Close

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: HDR bez bajki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Czyż nie prościej kliknąc w NC4 na opcję D-Lighting lub w NX skorygować Highlight & Shadow Protection
    W tym przypadku w NC4 opcja D-Lighting "Better Quality (HQ)" wygląda lepiej niż "Fast (HS)"
    może prościej ale zobacz co Ci z tego wyszło

Domyślnie

Moim zdaniem wszystkie HDRy wyglądają sztucznie, bajkowo, albo jak kto sobie to chce określić. Każda tego typu ingerencja w obraz musi powodować wrażenie nierealności. Choć niektóre nierealne obrazki mogą się nawet podobać, to nadal pozostają "bajkowe".
    Jacek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    Moim zdaniem wszystkie HDRy wyglądają sztucznie, bajkowo, albo jak kto sobie to chce określić. Każda tego typu ingerencja w obraz musi powodować wrażenie nierealności. Choć niektóre nierealne obrazki mogą się nawet podobać, to nadal pozostają "bajkowe".
    czyli oglądasz złe HDRy - te prawidłowe będą właśnie wyglądały jak rzeczywistość - będą miały rozpiętość tonalną zbliżającą się do tego co rejestrują nasze oczy
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Może to są właśnie te, które mogą się podobać. Nie lubię tego rodzaju obrazków, bo bardzo łatwo tu przedobrzyć.
    Jacek

Domyślnie

Seth, podoba mi się Twoja wersja.. jest jej blizej do celu niż mojej...

verus... niebo wyszło bajkowo tzn nierealnie, mz

Wladco, bajkowość dalej jest

JK, moim zdaniem warto próbować.

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Pobawiłem się

Obie wersje z Photomatixa. Pierwsza to normalne składanie HDRa w opcji Details Enhancer. Druga to Exposure Blending. Obie wersje doznały tez lekkiego retuszu w PSie. Wykorzystałem 3 RAWy wołane bez żadnych zmian.

Przypadkowo zauważyłem że ciekawe rezultaty da się osiągnąć w tym wypadku nie z 3ech a z 2 zdjęć składowych. Odrzucone zostało zdjęcie nie doświetlone

Domyślnie

Mnie się podoba 2ga wersja.. w pierwszej kolor nieba wchodzi w zielen... moze tylko u mnie, natomiast 3ka najslabsza

Szkoda takich małych rozmiarów zdjęć

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Wladco, bajkowość dalej jest
    Mnie bardziej chodziło o pokazanie, że D-Lighting robi bardzo podobny efekt jak HDR więc przedobrzyłem .
    Można to lepiej kontrolować niż w programach HDR
    Amatorzy – martwią się o sprzet. Profesjonaliści – martwią się o pieniądze. Mistrzowie – martwią się o światło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Władca Pixeli Zobacz posta
    Mnie bardziej chodziło o pokazanie, że D-Lighting robi bardzo podobny efekt jak HDR więc przedobrzyłem .
    Można to lepiej kontrolować niż w programach HDR
    Być może mozna to lepiej kontrolować Twoim sposobem, choć teoretycznie przy umiejętnym łaczeniu 3 zdjęć , zwłaszcza wywołanych odpowiednio z RAWów * ( i tu jest przedpole dla efektu koncowego również, bo ponoć np photomatix ma problemy z "łączeniem" ciemniejszych miejsc z "najjaśniejszejszych" [np +2EV] fotek)
    * jakość zdjęć jest lepsza...

Podobnie bawiłem się opcją shadows/highlights i efekt równie bardzo podobny do HDR z 0EV

już sam nie wiem.

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Być może mozna to lepiej kontrolować Twoim sposobem, choć teoretycznie przy umiejętnym łaczeniu 3 zdjęć , zwłaszcza wywołanych odpowiednio z RAWów * ( i tu jest przedpole dla efektu koncowego również, bo ponoć np photomatix ma problemy z "łączeniem" ciemniejszych miejsc z "najjaśniejszejszych" [np +2EV] fotek)
    * jakość zdjęć jest lepsza...

Podobnie bawiłem się opcją shadows/highlights i efekt równie bardzo podobny do HDR z 0EV

już sam nie wiem.

.
    też calkiem ciekawie. zobacz te ustawienia jeśli masz ACR http://rapidshare.com/files/152937599/_DSC0022.xmp.html - na rawie z 0 ev. jakby to potem trochę poPSuć byłoby pewnie lepiej

pozdrawiam

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów