Close

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 59

Wątek: D40 a EOS 1000D

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Nie! Bo go okiełznałem w dni trzydzieści. Widzisz w tym coś niepoprawnego? Widzisz?
    Ale po co ta piana? Jeśli się pisze że pozbyło się aparatu po miesiącu, warto by dodać dlaczego KONKRETNIE. Bo inaczej może to stwarzać mylne wrażenie że dany aparat jest po prostu kiepski.

Cytat Zamieszczone przez dareks69 Zobacz posta
    OTO CHODZI jeszcze nie mam sprzętu a juz nie żałuje zakupu DZIĘKI
    Wiesz co, czytając Twoje wszystkie posty mam wrażenie że po prostu chcesz kupić Nikona i tylko poszukujesz tu potwierdzenia dla Twojej decyzji. I dobrze. Bo jeśli traktujesz fotografię hobbystycznie, a w sumie żaden z tych aparatów nie jest radykalnie gorszy, tak naprawde czy kupisz Nikona ze względów merytorycznych, czy choćby tylko dla bajeranckiej czerwonej wstawki ( ) ważne jest byś czerpał satysfakcję z dokonanego zakupu i sięgał po niego z przyjemnością.
    Ostatnio edytowane przez jarek76 ; 21-10-2008 o 14:12 Powód: Prosze nie mnożyć postów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulus Zobacz posta
    Wiesz co, czytając Twoje wszystkie posty mam wrażenie że po prostu chcesz kupić Nikona i tylko poszukujesz tu potwierdzenia dla Twojej decyzji. I dobrze. Bo jeśli traktujesz fotografię hobbystycznie, a w sumie żaden z tych aparatów nie jest radykalnie gorszy, tak naprawde czy kupisz Nikona ze względów merytorycznych, czy choćby tylko dla bajeranckiej czerwonej wstawki ( ) ważne jest byś czerpał satysfakcję z dokonanego zakupu i sięgał po niego z przyjemnością.

A ja dodam jeszcze, że najważniejsze są obiektywy i człowiek - body to sprawa drugorzędna, każdy wybierze to co mu odpowiada i na co go stać.
    Przy odrobinie wysiłku zdjęcia będą super obojetnie czy będzie to Nikon, Canon, Pentax, Sony czy Olympus.
    Obserwuję niebezpieczną tendencję na forach - zdjęcia przestały być ważne za to dyskusje typu: C jest lepszy od N czy odwrotnie to codzienność - przyznam szczerze, że nieraz daję się sprowokować do nic nie znaczącej dyskusji.
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Wydaje mi się, że jeżeli wybieramy pierwszą lustrzankę to trzeba patrzeć trochę bardziej perspektywicznie i porozglądać się co oferuje Nikon, a co Canon jeżeli chodzi o szkiełka, jaką ma filozofię w puszkach, bo jak wejdziesz w system to pewnie bedziesz w nim tkwił dłużej. Porozglądałem się, poczytałem trochę na forach N i C i wybrałem Nikona-po prostu bardziej mi pasuje i tyle. I N i C robią świetne zdjęcia.
    Jakbym miał wybierać ponownie entry level to wybrałbym dokładnie tak jak ty D40+ 18-105VR +SB 400. Wg mnie dobry wybór
    D40: S10-20, S30, N50G, N18-200VR, T55-200+DCR250, SB-400...
    Zenith 12XP: H44M, J37A, P29/2.8, P135/2.8.
    ..

Domyślnie

Byłem ostatnio w jednym z duuużych sklepów i miałem EOS-a 1000 w ręku. Może on i robi ładne zdjęcia, ale trzymanie tego korpusu w rękach to naprawdę nic przyjemnego. Okropny, ordynarny plastik.
    Pozdr.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mister Zobacz posta
    A ja dodam jeszcze, że najważniejsze są obiektywy i człowiek - body to sprawa drugorzędna, każdy wybierze to co mu odpowiada i na co go stać.
    smiem twierdzic, ze z tymi obiektywami to tez nie do konca prawda, bo to jest nadmuchany urban legend.
    wiekszosc uzytkownikow DSLR moglaby spokojnie jechac sprzetem typu 18-200 i dramatu by nie bylo.

Przy odrobinie wysiłku zdjęcia będą super obojetnie czy będzie to Nikon, Canon, Pentax, Sony czy Olympus.
    to akurat truizm, ktoremu kazda namietnie go powtarzajaca osoba zaprzecza, kiedy jej samej przyjdzie do wyboru korpusu

Obserwuję niebezpieczną tendencję na forach - zdjęcia przestały być ważne za to dyskusje typu: C jest lepszy od N czy odwrotnie
    jak sie to raz ustali to bedzie z glowy

aczkolwiek, kluczowa kwestie pogrubilem. fora maja to do siebie, ze ludzie na nich gadaja wiecej niz trzeba. z tym jak faktycznie robia zdjecia ma to czesto malo wspolnego

to codzienność - przyznam szczerze, że nieraz daję się sprowokować do nic nie znaczącej dyskusji.
    przejdzie Ci. kilka flame'ow, troche trollowania i dasz sobie spokoj...

Domyślnie

Jak wejdę w temat to pewnie bez uszczerbku nie wyjdę, ale reprezentuję 1000d i szczerze to porównałbym bardziej go do d60, bo d40 jak powszechnie wiadomo ciągnie rzepę w familiadzie...

Zdecydowałem się na Canona z kilku powodów, d60 nie ma bracketingu, podglądu GO, no i koleżka jest droższy o 200zł, niby nic, a jednak na tej półce to spory procent.
    Rozumiem argumenty o plastikowej specyfice, Nikon jak się go bierze w dłoń za każdym razem mówi "dziękuję", a Canon jakby "pospiesz się", to ta subtelna różnica, ale nie aż taka ograniczająca jakby się wydawało, bo w zdjęciu nie widać, że fotograf miał obrzydzenie, poza tym jak mówią kobiety - kocha się za wady, więc ćwiczę na swoim 1000d cierpliwość i wytrzymałość wstrząsową ot taka terapia.

Podsumowując, nie taki Canon straszny, szczególnie ten model na początek jest fajny, a czy skosi konkurencję (k200d, d60, a200) - czas pokaże...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez camaxtli85 Zobacz posta
    bo d40 jak powszechnie wiadomo ciągnie rzepę w familiadzie......
    Mógłbyś rozwinąć swój punkt widzenia?

autograf
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulus Zobacz posta
    Ale po co ta piana? Jeśli się pisze że pozbyło się aparatu po miesiącu, warto by dodać dlaczego KONKRETNIE. Bo inaczej może to stwarzać mylne wrażenie że dany aparat jest po prostu kiepski.
    Ale jaka piana? Gdzie TY piane widzisz? Ja tu z całego serducha podpowiadam jak najlepiej, a tu taka riposta.

Co chcesz wiedzieć konkretnie, to Ci powiem.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez autograf Zobacz posta
    Ale jaka piana? Gdzie TY piane widzisz? Ja tu z całego serducha podpowiadam jak najlepiej, a tu taka riposta.
    Co chcesz wiedzieć konkretnie, to Ci powiem.
    Cóż, widać że źle zrozumiałem - wybacz.

Chętnie się dowiem co sprawiło że już po miesiącu pożegnałeś D40.

autograf
    Gość

Domyślnie

Już się tłumaczę jak na spowiedzi.

Nie przekonała mnie ilość trzech pół AF. Bardzo brakowało mi górnego LCD. O braku silnika nie wspomnę..

Wtedy byłem na etapie kupowania Nikkora 50mm. Szybko mi się zachciało sprzętu o klasę wyżej. Tak, uważam, że D80 jest o klasę wyżej.

Teraz skoczyłem jeszcze jedną klasę wyżej. Bo po ponad pół roku D80 było dla mnie niewystarczające.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów