Close

Strona 41 z 95 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 410 z 950
    swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    litości
    ??
    Wyjaśnij zdumienie....
    Jacek, mam do Ciebie szacunek i zaskakuje mnie Twoja reakcja. Sailor lubi też tak komentować - zamiast rzeczowego komentarza nadyma się i rzucą jakąś durną ironię przemądrzałego przedszkolaka.
    Powtarzam - do potrzeby obrazków 900 pikseli na internet D200 jest wystarczające. Są wyjątki oczywiście i w następnym poście poniżej tego na jaki się powołujesz podałem przykład obróbki na kanałach które niemiłosiernie szumią bo nie ma tam wystarczająco informacji.
    Przeczytaj uważnie zanim zaczniesz ironizować...
    Ostatnio edytowane przez swiatlo ; 20-09-2008 o 00:26

Domyślnie

no coś czytałem na CB o twoim tekscie z kupnem D700 ale nie uwierzyłem
    D300, i klamoty do niego
    R.E.Durka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    litości
    Jacku, nie dziw się. W erze 5dmk2, d2h nadaj się już najwyżej do avatrów
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Jacku, nie dziw się. W erze 5dmk2, d2h nadaj się już najwyżej do avatrów
    Koledzy, wsadźcie sobie swoją ironię gdzieś.
    Dam przykład jeszcze raz - jeżeli macie rozwiązanie tego problemu chętnie go poznam, bo jest to dla mnie bardzo częsty problem. Problem ten wynika z szumów które wyśmiewacie.
    Otóż oto przykład (jeszcze raz)
    1. Obrazek w pełni słońca na ISO 100. Żadnych szumów, piękna jakość. Pozornie...
    2. Niebo jest idealnie błękitne. Obróbką chcę go pogłębić, więc na czerwonym kanale robię luminosity mask. Czerwonym, bo na czerwonym niebo jest najbardziej wyraziste. Spójrz się na czerwony kanał na krajobrazach - jest to prawie czerń.
    3. No więc robię luminosity mask na czerwonym i nagle okazuje się że to niebieskie niebo jest całe w szumach. Dlaczego? Dlatego że za mało informacji jest na czerwonym kanale na obszarze nieba. Nic dziwnego - w końcu nie dziwota że na czerwonym niebo jest czarne.
    4. Powyżej to jest to co mam nagminnie na D200. A obróbka nieba jest dla mnie podstawowa. Ja chcę mieć na czerwonym jak najmniej szumów. To jest ten sam problem jak focenie w słabym świetle. Pomimo że focę w środku słonecznego dnia. Wrażliwość na szumy matrycy jest bardzo duża.
    Nie wiem czy 5D mi to dostarczy, ale jak analizuję z parametrów i z tego co słyszę i widzę w pracach innych, to na pewno jest tam o wiele lepiej niż na D200.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Koledzy, wsadźcie sobie swoją ironię gdzieś...
    Nic nigdzie nie będziemy wsadzać.
    Nie dalej jak dziś wypuściłem do druku fotę z D200 na kalendarz - rozmiar B2. I jeszcze leży w drukarni na ftp, a ja i tak wiem jak wyjdzie.
    Nie wiem czego oczekujesz swiatlo od swoich fot. Masz dwa wyjścia. Albo przesadzasz - dość grubo - Twój problem dlaczego.
    Albo nie - i masz rację. Tylko, że w drugim przypadku nawet Canon 5D MKII Ci nie pomoże. Przygotuj se kase na wyższą półkę.
    Idę spać - ciężki dzień był - niech szlag trafi A4 Katowice-Kraków.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    sorry poprawiony link ISO 6400 w jpg 90% jakości bo się nie mieścił

[link]
    Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    skalujcie sobie, skalujcie. Z gówna bata nie ukręcisz
    Czyli jednak ukrecisz skoro z kupy wyszlo cos takiego...
    Canon 200/2 to jedyna rzecz która mnie trzyma przed przejściem na d700, brak sensownego FF w canonie to jakiś ponury żart.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Ja sobie tak gadu gadu na temat jaki sprzęt sobie kupię, ale jak mi tutaj nagle Ameryka pierdyknie, a na to się zanosi, to gucio sobie kupię a nie 5D....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kubaman Zobacz posta
    wiesz, ja tego aparatu niestety raczej nie kupię, bo rozczarowałem się propozycją AFa. Ale to co widzę wiedząc, jak nieostry i słaby był oryginał, to wiem i mam pewność, że prawdę mówi chuck westfall twierdząc, że nowa piątka ma 2,5 stopnia przewagi nad 1Ds3. To jest po prostu świetny wynik.

BTW, pewnie kupie D700.
    Ja bym tak nie kopał 1Ds3. Po mojej zabawie zwykłymi JPG z niego widzę, że jest na oko lepiej niż w D3 / D700. Zapewne w porównaniach w RAWach wyjdzie +- jak 5D MK II. Może lekka różnica będzie... Tak na moje kaprawe oko, to 1Ds3 obecnie kładzie wszystko dookoła obrazowaniem na wysokich ISO.
    Pusta torba team
    BLOG

Domyślnie

ja niczego nie kopię, nie wiem skąd taki wniosek. Zacytowałem jedynie opinię guru Canona wyrażona w odpowiedzi na pytanie, jak się ma jakośc obrazka 5DMk2 do Ds3. I odpowiedź brzmiała, że piątka przy wysokich ISO, rozwala smarka. Osoby pracujące zawodowo na Dsie również w rozmowach ze mną są w lekkim szoku jeśli chodzi o szumy z nowej piątki. Więc najwyraźniej nadszedł nowy król, choć rozumiem ubolewania osób, które miesiąc temu wydały 20 koła jedynie dla rozdzielczości (bo o inne ulepszenia na przykład mało dbają lub ich aż tak nie cenią).
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Może być i jedno i drugie...
    Uwielbiałem moje D200 i na potrzeby internetowych obrazków w rozmiarze 600x900 to D200 jest absolutnie wystarczające. (...)
    Ja jestem krótko na tym forum, stąd też moje pytanie - swiatlo - czy Ty często robisz wydruki/odbitki swoich zdjęć?
    Jeśli tak, to jak są duże? I następne pytanie: czy widzisz na tych odbitkach/powiększeniach/wydrukach te szumy, o których piszesz?

Bo ja po zakupie D200 zacząłem się właśnie przyglądać zdjęciom na monitorze w skali 1:1... no i nieostre, szumiaste, bla, bla bla... ale postanowiłem po kilku miesiącach: zgram, co ładne na DVD, zrobię odbitki. I zazwyczaj robię 15x21.
    Nie widzę tam nieostrości, szumu, niczego takiego... cód miód... no, może na 30x40 by było coś widać, ale to robię rzadko... uważam, że odszumianie w PSE działa na tyle dobrze, że tego szumu, który się pojawi od ISO 800 można się pozbyć tak, aby na odbitkach tego nie było widać. Poza tym wisi u mnie w pokoju parę zdjęć z Reali 100, z amatorskich slajdów i nie przyglądam się im z lupą w garści.

Powiem szczerze, że do internetowych obrazków, to mój K800i jest wystarczający...
    D200 plus graty...

Strona 41 z 95 PierwszyPierwszy ... 3139404142435191 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów