Close

Strona 89 z 96 PierwszyPierwszy ... 39798788899091 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 881 do 890 z 957

Wątek: D90 - no i jest

Domyślnie

Jeśli ktokolwiek waha się między D90, a D300, to znaczy, że D90 mu wystarczy. Z D80 spędziłem mnóstwo czasu, a w D90 poprawiona została większość nękających starszy model bolączek. Nie dotykałem, nie robiłem zdjęć, ale wierzę, że do wszelkich zadań nada się doskonale. Prócz testu wytrzymałościowego. Ale zawsze musi być jakieś ale. Zatem jeśli ktoś nie potrzebuje większej ilości klatek na sekundę oraz pancerności - D90 wystarczy spokojnie. Do fotografowania niedzielnego, w ogóle nie ma się nad czym zastanawiać jeśli ktoś się waha. Szczególnie jak korcą go tryby automatyczne, czy zabawa w robienie filmików. To jest puszka pokroju Canona 50D, czyli przed półką profi, nic już lepszego nie ma i nie będzie przez jakiś czas.
    Alternatywą jest pełna klatka, a to zupełnie inna historia - więc jeśli dziś kupować DX, to D90. Nawet nie zastanawiałbym się nad czymkowiek innym jeśli tylko kogoś stać na taki wydatek. Ci co wiedzą czego potrzebują wybiorą D300 być może. A być może D90 mimo wszystko.
    Jeśli ktoś się obawia "opanowania" aparatu, mnogości opcji itp. Albo podejrzewa, że aparat będzie czasem dorywczo wykorzystywała jego dziewczyna, żona, babcia, ciocia, czy inna osoba nie obeznana z techniką, to D90 jest tym bardziej dobrym wyborem, ze względu na automatyczne tryby. Przy wysokim używalnym ISO, może się okazać, że działają one dla niektórych tak dobrze, że poza nie nie wyjdą.

Co do pomiaru światła - to jest do opanowania, nawet jeśli coś będzie nie tak. Dla chcącego, zapas w RAWach jaki można wyciągać ze świateł i cieni powinien wystarczyć z nawiązką. Do tego można stosować regulacje tego pomiaru.

Podkreślę jeszcze raz - ten aparat ma wszystko co tylko potrzeba niezawodowemu fotografowowi oraz amatorowi chcącemu poszaleć z lustrzanką. Kupować jak cena będzie dobra i tyle! Większy problem to obiektywy oraz tematy do zdęć oraz światło. Tylko to was już od tej pory będzie martwić.

Ja jestem ciekaw jak tam filmiki wam się kręci. Bo tego sobie na D700 nie porobię

Domyślnie

Mosad – 100% racji. Dokładnie też tak uważam. Również wahałem się, czy swoją 80-tkę wymienić na 90-tkę, czy od razu zaszaleć z D300 i wybór (właśnie z tych względów o których wspominałeś) padł na D90. Właśnie dzisiaj jadę po nią do „Fotoaparacików”. Pozdrawiam

Domyślnie

Ok panowie
    Mówicie że D90 dla amatora lepszy wybór OK.
    Ja nie potrzebuję pancernej puszki jak ktoś napisał o D300.
    Martwi mnie jednak jakość zdjęć z D90 pokazanych przez DARKA.
    Nie zachwycają za bardzo jakością .
    Bez urazy Darek nie chodzi mi o to że są brzydkie tylko myślałem że z D90 będą lepiej wyglądać

Domyślnie

nie wiem, jak jest w D80 bo przesiadłem się z D50 ale różnica pomiędzy D50 i D90 jest bardzo duża.
    ISO 1600 jest w 100% użyteczne czego nie można było powiedzieć o D50.
    Każdy musi sam podjąć decyzję, mój D50 był już leciwy i i tak chciałem go zmienić, akurat wyszedł D90 więc dobrze się stało. Ale jakbym np. rok temu zmienił na D80 to chyba bym się nie śpieszył z przesiadką.
    D80 też robi dobre fotki mimo, że wyszedł nowszy model

Domyślnie

ale zauważcie, że Darek wystawił fotki bez żadnej obróbki i jak sam pisał czyto to co wyszło z puszki. A jakby nie patrzył dając do wydruku dla zleceniodawcy jakieś konkretne fotki i to do tego w większym formacie niż 10x15, może się mylę, ale chyba nie ma fotografa, który by wstępnie choć delikatnie nie poprawił fotki wychodzącej prosto z puszki.
    Nice is to be importand but more importand is to be nice | F65, D80 + S17-70 f2.8-4.5 Macro, T17-50 f2.8 AF-S, T18-250, N18-200VR, N50 1.8D, SB-600 i takie tam..

pebees
    Gość

Domyślnie

Ja sobie właśnie wywołuję rawy ściągnięte z raw.fotosite.pl i nie jestem zachwycony, choć źle nie jest. Tamte jednak są zdrowo niedoświetlone, i trudno coś powiedzieć - tyle tylko, że przy wyciaganiu ciemnych partii nie jest dobrze. Ma ktoś jakieś poprawnie naświetlone rawy na iso 800, 1600, 3200? Z pomieszczenia, i z zewnątrz?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez PD71 Zobacz posta
    Mosad – 100% racji. Dokładnie też tak uważam. Również wahałem się, czy swoją 80-tkę wymienić na 90-tkę, czy od razu zaszaleć z D300 i wybór (właśnie z tych względów o których wspominałeś) padł na D90. Właśnie dzisiaj jadę po nią do „Fotoaparacików”. Pozdrawiam

A ja z uporem maniaka będę wiercił temat wymiany D80 na D90 - chodzi o realne uzasadnienie wydania jakieś 1500 PLN (różnica w cenie pomiędzy nowym D90, a używanym D80)
    Rozumiem, że jak ktoś kupuje pierwszą lustrzankę lub przesiada się z dużo starszych modeli to naturalnym wyborem jest chyba D90 (choć nowy D80 jest wciąż 1000 PLN tańszy od D90).
    Moim zdaniem wymieniać D80 na D90 bedą Ci, którzy odczuwają niedosyt z użytkowania D80 i D90 spełni ich oczekiwania lub Ci, którzy po prostu chcą mieć nowszy model (ale o tych nie rozmawiajmy)- ja wciąż nie jestem pewien czy warto zmienić, niby bym chciał bo D90 to jakby następna generacja, ale znów jak pomyślę, że wydam te 1500 PLN, a odczuję delikatną różnicę lub w ogóle to jakoś nachodzą mnie poważne wątpliwości np czy nie lepiej kupić dodatkową lampę, obiektyw etc.
    MISTER
    ------------------------------------

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Piekary Śląskie

Domyślnie

Mister, musisz sam sobie zadać pytanie czego brakuje Ci w d80 i czy d90 wypełni te luki w Twoich potrzebach.
    Osobiście myślałem że CMOS w d90 będzie powalał na kolana poprzednie dxx. Przeliczyłem się trochę i osobiście wolałbym zainwestować w lampę lub jakieś szkiełko. Będziesz mógł się cieszyć tymi akcesoriami już dzisiaj a nad d90 zastanowisz się jak już zostanie "dogłębnie rozpracowany" - przetestowany
    |D80| |Nikkor 18-200mm VR| |Manfrotto 055XPROB + 804RC2| |B+W Slim KSM C-POL MRC| |UV Hoya PRO1 Digital| |SanDisk 8GB Extreme III|

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Damianollo Zobacz posta
    Mister, musisz sam sobie zadać pytanie czego brakuje Ci w d80 i czy d90 wypełni te luki w Twoich potrzebach.
    Osobiście myślałem że CMOS w d90 będzie powalał na kolana poprzednie dxx. Przeliczyłem się trochę i osobiście wolałbym zainwestować w lampę lub jakieś szkiełko. Będziesz mógł się cieszyć tymi akcesoriami już dzisiaj a nad d90 zastanowisz się jak już zostanie "dogłębnie rozpracowany" - przetestowany

Ja właśnie cały czas zadaje sobie to pytanie
    Najlepiej jakbym miał dostęp do D90 (choćby na parę godzin) i wtedy bym wiedział, ale to niemożliwe więc muszę opierać się na opiniach innych i samplach z D90.
    Z tym CMOS-em też mam wątpliwości tym bardziej, że rzadko wychodzę poza ISO400 (ew. 800).
    Myślę, że jakiś czas zostanę przy D80, a D90 ewentualnie kupię jak trochę stanieje (za jakieś 2 lata), a kaskę na razie przeznaczę na dodatkowy osprzęt
    MISTER
    ------------------------------------

Domyślnie

Również zastanawiałem sie czy by tak nie zamienić na d90, po wiadomościach jakie uzyskałem o nim stweirdzam że nie warto wydawać dodatkowo ok1,5kpln do tego jeszcze kombinować by sprzedać swój d80 za śmieszna cenę(choćby z powodu tego iż wyglada jak nówka tylko że ma na liczniku ok 12tyś fotek). Od d90 odciąga mnie osobisice kręcenie filmów choc z pewnoiścia czasami bym korzystał z tej opcji. Ja jednak jestem zdania że kamera do filmów aparat do fotek. I tak doszedłem do wniosku że jeśli już zmianiać puszke to w moim przypadku będzie to d300 lub jego następca.
    Jak narazie d80 pomieszka jeszcze ze mną jakis dłuższy czas. Pozdrawiam
    Z6, D 7100, D80 + 18-35/1.8 + 24-70/4 s, 85/1.8 s, +50/1.8 af-s +70-300vr +SB900 +....

Strona 89 z 96 PierwszyPierwszy ... 39798788899091 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów