Szukaj
Macie zaiste rewolucyjne pomysły![]()
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Mimo wszystko, gdybyś chciał coś poczytać, to polecam Ci odnalezienie wydania:
ChIP FOTO-VIDEO digital nr 11(5)2004. Był obszerny artykuł o fotografii wszechświata bez bardzo drogiego sprzętu.
Ja nie mam tego numeru, ale pamiętam jak czytałem i było to z sensem napisane. Co do numeru jestem pewny , bo mam nr poprzedzający z zapowiedzią artykułu.
Są lepsze źródła wiedzy astrofoto, niż czipZapewniam. Gógel na hasło "sezamie otwórz mi astroskarbiec tajemny"... no, wystarczy samo "astrofotografia" wyrzuci tyle wyników, że ho ho. Z wiedzą merytoryczną, dogłębną i sprawdzoną.
I co by ktokolwiek napisał, nie łudź się, nie da się zrobić takiej foty ot tak.
P.
odświeżę nieco wątek , na dp znalazłem interesującą dyskusję w temacie
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29860395
oraz linka do http://www.astrotrac.com/
można znaleźć rozwiązanie, choć kosztowne.
pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez ekonet ; 01-11-2008 o 20:50 Powód: ORTO! Bój się Boga, chłopie...
Hm, nie spotkałem się z tym rozwiązaniem nigdy i chyba jestem nieco sceptyczny. Szczególnie jak zobaczyłem ich wykres periodic error. Aż mi się wierzyć nie chce.
poza tym, bądźmy szczerzy, to niezwykle tanie rozwiązanie.
I co więcej, prowadzenie czasowo ograniczone - co w poważnej astrofoto (jak pokazana wcześniej na fotce) jest za mało. Nie mówiąc o tym, że tam fotografowano przez teleskop.
P.
fakt, że nie jest to drogie rozwiązanie co może budzić pewną nieufność. Z drugiej strony przykładowe fotki są zachęcające, mimo , że wykonane lustrzankami. Zastanawiam się czy mimo wszystko nie zainwestować w ten patent. Poszperam jeszcze i poszukam opinii użytkowników.
pozdrawiam
oj watpie, zeby d300 radzil sobie lepiej z dlugimi czasami od d3/d700 skoro ma tyle samo pikseli, ale upakowanych na mniejszej powierzchni. z drugiej strony naswietlalem kiedys dla testu 20min w cieply dzien na iso lo 0.7 i nie jest zle. wrzucam szumopogladowo wycinek. to awb, miejskie niebo i jpg ze wszystkim na minimum, wiec reszta prosze sie nie sugerowacjeszcze nie probowalem, ale mysle, ze w zime da rade godzinke wyciagnac bez ekstremalnej kaszy.
d300 mb-d10 n16-85 n50/1.4ais n55/2.8 n70-200 mf055xprob+488, sb-900
wlasne gniotowanko
Ruch gwiazd i innych obiektów najlepiej chyba na slajdzie uzyskać..tam o szumie nie ma mowy, a kupując jakiegokolwiek analogowego nikosia na archaiczny, gwintowany wężyk spustowy to bardzo mały koszt. A sam taki wężyk z blokadą to jakieś 30PLN. To jest najtańsza astrofotografiaale całkiem przyjemna...
Można z dziewczyną pojechać pod namiot na jakieś bezludzie...aparat na statyw...uruchomić całe ustrojstwo - niech se naświetla!!...i "pospędzać" czas w głuszy (chyba że ktoś lubi inaczej) w namiocie![]()
instagram.com/darkroomnightlife
Skontaktuj się z nami