Close

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789
Pokaż wyniki od 81 do 88 z 88

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Poprostu wiem że się bardzo, ale to bardzo mylisz.

Zapoznaj się z Sigmą DP1 i bądź świadomy że aparaty bez luster będą trapione takimi samymi problemami co ona, a to sprawi że nawet ambitniejsi amatorzy nie zdecydują się na takie rozwiązanie. (....)
    A skąd ta pewność? Co ma piernik do wiatraka? A czy dslr Sigmy na ten przykład to jakaś piewrwsza światowa liga żeby przywoływać takie przykłady? To że Sigma popełnia jakieś błędy nie oznacza, że inni też to muszą zrobić.
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A skąd ta pewność? Co ma piernik do wiatraka? A czy dslr Sigmy na ten przykład to jakaś piewrwsza światowa liga żeby przywoływać takie przykłady? To że Sigma popełnia jakieś błędy nie oznacza, że inni też to muszą zrobić.
    Uproszcze maksymalnie jak potrafie.

W tej sigmie tak jak w panasie i olku micro4/3 oraz (chyba) wszystkich kompaktach ostrość jest ustawiana przy wykorzystaniu matrycy "głównej" co powoduje spore opuźnienia migawki 3, 5, 15 a nawet sporo więcej sekund.

Przywołałem DP1 dlatego że to taka "lustrzanka bez lustra" podobnie jak panas G1 i właśnie to ma piernik do wiatraka!
    Brak lustra (lub alternatywnego, optycznego układu celowniczo-pomiarowego) i specjalizowanych sensorów do AF oraz pomiaru fotografowanej sceny czyni całość dość powolną i mało efektywną. DP1 odróżnia od G1 to że ma obiektyw na stałe, AF działa na takiej samej zasadzie.

Konstrukcja olka jest w o tyle lepszej sytuacji że może stać się upragnionym "kompaktem dla profesjonalistów". Wszystko za sprawą prostego i zgrabnego projektu.
    D200 | FM3a | C645

Domyślnie

Ale idąc nieco dalej w przyszłość można sobie wyobrazić umieszczenie stałego półprzepuszczalnego lustra przed matrycą, które by kierowało wiązkę światła na dedykowane czujniki af. Takie lustro nie musiało by się koniecznie znajdować pod kątem 45 stopni.

Pewnie takie dedykowane czujniki można umieścić za przepuszczającą część światła matrycą. Może nawet da się zbudowac matrycę, które pełniłaby jednocześnie rolę ... matówki?

Ja tam stawiam na to, że kolejnym krokiem rozwoju sprzętu (po rozpowszechnieniu coraz to większych matryc FF, MF, LF) będzie uproszczenie mechaniczne - a więc eliminacja lustra i uproszczenie toru optycznego. W miarę stabilizacji poziomu technologicznego matryc - a co za tym idzie znaczącej obniżce cen - nastapi integracja obiektywu z matrycą.

Pozdr.,
    GSK

D-80 | 18-135 | 50 1.8 | 85 1.8 | 2x SB-600 | Velbon | Lowepro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xMAREKx Zobacz posta
    Uproszcze maksymalnie jak potrafie.

W tej sigmie tak jak w panasie i olku micro4/3 oraz (chyba) wszystkich kompaktach ostrość jest ustawiana przy wykorzystaniu matrycy "głównej" co powoduje spore opuźnienia migawki 3, 5, 15 a nawet sporo więcej sekund.

Przywołałem DP1 dlatego że to taka "lustrzanka bez lustra" podobnie jak panas G1 i właśnie to ma piernik do wiatraka!
    Brak lustra (lub alternatywnego, optycznego układu celowniczo-pomiarowego) i specjalizowanych sensorów do AF oraz pomiaru fotografowanej sceny czyni całość dość powolną i mało efektywną. DP1 odróżnia od G1 to że ma obiektyw na stałe, AF działa na takiej samej zasadzie.

Konstrukcja olka jest w o tyle lepszej sytuacji że może stać się upragnionym "kompaktem dla profesjonalistów". Wszystko za sprawą prostego i zgrabnego projektu.
    A czy czytałeś pierwsze opisy jak działa AF w tym Panasie czy to tylko takie teoretyczne wynurzenia? Poza tym to że teraz czegoś się nie da zrobić nie dowodzi, że nie będzie się dało w przyszłości. Tak na prawdę AF obecnie używany w dslr ma same wady przy jednej zalecie - jest szybki. Do tego wyraźnie zaczyna rozwojowo dobijać do ściany. AF oparty na detekcji kontrastu jest wolny ale... i tu pozostaje pole do dalszych udoskonaleń. I nie musisz nic upraszczać. Właśnie zbyt duże uproszczenia prowadzą do takich pozbawionych zupełnie racji bytu porównań jak ten Panas i ta nieszczęsna Sigma (która jest btw. zupełnym niewypałem marketingowym z różnych przyczyn).

Wiesz ta dyskusja jako żywo przypomina mi przypadek jednego uczonego, który w połowie XIXw przewidywał, że w latach 60-tych wieku XX Paryż nie będzie miał co zrobić z odchodami końskimi, bo tyle będzie dorożek. Powszechnie wiadomo co było dalej .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-09-2008 o 22:20
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

xMAREKx, napisałem również: "Oczywiście nie odrazu Rzym zbudowano i napewno będzie sporo problemów, ale napewno będzie się rozwijał.", więc chyba jestem świadomy, że mogą być problemy. Każde rozwiązanie ma wady i zalety, a sprawdzić można to tylko podczas eksploatacji. Żadne testy nie są dadzą takich wyników jak test przeprowadzony przez użytkownika, czyli ww. eksploatacja.

Napisałem, że lustrzanki mogą odejść w zapomnienie. Podobnie jak aparatami analogowymi. Jest grupa ludzi ciągle ich używająca, niedopuszczająca możliwości stosowania aparatów cyfrowych i prawdopodobnie nigdy nie będzie ich używać. To ich wybór, ale taki, który potrafią uargumentować.

Napisałeś o Sigmie DP1, dziękuję, napewno poczytam o tym aparacie.

Jestem amatorem, to prawda, mało tego, jestem z tego dumny. Czy to dyskwalifikuje mnie jako człowieka, chcącego wyrazic swoje zdanie? Swoją drogą nie kupiłbym G1, ponieważ jest to początek jego produkcji. Więc wiadomo, że napewno pojawią się w nim jakieś zmiany, pewne dopracowania. Na marginesie powiem, że nie warto rzucać się na nowy produkt, który trafił do sprzedaży, właśnie z powodu ciągłego dopracowywania produktu. Również nie warto kupować produktów z końca produkcji, ładuje się do nich takie komponenty jakie zostają na magazynach (czyli co podleci)

Napisałeś: "Nie ma w nim nic nowego, jak wspomniałem post wyżej idea konstrukcji tego aparatu jest jednakowa z innymi aparatami kompaktowymi, wymienne obiektywy towarzyszą nam już od wielu dziesięcioleci.

Więc co jest nowego w takiej konstrukcji?
    Po raz pierwszy tagże aparat kompaktowy ma wymienny obiektyw. Dotychczas takowe miały lustrzanki..."

Nie udało Ci się zakwestionować mojej tezy.

Nie obrażam się na to, że widać moje braki, przecież przyznałem się do tego.

Podsumowując, to nie aparat robi zdjęcia.
    Żeby w życiu być spełnionym, trzeba focić na Nikonie, więc zbierając teraz kasę będę focił na Panasie.
    Nie boję się, gdy światło znika, bo mam aparat Panasonica

Domyślnie

LUMIX G1 - szkoda słów i tyle.......
    NIKON D50\18-55 G ED\JUPITER 37A\JUPITER-9\HELIOS-44-2\MIR-1B\Słoik po delikatesowej Topca 325 CS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez TeamHANS Zobacz posta
    LUMIX G1 - szkoda słów i tyle.......
    O, i takie podsumowania dyskusji lubie najbardziej

Kolekcjoner, a mozesz rozjasnic jakie wady, oprocz doijania do sciany ma system AF stosowany w lustrzankach? Nie ukrywam, ze dla mnie szybkosc AF to dosc wazny aspekt, ktory miedzy innymi sprawia, ze waham sie przed zakupem Sigmy DP2.

A swoja droga ciekaw jestem, czy za jakis czas ktorys z wiekszych graczy nie zdecyduje sie powalczyc z Leica i zbudowac niewielka, solidna i precyzyjna cyfrowke z duza matryca, AF-em, doskonala, wymienna optyka i celownikiem optycznym. Patrzac na ceny nowego sprzetu, w tym momencie Leica M8 i Summicron 35 to prawie 20.000zl. Gdyby podobny sprzet z AF-em mozna bylo kupic w cenie +-D700, pewnie juz bym go mial...
    Ostatnio edytowane przez Jakubas ; 22-12-2008 o 12:05
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Gdyby podobny sprzet bez AF-a można było kupić w cenie +/- D700 (no, żeby miał jeszcze matrycę FF ), to już bym go pewnie miał...

Strona 9 z 9 PierwszyPierwszy ... 789

Uprawnienia umieszczania postów