Szukaj
Iście niezrozumiałe jest dla mnie na jakiej podstawie wyciągnąłeś te wnioski. Jak na moje oko, to D700 gromi 5D MkII. Napiszę szczerze, że jestem MOCNO zdumiony tym co widzęPoczekam na więcej sampelków i przede wszystkim RAWy.
Kuba pamiętaj... przypomnę Ci te 2EV i dwa razy więcej detalu. Nie zapomnę... nie zapomnę![]()
PS. Jeszcze trzeba będzie przeprosić SONY za tyle gorzkich słów pod kątem A900Alfinka może się okazać niegorszym aparacikiem od tego 5D MkII.
Ostatnio edytowane przez c4mel ; 18-09-2008 o 19:26
cze.c4mel.project
Pusta torba team
BLOG
Diametralnie różny rozkład GO eliminuje te fotki z wszelkich rozważań, ale mogę ocenić jedno... estetykę szumu. Canon generuje kolorową ciapę i jeśli już miałbym zaakceptować tak duży szum, to wolałbym zdecydowanie ziarno Nikona. Przyznaj Adamie, że i Ty również.
Ja mam czyste sumienie. Od początku uważałem A900 za udaną konstrukcję. Za taką uważam i 5D MkII. Problem w tym, że wielu spodziewało się po 5D MkII jakiejś masakry. Wiesz jak jest... zawodowy fotograf opiniuje, że wraz z 5D MkII nadchodzi nowa era jakości w segmencie semi pro, a okazuje się, że jeżeli już, to należy ją liczyć od premiery A900Stary 5D wciąż jary i nic nie stracił w moich oczach
![]()
Ostatnio edytowane przez c4mel ; 18-09-2008 o 19:30
cze.c4mel.project
Jest to fundamentalne. Jeżeli mam wydać ciężko uzbierane $5000 na sprzęt, to patrzę się na wszystko, na każdy detal. Z Nikonem trzyma mnie jedynie posiadane już 70-200 VR, ale nie sądzę abym miał jakiekolwiek problemy z pozbyciem się tego szkła.
Każdego dnia teraz bez przerwy czytam przeróżne fora, opinie i porównania abym wiedział że kiedy wydam te $5000 to nie będę żałować.
Co bym chciał jeszcze wiedzieć to jak taki zwykły komputer z 3GB i czterema procesorami wytrzyma procesowanie kilku 20MB obrazków jednocześnie, skoro jeden obrazek 10MB z mojego D200 w Photoshopie zajmuje już około 1GB pamięci, a jego zapamiętywanie na dysku zajmuje pół minuty.
Ale powiem że na podstawie tego co teraz obserwuję i czytam, to zaczynam już w myślach sporządzać listę niezbędnych szkieł cannonowskich. Ale poczekam jeszcze na więcej testów i więcej opinii....
Słuchaj, to jest bardzo ważna decyzja. Ja nie kupuję tutaj butów za $50....
najwyraźniej każdy widzi co chce i trudno będzie zadecydować co lepszeTe przykłady powyżej nadal utwierdzają mnie w przekonaniu że d700 bije na wysokich iso 5dmk2 nawet gdy go przeskalujemy do 12mpix
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
To prawda że widzę co chcę. Same szumy rzeczywiście prezentują się ciut lepiej na D700, jednak ja nie patrzę się na szumy ale na ogólne wrażenie prezentacji obrazu. Obrazki z D700 wydają mi się jakieś rozmydlone i przeżółcone, natomiast z 5D wydają mi się czystsze, klarowne i ostrzejsze. Najlepiej to widać na obrazku drugim, trzecim i ostatnim z pierwszej strony.
Skontaktuj się z nami