Szukaj
Na fotopolis są zdjęcia prototypu:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7887
D750, F801, FM2n, 24/2.8D, 35/2D, 50/1.8 AF, 85/1.4D, 50/1.8AI
Mamiya 6, 50/4, 75/3.5, 150/4.5
Chętnie bym toto kupił do noszenia zawsze przy sobie, ale boję się, że Olympus będzie chciał wypozycjonować to maleństwo jako nieco tańszą alternatywę Leici dla snobów i przywali cenę z kosmosu![]()
Mógłby wreszcie ktoś zrobić dalmierz cyfrowy z manualnym ostrzeniem na "duchy"![]()
No to M8 tu pasuje jak najbardziej - cena D300x5
Ten maly Olek coraz bardziej mi sie podoba... Domyslam sie, ze wysokie iso bedzie w stylu olkowej serii E, ale na szczescie nie samym wysokim iso czlowiek zyje [chociaz trudno w to dzisiaj uwierzyc].
http://www.dpreview.com/previews/panasonicG1/
Wróżę dobrze temu rozwiązaniu. Oczywiście nie odrazu Rzym zbudowano i napewno będzie sporo problemów, ale napewno będzie się rozwijał. Może wygląd G1 nie powala (kwestia gustu), ale samo rozwiązanie jest bardzo innowacyjne. Nie mam na tyle doświadczenia w fotografii sprzęcie z nią związanym, żeby robić specjalistyczne wywody w tym temacie, jednak imho lustrzanki mogą odejść w zapomnienie. Oczywiście nie myślę, że każdy fotograf rozwiedzie się z pieknym dźwiękiem klapnięcia lustra, bo na to nie ma szans.
Takie rozwiązania są przyszłością.
Żeby w życiu być spełnionym, trzeba focić na Nikonie, więc zbierając teraz kasę będę focił na Panasie.
Nie boję się, gdy światło znika, bo mam aparat Panasonica
Poprostu wiem że się bardzo, ale to bardzo mylisz.
Zapoznaj się z Sigmą DP1 i bądź świadomy że aparaty bez luster będą trapione takimi samymi problemami co ona, a to sprawi że nawet ambitniejsi amatorzy nie zdecydują się na takie rozwiązanie. Co odróżnia DP1 od G1? Sigma ma niewymienny obiektyw a Panas wymienne, poza tym ich konstukcja jest prawie tożsama (nie chodzi mi o podzespoły ale o idee konstrukcji)
Kto kupi G1 amatorzy, którzy dali się nabrać reklamie że to jest niby lepsze od lustrzanki, tacy jak ty!
Myśle że takie konstrukcję będą wypierać kompakty z hiperzoomami wżadnym wypadku nie lustrzanki.
Kto kupi Olka z micro4/3 myśle że wielu fotografów posiadających lustrzanki i chcących mieć jako uzupełnienie mały, nierzucający się w oczy aparat kompaktowy (ale żaden nie kupi go zamiast lustrzanki) bo na taki się zapowiada nowy olek.
D200 | FM3a | C645
Pozwole sobie zakwestionować twoją teze:
Nie ma w nim nic nowego, jak wspomniałem post wyżej idea konstrukcji tego aparatu jest jednakowa z innymi aparatami kompaktowymi, wymienne obiektywy towarzyszą nam już od wielu dziesięcioleci.
Więc co jest nowego w takiej konstrukcji?
Po raz pierwszy tagże aparat kompaktowy ma wymienny obiektyw. Dotychczas takowe miały lustrzanki jednoobiektywowe, dwuobiektywowe, dalmierze i wielkoformatowe skrzynki.
Dlaczego wcześniej tego nie zrobiono?
Bo dopiero teraz postęp technologiczny doprowadził do takiego obniżenia kosztów że to się może opłacić.
Nie obraź się, ale to jest widoczne.
D200 | FM3a | C645
Skontaktuj się z nami