Close

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 58

Wątek: D60 czy D80?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bognik Zobacz posta
    wartość przysłony z tego co słyszałam zmienia się gdzieś w menu.
    No już bez przesady z tym gnębieniem d60
    D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
    Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5

Domyślnie

Nie jestem pewna, ale chyba D60 tak jak D40 nie posiada pomocniczego pokrętła sterowania, więc wartość przysłony z tego co słyszałam zmienia się gdzieś w menu.
    Zmienia się kombinacją klawisz-pokrętło.

Lepiej oczywiście brać D80, jeżeli tylko są pieniądze - po prostu łatwiej tym aparatem zrobić dobre zdjęcie, ze względu na wygodę obsługi i pełen dostęp do szkieł AF. Przy czym linia D40/x/60 to też nie są złe aparaty - do nauki podstaw doskonałe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lannes Zobacz posta
    No już bez przesady z tym gnębieniem d60
    Wiesz jakie to jest niewygodne? Próbowałam na D40 i szczerze nie polecam

EDIT:
    Zmienia się kombinacją klawisz-pokrętło.
    Dobrze wiedzieć. Mając na jakiś czas w rękach D40 kolegi nie doszłam do tego. Miałam mu pokazać jak ustawiać czas i przysłonę i ... zgłupiałam, bo w moim D80 są wspomniane 2 pokrętła
    Ostatnio edytowane przez bognik ; 05-11-2008 o 17:41
    Kobieta z Sonnarem też może

Domyślnie

nie chcę aparatu do nauki podstaw- to mam już za sobą
    chcę rozwinąć moje umiejętności.
    teraz już wiem co chcę kupić.
    Dziękuję wszystkim za fatygowanie się.

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez angie007 Zobacz posta
    Dziekuję za odpowiedzi.
    DO MIODZIK: conieco szukałam na forum, jednak nie znalazłam tego czego chciałam- mój błąd bo pewnie źle szukałam teraz zrobiłam to na pewno dobrze i dużo się dowiedziałam.
    Rozpatruję teraz kupno obiektywu Nikon lub Sigma 18-70 VR do D80 w granicach 700-800 zł.
    Z obiektywów to polecam Nikkora 18-70/3.5-4.5.

Całkiem dobre optycznie szkiełko, nie za ciemne, metalowej konstrukcji. Bagnet również metalowy.

Używany znajdziesz za ok 500-600zł. Sam od takiego zaczynałem. Moim skromnym zdaniem - doskonały wybór!

Wielu z nas do dziś go posiada w swojej torbie

Domyślnie

Dobrze wiedzieć. Mając na jakiś czas w rękach D40 kolegi nie doszłam do tego. Miałam mu pokazać jak ustawiać czas i przysłonę i ... zgłupiałam, bo w moim D80 są wspomniane 2 pokrętła
    Konkretnie klawisz kompensacji ekspozycji (czarne-białe/+-) ;] Oczywiście dotyczy trybu M. W A wystarczy samo pokrętło.

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kazujaman Zobacz posta
    Konkretnie klawisz kompensacji ekspozycji (czarne-białe/+-) ;] Oczywiście dotyczy trybu M. W A wystarczy samo pokrętło.
    W "S" także.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    W "S" także.
    Także - a jakże. Ale do zmiany czasu. To jeszcze dopowiedzmy, że w P działa jako na klawiszu stoi czyli do kompensacji ekspozycji.

Domyślnie

D40 mialem 4 miesiace, opchnolem i kupilem d80, minelo kilka tygodni i kumpel kupil d60, jak robilismy porownanie (jak by bylo co to w d60 jest fajny bajer przy recznym ustawianiu ostrosci, drabinka ekspozycji w wizjerze pokazuje ile i w ktora strone krecic pierscieniem. d60 ma lepszy(bardziej miekki,wiekszy i wygodniejszy) wybierak 4-ropozycyjny i czyszczenie matrycy(jeszcze nie przetestowalismy jakie efekty daje) ja mam d80 i za chiny bym nie zamienil na d60 kumpel tez jak by teraz kupowal to tylko d80 lub wyzej. na korzysc d80 jeszcze dorzuce podglad glebi osrtosci i pokaz slajdow z przejscami i dzwiekiem(po podpieciu do tv). Zaporzycz sie i wez d80!!!!

pozdrawiam
    D90|S70-300APO|N18-105VR|SB-400|Di966II|statywX2|plecak|torba|rower|uśmiech
    pozdrawiam Maciek

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maciusd Zobacz posta
    D40 mialem 4 miesiace
    Jeśli to komuś ma pomóc - ja miałem 30 dni

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów