Szukaj
Nie trzeba proroka by przewidzieć, że następca d300 będzie kręcił filmy (wzorem 5D mk2 może to być FullHD).
Sam nie byłem (i wciąż nie jestem) entuzjastą np. LV, ale są sytuacje, kiedy może się przydać. Podobnie jest z kręceniem klipów.[/QUOTE]
Osobiście twierdze że LV jest przyadatny tak jak napisałeś, czasem robi sie fotki z trudnych pozycji gdzie trzeba pewnych akrobacji by widzieć coś przez wizjer. Z filmami to już inne bajka, gadżet ciekawy (potrzebny w pewnych sytuacjach gdy np nie mamy przy sobie kamery) ale jego jakość to pewnie pozostawi nieco do życzenia.
Pozdrawiam.
Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....
Wszystko zalezy od tego jak implementacja filmow zostanie w lustrzance wykonana. Jak pokazuje przyklad Canona
5D MKII mozna to zrobic dobrze.
http://vincentlaforet.smugmug.com/ga...891_Jd2CT-A-LB
Myślę, że każdy nikon, który będzie kosztował 2500 euro będzie w stanie rejestrować ruchomy obraz na co najmniej podobnym poziomie. BTW, ten materiał kręcili profesjonaliści; mam nadzieję, że nie porównujesz tego z sampelkami z sieci kręconymi przez np. świeżo upieczonych tatusiów![]()
Film ma wiele plaszczyzn, to nie tylko obraz, ale takze montaz (czyli zestawienie scen) i opowiadanie za
ich pomoca historii, czy muzyka. Takze spokojnie, porownujac film profi czy ujecia amatorskie biore poprawke
na pewne rzeczy. Bardziej chodzilo mi np. o to, ze poki co Nikon nie ma dzialajacego autofocusa w trybie video
co biorac pod uwage ergonomie krecenia wideo takim urzadzeniem czyni je prawie niemozliwym. Majac obiektyw
zoom musialbys miec 3 rece, jedna do trzymania korpusu, druga od ustawienia ostrosci, trzecia od zoomowania.
Canon dal w 5D MKII jakies rozsadne minimum, ktore pozwala dosc sprawnie krecic lustrznka filmy i tylko o to mi chodzi.
Swoja droga niezle w kamerkach video przenosnych moze namieszac RED ktory zapowiada na przyszly rok
przenosna wersje swojej kamerki dla amatorow - RED Scarlet - za ok 3 tys dolarow.
Sensor 3K (czyli 3 x tyle co rozdzielczosc full HD), mozliwosc krecenia filmow 120 klatek/sek, co umozliwia
pozniej puszczenie sceny w zwolnionym tempie (5x wolniej) przy zachowaniu pelnej plynnosci obrazu. Efekt
w praktyce wyglada tak:
Chyba jeszcze nie było, digitutor: http://www.nikondigitutor.com/eng/d90/index.shtml
Nie 3x tyle co fullhd tylko 3k px po dlugim boku [fullhd ma 1920px]Zamieszczone przez kichu1979
Witam
Mam kilka pytań do posiadaczy D90 :
1. czy można wyłączyć ten 3calowy LCD telewizor by żadnych parametrów nie pokazywał ? I czy się wyłącza automatycznie przy zbliżeniu do twarzy ?
2. jak sprawuje się wbudowana lampa błyskowa , szybko się ładuje ?
3. na ile zdjęć wystarcza bateria przy robieniu tylko zdjęć bez LV, flesza itp
4. (najmniej istotne) jak zmienia się przysłonę przy kręceniu filmów ? można pierścieniem na obiektywie ?
Odwiedź Thoma Hogana. Co prawda to recenzja d700 ale w 'Impersonal comment' jest podumowujące porównanie 12MP Nikona
http://www.bythom.com/nikond700review.htm
Nikt za Ciebie nie podejmie decyzji a skoro nie masz argumentów za d300 to sobie nim głowy nie zawracaj![]()
Skontaktuj się z nami