Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: czasy w d700

Domyślnie czasy w d700

witam- ostatnio ogladałem zdjęcia nieba robione na czasach np. 300 minut, nie wiem jaka przesłona, szkło to chyba 300 mm, zastanawiam sie jak ustawić czas na "B" zeby określić wartość czasu np. 60 minut, nigdy tego nie robiłem ani w d200 ani w d700, pytanie może banalne ale jak ktoś coś wie to będe zobowiązany

Domyślnie

Metodą prób i błędów. Najlepiej ustawić najwyższe iso i maksymalnie otworzyć obiektyw. Zobaczyć wynik dla powiedzmy 15 sekund, skorygować w razie potrzeby kadr i czas. Jak jest wszystko ok to Dajesz iso 200 i odpowiednio wydłużasz czas. Dobrze jest zrobić sobie taką tabelkę iso/F/czas.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Metodą prób i błędów. Najlepiej ustawić najwyższe iso i maksymalnie otworzyć obiektyw. Zobaczyć wynik dla powiedzmy 15 sekund, skorygować w razie potrzeby kadr i czas. Jak jest wszystko ok to Dajesz iso 200 i odpowiednio wydłużasz czas. Dobrze jest zrobić sobie taką tabelkę iso/F/czas.
    to to wiem, ale chodiz o to, czy istnieje mozliwość ustawienia czasu na powiedzmy 60 min i nie trzymania spustu przez ten czas, tylko wypicia kawki, i wrócenia po godzinie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacoslavgth Zobacz posta
    to to wiem, ale chodiz o to, czy istnieje mozliwość ustawienia czasu na powiedzmy 60 min i nie trzymania spustu przez ten czas, tylko wypicia kawki, i wrócenia po godzinie
    Wężyk z blokadą.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez loki_p Zobacz posta
    Wężyk z blokadą.
    proste a jakie skuteczne, trzeba kupić

Domyślnie

Nie mam pojecia jak w praktyce, ale słyszałem ze przy dłuzszych czasach moze sie usmazyc matryca... no i nie wiem czy jest sens dawac wysokie iso bo wtedy szum bedzie kolosalny ... ?

Domyślnie

No tak Chyba każdy ma takie cudo. Koniecznie pochwal sie wynikami bo jestem bardzo zainteresowany jak sie spisuje d700 przy długich czasach w nocy. Miałem nawet wątek pytający założyć D300 przy ujemniej temperaturze spokojnie wytrzymuje 30 minut dając niezłe rezultaty. W lecie przy temp w okolicach 20 stopni po 3 minutach jest już straszna kasza. Ciekawi mnie jak pod tym względem wypada pełna klatka.

Domyślnie

To może od razu coś typu Phottix - zdalne sterowanie też się może przydać.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franeq Zobacz posta
    Nie mam pojecia jak w praktyce, ale słyszałem ze przy dłuzszych czasach moze sie usmazyc matryca... no i nie wiem czy jest sens dawac wysokie iso bo wtedy szum bedzie kolosalny ... ?
    No ja to wiem z doświadczenia
    Można nie używać wysokiego iso ale głupio siedzieć godzinę naświetlając na iso 200 i przekonać sie że jednak naświetlanie było za krótkie...

Domyślnie

dzis zrobie próby, myśle ze na początek 800 iso styka, generalnie interesuje mnie cos takiego
    http://www.onephoto.net/info.php3?id=537844

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów