Close

Strona 30 z 95 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez swiatlo Zobacz posta
    Jest to fundamentalne. Jeżeli mam wydać ciężko uzbierane $5000 na sprzęt, to patrzę się na wszystko, na każdy detal. Z Nikonem trzyma mnie jedynie posiadane już 70-200 VR, ale nie sądzę abym miał jakiekolwiek problemy z pozbyciem się tego szkła.
    Każdego dnia teraz bez przerwy czytam przeróżne fora, opinie i porównania abym wiedział że kiedy wydam te $5000 to nie będę żałować.
    Co bym chciał jeszcze wiedzieć to jak taki zwykły komputer z 3GB i czterema procesorami wytrzyma procesowanie kilku 20MB obrazków jednocześnie, skoro jeden obrazek 10MB z mojego D200 w Photoshopie zajmuje już około 1GB pamięci, a jego zapamiętywanie na dysku zajmuje pół minuty.
    Ale powiem że na podstawie tego co teraz obserwuję i czytam, to zaczynam już w myślach sporządzać listę niezbędnych szkieł cannonowskich. Ale poczekam jeszcze na więcej testów i więcej opinii....
    Słuchaj, to jest bardzo ważna decyzja. Ja nie kupuję tutaj butów za $50....
    użyjesz Ty tego ISO 6400? albo 25600? albo za te trzy lata 512 000? ludzie obudźcie się bo Wam marketingowcy wodę z mózgu robią,

widzimy po specyfikacji że 5D II jest lepszy trochę od D700, jest również droższy, ktoś kto wchodzi w system (C lub N) może się bawić w porównywanie, cudowanie, mierzenie szumu w szumie, cukru w cukrze i czego tam jeszcze chce (łącznie ze wspomnianą długością), ale tak naprawdę to zarówno D700, jak i 5D mark II dalece przekraczają potrzeby 99% fotografujących, a dla reszty znów są za ubogie - Ci sobie kupią różne hassele, smarki, leafy, mamyie, detrójki czy wręcz potężne wielkoformatowce - Tobie też do krajobrazów polecałbym zainteresować się czymś ze średniego formatu, szczególnie że Twoje krajobrazy są naprawdę baaaaaaaardzo dobre
    szkoda, że to już nie to samo forum...

Domyślnie

To prawda że widzę co chcę. Same szumy rzeczywiście prezentują się ciut lepiej na D700, jednak ja nie patrzę się na szumy ale na ogólne wrażenie prezentacji obrazu. Obrazki z D700 wydają mi się jakieś rozmydlone i przeżółcone, natomiast z 5D wydają mi się czystsze, klarowne i ostrzejsze. Najlepiej to widać na obrazku drugim, trzecim i ostatnim z pierwszej strony.
    Tylko nad czym się jeszcze zastanawiasz? Fotografujesz widoczki więc niskie ISO i 21mpx z 5D MkII górą nad wysokim ISO i świetnym AF z D700.
    cze.c4mel.project

Domyślnie

To prawda że widzę co chcę. Same szumy rzeczywiście prezentują się ciut lepiej na D700, jednak ja nie patrzę się na szumy ale na ogólne wrażenie prezentacji obrazu. Obrazki z D700 wydają mi się jakieś rozmydlone i przeżółcone, natomiast z 5D wydają mi się czystsze, klarowne i ostrzejsze. Najlepiej to widać na obrazku drugim, trzecim i ostatnim z pierwszej strony.
    No włąśnie... a ja widzę rozmydlone obrazy z canona, o małej ostrości i pokryte niełatwymi do wyeliminowania kolorowymi plackami które na jednolitych powierzchniach bardzo mnie rażą.
    Ale nie ładne co ładne tylko ładne co się komu podoba

5dmk2 nie będzie źle obrazowal, na pewno nie.... przy niskich iso i odpowiednio dużych powiększeniach pewnie 2-5% użytkoników (którzy takie powiększenia robią - albo którz całkowicie przypadkowo kadrują i muszą potem poprawiać na komie bardzo mocno) zobaczą zalety 21mpix. Wysoki iso - zobaczymy ja będzie jak się pojawią RAWy...
    Tylko poza przewagą ilości pikseli na niskim iso, to można powiedzić że d700 zamiecie 5Dmk2 a nie odwrotnie...
    Aaaa.. przepraszam. 5D ma jeszcze videofilmowanie

edit:
    A zresztą - co tu pisać ?! niezależnie od tego co tu będziemy wypisywać, w zakresie większym niż do normalnej eksploatacji jest porzeba - do iso3200 różnic nie będzie widać - oba aparaty dadzą świetny obrazek i koniec.
    Ostatnio edytowane przez Pawel Pawlak ; 18-09-2008 o 19:58
    N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
    D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9

pozdrawiam
    Paweł

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Erie Zobacz posta
    użyjesz Ty tego ISO 6400? albo 25600? albo za te trzy lata 512 000? ludzie obudźcie się bo Wam marketingowcy wodę z mózgu robią,
    Nie sądzę abym te ISO potrzebował, dlatego patrzę się nie na jakość szumów, ale na odwzorowanie detali i kolorów. I pod tym wzdlędem na tych testach 5D moim zdaniem zdecydowanie wygrywa.
    Poza tym jak wydaję $5000 to wiadomo że przez następnych kilka lat albo i dłużej to będzie to co będę mieć. A ja nie wiem czy nagle za rok czy dwa nie będę drukować plakatów z moich zdjęć, a wtedy duża rozdzielczość i jakość w maleńkich szczegółach będzie podstawowa.
    Co do średniego formatu to ceny są tutaj innego rzędu wielkości. Poza tym jak to dźwigać w plecaku...?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    No włąśnie... a ja widzę rozmydlone obrazy z canona, o małej ostrości i pokryte niełatwymi do wyeliminowania kolorowymi plackami które na jednolitych powierzchniach bardzo mnie rażą.
    Mam podobne odczucia. Poczekajmy jednak na lepiej wykonane porównania. Zapewne 5D MkII pokaże pazurek na niskim ISO. Spodziewam się wręcz pazura, bo jak nie, to...

Poza tym jak wydaję $5000 to wiadomo że przez następnych kilka lat albo i dłużej to będzie to co będę mieć. A ja nie wiem czy nagle za rok czy dwa nie będę drukować plakatów z moich zdjęć, a wtedy duża rozdzielczość i jakość w maleńkich szczegółach będzie podstawowa.
    Nad czym się więc zastanawiasz? Już podjąłeś decyzję.
    Ostatnio edytowane przez c4mel ; 18-09-2008 o 19:53
    cze.c4mel.project

swiatlo
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pawel Pawlak Zobacz posta
    Czy my się patrzymy na te same obrazki? D700 są po lewej stronie, 5D po prawej....

Domyślnie

że zacytuję moją wypowiedź z CB na temat tych zdjęć:

a przeczytałeś, że oglądasz nieobrobione jpg z 5dmk2 i obrobione NEFy z D700? Co to za porównanie..

btw, zdjęcia są maksymalnie nietrafione, koleś robił fotki samemu sobie przy przysłonie 1.4 Dziękuję, ale w takiej sytuacji to nie jest żaden przykład. Czekam na jakieś sensowne sample.

P.S>dziwnym trafem 5d daje takie samo powiększenie jak D700..
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Gaduła Awatar cypherdid
    Miasto
    bydgoszcz/gdańsk/warszawa

Domyślnie

nawet jeśli szumy na 6400 czy jakimkolwiek super wysokim ISO są większe niż w D700...to co?? ja nie zrobiłem zdjęcia powyżej ISO 1600 choćby były gładkie jak tyłek Heidi Klum..bezsensu porównywać wysokie czułości których używa się tyle...co tyłka wspomnianej Heidi Klum :PP
    d3 do sportu i dżungli
    5d mkII do studia i landszaftu
    d700 troche do tego i do tego
    instagram.com/darkroomnightlife

Domyślnie

Jak widać każdy widzi inaczej
    Moim zdaniem jednak iso6400 z mk2 wygląda lepiej niż D700.

Domyślnie

no to najlepiej miec i d700 i 5dm2 i po klopocie

Strona 30 z 95 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów