc skrobnąć małego mailika do moda z prośbą o zmianę tytułu zamiast brnąć dalej?

- Potraktowanie tematu troszkę banalne. Smutne twarze starszysch ludzi, do tego cz-b żeby było jeszcze smutniej. Myślę, że w reportażu cmentarnym można postarać się o nieco więcej oryginalności. Wszystkich Świętych to przecież nie jest koniecznie święto smutne!

- Na niektórych zdjęciach bardzo rozpraszający 'bokeh'. Czyżby to było 50/1.8? Należałoby to chyba jakoś obrobić.

Pozdr.,
    GSK

D-80 | 18-135 | 50 1.8 | 85 1.8 | 2x SB-600 | Velbon | Lowepro

bth
    Gość

Domyślnie

Hej,

moje trzy grosze

- fotki bez kontekstu nie mówią absolutnie nic, reportaż to dla mnie więcej niż zdjęcia zrobione na ulicy / obcym ludziom
    - na ostatnim zdjęciu makabryczny wręcz bokeh

podsumowując: kilka strzałów twarzy ludzi nie patrzących w obiektyw, skutecznie wyizolowanych z otoczenia. emocji brak.

oczywiście nie musisz się ze mną zgadzać, ale wrzuciłaś zdjęcia po to, żeby poznać opinię innych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yousei Zobacz posta
    1)ani jedno zdjęcie nie jest zrobione nad gronem. wszystkie są zrobione na ścieżkach, większość w momencie kiedy przechodnie spoglądali w stronę krzyża upamiętniającego pomordowanych partyzantów i ofiary zbrodni katyńskiej.
    Przede wszystkim nie "przechodnie". Cmentarz to nie chodnik, to miejsce pamięci o zmarłych. To jednak w pewien sposób intymna przestrzeń i moim zdaniem robienie tam zdjęć to bardzo delikatna sprawa. Nie chodzi o to, że potępiam generalnie taki reportaż - po prostu nie czułbym się dobrze gdyby mi robiono zdjęcia w takiej sytuacji i przez to sam nie zamierzam się za takie zdjęcia zabierać. Jestem w stanie zrozumieć naruszanie tej przestrzeni dla jakiś wartościowych projektów artystycznych, czy dla dobrego dokumentu dla prasy. Ty niestety zmąciłaś ludziom spokój na darmo, takie same zdjęcia mogłabyś zrobić bez potrzeby biegania z aparatem na cmentarzu.

2)jeśli nie ma histerii i egzaltacji to nie ma emocji?!?! istnieję też subtelniejsze stany ducha... ja tu widzę na przykład zadumę. ale jeśli po moim awatarze nie widzisz że jestem kobietą to może i tego nie dostrzegasz
    Ja tu zadumy nie widzę, bardzo mi przykro.
    A co do Twojej tożsamości to przepraszam za pomyłkę. Na swoją obronę dodam tylko, że avatar nie jest tu jednoznaczną wskazówką - nie jest nigdzie napisane, że musi przedstawiać tą konkretną osobę.
    Szkła, D-ileśtak i za mało czasu.

Domyślnie

przypadkowe strzały, które do mnie nie trafiają

Domyślnie

Hmm...
    LED ZEPPELIN

Domyślnie

1) to że Ty czegoś nie widzisz, nie oznacza że tego nie ma i że skoro ja to widze to sobie dopowiadam.

2) faktycznie, z kontekstem cmentarnym byłoby zapewne bardziej wyraziście, takie zdjęcia też mam, tutaj są same twarze. mnie one wystarczają, przemawiają do mnie. nie wydaje mi się żeby był tylko jeden sensowny sposób na zrobienie takiego reportażu i na tym właśnie polega piękno i bogactwo fotografii
    pozdrawiam
    O ile 1 zdjęcie z tej serii jest samo w sobie całkiem całkiem , o tyle jako całość seria o takim tytule się nie broni.
    Gdyby nie tytuł nikt by nie odgadł, że to zdjęcia robione na cmentarzu. Więc chyba ten tytuł dopowiada coś, czego tym zdjęciom brakuje, a przy tym temacie powinno na nich być.
    Na żadnym ze zdjęć nie widać młodych ludzi. Nie chce mi się wierzyć, że na cmentarze chodzą tylko osoby w średnim wieku lub starsze. Czyżby na twarzach młodych nie było jakiejkolwiek zadumy itp., czy tylko dobór jest tendencyjny?
    Szkoda, że nie umieściłaś tych zdjęć "bardziej wyrazistych", a jedynie te, które wystarczają i przemawiają tylko do Ciebie. Niestety, nas przy tobie nie było i przy oglądaniu Twoich zdjęć nie towarzyszą nam wspólne wspomnienia.
    Moim zdaniem o wiele lepiej byłoby nie wskazywać w tytule miejsca, w którym cykl powstawał. Praca stałaby się przez to bardziej uniwersalna w odbiorze.

Domyślnie

Zgodze sie ze czas robienia fotek dobrany raczej niefortunnie. Fotki nie maja nic wspolnego z cmentarzem, nie pokazuja atmosfery swieta zmarlych ani nawet zadnych "atrybutow" z nim zwiazanych. Przy takim spojrzeniu jestem na nie. Jednak z tym wspolczuciem, poszanowaniem intymnosci rowniez bym nie przesadzal.. Gdybysmy tak podchodzili do sprawy zawsze, nie istnialby reportaz wojenny, dokumentacja wszelkiej masci katastrof czy mowiac najogolniej ludzkiej krzywdy..

Nie popadajmy wiec ze skrajnosci w skrajnosc...

Pozdrawiam