i pamietaj jeszcze o naładowaniu baterii![]()
Szukaj
i pamietaj jeszcze o naładowaniu baterii![]()
Pewnie wiesz, ale na wszelki wypadek i trochę z ciekawości zapytam, jak chcesz przy fotografowaniu nieba uwzględnić fakt że ziemia się obraca?? Masz teleskop z silnikiem krokowym, albo chociaż z ręcznym mimośrodem? Przy tym ostatnim to będzie jednak dosyć kiepsko z tym pójściem na herbatę. Czy może wymyśliłeś jakiś inny patent?
Pozdrawiam Maciek
Rollei 35s; oraz Nikon FxD; N20 N28 N35 N50 N105 N70-300.
Fotografia w podróży;www.sobczyk.iportfolio.pl
O takim czymś to bez montażu zapomnij![]()
kiedyś czytałem wypowiedź (chyba) Hogana, że długie czasy na d3/d700 rozczarowują. Poza tym nie wdając się w szczegóły (których nie pamiętam), ze względu na zastosowaną metodę przetwarzania obrazu z matrycy realizowaną przed zapisem do RAWa, do astro fotografii zdecydowanie najlepiej nadają się canony (wymieniony był jeszcze któryś gracz na rynku ale nie był to nikon).
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z24-70SII/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
Paweł
Zdajesz sobie sprawę, że do tego potrzebujesz:
teleskop (taki za 5k pln styknie
montaż (taki za 20 tysi też powinien być w sam raz ;P Na początek)
klaptop z oprogramowaniem
kamera do prowadzenia montażu (tyż z oprogramowaniem)
porządne filtry
Zdjęcia Jesiona to klasa, taka sama, jak jego sprzęt (do astro, żeby nie było niedomówień ;P)
Generalnie - małe ISO, duża dziura i dłuuuugie czasy. I świetnej jakości montaż. Montaż za circa 1,5 k pln z silnikami do 1 k pln pozwoli Ci pociągnąć raptem kilkunasto/kilkudziesięcio sekundową ekspozycję, w miarę nieporuszoną.
Ważny jest uciąg montażu, jego dokładność, dokładność napędu, dokładność prowadzenia, ciężar telepa i tak dalej i tak dalej.
Ja poległem, jak sobie wyliczyłem, że żeby zacząć robić knoty w astro (knoty w moim pojęciu), to potrzebuję... jakieś 20 tysięcy polskich jakże złotych.
P.
Ps. Patenty na prowadzenie są ok, ale nie spotkałem się jeszcze z patentem za który nie trzeba było zapłacić cięęężkiej kapuchy przy dobrych parametrach.
Ps2. i choć wyszedłem z astro jakiś czas temu, to nie sadzę, by do dziś sie coś zmieniło
Ps3. O doskonałej znajomości nieba nie wspominam, bo to oczywista oczywistość![]()
Ostatnio edytowane przez Pavvel ; 14-10-2008 o 18:34
was o cos zapytać - widze ze jednak błądze w chmurachale dzieki za informacje, jak zobaczyłem zdjecia to sie odarzu zapaliłem do tego, pozostane jednak przy tradycyjnej cyfrowej fotografii
![]()
No nieee, Pavvel !!! Zniechęciłeś go !!!
A może odkryłby coś fajnego, taniego, a może jakąś nową gwiazdę.... nie wiadomo.
Wiadomo natomiast, że ludzie potrafią dokonywać niemożliwego, o ile nie wiedzą że jest to niemożliwe
Ale za późno, jacoslavgth już wie, że nie może robić takich fotek![]()
peace & love
Skontaktuj się z nami