Close

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 51

Wątek: HDR bez bajki

Domyślnie

traktujac jako punkt wyjsciowy obrazek, ktory zapodales, ja bym zrobil tak:
    - nieco podbil kontrast na krzywych, nadajac s-curve ale glownie w cieniach i polcieniach, tak, zeby swiatel specjalnie nie ruszac
    - nalozyl maske na ta warstwe korekcyjna tak, by dotyczyla ona tylko miejsc, ktore teraz tak 'dziwnie' wygladaja, czyli glownie tego co normalnie bylo w cieniu (m.in. sama chatka, jej cien)
    - podbicie kontrastu podbije tez troche saturacje, wiec dalej albo kombinowac z trybem mieszania 'luminosity' lub jak mowil bombel sprzezyc to z HUE/SAT i odpowiednio skorygowac.
    Jak sie w podobny sposob chwile pobawilem z Twoim zdjeciem u siebie, to efekt - choc nie rewelacyjny - byl calkiem zadowalajacy. Gdyby jeszcze troche sie pobawic mysle, ze moze byc jeszcze lepiej : )
    pozdr.
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

ArtX dzięki

Mz Twój przepis dąży to trochę w przeciwnym kierunku niż idea samego HDR, choć oczywiscie dotyczy to miejsc zacienionych, które były "wyciągane" i rozumiem koncepcję. Z chęcią zobaczyłbym Twoją wersje.

Przyznam, że takie zabawy w HDR chciałbym jednak w miarę mozliwości zautomatyzować.. człowiek jest z natury leniwy , a opisana przez Ciebie korektę byc może można uzyskać robiąc choćby 3fotki nie z korekta 2 ale mniejszą.

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    ArtX dzięki

Mz Twój przepis dąży to trochę w przeciwnym kierunku niż idea samego HDR, choć oczywiscie dotyczy to miejsc zacienionych, które były "wyciągane" i rozumiem koncepcję. Z chęcią zobaczyłbym Twoją wersje.

Przyznam, że takie zabawy w HDR chciałbym jednak w miarę mozliwości zautomatyzować.. człowiek jest z natury leniwy , a opisana przez Ciebie korektę byc może można uzyskać robiąc choćby 3fotki nie z korekta 2 ale mniejszą.

.
    Nikuś właśnie że przepis ArtX wcale nie idzie w innym kiedunku niż idea HDRa (tego prawdziwego). Pomyśl chwilę nad tym to on napisał i co to czyni z Twoim obrazem. HDR tylko w wydaniu photomatixowym ma w trzy cholery szczegółów i w światłach i w cieniach, w rzeczywistości tak nie jest, więc tylko chcesz aby zarówno w jedych i drugich obszarach były jakieś sczegóły, ale nie tak samo dostrzegalne jak w przypadku średnich tonów, bo tak widzi ludzkie oko.
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Ok, zrobiłem wersję ArtXa.. przynajmniej tak mi się wydaje O Bomblowej nie zapomniałem
    Troszkę kolorki zdjąłem, bo to mnie bardzo boli..

dla porównania pierwsza wersja

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

bombel
    Gość

Domyślnie

A teraz efekt jest taki, jakby na zacienionej ścianie domu (która sama w sobie nie jest zła) były podświetlane malutkimi rządkami neonóweczek krawędzie bali... Są za białe, za jasne, za kontrastowe jak na zacienioną ścianę. Tworzą białe krechy wzdłuż ściany, powinno ich tam nie być - ale bezmyślnie wyliczył to jakiś algorytm i je tam z fantazją wpakował. Chciał nadrobić kontrastem, no i nadrobił.

Składając trzy obrazki i korzystając z masek nie zrobiłbyś tak pewnie, bo nie wpadło by Ci to do głowy, jako mało naturalne. Cóż, efekt bajkowości.

No tak, weź to teraz popraw.

Domyślnie

wstaw proszę oryginał, +2 EV i -2EV - pobawimy się i my (o ile Bombel znajdzie czas)
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

Dzieki Erie za wyjasnienie
    Nikus - mz idziesz w dobrym kierunku, choc troche jeszcze warto poprawic. Taki 'goly' HDR (z pierwszego posta) to dopiero material wyjsciowy do dalszej obrobki - bogaty w detale, ale baaaardzo daleki od koncowego efektu, ktory mozna uznac za akceptowalny. Tu niestety jest ten etap, ktorego juz zautomatyzowac sie nie da (o ile mozna mowic, ze pierwszy do jakiegos stopnia tak). Jak wyjasnil bombel, dochodza tu kwestie dosyc subiektywne, ktore dla programu nie znacza absolutnie nic, a w sposob kolosalny wplywaja na odbior naszej pracy
    pozdrawiam
    Art.
    jakies tam fotki : trzymać ręce na piersiach panienek i patrzeć na chmury typu cumulus w kolorze białym...

Domyślnie

Dziś już nie dam rady.. ale dziekuje za pomoc. Spokojnej nocy.
    Wstawie.. jeno gdzie mam dac te NEFy?

.
    . . . - - - . . .

Bla, bla, bla

seth
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nikuś Zobacz posta
    Dziś już nie dam rady.. ale dziekuje za pomoc. Spokojnej nocy.
    Wstawie.. jeno gdzie mam dac te NEFy?

.
    hej. Probowałeś może skorzystać z opcji exposure blending w photomatixie? Potrafi czasem dać całkiem naturalne efekty imo.

p.s. wrzuć nefy np. na rapidshare.

pozdrawiam

Domyślnie

Widzę, że wątek ciekawie się zapowiada. Z chęcią "posłucham" doświadczonych użytkowników. Sam, w dobrze działające automaty przy HDR-ach nie wierzę.
    Coraz więcej sprzętu (D70s pozostał), tylko ciągle czasu i umiejętności mało

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów