Close

Strona 39 z 95 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 381 do 390 z 950

Domyślnie

nie zapominajcie że mówimy o różnicy w rozdzielczości na poziomie 32%. przy dużym wydruku, piskele s d700 są tylko 32% większe a nie o 100%. To co pisze prz3mo byłoby prawdą, gdyby w tej historii zamiast 5Dmk2 wstawić średni format 39mpix albo większy. Wiadomo że przy scenach gdzie ilość detali rejestrowanych jest duża a powiększenia bardzo duże ,im więce pikseli tym lepiej. Ale to nie jest różnica powalająca i powodująca że jeden obraz jest dobry a drugi do kitu.

PS. w żadnym wypadku nie staram isę udowodnić że 12 jest lepsze niż 21mpix do landszaftów. Tylko że ten przyrost efektu jest mniejszy niż wynikać może z porównania tych liczb
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 19-09-2008 o 21:23
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

http://www.canonrumors.com/images/comparison.jpg
    Porownanie rozdzialek 5dMKII [jego sRAWow], 50d, 5d, 40d, 20d.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seth Zobacz posta
    w zestawieniu z treścią stron 51/52 z http://forum.nikon.org.pl/showthread...=66689&page=52

może mi ktoś powiedzieć jaka jest prawda? bo zaczyna mi się wydawać, że te duże ilości mpx chyba jednak w duzej mierze są do napawania się detalem, ale przy ogladaniu cropów na monitorze. Dość logiczne jest, że ogladam B1 z dość dużej odległości więc różnicy może nie być. szkoda ze nie mam 2 takich samych scen np 12 i 21 mpx, tyle że wydrukowanych, wtedy byłoby można zobaczyć prawdę.

moge powiedziec z mojego punktu widzenia. jakbym wybieral miedzy 5DmkII, D700 czy A900, to D700 po prostu odpadl w przedbiegach, bo nie chce placic za mozliwosci, ktorych nie wykorzystam, jesli w zamian moge miec sprzet lepiej dopasowany do moich potrzeb. ot, tyle bylo madrosci.

co do faktycznych zastosowan... robilem cyfrowa hybryda z 5Mpix, robilem DSLR z 6Mpix, teraz mam 8Mpix... sa roznice w jakosci i kazdy kolejny krok dawal mi zauwazalna poprawe obrazu i jak najbardziej to doceniam. przy czym, z kazdego z kolejnych aparatow sprzedawalem jakies zdjecia do drukow, gazet czy duzych kalendarzy i nie mialem uwag odnosnie ich jakosci. tak ze realnie nie widze ze swojej strony komercyjnej potrzeby wiekszej liczby megapikseli.

jesli chodzi o osobiste potrzeby, to zdjec nie drukuje a jedynie ogladam na monitorze. w rozdzielczosci 1800x1200 nie mam zastrzezen do tego co produkuje 8Mpix, za wyjatkiem moze polaczenia z Tokina 12-24, choc to nadal jest akceptowalna ostrosc do ogladania na poziomie pikseli. prawda, ze wieksza matryca dalaby jeszcze lepszy obraz w tej rozdzielczosci, ale nie spedza mi to specjalnie snu z powiek. na pewno nie jest kluczowe dla jakichkolwiek decyzji zakupowych. a czy bym wiecej wykorzystal... ? dyc oczywiscie, ze tak aczkolwiek niekoniecznie az 21Mpix, bo dobre 12Mpix byloby dla mnie akurat. zwlaszcza, ze RAW nie muli sie wtedy pol minuty na przecietnym CoreDuo, tylko kilka sekund

niemniej, sa osoby, ktore nie tylko czasem cos dorabiaja na fotkach, ale sie z tego w duzym stopniu (lub w calosci) utrzymuja. moze niekoniecznie tak w dziedzinie krajobrazu, bo to jedna z najbardziej artystycznych dziedzien pod tym wzgledem (w sensie: dla sztuki i wartosci wyzszych, bo nie dla dobr doczesnych ), ale chocby czesciowo zyja z "widoczkow" drukowanych w duzych rozmiarach. jak najbardziej potrzeba im wysokich rozdzielczosci
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 19-09-2008 o 21:30

sv
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Poczytałem sobie kilka angielskojęzycznych forów krajobrazowych, i wrażenie z panujących tam dyskusji jest takie że najbardziej poważną konkurencją w dziedzinie krajobrazu i w ogóle przyrody dla 5D nie jest bynajmniej D700, ale A900.
    Hmm, myślałem że decyzja zakupu systemu jest łatwa...
    proponuję terapię szokową:
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7810

zobacz na zdjęcie 3 i 4. Na jednym i drugim zero detalu, a na 4 dodatkowo taka aberracja jakiej dawno nie widziałem (topowe szkło zeiss 24-70). Robiłem tym alfiokiem wczoraj zdjęcia: szkoda czasu na testowanie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Bo na CB są takie napuszone typy że tam zamieszczać zdjęć nie mam zamiaru

Sa tez fajni ludzie, w wiekszosci udzielaja sie tutaj. Niestety napuszone typy nadaja tam ton.

Cytat Zamieszczone przez shaolin Zobacz posta
    swiatlo, jakbys jeszcze nie zauwazyl to Canonierzy publikuja tu swoje prace i nikt nie placze - ba! wiekszosc bije brawo
    Bo niezle prace daja. Szczegolnie mi do gustu przypadaja Kolegi Kubamana.
    Nikon F-501, Canon 30D

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

pn, ja sam im bije brawo wiec nie widze problemu w dawaniu prac tu z czegos innego niz N [a np takiego Adasia to po prostu kocham ]. Zauwazylem natomiast jedno - z kazda premiera u innych producentow zwieksza nam sie ilosc uzytkownikow [ktorzy przychodza z innych forumiakow systemowych i tu atakuja/bronia itp ]

Te sample landszaftowe z fotopolis przypominaja mi odrobine sample z kompaktow - one tez maja podobne ciapki zamiast detali [prawdziwy claude monet mode, termin z CB]. Sampelek pokazujacy stabilizacje juz takiego problemu nie ma [przynajmniej nie na taka skale ].

Domyślnie

Ewidentne jest że do oceny możliwości a900 niezbędne są rawy. Już poprzednie sample w jpgach pokazły, że sony imołowało sobie właśnie takie kompakto-podobne generowanie jpgów. Ta matryca lekko szumi już na iso200 - aparat standardowo odszymia jpgi - niestety kosztem detali.
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez giziol Zobacz posta
    http://www.canon-ci.co.kr/product/smov/pop02.html

zmieniłem opinie po tym linku !!! mega , złapali mnie tym swoim filmowym marketingiem
    niesamowite wrażenie. wiewióra jak w 3D.

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Ta matryca lekko szumi już na iso200 - aparat standardowo odszymia jpgi - niestety kosztem detali.
    Na poszczególnych kanałach D200 szumi na ISO 200 na całego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    nTo co pisze prz3mo byłoby prawdą, gdyby...
    Pawel, ja mam nadzieje, że choć Ty zrozumiałeś ironię w tym co napisałem...

Strona 39 z 95 PierwszyPierwszy ... 2937383940414989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów