Close

Strona 19 z 95 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 190 z 950

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Ok, tzn korekta winietowania jest, cieszę się. Usuwanie CA jest?
    Nie, przynajmniej z tego co do tej pory o tej puszce przeczytałem tak nie wynika. Ciekawe czy zdjęcie CA z tak dużego obrazka to za duże wyzwanie dla Digica? W sumie to by było bardziej przydatne niż korekta winiety, bo winieta częstokroć jest traktowana jako feature i bardzo lubiana (35L!).

Domyślnie

No i CB leży .
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

a propos AF microadjustment ...

to jest dobre, ale przereklamowane. Dobre szkłą tego nie potrzebują, a używasz dobrych.
    zupełnie się nie mogę z Tobą zgodzić Jacku - właśnie dobre szkła (czytaj: wyjątkowo jasne - jak np. 50L czy 85L ) potrzebują tego bardzo... na samą myśl o regulacji 5D na Żytniej cierpnie mi skóra.
    Oczywistą rzeczą jest, że to się sprawdza tylko przy lekko rozkalibrowanym szkle - ale właśnie przy drogich eLach jakoś mam większą pewność, że tu nie wystąpi jakiś koszmarnie duży BF/FF
    Jest kilka osób na CB, które potrafiły spędzić kilka godzin na takiej kalibracji - ale są teraz zadowolone z efektów i pewności przy zapinaniu owych wymagających słoików.

Domyślnie

na pewno są przypadki gdy to się przyda. Ale ja i moi kumple nie mają po co używac kalibracji. Ja mam D200 i wszystkie szkła chyba OK, koledzy mają wiele szkieł i d3, d700, d300 i tez się obywają bez kalibracji. Zaznaczam - optyka z górnej półki, odpowiedniki L ek, że tak to określę (nie kity, sigmy tanmrony tokiny). Albo w moim otoczeniu wszyscy mają szczęście do szkieł/body, albo na forum są wyciągane przypadki wadliwe, a statystycznie nie ma ich tak wiele. Wady się trafiają, wiadomo. Jak się ma pecha - serwis albo korekcja AF. Lepiej ją mieć korekcję niz nie, ale wiekszość nie będzie jej używać. No chyba, że u canona to jest jeszacze większy problem niż u nikona.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Zbanowany
    Miasto
    0100110

Domyślnie

czekamy na d3x, apotem na d700x :P... znów rok zabawy i tysiące w puszeczki..

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Niemcy a czasem inne kraje

Domyślnie

Albo w moim otoczeniu wszyscy mają szczęście do szkieł/body, albo na forum są wyciągane przypadki wadliwe, a statystycznie nie ma ich tak wiele. Wady się trafiają, wiadomo. Jak się ma pecha - serwis albo korekcja AF. Lepiej ją mieć korekcję niz nie, ale wiekszość nie będzie jej używać. No chyba, że u canona to jest jeszacze większy problem niż u nikona.
    to nie tak ze w Twoim otoczeniu jest lepiej...
    zajmujecie sie robieniem zdjec a nie robieniem fotek linijek i dlatego nie macie problemu z AF... porob troche zdjec linijek mikrometrow miarek etc... a predziutko zepsujesz sobie AF
    ja mam od 3 lat 30D wiec zadna gorna polka.. troche obiektywow w zyciu mialem i rozne problemy z nimi ale nigy to nie byl problem z BF czy FF bez wzgledu na to czy byl to tamron sigma czy tez obecne eLki
    ludzie kombinuja na sile, robia jakies debilne zdjecia nieumiejetnie trafiajac z ostroscia a pozniej dostaja histerii i tak to sie toczy...
    C Digital 17-200 F/1.4 f/1.8 f4 L IS i kilka dupereli

Domyślnie

kompletnie nie rozumiem podejscia Canona, czy oni nie maja dzialu odpowiedzialnego za reklame?
    wprowadzaja na rynek dlugo oczekiwany aparat przez wszystkich i w dniu konferencji prasowej co sie dzieje?
    na oficjalnej stronie canon-europe.com
    aby doszukac sie informacji trzeba przejsc 3 linki....
    a na stronie canon.pl w ogole nie znalazlem zadnej informacji na temat nowego 5D nie wspomne ze EOS-1Ds Mark III widnieje jako nowosc a z tego co wiem to jzu troche czasu uplynelo od jego premiery
    przeciez to skandal.... powinna byc specjalna strona z wielkim linkiem na glownych!
    do tego sample, powinno byc kilka pokazujacych mozliwosci aparatu ale takich ze wszyscy szukaliby swoich zuchw ktore pospadaly z wrazenia na podloge...
    a tu kiszka jedno dwa zdjecia i to kiepskie...
    nie wspomne o opiniach profi fotografow ktorzy mieli ten aparacik mozliwosc przetestowania...

wystaczy zobaczyc co zrobil Nikon z prezentacja D700....

tak czy tak aparat wyglada dosyc ciekawie, jestem ciekaw pierwszych dobrych testow no i dobrych sampli w raw...
    niesadze zeby canon sobie pogorszyl jakos matrycy z starego 5D sadze ze moze byc jedynie lepiej choc 21.1 MPx troche jest....

Domyślnie

nowy aparat wywołał u mne najpierw euforię, a następnie cholerną złość. Adam przeżywał to razem ze mną

nowa piątka to jest TEN aparat na który czekałem i który miał być puszką uniwersalną. Od dawna chciałem mieć puszkę FF która mógłbym stosować zarówno do fotografii scenicznej jak i do ptaków. Pozbycie się zalet cropa chciałem sobie powetować przy ptakach zdecydowanie lepszą jakością obrazka (już 5D pokazuje wielki pazur w stosunku do cropów) a jednocześnie mieć odpowiedni zapas Mpx aby w potrzebie cropować softwareowo.

I nowa piątka wydawała się do tego planu idealna - cudowna jakość obrazka z 1DsMk3 z bardzo poprawionym procesorem obrazu i odszumianiem, uszczelnienia (tak, to są prawdziwe uszczelnienia. Być może zaprojektowane inaczej niż w Nikonie ale są i gwarantują przetrwanie kilka minut w bardzo ostrej ulewie), zdumiewający zakres ISO i wyjątkowa (wedle opinii osoby testującej puszkę) dynamika po prostu robią z tej puszki MOJĄ puszkę. Powiększony wizjer, regulacja AF, dobry LCD, Auto ISO. No czegóż chcieć więcej..?

No i tu przyszła rozpacz. AF wydawał się identyczny ze stara piątką. Tego zupełnie nie rozumiem, z przecieków które miałem wynikało, że będize to AF z 50D plus te punkty servo. Maksymalnie się wqrw - Rycerz Warn (copyright qietrzy) - iłem. Jest tylko nadzieja, że ludzie którzy macali puszkę mówią nie jest źle, Canon twierdzi że działanie jest lepsze od AF z 50D, a Galbraight pisze, że Canon najpewniej dokonał właściwego wyboru. Zobaczymy ale teraz jestem po prostu zły bo jak zwykle nie mogę dostać czegoś, co by mi pasowało, tylko za jedne przydatne cuda wypinam tyłek i daję się chędożyć - i jeszcze za to płacę. Nie chodzi tu o to, że ten AF będzie słaby. Na pewno nie. Chodzi o to, że ktoś mi prosto w gębę nasikał. Inna sprawa, ze choćby nie wiem jak się konkurencja gimnastykowała, to obrazek C jest nie do pobicia przynajmniej na razie. I to jest ordynarnie wykorzystywane.

Drugie rozczarowanie to prędkość. Liczyłem na 5 kl/sek które do ptaków wystarczają z nawiązką. W ogóle mam wrażenie, że większa ilość klatek na sekundę służy głównie gościom nagrywającym filmiki na youtube w których walą seriami po 200 jpg aby porównać dźwięki migawek C i N. No ale 3,9 to jest za wolno i trzeba to przełknąć.

Nowy marek będzie miał wszystko czego szukam, ale będzie miał nieco inną cenę. Zycie to sztuka kompromisu. Tylko już mnie dupa boli.
    Używam sprzętu bez duszy. Duszę mam ja.
    www.jakubszyma.pl . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . www.szyma.com

Domyślnie

To tak żeby podgrzać atmosferę zacytuję znanego z canon-board naszego canonowego Nostradamusa:

Witam,

Też jestem trochę zdziwiony 5DMKII bo to co ja testuję to nie ta sama puszka. Patrząc na parametry (np. pełne uszczelnienie i 45 punktowy AF) wychodzi na to, że szykowana jest druga puszka w segmencie która będzie poziom wyżej od 5DMKII.

Jutro będę wiedział więcej to postaram się podzielić informacjami.

Corwin

Strona 19 z 95 PierwszyPierwszy ... 917181920212969 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów