Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: D60 czy D80?

Domyślnie

Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia
    http://www.flickr.com/photos/so_martinha/

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.

Domyślnie

Z konkretow, to w D60 nie mozna pokretel zamienic rolami (przyslona/czas) , a bardzo mi ta funkcja odpowiada.
    Wizjer z innej bajki, kineskop w nocy nie oslepia i nie trzeba przy kazdej funkcji wchodzic do menu.

Zdjecia takie same, ale z D80 jest szybciej i przyjemniej.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.
    Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Jeśli to komuś ma pomóc - ja miałem 30 dni
    Ja prawie rok - ale jakie to ma znaczenie? D40/60 wbrew pozorom też może służyć do robienia świetnych zdjęć, zwłaszcza jak mu się dobierze odpowiednie szkła,wyposaży w lampę i zaprzyjaźni z RAWami. Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?
    Pewnie powodem był rozkoszny kobiecy kaprys.
    Sęk w tym, czy potrafisz odróżnić te zdjęcia, które zrobiła D40 od tych, które zrobiła d300.

autograf
    Gość

Domyślnie

Pewnie powodem był rozkoszny kobiecy kaprys.
    Niespełna rok temu, wymieniłem garść PMemek z koleżanką. To był moment kiedy kupowała D300.

Jak byś je przeczytał - również byś WYKLUCZYL kobiecy kaprys.

Domyślnie

Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu
    Tym bardziej, że:

Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]
    I o to m.in. chodzi, dużej rozbieżności cenowej między D60 a D80 nie ma
    Kobieta z Sonnarem też może

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

A ja powiem tak:
    Na początek (ale nie tylko) nie ma lepszego zestawu niz D50 + 18-70 (koszt używanego zestawu z przebiegiem ok 5000 zdjec to ok 1000-1100 zł, doskonałe parametry, genialne szumy, ergonomia, wymiary, itp)
    Zestaw ten doprowadzi Cie docelowo do D90 + jakiś VR(nowoczesna konstrukcja z wieloma możliwościami, ciekawa cena, która za kilka miesiecy bedzie jeszcze ciekawsza )

Miałem D80 + 18-200VR ale z uwagi na "potrzebe finansowa" zmuszony byłem do "zejscia" na D50 i 18-70. I powiem szczerze - jestem w pozytywnym szoku! Mówie to jako amator, który już sporo jednak widział

Zdecydowanie zapomnij o D40 czy D60 - szkoda czasu, pieniędzy i nerwów pt "czamu ta stałka mi nie działa na AF"!
    Ostatnio edytowane przez frostic ; 05-11-2008 o 20:53
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu
    O to,to,to ;]

Co do D50, to też jest pomysł, zwłaszcza, gdy budżet napięty. Ale mimo wszystko warto się zastanowić nad D80,nowy za 1700, używany za 1200-1300, a jest to model nowszy i bardziej zaawaansowany. No i nieco mniejsze ryzyko nagłego zgonu sprzęta

Oszczędny w słowach Awatar dominicus
    Miasto
    Warszawa/Brwinów

Domyślnie

Pozwolę sobie nieco odświeżyć wątek. Tak sobie to czytam i dalej nie wiem co kupić. Piszecie ze D60 da jakościowo takie same fotki jak D80, tylko z tym drugim się mniej namęczymy. Wiem że D60 nie ma śrubokręta co skutkuje brakiem wykorzystania pełnych możliwości np. Nikkora AF 50mm f/1,8D czy Nikkora AF 85mm f/1,8D. Fajne obiektywy. Brak drugiego kółka, zewnętrznego wyświetlacza, podglądu głębi ostrości. Wszystko to wiem. Zdaję sobie sprawę że D80 już raczej tańszy nie będzie. D80 to sprawdzony sprzęt który cieszył się dobrą opinią użytkowników. Po biednej D60 wszyscy jadą jak po przysłowiowej łysej kobyle. Zdaję sobie również sprawę z tego że kupowanie tanio kończy się tym że w efekcie dopłacimy do interesu. I tak chcąc kupić D80 zmuszony jestem kupić z 18-55 VR. To mi będzie musiało wystarczyć na jakiś czas (to i tak prawie 600 zł więcej niż za D60 z tym samym obiektywem). Z czasem wspomniane wyżej stalki i może jakieś tele. Jeśli chodzi o inne systemy to Canon powala jakością wykonania przystępnych cenowo korpusów, Sony to jeszcze nie to, Olek - szkoda że 4/3 bo sprzęt fajnie wykonany. Zostaje jedynie PENTAX, no ale to już temat na zupełnie inna historię.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów