Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 58

Wątek: D60 czy D80?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia
    http://www.flickr.com/photos/so_martinha/

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.
    Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Nie zapomnij wspomnieć, iż koleżanka so_martinha obecnie fotografuję D300. Ciekawe czemu?
    Pewnie powodem był rozkoszny kobiecy kaprys.
    Sęk w tym, czy potrafisz odróżnić te zdjęcia, które zrobiła D40 od tych, które zrobiła d300.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pieczarek Zobacz posta
    Wszystkim niedopieszczonym, sfrustrowanym możliwościami D60 polecam próbkę zdjęć forumowej koleżanki so_martinia
    http://www.flickr.com/photos/so_martinha/

Chyba połowa z tych fotek została zrobiona Nikonem D40. Potraficie odróżnić które? Jeśli nie, to D60 z pewnością na długo starczy początkującemu.
    Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu
    Tym bardziej, że:

Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]
    I o to m.in. chodzi, dużej rozbieżności cenowej między D60 a D80 nie ma
    Kobieta z Sonnarem też może

Tata Homera Awatar frostic
    Miasto
    Bażanorzów Górnośląski ;)

Domyślnie

A ja powiem tak:
    Na początek (ale nie tylko) nie ma lepszego zestawu niz D50 + 18-70 (koszt używanego zestawu z przebiegiem ok 5000 zdjec to ok 1000-1100 zł, doskonałe parametry, genialne szumy, ergonomia, wymiary, itp)
    Zestaw ten doprowadzi Cie docelowo do D90 + jakiś VR(nowoczesna konstrukcja z wieloma możliwościami, ciekawa cena, która za kilka miesiecy bedzie jeszcze ciekawsza )

Miałem D80 + 18-200VR ale z uwagi na "potrzebe finansowa" zmuszony byłem do "zejscia" na D50 i 18-70. I powiem szczerze - jestem w pozytywnym szoku! Mówie to jako amator, który już sporo jednak widział

Zdecydowanie zapomnij o D40 czy D60 - szkoda czasu, pieniędzy i nerwów pt "czamu ta stałka mi nie działa na AF"!
    Ostatnio edytowane przez frostic ; 05-11-2008 o 20:53
    SPAM nadal rządzi! Do spółki z Homerem… i Skiperem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    Oczywiście, zdjęcia robi człowiek za pomocą aparatu, i to głównie od niego zależy jakie te zdjęcia będą. Można mieć D3 i mieć gorsze zdjęcia od tych zrobionych D40 ... Tu bardziej chodzi o wygodę w korzystaniu
    O to,to,to ;]

Co do D50, to też jest pomysł, zwłaszcza, gdy budżet napięty. Ale mimo wszystko warto się zastanowić nad D80,nowy za 1700, używany za 1200-1300, a jest to model nowszy i bardziej zaawaansowany. No i nieco mniejsze ryzyko nagłego zgonu sprzęta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Jeśli to komuś ma pomóc - ja miałem 30 dni
    Ja prawie rok - ale jakie to ma znaczenie? D40/60 wbrew pozorom też może służyć do robienia świetnych zdjęć, zwłaszcza jak mu się dobierze odpowiednie szkła,wyposaży w lampę i zaprzyjaźni z RAWami. Tylko,że w tej chwili D80 kosztuje tyle, ile ja rok temu płaciłem za D40, więc nie ma się co zastanawiać tylko korzystać z okazji ;]

Domyślnie

Z konkretow, to w D60 nie mozna pokretel zamienic rolami (przyslona/czas) , a bardzo mi ta funkcja odpowiada.
    Wizjer z innej bajki, kineskop w nocy nie oslepia i nie trzeba przy kazdej funkcji wchodzic do menu.

Zdjecia takie same, ale z D80 jest szybciej i przyjemniej.
    seek & destroy
    Tyle masz talentu, ile zdolasz go udzwignac...

Domyślnie

a ja troche uderzez z innej beczki
    nie wiem czy autor juz sie zdecydowal czy nie ale z tego co widze to ludzie zachwalaja wyzszoszc d80 nad d60 ale z jakiego punku widzenia? z punktu widzenia czlowieka, ktory jzu swoje przeklikal w swoim zyciu i wie co to jest GO, kompensacja ekspzycji, braketing i tym podobne twory, auytor watku zadal bardzo ogolne wg mnie pytanie, nic nei napisal o swoim doswiadczeniu, moze cykal jakies foty manualem (zenit, canon, nikon) it ylko chce sie przesiasc na cyfre, a moze wogole nie mial do czynienia z fotografia z prawdziwego zdarzenia i wg mnie jesli to drugie to zwykly uzyszkodnik nie zauwazy roznicy a nawet powiem szczerze i smialo, biez slabsze body a uderz w lepsze szklo, sam jestem swierzym nabywca kitu d80 + 18-55 i jedyny blad jaki zrobilem to... wziecie 18-55 zamiast stalki N50 1.8D, ale ja juz jakies doswiadczenie w cykaniu mam i wiem czego mniej wiecej moge spodziewac sie po d80... jesli ty nie miales do czynienia z zadnym aparatem fotograficznym oprocz maupki to wez to co lezy ci lepiej w lapie, ergonomia jest rownie wazna jak zaawansowanie
    "...nie ma ludzi normalnych, sa tylko nieprzebadani..."

Domyślnie

Tak a propos, ktos nie pomyslal i w d90 nie ma czujnika przylozenia oka - ekran LCD z tylu swieci sie caly czas.
    W d60 czujnik jest...
    D370s | F70 | N 35 | N 50 | N 70-200 VRII | N 18-200 VR | N 18-70 | T 55-200 | SB-x00 | SB-28 | akcesorium różnej maści

Domyślnie

Czytając ten temat wnioskuję że D80 już nie robi fotek .. D60 i D90 robią bo są nowsze ,
    jak ktoś szuka aparatu do fotografii to nawet D40 zrobi dobrą fotkę !
    wszystko rozbija się o kasę a zalety/różnice pomiędzy D60/D80 można pominąć (chyba że amator chce uczyć się fotografii na obiektywie stało ogniskowym wtedy D80 wymagane np) .

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów